Начало На преден план Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, написа президентът Румен Радев
9556
България

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, написа президентът Румен Радев

В героичната тримесечна борба под ръководството на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО) масово се включиха чети и доброволци от свободна България.В заника на въстанието главният щаб в Битолския революционен окръг "счита за свой дълг да обърне внимание на Почитаемото Българско Правителство за гибелните последици за българската нация, ако то не изпълни дълга си към своите единородни братя тук по един внушителен и активен начин, какъвто се налага от силата на обстоятелствата и опасността, която грози общобългарското отечество", допълва още президентът.

| 02 Август 2024, 11:07 ч.
Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, написа президентът Румен Радев
Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, написа президентът Румен Радев
Снимка © Минко Чернев

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, на несломимия български дух и на изстрадания копнеж за свобода и равноправие, написа в официалния си профил във Фейсбук президентът Румен Радев. 

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Президентът Румен Радев очаква да бъде открит клон на китайска банка в България, както и директна авиолиния Пекин-София, за да се активизират бизнес отношенията между двете страни.

По време на изложение на водещи китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи в НДК, държавният глава отбеляза, че то се провежда в годината, в която отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. 

"Не трябва да забравяме факта, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република. Даже се шегувам, че първата държава вече не съществува формално и на практика ние сме първата държава. Тази годишнина ни дава повод да разгледаме нашите отношения и вярвам, че днешните срещи по време на това събитие ще задълбочат и разширят това сътрудничество", каза Радев.

Президентът се надява, че срещите по време на из

Сирийски гражданин е с опасност за живота, след като е бил наръган с нож от свой сънародник в Харманли, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Хасково.

Сигналът за пострадал 24-годишен сириец е подаден вчера, в 15:10 часа, в Районното управление от местната "Спешна помощ". Между него и задържания за нападението е възникнал скандал в района на местния пазар, прераснал в сбиване, при което пострадалият е получил рана в областта на гърба с остър предмет. След преглед, той е транспортиран в болница, в Пловдив с опасност за живота. Нападателят е задържан до 24 часа по заведеното досъдебно производство, допълниха от полицията.

Последният случай на пострадал при побой сирийски гражданин в Харманли е от 12 януари т.г., когато 20-годишен получи наранявания. Жителите на града периодично организират протести срещу местния Регистрационно-приемателен център (РПЦ) за

Граждани, представители на фирми, учебни заведения и различни организации се включиха днес в почистването на Шумен, част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”. 

Служители на общинската администрация, заедно с кмета на областния град проф. Христо Христов и негови заместници, се включиха в инициативата за почистването на зелени зони, пространствата край домове и офиси, обществени и междублокови пространства в Шумен и селата в общината. „Включвам се в инициативата, за да дадем пример на всички шуменци как трябва да се грижат за нашия град, за да го превърнем в едно уютно място“, каза пред репортер кметът проф. Христов. 

В почистването на Шуменското плато, освен служители на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Шуменско плато“, днес се включиха представители на Спортния клуб „Шуменска крепост“, на мест

Възможността за антикорупционно обучение на български прокурори, следователи и служители на финансовото разузнаване обсъди на работна среща и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с американските юристи д-р Кевин Карол и д-р Реми Гербей. Това съобщиха от държавното обвинение.

В срещата в Съдебната палата в София участваха още заместник главният прокурор Елена Каракашева, председателят на Висшия адвокатски съвет и  заместник-председател на Арбитражния съд при БТПП д-р Ивайло Дерменджиев и Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество. 

Сарафов подчерта необходимостта от увеличаване капацитета на българските институции в борбата с трансграничната престъпност във финансовата сфера. В тази връзка бе обсъдена възможността американските експерти да проведат обучение на български магистрати и представители на специалните служби за механиз

Героизмът на предците ни от 1903 година и тяхната саможертва в битката за правда ни задължават и днес да бдим над святата им памет, над нашата история и да бъдем съпричастни със стремежа на българите в днешна Република Северна Македония за зачитането на техните права и достойнство, пише в публикацията на държавния глава. 

През съдбовната 1903 година българите от Македония и Одринска Тракия написаха с кръвта си славна страница в историята на нашия народ. Сплотени от саможертвеното верую "По-добре смърт, отколкото скотски живот!”, въстаналите на Илинден, Преображение и Кръстовден българи смаяха Европа с решимостта си да спрат да бъдат заложници на деспотичната Османска империя, добавя президентът Радев. 

Водени от мечтата си за свобода, справедливост и народно единение, сънародниците ни от Македония и Тракия изоставяха семейство и дом, бъдеще и лична перспектива, мнозина приеха да бъдат опяти живи, пише Румен Радев.

