Начало Сфера Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград
11333
България

Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград

Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград, . На място има екипи на пожарната служба.Малко по-рано тази вечер пожар избухна в Кресненското дефиле между жп спирка Пейо Яворов и първия тунел посока Благоевград.

| 02 Август 2024, 19:12 ч.
Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград
Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград
Снимка © DFA

Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград, . На място има екипи на пожарната служба. По първоначална информация горят сухи треви.

Държавният глава Румен Радев ще проведе среща утре с президента на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова. Това съобщи прессекретариатът на президента.
 
Президентът на югозападната ни съседка ще бъде в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верди, добавят от прессекретариата на президента.

От кабинета на президента в Скопие също съобщиха по-рано днес, че Гордана Силяновска-Давкова утре ще посети България.

 

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров за защитени бяха обявени 30 вековни дървета на територията на регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково, Стара Загора, Плевен, Монтана и Смолян, съобщи пресцентърът на ресорното министерство. След като заповедта бъде публикувана в "Държавен вестник", дърветата ще бъдат вписани в регистрите на вековните дървета и ще бъдат обозначени.

Според Закона за биологичното разнообразие са забранени изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното им състояние, подчертават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Оттам отбелязват, че опазването на вековни и забележителни дървета чрез навременната им защита е е

На територията на Брезнишко има седем общински язовира. Три от тях са на "мъртъв обем" и са с ниска потенциална степен на опасност. Два от водоемите - "Слаковци" и "Красава", са отдадени на концесия и се поддържат от собствениците им. Това заяви старши експертът "Отбранително-мобилизационна подготовка" към Община Брезник Любляна Петрова по време на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

Тя каза, че се правят ежемесечни огледи на водните съоръженията съвместно между местната администрация и оператора на язовирни стени.

"Почистени са откоси; има нужната проводимост отводнителният канал (преливник) и на 500 метра след стената. Те са на сравнително ниско ниво, даже язовир "Брезнишки извор" е на около метър под преливник", обясни Петрова.

По думите водоемите в Брезнишко разполагат с необходимия свободен обем при евентуални дъждове. Като пробл

Двама души са загинали и 28 са ранени при 23 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

В София са станали три тежки катастрофи и 20 леки пътни инцидента. Пострадали са трима души.

От началото на годината при пътни произшествия са загинали 313-ма човека. В сравнение с реалните данни за същия период на 2023 г., през тази година се отчитат 53-ма по-малко загинали участници в движението по пътищата, показва справката на МВР.

 

Всичко, което ни свързва, е добре дошло. Не само, че се работи за коридор за сигурност, но и за възможност за комуникация между гражданите от двете страни. Това каза пред журналисти президентът на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова преди началото на операта “Набуко” от Джузепе Верди.

“Неслучайно сме едни до други, всяка комуникация е добре дошла”, подчерта тя. “Правителството има разбиране за проекта, значи няма причина да навреди на НАТО. Впрочем, ние сме заедно в това".

Силяновска-Давкова е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи тази вечер в София операта “Набуко” от Джузепе Верди. Силяновска-Давкова се срещна и с българския държавен глава Румен Радев.

Малко по-рано тази вечер пожар избухна в Кресненското дефиле между жп спирка Пейо Яворов и първия тунел посока Благоевград. За това съобщи кметът на Кресна Николай Георгиев във фейсбук профила си. Пожарната и полицията призовават за помощ само от добре оборудвани доброволци, се посочва още в публикацията. 

От Областната дирекция на МВР в Благоевград казаха, че горят сухи треви до жп линията. Няма опасност за постройки и хора към момента.

Три други пожара горят на територията на Благоевградска област.

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Общинските съветници от „Възраждане“ в Силистра ще инициират процедура за провеждане на местен референдум относно изграждането на ветрогенератори и соларни паркове върху земеделска земя в региона. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб народният представител от партията Маргарита Генчева.

