Начало На преден план През 1988 г. пътнически самолет на БГА „Балкан“ катастрофира при излитане
9834
Хроника

През 1988 г. пътнически самолет на БГА „Балкан“ катастрофира при излитане

На 2 август 1988 г. в 17:30 ч. самолетът Як-40 LZ-ДОК, собственост на Учебния център на CO БГА „БАЛКАН“, управ­ляван от екипаж от същия център с командир Стоян Цолов тръг­ва да излита за планиран рейс на „БАЛКАН“ София–Варна.Излитането започва от точка, която е на разстояние 1000 м от на­чалото на пистата.

| 02 Август 2024, 07:00 ч.
През 1988 г. пътнически самолет на БГА „Балкан“ катастрофира при излитане
През 1988 г. пътнически самолет на БГА „Балкан“ катастрофира при излитане
Снимка © Георги Казаков

На 2 август 1988 г. в 17:30 ч. самолетът Як-40 LZ-ДОК, собственост на Учебния център на CO БГА „БАЛКАН“, управ­ляван от екипаж от същия център с командир Стоян Цолов тръг­ва да излита за планиран рейс на „БАЛКАН“ София–Варна. Излитането започва от точка, която е на разстояние 1000 м от на­чалото на пистата. Самолетът набира необходимата му скорост за отлепяне, но не може да излети и без да повдигне носовото ко­лело, напуска пистата с голяма скорост по осевата линия. След­ват серия последователни удари в стълбовете на ограничителни­те светлини и оградата на летището, започват частични разру­шения на тялото му.

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник, 17 септември, от 13:00 часа. Това съобщи председателстващият днешното редовно пленарно заседание Цончо Ганев ("Възраждане"), който запозна депутатите с разпореждането на председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян за насроченото извънредно пленарно заседание идната седмица.

Първа точка в дневния ред предвижда на първо гласуване да бъде разгледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси с вносители Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Точка втора е изслушване на служебния министър на финансите Людмила Петкова, служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия на 11 септември 2024 г. срок по приетия от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменения на Националния план за възстановяване и устойчивост на

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност, синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето . Становищата им бяха изразени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Членовете на НСТС обсъдиха проект на постановление на служебното правителство линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв. Представителите на бизнеса подкрепиха предложения от кабинета размер, но според Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) линията на бедност за следващата година трябва да бъде по-висока - 667 лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепяме проекта за постановление, но ни липсва информация как това увеличение ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието, каза Валери Велев, член на асоциацията. По д

Потенциалът на икономическите взаимоотношения между България и Република Турция е огромен и все още не е използван максимално, обяви днес във Враца председателят на Управителния съвет на Българско-турската търговско индустриална камара (БТТИК) Бурхан Немутлу, по време на регионалния бизнес форум "Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона". Камарата е сред организациите, подкрепили провеждането на събитието.

По думите на Немутлу търговско-икономическите отношения между двете страни се движат в положителна посока и Турция е един от водещите партньори на страната ни. Високата икономическа активност между двете държави се определя и от географската близост, и от потенциала на турската икономика и пазар. В България работят около 70 големи турски компании, чиито инвестиции са над 2 млрд. евро, а откритите работни места са над 15 хиляди, каза председателят.

"Ис

Община Асеновград ще обнови сградата на Градската библиотека "Паисий Хилендарски" със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи зам.-кметът на общината Стоян Димитров. Ремонтът е на стойност 2 млн. лева и трябва да приключи през юни 2026 година.

По проект е предвидено да бъдат подменени дограмата и вратите, да се направи топлоизолация на сградата, да бъдат подменени всички осветителни тела, както и да се изгради централна климатична система. 

Изпълнението на пакета от енергоспестяващи мерки ще повиши енергийния клас на сградата от "В", в "А", ще намали значително вредните емисии, ще намали разходите за отопляване на сградата, ще доведе до подобряване комфорта на обитаване и ще гарантира нормални параметри на микроклимата на сградата, подчерта Димитров. Той припомни, че през миналата година сградата бе оборудвана с фотоволтаична систем

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Як-40 LZ-ДОК почти „прелита“ коритото на pека Искър и се удря в отсрещния бряг, разрушава се напълно, вторият пилот и част от пътниците загиват на място. От изгаряне и тежки телес­ни повреди в болница умират командирът, бордният инженер и други пътници – общо 29 души, осем получават различни нара­нявания.

