Начало На преден план Интегрирани концепции в област Смолян залагат на съвместен туристически продукт, представящ планинския район като единна дестинация
6996
България

Интегрирани концепции в област Смолян залагат на съвместен туристически продукт, представящ планинския район като единна дестинация

Съвместните разработки с участието на общини, неправителствени организации и бизнеса прибягват към новия инструмент за кохезионна политика ИТИ, тъй като именно туризмът е секторът, който зависи от съпътстващи икономически отрасли, от състоянието на инфраструктурата, от обединените усилия за налагане на единна дестинация.Концепциите планират изграждане на нови туристически забележителности и маршрути, музеи, балнеоцентрове, фестивален комплекс, инвестирайки същевременно в подобряване на пътния достъп и бизнес средата, обучение на кадри за туризма.

| 05 Август 2024, 16:59 ч.
Интегрирани концепции в област Смолян залагат на съвместен туристически продукт, представящ планинския район като единна дестинация
Интегрирани концепции в област Смолян залагат на съвместен туристически продукт, представящ планинския район като единна дестинация
Снимка © DFA

Всички седем концепции, кандидатстващи за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) от област Смолян, са насочени върху развитието на туризма, заяви Цветанка Генчева, управител на Областния информационен център в града.

В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите му основната причина за ниския добив на мед в региона са неблагоприятните метеорологични условия. Той посочи, че единственото положително нещо за пчеларите през годината е това, че пчелните семейства са успели рано да сменят зимните с пролетните пчели, което е довело до бързо развитие на семействата.

По думите му растенията са започнали да цъфтят с около месец по-рано от обичайното, а във времето, когато пчелите е трябвало да се развиват в овощната паша, семействата са били много силни, но времето не е позволило да я усвоят. След това в периода на акацията, която е първата стокова паша, времето е било дъждовно, което е предизвикало роево настроение в семействата.

"Колегите с по-малко семейства

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Община Пазарджик започва реформи в сметопочистването и сметоизвозването, с цел значително подобряване на качеството на услугите и ефективното управление на отпадъците, съобщиха от общинския пресцентър. Част от средствата, необходими за реализацията на реформата, ще бъдат осигурени чрез наскоро поискания кредит за покриване на досегашните дългове и ще бъдат насочени за закупуването на оборудване, което ще гарантира ефективното стартиране на Общинско предприятие “Чистота”, съобщиха от местната администрация.

В Общинския съвет се внася нова Наредба за общинските предприятия, а впоследствие и устройствен правилник на Оперативна програма “Чистота”. Средствата за инвестицията ще бъдат включени в бюджета на Община Пазарджик и в план-сметката за разходите, свързани с отпадъците за 2025 година, добавиха още от Община Пазарджик.

Със създаването на Общинско

Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на монтанското село Габровница, за които избирателите могат да гласуват на 20 октомври т.г., съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана.

Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от местна коалиция ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година, който бе касиран, Иванов спечели битката за кмет на Габровница, а Методиева бе втора.

Избори за кмет на Габровница ще има отново на 20 октомври, тъй като със свое решение от 27 юни 2024 година Върховният административен съд касира резултата от изборите на 29 октомври 2023 година и прекрати правомощията на избрания тогава за кмет Рангел Иванов. Делото се водеше по жалба на загубилия кандидат за кмет Ваня Методиева.

С указ на президента бяха насрочени новите избори за кмет в селото. 

Стара Загора ще отбележи годишнината от обявяването на независимостта на България на 22 септември с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци. Ритуалът в парк „Александър Стамболийски“ ще започне в 10:30 часа. Това съобщиха от местната администрация на официалния си сайт. 

В ритуала ще участват почетният караул и знаменната група от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и Общинският духов оркестър. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Ивелин Керанов.

По повод празника на площада пред общината ще има празничен концерт на творчески формации при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

Припомняме, че на 16 септември с поднасяне на венци и цветя старозагорци отбелязаха 149-ата годишнина от Старозагорското въстание.

Съвместните разработки с участието на общини, неправителствени организации и бизнеса прибягват към новия инструмент за кохезионна политика ИТИ, тъй като именно туризмът е секторът, който зависи от съпътстващи икономически отрасли, от състоянието на инфраструктурата, от обединените усилия за налагане на единна дестинация. Концепциите планират изграждане на нови туристически забележителности и маршрути, музеи, балнеоцентрове, фестивален комплекс, инвестирайки същевременно в подобряване на пътния достъп и бизнес средата, обучение на кадри за туризма.

