Начало Контекст Доброволци, пожарникари, горски и ловци ще участват днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница
8211
България

Доброволци, пожарникари, горски и ловци ще участват днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница

Група от доброволци ще се включи днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка.Сборният пункт е в 7:00 часа преди село Голешево.

| 04 Август 2024, 06:00 ч.
Доброволци, пожарникари, горски и ловци ще участват днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница
Доброволци, пожарникари, горски и ловци ще участват днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница
Снимка © БТА

Група от доброволци ще се включи днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка. Във фейсбук страницата на санданското село Петрово, което се намира в близост до пожара, бе публикуван призив за събиране на доброволческа група.

Водач от панагюрското село Елшица е заловен с 2,98 промила алкохол в кръвта, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

Автопатрул на магистрална полиция при ОД на МВР-Пазарджик е извършил снощи проверка на автомобил „Сеат“ в близост до бензиностанция на автомагистрала „Тракия“. Шофьорът на автомобила е бил с почти три  промила концентрация на алкохол. Той е задържан в Районното управление в областния град, добавят от полицията. 

Припомняме, че в началото на септември шофьор в Монтана беше заловен с 2,71 промила. Той направи катастрофа със сериозни материални щети.

 

Празникът „Горски срещи“ в местността Градище тази неделя ще мине под мотото „Ротари твори!“. Това каза Ивелина Елмазова, съсобственик на пространството, свободно за ползване от посетители, и управител на агенция за публичност и събития „Елмазови”, която е организатор на инициативата.

Мероприятието по традиция ще започне в 11:00 ч. на поляната в местността, като този път ще съвпадне с Деня на Независимостта.

На сцената ще могат да се изявят млади таланти от Габрово, както и всеки, който иска да покаже таланта си в пеенето и свиренето. Предвидени са и арт работилници. "Не искаме да ви издаваме прекалено много все още, защото най-приятни са неочакваните изненади, така че ще ви споделим само едно: „Габровските гласчета” за пореден път ще ни покажат защо са сред любимите музикални изпълнители в града ни", казаха организаторите

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

До края на годината се очаква да стартират осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това заяви пред репортер заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева в Ямбол, където днес Министерството организира обучение за фермерите от областите Бургас, Сливен и Ямбол.

"В момента е отворен прием по подмярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства, целеви прием за напояване в рамките на стопанството, като бюджетът е 50 млн. евро. Отворен е и прием по подмярка 4.2 с бюджет 27 млн. евро за преработвателния сектор - инвестиции за опазване на околната среда, в това число съоръжения за отпадъци, за фотоволтаични системи", каза още зам.-министърът.

Обучението е част от информационна кампания в страната. Разяснителните срещи в осем областни града са за интервенциите от Стратегическия пла

Основен ремонт на Младежката сфера в Шумен се извършва с доброволен труд и подкрепата на дарители, съобщи Петър Бодуров, съучредител на Фондация "Подобри".

Първоначалните ни оценки бяха прекалено оптимистични и се наложи да мислим и работим за основен ремонт, поясни той. "В момента преправяме почти всичко. Основата е стабилна, но покривът и подът имаха нужда от подмяна и решихме да подменим из основи всичко. Благодарение на местни фирми и спомоществователи, благодарение на проекта "Добворолчеството е супер яко" успяхме да намерим средства и ресурси. В момента ремонтът е факт и очакваме до няколко дни да приключи", допълни Бодуров и поясни, че ремонтът е трудно да бъде остойностен, но материалите за него са излезли над 10 хил. лева, без да се смята доброволно положеният труд.

Покривът ще бъде доста по-устойчив, увери той. "Ползваме нови стабилни материали. Подът ще бъде з

Сборният пункт е в 7:00 часа преди село Голешево. Желаещите да участват трябва да са облечени с подходящо облекло и обувки. В помощ ще бъде носенето на лопати, тупалки и пръскачки, се посочва още в публикацията. 

За гасенето на пожара на българо-гръцката граница за днес е направена и организация от служители на пожарната, Югозападното държавно предприятие, доброволци и ловци. Ще се разчита и на двата шведски самолета, изпратени по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, съобщиха от Областна администрация - Благоевград. 

Пожарът на българо-гръцката граница продължава повече от десет дни. По последна информация от областната администрация обстановката остава сложна. От западната страна пожарът е пресечен, а от изток слиза надолу по склона.  

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Общинските съветници в Грамада ще разгледат днес от 15:00 ч. предложения от кмета за приемане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2024 г., както и актуализация на разчета за финансиране на капиталовите разходи за 2024 година. Това показва информация на сайта на общинската администрация.