При удара в подпорната стена на pека Искър тялото на самоле­та, заедно с лявото му крило, се откъсват и остават на брега, опашната част, включително двигателите, падат в коритото на реката, където попада и дясното крило. Предната част на корпуса е напълно разрушена. Материалните щети възлизат близо на 1 млн лева.

Към 17:30 ч. времето на летище София е ясно. По същото време Председателят на Държавния съвет на Народна република България и Генерален секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия Тодор Живков трябва да се качи на борда на правителствения самолет Ту-154 LZ-BTJ. Той се бави, тъй като е в летящата очна клиника, която временно е позиционирана пред представителния ВИП на летището. Въздушният диспечер позволява на пътнически самолет Як-40 на БГА „Балкан” да излети за Варна, като иска от екипажа да ускори излитането.

Причината за катастрофата не е ясна, тъй като няма записи от черните кутии. По време на огледа се установява, че хоризонтал­ният стабилизатор на разрушения самолет е в положение плюс 1,5 градуса – на пикиране. При излитане самолетът кабрира (изкачва се), а не пикира (спуска се), този факт се превръща в едно от главните обяснения за причината на катастрофата.

В емисия „Вътрешна информация“ четем:

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на днешния блицконтрол в Народното събрание.

Няма по-голяма ценност от българските деца, отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО. Форумът ще се проведе от 13 до 15 септември в Прага, Чехия. 

На форума началниците на отбраната на страните членки ще обсъдят стратегически важни за съюзниците в Алианса въпроси, произтичащи от проведената през юли тази година Среща на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ. По време на конференцията ще бъдат дискутирани и други актуални теми, сред които подкрепата към Украйна и прилагането на концепцията за възпиране и отбрана на Алианса.

На срещата си на върха във Вашингтон страните от НАТО дадоха редица обещания да помагат на Украйна. Съюзниците от НАТО по-конкретно поеха официално ангажимент да предоставят догодина на Украйна военна помощ в размер на 40 милиарда евро. Двайсет западни страни отделно приеха пакет инициативи - т. нар. Договор за Украйна.

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения прие на днешното си заседание годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) през 2023 г.

Сред приоритетите на ДАНС за 2024 г. е недопускане на противоконституционни прояви и чужди деструктивни въздействия при провеждането на избори, се посочва в доклада за 2023 г.

 

Самолетна катастрофа

София, 2 август 1988 г. // Днес в 17:29 ч. самолет ЯК-40 на Българската гражданска авиация, който трябваше да изпълни редовен полет по маршрут София–Варна, при излитане е катастрофирал в района на летището.

На борда на самолета са се намирали 33 пътници и екипаж от 4 души. 14 души са настанени в болница, където им се оказва спешна помощ. Останалите са загинали.

Назначена е комисия за установяване причините за злополуката.

***

След самолетната злополука на летище София

София, 3 август 1988 г. // Във връзка със самолетната злополука с ЯК-40 на Българска гражданска авиация, станал вчера привечер на софийското летище, репортер съобщава:

Както е известно, от намиращите се в самолета 33 пътници и четирима души екипаж са загинали на място 23 души. В болницата са починали още двамата души – едно дете и командирът на самолета. Сред загиналите има трима чужденци – двама югославяни и един съветски гражданин. Друг югославски гражданин е жив, но състоянието му е тежко.

За останалите живи пътници и членове на екипажа се полагат усилия за лечението им от медицинските работници в „Пирогов“ и първостепенната Окръжна болница. Половината от тях са в критично състояние.

Назначената комисия продължава да разследва причините за злополуката.

***

След самолетната катастрофа

София, 8 август 1988 г. // Както вчера бе съобщено след самолетната злополука на летище София на лечение в „Пирогов“ бяха настанени 12 души. Двамата от тях починаха в болницата на следващия ден.

Днес репортер се срещна отново със заместник-директора на „Пирогов“ д-р Георги Каменов. Въпреки положените усилия за спасяването на ранените пътници и членове на екипажа, каза той, на 7 август почина още един от пасажерите – югославски гражданин, а тази сутрин и бордовият инженер на самолета.

С тези два случая общо загиналите и починалите вследствие а злополуката са 27 души. От намиращите се в момента в Института седем пострадали, един е в критично, а друг в тежко състояние. За останалите няма опасност за живота. Днес от „Пирогов“ бе изписан и първият оздравявал от пострадалите пътници, който е съветски гражданин. Други двама от пътниците се лекуват в Първостепенната окръжна болница в столицата.  