"Развитие на област Смолян чрез инвестиции в устойчив туризъм, създаване на нови атракции и опазване на културно-историческото наследство на териториите на общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград и подобряване на транспортната свързаност" е концепцията, класирана на второ място след оценката на всички комбинирани предложения за Южен централен район за планиране. Партньори по разработката за интегрирани инвестиции са четирите общини, Областната администрация в Смолян, "Пампорово" АД, Регионалният исторически музей "Ст. Шишков", Агенция пътна инфраструктура, Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе. Общини, представители на бизнеса и публични институции се обединяват в амбициозен проект за разгръщане на по-мащабна туристическа дестинация. Идеята на тази концепция е да развием туризма в общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград, като това ще допринесе за развитието на целия регион, заяви Мария Боготлиева от Общинската администрация в Смолян.

Според нея партньорството в разработената концепция може да послужи като пример за обединяване на 10-те общини в областта, за развитие на туризма и за подобряване на екологичното състояние на региона. Предвижда се разработване на нови туристически маршрути и еко пътеки, изграждане на летен атракционен парк в района на Мечи чал, въжена градина в Пампорово, ледена пързалка в Смолян, почистване, обезопасяване и маркиране на туристически маршрут Чепеларе - Пампорово - Смолян.  Възможностите за планински и еко туризъм се допълват от планове за активизиране на потенциала за СПА ваканции в Баните и с. Ерма река, където ще бъдат създадени балнео центрове. Като мярка за подобряване на транспортния достъп в региона е заложен основен ремонт на пътя Рудозем – Смолян.  Предвидени са мерки за укрепване на свлачището при Смолянски езера, които са необходими, за да се възстанови лифтовата линия от вр. Снежанка към езерата, свързваща Пампорово с квартал на Смолян. Общия бюджет на концепцията е 50,6 млн. лв. с планирано финансиране по програмите "Развитие на регионите", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси" и "Образование".  

Общините Рудозем, Мадан, Неделино, Борино и Девин се обединяват около концепцията "Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област", която също е в челните места след оценяването от Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Проектът е в партньорство с хотели и компании, бутилиращи минерална вода, както и със Специализираната болница за рехабилитация "Орфей“. Петте селски общини планират съвместно дейности за развитие на туризма, както и инфраструктурни мерки, насърчаващи икономическата активност. В плановете за представяне на общ туристически продукт са включени проекти за средновековната крепост "Козник" край Рудозем, пещерата "Боевска дупка", създаване на атракция "Римски мостове", балнеоложки център в Девин, нови маршрути и екопътеки в района на Триград, Борино, Ягодина. В Неделино е заложено изграждане на Фестивален център за популяризиране на неделинския двуглас. Инициативите за насърчаване на туризма в тези общини са допълнени и с мерки за стимулиране на бизнеса като изграждане на индустриални зони в Рудозем и с. Средногорци и бизнес парк в с. Борино. Бюджетът на концепцията възлиза на 41,9 млн. лв.  

Музей на науките в Смолян, експозиции "Смилянски фасул и бобови храни от Родопите – здраве за хората и здраве за природата" и "Чокманово – село на бележити творци и българи" са включени като нови атракции в концепция с водещ партньор Регионалното сдружение на научно-техническите съюзи в Смолян.  Концепцията "Развитие и целогодишно предлагане на устойчиви туристически продукти в Средните Родопи" е  в партньорство с общините Златоград и Чепеларе, читалища и други организации. Бъдещият Музей на науките ще бъде разположен в центъра на Смолян. Той няма да има обичайните музейни експонати, а ще предлага интерактивни възможности за провокиране на интереса на децата и младежката аудитория към природните науки. Елементи на експеримент се залагат и в предвидената нова експозиция за смилянския фасул в селото, станало известно с деликатесния сорт боб. Дигитална съкровищница на ястия от фасул, кулинарно-лабораторен кът за кулинарни експерименти и дегустации ще обновят сегашната музейна сбирка в Смилян. Идеята е настоящата етнографска сбирка в Смилян да бъде организирана по нов начин, с много повече интерактивност, дигитални и обучителни модули, които да въвеждат както в земеделските практики при отглеждането на бобови, така и с техните кулинарни приложения и свързаността им с празничната обредност в Родопите, посочи Илия Годев, секретар на читалището в Смилян. В рамките на концепцията се планира парк за планинско колоездене в района на хижа "Момина вода". Наред с велотрасета, паркът ще предлага и обучение за деца как да се практикува безопасно този спорт, който е с риск от повишен травматизъм. Предвидено е създаване на байк дестинация и закупуване на електровелосипеди, с които да се достига до всички обекти и атракции, включени в концепцията. Община Чепеларе ще доразвие елементите на приключенския градски парк, а Златоград планира изграждането на галерия на занаятите на открито и адвенчър парк.

