Начало На преден план През 1965 г. във Варна се провежда Първият балкански филмов фестивал
10517
Хроника

През 1965 г. във Варна се провежда Първият балкански филмов фестивал

През 1965 г. Варна е домакин на първото издание на Балканския филмов фестивал, който се провежда  от 8 до 14 август.През 1964 г. в Букурещ, Румъния, се провежда конференция на бюрата на националните балкански комисии на ЮНЕСКО с участието на балкански филмови делегации, на която се взима решение за създаването на Балкански филмов фестивал.

| 08 Август 2024, 07:00 ч.
През 1965 г. във Варна се провежда Първият балкански филмов фестивал
През 1965 г. във Варна се провежда Първият балкански филмов фестивал
Снимка © Симеон Ненов

През 1965 г. Варна е домакин на първото издание на Балканския филмов фестивал, който се провежда  от 8 до 14 август.

Поредна акция на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се състои в Ямбол на 5 октомври. Предавателният пункт ще бъде разположен от 10:00 до 14:00 часа на паркинга пред магазин „Кауфланд“, съобщиха на регионалната Фейсбук страница на инициативата. Освен пластмасови капачки, ще се събират и алуминиеви кенчета.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ са организира от няколко години в страната. Чрез нея до момента са осигурени 22 кувьоза за новородени, шест неонатални линейки, две високопроходими линейки и над 40 медицински уреда за болници в страната. Средствата за тях са от рециклираните над 1 000 000 кг пластмаса, допълват организаторите.

Последната акция на „Капачки за бъдеще“ в Ямбол се състоя пред спортна зала „Диана“ през април т. г., припомня . Есенната кампания в града през 2023 г. беше изключително успе

В Плевен партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това стана по време на консултации, които се състояха в заседателната зала на Община Плевен в присъствието на кмета д-р Валентин Христов.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените политически сили - коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", партия "Възраждане", ДПС, коалиция "БСП за България", партия "Има такъв народ". 

Направени бяха няколко корекции, които не касаят цялостното разпределение на квотите на партиите. Искам да благодаря на представителите на партиите за коректността, каза след края на консултациите секретарят на Община Плевен Соня Ганева. 

Общо СИК на територията на общината са 161. Предстои да се сформи

Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по-висока събираемост на местните данъци и такси в сравнение с 2022 г., което показва, че администрацията работи добре и се спазва финансова дисциплина, каза председателят на ОбС – Мизия Татяна Спасова. 

Общо 39 на сто бюджета за изразходвани за сектор образование, 23 на сто - за социални дейности, а 14 на сто - за благоустрояване и комунално стопанство. Малко над 46 000 лв са инвестирани за оборудване с детски съоръжения за игри на открито в единствената детска градина "Незабравка" в общината, която разполага и с три бази в селата Софрониево, Крушовица и Липница. И четирите дворни пространства са облагородени, става ясно от отчета на бюджета на община Мизия. За нуждите на градината и нейните

По предложение на парламентарната група на „Възраждане“ депутатите ще обсъдят като първа точка днес проект за решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Преди това депутатите гласуваха предложения дневен ред, който предвиждаше проекторешението да бъде обсъдено утре, като точка втора от дневния ред. Предложението на „Възраждане“ точката да стане първа в дневния ред за днес бе подкрепено със 133 гласа „за“, двама гласуваха –„против“ и 34- ма с „въздържал се“. Депутатите гласуваха още отпадане от дневния ред на предложения като първа точка за днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите със 181 гласа „за“, един – „п

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

През 1964 г. в Букурещ, Румъния, се провежда конференция на бюрата на националните балкански комисии на ЮНЕСКО с участието на балкански филмови делегации, на която се взима решение за създаването на Балкански филмов фестивал. За участие във фестивала с филмови продукции са поканени представители на Албания, България, Гърция, Румъния, Турция и Югославия. Фестивалът има несъстезателен характер. Избран е 29-членен фестивален комитет, начело с д-р Петър Вутов, председател на Комитета по култура и изкуство и 23-членен организационен комитет. Създадено е и специално пресбюро, което издава информационен бюлетин на френски и български език.

Извън програмата във форума като гост-наблюдатели, присъстват кинодейци, продуценти, журналисти от европейски държави, Съветския съюз и Япония. 

Фестивалът показва постигнатото в областта на кинематографията в Балканския регион, дава възмосност за обмяна на идеи и перспективи, подобно на други утвърдени в Европа и света фестивали. Балканският филмов фестивал в своята концепция предвижда обмен на филми между балканските държави, както и извън тях. 

