Начало Контекст Борбата с горските пожари продължава, очакваме два самолета от Испания
8348
България

Борбата с горските пожари продължава, очакваме два самолета от Испания

Борбата с горските пожари на територията на страната продължава.Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че утре България очаква два самолета от Испания, които да се включат в гасенето.

| 04 Август 2024, 20:16 ч.
Борбата с горските пожари продължава, очакваме два самолета от Испания
Борбата с горските пожари продължава, очакваме два самолета от Испания
Снимка © Министерство на отбраната / Фейсбук

Борбата с горските пожари на територията на страната продължава. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че утре България очаква два самолета от Испания, които да се включат в гасенето. Специализираните летателни средства идват у нас по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. 

Имаме уверението от печатницата на Българската народна банка (БНБ), че доставената от тях хартия отговоря на изискванията. Това заяви на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), която отговори на въпрос за доставяната хартия за машините за гласуване. 

„След промени в Изборния кодекс през декември 2022 г. е възложено на печатницата на Българската народна банка (БНБ) да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита, и която да се използва за гласуването на машини“, припомни тя. Росица Матева подчерта, че ЦИК е изискала и получила от „Сиела Норма“ като доставчик на машините, както и от „Смартматик“ като производител, изискванията за хартията, с която работят машините. Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ, посочи тя. 

За да

Общо 900 хил. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и такива от предишни периоди, са изплатени след намесата на Дирекция „Инспекция по труда“ (ДИТ) - Враца, от началото на годината до края на август, казаха от дирекцията.

От тези средства 650 хил. лв. са забавени заплати от тази година, а останалите 250 хил. лв. – от предишни.

От ДИТ - Враца обясниха, че тези суми са наполовина по-малко сравнено с изплатените за същия период през 2023 година. Тогава през първите осем месеца са били издължени забавени през годината заплати в размер на 1 млн. и 400хил. лева. За периода са изплатени и други 400 хил. лв., дължими от работодателите от по-стари периоди. 

В страната от началото на настоящата година до края на август над 6,3 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и задължения за предишни периоди, са били изплатени след нам

За девета поредна година България се включва в инициативата за Ден без жертви на пътя. Мария Ботева, заместник-началник в отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обясни пред медиите, че и тази година мото на кампанията е: “Остани жив, пази живота”.

Според статистиката в деня без жертви на пътя през 2016 г. няма загинали, през 2017 г. има един загинал, а през 2018, 2021 и 2022 г. също няма загинали. Най-много са жертвите през 2019 г. - петима души. 

Да се постараем поне в един ден да сме отговорни, за да съхраним човешки животи, призова Ботева.

 

 

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Самолетите "Canadair" по преценка ще бъдат насочени към горещите точки и ще се включат в гасенето при първа възможност, посочи министърът. 

В планината Славянка българските военни хеликоптери също продължават да участват в овладяването на ситуацията. директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов посочи, че все още няма достъп до всички фронтове. 

„Независимо от това, че насочихме и хеликоптери, все още не можем да овладеем този пожар, защото е на голяма площ и достъпът е много труден“, коментира той към 17:00 часа днес. 

Преди обяд днес в борбата с огъня са участвали и двата шведски самолета. В следобедните часове в гасенето са се включили два хеликоптера на Военновъздушните сили, които са пренасочени от пожара край симитлийското село Сенокос. В района е завалял и дъжд, но слабо и недостатъчно да загаси пожара, каза още гл. комисар Джартов.

Продължава да се работи и по гасенето на пожара, който възникна в четвъртък край Сенокос. Към момента и на двете места няма непосредствена опасност за населените места, посочи директорът на ГДПБЗН. 

Жена на 26 години от град Чипровци е загинала на място след удар с автомобил в дърво край село Бели Мел, община Чипровци, област Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

На 19 септември около 16:00 часа, по време на пътуването си от Чипровци към Монтана, поради несъобразена скорост, след завой, жената изгубила контрол върху автомобила си. Той излязъл от пътното платно, ударил се в крайпътно дърво и навлязъл в земеделска площ. Вследствие на удара жената е починала на място.

Тялото на починалата е транспортирано в Многопрофилната болница за активно лечение „Стамен Илиев“ в Монтана за извършване на аутопсия. Причините за възникналото пътнотранспортно произшествие се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство.

От началото 2024 година до момента на територията на област Монтана са регистрирани 148 тежки пътнотранспортни произшествия, п

Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българската делегация ще бъде ръководена от служебния министър-председател Димитър Главчев. 

