Начало На преден план Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм, каза патриарх Даниил в църквата "Преображение Господне" в Боровец
7231
България

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм, каза патриарх Даниил в църквата "Преображение Господне" в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма „Преображение Господне“ в курортен комплекс "Боровец", където отслужи архиерейска вечерня по случай храмовия празник на единствената дървена църква в България и нейната  90 -а годишнина от създаването.Припомняме, че той бе затворен за около три години заради смъртта на неговия предстоятел.

| 06 Август 2024, 00:00 ч.
Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм, каза патриарх Даниил в църквата
Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм, каза патриарх Даниил в църквата "Преображение Господне" в Боровец
Снимка © БТА

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма „Преображение Господне“ в курортен комплекс "Боровец", където отслужи архиерейска вечерня по случай храмовия празник на единствената дървена църква в България и нейната  90 -а годишнина от създаването. 

Жив ябълков оцет, напитка "Комбуча" от чаена гъба, мед и пчелни продукти, вина, различни видове сирена и кашкавали, месни деликатеси се предлагат днес на първия фермерски пазар в Плевен. Той е разположен в района на Кооперативния пазар и в първото му издание участват 17 земеделски производители и фермери.

Идеята я реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор", като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна, каза кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. 

Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним н

Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори, ще се състои днес в Министерството на електронното управление, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Процедурата ще започне в 10:30 часа.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и служебния министър на електронното управление Валентин Мундров.

На събитието са поканени също представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание, като ще е открито и за медиите.

Публичното теглене е с цел да се гарантира прозрачността на процеса и е част от мерките на служебния кабинет за осигуряване на честни и демократични избори в страната.

На свикана от служебния пр

България продължава да е на първо място в Европейския съюз по брой загинали на пътя на милион население. Водещите причини за тежки катастрофи с жертви остават несъобразената скорост и отнемането на предимство, коментира в Пловдив главен инспектор Йордан Милушев от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", който участва в Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия. Статистиката показва, че до 31 август на територията на страната са възникнали 22 620 пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 298 души и са ранени 5962 участници в движението.

През 2023 г в ЕС средната смъртност по пътищата е 46 смъртни случая на милион жители. Норвегия е лидер сред страните с 20 смъртни случая на пътя на милион жители. След нея се нарежда Швеция с 22 смъртни сл

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

В пристанище Бургас започна втората активация на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM BLACK SEA) от 19 септември, съобщиха от Министерството на отбраната. Противоминната група беше сформирана от Военноморските сили (ВМС) на България, Румъния и Турция със задача гарантиране безопасността на морския трафик в Черно море и борба срещу заплахата от морски мини.

Военноморската група ще бъде в състав от четири плавателни съда - минен ловец „Акчай“ и спомагателен кораб „Гюнгюр Дурмуш“ от състава на ВМС на Турция, на борда на който ще е разположен плаващият щаб на операцията, минен ловец „Струма“ от състава на ВМС на България и базов миночистач „Аксанте“ от състава на ВМС на Румъния.

В началото на юли, на тържествената церемония, в присъствието на командирите на Военноморските сили на трите държави, бе дадено началото

Той посочи, че може би повечето хора идват тук да се порадват на природата, но това място е истинската радост, истинската отмора, истинското пристанище за душата, която иска истински покой и може да получи от Бога. Патриархът благодари на всички, които са се потрудили за възстановяването на храма. 

Припомняме, че той бе затворен за около три години заради смъртта на неговия предстоятел. В края на месец април тази година храмът отново отвори врати, а през изминалия месец бе направен и мащабен основен ремонт. Днес в храма бяха показани и новите стенописи. 

Храмът се оказа тесен да побере всички желаещи, а десетки дойдоха на архиерейската вечерня. Патриархът бе посрещнат от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов. 

„Посрещаме Ви с една голяма радост и трепет в сърцата. Благодарим Ви за Вашето богомъдро и патриаршеско слово. В този съвременен свят, в който и секуларизмът, и комерсиализмът шестват със сила повече отвсякога, всички ние – духовници и християни имаме нужда от благо слово, което да ни разкаже и за тайните на Божието царство, което да ни пробива пътя на християнската нравственост, защото във Ваше лице ние виждаме това“, каза архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев. 

