Начало Сфера С гражданско поклонение в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление
11105
България

С гражданско поклонение в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление

Тържествено в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление ще бъдат отбелязани тържествено на 22 август, съобщават от общинската администрация.Денят ще започне в храм „Света Троица“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и благодарствен молебен.

| 02 Август 2024, 19:56 ч.
С гражданско поклонение в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление
С гражданско поклонение в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление
Снимка © Община Ловеч

Тържествено в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление ще бъдат отбелязани тържествено на 22 август, съобщават от общинската администрация. 

Общо 25 души са ранени при 24 пътни инцидента в страната през изминалото денонощие. Един човек е загинал. Това съобщиха от МВР на сайта си. 

В София са станали пет тежки и 19 леки катастрофи. Петима души са били ранени.

В сравнение с реалните данни за загиналите – 364 души през същия период на 2023 г. от МВР отчитат 53 души по-малко загинали участници в движението по пътищата през 2024 г.

През последните години вече се говори и за електрификация на ретро автомобилите, каза Кристиян Желев, който бе председател на журито на националния конкурс за елегантност на стари коли, който се проведе във Варна. Самият Желев не е почитател на идеята тези машини да бъдат снабдявани с батерии. Единият от аргументите му е, че ретро автомобилите няма как да бъдат обвинявани, че са големи замърсители на въздуха, при положение, че излизат на пътя между три и пет пъти годишно.

Най-старите коли, представени на конкурса във Варна, са две BMW-та, произведени през 1936 и 1938 година. Желев посочи, че автомобилът от 1936 година е на мъж от Поморие. Колата е абсолютно автентична и може да се каже, че е историческа, защото е била притежание на известния български състезател Димитър Соколов, а настоящият собственик я е съхранил изцяло.

У нас вече има официална дефиниция какво е рет

Спокоен е трафикът на граничен пункт „Кулата“ и няма колона от изчакващи автомобили на изход, . 

Преди обяд трафикът на изход отново беше спокоен. Вчера следобед отново се преминаваше без изчакване. 

По гръцки данни  през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" задържаха 19 208 кг. "марков" прах за пране при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Товарът е установен във влекач с полуремарке с чужда регистрация на път от Турция за Албания. Водачът, албански гражданин, е представил пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са установени 9604 опаковки по два кг. – общо 19 208 кг. прах за пране. Всички пакети са с логото на известна търговска марка.

В изпълнение на европейския регламент за защита на интелектуалната собственост перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който

Особено внимание на изборите ще обърнем на процеса по видеонаблюдение по секциите. Това е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите. Това коментира на брифинг в Пловдив министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, който ще проведе работна среща с областните управители от Южен централен район и представители на териториалните звена на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). 

От Пловдив започва поредица от срещи между министъра, областните управители и представителите на териториалните звена на ГРАО. Целта на първо място е да се създаде работещ механизъм за координация между централната власт и областните управители, да сверим сроковете и изпълнението на ангажиментите по изборния кодекс и да създадем механизъм за всяка възникнала необходимост при проблеми, посочи Карадимов.

В писмо до Централн

Денят ще започне в храм „Света Троица“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и благодарствен молебен. Половин час по-късно в двора на храма ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност на паметника на избитите ловчанци, а след това и на паметната плоча на Цачо Шишков. Едновременно цветя ще бъдат положени на всички паметници на героите, дали живота си за свободата на Ловеч.

Гражданското поклонение с военен ритуал ще бъде на площад „Тодор Кирков“ с участието и на общинския духов оркестър. В изложбена зала „Вароша“ на художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде открита изложба от националния пленер по живопис „Дувари“. 

Честванията за освобождението на Ловеч започват на 20 август с изложба за 147-годишнината на Регионалния исторически музей и Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Васил Левски“, която ще бъде открита също в художествената галерия.

Съпътстващо събитие са Дните на българското кино на открито, като първата лента - „Борсови играчи“, ще бъде излъчена също на 20 август – на площад „Тодор Кирков“. На следващия ден зрителите ще видят филма „Диада“, а на 22 август – „Пулсът на танца“. Прожекциите са безплатни за гражданите.