Друга точка от дневния ред е даване на съгласие за закупуване от Община Грамада на поземлен имот с площ 5888 кв. м на адрес ул.“Шестте партизани“ № 30 в общинския център. Ще бъдат разгледани и молби за отпускане на еднократни помощи.

В началото на заседанието ще бъде попълнен съставът на постоянна комисия към Общинския съвет.

Общо шест точки включва предварително обявеният дневен ред за заседанието на Общински съвет в Грамада. Той се състои от 11 общински съветници. Коалиция “Алтернативата на гражданите“ има девет общински съветници,

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич. Проверките се проведоха в периода от 17 юни до 13 септември 2024 г., посочват от БАБХ.

Издадени са 331 предписания за несъответствия по материално-техническата база, воденето на записи, свързани със системата за управление на безопасността на храните (СУБХ), и предлагането на храни без етикетировка. Съставени са 89 акта за административни нарушения, свързани с търговия с храни без регистрация, предлагане на храни с изтекъл срок на годност и заблуждаваща информация за имитиращи продукти. Затворени са 31 обекта поради нарушения на хигиенните изисквания.

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 17 180 килограма храни от животински и неживотински произход,

Софийската градска прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) провеждат акция в Хасковско във връзка с разследване за заявени неверни обстоятелства с цел да бъдат получени средства от фондове на Европейския съюз, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Повече информация по случая ще бъде дадена на по-късен етап.

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Вносител на измененията е Министерският съвет.

В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар. Вносителите посочват, че във връзка с получено становище на Българската агенция за инвестиции, законопроектът е прецизиран, като в текстовете се регламентират приложимите за всеки приоритетен инвестиционен проект изисквания относно инвестициите в дълготрайни материални и нематериални активи и осигуряването на заетост.

Специфицирани са изискванията относно изграждането на индустриални зони и индустриални паркове, технологични паркове, както и изграждане или разширяване на производствени и складови бази с необхо

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново. Председателят на Народното събра ...
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа в официалната си фейсбук страница президентът Румен Радев по ...
Паметникът на Незнайния войн в София е открит на 22 септември 1981 г.
Председателят на Държавния съвет Тодор Живков открива на 22 септември 1981 г. в София паметника на Незнайния войн – паметник гробница, символ на всенародната признателност къ ...
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст. Във високите части на Стара планина има мъгла и умерен вя ...
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на Бъ ...
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново. Председателят на Народното събра ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Тикер в 10:34 ч.
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителн ...
Начало Контекст
8211
България

Доброволци, пожарникари, горски и ловци ще участват днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница

Група от доброволци ще се включи днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка.Сборният пункт е в 7:00 часа преди село Голешево.

| 04 Август 2024, 06:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Доброволци, пожарникари, горски и ловци ще участват днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница
Доброволци, пожарникари, горски и ловци ще участват днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница
Снимка © БТА

Група от доброволци ще се включи днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка. Във фейсбук страницата на санданското село Петрово, което се намира в близост до пожара, бе публикуван призив за събиране на доброволческа група.

Водач от панагюрското село Елшица е заловен с 2,98 промила алкохол в кръвта, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

Автопатрул на магистрална полиция при ОД на МВР-Пазарджик е извършил снощи проверка на автомобил „Сеат“ в близост до бензиностанция на автомагистрала „Тракия“. Шофьорът на автомобила е бил с почти три  промила концентрация на алкохол. Той е задържан в Районното управление в областния град, добавят от полицията. 

Припомняме, че в началото на септември шофьор в Монтана беше заловен с 2,71 промила. Той направи катастрофа със сериозни материални щети.

 

Празникът „Горски срещи“ в местността Градище тази неделя ще мине под мотото „Ротари твори!“. Това каза Ивелина Елмазова, съсобственик на пространството, свободно за ползване от посетители, и управител на агенция за публичност и събития „Елмазови”, която е организатор на инициативата.

Мероприятието по традиция ще започне в 11:00 ч. на поляната в местността, като този път ще съвпадне с Деня на Независимостта.

На сцената ще могат да се изявят млади таланти от Габрово, както и всеки, който иска да покаже таланта си в пеенето и свиренето. Предвидени са и арт работилници. "Не искаме да ви издаваме прекалено много все още, защото най-приятни са неочакваните изненади, така че ще ви споделим само едно: „Габровските гласчета” за пореден път ще ни покажат защо са сред любимите музикални изпълнители в града ни", казаха организаторите

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

До края на годината се очаква да стартират осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това заяви пред репортер заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева в Ямбол, където днес Министерството организира обучение за фермерите от областите Бургас, Сливен и Ямбол.

