Начало Контекст С ускорени темпове се изграждат участъци от първите три лота от магистрала „Хемус“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктъра"
9852
България

С ускорени темпове се изграждат участъци от първите три лота от магистрала „Хемус“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктъра"

С ускорени темпове продължава изграждането на участъци от първите три лота от автомагистрала „Хемус“.Участък 1 е с дължина близо 15 км и включва отсечката от Боаза до пресичането на пътя Луковит-Угърчин, включително п. в. „Дерманци“.

| 03 Август 2024, 12:06 ч.
С ускорени темпове се изграждат участъци от първите три лота от магистрала „Хемус“, съобщават от Агенция
С ускорени темпове се изграждат участъци от първите три лота от магистрала „Хемус“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктъра"
Снимка © DFA

С ускорени темпове продължава изграждането на участъци от първите три лота от автомагистрала „Хемус“. За това информират от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Поредна трудова борса, целяща среща между безработни и работодатели, организира дирекция "Бюро по труда" в Стара Загора в партньорство с местната администрация. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. Тя ще се проведе на 25 септември от 10,00 часа в общинската спортна зала "Иван Вазов". По време на нея всички търсещи работа- безработни, заети, желаещи да сменят работното си място или учащи, които желаят да работят, ще имат възможността да разговарят с представители на фирми, предлагащи възможност за реализация. 

По данни на "Бюро по труда" Стара Загора през месец юли т.г. в област Стара Загора на работа са постъпили 505 безработни лица. От тях с посредничеството на структурите на Агенция по заетостта са устроени общо 435 лица.

106 от общо постъпилите на работа са с работническа специалност, 152 са от на специалистите и 247 са безработни лица без квал

Община Пазарджик започва реформи в сметопочистването и сметоизвозването, с цел значително подобряване на качеството на услугите и ефективното управление на отпадъците, съобщиха от общинския пресцентър. Част от средствата, необходими за реализацията на реформата, ще бъдат осигурени чрез наскоро поискания кредит за покриване на досегашните дългове и ще бъдат насочени за закупуването на оборудване, което ще гарантира ефективното стартиране на Общинско предприятие “Чистота”, съобщиха от местната администрация.

В Общинския съвет се внася нова Наредба за общинските предприятия, а впоследствие и устройствен правилник на Оперативна програма “Чистота”. Средствата за инвестицията ще бъдат включени в бюджета на Община Пазарджик и в план-сметката за разходите, свързани с отпадъците за 2025 година, добавиха още от Община Пазарджик.

Със създаването на Общинско

В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции.

Участниците одобриха предвидените квоти, но не постигнаха съгласие за съставите на СИК в две секции в село Габровница и монтанския квартал Кошарник, заради които „Възраждане“ отказаха да подпишат протокола, като приложиха и особено мнение.

За парламентарните избори на 27 октомври в община Монтана ще има 79 СИК. Общият брой на хората, които ще работят в тях, е 663 души. Деветчленните комисии са 55, а седемчленните - 24. 

С най-много представители са ГЕРБ-СДС – 200 души, от които 79 са на ръководни позиции; ПП-ДБ – 115 представители, от които 46 са на ръководни позиции; „Възраждане“ - 111 представители, от които 45 са на ръководни позиции; "ДПС -

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Кампании за събиране на опасни битови отпадъци се организират в няколко общини в област Добрич през септември, съобщават от фирма "БалБок Инженеринг". Мобилен пункт ще има в община Тервел на 25 септември от 10:00 до 16:00 часа на паркинга, разположен между сградата на общината (ул. „Кирил и Методий“ № 8) и банка "ЦКБ".

Опасни отпадъци ще се събират в две села от община Добричка на 26 септември. В село Владимирово пунктът ще бъде разположен до сградата на кметството от 10:00 часа до 12:45 часа. В село Одринци мястото ще е също до кметството, но от 13:15 часа до 16:00 часа.