В нея влизат още служебният министър на външните работи Иван Кондов, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.

Срещата на върха за бъдещето ще продължи два дни – утре и в понеделник. Това е събитие на високо равнище, което събира световни лидери, за да постигнат нов международен консенсус за това как да осигурим по-добро настояще и бъдеще, пояснява текст на уебсайта на ООН.

Ефективното глобално сътрудничество е все по-важно за нашето оцеляване, но е трудно да се постигне в атмосфера на недоверие,

Общинският съвет в Грамада подкрепи предложението на кмета на общината Милчо Башев за придобиване на поземлен имот в общинския център с площ 5888 кв. метра. Теренът ще бъде използван за ежегодните панаирни дни.

Закупуването ще бъде финансирано с актуализиране на програмата за капиталовите разходи за 2024 г., като отпадне придобиването на горски мулчер. С тези средства се предвижда да се закупи имотът, както и двигател за сметосъбирачната машина на Общината. 

Съветниците приеха единодушно и годишния отчет за изпълнението на бюджета на Общината за 2023 година. Изпълнението на разходната част на бюджета е 5,1 млн. лв., за делегираните от държавата дейности - 2,8 млн. лв., а за местни дейности – 2,2 млн. лева. Държавните дейности са дофинансирани с местни приходи в размер на 27 366 лв., докладва председателят на Общинския съвет Владимир Цеков.

За заседаниет

За пръв път от създаваното си през 2008 година общинската фирма „Стройкомерс“ ЕООД в Минерални бани е на печалба. Днес на заседание на Общинския съвет трябва да бъде обсъден и гласуван отчетът на дружеството за миналата 2023 година, който показва чист приход от близо 16 000 лева, съобщи преди сесията председателят на органа на местното самоуправление Мехмед Лятиф.

Фирмата стопанисва обществената къпалня в курорта, която бе основно обновена по европейски проект за  363 574 евро по програмата Интеррег Гърция – България и към който общината добави и собствено финансиране за почти 100 000 лева. Създаденият за ползвателите комфорт и доказаната обществена полезност на банята с лечебна минерална вода доведоха до скок на посещенията, а оттам и на приходите, поясни Лятиф. Проверка това лято установи увеличаването на туристи не само от България, но и от чужбина.

България продължава да е на първо място в Европейския съюз по брой загинали на пътя на милион население. Водещите причини за тежки катастрофи с жертви остават несъобразената скорост и отнемането на предимство, коментира в Пловдив главен инспектор Йордан Милушев от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", който участва в Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия. Статистиката показва, че до 31 август на територията на страната са възникнали 22 620 пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 298 души и са ранени 5962 участници в движението.

През 2023 г в ЕС средната смъртност по пътищата е 46 смъртни случая на милион жители. Норвегия е лидер сред страните с 20 смъртни случая на пътя на милион жители. След нея се нарежда Швеция с 22 смъртни сл

Пожарът в Сенокос до голяма степен е овладян, в планината Славянка обстановката остава сложна, съобщиха от Областната администрация - Благоевград.

Ограничен от всички страни е пожарът, който възникна вчера под връх Шаралия в Пирин планина, каза по-рано днес директорът на Национален парк „Пирин“ Росен Баненски. Екип на „Паркова охрана“ окопава пожара от всички страни, за да може огънят да бъде ограничен в територията, която вече е обхванал. На терен работят над 15 служители на парка още от сутринта, посочи Баненски. 

Директорът на НП „Пирин“ каза, че теренът е изключително труден, има отвесни страни, а мястото, където е ударила вчера мълния, с е наклон над 45 градуса. Това е причина да разчитаме на нашите сили и средства, тъй като теренът е тежък, допълни той. Екипът ще остане да дежури до пълното погасяване на пожара, тъй като времето е много сухо, а във вътрешността на обхванатата от пожара територия все още има огнища, които горят, каза още Росен Баненски.

Българската армия продължава да оказва съдействие в борбата с овладяване на огнената стихия във всички критични точки в страната, увериха от Министерството на отбраната. По земя и от въздух, вчера и днес военнослужещи и техника от Сухопътните войски и Военновъздушните сили оказват помощ в гасенето на големите пожари в страната. Българската армия участва днес в овладяването на огъня в критичните точки на територията на област Благоевград, информират от министерството. Днес двата хеликоптера „Кугър“ и „Ми-17“ с екипаж от 24-та авиационна база Крумово гасят от въздух продължаващия пожар край село Сенокос, община Симитли.

