Начало На преден план На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка
6861
Хроника

На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка

На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка.През 1494 г. Христофор Колумб обявява острова за испанско владение и постепенно поробва местното население.

| 06 Август 2024, 07:00 ч.
На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка
На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка
Снимка © DFA

На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка.

Общинският съвет в Болярово на днешното си заседание ще разгледа предложение за поемане на краткосрочен общински дълг в размер на 324 000 лв. от фонд ФЛАГ, със срок на изплащане една година. В предварителния дневен ред са включени десет точки, става известно от публикуваните материали за предстоящата сесия на сайта на общинската администрация.

Средствата от заема ще са за подготовка на проект за разкриване на шест нови социални услуги „Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“ и Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства“. За целта се очаква финансиране от над 9,1 млн. лева по Механизма за възстановяване и устойчивост, се посочва още в докладната записка от кмета Христо Христов.

На заседанието си съветниците ще разгледат и молби за отпускане на еднократни помощи на жители на общината – за лече

Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 100 от местата са за „гвардеец“, а останалите за „младши шофьор“, „младши охранител“ и др. 

Желаещите трябва да подадат лично заявление до командира на НГвЧ чрез структурите на Централното военно окръжие по местоживеене до 1 ноември, а самият конкурс ще бъде на 26 и 27 ноември. Той включва оценка на психологичната пригодност, изпит по физическа подготовка на кандидатите за приемане на военна служба, тест за проверка на общата култура, както и събеседване.

Сред условията за кандидатите са минимум средно образование, да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани. Всички условия, на които трябва да отговарят, както и необходимите доку

Общините Видин, Кула, Димово и Ружинци имат одобрени проекти по процедура „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“. Те ще получат общо 10 713 341 лева, се посочва във фейсбук страницата на Областния информационен център (ОИЦ) – Видин.

Безвъзмездно финансиране на стойност 2 459 393 лева ще вземе Община Видин за реализацията на проекта „Реформиране на Дом за стари хора в с. Кутово”. 

Община Кула ще извърши строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане в дома за стари хора в граничния град за 3 603 715 лева. 

С 2 572 297лева безвъзмездна подкрепа Община Димово ще изпълни проект „Извършване на строителни дейности за реконструкция и дострояване на сградата и доставка на оборудване и обзавеждане в Дом за стари хора в с.

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

Добив на 656 кубика дърва за отопление през идващия зимен сезон от общинския горски поземлен фонд ще решава днес Общинският съвет в Маджарово. Това е една от четирите докладни за днешната сесия на органа на местното самоуправление, която е публикувана на официалния сайт на институцията. Неин вносител е кметът на общината Ерджан Юсуф.

Ако докладната бъде приета, жителите на общинския център и населените места в общината ще плащат по 36,84 лв. за кубик с ДДС, е залегнало в документа. С твърдото гориво от дървесния вид „Благун“ ще бъдат снабдени и общинските учреждения – детска градина и кметства. Докладната е рутинна и такава бива внасяна всяка година, обясни председателят на Общинския съвет Милен Иванов.

Другите точки в дневния ред на заседанието включват актуализиране на годишната програма за управление на общинската собственост, продажба на общински и

Ямайка е островна държава в Южна Америка, която заема част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. 

През 1494 г. Христофор Колумб обявява острова за испанско владение и постепенно поробва местното население. През 1670 г. Великобритания поема контрола над острова, който остава британска колония до 1962 г. На 6 август 1962 г. Ямайка е обявена за независима конституционна монархия.

В бюлетин „Международна информация“ четем за събитието:

СССР приветства независима Ямайка

Москва, 6 август 1962 г. /ТАСС/ - Председателят на министерския съвет на СССР Никита Хрушчов в телеграма, адресирана до Александър Бустаманте, министър-председател на Ямайка, приветства народа на тази страна по случай провъзгласяването на нейната независимост.

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Мобилен събирателен пункт за опасни битови отпадъци ще бъде на територията на Перник на 30 септември, съобщиха от общината. Жителите на града ще могат да предадат без заплащане опасни отпадъци, като фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност), мастила и замърсени опаковки, домакински препарати и химикали, лакове и бояджийски материали, живак и живак съдържащи уреди.

Пунктът ще бъде разположен в центъра на миньорския град на ул. "Физкултурна" (паркингът до Регионалния исторически музей) в периода между 10:00 ч. до 13:00 ч.. И от 13:30 ч. до 16:30 ч. пред административната сграда на кметството в най-големия квартал "Изток".

