Начало Контекст Служителите и ръководството на пожарната в Добрич благодарят на всички, помогнали за потушаването на пожара в село Лозница
7093
България

Служителите и ръководството на пожарната в Добрич благодарят на всички, помогнали за потушаването на пожара в село Лозница

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Добрич (РД ПБЗН) благодари на земеделските стопани, служителите на Държавно горско стопанство - Генерал Тошево и доброволци, които са помогнали в овладяването на пожара в гора край село Лозница.В благодарствен адрес е посочено, че сигналът за възникналия пожар е постъпил в оперативния център на 2 август.

| 06 Август 2024, 12:15 ч.
Служителите и ръководството на пожарната в Добрич благодарят на всички, помогнали за потушаването на пожара в село Лозница
Служителите и ръководството на пожарната в Добрич благодарят на всички, помогнали за потушаването на пожара в село Лозница
Снимка © БТА

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Добрич (РД ПБЗН) благодари на земеделските стопани, служителите на Държавно горско стопанство - Генерал Тошево и доброволци, които са помогнали в овладяването на пожара в гора край село Лозница. 

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води на село Черноочене. Това става известно от публикуваната покана на ОбС за заседанието.

Пред общинските съветници ще бъдат направени и отчети за: изпълнението на бюджета, за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз и за състоянието на общинския дълг за 2023 година.

Отчет ще бъде направен и на изпълнението на Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2023 г.

Сред точките за обсъждане са и предоставяне на земеделски земи с признато право на собственост; прекратяване на съсобственост върху

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Състезателките от пернишкия боксов клуб Миньор Антонина Борисова и Виктория Павлова спечелиха златни медали в категориите си на Държавното лично-отборно първенство за младежи и девойки в Плевен. Това съобщи треньорът им Далия Райчева.

Шампионатът започна на 17 септември и ще приключи утре. Развоят ще определи крайното класиране в отборното първенство за тази година.

Клуб Миньор е представен от Борисова в категория до 57 килограма и от Павлова в тегловата категория до 54 килограма във възрастовата група девойки до 18 години. 

"Виктория Павлова изигра две срещи, като и двете бяха с отказване на противничките от Сливен и Русе в първи рунд", допълни наставника Райчева.

Антонина Борисова направи тежък мач срещу боксьорката от Първенец.

"Имаха сериозен сблъсък, в който нашето момиче победи противничката си с 5:0 съдийски гласа“, коментира още тр

В благодарствен адрес е посочено, че сигналът за възникналия пожар е постъпил в оперативния център на 2 август. Поради неблагоприятни климатични условия и независимо от своевременната реакция на дежурния екип, пожарът се е разраснал, като е обхванал 2000 дка. Огънят е бил на три фронта, като е преминавал от низов във върхов пожар и обратно. При потушаването на огъня е повикан и свободният от дежурство екип на регионалната служба в Генерал Тошево. На място са били и два екипа от Добрич, както и целият ръководен състав на пожарната. 

"В тази критична обстановка екипите на пожарната бяха подпомогнати от служители на Държавното горско стопанство  - Генерал Тошево и доброволно участие с техника и хора от земеделски производител "Недялко Славав" - село Росица (ЗП), фирма "Кристера", "Балдас" - село Капиново, земеделска кооперация "Йордан Йовков" - село Изворово, ЗП "Георги Енчев" - село Росица, "Руал" ООД - Генерал Тошево. В гасенето на пожара активно участие взеха Пламен Начев от село Лозница и кметът на селата Лозница и Росица Георги Недев", е посочено още в благодарственото писмо. Там е отбелязано също, че служителите на РД ПБЗН изказват своята благодарност на кмета на двете села и управителите и служителите на изброените фирми, както и на всички граждани, оказали помощ и съдействие за ликвидирането на пожара. 

Както съобщихме, пожарът е настъпил в обедните часове в петък, като част от него е навлязъл и на румънска територия. Кметът на селата Росица и Лозница Георги Недев каза, че поради силният и променящ посоката си вятър е било трудно да бъде локализиран, още повече, че гората е труднопроходима. Спасени са около 1500 дка с царевица и слънчоглед. 