От фирмата ще приемат опасни отпадъци като уреди, съдържащи живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Националната система за опасни битови отпадъци е зелена услуга на “БалБок Инженеринг&r

Участък 1 е с дължина близо 15 км и включва отсечката от Боаза до пресичането на пътя Луковит-Угърчин, включително п. в. „Дерманци“. Строително-монтажните дейности в отсечката са изпълнени приблизително на 68%. Завършени са подлези и надлези при 88-и км, 89-и км, 95-и км и 96-и км. В момента се работи по укрепване на откоси, по мостовете и другите големи съоръжения по трасето, на места се полага и циментова стабилизация. Изпълняват се дейности по изграждане на колекторна система, каломаслоуловители и дренажни блокове. Голяма част от инженерните мрежи са завършени, предстои завършване на каналната мрежа, външното функционално осветление на п.в. „Дерманци“ и захранването на трафопост, съобщават от АПИ.

От Агенцията казва също, че 30 на сто от дейностите в Участък 2 от магистралата са изпълнени. Отсечката, която започва от края на пътен възел „Дерманци“ (пресичане с път ІІІ-307) и достига до пресичането с път ІІІ-3005, включително пътен възел „Каленик“ е с дължина близо 19 км. Земните работи по директното трасе са изпълнени приблизително на 50%. Извършват се дейности отводняване, настилката, бетонови, кофражни и армировъчни работи. Подготовката за строително-монтажните работи по пътните възли „Угърчин“ и „Каленик“ е изпълнена на близо 80 на сто и са почти завършени, посочват от АПИ.

В участък 3 - от края на п.в. „Каленик“ до пресичането с път II-35, включително п.в. „Плевен“ напълно е завършена реконструкцията на оптични и телекомуникационни кабели, както и реконструкция на водопровод, при 138-и км, част от проекта. Масивните бетонови и стоманобетонови конструкции на съоръженията на 133-и км и 135-и км са реализирани на около 80%. Активно се изпълняват земните и асфалтовите работи по основното трасе, както и отводняването, бетонови, кофражни и армировъчни работи, информира Агенцията. 

Напредва изпълнението и на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето „Ботевград-Мездра“. В подлеза на п. в. „Мездра“ /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по съоръжението са част от модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. В края на юни бяха възобновени дейностите по доизграждането на пътните възли на две нива – „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“, сочи още информацията. По надлеза над железопътната линия при п.в. „Мездра“ е премахнат асфалтобетона и изравнителния бетон. Новата пътна плоча е готова и се изграждат тротоарните блокове. Съществуващите 2 съоръжения са разрушени. Работи се по изкопа за фундаментите. Пътната основа е премахната и се извършват изкопни работи по директно трасе и по пътните връзки, уточняват от АПИ. Оттам допълват, че долното строене на п.в. „Дърманци“ е завършено. В момента се работи по изграждането на колони и ригели, изпълняват се изкопни и насипни дейности, а съществуващият асфалтобетон е разрушен. Изгражда се пътната връзка за с. Дърманци и водостоци.

В участъка от 171-ви км до 175-и км се работи по големите съоръжения. В района на 172-ри км е предвидено изграждане на два моста, като единият е завършен, а вторият е на етап строителство на тротоарни блокове включително. Монтирани са еластични огради и парапети. Положено е защитно покритие по всички открити бетонови повърхности. Строителните дейности в отсечката между Мездра и Новачене /от 161-ви км до 175-и км/ са изпълнени на 67%. Дейностите по лот 1 - отсечката от 175-ти км до 194-ти км, от модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград са изпълнени на близо 73%. В момента се работи по 4-ри големи съоръжения, това са мостовете при 181-ви км, 182-ри км, 175-и км и 176-и км. Извършва се корекция на речно дере при 180-ти км, изпълняват се и редица малки съоръжения - водостоци и подпорни стени, както и дренажи и отводняване. На места се полага долна асфалтова смес, информират още от АПИ. 

Сигнали за опити за телефонни измами в Шумен и село Дибич са приети в дежурната оперативна част на Областната дирекция на МВР - Шумен.