Общинските съветници в Мизия приеха днес, че за да закупят имот за нуждите на звено „Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) за 120 000 лв, ще пренасочат планирани средства за основен ремонт на паркинги пред блок № 3 в Мизия за малко над 110 000 лева и 9 000 лева за доставка и монтаж на пътни знаци със скоростоограничителни радари за уличната мрежа на Мизия. Средствата са от целева държавна субсидия за капиталови разходи. Припомняме, че на проведено заседание на 5 септември Общински съвет (ОбС) – Мизия взе решение да бъде закупен терен за нуждите на звено БКС към Община Мизия. 

Общинският съвет в Мизия реши и че ще подкрепи участието на представител на администрацията в предстоящо заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – Враца, което се провежда на 7 октомври. Общинските

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната на своята интернет страница.

На 13-и септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Те са повишени посмъртно със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно формирование 52090 - Долна Митрополия, е повишен във военно звание „подполковник“.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин – младши експерт III степен в

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Седемте концепции за ИТИ за област Смолян са преминали през двата първи етапа на оценка. Общините от областта се справиха изключително добре, тъй като успяха да представят много качествени концепции, заяви Цветанка Генчева. Според нея смолянските проекти са с добро класиране след получените оценки от Регионалния съвет за развитие. Общините разбраха, че не могат да бъдат сами и там, където създадоха партньорства, резултатите са много добри, допълни Генчева. По думите й в рамките на тези концепции общините планират представяне на по-мащабен туристически продукт.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа в официалната си фейсбук страница президентът Румен Радев по ...
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
Половината от общините в област Враца ще отбележат официално Деня на независимостта – 22 септември. Във Враца тържеството е под патронажа на областния управител. От 11:00 час ...
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
София се включва в европейската инициатива „Ден без автомобили“ на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По този повод центърът на града ще бъде о ...
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България. В 11:00 ч. пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София ще се състои церемония ...
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Председателят на Народното събрание (НС) Рая Назарян ще участва в честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра ...
Тикер в 08:24 ч.
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната н ...
Начало На преден план
6996
България

Интегрирани концепции в област Смолян залагат на съвместен туристически продукт, представящ планинския район като единна дестинация

Съвместните разработки с участието на общини, неправителствени организации и бизнеса прибягват към новия инструмент за кохезионна политика ИТИ, тъй като именно туризмът е секторът, който зависи от съпътстващи икономически отрасли, от състоянието на инфраструктурата, от обединените усилия за налагане на единна дестинация.Концепциите планират изграждане на нови туристически забележителности и маршрути, музеи, балнеоцентрове, фестивален комплекс, инвестирайки същевременно в подобряване на пътния достъп и бизнес средата, обучение на кадри за туризма.

| 05 Август 2024, 16:59 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Интегрирани концепции в област Смолян залагат на съвместен туристически продукт, представящ планинския район като единна дестинация
Интегрирани концепции в област Смолян залагат на съвместен туристически продукт, представящ планинския район като единна дестинация
Снимка © DFA

Всички седем концепции, кандидатстващи за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) от област Смолян, са насочени върху развитието на туризма, заяви Цветанка Генчева, управител на Областния информационен център в града.

В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите му основната причина за ниския добив на мед в региона са неблагоприятните метеорологични условия. Той посочи, че единственото положително нещо за пчеларите през годината е това, че пчелните семейства са успели рано да сменят зимните с пролетните пчели, което е довело до бързо развитие на семействата.

По думите му растенията са започнали да цъфтят с около месец по-рано от обичайното, а във времето, когато пчелите е трябвало да се развиват в овощната паша, семействата са били много силни, но времето не е позволило да я усвоят. След това в периода на акацията, която е първата стокова паша, времето е било дъждовно, което е предизвикало роево настроение в семействата.