На 14 август 1965 г. Първият балкански кинофестивал е закрит. Взима се решение през 1966 г. да се проведе в Турция. Поради трудности от различен характер, Вторият балкански филмов фестивал се провежда през 1970 г. в Мамая, Румъния. Третият – през 1979 г. в Истанбул, Турция, през 1980 г. в Любляна, Югославия, а през 1981 г. в Атина, Гърция. Шестият балкански филмов фестиал се провежда през 1982 г. в София.

В бюлетин „Вътрешна информация“ четем за откриването на фестивала:

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще изиска от разработчиците на системата за дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическото обучение на кандидат-водачите, да приключат работа по-рано от предвидените пет месеца. Това стана известно по време на втората работна среща с представители на автошколите, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 

По време на днешните разговори бяха обсъдени обнародваните промени в наредбите за обучението и изпитите на кандидатите за водачи. 

„Уверявам ви, че ще направим всичко възможно системата да е готова преди крайния срок, така че да имаме повече време да проверим нейните възможности и заедно да я тестваме. Ако установим проблеми или пропуски, ще работим за постигането на ефективен и работещ продукт, който да е от полза на бранша и курсистите. След

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Първият балкански кинофестивал е открит

Варна, 8 август 1965г. // Тази вечер на гостоприемния български бряг бе поставено началото на още една проява за общуване и приятелство на хората, населяващи балканския полуостров. Тържествено бе открит Първият балкански филмов фестивал. 

За фестивала са пристигнали делегация на Албания с ръководител Абаз Ходжа, заместник директор на кино студиа „Нова Албания“, гръцка делегация с ръководител Стелиос Ксефлудас, секретар на гръцката национална комисия за ЮНЕСКО, румънска делегация начело със Станчу Марин, турска делегация начело със Селчук Бакалбашъ, директор на отдел „Кино и фото“ при Министерството на информацията и туризма, югославска делегация с ръководител Гойко Секуловски, член на югославската комисия за ЮНЕСКО. 

Освен официалните делегации, пристигнали са и много гости, кинодейци, журналисти, продуценти от Съветския съюз, Англия, ГДР, ГФР, Полша, Унгария, Франция, Чехословакия, Япония. Между официалните гости на фестивала са Н. А. Романов, председател на  Държавния комитет по кинематография в СССР, Гюнтер Вит, заместник-министър на културата на ГДР и други. (…)

На сцената на блесналото в светлина фестивално кино заемат места председателят на Комитета по културата и изкуството д-р Петър Вутов, началник на отдел „Филми и телевизия“ в департамента „Културна дейност“ при ЮНЕСКО Енрико Фулкиньони, ръководители и членове на делегациите от балканските страни за кинофестивала, началникът на управление „Кинематография“ Александър Дунчев, главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Борис Милев, председателят на Съюза на кинодейците в България заслужилият артист Тодор Динов и др. 

Реч по случай откриването на Първия балкански филмов фестивал произнесе доктор Петър Вутов. В света, каза той, са се утвърдили със своите традиции и авторитет редица кинофестивали. От днес към тях ще се прибави още един нов, най-младият – Балканският филмов фестивал. И както всяка младост, той е многообещаващ. Влиянието на киноизкуството и неговата роля в живота в опознаването на народите, стават все по-големи. Това предопределя значително успеха на нашия фестивал, който се провежда под високо хуманния и благороден девиз за опознаване и сближаване на балканските народи. (….)

***

Част втора

Доктор Петър Вутов изтъкна, че фестивалът е една сериозна стъпка към взаимност, един етап за по-нататъшно развиване на обмена на филми и тяхното разпространение по киномрежите на съответните балкански страни.

Щастлив съм, каза той, да поздравя с нашето българско „добре дошли“ присъстващите тук гости и всички, които ще вземат участие във фестивала. От името на правителството на Народна република България и Комитета по културата и изкуството, на Балканските национални комисии за ЮНЕСКО и на Фестивалния комитет д-р Петър Вутов поздрави представителите на кинодейците от Албания, Гърция, Румъния, Турция, Югославия и България по случай откриването на този голям културен празник. 