Непознати са се представили за служители на електроразпределителното дружество, като по стационарни телефони са съобщили за задължения за електроенергия. Веднага след това е последвало обаждане от непознат мъж, който се е представил за полицейски служител и е заявил, че става дума за измама. Помолил е хората да им съдействат, за да задържат измамниците, като за целта е трябвало да предадат исканите пари, за да задържат измамниците на място, поясняват от полицията.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР съветват гражданите да не предоставят своите лични данни, както припомнят, че няма практика служителите на електроразпределителното дружество да посещават домовете и да искат парични суми от своите клиенти.

Полицията няма практ

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Великотърновци се обединяват в подкрепа на своята съгражданка Ася Смолецова с голям благотворителен концерт, който ще се състои на 18 септември от 19:00 часа пред паметника „Асеневци“, съобщиха организаторите.

Благотворителният концерт в подкрепа на 43-годишната майка на две деца Ася Смолецова, която се бори с раково заболяване и е настанена в клиника в Турция, се осъществява от инициатори и приятели, с подкрепата на Община Велико Търново.

В концерта ще участват носителките на десетки награди Яница Русева и Кристина Енчева. Младият пианист Александър Момински, вокална група „Песни и приятели“, както и формацията „Фолклорна палитра Стойчеви“. Водещи на благотворителната инициатива ще са две приятелки на Ася Смолецова – Диана Найденова и Савка Янакиева. Организаторите призовават великотърновци да покажат, че са с щедри и съпричастн

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

Участъци 4, 5, 6 и 9 на магистрала „Хемус“ са теренно осигурени и се предвижда строителството им да започне до края на 2024 г. Трасето е от връзката с пътя Плевен – Ловеч до път I-5 Русе – Велико Търново, както и от п. в. „Лозница“ до п. в. „Буховци – Юг“, обявиха по време на изслушване през юли в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст. Във високите части на Стара планина има мъгла и умерен вя ...
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на Бъ ...
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново. Председателят на Народното събра ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Тикер в 10:30 ч.
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителн ...
Начало Контекст
9852
България

С ускорени темпове се изграждат участъци от първите три лота от магистрала „Хемус“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктъра"

С ускорени темпове продължава изграждането на участъци от първите три лота от автомагистрала „Хемус“.Участък 1 е с дължина близо 15 км и включва отсечката от Боаза до пресичането на пътя Луковит-Угърчин, включително п. в. „Дерманци“.

| 03 Август 2024, 12:06 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С ускорени темпове се изграждат участъци от първите три лота от магистрала „Хемус“, съобщават от Агенция
С ускорени темпове се изграждат участъци от първите три лота от магистрала „Хемус“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктъра"
Снимка © DFA

С ускорени темпове продължава изграждането на участъци от първите три лота от автомагистрала „Хемус“. За това информират от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Поредна трудова борса, целяща среща между безработни и работодатели, организира дирекция "Бюро по труда" в Стара Загора в партньорство с местната администрация. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. Тя ще се проведе на 25 септември от 10,00 часа в общинската спортна зала "Иван Вазов". По време на нея всички търсещи работа- безработни, заети, желаещи да сменят работното си място или учащи, които желаят да работят, ще имат възможността да разговарят с представители на фирми, предлагащи възможност за реализация. 

По данни на "Бюро по труда" Стара Загора през месец юли т.г. в област Стара Загора на работа са постъпили 505 безработни лица. От тях с посредничеството на структурите на Агенция по заетостта са устроени общо 435 лица.

106 от общо постъпилите на работа са с работническа специалност, 152 са от на специалистите и 247 са безработни лица без квал

Община Пазарджик започва реформи в сметопочистването и сметоизвозването, с цел значително подобряване на качеството на услугите и ефективното управление на отпадъците, съобщиха от общинския пресцентър. Част от средствата, необходими за реализацията на реформата, ще бъдат осигурени чрез наскоро поискания кредит за покриване на досегашните дългове и ще бъдат насочени за закупуването на оборудване, което ще гарантира ефективното стартиране на Общинско предприятие “Чистота”, съобщиха от местната администрация.

