Начало Основна линия Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко Панталеев
7607
България

Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко Панталеев

Всяка неделя част от вкуса на Италия се пренася в центъра на пернишкото село Мещица, където се приготвят пици по оригинални рецепти.Това се случва отскоро, а техен майстор е 48-годишният перничанин Надко Панталеев.

| 04 Август 2024, 13:16 ч.
Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко Панталеев
Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко Панталеев
Снимка © БТА

Всяка неделя част от вкуса на Италия се пренася в центъра на пернишкото село Мещица, където се приготвят пици по оригинални рецепти. Това се случва отскоро, а техен майстор е 48-годишният перничанин Надко Панталеев.

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на събитието президентът ще приеме почетния караул, след което Негово Светейшество българският патриарх Даниил ще отслужи тържествен водосвет, ще бъде извършен и ритуал по издигането на българския национален флаг, допълват от президентството.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщават от Столичната община.

В присъствието на кмета на София Васил Терзиев от 10:00 ч. ще се проведе тържественото заседание на Столичния общински съвет, на което изявени лично

Жив ябълков оцет, напитка "Комбуча" от чаена гъба, мед и пчелни продукти, вина, различни видове сирена и кашкавали, месни деликатеси се предлагат днес на първия фермерски пазар в Плевен. Той е разположен в района на Кооперативния пазар и в първото му издание участват 17 земеделски производители и фермери.

Идеята я реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор", като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна, каза кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. 

Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним н

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

Той е управител в голяма верига пицарии в София, но през свободното си време развива собствен бизнес, свързан с този обичан от всички ни продукт. За целта е закупил бус и необходимото оборудване, с което приготвя вкусните и ароматни изкушения пред очите на клиентите си.

Любовта и тънкостите в майсторския процес мъжът придобива от известния италиански готвач Кристиано Камизани. 

"След излизането ми от казармата работих като треньор по джудо и самбо в Перник. Тъй като парите не бяха достатъчни, ми трябваше втора работа. За това започнах да помагам в новооткрития ресторант на небезизвестния италиански готвач Кристиано Камизани в Перник", казва Надко.

Готвенето за него постепенно се превръща от хоби в страст, водеща до това той да спре с треньорската си дейност.

"Година и половина след като отвори ресторанта си, Камизани ме направи главен готвач и пицар. Поработихме заедно още известно време, след което той се отказа от бизнеса си у нас и се върна в Италия", коментира мъжът. 

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Добрич през второто тримесечие на 2024 година е 31, а новопостроените жилища в тях са 44. Спрямо второто тримесечие на 2023 година сградите са с 6 повече или с 24 на сто, а жилищата в тях намаляват с 9, или със 17 на сто, показват предварителни данни на Националния статистически институт, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2024 г. със стоманобетонна конструкция са 54,8 на сто, а с тухлена са 25,8 на сто. 

От отдел "Статистически изследвания - Добрич" обясняват, че област Добрич е на девето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Най-висок е делът на новопостроените жилища с четири стаи - 45,5 на сто, следван от тези с три стаи - 31,8 на сто.

Общата полезна площ на новопостр

Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България "Стартъпи, проучвания и иновации" показва обидно отношение към България. Това коментира той пред журналисти в парламента по повод определения от ЕК ресор за Екатерина Захариева, номинирана за еврокомисар. 

Това, какво сме получили като ресор, отразява положението на България в ЕС и като уважение, каза депутатът. Нищо хубаво не очакваме от този комисар за защита на националните приоритети. Като цяло, обидно отношение към България, допълни той.  

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи проектосъстава и структурата на новата ЕК. Екатерина Захариева е една от 11-те жени, а определеният ресор е „Стартъпи, проучвания и иновации“.

С български народни танци беше отбелязана Европейската седмица на мобилността в Стара Загора. В рамките на почти половин час беше затворено възлово кръгово кръстовище в града. Ограничено беше движението между Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски“ и Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“. 

Целта на организаторите от Европа Директно - Стара Загора и „Агенцията за регионално икономическо развитие“ (АРИР) – Стара Загора.

Във флашмоба участваха ансамбли и фолклорни клубове и школи – общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, професионалният фолклорен ансамбъл  „Загорче“, професионалните ансамбли „Орисия“ и „Нашенци“, танцовите школи „Фолклорна магия“ и „Веселие“.

„Хубаво е да използваме

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

След затварянето на ресторанта в Перник, Надко отива в Италия, където продължава да работи за шефа.

"Камизани и баща му държаха верига от пицарии на най-голямото езеро и курорт в Северна Италия - Лаго ди Гарда. Това, което научих в България, ми помогна, но както на всяко ново работно място и там започнах като мияч на чинии", спомня си той. 

В продължение на тринадесет години перничанинът поетапно преминава през всички позиции в ресторантьорския бизнес, достигайки до мениджър. Кариерното му израстване съвпада със сватбата и раждането на дъщеря му. Заради нея семейството се премества да живее в Лондон. Търсенето на нова и перспективна работа среща Надко с друго голямо име в кулинарните среди - Марко Пиер Уайт - създателят на популярния световен реалити формат "Хелс Китчън".

