Начало На преден план Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи председателят на Националното сдружениe "Недвижими имоти"
10069
Икономика

Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи председателят на Националното сдружениe "Недвижими имоти"

Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).По последни данни от Агенцията по вписванията за второто тримесечие спрямо първото на тази година в София броята на вписаните сделки с недвижими имоти нараства с 32 на сто, в Пловдив - с 21,5 на сто, във Варна - с 24,7 на сто, а в Бургас се отчита сериозно увеличение с близо 49 на сто (48,8 процента).

| 08 Август 2024, 07:00 ч.
Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи  председателят на Националното сдружениe
Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи председателят на Националното сдружениe "Недвижими имоти"
Снимка © Цветомир Петров

Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ). На годишна и на тримесечна база градът е лидер спрямо София, Варна и Пловдив, с близо 40 на сто ръст на вписаните сделки за недвижими имоти и увеличаващ се брой на покупките за втори ваканционен дом.

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Изразявам своето силно безпокойство, че Областна администрация - Добрич, определени икономически кръгове и институции целенасочено оказват административен натиск за възпрепятстване провеждането на местен референдум. Това заявява в позиция, разпратена до медиите, кметът на община Добричка Соня Георгиева. 

"В качеството си на кмет и жител на Община Добричка се обръщам към широката общественост, провокирана от тревожната ситуация, която се създаде след решението на Добрички общински съвет за произвеждане на референдум на 27 октомври 2024 година", посочва още Георгиева. 

По думите й позицията на Областният управител Румен Русев е странна. "Той първо върна решението за преразглеждане, а след това депозира жалба до Административен съд-Добрич. Най-общо казано, неговите мотиви подлагат под съмнение грамотността и информираността на жителите на община Добричка. Същеврем

По последни данни от Агенцията по вписванията за второто тримесечие спрямо първото на тази година в София броята на вписаните сделки с недвижими имоти нараства с 32 на сто, в Пловдив - с 21,5 на сто, във Варна - с 24,7 на сто, а в Бургас се отчита сериозно увеличение с близо 49 на сто (48,8 процента). Ако направим сравнение на второто тримесечие със същия период на предходната година, което е показателно за тенденциите на пазара на недвижими имоти, за София нарастването е 11,9 на сто, във Варна е 4,25 на сто, в Пловдив има спад с 2 на сто, а в Бургас нарастването е 43 процента, посочи Бочев.

Общо за четирите града нарастването на годишна база - второ тримесечие на 2024 г. спрямо второ тримесечие на 2023 г., е около 10 процента, а нарастването общо за България на броя вписвания за второто тримесечие на тази година е пренебрежимо малко, коментира председателят на НСНИ. Данните показват, че за второто тримесечие на 2023 г. са отчетени 54 371 вписвания, а за същия период на тази година - 54 379. Буквално осем вписвания повече, което прави 0,01 на сто нарастване, коментира още експертът и посочи, че това е красноречив пример, че нарастването на продажбите отново е с фокус големите градове. В по-малките градове, както и в необластните центрове имаме и спад на продажбите, което обуславя почти минималното нарастване в цялата страна, допълни Бочев.

Феноменът Бургас

Бургас в момента е водещият град като ръст на сделките с недвижими имоти, но като тотален брой продажби, дори и с този голям ръст от над 40 на сто, Бургас е по-назад и от Варна, Пловдив и от София. Според статистиката Бургас има за второто тримесечие на годината 2483 сделки, докато във Варна те са 3953, в Пловдив - 4090, а в София - 9641. В това отношение Бургас има с какво да догонва трите големи града, коментира експертът.

През последните години Бургас се разви като изключително добър център за живеене и не случайно няколко години получава наградата за най-добър град за живеене в България, отбеляза председателят на НСНИ и посочи, че в морския град активно са започнали да се развиват и складовите бази, а в момента се строят цели нови жилищни квартали. Според него тези темпове на растеж на имотния пазар в Бургас ще продължат и през следващата година. Част от бума в Бургас се дължи и на пазара на ваканционни имоти, където се отчитат доста вписвания на подобни имоти. Запазва се тенденцията, породила се по време на пандемията, хората отново да се върнат към желанието за покупка на втори дом и най-често те се насочват към морето, и сега очевидно предпочитанията са към района на Бургас, каза Бочев.