Припомняме, че по време на Руско-турската война (1877-1878) Ловеч е освобождаван два пъти. Първото превземане на града е на 5 юли 1877 г. от сборен отряд с командир полковник Алексей Жеребков. След еднодневно сражение на 15 юли 1877 г. Ловеч е превзет от Рифат паша, който по този начин възстановява контрола на снабдителния път София – Плевен. В това сражение Ловеч е отбраняван от малочислени военни сили и българи-доброволци от градската въоръжена стража с командир учителя Найден Войнов. Загиват около 1500 българи от града и околните села. Отбраняващите Ловеч доброволци Васил Колев и Цачо Шишков също загиват, докато се сражават, за да дадат време мирното население да се изтегли, за да се спаси. Братска могила на повече от 70 българи, които са убити в този ден, е Кървавият камък, който се намира в един от ловешките квартали, разказа преди време Елена Георгиева от Регионалния исторически музей в Ловеч. 

Криминалисти намериха и иззеха монети с вид на антични от частен дом в село Веселиново, обитаван от 59-годишен местен жител, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Проверката е извършена малко след 10:30 часа вчера след сигнал, че мъж държи културно-исторически ценности без надлежно разрешително. 

Криминалисти намерили в къщата и иззели металдетектор и осем монети с вид на антични. Предстои назначаване на експертизи. 

За извършено престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс е образувано досъдебно производство.

Множество предмети с вид на културно-исторически ценности бяха намерени и иззети и на 10 септември от жилище, обитавано от 75-годишен жител в с. Стан, при полицейска проверка, извършена след получена оперативна информация, че мъжът притежава незаконни археологически артефакти. 

Девет престъ

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Служебното правителство е твърдо решено в рамките на неговата компетентност да осигури прозрачен и честен изборен процес. Дебело искам да почертая, че изборите се организират от Централната избирателна комисия (ЦИК), а ние осигуряваме материално-техническата подготовка на изборите. Това заяви пред журналисти в Бургас министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. 

Вчера направихме много сериозно предложение до ЦИК за проверяване на изборния процес, особено в сферата на машинното гласуване. В понеделник предстои официална среща с ЦИК, и се надявам на тази среща да получим положителни отговори на въпросите, които поставяме, защото пак казвам, това е гаранция за повишаване на доверието в изборния процес. 

Ако тези проблеми на входа на процеса бъдат решени, следващият етап, на който много сериозно ще обърнем внимание, е видеонаблюдението. Там вече отговорностт

Повече новопостроени жилищни сгради са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в Търговищка област в сравнение с първото тримесечие, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Търговище" на Териториалното статистическо бюро - Североизток. 

По предварителните данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища в областта през второто тримесечие на 2024 г. е десет. Спрямо първото тримесечие на годината сградите са с три повече, а жилищата в тях са с 40 повече.

Според статистиката всички новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция. 

Преобладават новопостроените жилища с две стаи (62,1 на сто), с три стаи са 30,3 на сто, а с четири и повече стаи са 7,6 на сто.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г.

Едновременно ме боли и в същото време съм вбесен. Боли ме, че толкова нелепо загинаха двама българи. Воини. Герои. Вбесен съм, защото бойната ни авиация е на унизително ниско ниво, което довежда до подобни трагедии. Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук във връзка с инцидента с учебно-боен самолет L-39ZA край авиобаза „Граф Игнатиево“, при който загинаха двама офицери пилоти.

В публикацията си Слави Трифонов изразява искрените си съболезнования на близките на загиналите български бойни пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

„Респект към загиналите и отвращение към тези, които с бездействието си създадоха условия, това да се случи“, пише още той.

