Начало Контекст Всеки трети турист на Крушунските водопади е чужденец
7563
България

Всеки трети турист на Крушунските водопади е чужденец

Повече от 30 процента са чуждестранните туристи на Крушунските водопади, като основно посетителите са румънци.Тенденцията е броят на желаещите от други държави да видят тази травертинова каскада да се увеличава.

| 04 Август 2024, 08:00 ч.
Всеки трети турист на Крушунските водопади е чужденец
Всеки трети турист на Крушунските водопади е чужденец
Снимка © БТА

Повече от 30 процента са чуждестранните туристи на Крушунските водопади, като основно посетителите са румънци. Тенденцията е броят на желаещите от други държави да видят тази травертинова каскада да се увеличава. Намаляват обаче българските туристи, каза в интервю кметът на Летница д-р Красимир Джонев.

За изминалите 24 часа са ликвидирани 51 пожара, един човек е пострадал. Това съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) - МВР, на  сайта си. Данните са към 6:00 ч.

През изминалото денонощие звената на ПБЗН са реагирали на 83 сигнала за произшествия. С преки материални щети са възникнали 13 пожара, от които четири - в жилищни сгради, два - в спомагателни, временни или паянтови постройки, два - в транспортни средства, два в съоръжения на открито и три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 38 пожара, от които 15 са в сухи треви, горска постеля и храсти, два - в стърнища, 17 - в отпадъци и четири други.

Спасителните дейности и помощни операции са 26 броя, от които пет - при катастрофи в транспортни средства, една - при инциденти с опасни вещества, 19 - техническа помощ и една - за оказване на помощ н

Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според Мундров всяка бюлетина, излязла от машината, съответно е валидна, след като бъде пусната в урната. Той изрази и увереност, че вотът с машина не може да се манипулира и една от целите на Министерството на електронното управление е да се повиши доверието в машинното гласуване.

Точно поради тази причина, всичко, което правим, е открито и пред очите на всеки един гражданин, допълни Мундров.

Според служебния министър няма как да се повтори скандалът с машините, който избухна преди местни избори през октомври 2023 година. Затова и до машините, които ще бъдат удостоверени за вота на 27 октомври няма да има достъп, освен във времето, в което ще се тестват.

От думите му стана ясно, че

Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Марин Киров, цитиран на официалната фейсбук страница на общинската администрация.

Община Царево се включи в инициативата „Искам бебе“ с благотворителен щанд за ръчно изработени изделия. Събраната сума е в размер от 550 лв., която ще бъде дарена на лица и двойки с репродуктивни проблеми, съобщи координаторът на фондация „Искам бебе“ и организатор на събитието Марина Маринова.

Повече от 17 години фондация „Искам бебе“ работи в помощ на двойките с репродуктивни проблеми, като до този момент са изградени доброволчески мрежи в над 45 града от страната, каза Маринова. Благодарение на активната им работа с Министерството на здравеопазването и социално отговорни организ

Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на града. Възможностите, предоставяни от различните съоръжения, бяха демонстрирани нагледно от майстори на кънки, ролери, скейтове, велосипеди и скутери.

Скейтпаркът бе създаден в изпълнение на ангажимент на ръководството на община Ямбол към младежи от града, които се занимават с екстремни спортове. Стойността на проекта е 632 840 лева. Половината от сумата бе отпусната от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Останалата част бе осигурени от Общината.

Гост на събитието бе заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, който поднесе поздравления към домакините и участниците от името на служебния министър на

Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Долна Митрополия. 

Днес там беше отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Държавният глава изказа съболезнования и съпричастност към близките и колегите  на пилотите. Днес се разделяме с двама достойни летци, каза той. 

„Още веднъж да призова да се престане със спекулациите преди компетентната комисия да е приключила своята работа и да научим реалните факти“, каза още Румен Радев. 