"По това време той държеше над 15 ресторанта. За него работих около четири години, достигайки до позицията су-шеф на екип", разказва той. 

Последните години от пребиваването си в Англия, перничанинът работи като мениджър в компания, занимаваща се с правенето на пици на открито на големи публични събития. Именно там той взаимства идеята за създаването на собствен бизнес, която днес вече е реалност. 

Мъжът е на мнение, че тайната на вкусната пица се крие в хубавото тесто и вложената любов в процеса на приготовление. В момента в обекта му се предлага ограничен асортимент, като най-харесваната от клиентите му пица е "Пеперони".

Надко казва, че тестото, с което работи, е класическо италианско. 

"То се приготвя три дни по-рано и се използва след дълъг процес на зреене от 72 часа. Това се прави с цел, за да не се получава дискомфорт в човешкия стомах след консумацията му. Пицата се пече в специална газова фурна за около минута и десет секунди", разказа той. 

Предприемчивият мъж не прави компромиси с качеството, а влаганите продукти в изделията му са изцяло италиански. Горд е и с наградите си от състезанията по пица акробатика от България, Румъния и Италия. Този свободен стил или изкуство е създаден от италианските пицари с творчески дух. Целта му е хвърлянето на тестото за пица от майстора във въздуха, като същото се увеличава благодарение на центробежната сила.  

"Най-голямото ми постижение е от 2015 г., когато станах втори на европейското първенство по пица акробатика в Италия измежду 670 участници", припомня си пицарят. Той е и дипломиран инструктор от Италианската пица федерация. 

В момента се е заел с организацията на състезание по пица акробатика, което ще се състои скоро в региона на Пернишко. "То ще включва няколко вида дисциплини - разточване на пица; сгъване на картонени кутии; надяждане с пица; сладка пица; пица "Романа"; пица "Класика"; риболов и др.". 

Панталеев приветства като добре дошли всички, които желаят да се запишат за участие или просто да посетят това невероятно кулинарното представление.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход е спокоен и преминаването на автомобилите е без изчакване
Трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час е спокоен и преминаването на автомобилите е без изчакване, . Вчера преди обяд, на изход трафикът беше интензивен и към 11: ...
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст. Във високите части на Стара планина има мъгла и умерен вя ...
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на Бъ ...
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново. Председателят на Народното събра ...
Тикер в 10:50 ч.
Трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час е спокоен и преминаван ...
Начало Основна линия
7607
България

Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко Панталеев

Всяка неделя част от вкуса на Италия се пренася в центъра на пернишкото село Мещица, където се приготвят пици по оригинални рецепти.Това се случва отскоро, а техен майстор е 48-годишният перничанин Надко Панталеев.

| 04 Август 2024, 13:16 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко Панталеев
Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко Панталеев
Снимка © БТА

Всяка неделя част от вкуса на Италия се пренася в центъра на пернишкото село Мещица, където се приготвят пици по оригинални рецепти. Това се случва отскоро, а техен майстор е 48-годишният перничанин Надко Панталеев.

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на събитието президентът ще приеме почетния караул, след което Негово Светейшество българският патриарх Даниил ще отслужи тържествен водосвет, ще бъде извършен и ритуал по издигането на българския национален флаг, допълват от президентството.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщават от Столичната община.

В присъствието на кмета на София Васил Терзиев от 10:00 ч. ще се проведе тържественото заседание на Столичния общински съвет, на което изявени лично

Жив ябълков оцет, напитка "Комбуча" от чаена гъба, мед и пчелни продукти, вина, различни видове сирена и кашкавали, месни деликатеси се предлагат днес на първия фермерски пазар в Плевен. Той е разположен в района на Кооперативния пазар и в първото му издание участват 17 земеделски производители и фермери.

Идеята я реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор", като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна, каза кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. 

Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним н

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

Той е управител в голяма верига пицарии в София, но през свободното си време развива собствен бизнес, свързан с този обичан от всички ни продукт. За целта е закупил бус и необходимото оборудване, с което приготвя вкусните и ароматни изкушения пред очите на клиентите си.

Любовта и тънкостите в майсторския процес мъжът придобива от известния италиански готвач Кристиано Камизани. 

"След излизането ми от казармата работих като треньор по джудо и самбо в Перник. Тъй като парите не бяха достатъчни, ми трябваше втора работа. За това започнах да помагам в новооткрития ресторант на небезизвестния италиански готвач Кристиано Камизани в Перник", казва Надко.

Готвенето за него постепенно се превръща от хоби в страст, водеща до това той да спре с треньорската си дейност.

"Година и половина след като отвори ресторанта си, Камизани ме направи главен готвач и пицар. Поработихме заедно още известно време, след което той се отказа от бизнеса си у нас и се върна в Италия", коментира мъжът. 