В героичната тримесечна борба под ръководството на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО) масово се включиха чети и доброволци от свободна България. В заника на въстанието главният щаб в Битолския революционен окръг "счита за свой дълг да обърне внимание на Почитаемото Българско Правителство за гибелните последици за българската нация, ако то не изпълни дълга си към своите единородни братя тук по един внушителен и активен начин, какъвто се налага от силата на обстоятелствата и опасността, която грози общобългарското отечество", допълва още президентът.

Президентът Румен Радев поздрави своя колега Гордана Силяновска-Давкова и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката, който отбелязват днес. Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани. Като наследници на нашите предци, ние имаме отговорността и историческия дълг да следваме и съхраняваме достойните завети от нашето минало в името на общото ни европейско бъдеще, заяви Румен Радев. 

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС). В промените се посочва, че държавата ще финансира аптеки, включително и денонощни, или продажбата на лекарства чрез автомати в населени места, за които е установен недостиг на аптеки. На 12 септември депутатите приеха на първо четене предложените промени.

По време на среща, състояла се на 14 септември, представители на всички централни органи на БФС, председателите на регионалните фармацевтични колегии, представители на Асоциацията на собствениците на аптеки, на Националната аптечна камара, на Инициативен комитет от магистър-фармацевти и на Национална аптечна браншова организация „са изразили възмущението си от дискусията в пленарната зала“, както и сериозното си притеснени

Община Несебър сключи допълнително споразумение с управляващия орган на програмата „Развитие на човешките ресурси“ 2021 - 2017 г. за удължаване срока по изпълнение на проекта „Грижа в дома“, съобщиха от общинската администрация. Очаква се проектът да продължи до 3 януари 2025 г.

Общо 1 037 967 лв. е безвъзмездната финансова помощ по удължаване на услугата, като сумата е осигурена от Европейския социален фонд. До този момент предоставената финансова помощ бе на стойност от 748 340 лв., поясниха от администрацията. 

Припомняме, че по-рано тази година Община Несебър удължи изпълнението на проекта „Грижа в дома“ с три месеца, като крайният срок бе до 3 юли 2024 г. С измененията сумата за безвъзмездна финансова помощ се увеличи с около 155 216 лв. Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда на лица с увреждания и възрастн

Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата, привлечени към наказателна отговорност за ръководене и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол, действала на територията на областта. За четвъртия участник мярката е „домашен арест“, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

И. И. (на 51 г.) е привлечен като обвиняем за ръководене на групата, а П. С. (на 43 г.), С. А. (53 г.) и В. С. (на 67 г.) за участие в същата – престъпления по чл. 234, ал. 3, т. 1 и чл. 321 от НК. И четиримата са осъждани. 

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“  за И. И. , П. С. и С. А., вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемите в хода на разследването и съществува реална

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности. Това заяви Антон Марков, генерален консул на България в Солун, по време на откриването на паметната плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на консулството. 

„Много се вълнувам от днешния ден, защото това е един много хубав ден за Генералното консулство. Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Кирил Вълчев, генерален директор на , решихме, че трябва да направим нещо за българите в Солун – да увековечим наши личности, които са важни не само за историята на България, но и на Гърция. На шега решихме и започнахме това мероприятие. Искахме да се случи за рождения ден на Атанас Далчев, но по обективни причини не можахме. Тогава си дадохме срок, че до 15 септември ще го направим. Щастлив съм, че успяхме. Искам да благодаря на роднините, на семейство Далчеви, както и на всички специални гости, които са дошли

Противопожарно оборудване, пособия и униформи от миналия век представя експозиция на открито в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Исперих. Тя е подредена в двора на РСПБЗН в лудогорския град. Сред най-старите експонати е преносима моторна помпа, произведена през 1971 г., каза началникът на районната служба Йордан Рангелов.

Той обясни, че помпата осигурява 800 литра в минута и е предназначена за изпомпване на вода от водоеми. Показан е и въздушен апарат на чешка фирма, чието тегло е значително по-голямо от това на съвременните въздушни апарати. Място в експозицията намира и кофпомпа. „Този уред за гасене на пожари отдавна вече не се използва в обектите в експлоатация и от пожарникарите. Неин наследник е водният пожарогасител, който е много по-лек и удобен за носене и работа", каза Рангелов.