„Има ясно назначена комисия, с ясни отговорности, аз съм аб

По думите му има ръст през тази година на туристопотока в общината. До 30 юли 2023 година през Крушунските водопади са преминали 43 500 туристи, а през същия период на тази броят им е 47 500. 

Джонев добави, че по информация от къщите за гости, се забелязва тенденция на отлив при българските туристи и обратно - увеличаване на туристите от Румъния, Украйна и други страни в Европейския съюз. “Не мога да си обясня тази тенденция точно на какво се дължи, но всъщност, ако сметнем, че в България има около един милион активни туристи и че през Крушунските водопади годишно преминават по 100 – 150 хиляди, то за десетина години голяма част от енергията на един туристически обект е изчерпана“, посочи кметът и добави, че той и екипът му търсят варианти за разнообразяване на нещата, които туристът може да види на територията на общината.

От тази година има нова пътека на Крушунските водопади

„Направихме тази година нова пътека на Крушунските водопади, която разнообрази ангажимента на туриста, като дойде на водопадите да прекара повече време там. Тя е кратка, но води до място, откъдето има невероятен обзор към Дунавската равнина с поглед чак до Дунав“, каза Джонев. 

По думите му и пътеката към „тайнствения“ водопад вече е по-уютна и комфортна. В отлично състояние са и двете класически пътеки – едната, която води директно до големия водопад и другата, която е обходна и по която се отива до извора.

Сливенската полиция установи нарушители, шофирали със 115 и 133 км/ч в рамките на града, където ограничението е 50 км/ч. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. 

Нарушенията са констатирани на 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, когато бе проведен непрекъснат 24-часов контрол за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата и недопускане на тежки пътни произшествия. 

Драстичните нарушения са заснети от камера за контрол на скоростта на бул. „Банско шосе“. Предвидените санкции са съответно 800 лева и три месеца лишаване от управление и 950 лева и три месеца лишаване от управление. 

По време на операцията не са регистрирани тежки пътни произшествия, четири автомобила са спрени от движение поради значителни технически неизправности.

На нарочна пресконференция кметът на Кърджали Ерол Мюмюн оповести част от резултатите от направената от екипа му цялостна проверка на състоянието на Община Кърджали, обявена и започнала в началото на мандата му. Той съобщи за поредица от неизгодни договорни сделки и плащания, довели администрацията при предшественика му до задлъжнялост от над 60 млн.лв. 

По думите му Община Кърджали е доведена до финансов колапс "чрез вълчи капан с боклука". Мюмюн каза, че сключеният петгодишен договор за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане през 2019 г. е бил на обща стойност 24 млн.лв. с ДДС или 4,8 млн.лв. на година при годишен приход от такса смет към онзи момент от около 3,8 млн.лв. „Още тогава Община Кърджали започва да затъва с около един милион лева годишно“, коментира Ерол Мюмюн. По думите му са натрупани задължения към предишния доставчик. Той изнесе цифри и за

Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост, написа председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от „Пресцентър на ДПС“.

"Обявяването на България като независима и суверенна  държава е основополагащата стъпка за развитието като модерна, европейска държава. И днес, 116 години по-късно независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза", се казва още в позицията. 

"Ние трябва да продължим развитието на България, следвайки нашия евроатлантически път и да отстояваме с много воля и решителност нашия национален интерес. Само обединени  и преодолели партийния егоизъм можем да дадем на хората онази държава, в която те желаят да живеят и в която да растат децата им - стабилна и просперираща. Ч

При пожар в столичния кв. "Младост" 3 е загинал един човек, съобщиха от МВР.

Инцидентът е възникнал в апартамент на 18-ия етаж. Не се е наложила евакуация на хора от съседни жилища, допълниха от МВР.

Починалият е живеел сам, често е пушел и се предполага, че огън от цигара е причината за пожара, който се е прехвърлил на дивана.

Пламъците са били изгасени много бързо, казаха още от МВР.

