Начало Контекст Депутат от „Възраждане“ пита служебния регионален министър за новата сграда на Варненската библиотека
7385
България

Депутат от „Възраждане“ пита служебния регионален министър за новата сграда на Варненската библиотека

Депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов днес съобщи на пресконференция, че внася в Народното събрание питане до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за изпълнението на проекта за нова сграда на Варненската регионална библиотека.Според него за реализацията на проекта все още няма избран изпълнител.

| 05 Август 2024, 13:47 ч.
Депутат от „Възраждане“ пита служебния регионален министър за новата сграда на Варненската библиотека
Депутат от „Възраждане“ пита служебния регионален министър за новата сграда на Варненската библиотека
Снимка © БТА

Депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов днес съобщи на пресконференция, че внася в Народното събрание питане до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за изпълнението на проекта за нова сграда на Варненската регионална библиотека.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

Председателят на Държавния съвет Тодор Живков открива на 22 септември 1981 г. в София паметника на Незнайния войн – паметник гробница, символ на всенародната признателност към загиналите за отечеството български войници, отбелязва отдел “Справочна” на . 
Открит е в рамките на тържествата по повод на 1300-годишнината от създаването на българската държава (681).

Идеята за построяването му възниква през 1936 г. Изработката е възложена на скулптора Андрей Николов. В навечерието на Втората световна война  (1939-1945) паметникът (постамент и лъв) е завършен, но поради настъпилите събития не е открит. През февруари 1973 г. Министерството на народната отбрана решава паметникът да бъде изграден отново. Строежът започва през 1980 г. и е завършен през 1981 г. 

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Ремонтираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин в община Монтана, бе тържествено открит с водосвет. Обновеният участък свързва два републикански пътя – Е 79 и северния път Монтана – Видин. Стойността на ремонта е 9 752 000 лева, а ремонтираната отсечка е с дължина 8,7 километра.

„Честит празник Вяра, Надежда и Любов на всички християни, на всички българи и на всички, които сме днес тук на храм „Свети Василий“ в Клисурица. Използваме този ден, за да отбележим откриването на първия от осемте проекта от Инвестиционната програма на българските общини. За пръв път се прави подобна голяма инвестиция за четвъртокласна пътна мрежа. Това беше най-лошата отсечка в общината. Асфалтът беше пропаднал, а основата на пътя беше изключително лоша. В тежките зими тук беше непроходимо заради навявания, имаше десетки извънредни ситуации. Вярвам, че то

Според него за реализацията на проекта все още няма избран изпълнител. Община Варна заяви, че е открила строителна площадка, но министърът трябва да изясни как е издаден протоколът без в него да е посочено коя компания поема строежа на обекта, посочи Стоянов. И изрази личното си опасение, че заради поведението на администрацията Варна може да остане без нова библиотека.

Депутатът и общински съветници от „Възраждане“ коментираха още, че Общинският съвет (ОбС) в града няма никаква вина, че градът не е готов да усвои 100 милиона лева за инфраструктурни проекти, осигурени от държавния бюджет. Николай Костадинов посочи, че до момента кметският екип не е предоставил никаква информация до каква степен са готови проектите, за да иска финансиране за изготвяне на докладите им за оценка и съответствие. Той уточни, че председателският съвет на ОбС чрез неговия председател Христо Димитров е внесъл официално искане в администрацията да бъде предоставена информация по темата. По думите му срокът за представянето на данните е тридневен.

Коста Стоянов допълни, че при последната актуализация на списъците с проекти на общините, гласувана в парламента, Община Варна е представила 40 проекта, докато първоначално са били 51. Той уточни, че са отпаднали абсолютно всички, свързани със спортната инфраструктура в града, както и с ремонти на основни улици. В списъка вече не фигурира строежът на два буферни паркинга във Варна, както и консервацията на Аспаруховия вал.

Кметът Благомир Коцев да спре да играе ролята на жертва и да контактува с ОбС чрез социалните мрежи, призоваха от „Възраждане“. Според тях Коцев трябва и да престане да прехвърля отговорността си на ОбС. Николай Костадинов заяви, че партията остава на позицията, че кметът трябва да си подаде оставката, защото общината е неадекватна.