Доктор Петър Вутов завърши с пожеланието Първият балкански филмов фестивал да превърне през следващите дни в живо дело смисъла на фестивалния девиз „Киноизкуството – за дружба на Балканите". (…)

***

Част трета

Приветствията на ЮНЕСКО към участниците на Първия балкански филмов форум предаде г-н Енрико Фулкиньони, началник на отдел „Филми и телевизия“ в департамента „Културна дейност“ при ЮНЕСКО, който пожела на фестивала пълен успех в неговото високохуманно начинание да служи за разширяване и укрепване на връзките между народите на Балканите. (…)

На пилона български актриси тържествено издигат знамето на ЮНЕСКО, под чийто патронаж ще се проведат фестивалните дни във Варна, през време, на които  ще бъдат показани в официалната и неофициална програма над 50 игрални и късометражни филми. (…)

Българското кино се представя в своята вечер с късометражните продукции „Звездичката“ и „Толкова ли съм лош“ и с игралния филм „Неспокоен дом“.

Екрана с емблемата на фестивала блясва за първата кинопрожекция. Първият балкански филмов фестивал е открит с филм на ЮНЕСКО „Богатствата на човечеството“.

Тази вечер в 16-те зимни и летни кинотеатри в града и курортните околности започнаха фестивалните празници с прожекции на филми, дали си среща на Първия балкански филмов форум. (…)

***

Първи балкански кинофестивал

На екрана – турската кинематография 

Варна, 10 август 1965 г. // (…) На тържествената премиера бяха показни документалните филми „Цветни стени“ – цветен филм за трите основни периода в развитието на турската анадолска керамика; документалният филм „Книга за празненствата“, който запозна публиката с любопитни моменти и факти от едно голямо народно празненство в Истанбул; късометражният филм „ За да се живее“ – цветен филм за народната медицина в Анадола. След това бе прожектиран игралният филм „Пробуждащи се в мрака“, създаден от режисьора Ертем Гьореч по сценарий на Ведат Тюркалъ (…) 

***

На филмовата балканиада – дух на доброжелателство и приятелство

Ден на югославския филм 

Варна, 11 август 1965 г. // Интересът към първата филмова балканиада е огромен – до сега 80 хиляди зрители са гледали в кинотеатрите във Варна прожекциите на филмовите творби на Албания, България, Гърция, Румъния, Турция, Югославия. 

На първата среща на балканските филмови творци цари атмосфера на най-искрено доброжелателство и приятелство. (…)

Лентата на Първият балкански филмов форум продължава да се върти. Неговият четвърти ден е посветен на новите кинопроизведения на братска Югославия. Югославският ден на филмовия форум на балканските страни започна с пресконференция на чуждестранните и наши журналисти и кинодейци. Бяха представени членовете на Югославската национална комисия за ЮНЕСКО. 

Ръководителят на делегацията, а също и Душан Макавеев – сценарист и режисьор на фестивалния филм „Човекът не е птица“, Столе Янкович – постановчик на филма „Радополе“, и други изнесоха в отговор на многобройните въпроси на присъстващите редица интересни подробности за производствените възможности и творческите насоки на югославската филмова индустрия. Авторите на филмите разказаха за художествено-естетическите концепции, които са вложили в двете игрални кинокартини и в късометражните филми (…) 

На тържествената премиера югославската кинематография ни се представи с късометража „Сълза на лицето“, спечелил награда на неотдавна завършилия в Москва Международен кинофестивал, а също и късометражните филми „Граница“, „Девойки без момчета“, „Метаморфоза“ и „Пътуване из вселената“. Проектиран бе и игралният филм „Човек не е птица“, сценарист и режисьор Душан Макавеев, оператор Александър Петкович, в главните роли Милена Дравич, Янез Върховец, Борис Дворник, Столе Аранджелович и Ева Балаш (…) 

***

Първи балкански филмов фестивал 

Ден на киноизкуството на Народна република Албания 

Варна, 12 август 1965 г. // В деня на киноизкуството на Народна република Албания на Първия балкански филмов фестивал бяха прожектирани филмите „Аргирокастро“ – документална кинокартина за историческия албански град Аргирокастро; „Когато дойде ноември“ – поетичен филмов очерк за преобразуванията в Албания през последните 20 години; „Първите години“ – игрален филм, създаден по сценарий на Фатмир Гаят от режисьора Кристак Дамо – действието се развива в трудната обстановка непосредствено след завършване на Втората световна война; „Бистрица 63“ – документален филм за строежа на язовир „Бистрица“; късометражен филм „Танцът на орлите“; „Мълчание, което говори“ – цветен документален филм за паметниците на албанската култура. 

***

Резултатите от деловите срещи на Балканския кинофестивал

Варна, 13 август 1965 г. // Дните на Първия филмов фестивал на Балканите преминаха не само в творчески срещи и премиерни прожекции, но и при делови разговори на представителите на предприятията за разпространение на филми. Кореспондентът помоли директора на предприятие „Разпространение на филми“ Борислав Виденов да сподели резултатите от работата на търговския отдел на фестивала. 