Инициативата се организира от фирма "БалБок Инженеринг". Перник е една от българските общини, присъединили се към Националната система за опасни битови отпадъци, която работи от 2014 г.

Общо два пъти годишно мобилен пункт събира

Архив на данните от измервателния пункт на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД може да се изиска при следващо издаване на разрешителното им за дейност. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за архив на данните от пункт за собствен непрекъснат мониторинг на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД, който да бъде и публичен в сайта на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе.

Данните за качеството на въздуха в Русе се получават от автоматичната измервателна станция "Възраждане", като те са достъпни и за населението, посочи министър Димитров. Пунктът за собствен мониторинг на "Линамар Лайт Металс Русе" е изграден в съответствие със заложените изисквания и целта му е изследване на разпространението на органичните вещества, специфични за производствената дейност, водещо до усещане за мир

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

„Следвайки великите принципи на равноправие и самоопределение на народите, съветското правителство посрещна със задоволство съобщението за провъзгласяването на независимостта на ямайския народ“, - се казва в телеграмата.

Съветското правителство заяви, че признава Ямайка за независима и суверенна държава и изрази готовност да установи с нея дипломатически отношения.

***

Ямайка получава независимост

Ню Йорк, 6 август 1962 г. // - Днес в полунощ местно време Ямайка получи независимост след 307 години британско владичество, като същевременно остава член на британската общност. Това събитие бе тържествено отпразнувано в четирите хиляди селища на Ямайка и съседните острови.

В главния град Кингстън се състоя манифестация, в която участваха новосъздадените въоръжени сили на Ямайка, отряди на силите за сигурността и различни масови и младежки организации.

Ямайка и съседните остров имат обща площ 12,2 хиляди квадратни километра. Населението наброява 1 608 000 души, 90 процента от които са от африкански произход – негри и мулати.

Първо място в икономиката на острова заема захарната промишленост, след което идват приходите от туризма, а на трето – доходите от добива и преработката на боксит. Находищата на боксит се разработват от чужди капитали – една канадска и две американски компании. Канадските капитали държат в свои ръце също така добива на алуминиев окис.

Общо взето най-важните отрасли на икономиката на острова се контролират от чуждестранните капитали. Британските капитали са вложени главно в обработващата промишленост и в селското стопанство, а американските – в рудната промишленост и плантациите за захарна тръстика и банани. Най-плодородните земи на острова са в ръцете на чуждестранните производители на плодове, между които Юнайтед фрутс. Животновъдството е слабо развито.

Работникът в Ямайка получава от 20 до 50 процента от заплатата на английския работник, като същевременно цените на хранителните продукти са приблизително два пъти по-високи. На острова има много безработни. През последните години техният брой достигна 130 000. Поради лошите жизнени условия и безработицата населението на острова непрекъснато емигрира. Но ямайските трудещи се водят борба за своите права и броят на трудовите конфликти е голям.

Двете главни политически партии са Народнонационалната, която е за развиване на промишленост, като се привлекат за тази цел американски капитали, и Лейбъристката партия, която застъпва интересите на едрите плантатори. Нейният водач е Бустаменте. В програмата и на двете партии се съдържаше искането Ямайка да получи независимост.

Днес Ямайка е независима държава в състава на Британската общност. Глава на държавата е кралят на Великобритания, представен от генерал-губернатор. Законодателната власт принадлежи на парламента, състоящ се от Сенат (21 назначавани членове) и Палата на представителите (60 депутати, избирани за 5 години). Изпълнителната власт се осъществява от премиер-министър и министерски съвет.

Туристическият бизнес в Ямайка е силно развит. Красивите плажове и топлото Карибско море привличат над 850 000 туристи всяка година. Голяма част от населението работи и в алуминиевата рудна индустрия. Островът също изнася големи количества захар и банани. През 2002 г. от основната земеделска култура – захарната тръстика, са произведени около 250 хиляди тона захар. На острова се отглеждат над 440 000 кози и почти толкова глави едър рогат добитък. Освен селското стопанство, в което е заето около 1/5 от трудоспособното население, основа на ямайската икономика е риболовът.

Българските граждани могат да посетят Ямайка с виза, за която може да се кандидатства в Люндон, Брюксел, Женева или Берлин.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа в официалната си фейсбук страница президентът Румен Радев по ...
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
Половината от общините в област Враца ще отбележат официално Деня на независимостта – 22 септември. Във Враца тържеството е под патронажа на областния управител. От 11:00 час ...
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
София се включва в европейската инициатива „Ден без автомобили“ на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По този повод центърът на града ще бъде о ...
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България. В 11:00 ч. пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София ще се състои церемония ...
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Председателят на Народното събрание (НС) Рая Назарян ще участва в честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра ...
Тикер в 08:22 ч.
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната н ...
Начало На преден план
6861
Хроника

На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка

На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка.През 1494 г. Христофор Колумб обявява острова за испанско владение и постепенно поробва местното население.

| 06 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка
На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка
Снимка © DFA

На 6 август 1962 г. е обявена независимостта на Ямайка.