Междувременно Благомир Коцев излезе с позиция в социалните мрежи, в която е посочено, че администрацията има готови 40 проектни предложения, някои вече се строят, някои се проектират, някои се възлагат и търси одобрение от ОбС за изготвяне на доклади за съответствие по 28 от тях. Той публикува и списък с проектите, като посочва, че го прави, за да го видят варненци, тъй като съветниците са запознати с него от 19 юли. Според Коцев поведението на съвета е „пореден опит да се държат парите на варненци като заложник на партийно противоборство“. Той подчертава, че при влизането си новият кметски екип е заварил нулева проектна готовност на общината, но за девет месеца администрацията е успяла да започне работа по 40 проектни предложения, готови за финансиране от 100-те милиона лева за Варна още тази година. По думите на Коцев това е възможност за реално обновление на града, превърнат в "заложник на безпредметни претенции". Кметът припомня още, че ОбС не е контролиращ орган по тази програма, а контролът се осъществява от държавата в лицето на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Извършваме проверка в командването на Военновъздушните сили (ВВС), 12-а авиационна база в Долна Митрополия и 3-а авиационна база в Граф Игнатиево, за да видим дали е спазена нормативната база. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, при която двамата пилоти загинаха.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Началникът на отбраната изрази дълбоки съболезнования на близките и колегите на загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Като началник на отбраната, изпитвам неопределима болка при загубата на всеки военнослужещ. Всичко, с което може да помогнем и се полага н

Коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, е тежка спекулация, каза днес във Варна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване на предстоящия парламентарен вот. По думите му лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания.

Карадимов коментира още, че е напълно нормално на обществената поръчка, обявена от ЦИК за изпълнител на поддръжката на машините, да има само един кандидат – вносителят им. Офертата на фирмата обаче е с 1 милион лева повече от обявената от ЦИК, а ако договор не бъде сключен, трябва да бъде отменено машинното гласуване, обясни министърът. Според него офертата на Централната комисия е същата, както за изборите през юни. Те обаче бяха двойни – за Европейски парламент и за национален парламент

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

България и Франция отбелязаха 145 години дипломатически отношения между двете страни с коктейл във Резиденцията на Посолството на Франция в София. На събитието присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на Франция в България Жоел Мeйер, Лоик Ерве, зам.-председател на Сената на Франция и председател на групата за приятелство Франция-България, Оливие Кадик, сенатор на Франция, представляващ французите, живеещи в чужбина, кметът на София Васил Терзиев, български народни представители, политици и представители на бизнеса. 

„Позволете ми да ви поздравя с един чудесен празник 145 години от българо-френските дипломатически отношения. За нас българите тази дата е от особено значение и предизвиква особено вълнение. Като си спомним за началото на тези отношения, винаги помним началото на новата българска държава. За избавлението на един народ, който току

Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на 22 септември – Денят на Българската независимост. 

Видеото е заснето пред паметника на Оборищенското събрание в местността „Оборище“ край Панагюрище. 

„Мястото, на което е проведено първото Велико Народно събрание, на което апостолите на Четвърти революционен окръг вземат решение да вдигнат въстание. Паметникът тук е уникален, защото е едновременно и паметник на герои, и паметник на предатели, и паметник на националната чест и достойнство“, разказва Костадин Костадинов. Той припомня, че на паметника има едно липсващо име, което е заличено. 