„В стремежа си да засилим идеите на Балканския филмов фестивал – заяви Б. Виденов – нашето предприятие води разговори с представители от Турция, Гърция Югославия и някои други страни. Ние желаем филмите, които бяха показани на Балканския фестивал, да достигнат до всички зрители в България. За тази цел ние постигахме договор с турската фирма „Угур-филм“ чрез нейния представител г-н Мемдух Юн за размяна на турския филм „Легенда за Али от Кешан“ срещу нашите мултипликационни филми „Маргаритка“, „Ябълката“, „Второто аз“, „Парад“ и „Дух в бутилка“. С турската фирма „Филмолимитец ширкети“ чрез г-н Ертем Гьореч ние водихме разговори за закупуване на филма „Пробуждащи се в мрака“. 

От Румъния съгласно сключения договор ние получаваме филмите „Гората на обесените“, „Гаудеамус Игитур“ и „Белият Мавър“. За киноекраните в страната е закупен и филмът на Югославия, показан на Балканския фестивал, „Човек не е птица“. 

По време на фестивала бяха водени делови разговори и подписан договор с г-н Николаос Фон Рам за българските късометражни филми „Маргаритка“ и „Дух в бутилка“. Фирмата „Кранор“ от Израел подписа договор за закупуването на нашите игрални филми „Горещо пладне“, „Вълчицата“ и „Крадецът на праскови“. 

***

Говорят гости на Първия балкански филмов фестивал 

Варна, 14 август 1965 г. // (…) Енрико Фулкиньони, представител на ЮНЕСКО: 

Резултатите от фестивала са твърде положителни. Двете кинематографии – турската и гръцката, се представиха с творби, отличаващи се със своята култура. А кинематографите на България, Югославия и Румъния ни представиха произведения на млади творци, които са на международно равнище. Много интересно беше за нас вниманието, с което публиката, в по-голямата си част младежи, следеше филмите (…) 

***

Първи балкански филмов фестивал 

Заседание на Президиума 

Варна, 14 август 1965 г. // Днес тук се състоя заседание на Президиума на Балканския филмов фестивал. Членовете на Президиума приеха да се учреди постоянен учредителен орган на фестивала в състав: председател, подпредседател и секретар. Председателството на фестивала ще се поема от страната, в която ще се провежда, подпредседателското място се представя на страната-домакин на следващия фестивал, а секретарството – на страната, в която той е бил проведен в предходната година (…) 

***

Мнението на кинокритиците

Варна, 14 август 1965 г. // Между българските и чуждестранните кинокритици – гости на Първия балканки фестивал, бе проведен неофициална анкета. За най-добре отговарящ на идеите на фестивала филм се счита румънския двусериен филм „Гората на обесените“, за най-добър в художествено отношение – гръцкият филм „Електра“, за най-добър късометражен – югославският „Сълза на лицето“ и за най-добър мултипликационен – българският филм „Маргаритка“. За най-добро изпълнение на мъжка и женска роля се преценява изпълнението на румънския актьор Виктор Ребенчук, изпълнител на главната роля във филма „Гората на обесените“, и на гръцката актриса Ирини Папа във филма „Електра“. 

***

Първият балкански филмов фестивал е закрит 

Варна, 14 август 1965 г. // Първият балкански филмов фестивал, продължил 7 дни, завърши. Под егидата на ЮНЕСКО дейци на изкуството от балканските страни положиха основите на едно начинание, посветено на благородните цели за разширяване на културните връзки за по-добро взаимно опознаване и сприятеляване на народите от Балканите. 

Тази вечер централното фестивално кино „Ленин“ разтвори за последен път вратите си за участниците. (…)

Екранът угасна. Настъпиха минутите на раздялата – тържественото закриване на първата среща на балканските кинодейци (…)

Сред аплодисментите на присъстващите на представителя на ЮНЕСКО, на ръководителите на делегациите на балканските страни и на създатели на фестивални филми бяха връчени дипломи и възпоменателния знак на Първия балкански фестивал – гълъб, изработен от керамика с инициалите на ЮНЕСКО. 

Знамето на ЮНЕСКО, което в продължение на една седмица се вя на Първата балканска среща на кинотворците, бавно се спуска от пилона. 