"Колегите с по-малко семейства

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Община Пазарджик започва реформи в сметопочистването и сметоизвозването, с цел значително подобряване на качеството на услугите и ефективното управление на отпадъците, съобщиха от общинския пресцентър. Част от средствата, необходими за реализацията на реформата, ще бъдат осигурени чрез наскоро поискания кредит за покриване на досегашните дългове и ще бъдат насочени за закупуването на оборудване, което ще гарантира ефективното стартиране на Общинско предприятие “Чистота”, съобщиха от местната администрация.

В Общинския съвет се внася нова Наредба за общинските предприятия, а впоследствие и устройствен правилник на Оперативна програма “Чистота”. Средствата за инвестицията ще бъдат включени в бюджета на Община Пазарджик и в план-сметката за разходите, свързани с отпадъците за 2025 година, добавиха още от Община Пазарджик.

Със създаването на Общинско

Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на монтанското село Габровница, за които избирателите могат да гласуват на 20 октомври т.г., съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана.

Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от местна коалиция ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година, който бе касиран, Иванов спечели битката за кмет на Габровница, а Методиева бе втора.

Избори за кмет на Габровница ще има отново на 20 октомври, тъй като със свое решение от 27 юни 2024 година Върховният административен съд касира резултата от изборите на 29 октомври 2023 година и прекрати правомощията на избрания тогава за кмет Рангел Иванов. Делото се водеше по жалба на загубилия кандидат за кмет Ваня Методиева.

С указ на президента бяха насрочени новите избори за кмет в селото. 

Стара Загора ще отбележи годишнината от обявяването на независимостта на България на 22 септември с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци. Ритуалът в парк „Александър Стамболийски“ ще започне в 10:30 часа. Това съобщиха от местната администрация на официалния си сайт. 

В ритуала ще участват почетният караул и знаменната група от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и Общинският духов оркестър. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Ивелин Керанов.

По повод празника на площада пред общината ще има празничен концерт на творчески формации при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

Припомняме, че на 16 септември с поднасяне на венци и цветя старозагорци отбелязаха 149-ата годишнина от Старозагорското въстание.

Съвместните разработки с участието на общини, неправителствени организации и бизнеса прибягват към новия инструмент за кохезионна политика ИТИ, тъй като именно туризмът е секторът, който зависи от съпътстващи икономически отрасли, от състоянието на инфраструктурата, от обединените усилия за налагане на единна дестинация. Концепциите планират изграждане на нови туристически забележителности и маршрути, музеи, балнеоцентрове, фестивален комплекс, инвестирайки същевременно в подобряване на пътния достъп и бизнес средата, обучение на кадри за туризма.

"Развитие на област Смолян чрез инвестиции в устойчив туризъм, създаване на нови атракции и опазване на културно-историческото наследство на териториите на общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград и подобряване на транспортната свързаност" е концепцията, класирана на второ място след оценката на всички комбинирани предложения за Южен централен район за планиране. Партньори по разработката за интегрирани инвестиции са четирите общини, Областната администрация в Смолян, "Пампорово" АД, Регионалният исторически музей "Ст. Шишков", Агенция пътна инфраструктура, Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе. Общини, представители на бизнеса и публични институции се обединяват в амбициозен проект за разгръщане на по-мащабна туристическа дестинация. Идеята на тази концепция е да развием туризма в общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград, като това ще допринесе за развитието на целия регион, заяви Мария Боготлиева от Общинската администрация в Смолян.

Според нея партньорството в разработената концепция може да послужи като пример за обединяване на 10-те общини в областта, за развитие на туризма и за подобряване на екологичното състояние на региона. Предвижда се разработване на нови туристически маршрути и еко пътеки, изграждане на летен атракционен парк в района на Мечи чал, въжена градина в Пампорово, ледена пързалка в Смолян, почистване, обезопасяване и маркиране на туристически маршрут Чепеларе - Пампорово - Смолян.  Възможностите за планински и еко туризъм се допълват от планове за активизиране на потенциала за СПА ваканции в Баните и с. Ерма река, където ще бъдат създадени балнео центрове. Като мярка за подобряване на транспортния достъп в региона е заложен основен ремонт на пътя Рудозем – Смолян.  Предвидени са мерки за укрепване на свлачището при Смолянски езера, които са необходими, за да се възстанови лифтовата линия от вр. Снежанка към езерата, свързваща Пампорово с квартал на Смолян. Общия бюджет на концепцията е 50,6 млн. лв. с планирано финансиране по програмите "Развитие на регионите", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси" и "Образование".  