„Ще разкажа историята, без да разказва името. Сред 65-делегати на Събранието на Оборище има един

 

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост, написа председателят на парламентарната група на ДПС ...
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
София се включва в европейската инициатива „Ден без автомобили“ на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По този повод центърът на града ще бъде о ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст. Във високите части на Стара планина има мъгла и умерен вя ...
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на Бъ ...
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново. Председателят на Народното събра ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Тикер в 10:48 ч.
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за от Планинската спасителн ...
Начало Контекст
7385
България

Депутат от „Възраждане“ пита служебния регионален министър за новата сграда на Варненската библиотека

Депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов днес съобщи на пресконференция, че внася в Народното събрание питане до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за изпълнението на проекта за нова сграда на Варненската регионална библиотека.Според него за реализацията на проекта все още няма избран изпълнител.

| 05 Август 2024, 13:47 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Депутат от „Възраждане“ пита служебния регионален министър за новата сграда на Варненската библиотека
Депутат от „Възраждане“ пита служебния регионален министър за новата сграда на Варненската библиотека
Снимка © БТА

Депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов днес съобщи на пресконференция, че внася в Народното събрание питане до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за изпълнението на проекта за нова сграда на Варненската регионална библиотека.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

Председателят на Държавния съвет Тодор Живков открива на 22 септември 1981 г. в София паметника на Незнайния войн – паметник гробница, символ на всенародната признателност към загиналите за отечеството български войници, отбелязва отдел “Справочна” на . 
Открит е в рамките на тържествата по повод на 1300-годишнината от създаването на българската държава (681).

Идеята за построяването му възниква през 1936 г. Изработката е възложена на скулптора Андрей Николов. В навечерието на Втората световна война  (1939-1945) паметникът (постамент и лъв) е завършен, но поради настъпилите събития не е открит. През февруари 1973 г. Министерството на народната отбрана решава паметникът да бъде изграден отново. Строежът започва през 1980 г. и е завършен през 1981 г. 

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Ремонтираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин в община Монтана, бе тържествено открит с водосвет. Обновеният участък свързва два републикански пътя – Е 79 и северния път Монтана – Видин. Стойността на ремонта е 9 752 000 лева, а ремонтираната отсечка е с дължина 8,7 километра.

„Честит празник Вяра, Надежда и Любов на всички християни, на всички българи и на всички, които сме днес тук на храм „Свети Василий“ в Клисурица. Използваме този ден, за да отбележим откриването на първия от осемте проекта от Инвестиционната програма на българските общини. За пръв път се прави подобна голяма инвестиция за четвъртокласна пътна мрежа. Това беше най-лошата отсечка в общината. Асфалтът беше пропаднал, а основата на пътя беше изключително лоша. В тежките зими тук беше непроходимо заради навявания, имаше десетки извънредни ситуации. Вярвам, че то

Според него за реализацията на проекта все още няма избран изпълнител. Община Варна заяви, че е открила строителна площадка, но министърът трябва да изясни как е издаден протоколът без в него да е посочено коя компания поема строежа на обекта, посочи Стоянов. И изрази личното си опасение, че заради поведението на администрацията Варна може да остане без нова библиотека.

Депутатът и общински съветници от „Възраждане“ коментираха още, че Общинският съвет (ОбС) в града няма никаква вина, че градът не е готов да усвои 100 милиона лева за инфраструктурни проекти, осигурени от държавния бюджет. Николай Костадинов посочи, че до момента кметският екип не е предоставил никаква информация до каква степен са готови проектите, за да иска финансиране за изготвяне на докладите им за оценка и съответствие. Той уточни, че председателският съвет на ОбС чрез неговия председател Христо Димитров е внесъл официално искане в администрацията да бъде предоставена информация по темата. По думите му срокът за представянето на данните е тридневен.

Коста Стоянов допълни, че при последната актуализация на списъците с проекти на общините, гласувана в парламента, Община Варна е представила 40 проекта, докато първоначално са били 51. Той уточни, че са отпаднали абсолютно всички, свързани със спортната инфраструктура в града, както и с ремонти на основни улици. В списъка вече не фигурира строежът на два буферни паркинга във Варна, както и консервацията на Аспаруховия вал.

Кметът Благомир Коцев да спре да играе ролята на жертва и да контактува с ОбС чрез социалните мрежи, призоваха от „Възраждане“. Според тях Коцев трябва и да престане да прехвърля отговорността си на ОбС. Николай Костадинов заяви, че партията остава на позицията, че кметът трябва да си подаде оставката, защото общината е неадекватна.