„Родът на баща ми е от Горна Митрополия. Като малък, в детството ми, много, много пъти съм ходил до Военно-въздушнот

По думите след тридневни тежки боеве Ловеч е превзет окончателно на 22 август 1877 г. от сборен отряд с командир генерал-майор Александър Имеретински и в следващите дни е установено местно българско управление. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки. Искането на оставки в тази ситуация е проява на безчовечност, ...
Фармацевтите са готови на протести заради приети на първо четене законови промени
Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевти ...
От „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори
От партия „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори и да имат двама депутати от Шуменския избирателен рай ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от ...
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Тикер в 06:12 ч.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязва ...
Начало Сфера
11105
България

С гражданско поклонение в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление

Тържествено в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление ще бъдат отбелязани тържествено на 22 август, съобщават от общинската администрация.Денят ще започне в храм „Света Троица“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и благодарствен молебен.

| 02 Август 2024, 19:56 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С гражданско поклонение в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление
С гражданско поклонение в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление
Снимка © Община Ловеч

Тържествено в Ловеч ще бъдат отбелязани 147 години от освобождението на града и установяването на местно управление ще бъдат отбелязани тържествено на 22 август, съобщават от общинската администрация. 

Общо 25 души са ранени при 24 пътни инцидента в страната през изминалото денонощие. Един човек е загинал. Това съобщиха от МВР на сайта си. 

В София са станали пет тежки и 19 леки катастрофи. Петима души са били ранени.

В сравнение с реалните данни за загиналите – 364 души през същия период на 2023 г. от МВР отчитат 53 души по-малко загинали участници в движението по пътищата през 2024 г.

През последните години вече се говори и за електрификация на ретро автомобилите, каза Кристиян Желев, който бе председател на журито на националния конкурс за елегантност на стари коли, който се проведе във Варна. Самият Желев не е почитател на идеята тези машини да бъдат снабдявани с батерии. Единият от аргументите му е, че ретро автомобилите няма как да бъдат обвинявани, че са големи замърсители на въздуха, при положение, че излизат на пътя между три и пет пъти годишно.

Най-старите коли, представени на конкурса във Варна, са две BMW-та, произведени през 1936 и 1938 година. Желев посочи, че автомобилът от 1936 година е на мъж от Поморие. Колата е абсолютно автентична и може да се каже, че е историческа, защото е била притежание на известния български състезател Димитър Соколов, а настоящият собственик я е съхранил изцяло.

У нас вече има официална дефиниция какво е рет

Спокоен е трафикът на граничен пункт „Кулата“ и няма колона от изчакващи автомобили на изход, . 

Преди обяд трафикът на изход отново беше спокоен. Вчера следобед отново се преминаваше без изчакване. 

По гръцки данни  през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" задържаха 19 208 кг. "марков" прах за пране при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Товарът е установен във влекач с полуремарке с чужда регистрация на път от Турция за Албания. Водачът, албански гражданин, е представил пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са установени 9604 опаковки по два кг. – общо 19 208 кг. прах за пране. Всички пакети са с логото на известна търговска марка.

В изпълнение на европейския регламент за защита на интелектуалната собственост перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който

Особено внимание на изборите ще обърнем на процеса по видеонаблюдение по секциите. Това е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите. Това коментира на брифинг в Пловдив министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, който ще проведе работна среща с областните управители от Южен централен район и представители на териториалните звена на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). 

От Пловдив започва поредица от срещи между министъра, областните управители и представителите на териториалните звена на ГРАО. Целта на първо място е да се създаде работещ механизъм за координация между централната власт и областните управители, да сверим сроковете и изпълнението на ангажиментите по изборния кодекс и да създадем механизъм за всяка възникнала необходимост при проблеми, посочи Карадимов.

В писмо до Централн

Денят ще започне в храм „Света Троица“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и благодарствен молебен. Половин час по-късно в двора на храма ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност на паметника на избитите ловчанци, а след това и на паметната плоча на Цачо Шишков. Едновременно цветя ще бъдат положени на всички паметници на героите, дали живота си за свободата на Ловеч.

Гражданското поклонение с военен ритуал ще бъде на площад „Тодор Кирков“ с участието и на общинския духов оркестър. В изложбена зала „Вароша“ на художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде открита изложба от националния пленер по живопис „Дувари“. 

Честванията за освобождението на Ловеч започват на 20 август с изложба за 147-годишнината на Регионалния исторически музей и Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Васил Левски“, която ще бъде открита също в художествената галерия.

Съпътстващо събитие са Дните на българското кино на открито, като първата лента - „Борсови играчи“, ще бъде излъчена също на 20 август – на площад „Тодор Кирков“. На следващия ден зрителите ще видят филма „Диада“, а на 22 август – „Пулсът на танца“. Прожекциите са безплатни за гражданите.

