Начало Сфера Предлаганите промени в Закона за съдебната власт гарантират, че Висш съдебен съвет с изтекъл не може да избира "тримата големи" в съдебната власт, каза Надежда Йорданова
11750
България

Предлаганите промени в Закона за съдебната власт гарантират, че Висш съдебен съвет с изтекъл не може да избира "тримата големи" в съдебната власт, каза Надежда Йорданова

С изменения в Закона за съдебната власт целим да гарантираме, че главният прокурор, председателят на Върховния административен съд (ВАС), председателят на Върховния касационен съд (ВКС), ще бъдат избирани от Висш съдебен съвет (ВСС), в който изборните му членове са в мандат.Това каза Надежда Йорданова, вносител на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, заедно с депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

| 02 Август 2024, 19:01 ч.
Предлаганите промени в Закона за съдебната власт гарантират, че Висш съдебен съвет с изтекъл не може да избира
Предлаганите промени в Закона за съдебната власт гарантират, че Висш съдебен съвет с изтекъл не може да избира "тримата големи" в съдебната власт, каза Надежда Йорданова
Снимка © Благой Кирилов / БТА (ПК)

С изменения в Закона за съдебната власт целим да гарантираме, че главният прокурор, председателят на Върховния административен съд (ВАС), председателят на Върховния касационен съд (ВКС), ще бъдат избирани от Висш съдебен съвет (ВСС), в който изборните му членове са в мандат. Това каза Надежда Йорданова, вносител на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, заедно с депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Законопроектът е внесен в деловодството на парламента на 1 август.

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

Оборотът от продажба на подаръци и сувенири на европейския пазар е около 50 милиарда евро, каза Милен Георгиев, организатор на първото у нас изложение на подаръци и сувенири, което беше открито днес в Бизнес център "Велико Търново".

Над 24 производители и вносители на персонални и корпоратитвни подаръци представиха своята продукция на първото по рода си изложение във Велико Търново. Стотици са записалите се посетители от пет европейски държави – Ирландия, Словения, Естония, Гърция и Румъния. Те ще се запознаят в рамките на три дни с българските производители на сувенири- сегмент, в който се търсят все по-високи стандарти на продуктите, с къси и тематични серии, които са основният начин за отговор на конкуренцията от азиатските пазари, каза Милен Георгиев.

Този бранш има голям потенциал за развитие в България. "Сериите не са големи, така че няма директна конкуренци

Международният фестивал „Балканска черга“ събра хора от Балканите в село Шишковци, община Кюстендил. В 12-ото издание се включиха участници от България, Сърбия и Република Северна Македония.

Идеята е да се съберем на една обща черга, да бъдем заедно, на едно място да се веселим, да си покажем бита и традициите, каза Борислав Крумов, който е организатор на изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ - акцент на фестивала.

Всички балкански народи живеем на една черга, животът ни е подобен, всички се печем на един огън и манталитетът ни е един, коментира той.

„Всяка година на фестивала правим тематични неща. Тази година акцент е изложбата, която показва облеклото от началото на 20 век в региона“, обясни Крумов.

Фестивалът предложи богата фолклорна програма, кулинарни изкушения и работилници за деца. В програмата

Днес, 14 септември, е обявен за ден на траур в памет на загиналите в самолетната катастрофа в авиобаза "Граф Игнатиево" пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. В знак на почит българските знамена са спуснати наполовина, съобщиха от Общината. 

Кметът на община Лом Цветан Петров изказва съболезнования на семействата и близките на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Майор Петко Димитров е роден в Бургас, родителите му се преместват в Лом, където той завършва с отличие средното си образование в Профилирана гимназия „Найден Геров“. След завършването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски" в Долна Митрополия, Димитров става един от най-опитните авиационни инструктори. Вторият загинал пилот при самолетната катастрофа в авиобаза "Граф Игнатиево" – 28-годишният старши лейтенант Венцислав Дун

Тази година приоритет за нас е ограничаването на замърсяванията с отпадъци и премахването на нерегламентираните сметища,  каза служебният министър на околната среда и  водите Петър Димитров, който днес се включи в акция по почистване на морското дъно във Варненския залив край нос Галата. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Избрахме плажа на Аспарухово, защото той е третият по замърсеност в България и трябва да вземем мерки по опазването на дюните, които се намират зад него, обясни министърът, цитиран в съобщението.  Димитров отбеляза, че за залива са много характерни останалите в морето стари мрежи – т.нар. мъртви мрежи, които са проблем за морските обитатели, корабоплаването и водолазите. И припомни, че за пореден път МОСВ е основен партньор на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“. 