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

Общинският съвет (ОбС) в Созопол се събира днес от 10:30 часа на тринадесетото си редовно заседание. В дневния ред са включени 29 точки. Това стана известно от официалния сайт на ОбС. 

На разглеждане ще бъде поставено предложение за утвърждаване на слетите и маломерни паралелки в училищата на територията на общината за учебната 2024/2025 учебна година, както и броят на групите и на децата в детските градини.

Съветниците ще обсъждат включена в дневния ред точка за приемане на Общинския план за действие и изпълнение на целите по интеграцията, равенството и развитието на ромите на територията на общината за 2024-2026 година. 

В дневния ред е включено и учредяване на срочно и безвъзмездно право на ползване на "Футболен Клуб Аполония Понтика" и "Футболен клуб Аполония Созопол" за сезон 2023/2024 година върху градски стадион със спортен център и тренировъчно и

С урок по безопасност на движението и велопоход Община Бургас насърчава използването на електрически велосипеди като средство за придвижване. Дейностите са част от инициативата „Байк хъб Бургас“, която ще се състои на 20 септември в Експозиционен център „Флора“ по повод Европейската седмица на мобилността. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, която е организатор на събитието.

Кампанията с наслов „Споделени обществени пространство“ има за цел да насърчи обществото към толерантност и безопасност на пътя, за ограничаване на шума и замърсяването на въздуха в населените места, както и за по-добро качество на живота, посочиха от Общината.

Инициативата ще бъде открита на пространството пред Експоцентър „Флора“ с урок по безопасност на движението. Лектор ще бъде Марин Димитров от Областната дирекция на МВР в Бу

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уеб ...
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
Над 100 участници ще се включат във фолклорно надпяване и надиграване „Костенска плетеница“. Празникът ще се състои край Костенския водопад в курортен комплекс „В ...
Отборът на Областната дирекция на МВР - Шумен спечели второ място в конкурса „Пътен полицай на годината - 2024”
Отборът на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен спечели второ място в конкурса „Пътен полицай на годината - 2024”, съобщиха от пресцентъра на дирекцията. С общ брой ...
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост, написа председателят на парламентарната група на ДПС ...
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа в официалната си фейсбук страница президентът Румен Радев по ...
Тикер в 08:43 ч.
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Гл ...
Начало Контекст
7093
България

Служителите и ръководството на пожарната в Добрич благодарят на всички, помогнали за потушаването на пожара в село Лозница

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Добрич (РД ПБЗН) благодари на земеделските стопани, служителите на Държавно горско стопанство - Генерал Тошево и доброволци, които са помогнали в овладяването на пожара в гора край село Лозница.В благодарствен адрес е посочено, че сигналът за възникналия пожар е постъпил в оперативния център на 2 август.

| 06 Август 2024, 12:15 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Служителите и ръководството на пожарната в Добрич благодарят на всички, помогнали за потушаването на пожара в село Лозница
Служителите и ръководството на пожарната в Добрич благодарят на всички, помогнали за потушаването на пожара в село Лозница
Снимка © БТА

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Добрич (РД ПБЗН) благодари на земеделските стопани, служителите на Държавно горско стопанство - Генерал Тошево и доброволци, които са помогнали в овладяването на пожара в гора край село Лозница. 

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води на село Черноочене. Това става известно от публикуваната покана на ОбС за заседанието.

Пред общинските съветници ще бъдат направени и отчети за: изпълнението на бюджета, за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз и за състоянието на общинския дълг за 2023 година.

Отчет ще бъде направен и на изпълнението на Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2023 г.

Сред точките за обсъждане са и предоставяне на земеделски земи с признато право на собственост; прекратяване на съсобственост върху

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Състезателките от пернишкия боксов клуб Миньор Антонина Борисова и Виктория Павлова спечелиха златни медали в категориите си на Държавното лично-отборно първенство за младежи и девойки в Плевен. Това съобщи треньорът им Далия Райчева.

Шампионатът започна на 17 септември и ще приключи утре. Развоят ще определи крайното класиране в отборното първенство за тази година.

Клуб Миньор е представен от Борисова в категория до 57 килограма и от Павлова в тегловата категория до 54 килограма във възрастовата група девойки до 18 години. 