То е предадено на представителя на Турция, за да бъде издигнато отново през есента на 1966 година в Истанбул, когато балканските народи ще изпратят за нова среща своите кинодейци. (…) 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 06:29 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
10517
Хроника

През 1965 г. във Варна се провежда Първият балкански филмов фестивал

През 1965 г. Варна е домакин на първото издание на Балканския филмов фестивал, който се провежда  от 8 до 14 август.През 1964 г. в Букурещ, Румъния, се провежда конференция на бюрата на националните балкански комисии на ЮНЕСКО с участието на балкански филмови делегации, на която се взима решение за създаването на Балкански филмов фестивал.

| 08 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
През 1965 г. във Варна се провежда Първият балкански филмов фестивал
През 1965 г. във Варна се провежда Първият балкански филмов фестивал
Снимка © Симеон Ненов

През 1965 г. Варна е домакин на първото издание на Балканския филмов фестивал, който се провежда  от 8 до 14 август.

Поредна акция на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се състои в Ямбол на 5 октомври. Предавателният пункт ще бъде разположен от 10:00 до 14:00 часа на паркинга пред магазин „Кауфланд“, съобщиха на регионалната Фейсбук страница на инициативата. Освен пластмасови капачки, ще се събират и алуминиеви кенчета.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ са организира от няколко години в страната. Чрез нея до момента са осигурени 22 кувьоза за новородени, шест неонатални линейки, две високопроходими линейки и над 40 медицински уреда за болници в страната. Средствата за тях са от рециклираните над 1 000 000 кг пластмаса, допълват организаторите.

Последната акция на „Капачки за бъдеще“ в Ямбол се състоя пред спортна зала „Диана“ през април т. г., припомня . Есенната кампания в града през 2023 г. беше изключително успе

В Плевен партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това стана по време на консултации, които се състояха в заседателната зала на Община Плевен в присъствието на кмета д-р Валентин Христов.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените политически сили - коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", партия "Възраждане", ДПС, коалиция "БСП за България", партия "Има такъв народ". 

Направени бяха няколко корекции, които не касаят цялостното разпределение на квотите на партиите. Искам да благодаря на представителите на партиите за коректността, каза след края на консултациите секретарят на Община Плевен Соня Ганева. 

Общо СИК на територията на общината са 161. Предстои да се сформи

Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по-висока събираемост на местните данъци и такси в сравнение с 2022 г., което показва, че администрацията работи добре и се спазва финансова дисциплина, каза председателят на ОбС – Мизия Татяна Спасова. 

Общо 39 на сто бюджета за изразходвани за сектор образование, 23 на сто - за социални дейности, а 14 на сто - за благоустрояване и комунално стопанство. Малко над 46 000 лв са инвестирани за оборудване с детски съоръжения за игри на открито в единствената детска градина "Незабравка" в общината, която разполага и с три бази в селата Софрониево, Крушовица и Липница. И четирите дворни пространства са облагородени, става ясно от отчета на бюджета на община Мизия. За нуждите на градината и нейните

По предложение на парламентарната група на „Възраждане“ депутатите ще обсъдят като първа точка днес проект за решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Преди това депутатите гласуваха предложения дневен ред, който предвиждаше проекторешението да бъде обсъдено утре, като точка втора от дневния ред. Предложението на „Възраждане“ точката да стане първа в дневния ред за днес бе подкрепено със 133 гласа „за“, двама гласуваха –„против“ и 34- ма с „въздържал се“. Депутатите гласуваха още отпадане от дневния ред на предложения като първа точка за днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите със 181 гласа „за“, един – „п

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

През 1964 г. в Букурещ, Румъния, се провежда конференция на бюрата на националните балкански комисии на ЮНЕСКО с участието на балкански филмови делегации, на която се взима решение за създаването на Балкански филмов фестивал. За участие във фестивала с филмови продукции са поканени представители на Албания, България, Гърция, Румъния, Турция и Югославия. Фестивалът има несъстезателен характер. Избран е 29-членен фестивален комитет, начело с д-р Петър Вутов, председател на Комитета по култура и изкуство и 23-членен организационен комитет. Създадено е и специално пресбюро, което издава информационен бюлетин на френски и български език.

Извън програмата във форума като гост-наблюдатели, присъстват кинодейци, продуценти, журналисти от европейски държави, Съветския съюз и Япония. 

Фестивалът показва постигнатото в областта на кинематографията в Балканския регион, дава възмосност за обмяна на идеи и перспективи, подобно на други утвърдени в Европа и света фестивали. Балканският филмов фестивал в своята концепция предвижда обмен на филми между балканските държави, както и извън тях. 