Тя заяви, че инициативата идва в отговор на зачестилите запитвани от граждани по въпроса. „Считаме, че това е въпрос от местно значение, свързан с опазване на земеделската земя. Опасенията на много хора от Силистра се засилват от това, че темата става все по-актуална. Изготвили сме предложение от името на двамата ни общински съветници - има и други, които са дали съгласието си. Отправяме апел към останалите, ако са загрижени за земеделските земи на територията на общината, да се присъединят към нашето предложение“, каза Генчева.

Депутатът припомни,

Лошо е времето в планините с превалявания от дъжд, придружен с гръмотевици в западните части на планинските масиви. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст.

Започна да вали и на Витоша, казаха още от ПСС, като посочиха, че прогнозата за времето се е променила и се очаква през целия ден в планините да бъде облачно с превалявания, придружени с гръмотевици. 

Няма инциденти с туристи през последното денонощие. 

Още преди обяд облачността от запад ще започне да се увеличава, а след обяд в масивите на Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°

Изграждат нова чешма в Източния парк в Търговище. Тя ще бъде втора в изцяло обновената преди години зона за отдих и ще може да се ползва от хора и животни. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Флора“, съобщи управителят му Асен Чакъров. 

Чешмата е разположена в района на парка, където са кътове за игра на най-малките. Другата се намира край спортните площадки в другия края на зоната. 

По думите на Чакъров чешмата е каменна. Изработена е от гранит и е втората гранитна – другата се намира в парк „Роден кът“. Гранитът е устойчив на припомни явления и влияния. „Идеята ни е да отдадем нужното внимание и на хората, и на животните – домашни и диви. Надявам се гражданите да пазят направеното“, каза още Чакъров.

Той обясни, че е помислено и за най-малките деца – от едната страна е монтирано спец

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки. Искането на оставки в тази ситуация е проява на безчовечност, ...
Фармацевтите са готови на протести заради приети на първо четене законови промени
Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевти ...
От „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори
От партия „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори и да имат двама депутати от Шуменския избирателен рай ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от ...
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Тикер в 06:12 ч.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязва ...
Начало Сфера
11333
България

Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград

Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград, . На място има екипи на пожарната служба.Малко по-рано тази вечер пожар избухна в Кресненското дефиле между жп спирка Пейо Яворов и първия тунел посока Благоевград.

| 02 Август 2024, 19:12 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград
Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград
Снимка © DFA

Пожар избухна привечер в близост до полигона в Благоевград, . На място има екипи на пожарната служба. По първоначална информация горят сухи треви.

Държавният глава Румен Радев ще проведе среща утре с президента на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова. Това съобщи прессекретариатът на президента.
 
Президентът на югозападната ни съседка ще бъде в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верди, добавят от прессекретариата на президента.

От кабинета на президента в Скопие също съобщиха по-рано днес, че Гордана Силяновска-Давкова утре ще посети България.

 

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров за защитени бяха обявени 30 вековни дървета на територията на регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково, Стара Загора, Плевен, Монтана и Смолян, съобщи пресцентърът на ресорното министерство. След като заповедта бъде публикувана в "Държавен вестник", дърветата ще бъдат вписани в регистрите на вековните дървета и ще бъдат обозначени.

Според Закона за биологичното разнообразие са забранени изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното им състояние, подчертават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Оттам отбелязват, че опазването на вековни и забележителни дървета чрез навременната им защита е е

На територията на Брезнишко има седем общински язовира. Три от тях са на "мъртъв обем" и са с ниска потенциална степен на опасност. Два от водоемите - "Слаковци" и "Красава", са отдадени на концесия и се поддържат от собствениците им. Това заяви старши експертът "Отбранително-мобилизационна подготовка" към Община Брезник Любляна Петрова по време на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

Тя каза, че се правят ежемесечни огледи на водните съоръженията съвместно между местната администрация и оператора на язовирни стени.