От състава на Сухопътните войски група военнослужещи от гарнизон София – общо 21 военнослужещи и пет броя техника, от които 17 човека с три броя техника от Батальона за комуникационно-информационна поддръжка, двама души с една техника от 78-и батальон за осигуряване и двама души с една техника от 38-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология – Мусачево, участват в потушаването на големия горски пожар в планината Славянка на българо-гръцката граница. Те бяха пренасочени от село Кърпелево, община Струмяни, след като големият горски пожар там бе потушен, съобщиха също от МО.

В пограничния район продължават да се борят с огъня 18 военнослужещи с пет единици техника от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград. В района на селата Голешово и Петрово на терен са 39 военнослужещи с 10 броя техника. В борбата с огнената стихия вчера, 3 август, се включиха общо 56 военнослужещи с 11 броя техника от Сухопътните войски.

На 3 август, в 19:00 часа, хеликоптер „Кугър“ с екипажи от 24-та авиационна база – Крумово от състава на Военновъздушните сили бе пренасочен от село Църварица към пожара в труднодостъпната местност в планината Витоша над пернишкото село Чуйпетлово. Пожарът вече е локализиран. 

От състава на Военновъздушните сили вчера, 3 август, двата хеликоптера изпълняваха задачи в районите на село Сенокос, община Симитли, област Благоевград, село Църварица, община Невестино, област Кюстендил и село Чуйпетлово, община Перник, област Перник. Участието им продължи близо 17 часа и 40 минути, като бяха направени общо 79 пуска и хвърлени над 108,8 тона вода.

България е в челната класация по горски пожари в Европа за 2024 г., втора след Кипър според Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS), съобщи изпълнителният директор на „Асоциация общински гори“ инж. Тихомир Томанов в информация, изпратена до медиите.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Днес отбелязваме 116 години от Независимостта на България - огромно държавно постижение, забележителен български дипломатически успех и ярък исторически пример за стремежа на нашия ...
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз достъп до услуги и подаване на сигнали за гражданите, съобщават от администрацията.  Телефонен номе ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст. Във високите части на Стара планина има мъгла и умерен вя ...
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на Бъ ...
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново. Председателят на Народното събра ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Тикер в 10:48 ч.
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителн ...
Начало Контекст
8348
България

Борбата с горските пожари продължава, очакваме два самолета от Испания

Борбата с горските пожари на територията на страната продължава.Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че утре България очаква два самолета от Испания, които да се включат в гасенето.

| 04 Август 2024, 20:16 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Борбата с горските пожари продължава, очакваме два самолета от Испания
Борбата с горските пожари продължава, очакваме два самолета от Испания
Снимка © Министерство на отбраната / Фейсбук

Борбата с горските пожари на територията на страната продължава. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че утре България очаква два самолета от Испания, които да се включат в гасенето. Специализираните летателни средства идват у нас по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. 

Имаме уверението от печатницата на Българската народна банка (БНБ), че доставената от тях хартия отговоря на изискванията. Това заяви на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), която отговори на въпрос за доставяната хартия за машините за гласуване. 

„След промени в Изборния кодекс през декември 2022 г. е възложено на печатницата на Българската народна банка (БНБ) да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита, и която да се използва за гласуването на машини“, припомни тя. Росица Матева подчерта, че ЦИК е изискала и получила от „Сиела Норма“ като доставчик на машините, както и от „Смартматик“ като производител, изискванията за хартията, с която работят машините. Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ, посочи тя. 

За да

Общо 900 хил. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и такива от предишни периоди, са изплатени след намесата на Дирекция „Инспекция по труда“ (ДИТ) - Враца, от началото на годината до края на август, казаха от дирекцията.

От тези средства 650 хил. лв. са забавени заплати от тази година, а останалите 250 хил. лв. – от предишни.

От ДИТ - Враца обясниха, че тези суми са наполовина по-малко сравнено с изплатените за същия период през 2023 година. Тогава през първите осем месеца са били издължени забавени през годината заплати в размер на 1 млн. и 400хил. лева. За периода са изплатени и други 400 хил. лв., дължими от работодателите от по-стари периоди. 

В страната от началото на настоящата година до края на август над 6,3 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и задължения за предишни периоди, са били изплатени след нам

За девета поредна година България се включва в инициативата за Ден без жертви на пътя. Мария Ботева, заместник-началник в отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обясни пред медиите, че и тази година мото на кампанията е: “Остани жив, пази живота”.