Днес председателят на ДПС Делян Пеевски коментира, че с така внесения законопроект се цели на поста главен прокурор да бъде запазен изпълняващият длъжността Борислав Сарафов.

Надежда Йорданова определи като "спекулации" твърденията, че с предлаганите изменения се запазва изпълняващият длъжността главен прокурор. "Няма нито една пречка Пленумът на ВСС да определи друг изпълняващ функциите главен прокурор", каза тя и настоя да не се търсят оправдания. 

Йорданова обясни, че целта на промените е Висш съдебен съвет, чиито мандат е изтекъл, да не може да избира "тримата големи" в съдебната власт. Това е важно, защото както главният прокурор, така председателите на ВАС и ВКС са конституционно установени органи и при техния избор трябва да бъдат спазени високи стандарти при провеждането на процедурата, с гаранции, че ще бъдат избрани от легитимни органи, обясни Йорданова.

Конституционно установен орган в изтекъл мандат може да продължава в определени случаи ежедневната работа на органа, но не и да взима такива важни решения, които да имат дългосрочно значение за съдебната власт, добави тя. За българския законодател подобен подход не е нов, коментира Йорданова и визира изисквания в Закона за общинския дълг, където има забрана общинските съвети в края на мандата си да вземат решения за дългосрочен общински дълг.

Има подобен европейски опит - например в Испания, след дълбока криза, включително и конституционна, има решение на Конституционния съд и съответно изрично законодателно решение, което казва че ВСС с изтекъл мандат не може да прави нито едно назначение на позиции, които са съществени в съдебната власт, добави тя. 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО. Форумът ще се проведе от 13 до 15 септември в Прага, Чехия. 

На форума началниците на отбраната на страните членки ще обсъдят стратегически важни за съюзниците в Алианса въпроси, произтичащи от проведената през юли тази година Среща на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ. По време на конференцията ще бъдат дискутирани и други актуални теми, сред които подкрепата към Украйна и прилагането на концепцията за възпиране и отбрана на Алианса.

На срещата си на върха във Вашингтон страните от НАТО дадоха редица обещания да помагат на Украйна. Съюзниците от НАТО по-конкретно поеха официално ангажимент да предоставят догодина на Украйна военна помощ в размер на 40 милиарда евро. Двайсет западни страни отделно приеха пакет инициативи - т. нар. Договор за Украйна.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата на учебно-боен самолет L–39 ZA майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин изразява президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Радев е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили. Президентът очаква  възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до този трагичен инцидент, се посочва в съобщението.

Държавният глава отменя предвидените в програмата си участия в събития в дните до края на седмицата.

При катастрофа на учебно-боен самолет L–39 ZA на авиобаза "Граф Игнатиево" днес загинаха двамата пилоти, съобщи служебният премиер Димитър Главчев, който посети мястото на инцидента. 

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав

Отличните отношения между България и Финландия обсъдиха заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Финландия Кирсти Похянкука, като двете страни потвърдиха желанието си за разширяване на взаимодействието ни в ключови области от взаимен интерес, включително в рамките на Европейския съюз, НАТО и многостранните формати, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

Това стана по време на връчването на копия на акредитивните писма на новоназначения посланик в сградата на министерството.

Обсъдено беше значението на сътрудничеството в областта на сигурността, борбата срещу дезинформацията и научния, образователния и технологичния обмен. Заместник-министър Елена Шекерлетова изрази благодарност към финландската страна за неизменната подкрепа за актуалните външнополитически приоритети на България като присъединяването ни към Орга

Варна ще бъде домакин на готвена среща на кметове и губернатори на побратимените градове от България и Китай. Събитието е предвидено да се проведе в дните от 29 октомври до 31 октомври. То е част от организираните събития по случай отбелязването на 75 години от установяване на дипломатически отношения на България с Китайската народна република.

Новината за срещата съобщи проф. Захари Захариев, председател на Българската национална асоциация "Един пояс. Един път". Той беше сред официалните лица на откритото днес "Изложение на водещи китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи" в НДК.

Започна имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. в област Търговище. Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще се извършва в кабинетите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и общопрактикуващите лекари, съобщиха от здравната инспекция. 

От инспекцията посочват, че при необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др.