Новият, четвърти, сезон на „БНР подкасти“ започва днес - в Деня на столицата и на празника на светите великомъченици Вяра, Надежда и Любов, и майка им София. В него Българското национално радио (БНР) представя нови поредици видеокаст, съобщават от медията.

„Говори Дора Габе“ е първият епизод, част от новия сезон на „БНР подкасти“, и ще бъде достъпен за гледане тази вечер. Той е с гласа на писателката и представя малко известни факти за нейното творчество.

Сред новите поредици е DamaCast, който се реализира съвместно с Българската национална телевизия (БНТ). Водещи са Анелия Мангърова и Бисерка Граматикова от БНР и Антоанета Данаилова и Паола Арсова от БНТ, които ще говорят на „женски теми“, разказват от радиото. Премиерата е на 19 септември.

„Тегава раб

„Пътеките са достатъчно живописни и максимално безопасни. След трагедията пред 2015 г., когато, в резултат на срутване на скална маса край пътеката до водопадите, загинаха двама туристи, маршрутът, който беше много атрактивен и отвеждаше от подножието до извора на водопадите, беше разделен на два фрагмента, които са достатъчно чаровни“, заяви кметът.

Едната пътека отива до най-красивия - перестия водопад, като се гледа отдолу. По старата пътека можеше да се гледа отдолу, в среден сегмент и отгоре. Сега се гледа само отдолу и всъщност има поглед отгоре, когато се качи човек на извора, но така или иначе пътеката е разделена. Вторият фрагмент, който отвежда до извора, е по-труден и хора със здравословни проблеми на двигателния апарат трудно се решават да изкачат този маршрут. Има кратък преход, който е по-стръмен, изисква повече усилия, но са направени стълбички и парапети, разказа Джонев. 

„Крушунските водопади съществуват от древни времена. Въпросът е, че Общината направи така през последните 15 години, че се заговори много в обществото и в туристическия бранш за Крушунските водопади. Постарахме се мястото да е облагородено, лесно достъпно, разнообразно и атрактивно за хората. И по тази причина Крушунските водопади наистина са атракция“, добави кметът.

Интересна за туристите е и пещерата Голяма Гарваница - най-дълбоката естествена карстова пропаст в България

Друг туристически обект, които представлява интерес за туриста, е пещерата Голяма Гарваница - най-дълбоката естествена карстова пропаст в България. Това е отвесна дупка, която е обезопасена, съоръжена е със стълба и защитни мрежи. Според Джонев много адреналин коства едно слизане в тази пропаст. 

Интересна пещера е също Стълбица, която е изцяло държавен обект. „Държавата не я стопанисва и не я дава на Общината. Това е изключително атрактивна пещера, която, за съжаление, в момента не рекламираме и не предоставяме официален достъп до нея. Много туристи отиват и я посещават на собствена воля“, коментира кметът на Летница. 

Той разказа и за Бонинската пещера, влизането в която трае около осем часа. Тя е за по-специален вид туристи - обучени хора, спелеолози. „Изключително специфична е с водните си сухи каскади. Преходът е много, много труден“, добави Джонев.

Друга атракция, която привлича посетители в района на Летница, е старата мелница в Кърпачево, която Общината е предоставила за стопанисване на сдружение „Деветашко плато“. „Мелницата е архитектурен обект и представлява интерес за по-специфичен сегмент от туристи, които имат афинитет към старото българско строителство“, счита Джонев.

По думите му в село Кърпачево се организират и различни събития сред които тридневният вече фестивал „Джаз под звездите“. 