Според статистиката в деня без жертви на пътя през 2016 г. няма загинали, през 2017 г. има един загинал, а през 2018, 2021 и 2022 г. също няма загинали. Най-много са жертвите през 2019 г. - петима души. 

Да се постараем поне в един ден да сме отговорни, за да съхраним човешки животи, призова Ботева.

 

 

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Самолетите "Canadair" по преценка ще бъдат насочени към горещите точки и ще се включат в гасенето при първа възможност, посочи министърът. 

В планината Славянка българските военни хеликоптери също продължават да участват в овладяването на ситуацията. директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов посочи, че все още няма достъп до всички фронтове. 

„Независимо от това, че насочихме и хеликоптери, все още не можем да овладеем този пожар, защото е на голяма площ и достъпът е много труден“, коментира той към 17:00 часа днес. 

Преди обяд днес в борбата с огъня са участвали и двата шведски самолета. В следобедните часове в гасенето са се включили два хеликоптера на Военновъздушните сили, които са пренасочени от пожара край симитлийското село Сенокос. В района е завалял и дъжд, но слабо и недостатъчно да загаси пожара, каза още гл. комисар Джартов.

Продължава да се работи и по гасенето на пожара, който възникна в четвъртък край Сенокос. Към момента и на двете места няма непосредствена опасност за населените места, посочи директорът на ГДПБЗН. 

Жена на 26 години от град Чипровци е загинала на място след удар с автомобил в дърво край село Бели Мел, община Чипровци, област Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

На 19 септември около 16:00 часа, по време на пътуването си от Чипровци към Монтана, поради несъобразена скорост, след завой, жената изгубила контрол върху автомобила си. Той излязъл от пътното платно, ударил се в крайпътно дърво и навлязъл в земеделска площ. Вследствие на удара жената е починала на място.

Тялото на починалата е транспортирано в Многопрофилната болница за активно лечение „Стамен Илиев“ в Монтана за извършване на аутопсия. Причините за възникналото пътнотранспортно произшествие се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство.

От началото 2024 година до момента на територията на област Монтана са регистрирани 148 тежки пътнотранспортни произшествия, п

Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българската делегация ще бъде ръководена от служебния министър-председател Димитър Главчев. 

В нея влизат още служебният министър на външните работи Иван Кондов, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.

Срещата на върха за бъдещето ще продължи два дни – утре и в понеделник. Това е събитие на високо равнище, което събира световни лидери, за да постигнат нов международен консенсус за това как да осигурим по-добро настояще и бъдеще, пояснява текст на уебсайта на ООН.

Ефективното глобално сътрудничество е все по-важно за нашето оцеляване, но е трудно да се постигне в атмосфера на недоверие,

Общинският съвет в Грамада подкрепи предложението на кмета на общината Милчо Башев за придобиване на поземлен имот в общинския център с площ 5888 кв. метра. Теренът ще бъде използван за ежегодните панаирни дни.

Закупуването ще бъде финансирано с актуализиране на програмата за капиталовите разходи за 2024 г., като отпадне придобиването на горски мулчер. С тези средства се предвижда да се закупи имотът, както и двигател за сметосъбирачната машина на Общината. 

Съветниците приеха единодушно и годишния отчет за изпълнението на бюджета на Общината за 2023 година. Изпълнението на разходната част на бюджета е 5,1 млн. лв., за делегираните от държавата дейности - 2,8 млн. лв., а за местни дейности – 2,2 млн. лева. Държавните дейности са дофинансирани с местни приходи в размер на 27 366 лв., докладва председателят на Общинския съвет Владимир Цеков.

За заседаниет

За пръв път от създаваното си през 2008 година общинската фирма „Стройкомерс“ ЕООД в Минерални бани е на печалба. Днес на заседание на Общинския съвет трябва да бъде обсъден и гласуван отчетът на дружеството за миналата 2023 година, който показва чист приход от близо 16 000 лева, съобщи преди сесията председателят на органа на местното самоуправление Мехмед Лятиф.

Фирмата стопанисва обществената къпалня в курорта, която бе основно обновена по европейски проект за  363 574 евро по програмата Интеррег Гърция – България и към който общината добави и собствено финансиране за почти 100 000 лева. Създаденият за ползвателите комфорт и доказаната обществена полезност на банята с лечебна минерална вода доведоха до скок на посещенията, а оттам и на приходите, поясни Лятиф. Проверка това лято установи увеличаването на туристи не само от България, но и от чужбина.