Председателят на храма отец Любомир Мишков поздрави патриарха за избора за Български патриарх и Софийски митрополит. Той  благодари за топлите му думи, както и на дарителите, църковното настоятелство и Община Самоков. От свое име и членовете на църковното настоятелство отец Любомир Мишков подари на патриарх Даниил икона. „С молитва към Бог, Бог да Ви подкрепя, да Ви помага да преобразите църквата в България и да бъдете неин достоен водач“, посочи свещеникът. 

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. Звената на пожарната са реагирали на 89 сигнала за произшествия. Пожарникарите са получили четири лъжливи повиквания.

При пожарите са пострадали трима души. 

С преки материални щети са възникнали 14 пожара, от които: пет в жилищни сгради; един в спомагателни, временни или паянтови постройки; три в транспортни средства; два в съоръжения на открито; три- други.

Без нанесени материални щети са възникнали 41 пожара, от които: 22 в сухи треви, горска постеля и храсти; 17 в отпадъци; два други.

Извършени са 30 спасителни дейности и помощни операции, от които: шест при катастрофи в транспортни средства; една при инциденти с опасни вещества (нелегален трафик – 1 бр.); 23 т

Районна прокуратура – Видин приключи дело с осъдителна присъда за незаконно държане на акцизни стоки в големи размери, по което като обвиняем е бил привлечен гражданинът на Беларус М.Б, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

С определение на съда му е наложено наказание две години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок.

Обвиняемият се е признал за виновен за това, че на 12 август т.г. на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат като водач на товарна композиция е държал 37 500 кутии с цигари без български акцизен бандерол. Общата стойност на предмета на престъплението е в големи размери – 281 250 лева, като размерът на избегнатия и незаплатен акциз е 145 500 лева, уточниха от прокуратурата.

Припомняме, че от началото на годината на ГКПП „Дунав мост 2“ при В

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

С позиция, в която се говори за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху представители на бизнеса, подкрепящи Ахмед Доган, излезе Областният съвет на ДПС в Кърджали.

„През последните месеци сме свидетели на десетки поголовни смени, уволнения и репресии спрямо служители в общините Кърджали, Джебел и Черноочене. Ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден да напусне работа по "собствено" желание. Администрациите в общините Кърджали, Джебел и Черноочене са подложени на психически тормоз и принуждавани да "определят" политическата си позиция чрез подкрепа на подписка за регистриране на партии и коалиции“, се казва в позицията. 

Припомняме, че областната структура сне доверието си както от кметовете на въпросните три общини, така и от председателите на общинските структури. Трите общински структури

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

Кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов също благодари на патриарха и каза, че много се радва, че жителите и гостите на община Самоков могат да се докоснат до него. Той посочи, че ще се радва патриарх Даниил да посещава често Самоковската духовна околия. 

В навечерието сме на големия господски празник – Преображение Господне. Това е едно важно събитие от земния живот на Господ Иисус Христос, каза в проповедта си патриарх Даниил. 

Той разказа историята на Иисус Христос, свързана с Преображение Господне – как взел трима от Своите ученици Петър и братята Яков и Йоан на планината Тавор. 

Висшият духовник посочи, че човеците сме отделени от духовния свят. След Грехопадението нашата душа е помрачена от страстите. „Докато не се очисти сърцето ни, ние сме и безчувствени, и неразсъдливи, и необръщащи внимание за тази велика слава, която Господ е дарувал на нас човеците в светата църква“. Господ три години е бил с апостолите. Те видели как той живее, как възкресява дъщерята на Иаир, как е дарувал зрение на слепородения при Йерусалимския храм, множество чудеса. Не е възможно със свои сили ние да видим Бога“, каза патриархът.

 „При апостолите също е имало такива моменти, когато са се питали – кой от тях е по – голям, кой ще заеме министерските кресла след като Господ се възцари в Царство – кой ще седне отдясно и от лявата страна. В човешката представа тези преимущества, обществено положение ги вълнувало. Господ им казва при Вас няма да бъде така, който иска да бъде пръв, да бъде слуга на всички. Тогава апостолите разбраха и сърцата им се очистиха от тази страст да търсят земната слава и започнаха да възприемат своя нрав и придобиват това Велико смирение Божие“, посочи партиарх Даниил. 

Изключително важно е за нас това събитие да знаем с каква слава Господ е надарил нас човеците, които сме повярвали в Него, които сме се кръстили и сме станали част от Неговото тяло, каза още патриархът.