„Стремежът ни е да увеличим престоя на туристите, които обикновено остават за една или две нощувки на територията на общината с цел туризъм“, заяви още д-р Красимир Джонев. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост, написа председателят на парламентарната група на ДПС ...
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
София се включва в европейската инициатива „Ден без автомобили“ на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По този повод центърът на града ще бъде о ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст. Във високите части на Стара планина има мъгла и умерен вя ...
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на Бъ ...
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново. Председателят на Народното събра ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Тикер в 10:45 ч.
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителн ...
Начало Контекст
7563
България

Всеки трети турист на Крушунските водопади е чужденец

Повече от 30 процента са чуждестранните туристи на Крушунските водопади, като основно посетителите са румънци.Тенденцията е броят на желаещите от други държави да видят тази травертинова каскада да се увеличава.

| 04 Август 2024, 08:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Всеки трети турист на Крушунските водопади е чужденец
Всеки трети турист на Крушунските водопади е чужденец
Снимка © БТА

Повече от 30 процента са чуждестранните туристи на Крушунските водопади, като основно посетителите са румънци. Тенденцията е броят на желаещите от други държави да видят тази травертинова каскада да се увеличава. Намаляват обаче българските туристи, каза в интервю кметът на Летница д-р Красимир Джонев.

За изминалите 24 часа са ликвидирани 51 пожара, един човек е пострадал. Това съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) - МВР, на  сайта си. Данните са към 6:00 ч.

През изминалото денонощие звената на ПБЗН са реагирали на 83 сигнала за произшествия. С преки материални щети са възникнали 13 пожара, от които четири - в жилищни сгради, два - в спомагателни, временни или паянтови постройки, два - в транспортни средства, два в съоръжения на открито и три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 38 пожара, от които 15 са в сухи треви, горска постеля и храсти, два - в стърнища, 17 - в отпадъци и четири други.

Спасителните дейности и помощни операции са 26 броя, от които пет - при катастрофи в транспортни средства, една - при инциденти с опасни вещества, 19 - техническа помощ и една - за оказване на помощ н

Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според Мундров всяка бюлетина, излязла от машината, съответно е валидна, след като бъде пусната в урната. Той изрази и увереност, че вотът с машина не може да се манипулира и една от целите на Министерството на електронното управление е да се повиши доверието в машинното гласуване.

Точно поради тази причина, всичко, което правим, е открито и пред очите на всеки един гражданин, допълни Мундров.

Според служебния министър няма как да се повтори скандалът с машините, който избухна преди местни избори през октомври 2023 година. Затова и до машините, които ще бъдат удостоверени за вота на 27 октомври няма да има достъп, освен във времето, в което ще се тестват.

От думите му стана ясно, че

Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Марин Киров, цитиран на официалната фейсбук страница на общинската администрация.

Община Царево се включи в инициативата „Искам бебе“ с благотворителен щанд за ръчно изработени изделия. Събраната сума е в размер от 550 лв., която ще бъде дарена на лица и двойки с репродуктивни проблеми, съобщи координаторът на фондация „Искам бебе“ и организатор на събитието Марина Маринова.

Повече от 17 години фондация „Искам бебе“ работи в помощ на двойките с репродуктивни проблеми, като до този момент са изградени доброволчески мрежи в над 45 града от страната, каза Маринова. Благодарение на активната им работа с Министерството на здравеопазването и социално отговорни организ

Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на града. Възможностите, предоставяни от различните съоръжения, бяха демонстрирани нагледно от майстори на кънки, ролери, скейтове, велосипеди и скутери.

Скейтпаркът бе създаден в изпълнение на ангажимент на ръководството на община Ямбол към младежи от града, които се занимават с екстремни спортове. Стойността на проекта е 632 840 лева. Половината от сумата бе отпусната от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Останалата част бе осигурени от Общината.

Гост на събитието бе заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, който поднесе поздравления към домакините и участниците от името на служебния министър на

Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Долна Митрополия. 

Днес там беше отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Държавният глава изказа съболезнования и съпричастност към близките и колегите  на пилотите. Днес се разделяме с двама достойни летци, каза той. 

„Още веднъж да призова да се престане със спекулациите преди компетентната комисия да е приключила своята работа и да научим реалните факти“, каза още Румен Радев. 