На 14 август 1965 г. Първият балкански кинофестивал е закрит. Взима се решение през 1966 г. да се проведе в Турция. Поради трудности от различен характер, Вторият балкански филмов фестивал се провежда през 1970 г. в Мамая, Румъния. Третият – през 1979 г. в Истанбул, Турция, през 1980 г. в Любляна, Югославия, а през 1981 г. в Атина, Гърция. Шестият балкански филмов фестиал се провежда през 1982 г. в София.

В бюлетин „Вътрешна информация“ четем за откриването на фестивала:

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще изиска от разработчиците на системата за дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическото обучение на кандидат-водачите, да приключат работа по-рано от предвидените пет месеца. Това стана известно по време на втората работна среща с представители на автошколите, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 

По време на днешните разговори бяха обсъдени обнародваните промени в наредбите за обучението и изпитите на кандидатите за водачи. 

„Уверявам ви, че ще направим всичко възможно системата да е готова преди крайния срок, така че да имаме повече време да проверим нейните възможности и заедно да я тестваме. Ако установим проблеми или пропуски, ще работим за постигането на ефективен и работещ продукт, който да е от полза на бранша и курсистите. След

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Първият балкански кинофестивал е открит

Варна, 8 август 1965г. // Тази вечер на гостоприемния български бряг бе поставено началото на още една проява за общуване и приятелство на хората, населяващи балканския полуостров. Тържествено бе открит Първият балкански филмов фестивал. 

За фестивала са пристигнали делегация на Албания с ръководител Абаз Ходжа, заместник директор на кино студиа „Нова Албания“, гръцка делегация с ръководител Стелиос Ксефлудас, секретар на гръцката национална комисия за ЮНЕСКО, румънска делегация начело със Станчу Марин, турска делегация начело със Селчук Бакалбашъ, директор на отдел „Кино и фото“ при Министерството на информацията и туризма, югославска делегация с ръководител Гойко Секуловски, член на югославската комисия за ЮНЕСКО. 

Освен официалните делегации, пристигнали са и много гости, кинодейци, журналисти, продуценти от Съветския съюз, Англия, ГДР, ГФР, Полша, Унгария, Франция, Чехословакия, Япония. Между официалните гости на фестивала са Н. А. Романов, председател на  Държавния комитет по кинематография в СССР, Гюнтер Вит, заместник-министър на културата на ГДР и други. (…)

На сцената на блесналото в светлина фестивално кино заемат места председателят на Комитета по културата и изкуството д-р Петър Вутов, началник на отдел „Филми и телевизия“ в департамента „Културна дейност“ при ЮНЕСКО Енрико Фулкиньони, ръководители и членове на делегациите от балканските страни за кинофестивала, началникът на управление „Кинематография“ Александър Дунчев, главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Борис Милев, председателят на Съюза на кинодейците в България заслужилият артист Тодор Динов и др. 

Реч по случай откриването на Първия балкански филмов фестивал произнесе доктор Петър Вутов. В света, каза той, са се утвърдили със своите традиции и авторитет редица кинофестивали. От днес към тях ще се прибави още един нов, най-младият – Балканският филмов фестивал. И както всяка младост, той е многообещаващ. Влиянието на киноизкуството и неговата роля в живота в опознаването на народите, стават все по-големи. Това предопределя значително успеха на нашия фестивал, който се провежда под високо хуманния и благороден девиз за опознаване и сближаване на балканските народи. (….)

***

Част втора

Доктор Петър Вутов изтъкна, че фестивалът е една сериозна стъпка към взаимност, един етап за по-нататъшно развиване на обмена на филми и тяхното разпространение по киномрежите на съответните балкански страни.

Щастлив съм, каза той, да поздравя с нашето българско „добре дошли“ присъстващите тук гости и всички, които ще вземат участие във фестивала. От името на правителството на Народна република България и Комитета по културата и изкуството, на Балканските национални комисии за ЮНЕСКО и на Фестивалния комитет д-р Петър Вутов поздрави представителите на кинодейците от Албания, Гърция, Румъния, Турция, Югославия и България по случай откриването на този голям културен празник. 