Той посочи, че православната църква пази тази вяра, която Господ преподаде на апостолите. „Извън православната църква никой от християнките деноминации – нито каталоцизмът, нито протестантските църкви разбират и осъзнават какво сме получили в светия купел – благодатта на Светия дух“. Патриарх Даниил обясни, че единствено православното богословие различава у Бога лица – божествена природа и нетварни божествени енергии, чрез които ние общуваме с Бога. Българският патриарх и Софийски митрополит обясни, че едно такова подобие е Слънцето. „Ние не можем да познаем неговата природа, не можем да се съприкосновим с природата на Слънцето, защото ако се доближим, ако сме на Слънцето, нашата природа няма да издържи. Тя ще стане на същите частички, които изграждат Слънцето, но слънчевата светлина, тези протони, които влизат в очите ни, те са излияние от природата на Слънцето и дават живот и енергия“. Патриарх Даниил посочи, че по същия начин чрез Божията благодат разбираме, че Бог е мир, радост, че той е благ, защото Господ дава на душата своя мир.

Патриархът каза, че е важно да знаем истините на вярата.  

Църквата „Преображение Господне“ е единствената дървена църква в България. Тя е изградена през 1933-1934 година в готически стил с островърха камбанария изцяло от дърво. Храмът е осветен на 23 септември 1934 година от екзарх Стефан, пише на табела, поставена на храма. 

На архиерейската вечерня присъстваха представители на общинската и държавната власт, гости на курорта, жители на община Самоков, духовници и десетки миряни.  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България. В 11:00 ч. пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София ще се състои церемония ...
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Председателят на Народното събрание (НС) Рая Назарян ще участва в честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра ...
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
Над 100 участници ще се включат във фолклорно надпяване и надиграване „Костенска плетеница“. Празникът ще се състои край Костенския водопад в курортен комплекс „В ...
Отборът на Областната дирекция на МВР - Шумен спечели второ място в конкурса „Пътен полицай на годината - 2024”
Отборът на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен спечели второ място в конкурса „Пътен полицай на годината - 2024”, съобщиха от пресцентъра на дирекцията. С общ брой ...
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост, написа председателят на парламентарната група на ДПС ...
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа в официалната си фейсбук страница президентът Румен Радев по ...
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
Половината от общините в област Враца ще отбележат официално Деня на независимостта – 22 септември. Във Враца тържеството е под патронажа на областния управител. От 11:00 час ...
Тикер в 08:40 ч.
Над 100 участници ще се включат във фолклорно надпяване и надиграване „Кос ...
Начало На преден план
7231
България

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм, каза патриарх Даниил в църквата "Преображение Господне" в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма „Преображение Господне“ в курортен комплекс "Боровец", където отслужи архиерейска вечерня по случай храмовия празник на единствената дървена църква в България и нейната  90 -а годишнина от създаването.Припомняме, че той бе затворен за около три години заради смъртта на неговия предстоятел.

| 06 Август 2024, 00:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм, каза патриарх Даниил в църквата
Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм, каза патриарх Даниил в църквата "Преображение Господне" в Боровец
Снимка © БТА

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма „Преображение Господне“ в курортен комплекс "Боровец", където отслужи архиерейска вечерня по случай храмовия празник на единствената дървена църква в България и нейната  90 -а годишнина от създаването. 

Жив ябълков оцет, напитка "Комбуча" от чаена гъба, мед и пчелни продукти, вина, различни видове сирена и кашкавали, месни деликатеси се предлагат днес на първия фермерски пазар в Плевен. Той е разположен в района на Кооперативния пазар и в първото му издание участват 17 земеделски производители и фермери.

Идеята я реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор", като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна, каза кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. 

Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним н

Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори, ще се състои днес в Министерството на електронното управление, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Процедурата ще започне в 10:30 часа.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и служебния министър на електронното управление Валентин Мундров.

На събитието са поканени също представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание, като ще е открито и за медиите.

Публичното теглене е с цел да се гарантира прозрачността на процеса и е част от мерките на служебния кабинет за осигуряване на честни и демократични избори в страната.

На свикана от служебния пр

България продължава да е на първо място в Европейския съюз по брой загинали на пътя на милион население. Водещите причини за тежки катастрофи с жертви остават несъобразената скорост и отнемането на предимство, коментира в Пловдив главен инспектор Йордан Милушев от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", който участва в Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия. Статистиката показва, че до 31 август на територията на страната са възникнали 22 620 пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 298 души и са ранени 5962 участници в движението.