„Има ясно назначена комисия, с ясни отговорности, аз съм аб

По думите му има ръст през тази година на туристопотока в общината. До 30 юли 2023 година през Крушунските водопади са преминали 43 500 туристи, а през същия период на тази броят им е 47 500. 

Джонев добави, че по информация от къщите за гости, се забелязва тенденция на отлив при българските туристи и обратно - увеличаване на туристите от Румъния, Украйна и други страни в Европейския съюз. “Не мога да си обясня тази тенденция точно на какво се дължи, но всъщност, ако сметнем, че в България има около един милион активни туристи и че през Крушунските водопади годишно преминават по 100 – 150 хиляди, то за десетина години голяма част от енергията на един туристически обект е изчерпана“, посочи кметът и добави, че той и екипът му търсят варианти за разнообразяване на нещата, които туристът може да види на територията на общината.

От тази година има нова пътека на Крушунските водопади

„Направихме тази година нова пътека на Крушунските водопади, която разнообрази ангажимента на туриста, като дойде на водопадите да прекара повече време там. Тя е кратка, но води до място, откъдето има невероятен обзор към Дунавската равнина с поглед чак до Дунав“, каза Джонев. 

По думите му и пътеката към „тайнствения“ водопад вече е по-уютна и комфортна. В отлично състояние са и двете класически пътеки – едната, която води директно до големия водопад и другата, която е обходна и по която се отива до извора.

Сливенската полиция установи нарушители, шофирали със 115 и 133 км/ч в рамките на града, където ограничението е 50 км/ч. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. 

Нарушенията са констатирани на 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, когато бе проведен непрекъснат 24-часов контрол за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата и недопускане на тежки пътни произшествия. 

Драстичните нарушения са заснети от камера за контрол на скоростта на бул. „Банско шосе“. Предвидените санкции са съответно 800 лева и три месеца лишаване от управление и 950 лева и три месеца лишаване от управление. 

По време на операцията не са регистрирани тежки пътни произшествия, четири автомобила са спрени от движение поради значителни технически неизправности.

На нарочна пресконференция кметът на Кърджали Ерол Мюмюн оповести част от резултатите от направената от екипа му цялостна проверка на състоянието на Община Кърджали, обявена и започнала в началото на мандата му. Той съобщи за поредица от неизгодни договорни сделки и плащания, довели администрацията при предшественика му до задлъжнялост от над 60 млн.лв. 

По думите му Община Кърджали е доведена до финансов колапс "чрез вълчи капан с боклука". Мюмюн каза, че сключеният петгодишен договор за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане през 2019 г. е бил на обща стойност 24 млн.лв. с ДДС или 4,8 млн.лв. на година при годишен приход от такса смет към онзи момент от около 3,8 млн.лв. „Още тогава Община Кърджали започва да затъва с около един милион лева годишно“, коментира Ерол Мюмюн. По думите му са натрупани задължения към предишния доставчик. Той изнесе цифри и за

Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост, написа председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от „Пресцентър на ДПС“.

"Обявяването на България като независима и суверенна  държава е основополагащата стъпка за развитието като модерна, европейска държава. И днес, 116 години по-късно независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза", се казва още в позицията. 

"Ние трябва да продължим развитието на България, следвайки нашия евроатлантически път и да отстояваме с много воля и решителност нашия национален интерес. Само обединени  и преодолели партийния егоизъм можем да дадем на хората онази държава, в която те желаят да живеят и в която да растат децата им - стабилна и просперираща. Ч

При пожар в столичния кв. "Младост" 3 е загинал един човек, съобщиха от МВР.

Инцидентът е възникнал в апартамент на 18-ия етаж. Не се е наложила евакуация на хора от съседни жилища, допълниха от МВР.

Починалият е живеел сам, често е пушел и се предполага, че огън от цигара е причината за пожара, който се е прехвърлил на дивана.

Пламъците са били изгасени много бързо, казаха още от МВР.