Общините Рудозем, Мадан, Неделино, Борино и Девин се обединяват около концепцията "Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област", която също е в челните места след оценяването от Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Проектът е в партньорство с хотели и компании, бутилиращи минерална вода, както и със Специализираната болница за рехабилитация "Орфей“. Петте селски общини планират съвместно дейности за развитие на туризма, както и инфраструктурни мерки, насърчаващи икономическата активност. В плановете за представяне на общ туристически продукт са включени проекти за средновековната крепост "Козник" край Рудозем, пещерата "Боевска дупка", създаване на атракция "Римски мостове", балнеоложки център в Девин, нови маршрути и екопътеки в района на Триград, Борино, Ягодина. В Неделино е заложено изграждане на Фестивален център за популяризиране на неделинския двуглас. Инициативите за насърчаване на туризма в тези общини са допълнени и с мерки за стимулиране на бизнеса като изграждане на индустриални зони в Рудозем и с. Средногорци и бизнес парк в с. Борино. Бюджетът на концепцията възлиза на 41,9 млн. лв.  

Музей на науките в Смолян, експозиции "Смилянски фасул и бобови храни от Родопите – здраве за хората и здраве за природата" и "Чокманово – село на бележити творци и българи" са включени като нови атракции в концепция с водещ партньор Регионалното сдружение на научно-техническите съюзи в Смолян.  Концепцията "Развитие и целогодишно предлагане на устойчиви туристически продукти в Средните Родопи" е  в партньорство с общините Златоград и Чепеларе, читалища и други организации. Бъдещият Музей на науките ще бъде разположен в центъра на Смолян. Той няма да има обичайните музейни експонати, а ще предлага интерактивни възможности за провокиране на интереса на децата и младежката аудитория към природните науки. Елементи на експеримент се залагат и в предвидената нова експозиция за смилянския фасул в селото, станало известно с деликатесния сорт боб. Дигитална съкровищница на ястия от фасул, кулинарно-лабораторен кът за кулинарни експерименти и дегустации ще обновят сегашната музейна сбирка в Смилян. Идеята е настоящата етнографска сбирка в Смилян да бъде организирана по нов начин, с много повече интерактивност, дигитални и обучителни модули, които да въвеждат както в земеделските практики при отглеждането на бобови, така и с техните кулинарни приложения и свързаността им с празничната обредност в Родопите, посочи Илия Годев, секретар на читалището в Смилян. В рамките на концепцията се планира парк за планинско колоездене в района на хижа "Момина вода". Наред с велотрасета, паркът ще предлага и обучение за деца как да се практикува безопасно този спорт, който е с риск от повишен травматизъм. Предвидено е създаване на байк дестинация и закупуване на електровелосипеди, с които да се достига до всички обекти и атракции, включени в концепцията. Община Чепеларе ще доразвие елементите на приключенския градски парк, а Златоград планира изграждането на галерия на занаятите на открито и адвенчър парк.

Общинските съветници в Мизия приеха днес, че за да закупят имот за нуждите на звено „Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) за 120 000 лв, ще пренасочат планирани средства за основен ремонт на паркинги пред блок № 3 в Мизия за малко над 110 000 лева и 9 000 лева за доставка и монтаж на пътни знаци със скоростоограничителни радари за уличната мрежа на Мизия. Средствата са от целева държавна субсидия за капиталови разходи. Припомняме, че на проведено заседание на 5 септември Общински съвет (ОбС) – Мизия взе решение да бъде закупен терен за нуждите на звено БКС към Община Мизия. 

Общинският съвет в Мизия реши и че ще подкрепи участието на представител на администрацията в предстоящо заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – Враца, което се провежда на 7 октомври. Общинските

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната на своята интернет страница.

На 13-и септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Те са повишени посмъртно със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно формирование 52090 - Долна Митрополия, е повишен във военно звание „подполковник“.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин – младши експерт III степен в

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Седемте концепции за ИТИ за област Смолян са преминали през двата първи етапа на оценка. Общините от областта се справиха изключително добре, тъй като успяха да представят много качествени концепции, заяви Цветанка Генчева. Според нея смолянските проекти са с добро класиране след получените оценки от Регионалния съвет за развитие. Общините разбраха, че не могат да бъдат сами и там, където създадоха партньорства, резултатите са много добри, допълни Генчева. По думите й в рамките на тези концепции общините планират представяне на по-мащабен туристически продукт.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Контекст
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
На преден план
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
Сфера
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Сфера
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Местен фокус
Паметникът на Незнайния войн в София е открит на 22 септември 1981 г.
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.