През 2023 г в ЕС средната смъртност по пътищата е 46 смъртни случая на милион жители. Норвегия е лидер сред страните с 20 смъртни случая на пътя на милион жители. След нея се нарежда Швеция с 22 смъртни сл

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

В пристанище Бургас започна втората активация на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM BLACK SEA) от 19 септември, съобщиха от Министерството на отбраната. Противоминната група беше сформирана от Военноморските сили (ВМС) на България, Румъния и Турция със задача гарантиране безопасността на морския трафик в Черно море и борба срещу заплахата от морски мини.

Военноморската група ще бъде в състав от четири плавателни съда - минен ловец „Акчай“ и спомагателен кораб „Гюнгюр Дурмуш“ от състава на ВМС на Турция, на борда на който ще е разположен плаващият щаб на операцията, минен ловец „Струма“ от състава на ВМС на България и базов миночистач „Аксанте“ от състава на ВМС на Румъния.

В началото на юли, на тържествената церемония, в присъствието на командирите на Военноморските сили на трите държави, бе дадено началото

Той посочи, че може би повечето хора идват тук да се порадват на природата, но това място е истинската радост, истинската отмора, истинското пристанище за душата, която иска истински покой и може да получи от Бога. Патриархът благодари на всички, които са се потрудили за възстановяването на храма. 

Припомняме, че той бе затворен за около три години заради смъртта на неговия предстоятел. В края на месец април тази година храмът отново отвори врати, а през изминалия месец бе направен и мащабен основен ремонт. Днес в храма бяха показани и новите стенописи. 

Храмът се оказа тесен да побере всички желаещи, а десетки дойдоха на архиерейската вечерня. Патриархът бе посрещнат от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов. 

„Посрещаме Ви с една голяма радост и трепет в сърцата. Благодарим Ви за Вашето богомъдро и патриаршеско слово. В този съвременен свят, в който и секуларизмът, и комерсиализмът шестват със сила повече отвсякога, всички ние – духовници и християни имаме нужда от благо слово, което да ни разкаже и за тайните на Божието царство, което да ни пробива пътя на християнската нравственост, защото във Ваше лице ние виждаме това“, каза архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев. 

Председателят на храма отец Любомир Мишков поздрави патриарха за избора за Български патриарх и Софийски митрополит. Той  благодари за топлите му думи, както и на дарителите, църковното настоятелство и Община Самоков. От свое име и членовете на църковното настоятелство отец Любомир Мишков подари на патриарх Даниил икона. „С молитва към Бог, Бог да Ви подкрепя, да Ви помага да преобразите църквата в България и да бъдете неин достоен водач“, посочи свещеникът. 

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. Звената на пожарната са реагирали на 89 сигнала за произшествия. Пожарникарите са получили четири лъжливи повиквания.

При пожарите са пострадали трима души. 

С преки материални щети са възникнали 14 пожара, от които: пет в жилищни сгради; един в спомагателни, временни или паянтови постройки; три в транспортни средства; два в съоръжения на открито; три- други.

Без нанесени материални щети са възникнали 41 пожара, от които: 22 в сухи треви, горска постеля и храсти; 17 в отпадъци; два други.

Извършени са 30 спасителни дейности и помощни операции, от които: шест при катастрофи в транспортни средства; една при инциденти с опасни вещества (нелегален трафик – 1 бр.); 23 т

Районна прокуратура – Видин приключи дело с осъдителна присъда за незаконно държане на акцизни стоки в големи размери, по което като обвиняем е бил привлечен гражданинът на Беларус М.Б, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

С определение на съда му е наложено наказание две години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок.

Обвиняемият се е признал за виновен за това, че на 12 август т.г. на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат като водач на товарна композиция е държал 37 500 кутии с цигари без български акцизен бандерол. Общата стойност на предмета на престъплението е в големи размери – 281 250 лева, като размерът на избегнатия и незаплатен акциз е 145 500 лева, уточниха от прокуратурата.

Припомняме, че от началото на годината на ГКПП „Дунав мост 2“ при В

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

С позиция, в която се говори за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху представители на бизнеса, подкрепящи Ахмед Доган, излезе Областният съвет на ДПС в Кърджали.