***

След самолетната злополука

София, 11 август 1988 г. // Грижите за повечето от пътниците, ранени при самолетната злополука, изцяло паднаха върху колектива на Клиниката по изгаряния към Републиканския научно-практически институт за спешна медицинска помощ „Пирогов“.

Лекарите и медицинските сестри вече девет нощи и дни водят борба за спасяване живота на най-тежко пострадалите, полагат непрекъснати грижи за възстановяване здравето на по-леко ранените.

Както съобщи днес заместник-директорът на института „Пирогов“ д-р Георги Каменов, въпреки положените усилия миналата нощ е починала още една от болните, закарана в клиниката с 60-процентово обгаряне.

Тревожно е състоянието и на друга от пътничките.

Останалите пет болни са в задоволително общо състояние.

В „Поверително приложение C-2A“ са поместени статии за катастрофата от чуждия печат:

За самолетната катастрофа

Анкара, 5 август 1988 г. Вчера турският в. „Тър­киш дейли нюз“ публикува информация на АП от Виена за катастрофата на българския самолет Як-40 при из­литането му от София за Варна. Сред загиналите най-малко 23-ма бил съветски дипломат – консул в Генерал­ното консулство във Варна Юрий Черьомин, а също така югославската гражданка Монирка Митрович и дъщеря Мария. Съпругът Младен Митрович останал жив, но бил в критично състояние.

Съобщава се, че самолетът на БГА „Балкан“ не е успял да излети от пистата и се е разбил в коритото на река Искър на около 1 км от летището. Все още не били известни причините за катастрофата.   

В. „Гюнайдън“ също съобщава за самолетната катастрофа в София, позовавайки се на радио София. Вестникът пише, че „между загиналите 25 човека няма­ло чужденци“. Все още нямало официално съобщение за причините за катастрофата, но било възможно да е ре­зултат на пилотска грешка.

Използвани източници: , Вътрешна информация (ВИНФ), 28.07-08.08.1988 г.; 08-19.08.1988 г.; , Поверително приложение C-2A, 30.07-06.08.1988 г; Цаков, Цветан.Черна книга за жертвите на българската авиация. Катастрофите мъртвите и виновните.1994. С., Меридиан прес.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е ...
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Г ...
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Безплатен курс за обучение по професия „Здравен асистент“ за безработни организират от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Дева Мар ...
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължавам ...
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция. Съдът е постановил най-тежката мярка за не ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:47 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
9834
Хроника

През 1988 г. пътнически самолет на БГА „Балкан“ катастрофира при излитане

На 2 август 1988 г. в 17:30 ч. самолетът Як-40 LZ-ДОК, собственост на Учебния център на CO БГА „БАЛКАН“, управ­ляван от екипаж от същия център с командир Стоян Цолов тръг­ва да излита за планиран рейс на „БАЛКАН“ София–Варна.Излитането започва от точка, която е на разстояние 1000 м от на­чалото на пистата.

| 02 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
През 1988 г. пътнически самолет на БГА „Балкан“ катастрофира при излитане
През 1988 г. пътнически самолет на БГА „Балкан“ катастрофира при излитане
Снимка © Георги Казаков

На 2 август 1988 г. в 17:30 ч. самолетът Як-40 LZ-ДОК, собственост на Учебния център на CO БГА „БАЛКАН“, управ­ляван от екипаж от същия център с командир Стоян Цолов тръг­ва да излита за планиран рейс на „БАЛКАН“ София–Варна. Излитането започва от точка, която е на разстояние 1000 м от на­чалото на пистата. Самолетът набира необходимата му скорост за отлепяне, но не може да излети и без да повдигне носовото ко­лело, напуска пистата с голяма скорост по осевата линия. След­ват серия последователни удари в стълбовете на ограничителни­те светлини и оградата на летището, започват частични разру­шения на тялото му.

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник, 17 септември, от 13:00 часа. Това съобщи председателстващият днешното редовно пленарно заседание Цончо Ганев ("Възраждане"), който запозна депутатите с разпореждането на председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян за насроченото извънредно пленарно заседание идната седмица.