В област Търговище безплатно прилагане на ваксини срещу COVID - 19 се извършва от всички общопрактикуващите лекари на хората от пациентските им листи; в имунизационен кабинет в РЗИ – Търговище на хора, които не са упражнили правото си на избор на общопрактикуващ лекар и временно пребиваващи в област Търговище; от мобилен е

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е ...
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Г ...
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Безплатен курс за обучение по професия „Здравен асистент“ за безработни организират от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Дева Мар ...
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължавам ...
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция. Съдът е постановил най-тежката мярка за не ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от ...
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Тикер в 06:19 ч.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязва ...
Начало Сфера
11750
България

Предлаганите промени в Закона за съдебната власт гарантират, че Висш съдебен съвет с изтекъл не може да избира "тримата големи" в съдебната власт, каза Надежда Йорданова

С изменения в Закона за съдебната власт целим да гарантираме, че главният прокурор, председателят на Върховния административен съд (ВАС), председателят на Върховния касационен съд (ВКС), ще бъдат избирани от Висш съдебен съвет (ВСС), в който изборните му членове са в мандат.Това каза Надежда Йорданова, вносител на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, заедно с депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

| 02 Август 2024, 19:01 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Предлаганите промени в Закона за съдебната власт гарантират, че Висш съдебен съвет с изтекъл не може да избира
Предлаганите промени в Закона за съдебната власт гарантират, че Висш съдебен съвет с изтекъл не може да избира "тримата големи" в съдебната власт, каза Надежда Йорданова
Снимка © Благой Кирилов / БТА (ПК)

С изменения в Закона за съдебната власт целим да гарантираме, че главният прокурор, председателят на Върховния административен съд (ВАС), председателят на Върховния касационен съд (ВКС), ще бъдат избирани от Висш съдебен съвет (ВСС), в който изборните му членове са в мандат. Това каза Надежда Йорданова, вносител на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, заедно с депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Законопроектът е внесен в деловодството на парламента на 1 август.

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

Оборотът от продажба на подаръци и сувенири на европейския пазар е около 50 милиарда евро, каза Милен Георгиев, организатор на първото у нас изложение на подаръци и сувенири, което беше открито днес в Бизнес център "Велико Търново".

Над 24 производители и вносители на персонални и корпоратитвни подаръци представиха своята продукция на първото по рода си изложение във Велико Търново. Стотици са записалите се посетители от пет европейски държави – Ирландия, Словения, Естония, Гърция и Румъния. Те ще се запознаят в рамките на три дни с българските производители на сувенири- сегмент, в който се търсят все по-високи стандарти на продуктите, с къси и тематични серии, които са основният начин за отговор на конкуренцията от азиатските пазари, каза Милен Георгиев.

Този бранш има голям потенциал за развитие в България. "Сериите не са големи, така че няма директна конкуренци

Международният фестивал „Балканска черга“ събра хора от Балканите в село Шишковци, община Кюстендил. В 12-ото издание се включиха участници от България, Сърбия и Република Северна Македония.

Идеята е да се съберем на една обща черга, да бъдем заедно, на едно място да се веселим, да си покажем бита и традициите, каза Борислав Крумов, който е организатор на изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ - акцент на фестивала.

Всички балкански народи живеем на една черга, животът ни е подобен, всички се печем на един огън и манталитетът ни е един, коментира той.

„Всяка година на фестивала правим тематични неща. Тази година акцент е изложбата, която показва облеклото от началото на 20 век в региона“, обясни Крумов.

Фестивалът предложи богата фолклорна програма, кулинарни изкушения и работилници за деца. В програмата

Днес, 14 септември, е обявен за ден на траур в памет на загиналите в самолетната катастрофа в авиобаза "Граф Игнатиево" пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. В знак на почит българските знамена са спуснати наполовина, съобщиха от Общината. 

Кметът на община Лом Цветан Петров изказва съболезнования на семействата и близките на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Майор Петко Димитров е роден в Бургас, родителите му се преместват в Лом, където той завършва с отличие средното си образование в Профилирана гимназия „Найден Геров“. След завършването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски" в Долна Митрополия, Димитров става един от най-опитните авиационни инструктори. Вторият загинал пилот при самолетната катастрофа в авиобаза "Граф Игнатиево" – 28-годишният старши лейтенант Венцислав Дун

Тази година приоритет за нас е ограничаването на замърсяванията с отпадъци и премахването на нерегламентираните сметища,  каза служебният министър на околната среда и  водите Петър Димитров, който днес се включи в акция по почистване на морското дъно във Варненския залив край нос Галата. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Избрахме плажа на Аспарухово, защото той е третият по замърсеност в България и трябва да вземем мерки по опазването на дюните, които се намират зад него, обясни министърът, цитиран в съобщението.  Димитров отбеляза, че за залива са много характерни останалите в морето стари мрежи – т.нар. мъртви мрежи, които са проблем за морските обитатели, корабоплаването и водолазите. И припомни, че за пореден път МОСВ е основен партньор на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“. 