Припомняме, че по време на Руско-турската война (1877-1878) Ловеч е освобождаван два пъти. Първото превземане на града е на 5 юли 1877 г. от сборен отряд с командир полковник Алексей Жеребков. След еднодневно сражение на 15 юли 1877 г. Ловеч е превзет от Рифат паша, който по този начин възстановява контрола на снабдителния път София – Плевен. В това сражение Ловеч е отбраняван от малочислени военни сили и българи-доброволци от градската въоръжена стража с командир учителя Найден Войнов. Загиват около 1500 българи от града и околните села. Отбраняващите Ловеч доброволци Васил Колев и Цачо Шишков също загиват, докато се сражават, за да дадат време мирното население да се изтегли, за да се спаси. Братска могила на повече от 70 българи, които са убити в този ден, е Кървавият камък, който се намира в един от ловешките квартали, разказа преди време Елена Георгиева от Регионалния исторически музей в Ловеч. 

Криминалисти намериха и иззеха монети с вид на антични от частен дом в село Веселиново, обитаван от 59-годишен местен жител, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Проверката е извършена малко след 10:30 часа вчера след сигнал, че мъж държи културно-исторически ценности без надлежно разрешително. 

Криминалисти намерили в къщата и иззели металдетектор и осем монети с вид на антични. Предстои назначаване на експертизи. 

За извършено престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс е образувано досъдебно производство.

Множество предмети с вид на културно-исторически ценности бяха намерени и иззети и на 10 септември от жилище, обитавано от 75-годишен жител в с. Стан, при полицейска проверка, извършена след получена оперативна информация, че мъжът притежава незаконни археологически артефакти. 

Девет престъ

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Служебното правителство е твърдо решено в рамките на неговата компетентност да осигури прозрачен и честен изборен процес. Дебело искам да почертая, че изборите се организират от Централната избирателна комисия (ЦИК), а ние осигуряваме материално-техническата подготовка на изборите. Това заяви пред журналисти в Бургас министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. 

Вчера направихме много сериозно предложение до ЦИК за проверяване на изборния процес, особено в сферата на машинното гласуване. В понеделник предстои официална среща с ЦИК, и се надявам на тази среща да получим положителни отговори на въпросите, които поставяме, защото пак казвам, това е гаранция за повишаване на доверието в изборния процес. 

Ако тези проблеми на входа на процеса бъдат решени, следващият етап, на който много сериозно ще обърнем внимание, е видеонаблюдението. Там вече отговорностт

Повече новопостроени жилищни сгради са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в Търговищка област в сравнение с първото тримесечие, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Търговище" на Териториалното статистическо бюро - Североизток. 

По предварителните данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища в областта през второто тримесечие на 2024 г. е десет. Спрямо първото тримесечие на годината сградите са с три повече, а жилищата в тях са с 40 повече.

Според статистиката всички новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция. 

Преобладават новопостроените жилища с две стаи (62,1 на сто), с три стаи са 30,3 на сто, а с четири и повече стаи са 7,6 на сто.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г.

Едновременно ме боли и в същото време съм вбесен. Боли ме, че толкова нелепо загинаха двама българи. Воини. Герои. Вбесен съм, защото бойната ни авиация е на унизително ниско ниво, което довежда до подобни трагедии. Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук във връзка с инцидента с учебно-боен самолет L-39ZA край авиобаза „Граф Игнатиево“, при който загинаха двама офицери пилоти.

В публикацията си Слави Трифонов изразява искрените си съболезнования на близките на загиналите български бойни пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

„Респект към загиналите и отвращение към тези, които с бездействието си създадоха условия, това да се случи“, пише още той.

„Родът на баща ми е от Горна Митрополия. Като малък, в детството ми, много, много пъти съм ходил до Военно-въздушнот

По думите след тридневни тежки боеве Ловеч е превзет окончателно на 22 август 1877 г. от сборен отряд с командир генерал-майор Александър Имеретински и в следващите дни е установено местно българско управление. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Фармацевтите са готови на протести заради приети на първо четене законови промени
От „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.