Експозицията включва още защитни каски

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
Митническите служители установиха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 бобини с лента коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, с логото на известна марка циг ...
Специалисти от Лесотехническия университет в София обследват дървесните видове в Русе
Специалисти от Лесотехническия университет в София обследват дървесните видове в Русе. „Обърнахме се към тях, с научни знания те да определят какви нови дървесни видове и хра ...
ВАС ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на ПП ДПС
Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на политическа партия (ПП) ДПС срещу решения на ЦИК. Две от делата бяха разгледани от е ...
Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, за да има по-голямо доверие към гласуването с машини, каза Валентин Мундров
Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, така че да има по-голямо доверие към гласуването с машини. Това каза служебният министър на електронното управление В ...
Ръст на туристите от Скандинавия отчитат от ваканционно селище "Албена"
Ръст с 20 процента на гостите от Скандинавия отчитат в края на активния летен туристически сезон от ваканционно селище "Албена". Резултатите са на база данни от преходната година. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:46 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
9556
България

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, написа президентът Румен Радев

В героичната тримесечна борба под ръководството на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО) масово се включиха чети и доброволци от свободна България.В заника на въстанието главният щаб в Битолския революционен окръг "счита за свой дълг да обърне внимание на Почитаемото Българско Правителство за гибелните последици за българската нация, ако то не изпълни дълга си към своите единородни братя тук по един внушителен и активен начин, какъвто се налага от силата на обстоятелствата и опасността, която грози общобългарското отечество", допълва още президентът.

| 02 Август 2024, 11:07 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, написа президентът Румен Радев
Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, написа президентът Румен Радев
Снимка © Минко Чернев

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще остане символ на духовното единение на българите, независимо от превратностите на времето, на несломимия български дух и на изстрадания копнеж за свобода и равноправие, написа в официалния си профил във Фейсбук президентът Румен Радев. 

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Президентът Румен Радев очаква да бъде открит клон на китайска банка в България, както и директна авиолиния Пекин-София, за да се активизират бизнес отношенията между двете страни.

По време на изложение на водещи китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи в НДК, държавният глава отбеляза, че то се провежда в годината, в която отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. 

"Не трябва да забравяме факта, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република. Даже се шегувам, че първата държава вече не съществува формално и на практика ние сме първата държава. Тази годишнина ни дава повод да разгледаме нашите отношения и вярвам, че днешните срещи по време на това събитие ще задълбочат и разширят това сътрудничество", каза Радев.

Президентът се надява, че срещите по време на из

Сирийски гражданин е с опасност за живота, след като е бил наръган с нож от свой сънародник в Харманли, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Хасково.

Сигналът за пострадал 24-годишен сириец е подаден вчера, в 15:10 часа, в Районното управление от местната "Спешна помощ". Между него и задържания за нападението е възникнал скандал в района на местния пазар, прераснал в сбиване, при което пострадалият е получил рана в областта на гърба с остър предмет. След преглед, той е транспортиран в болница, в Пловдив с опасност за живота. Нападателят е задържан до 24 часа по заведеното досъдебно производство, допълниха от полицията.

Последният случай на пострадал при побой сирийски гражданин в Харманли е от 12 януари т.г., когато 20-годишен получи наранявания. Жителите на града периодично организират протести срещу местния Регистрационно-приемателен център (РПЦ) за

Граждани, представители на фирми, учебни заведения и различни организации се включиха днес в почистването на Шумен, част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”. 

Служители на общинската администрация, заедно с кмета на областния град проф. Христо Христов и негови заместници, се включиха в инициативата за почистването на зелени зони, пространствата край домове и офиси, обществени и междублокови пространства в Шумен и селата в общината. „Включвам се в инициативата, за да дадем пример на всички шуменци как трябва да се грижат за нашия град, за да го превърнем в едно уютно място“, каза пред репортер кметът проф. Христов. 

В почистването на Шуменското плато, освен служители на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Шуменско плато“, днес се включиха представители на Спортния клуб „Шуменска крепост“, на мест

Възможността за антикорупционно обучение на български прокурори, следователи и служители на финансовото разузнаване обсъди на работна среща и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с американските юристи д-р Кевин Карол и д-р Реми Гербей. Това съобщиха от държавното обвинение.

В срещата в Съдебната палата в София участваха още заместник главният прокурор Елена Каракашева, председателят на Висшия адвокатски съвет и  заместник-председател на Арбитражния съд при БТПП д-р Ивайло Дерменджиев и Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество. 

Сарафов подчерта необходимостта от увеличаване капацитета на българските институции в борбата с трансграничната престъпност във финансовата сфера. В тази връзка бе обсъдена възможността американските експерти да проведат обучение на български магистрати и представители на специалните служби за механиз

Героизмът на предците ни от 1903 година и тяхната саможертва в битката за правда ни задължават и днес да бдим над святата им памет, над нашата история и да бъдем съпричастни със стремежа на българите в днешна Република Северна Македония за зачитането на техните права и достойнство, пише в публикацията на държавния глава. 

През съдбовната 1903 година българите от Македония и Одринска Тракия написаха с кръвта си славна страница в историята на нашия народ. Сплотени от саможертвеното верую "По-добре смърт, отколкото скотски живот!”, въстаналите на Илинден, Преображение и Кръстовден българи смаяха Европа с решимостта си да спрат да бъдат заложници на деспотичната Османска империя, добавя президентът Радев. 