Първа точка в дневния ред предвижда на първо гласуване да бъде разгледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси с вносители Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Точка втора е изслушване на служебния министър на финансите Людмила Петкова, служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия на 11 септември 2024 г. срок по приетия от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменения на Националния план за възстановяване и устойчивост на

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност, синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето . Становищата им бяха изразени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Членовете на НСТС обсъдиха проект на постановление на служебното правителство линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв. Представителите на бизнеса подкрепиха предложения от кабинета размер, но според Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) линията на бедност за следващата година трябва да бъде по-висока - 667 лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепяме проекта за постановление, но ни липсва информация как това увеличение ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието, каза Валери Велев, член на асоциацията. По д

Потенциалът на икономическите взаимоотношения между България и Република Турция е огромен и все още не е използван максимално, обяви днес във Враца председателят на Управителния съвет на Българско-турската търговско индустриална камара (БТТИК) Бурхан Немутлу, по време на регионалния бизнес форум "Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона". Камарата е сред организациите, подкрепили провеждането на събитието.

По думите на Немутлу търговско-икономическите отношения между двете страни се движат в положителна посока и Турция е един от водещите партньори на страната ни. Високата икономическа активност между двете държави се определя и от географската близост, и от потенциала на турската икономика и пазар. В България работят около 70 големи турски компании, чиито инвестиции са над 2 млрд. евро, а откритите работни места са над 15 хиляди, каза председателят.

"Ис

Община Асеновград ще обнови сградата на Градската библиотека "Паисий Хилендарски" със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи зам.-кметът на общината Стоян Димитров. Ремонтът е на стойност 2 млн. лева и трябва да приключи през юни 2026 година.

По проект е предвидено да бъдат подменени дограмата и вратите, да се направи топлоизолация на сградата, да бъдат подменени всички осветителни тела, както и да се изгради централна климатична система. 

Изпълнението на пакета от енергоспестяващи мерки ще повиши енергийния клас на сградата от "В", в "А", ще намали значително вредните емисии, ще намали разходите за отопляване на сградата, ще доведе до подобряване комфорта на обитаване и ще гарантира нормални параметри на микроклимата на сградата, подчерта Димитров. Той припомни, че през миналата година сградата бе оборудвана с фотоволтаична систем

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Як-40 LZ-ДОК почти „прелита“ коритото на pека Искър и се удря в отсрещния бряг, разрушава се напълно, вторият пилот и част от пътниците загиват на място. От изгаряне и тежки телес­ни повреди в болница умират командирът, бордният инженер и други пътници – общо 29 души, осем получават различни нара­нявания.

При удара в подпорната стена на pека Искър тялото на самоле­та, заедно с лявото му крило, се откъсват и остават на брега, опашната част, включително двигателите, падат в коритото на реката, където попада и дясното крило. Предната част на корпуса е напълно разрушена. Материалните щети възлизат близо на 1 млн лева.

Към 17:30 ч. времето на летище София е ясно. По същото време Председателят на Държавния съвет на Народна република България и Генерален секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия Тодор Живков трябва да се качи на борда на правителствения самолет Ту-154 LZ-BTJ. Той се бави, тъй като е в летящата очна клиника, която временно е позиционирана пред представителния ВИП на летището. Въздушният диспечер позволява на пътнически самолет Як-40 на БГА „Балкан” да излети за Варна, като иска от екипажа да ускори излитането.

Причината за катастрофата не е ясна, тъй като няма записи от черните кутии. По време на огледа се установява, че хоризонтал­ният стабилизатор на разрушения самолет е в положение плюс 1,5 градуса – на пикиране. При излитане самолетът кабрира (изкачва се), а не пикира (спуска се), този факт се превръща в едно от главните обяснения за причината на катастрофата.

В емисия „Вътрешна информация“ четем:

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на днешния блицконтрол в Народното събрание.

Няма по-голяма ценност от българските деца, отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО. Форумът ще се проведе от 13 до 15 септември в Прага, Чехия. 

На форума началниците на отбраната на страните членки ще обсъдят стратегически важни за съюзниците в Алианса въпроси, произтичащи от проведената през юли тази година Среща на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ. По време на конференцията ще бъдат дискутирани и други актуални теми, сред които подкрепата към Украйна и прилагането на концепцията за възпиране и отбрана на Алианса.

На срещата си на върха във Вашингтон страните от НАТО дадоха редица обещания да помагат на Украйна. Съюзниците от НАТО по-конкретно поеха официално ангажимент да предоставят догодина на Украйна военна помощ в размер на 40 милиарда евро. Двайсет западни страни отделно приеха пакет инициативи - т. нар. Договор за Украйна.

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения прие на днешното си заседание годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) през 2023 г.

Сред приоритетите на ДАНС за 2024 г. е недопускане на противоконституционни прояви и чужди деструктивни въздействия при провеждането на избори, се посочва в доклада за 2023 г.