Новият, четвърти, сезон на „БНР подкасти“ започва днес - в Деня на столицата и на празника на светите великомъченици Вяра, Надежда и Любов, и майка им София. В него Българското национално радио (БНР) представя нови поредици видеокаст, съобщават от медията.

„Говори Дора Габе“ е първият епизод, част от новия сезон на „БНР подкасти“, и ще бъде достъпен за гледане тази вечер. Той е с гласа на писателката и представя малко известни факти за нейното творчество.

Сред новите поредици е DamaCast, който се реализира съвместно с Българската национална телевизия (БНТ). Водещи са Анелия Мангърова и Бисерка Граматикова от БНР и Антоанета Данаилова и Паола Арсова от БНТ, които ще говорят на „женски теми“, разказват от радиото. Премиерата е на 19 септември.

„Тегава раб

„Пътеките са достатъчно живописни и максимално безопасни. След трагедията пред 2015 г., когато, в резултат на срутване на скална маса край пътеката до водопадите, загинаха двама туристи, маршрутът, който беше много атрактивен и отвеждаше от подножието до извора на водопадите, беше разделен на два фрагмента, които са достатъчно чаровни“, заяви кметът.

Едната пътека отива до най-красивия - перестия водопад, като се гледа отдолу. По старата пътека можеше да се гледа отдолу, в среден сегмент и отгоре. Сега се гледа само отдолу и всъщност има поглед отгоре, когато се качи човек на извора, но така или иначе пътеката е разделена. Вторият фрагмент, който отвежда до извора, е по-труден и хора със здравословни проблеми на двигателния апарат трудно се решават да изкачат този маршрут. Има кратък преход, който е по-стръмен, изисква повече усилия, но са направени стълбички и парапети, разказа Джонев. 

„Крушунските водопади съществуват от древни времена. Въпросът е, че Общината направи така през последните 15 години, че се заговори много в обществото и в туристическия бранш за Крушунските водопади. Постарахме се мястото да е облагородено, лесно достъпно, разнообразно и атрактивно за хората. И по тази причина Крушунските водопади наистина са атракция“, добави кметът.

Интересна за туристите е и пещерата Голяма Гарваница - най-дълбоката естествена карстова пропаст в България

Друг туристически обект, които представлява интерес за туриста, е пещерата Голяма Гарваница - най-дълбоката естествена карстова пропаст в България. Това е отвесна дупка, която е обезопасена, съоръжена е със стълба и защитни мрежи. Според Джонев много адреналин коства едно слизане в тази пропаст. 

Интересна пещера е също Стълбица, която е изцяло държавен обект. „Държавата не я стопанисва и не я дава на Общината. Това е изключително атрактивна пещера, която, за съжаление, в момента не рекламираме и не предоставяме официален достъп до нея. Много туристи отиват и я посещават на собствена воля“, коментира кметът на Летница. 

Той разказа и за Бонинската пещера, влизането в която трае около осем часа. Тя е за по-специален вид туристи - обучени хора, спелеолози. „Изключително специфична е с водните си сухи каскади. Преходът е много, много труден“, добави Джонев.

Друга атракция, която привлича посетители в района на Летница, е старата мелница в Кърпачево, която Общината е предоставила за стопанисване на сдружение „Деветашко плато“. „Мелницата е архитектурен обект и представлява интерес за по-специфичен сегмент от туристи, които имат афинитет към старото българско строителство“, счита Джонев.

По думите му в село Кърпачево се организират и различни събития сред които тридневният вече фестивал „Джаз под звездите“. 

„Стремежът ни е да увеличим престоя на туристите, които обикновено остават за една или две нощувки на територията на общината с цел туризъм“, заяви още д-р Красимир Джонев. 

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Основна линия
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Контекст
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Местен фокус
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
Основна линия
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
В детайли
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Сфера
В Монтана Денят на независимостта ще бъде отбелязан с концерт на духова музика и народни танци
В детайли
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
Контекст
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Контекст
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.