В Общинския съвет се внася нова Наредба за общинските предприятия, а впоследствие и устройствен правилник на Оперативна програма “Чистота”. Средствата за инвестицията ще бъдат включени в бюджета на Община Пазарджик и в план-сметката за разходите, свързани с отпадъците за 2025 година, добавиха още от Община Пазарджик.

Със създаването на Общинско

В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции.

Участниците одобриха предвидените квоти, но не постигнаха съгласие за съставите на СИК в две секции в село Габровница и монтанския квартал Кошарник, заради които „Възраждане“ отказаха да подпишат протокола, като приложиха и особено мнение.

За парламентарните избори на 27 октомври в община Монтана ще има 79 СИК. Общият брой на хората, които ще работят в тях, е 663 души. Деветчленните комисии са 55, а седемчленните - 24. 

С най-много представители са ГЕРБ-СДС – 200 души, от които 79 са на ръководни позиции; ПП-ДБ – 115 представители, от които 46 са на ръководни позиции; „Възраждане“ - 111 представители, от които 45 са на ръководни позиции; "ДПС -

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Кампании за събиране на опасни битови отпадъци се организират в няколко общини в област Добрич през септември, съобщават от фирма "БалБок Инженеринг". Мобилен пункт ще има в община Тервел на 25 септември от 10:00 до 16:00 часа на паркинга, разположен между сградата на общината (ул. „Кирил и Методий“ № 8) и банка "ЦКБ".

Опасни отпадъци ще се събират в две села от община Добричка на 26 септември. В село Владимирово пунктът ще бъде разположен до сградата на кметството от 10:00 часа до 12:45 часа. В село Одринци мястото ще е също до кметството, но от 13:15 часа до 16:00 часа.

От фирмата ще приемат опасни отпадъци като уреди, съдържащи живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Националната система за опасни битови отпадъци е зелена услуга на “БалБок Инженеринг&r

Участък 1 е с дължина близо 15 км и включва отсечката от Боаза до пресичането на пътя Луковит-Угърчин, включително п. в. „Дерманци“. Строително-монтажните дейности в отсечката са изпълнени приблизително на 68%. Завършени са подлези и надлези при 88-и км, 89-и км, 95-и км и 96-и км. В момента се работи по укрепване на откоси, по мостовете и другите големи съоръжения по трасето, на места се полага и циментова стабилизация. Изпълняват се дейности по изграждане на колекторна система, каломаслоуловители и дренажни блокове. Голяма част от инженерните мрежи са завършени, предстои завършване на каналната мрежа, външното функционално осветление на п.в. „Дерманци“ и захранването на трафопост, съобщават от АПИ.

От Агенцията казва също, че 30 на сто от дейностите в Участък 2 от магистралата са изпълнени. Отсечката, която започва от края на пътен възел „Дерманци“ (пресичане с път ІІІ-307) и достига до пресичането с път ІІІ-3005, включително пътен възел „Каленик“ е с дължина близо 19 км. Земните работи по директното трасе са изпълнени приблизително на 50%. Извършват се дейности отводняване, настилката, бетонови, кофражни и армировъчни работи. Подготовката за строително-монтажните работи по пътните възли „Угърчин“ и „Каленик“ е изпълнена на близо 80 на сто и са почти завършени, посочват от АПИ.

В участък 3 - от края на п.в. „Каленик“ до пресичането с път II-35, включително п.в. „Плевен“ напълно е завършена реконструкцията на оптични и телекомуникационни кабели, както и реконструкция на водопровод, при 138-и км, част от проекта. Масивните бетонови и стоманобетонови конструкции на съоръженията на 133-и км и 135-и км са реализирани на около 80%. Активно се изпълняват земните и асфалтовите работи по основното трасе, както и отводняването, бетонови, кофражни и армировъчни работи, информира Агенцията. 