Днес председателят на ДПС Делян Пеевски коментира, че с така внесения законопроект се цели на поста главен прокурор да бъде запазен изпълняващият длъжността Борислав Сарафов.

Надежда Йорданова определи като "спекулации" твърденията, че с предлаганите изменения се запазва изпълняващият длъжността главен прокурор. "Няма нито една пречка Пленумът на ВСС да определи друг изпълняващ функциите главен прокурор", каза тя и настоя да не се търсят оправдания. 

Йорданова обясни, че целта на промените е Висш съдебен съвет, чиито мандат е изтекъл, да не може да избира "тримата големи" в съдебната власт. Това е важно, защото както главният прокурор, така председателите на ВАС и ВКС са конституционно установени органи и при техния избор трябва да бъдат спазени високи стандарти при провеждането на процедурата, с гаранции, че ще бъдат избрани от легитимни органи, обясни Йорданова.

Конституционно установен орган в изтекъл мандат може да продължава в определени случаи ежедневната работа на органа, но не и да взима такива важни решения, които да имат дългосрочно значение за съдебната власт, добави тя. За българския законодател подобен подход не е нов, коментира Йорданова и визира изисквания в Закона за общинския дълг, където има забрана общинските съвети в края на мандата си да вземат решения за дългосрочен общински дълг.

Има подобен европейски опит - например в Испания, след дълбока криза, включително и конституционна, има решение на Конституционния съд и съответно изрично законодателно решение, което казва че ВСС с изтекъл мандат не може да прави нито едно назначение на позиции, които са съществени в съдебната власт, добави тя. 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО. Форумът ще се проведе от 13 до 15 септември в Прага, Чехия. 

На форума началниците на отбраната на страните членки ще обсъдят стратегически важни за съюзниците в Алианса въпроси, произтичащи от проведената през юли тази година Среща на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ. По време на конференцията ще бъдат дискутирани и други актуални теми, сред които подкрепата към Украйна и прилагането на концепцията за възпиране и отбрана на Алианса.

На срещата си на върха във Вашингтон страните от НАТО дадоха редица обещания да помагат на Украйна. Съюзниците от НАТО по-конкретно поеха официално ангажимент да предоставят догодина на Украйна военна помощ в размер на 40 милиарда евро. Двайсет западни страни отделно приеха пакет инициативи - т. нар. Договор за Украйна.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата на учебно-боен самолет L–39 ZA майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин изразява президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Радев е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили. Президентът очаква  възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до този трагичен инцидент, се посочва в съобщението.

Държавният глава отменя предвидените в програмата си участия в събития в дните до края на седмицата.

При катастрофа на учебно-боен самолет L–39 ZA на авиобаза "Граф Игнатиево" днес загинаха двамата пилоти, съобщи служебният премиер Димитър Главчев, който посети мястото на инцидента. 

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав

Отличните отношения между България и Финландия обсъдиха заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Финландия Кирсти Похянкука, като двете страни потвърдиха желанието си за разширяване на взаимодействието ни в ключови области от взаимен интерес, включително в рамките на Европейския съюз, НАТО и многостранните формати, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

Това стана по време на връчването на копия на акредитивните писма на новоназначения посланик в сградата на министерството.

Обсъдено беше значението на сътрудничеството в областта на сигурността, борбата срещу дезинформацията и научния, образователния и технологичния обмен. Заместник-министър Елена Шекерлетова изрази благодарност към финландската страна за неизменната подкрепа за актуалните външнополитически приоритети на България като присъединяването ни към Орга

Варна ще бъде домакин на готвена среща на кметове и губернатори на побратимените градове от България и Китай. Събитието е предвидено да се проведе в дните от 29 октомври до 31 октомври. То е част от организираните събития по случай отбелязването на 75 години от установяване на дипломатически отношения на България с Китайската народна република.

Новината за срещата съобщи проф. Захари Захариев, председател на Българската национална асоциация "Един пояс. Един път". Той беше сред официалните лица на откритото днес "Изложение на водещи китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи" в НДК.

Започна имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. в област Търговище. Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще се извършва в кабинетите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и общопрактикуващите лекари, съобщиха от здравната инспекция. 

От инспекцията посочват, че при необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др.

В област Търговище безплатно прилагане на ваксини срещу COVID - 19 се извършва от всички общопрактикуващите лекари на хората от пациентските им листи; в имунизационен кабинет в РЗИ – Търговище на хора, които не са упражнили правото си на избор на общопрактикуващ лекар и временно пребиваващи в област Търговище; от мобилен е

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.