Доктор Петър Вутов завърши с пожеланието Първият балкански филмов фестивал да превърне през следващите дни в живо дело смисъла на фестивалния девиз „Киноизкуството – за дружба на Балканите". (…)

***

Част трета

Приветствията на ЮНЕСКО към участниците на Първия балкански филмов форум предаде г-н Енрико Фулкиньони, началник на отдел „Филми и телевизия“ в департамента „Културна дейност“ при ЮНЕСКО, който пожела на фестивала пълен успех в неговото високохуманно начинание да служи за разширяване и укрепване на връзките между народите на Балканите. (…)

На пилона български актриси тържествено издигат знамето на ЮНЕСКО, под чийто патронаж ще се проведат фестивалните дни във Варна, през време, на които  ще бъдат показани в официалната и неофициална програма над 50 игрални и късометражни филми. (…)

Българското кино се представя в своята вечер с късометражните продукции „Звездичката“ и „Толкова ли съм лош“ и с игралния филм „Неспокоен дом“.

Екрана с емблемата на фестивала блясва за първата кинопрожекция. Първият балкански филмов фестивал е открит с филм на ЮНЕСКО „Богатствата на човечеството“.

Тази вечер в 16-те зимни и летни кинотеатри в града и курортните околности започнаха фестивалните празници с прожекции на филми, дали си среща на Първия балкански филмов форум. (…)

***

Първи балкански кинофестивал

На екрана – турската кинематография 

Варна, 10 август 1965 г. // (…) На тържествената премиера бяха показни документалните филми „Цветни стени“ – цветен филм за трите основни периода в развитието на турската анадолска керамика; документалният филм „Книга за празненствата“, който запозна публиката с любопитни моменти и факти от едно голямо народно празненство в Истанбул; късометражният филм „ За да се живее“ – цветен филм за народната медицина в Анадола. След това бе прожектиран игралният филм „Пробуждащи се в мрака“, създаден от режисьора Ертем Гьореч по сценарий на Ведат Тюркалъ (…) 

***

На филмовата балканиада – дух на доброжелателство и приятелство

Ден на югославския филм 

Варна, 11 август 1965 г. // Интересът към първата филмова балканиада е огромен – до сега 80 хиляди зрители са гледали в кинотеатрите във Варна прожекциите на филмовите творби на Албания, България, Гърция, Румъния, Турция, Югославия. 

На първата среща на балканските филмови творци цари атмосфера на най-искрено доброжелателство и приятелство. (…)

Лентата на Първият балкански филмов форум продължава да се върти. Неговият четвърти ден е посветен на новите кинопроизведения на братска Югославия. Югославският ден на филмовия форум на балканските страни започна с пресконференция на чуждестранните и наши журналисти и кинодейци. Бяха представени членовете на Югославската национална комисия за ЮНЕСКО. 

Ръководителят на делегацията, а също и Душан Макавеев – сценарист и режисьор на фестивалния филм „Човекът не е птица“, Столе Янкович – постановчик на филма „Радополе“, и други изнесоха в отговор на многобройните въпроси на присъстващите редица интересни подробности за производствените възможности и творческите насоки на югославската филмова индустрия. Авторите на филмите разказаха за художествено-естетическите концепции, които са вложили в двете игрални кинокартини и в късометражните филми (…) 

На тържествената премиера югославската кинематография ни се представи с късометража „Сълза на лицето“, спечелил награда на неотдавна завършилия в Москва Международен кинофестивал, а също и късометражните филми „Граница“, „Девойки без момчета“, „Метаморфоза“ и „Пътуване из вселената“. Проектиран бе и игралният филм „Човек не е птица“, сценарист и режисьор Душан Макавеев, оператор Александър Петкович, в главните роли Милена Дравич, Янез Върховец, Борис Дворник, Столе Аранджелович и Ева Балаш (…) 

***

Първи балкански филмов фестивал 

Ден на киноизкуството на Народна република Албания 

Варна, 12 август 1965 г. // В деня на киноизкуството на Народна република Албания на Първия балкански филмов фестивал бяха прожектирани филмите „Аргирокастро“ – документална кинокартина за историческия албански град Аргирокастро; „Когато дойде ноември“ – поетичен филмов очерк за преобразуванията в Албания през последните 20 години; „Първите години“ – игрален филм, създаден по сценарий на Фатмир Гаят от режисьора Кристак Дамо – действието се развива в трудната обстановка непосредствено след завършване на Втората световна война; „Бистрица 63“ – документален филм за строежа на язовир „Бистрица“; късометражен филм „Танцът на орлите“; „Мълчание, което говори“ – цветен документален филм за паметниците на албанската култура. 

***

Резултатите от деловите срещи на Балканския кинофестивал

Варна, 13 август 1965 г. // Дните на Първия филмов фестивал на Балканите преминаха не само в творчески срещи и премиерни прожекции, но и при делови разговори на представителите на предприятията за разпространение на филми. Кореспондентът помоли директора на предприятие „Разпространение на филми“ Борислав Виденов да сподели резултатите от работата на търговския отдел на фестивала. 