"Почистени са откоси; има нужната проводимост отводнителният канал (преливник) и на 500 метра след стената. Те са на сравнително ниско ниво, даже язовир "Брезнишки извор" е на около метър под преливник", обясни Петрова.

По думите водоемите в Брезнишко разполагат с необходимия свободен обем при евентуални дъждове. Като пробл

Двама души са загинали и 28 са ранени при 23 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

В София са станали три тежки катастрофи и 20 леки пътни инцидента. Пострадали са трима души.

От началото на годината при пътни произшествия са загинали 313-ма човека. В сравнение с реалните данни за същия период на 2023 г., през тази година се отчитат 53-ма по-малко загинали участници в движението по пътищата, показва справката на МВР.

 

Всичко, което ни свързва, е добре дошло. Не само, че се работи за коридор за сигурност, но и за възможност за комуникация между гражданите от двете страни. Това каза пред журналисти президентът на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова преди началото на операта “Набуко” от Джузепе Верди.

“Неслучайно сме едни до други, всяка комуникация е добре дошла”, подчерта тя. “Правителството има разбиране за проекта, значи няма причина да навреди на НАТО. Впрочем, ние сме заедно в това".

Силяновска-Давкова е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи тази вечер в София операта “Набуко” от Джузепе Верди. Силяновска-Давкова се срещна и с българския държавен глава Румен Радев.

Малко по-рано тази вечер пожар избухна в Кресненското дефиле между жп спирка Пейо Яворов и първия тунел посока Благоевград. За това съобщи кметът на Кресна Николай Георгиев във фейсбук профила си. Пожарната и полицията призовават за помощ само от добре оборудвани доброволци, се посочва още в публикацията. 

От Областната дирекция на МВР в Благоевград казаха, че горят сухи треви до жп линията. Няма опасност за постройки и хора към момента.

Три други пожара горят на територията на Благоевградска област.

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Общинските съветници от „Възраждане“ в Силистра ще инициират процедура за провеждане на местен референдум относно изграждането на ветрогенератори и соларни паркове върху земеделска земя в региона. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб народният представител от партията Маргарита Генчева.

Тя заяви, че инициативата идва в отговор на зачестилите запитвани от граждани по въпроса. „Считаме, че това е въпрос от местно значение, свързан с опазване на земеделската земя. Опасенията на много хора от Силистра се засилват от това, че темата става все по-актуална. Изготвили сме предложение от името на двамата ни общински съветници - има и други, които са дали съгласието си. Отправяме апел към останалите, ако са загрижени за земеделските земи на територията на общината, да се присъединят към нашето предложение“, каза Генчева.

Депутатът припомни,

Лошо е времето в планините с превалявания от дъжд, придружен с гръмотевици в западните части на планинските масиви. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст.

Започна да вали и на Витоша, казаха още от ПСС, като посочиха, че прогнозата за времето се е променила и се очаква през целия ден в планините да бъде облачно с превалявания, придружени с гръмотевици. 

Няма инциденти с туристи през последното денонощие. 

Още преди обяд облачността от запад ще започне да се увеличава, а след обяд в масивите на Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°

Изграждат нова чешма в Източния парк в Търговище. Тя ще бъде втора в изцяло обновената преди години зона за отдих и ще може да се ползва от хора и животни. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Флора“, съобщи управителят му Асен Чакъров. 

Чешмата е разположена в района на парка, където са кътове за игра на най-малките. Другата се намира край спортните площадки в другия края на зоната. 

По думите на Чакъров чешмата е каменна. Изработена е от гранит и е втората гранитна – другата се намира в парк „Роден кът“. Гранитът е устойчив на припомни явления и влияния. „Идеята ни е да отдадем нужното внимание и на хората, и на животните – домашни и диви. Надявам се гражданите да пазят направеното“, каза още Чакъров.

Той обясни, че е помислено и за най-малките деца – от едната страна е монтирано спец

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Фармацевтите са готови на протести заради приети на първо четене законови промени
От „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.