Водени от мечтата си за свобода, справедливост и народно единение, сънародниците ни от Македония и Тракия изоставяха семейство и дом, бъдеще и лична перспектива, мнозина приеха да бъдат опяти живи, пише Румен Радев.

В героичната тримесечна борба под ръководството на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО) масово се включиха чети и доброволци от свободна България. В заника на въстанието главният щаб в Битолския революционен окръг "счита за свой дълг да обърне внимание на Почитаемото Българско Правителство за гибелните последици за българската нация, ако то не изпълни дълга си към своите единородни братя тук по един внушителен и активен начин, какъвто се налага от силата на обстоятелствата и опасността, която грози общобългарското отечество", допълва още президентът.

Президентът Румен Радев поздрави своя колега Гордана Силяновска-Давкова и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката, който отбелязват днес. Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани. Като наследници на нашите предци, ние имаме отговорността и историческия дълг да следваме и съхраняваме достойните завети от нашето минало в името на общото ни европейско бъдеще, заяви Румен Радев. 

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС). В промените се посочва, че държавата ще финансира аптеки, включително и денонощни, или продажбата на лекарства чрез автомати в населени места, за които е установен недостиг на аптеки. На 12 септември депутатите приеха на първо четене предложените промени.

По време на среща, състояла се на 14 септември, представители на всички централни органи на БФС, председателите на регионалните фармацевтични колегии, представители на Асоциацията на собствениците на аптеки, на Националната аптечна камара, на Инициативен комитет от магистър-фармацевти и на Национална аптечна браншова организация „са изразили възмущението си от дискусията в пленарната зала“, както и сериозното си притеснени

Община Несебър сключи допълнително споразумение с управляващия орган на програмата „Развитие на човешките ресурси“ 2021 - 2017 г. за удължаване срока по изпълнение на проекта „Грижа в дома“, съобщиха от общинската администрация. Очаква се проектът да продължи до 3 януари 2025 г.

Общо 1 037 967 лв. е безвъзмездната финансова помощ по удължаване на услугата, като сумата е осигурена от Европейския социален фонд. До този момент предоставената финансова помощ бе на стойност от 748 340 лв., поясниха от администрацията. 

Припомняме, че по-рано тази година Община Несебър удължи изпълнението на проекта „Грижа в дома“ с три месеца, като крайният срок бе до 3 юли 2024 г. С измененията сумата за безвъзмездна финансова помощ се увеличи с около 155 216 лв. Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда на лица с увреждания и възрастн

Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата, привлечени към наказателна отговорност за ръководене и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол, действала на територията на областта. За четвъртия участник мярката е „домашен арест“, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

И. И. (на 51 г.) е привлечен като обвиняем за ръководене на групата, а П. С. (на 43 г.), С. А. (53 г.) и В. С. (на 67 г.) за участие в същата – престъпления по чл. 234, ал. 3, т. 1 и чл. 321 от НК. И четиримата са осъждани. 

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“  за И. И. , П. С. и С. А., вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемите в хода на разследването и съществува реална

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности. Това заяви Антон Марков, генерален консул на България в Солун, по време на откриването на паметната плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на консулството. 

„Много се вълнувам от днешния ден, защото това е един много хубав ден за Генералното консулство. Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Кирил Вълчев, генерален директор на , решихме, че трябва да направим нещо за българите в Солун – да увековечим наши личности, които са важни не само за историята на България, но и на Гърция. На шега решихме и започнахме това мероприятие. Искахме да се случи за рождения ден на Атанас Далчев, но по обективни причини не можахме. Тогава си дадохме срок, че до 15 септември ще го направим. Щастлив съм, че успяхме. Искам да благодаря на роднините, на семейство Далчеви, както и на всички специални гости, които са дошли

Противопожарно оборудване, пособия и униформи от миналия век представя експозиция на открито в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Исперих. Тя е подредена в двора на РСПБЗН в лудогорския град. Сред най-старите експонати е преносима моторна помпа, произведена през 1971 г., каза началникът на районната служба Йордан Рангелов.

Той обясни, че помпата осигурява 800 литра в минута и е предназначена за изпомпване на вода от водоеми. Показан е и въздушен апарат на чешка фирма, чието тегло е значително по-голямо от това на съвременните въздушни апарати. Място в експозицията намира и кофпомпа. „Този уред за гасене на пожари отдавна вече не се използва в обектите в експлоатация и от пожарникарите. Неин наследник е водният пожарогасител, който е много по-лек и удобен за носене и работа", каза Рангелов.

Експозицията включва още защитни каски

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
Специалисти от Лесотехническия университет в София обследват дървесните видове в Русе
ВАС ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на ПП ДПС
Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, за да има по-голямо доверие към гласуването с машини, каза Валентин Мундров
Ръст на туристите от Скандинавия отчитат от ваканционно селище "Албена"
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.