„В стремежа си да засилим идеите на Балканския филмов фестивал – заяви Б. Виденов – нашето предприятие води разговори с представители от Турция, Гърция Югославия и някои други страни. Ние желаем филмите, които бяха показани на Балканския фестивал, да достигнат до всички зрители в България. За тази цел ние постигахме договор с турската фирма „Угур-филм“ чрез нейния представител г-н Мемдух Юн за размяна на турския филм „Легенда за Али от Кешан“ срещу нашите мултипликационни филми „Маргаритка“, „Ябълката“, „Второто аз“, „Парад“ и „Дух в бутилка“. С турската фирма „Филмолимитец ширкети“ чрез г-н Ертем Гьореч ние водихме разговори за закупуване на филма „Пробуждащи се в мрака“. 

От Румъния съгласно сключения договор ние получаваме филмите „Гората на обесените“, „Гаудеамус Игитур“ и „Белият Мавър“. За киноекраните в страната е закупен и филмът на Югославия, показан на Балканския фестивал, „Човек не е птица“. 

По време на фестивала бяха водени делови разговори и подписан договор с г-н Николаос Фон Рам за българските късометражни филми „Маргаритка“ и „Дух в бутилка“. Фирмата „Кранор“ от Израел подписа договор за закупуването на нашите игрални филми „Горещо пладне“, „Вълчицата“ и „Крадецът на праскови“. 

***

Говорят гости на Първия балкански филмов фестивал 

Варна, 14 август 1965 г. // (…) Енрико Фулкиньони, представител на ЮНЕСКО: 

Резултатите от фестивала са твърде положителни. Двете кинематографии – турската и гръцката, се представиха с творби, отличаващи се със своята култура. А кинематографите на България, Югославия и Румъния ни представиха произведения на млади творци, които са на международно равнище. Много интересно беше за нас вниманието, с което публиката, в по-голямата си част младежи, следеше филмите (…) 

***

Първи балкански филмов фестивал 

Заседание на Президиума 

Варна, 14 август 1965 г. // Днес тук се състоя заседание на Президиума на Балканския филмов фестивал. Членовете на Президиума приеха да се учреди постоянен учредителен орган на фестивала в състав: председател, подпредседател и секретар. Председателството на фестивала ще се поема от страната, в която ще се провежда, подпредседателското място се представя на страната-домакин на следващия фестивал, а секретарството – на страната, в която той е бил проведен в предходната година (…) 

***

Мнението на кинокритиците

Варна, 14 август 1965 г. // Между българските и чуждестранните кинокритици – гости на Първия балканки фестивал, бе проведен неофициална анкета. За най-добре отговарящ на идеите на фестивала филм се счита румънския двусериен филм „Гората на обесените“, за най-добър в художествено отношение – гръцкият филм „Електра“, за най-добър късометражен – югославският „Сълза на лицето“ и за най-добър мултипликационен – българският филм „Маргаритка“. За най-добро изпълнение на мъжка и женска роля се преценява изпълнението на румънския актьор Виктор Ребенчук, изпълнител на главната роля във филма „Гората на обесените“, и на гръцката актриса Ирини Папа във филма „Електра“. 

***

Първият балкански филмов фестивал е закрит 

Варна, 14 август 1965 г. // Първият балкански филмов фестивал, продължил 7 дни, завърши. Под егидата на ЮНЕСКО дейци на изкуството от балканските страни положиха основите на едно начинание, посветено на благородните цели за разширяване на културните връзки за по-добро взаимно опознаване и сприятеляване на народите от Балканите. 

Тази вечер централното фестивално кино „Ленин“ разтвори за последен път вратите си за участниците. (…)

Екранът угасна. Настъпиха минутите на раздялата – тържественото закриване на първата среща на балканските кинодейци (…)

Сред аплодисментите на присъстващите на представителя на ЮНЕСКО, на ръководителите на делегациите на балканските страни и на създатели на фестивални филми бяха връчени дипломи и възпоменателния знак на Първия балкански фестивал – гълъб, изработен от керамика с инициалите на ЮНЕСКО. 

Знамето на ЮНЕСКО, което в продължение на една седмица се вя на Първата балканска среща на кинотворците, бавно се спуска от пилона. 

То е предадено на представителя на Турция, за да бъде издигнато отново през есента на 1966 година в Истанбул, когато балканските народи ще изпратят за нова среща своите кинодейци. (…) 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.