 

Самолетна катастрофа

София, 2 август 1988 г. // Днес в 17:29 ч. самолет ЯК-40 на Българската гражданска авиация, който трябваше да изпълни редовен полет по маршрут София–Варна, при излитане е катастрофирал в района на летището.

На борда на самолета са се намирали 33 пътници и екипаж от 4 души. 14 души са настанени в болница, където им се оказва спешна помощ. Останалите са загинали.

Назначена е комисия за установяване причините за злополуката.

***

След самолетната злополука на летище София

София, 3 август 1988 г. // Във връзка със самолетната злополука с ЯК-40 на Българска гражданска авиация, станал вчера привечер на софийското летище, репортер съобщава:

Както е известно, от намиращите се в самолета 33 пътници и четирима души екипаж са загинали на място 23 души. В болницата са починали още двамата души – едно дете и командирът на самолета. Сред загиналите има трима чужденци – двама югославяни и един съветски гражданин. Друг югославски гражданин е жив, но състоянието му е тежко.

За останалите живи пътници и членове на екипажа се полагат усилия за лечението им от медицинските работници в „Пирогов“ и първостепенната Окръжна болница. Половината от тях са в критично състояние.

Назначената комисия продължава да разследва причините за злополуката.

***

След самолетната катастрофа

София, 8 август 1988 г. // Както вчера бе съобщено след самолетната злополука на летище София на лечение в „Пирогов“ бяха настанени 12 души. Двамата от тях починаха в болницата на следващия ден.

Днес репортер се срещна отново със заместник-директора на „Пирогов“ д-р Георги Каменов. Въпреки положените усилия за спасяването на ранените пътници и членове на екипажа, каза той, на 7 август почина още един от пасажерите – югославски гражданин, а тази сутрин и бордовият инженер на самолета.

С тези два случая общо загиналите и починалите вследствие а злополуката са 27 души. От намиращите се в момента в Института седем пострадали, един е в критично, а друг в тежко състояние. За останалите няма опасност за живота. Днес от „Пирогов“ бе изписан и първият оздравявал от пострадалите пътници, който е съветски гражданин. Други двама от пътниците се лекуват в Първостепенната окръжна болница в столицата.  

***

След самолетната злополука

София, 11 август 1988 г. // Грижите за повечето от пътниците, ранени при самолетната злополука, изцяло паднаха върху колектива на Клиниката по изгаряния към Републиканския научно-практически институт за спешна медицинска помощ „Пирогов“.

Лекарите и медицинските сестри вече девет нощи и дни водят борба за спасяване живота на най-тежко пострадалите, полагат непрекъснати грижи за възстановяване здравето на по-леко ранените.

Както съобщи днес заместник-директорът на института „Пирогов“ д-р Георги Каменов, въпреки положените усилия миналата нощ е починала още една от болните, закарана в клиниката с 60-процентово обгаряне.

Тревожно е състоянието и на друга от пътничките.

Останалите пет болни са в задоволително общо състояние.

В „Поверително приложение C-2A“ са поместени статии за катастрофата от чуждия печат:

За самолетната катастрофа

Анкара, 5 август 1988 г. Вчера турският в. „Тър­киш дейли нюз“ публикува информация на АП от Виена за катастрофата на българския самолет Як-40 при из­литането му от София за Варна. Сред загиналите най-малко 23-ма бил съветски дипломат – консул в Генерал­ното консулство във Варна Юрий Черьомин, а също така югославската гражданка Монирка Митрович и дъщеря Мария. Съпругът Младен Митрович останал жив, но бил в критично състояние.

Съобщава се, че самолетът на БГА „Балкан“ не е успял да излети от пистата и се е разбил в коритото на река Искър на около 1 км от летището. Все още не били известни причините за катастрофата.   

В. „Гюнайдън“ също съобщава за самолетната катастрофа в София, позовавайки се на радио София. Вестникът пише, че „между загиналите 25 човека няма­ло чужденци“. Все още нямало официално съобщение за причините за катастрофата, но било възможно да е ре­зултат на пилотска грешка.

Използвани източници: , Вътрешна информация (ВИНФ), 28.07-08.08.1988 г.; 08-19.08.1988 г.; , Поверително приложение C-2A, 30.07-06.08.1988 г; Цаков, Цветан.Черна книга за жертвите на българската авиация. Катастрофите мъртвите и виновните.1994. С., Меридиан прес.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.