България продължава да е на първо място в Европейския съюз по брой загинали на пътя на милион население. Водещите причини за тежки катастрофи с жертви остават несъобразената скорост и отнемането на предимство, коментира в Пловдив главен инспектор Йордан Милушев от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", който участва в Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия. Статистиката показва, че до 31 август на територията на страната са възникнали 22 620 пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 298 души и са ранени 5962 участници в движението.

През 2023 г в ЕС средната смъртност по пътищата е 46 смъртни случая на милион жители. Норвегия е лидер сред страните с 20 смъртни случая на пътя на милион жители. След нея се нарежда Швеция с 22 смъртни сл

Пожарът в Сенокос до голяма степен е овладян, в планината Славянка обстановката остава сложна, съобщиха от Областната администрация - Благоевград.

Ограничен от всички страни е пожарът, който възникна вчера под връх Шаралия в Пирин планина, каза по-рано днес директорът на Национален парк „Пирин“ Росен Баненски. Екип на „Паркова охрана“ окопава пожара от всички страни, за да може огънят да бъде ограничен в територията, която вече е обхванал. На терен работят над 15 служители на парка още от сутринта, посочи Баненски. 

Директорът на НП „Пирин“ каза, че теренът е изключително труден, има отвесни страни, а мястото, където е ударила вчера мълния, с е наклон над 45 градуса. Това е причина да разчитаме на нашите сили и средства, тъй като теренът е тежък, допълни той. Екипът ще остане да дежури до пълното погасяване на пожара, тъй като времето е много сухо, а във вътрешността на обхванатата от пожара територия все още има огнища, които горят, каза още Росен Баненски.

Българската армия продължава да оказва съдействие в борбата с овладяване на огнената стихия във всички критични точки в страната, увериха от Министерството на отбраната. По земя и от въздух, вчера и днес военнослужещи и техника от Сухопътните войски и Военновъздушните сили оказват помощ в гасенето на големите пожари в страната. Българската армия участва днес в овладяването на огъня в критичните точки на територията на област Благоевград, информират от министерството. Днес двата хеликоптера „Кугър“ и „Ми-17“ с екипаж от 24-та авиационна база Крумово гасят от въздух продължаващия пожар край село Сенокос, община Симитли.

От състава на Сухопътните войски група военнослужещи от гарнизон София – общо 21 военнослужещи и пет броя техника, от които 17 човека с три броя техника от Батальона за комуникационно-информационна поддръжка, двама души с една техника от 78-и батальон за осигуряване и двама души с една техника от 38-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология – Мусачево, участват в потушаването на големия горски пожар в планината Славянка на българо-гръцката граница. Те бяха пренасочени от село Кърпелево, община Струмяни, след като големият горски пожар там бе потушен, съобщиха също от МО.

В пограничния район продължават да се борят с огъня 18 военнослужещи с пет единици техника от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград. В района на селата Голешово и Петрово на терен са 39 военнослужещи с 10 броя техника. В борбата с огнената стихия вчера, 3 август, се включиха общо 56 военнослужещи с 11 броя техника от Сухопътните войски.

На 3 август, в 19:00 часа, хеликоптер „Кугър“ с екипажи от 24-та авиационна база – Крумово от състава на Военновъздушните сили бе пренасочен от село Църварица към пожара в труднодостъпната местност в планината Витоша над пернишкото село Чуйпетлово. Пожарът вече е локализиран. 

От състава на Военновъздушните сили вчера, 3 август, двата хеликоптера изпълняваха задачи в районите на село Сенокос, община Симитли, област Благоевград, село Църварица, община Невестино, област Кюстендил и село Чуйпетлово, община Перник, област Перник. Участието им продължи близо 17 часа и 40 минути, като бяха направени общо 79 пуска и хвърлени над 108,8 тона вода.

България е в челната класация по горски пожари в Европа за 2024 г., втора след Кипър според Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS), съобщи изпълнителният директор на „Асоциация общински гори“ инж. Тихомир Томанов в информация, изпратена до медиите.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Основна линия
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Контекст
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Местен фокус
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
Основна линия
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
В детайли
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Сфера
В Монтана Денят на независимостта ще бъде отбелязан с концерт на духова музика и народни танци
В детайли
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
Контекст
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Контекст
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.