Общинският съвет в Болярово на днешното си заседание ще разгледа предложение за поемане на краткосрочен общински дълг в размер на 324 000 лв. от фонд ФЛАГ, със срок на изплащане една година. В предварителния дневен ред са включени десет точки, става известно от публикуваните материали за предстоящата сесия на сайта на общинската администрация.

Средствата от заема ще са за подготовка на проект за разкриване на шест нови социални услуги „Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“ и Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства“. За целта се очаква финансиране от над 9,1 млн. лева по Механизма за възстановяване и устойчивост, се посочва още в докладната записка от кмета Христо Христов.

На заседанието си съветниците ще разгледат и молби за отпускане на еднократни помощи на жители на общината – за лече

Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 100 от местата са за „гвардеец“, а останалите за „младши шофьор“, „младши охранител“ и др. 

Желаещите трябва да подадат лично заявление до командира на НГвЧ чрез структурите на Централното военно окръжие по местоживеене до 1 ноември, а самият конкурс ще бъде на 26 и 27 ноември. Той включва оценка на психологичната пригодност, изпит по физическа подготовка на кандидатите за приемане на военна служба, тест за проверка на общата култура, както и събеседване.

Сред условията за кандидатите са минимум средно образование, да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани. Всички условия, на които трябва да отговарят, както и необходимите доку

Общините Видин, Кула, Димово и Ружинци имат одобрени проекти по процедура „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“. Те ще получат общо 10 713 341 лева, се посочва във фейсбук страницата на Областния информационен център (ОИЦ) – Видин.

Безвъзмездно финансиране на стойност 2 459 393 лева ще вземе Община Видин за реализацията на проекта „Реформиране на Дом за стари хора в с. Кутово”. 

Община Кула ще извърши строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане в дома за стари хора в граничния град за 3 603 715 лева. 

С 2 572 297лева безвъзмездна подкрепа Община Димово ще изпълни проект „Извършване на строителни дейности за реконструкция и дострояване на сградата и доставка на оборудване и обзавеждане в Дом за стари хора в с.

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

Добив на 656 кубика дърва за отопление през идващия зимен сезон от общинския горски поземлен фонд ще решава днес Общинският съвет в Маджарово. Това е една от четирите докладни за днешната сесия на органа на местното самоуправление, която е публикувана на официалния сайт на институцията. Неин вносител е кметът на общината Ерджан Юсуф.

Ако докладната бъде приета, жителите на общинския център и населените места в общината ще плащат по 36,84 лв. за кубик с ДДС, е залегнало в документа. С твърдото гориво от дървесния вид „Благун“ ще бъдат снабдени и общинските учреждения – детска градина и кметства. Докладната е рутинна и такава бива внасяна всяка година, обясни председателят на Общинския съвет Милен Иванов.

Другите точки в дневния ред на заседанието включват актуализиране на годишната програма за управление на общинската собственост, продажба на общински и

Ямайка е островна държава в Южна Америка, която заема част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. 

През 1494 г. Христофор Колумб обявява острова за испанско владение и постепенно поробва местното население. През 1670 г. Великобритания поема контрола над острова, който остава британска колония до 1962 г. На 6 август 1962 г. Ямайка е обявена за независима конституционна монархия.

В бюлетин „Международна информация“ четем за събитието:

СССР приветства независима Ямайка

Москва, 6 август 1962 г. /ТАСС/ - Председателят на министерския съвет на СССР Никита Хрушчов в телеграма, адресирана до Александър Бустаманте, министър-председател на Ямайка, приветства народа на тази страна по случай провъзгласяването на нейната независимост.

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Мобилен събирателен пункт за опасни битови отпадъци ще бъде на територията на Перник на 30 септември, съобщиха от общината. Жителите на града ще могат да предадат без заплащане опасни отпадъци, като фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност), мастила и замърсени опаковки, домакински препарати и химикали, лакове и бояджийски материали, живак и живак съдържащи уреди.