Напредва изпълнението и на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето „Ботевград-Мездра“. В подлеза на п. в. „Мездра“ /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по съоръжението са част от модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. В края на юни бяха възобновени дейностите по доизграждането на пътните възли на две нива – „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“, сочи още информацията. По надлеза над железопътната линия при п.в. „Мездра“ е премахнат асфалтобетона и изравнителния бетон. Новата пътна плоча е готова и се изграждат тротоарните блокове. Съществуващите 2 съоръжения са разрушени. Работи се по изкопа за фундаментите. Пътната основа е премахната и се извършват изкопни работи по директно трасе и по пътните връзки, уточняват от АПИ. Оттам допълват, че долното строене на п.в. „Дърманци“ е завършено. В момента се работи по изграждането на колони и ригели, изпълняват се изкопни и насипни дейности, а съществуващият асфалтобетон е разрушен. Изгражда се пътната връзка за с. Дърманци и водостоци.

В участъка от 171-ви км до 175-и км се работи по големите съоръжения. В района на 172-ри км е предвидено изграждане на два моста, като единият е завършен, а вторият е на етап строителство на тротоарни блокове включително. Монтирани са еластични огради и парапети. Положено е защитно покритие по всички открити бетонови повърхности. Строителните дейности в отсечката между Мездра и Новачене /от 161-ви км до 175-и км/ са изпълнени на 67%. Дейностите по лот 1 - отсечката от 175-ти км до 194-ти км, от модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград са изпълнени на близо 73%. В момента се работи по 4-ри големи съоръжения, това са мостовете при 181-ви км, 182-ри км, 175-и км и 176-и км. Извършва се корекция на речно дере при 180-ти км, изпълняват се и редица малки съоръжения - водостоци и подпорни стени, както и дренажи и отводняване. На места се полага долна асфалтова смес, информират още от АПИ. 

Сигнали за опити за телефонни измами в Шумен и село Дибич са приети в дежурната оперативна част на Областната дирекция на МВР - Шумен.

Непознати са се представили за служители на електроразпределителното дружество, като по стационарни телефони са съобщили за задължения за електроенергия. Веднага след това е последвало обаждане от непознат мъж, който се е представил за полицейски служител и е заявил, че става дума за измама. Помолил е хората да им съдействат, за да задържат измамниците, като за целта е трябвало да предадат исканите пари, за да задържат измамниците на място, поясняват от полицията.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР съветват гражданите да не предоставят своите лични данни, както припомнят, че няма практика служителите на електроразпределителното дружество да посещават домовете и да искат парични суми от своите клиенти.

Полицията няма практ

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Великотърновци се обединяват в подкрепа на своята съгражданка Ася Смолецова с голям благотворителен концерт, който ще се състои на 18 септември от 19:00 часа пред паметника „Асеневци“, съобщиха организаторите.

Благотворителният концерт в подкрепа на 43-годишната майка на две деца Ася Смолецова, която се бори с раково заболяване и е настанена в клиника в Турция, се осъществява от инициатори и приятели, с подкрепата на Община Велико Търново.

В концерта ще участват носителките на десетки награди Яница Русева и Кристина Енчева. Младият пианист Александър Момински, вокална група „Песни и приятели“, както и формацията „Фолклорна палитра Стойчеви“. Водещи на благотворителната инициатива ще са две приятелки на Ася Смолецова – Диана Найденова и Савка Янакиева. Организаторите призовават великотърновци да покажат, че са с щедри и съпричастн

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

Участъци 4, 5, 6 и 9 на магистрала „Хемус“ са теренно осигурени и се предвижда строителството им да започне до края на 2024 г. Трасето е от връзката с пътя Плевен – Ловеч до път I-5 Русе – Велико Търново, както и от п. в. „Лозница“ до п. в. „Буховци – Юг“, обявиха по време на изслушване през юли в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Основна линия
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Контекст
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Местен фокус
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
Основна линия
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
В детайли
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Сфера
В Монтана Денят на независимостта ще бъде отбелязан с концерт на духова музика и народни танци
В детайли
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
Контекст
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Контекст
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.