„През последните месеци сме свидетели на десетки поголовни смени, уволнения и репресии спрямо служители в общините Кърджали, Джебел и Черноочене. Ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден да напусне работа по "собствено" желание. Администрациите в общините Кърджали, Джебел и Черноочене са подложени на психически тормоз и принуждавани да "определят" политическата си позиция чрез подкрепа на подписка за регистриране на партии и коалиции“, се казва в позицията. 

Припомняме, че областната структура сне доверието си както от кметовете на въпросните три общини, така и от председателите на общинските структури. Трите общински структури

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

Кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов също благодари на патриарха и каза, че много се радва, че жителите и гостите на община Самоков могат да се докоснат до него. Той посочи, че ще се радва патриарх Даниил да посещава често Самоковската духовна околия. 

В навечерието сме на големия господски празник – Преображение Господне. Това е едно важно събитие от земния живот на Господ Иисус Христос, каза в проповедта си патриарх Даниил. 

Той разказа историята на Иисус Христос, свързана с Преображение Господне – как взел трима от Своите ученици Петър и братята Яков и Йоан на планината Тавор. 

Висшият духовник посочи, че човеците сме отделени от духовния свят. След Грехопадението нашата душа е помрачена от страстите. „Докато не се очисти сърцето ни, ние сме и безчувствени, и неразсъдливи, и необръщащи внимание за тази велика слава, която Господ е дарувал на нас човеците в светата църква“. Господ три години е бил с апостолите. Те видели как той живее, как възкресява дъщерята на Иаир, как е дарувал зрение на слепородения при Йерусалимския храм, множество чудеса. Не е възможно със свои сили ние да видим Бога“, каза патриархът.

 „При апостолите също е имало такива моменти, когато са се питали – кой от тях е по – голям, кой ще заеме министерските кресла след като Господ се възцари в Царство – кой ще седне отдясно и от лявата страна. В човешката представа тези преимущества, обществено положение ги вълнувало. Господ им казва при Вас няма да бъде така, който иска да бъде пръв, да бъде слуга на всички. Тогава апостолите разбраха и сърцата им се очистиха от тази страст да търсят земната слава и започнаха да възприемат своя нрав и придобиват това Велико смирение Божие“, посочи партиарх Даниил. 

Изключително важно е за нас това събитие да знаем с каква слава Господ е надарил нас човеците, които сме повярвали в Него, които сме се кръстили и сме станали част от Неговото тяло, каза още патриархът.

Той посочи, че православната църква пази тази вяра, която Господ преподаде на апостолите. „Извън православната църква никой от християнките деноминации – нито каталоцизмът, нито протестантските църкви разбират и осъзнават какво сме получили в светия купел – благодатта на Светия дух“. Патриарх Даниил обясни, че единствено православното богословие различава у Бога лица – божествена природа и нетварни божествени енергии, чрез които ние общуваме с Бога. Българският патриарх и Софийски митрополит обясни, че едно такова подобие е Слънцето. „Ние не можем да познаем неговата природа, не можем да се съприкосновим с природата на Слънцето, защото ако се доближим, ако сме на Слънцето, нашата природа няма да издържи. Тя ще стане на същите частички, които изграждат Слънцето, но слънчевата светлина, тези протони, които влизат в очите ни, те са излияние от природата на Слънцето и дават живот и енергия“. Патриарх Даниил посочи, че по същия начин чрез Божията благодат разбираме, че Бог е мир, радост, че той е благ, защото Господ дава на душата своя мир.

Патриархът каза, че е важно да знаем истините на вярата.  

Църквата „Преображение Господне“ е единствената дървена църква в България. Тя е изградена през 1933-1934 година в готически стил с островърха камбанария изцяло от дърво. Храмът е осветен на 23 септември 1934 година от екзарх Стефан, пише на табела, поставена на храма. 

На архиерейската вечерня присъстваха представители на общинската и държавната власт, гости на курорта, жители на община Самоков, духовници и десетки миряни.  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
Контекст
Отборът на Областната дирекция на МВР - Шумен спечели второ място в конкурса „Пътен полицай на годината - 2024”
На преден план
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
Местен фокус
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Контекст
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
На преден план
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
Сфера
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Сфера
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Местен фокус
Паметникът на Незнайния войн в София е открит на 22 септември 1981 г.
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.