"Виктория Павлова изигра две срещи, като и двете бяха с отказване на противничките от Сливен и Русе в първи рунд", допълни наставника Райчева.

Антонина Борисова направи тежък мач срещу боксьорката от Първенец.

"Имаха сериозен сблъсък, в който нашето момиче победи противничката си с 5:0 съдийски гласа“, коментира още тр

В благодарствен адрес е посочено, че сигналът за възникналия пожар е постъпил в оперативния център на 2 август. Поради неблагоприятни климатични условия и независимо от своевременната реакция на дежурния екип, пожарът се е разраснал, като е обхванал 2000 дка. Огънят е бил на три фронта, като е преминавал от низов във върхов пожар и обратно. При потушаването на огъня е повикан и свободният от дежурство екип на регионалната служба в Генерал Тошево. На място са били и два екипа от Добрич, както и целият ръководен състав на пожарната. 

"В тази критична обстановка екипите на пожарната бяха подпомогнати от служители на Държавното горско стопанство  - Генерал Тошево и доброволно участие с техника и хора от земеделски производител "Недялко Славав" - село Росица (ЗП), фирма "Кристера", "Балдас" - село Капиново, земеделска кооперация "Йордан Йовков" - село Изворово, ЗП "Георги Енчев" - село Росица, "Руал" ООД - Генерал Тошево. В гасенето на пожара активно участие взеха Пламен Начев от село Лозница и кметът на селата Лозница и Росица Георги Недев", е посочено още в благодарственото писмо. Там е отбелязано също, че служителите на РД ПБЗН изказват своята благодарност на кмета на двете села и управителите и служителите на изброените фирми, както и на всички граждани, оказали помощ и съдействие за ликвидирането на пожара. 

Както съобщихме, пожарът е настъпил в обедните часове в петък, като част от него е навлязъл и на румънска територия. Кметът на селата Росица и Лозница Георги Недев каза, че поради силният и променящ посоката си вятър е било трудно да бъде локализиран, още повече, че гората е труднопроходима. Спасени са около 1500 дка с царевица и слънчоглед. 

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

Общинският съвет (ОбС) в Созопол се събира днес от 10:30 часа на тринадесетото си редовно заседание. В дневния ред са включени 29 точки. Това стана известно от официалния сайт на ОбС. 

На разглеждане ще бъде поставено предложение за утвърждаване на слетите и маломерни паралелки в училищата на територията на общината за учебната 2024/2025 учебна година, както и броят на групите и на децата в детските градини.

Съветниците ще обсъждат включена в дневния ред точка за приемане на Общинския план за действие и изпълнение на целите по интеграцията, равенството и развитието на ромите на територията на общината за 2024-2026 година. 

В дневния ред е включено и учредяване на срочно и безвъзмездно право на ползване на "Футболен Клуб Аполония Понтика" и "Футболен клуб Аполония Созопол" за сезон 2023/2024 година върху градски стадион със спортен център и тренировъчно и

С урок по безопасност на движението и велопоход Община Бургас насърчава използването на електрически велосипеди като средство за придвижване. Дейностите са част от инициативата „Байк хъб Бургас“, която ще се състои на 20 септември в Експозиционен център „Флора“ по повод Европейската седмица на мобилността. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, която е организатор на събитието.

Кампанията с наслов „Споделени обществени пространство“ има за цел да насърчи обществото към толерантност и безопасност на пътя, за ограничаване на шума и замърсяването на въздуха в населените места, както и за по-добро качество на живота, посочиха от Общината.

Инициативата ще бъде открита на пространството пред Експоцентър „Флора“ с урок по безопасност на движението. Лектор ще бъде Марин Димитров от Областната дирекция на МВР в Бу

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Общо 114 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Контекст
Над 100 участници ще се съберат на фолклорно надпяване и надиграване край Костенец
Контекст
Отборът на Областната дирекция на МВР - Шумен спечели второ място в конкурса „Пътен полицай на годината - 2024”
На преден план
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
Местен фокус
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
Контекст
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
На преден план
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
Сфера
Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България
Сфера
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Местен фокус
Паметникът на Незнайния войн в София е открит на 22 септември 1981 г.
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.