Междувременно Благомир Коцев излезе с позиция в социалните мрежи, в която е посочено, че администрацията има готови 40 проектни предложения, някои вече се строят, някои се проектират, някои се възлагат и търси одобрение от ОбС за изготвяне на доклади за съответствие по 28 от тях. Той публикува и списък с проектите, като посочва, че го прави, за да го видят варненци, тъй като съветниците са запознати с него от 19 юли. Според Коцев поведението на съвета е „пореден опит да се държат парите на варненци като заложник на партийно противоборство“. Той подчертава, че при влизането си новият кметски екип е заварил нулева проектна готовност на общината, но за девет месеца администрацията е успяла да започне работа по 40 проектни предложения, готови за финансиране от 100-те милиона лева за Варна още тази година. По думите на Коцев това е възможност за реално обновление на града, превърнат в "заложник на безпредметни претенции". Кметът припомня още, че ОбС не е контролиращ орган по тази програма, а контролът се осъществява от държавата в лицето на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Извършваме проверка в командването на Военновъздушните сили (ВВС), 12-а авиационна база в Долна Митрополия и 3-а авиационна база в Граф Игнатиево, за да видим дали е спазена нормативната база. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, при която двамата пилоти загинаха.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Началникът на отбраната изрази дълбоки съболезнования на близките и колегите на загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Като началник на отбраната, изпитвам неопределима болка при загубата на всеки военнослужещ. Всичко, с което може да помогнем и се полага н

Коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, е тежка спекулация, каза днес във Варна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване на предстоящия парламентарен вот. По думите му лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания.

Карадимов коментира още, че е напълно нормално на обществената поръчка, обявена от ЦИК за изпълнител на поддръжката на машините, да има само един кандидат – вносителят им. Офертата на фирмата обаче е с 1 милион лева повече от обявената от ЦИК, а ако договор не бъде сключен, трябва да бъде отменено машинното гласуване, обясни министърът. Според него офертата на Централната комисия е същата, както за изборите през юни. Те обаче бяха двойни – за Европейски парламент и за национален парламент

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

България и Франция отбелязаха 145 години дипломатически отношения между двете страни с коктейл във Резиденцията на Посолството на Франция в София. На събитието присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на Франция в България Жоел Мeйер, Лоик Ерве, зам.-председател на Сената на Франция и председател на групата за приятелство Франция-България, Оливие Кадик, сенатор на Франция, представляващ французите, живеещи в чужбина, кметът на София Васил Терзиев, български народни представители, политици и представители на бизнеса. 

„Позволете ми да ви поздравя с един чудесен празник 145 години от българо-френските дипломатически отношения. За нас българите тази дата е от особено значение и предизвиква особено вълнение. Като си спомним за началото на тези отношения, винаги помним началото на новата българска държава. За избавлението на един народ, който току

Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на 22 септември – Денят на Българската независимост. 

Видеото е заснето пред паметника на Оборищенското събрание в местността „Оборище“ край Панагюрище. 

„Мястото, на което е проведено първото Велико Народно събрание, на което апостолите на Четвърти революционен окръг вземат решение да вдигнат въстание. Паметникът тук е уникален, защото е едновременно и паметник на герои, и паметник на предатели, и паметник на националната чест и достойнство“, разказва Костадин Костадинов. Той припомня, че на паметника има едно липсващо име, което е заличено. 

„Ще разкажа историята, без да разказва името. Сред 65-делегати на Събранието на Оборище има един

 

 

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Основна линия
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Контекст
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Местен фокус
На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян
Основна линия
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
В детайли
Независимостта на България e огромно държавно постижение и ярък пример за стремежа на нашия народ към демокрация, посочват от Министерския съвет
Сфера
В Монтана Денят на независимостта ще бъде отбелязан с концерт на духова музика и народни танци
В детайли
Интензивен е трафикът на пунктовете „Никопол", „Оряхово" и „Кардам“ на границата с Румъния
Контекст
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Контекст
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.