"В момента е отворен прием по подмярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства, целеви прием за напояване в рамките на стопанството, като бюджетът е 50 млн. евро. Отворен е и прием по подмярка 4.2 с бюджет 27 млн. евро за преработвателния сектор - инвестиции за опазване на околната среда, в това число съоръжения за отпадъци, за фотоволтаични системи", каза още зам.-министърът.

Обучението е част от информационна кампания в страната. Разяснителните срещи в осем областни града са за интервенциите от Стратегическия пла

Основен ремонт на Младежката сфера в Шумен се извършва с доброволен труд и подкрепата на дарители, съобщи Петър Бодуров, съучредител на Фондация "Подобри".

Първоначалните ни оценки бяха прекалено оптимистични и се наложи да мислим и работим за основен ремонт, поясни той. "В момента преправяме почти всичко. Основата е стабилна, но покривът и подът имаха нужда от подмяна и решихме да подменим из основи всичко. Благодарение на местни фирми и спомоществователи, благодарение на проекта "Добворолчеството е супер яко" успяхме да намерим средства и ресурси. В момента ремонтът е факт и очакваме до няколко дни да приключи", допълни Бодуров и поясни, че ремонтът е трудно да бъде остойностен, но материалите за него са излезли над 10 хил. лева, без да се смята доброволно положеният труд.

Покривът ще бъде доста по-устойчив, увери той. "Ползваме нови стабилни материали. Подът ще бъде з

Сборният пункт е в 7:00 часа преди село Голешево. Желаещите да участват трябва да са облечени с подходящо облекло и обувки. В помощ ще бъде носенето на лопати, тупалки и пръскачки, се посочва още в публикацията. 

За гасенето на пожара на българо-гръцката граница за днес е направена и организация от служители на пожарната, Югозападното държавно предприятие, доброволци и ловци. Ще се разчита и на двата шведски самолета, изпратени по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, съобщиха от Областна администрация - Благоевград. 

Пожарът на българо-гръцката граница продължава повече от десет дни. По последна информация от областната администрация обстановката остава сложна. От западната страна пожарът е пресечен, а от изток слиза надолу по склона.  

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Общинските съветници в Грамада ще разгледат днес от 15:00 ч. предложения от кмета за приемане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2024 г., както и актуализация на разчета за финансиране на капиталовите разходи за 2024 година. Това показва информация на сайта на общинската администрация.

Друга точка от дневния ред е даване на съгласие за закупуване от Община Грамада на поземлен имот с площ 5888 кв. м на адрес ул.“Шестте партизани“ № 30 в общинския център. Ще бъдат разгледани и молби за отпускане на еднократни помощи.

В началото на заседанието ще бъде попълнен съставът на постоянна комисия към Общинския съвет.

Общо шест точки включва предварително обявеният дневен ред за заседанието на Общински съвет в Грамада. Той се състои от 11 общински съветници. Коалиция “Алтернативата на гражданите“ има девет общински съветници,

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич. Проверките се проведоха в периода от 17 юни до 13 септември 2024 г., посочват от БАБХ.

Издадени са 331 предписания за несъответствия по материално-техническата база, воденето на записи, свързани със системата за управление на безопасността на храните (СУБХ), и предлагането на храни без етикетировка. Съставени са 89 акта за административни нарушения, свързани с търговия с храни без регистрация, предлагане на храни с изтекъл срок на годност и заблуждаваща информация за имитиращи продукти. Затворени са 31 обекта поради нарушения на хигиенните изисквания.

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 17 180 килограма храни от животински и неживотински произход,

Софийската градска прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) провеждат акция в Хасковско във връзка с разследване за заявени неверни обстоятелства с цел да бъдат получени средства от фондове на Европейския съюз, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Повече информация по случая ще бъде дадена на по-късен етап.

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Вносител на измененията е Министерският съвет.

В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар. Вносителите посочват, че във връзка с получено становище на Българската агенция за инвестиции, законопроектът е прецизиран, като в текстовете се регламентират приложимите за всеки приоритетен инвестиционен проект изисквания относно инвестициите в дълготрайни материални и нематериални активи и осигуряването на заетост.

Специфицирани са изискванията относно изграждането на индустриални зони и индустриални паркове, технологични паркове, както и изграждане или разширяване на производствени и складови бази с необхо

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Паметникът на Незнайния войн в София е открит на 22 септември 1981 г.
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Основна линия
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Контекст
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Местен фокус
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
Основна линия
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
В детайли
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Сфера
В Монтана Денят на независимостта ще бъде отбелязан с концерт на духова музика и народни танци
В детайли
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
Контекст
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Контекст
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.