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Добрич през второто тримесечие на 2024 година е 31, а новопостроените жилища в тях са 44. Спрямо второто тримесечие на 2023 година сградите са с 6 повече или с 24 на сто, а жилищата в тях намаляват с 9, или със 17 на сто, показват предварителни данни на Националния статистически институт, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2024 г. със стоманобетонна конструкция са 54,8 на сто, а с тухлена са 25,8 на сто. 

От отдел "Статистически изследвания - Добрич" обясняват, че област Добрич е на девето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Най-висок е делът на новопостроените жилища с четири стаи - 45,5 на сто, следван от тези с три стаи - 31,8 на сто.

Общата полезна площ на новопостр

Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България "Стартъпи, проучвания и иновации" показва обидно отношение към България. Това коментира той пред журналисти в парламента по повод определения от ЕК ресор за Екатерина Захариева, номинирана за еврокомисар. 

Това, какво сме получили като ресор, отразява положението на България в ЕС и като уважение, каза депутатът. Нищо хубаво не очакваме от този комисар за защита на националните приоритети. Като цяло, обидно отношение към България, допълни той.  

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи проектосъстава и структурата на новата ЕК. Екатерина Захариева е една от 11-те жени, а определеният ресор е „Стартъпи, проучвания и иновации“.

С български народни танци беше отбелязана Европейската седмица на мобилността в Стара Загора. В рамките на почти половин час беше затворено възлово кръгово кръстовище в града. Ограничено беше движението между Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски“ и Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“. 

Целта на организаторите от Европа Директно - Стара Загора и „Агенцията за регионално икономическо развитие“ (АРИР) – Стара Загора.

Във флашмоба участваха ансамбли и фолклорни клубове и школи – общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, професионалният фолклорен ансамбъл  „Загорче“, професионалните ансамбли „Орисия“ и „Нашенци“, танцовите школи „Фолклорна магия“ и „Веселие“.

„Хубаво е да използваме

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

След затварянето на ресторанта в Перник, Надко отива в Италия, където продължава да работи за шефа.

"Камизани и баща му държаха верига от пицарии на най-голямото езеро и курорт в Северна Италия - Лаго ди Гарда. Това, което научих в България, ми помогна, но както на всяко ново работно място и там започнах като мияч на чинии", спомня си той. 

В продължение на тринадесет години перничанинът поетапно преминава през всички позиции в ресторантьорския бизнес, достигайки до мениджър. Кариерното му израстване съвпада със сватбата и раждането на дъщеря му. Заради нея семейството се премества да живее в Лондон. Търсенето на нова и перспективна работа среща Надко с друго голямо име в кулинарните среди - Марко Пиер Уайт - създателят на популярния световен реалити формат "Хелс Китчън".

"По това време той държеше над 15 ресторанта. За него работих около четири години, достигайки до позицията су-шеф на екип", разказва той. 

Последните години от пребиваването си в Англия, перничанинът работи като мениджър в компания, занимаваща се с правенето на пици на открито на големи публични събития. Именно там той взаимства идеята за създаването на собствен бизнес, която днес вече е реалност. 

Мъжът е на мнение, че тайната на вкусната пица се крие в хубавото тесто и вложената любов в процеса на приготовление. В момента в обекта му се предлага ограничен асортимент, като най-харесваната от клиентите му пица е "Пеперони".

Надко казва, че тестото, с което работи, е класическо италианско. 

"То се приготвя три дни по-рано и се използва след дълъг процес на зреене от 72 часа. Това се прави с цел, за да не се получава дискомфорт в човешкия стомах след консумацията му. Пицата се пече в специална газова фурна за около минута и десет секунди", разказа той. 

Предприемчивият мъж не прави компромиси с качеството, а влаганите продукти в изделията му са изцяло италиански. Горд е и с наградите си от състезанията по пица акробатика от България, Румъния и Италия. Този свободен стил или изкуство е създаден от италианските пицари с творчески дух. Целта му е хвърлянето на тестото за пица от майстора във въздуха, като същото се увеличава благодарение на центробежната сила.  

"Най-голямото ми постижение е от 2015 г., когато станах втори на европейското първенство по пица акробатика в Италия измежду 670 участници", припомня си пицарят. Той е и дипломиран инструктор от Италианската пица федерация. 

В момента се е заел с организацията на състезание по пица акробатика, което ще се състои скоро в региона на Пернишко. "То ще включва няколко вида дисциплини - разточване на пица; сгъване на картонени кутии; надяждане с пица; сладка пица; пица "Романа"; пица "Класика"; риболов и др.". 

Панталеев приветства като добре дошли всички, които желаят да се запишат за участие или просто да посетят това невероятно кулинарното представление.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход е спокоен и преминаването на автомобилите е без изчакване
Сфера
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Основна линия
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Контекст
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Местен фокус
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
Основна линия
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
В детайли
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Сфера
В Монтана Денят на независимостта ще бъде отбелязан с концерт на духова музика и народни танци
В детайли
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
Контекст
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.