Пунктът ще бъде разположен в центъра на миньорския град на ул. "Физкултурна" (паркингът до Регионалния исторически музей) в периода между 10:00 ч. до 13:00 ч.. И от 13:30 ч. до 16:30 ч. пред административната сграда на кметството в най-големия квартал "Изток".

Инициативата се организира от фирма "БалБок Инженеринг". Перник е една от българските общини, присъединили се към Националната система за опасни битови отпадъци, която работи от 2014 г.

Общо два пъти годишно мобилен пункт събира

Архив на данните от измервателния пункт на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД може да се изиска при следващо издаване на разрешителното им за дейност. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за архив на данните от пункт за собствен непрекъснат мониторинг на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД, който да бъде и публичен в сайта на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе.

Данните за качеството на въздуха в Русе се получават от автоматичната измервателна станция "Възраждане", като те са достъпни и за населението, посочи министър Димитров. Пунктът за собствен мониторинг на "Линамар Лайт Металс Русе" е изграден в съответствие със заложените изисквания и целта му е изследване на разпространението на органичните вещества, специфични за производствената дейност, водещо до усещане за мир

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

„Следвайки великите принципи на равноправие и самоопределение на народите, съветското правителство посрещна със задоволство съобщението за провъзгласяването на независимостта на ямайския народ“, - се казва в телеграмата.

Съветското правителство заяви, че признава Ямайка за независима и суверенна държава и изрази готовност да установи с нея дипломатически отношения.

***

Ямайка получава независимост

Ню Йорк, 6 август 1962 г. // - Днес в полунощ местно време Ямайка получи независимост след 307 години британско владичество, като същевременно остава член на британската общност. Това събитие бе тържествено отпразнувано в четирите хиляди селища на Ямайка и съседните острови.

В главния град Кингстън се състоя манифестация, в която участваха новосъздадените въоръжени сили на Ямайка, отряди на силите за сигурността и различни масови и младежки организации.

Ямайка и съседните остров имат обща площ 12,2 хиляди квадратни километра. Населението наброява 1 608 000 души, 90 процента от които са от африкански произход – негри и мулати.

Първо място в икономиката на острова заема захарната промишленост, след което идват приходите от туризма, а на трето – доходите от добива и преработката на боксит. Находищата на боксит се разработват от чужди капитали – една канадска и две американски компании. Канадските капитали държат в свои ръце също така добива на алуминиев окис.

Общо взето най-важните отрасли на икономиката на острова се контролират от чуждестранните капитали. Британските капитали са вложени главно в обработващата промишленост и в селското стопанство, а американските – в рудната промишленост и плантациите за захарна тръстика и банани. Най-плодородните земи на острова са в ръцете на чуждестранните производители на плодове, между които Юнайтед фрутс. Животновъдството е слабо развито.

Работникът в Ямайка получава от 20 до 50 процента от заплатата на английския работник, като същевременно цените на хранителните продукти са приблизително два пъти по-високи. На острова има много безработни. През последните години техният брой достигна 130 000. Поради лошите жизнени условия и безработицата населението на острова непрекъснато емигрира. Но ямайските трудещи се водят борба за своите права и броят на трудовите конфликти е голям.

Двете главни политически партии са Народнонационалната, която е за развиване на промишленост, като се привлекат за тази цел американски капитали, и Лейбъристката партия, която застъпва интересите на едрите плантатори. Нейният водач е Бустаменте. В програмата и на двете партии се съдържаше искането Ямайка да получи независимост.

Днес Ямайка е независима държава в състава на Британската общност. Глава на държавата е кралят на Великобритания, представен от генерал-губернатор. Законодателната власт принадлежи на парламента, състоящ се от Сенат (21 назначавани членове) и Палата на представителите (60 депутати, избирани за 5 години). Изпълнителната власт се осъществява от премиер-министър и министерски съвет.

Туристическият бизнес в Ямайка е силно развит. Красивите плажове и топлото Карибско море привличат над 850 000 туристи всяка година. Голяма част от населението работи и в алуминиевата рудна индустрия. Островът също изнася големи количества захар и банани. През 2002 г. от основната земеделска култура – захарната тръстика, са произведени около 250 хиляди тона захар. На острова се отглеждат над 440 000 кози и почти толкова глави едър рогат добитък. Освен селското стопанство, в което е заето около 1/5 от трудоспособното население, основа на ямайската икономика е риболовът.

Българските граждани могат да посетят Ямайка с виза, за която може да се кандидатства в Люндон, Брюксел, Женева или Берлин.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Контекст
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
На преден план
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
Сфера
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Сфера
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Местен фокус
Паметникът на Незнайния войн в София е открит на 22 септември 1981 г.
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.