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

„С оглед на настъпилата смърт очакваме Районната прокуратура да ни изпрати по компетентност делото за причиняване на смърт. Ще му бъде повдигнато ново обвинение с оглед по-тежка квалификация на деянието “, допълни Стоилова.

Младежът и към този момент е в ареста, докато тече разследването. Той е бил подведен под отговорност за побоя.

Другото момче, с което са били заедно, се води свидетел и няма доказано съпричастие към инцидента. Това показват и записите от охранителната камера, заснела престъплението, допълни говорителят на прокуратурата.

Жената, на 56-години, почина в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Рахила Ангелова“. Двама н

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в село Мамарчево, за който се очакват 9,1 млн. лева финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите социални услуги и защитените жилища ще са на терен от 14 декара в района на бившето училище. Капацитетът ще е за 120 потребители. Ще бъде закрит сегашният Дом за пълнолетни с умствена изостаналост край село Малко Шарково, като част от политиката на държавата за закриване на такъв тип социални институции, стана известно на заседанието.

"Общинският заем ще бъде със срок на изплащане една година. Ще бъде поет от Фонд ФЛАГ, където в момента са най-изгодни условията за такъв кредит. Разходите ще бъдат възстановени веднага след отпускане на финансирането", посоч

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

За девета поредна година България се включва в инициативата за Ден без жертви на пътя. Мария Ботева, заместник-началник в отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обясни пред медиите, че и тази година мото на кампанията е: “Остани жив, пази живота”.

Според статистиката в деня без жертви на пътя през 2016 г. няма загинали, през 2017 г. има един загинал, а през 2018, 2021 и 2022 г. също няма загинали. Най-много са жертвите през 2019 г. - петима души. 

Да се постараем поне в един ден да сме отговорни, за да съхраним човешки животи, призова Ботева.

 

 

Разрешителните за  строеж на жилищни сгради

Ако сравним второто тримесечие на тази година със същото на предходната година, отново ще видим лидерството на Бургас, където се отчита нарастване на броя издадени разрешения за строеж на жилищни сгради с около 25 на сто (24,63 на сто), на броя на жилищата в тях - с 83,4 на сто, а като разгъната застроена площ нарастването е с близо 65 на сто. Очевидно Бургас отново е водач спрямо другите големи градове, коментира експертът, въпреки че Пловдив изпреварва морския град по брой издадени разрешителни за строеж на жилищни сгради - с ръст от 37,7 на сто, по останалите два показателя - брой жилища и разгъната застроена площ, е по-назад от Бургас.

В Пловдив нарастването на броя жилища е 39 на сто, а като разгъната застроена площ - около 44 на сто. В София и Варна има спад на издаваните разрешения, като в столицата той е около 24 на сто за брой сгради, минус 27 процента - за брой жилища, и минус 32 процента разгърната застроена площ. Във Варна - за брой сгради е минус 8,6 на сто, като брой жилища е минус 46 процента, а като разгърната застроена площ - минус 30 процента.

Това, според Бочев, отново показва, че Бургас е първенец тази година и най-вероятно с издадените разрешения за строеж, които като продажби ще бъдат отчетени през идната и даже през 2026 г., ще запази челните си позиции по брой вписани продажби на жилищни имоти и през следващите една-две години, коментира председателят на НСНИ.

Цените

Ръстът на цените на имотите за живеене и на продажбите им доста пропорционално вървят, отбеляза експертът, като отново изтъкна, че общото нарастване на броя продажби за четирите големи града, където е най-развитият пазар на имоти, е около 10 процента на годишна база. Смятам, че нарастването на цените горе-долу кореспондира с този ръст и е около 10-12 процента на годишна база, което е съвсем нормално при това завишено търсене на имоти в големите градове, посочи председателят на НСНИ.

Бочев каза, че донякъде се запазва и тенденцията търсенето на жилищни имоти да превишава предлагането. Фактът, че ако искате да купите готово жилище, с разрешение за ползване, добро качество - като етаж, изложение и строителство, е почти невъзможно и трябва да се търси имот на вторичния пазар, коментира експертът. По думите му строителите успяват да продадат жилищата още в етапа им на изграждане, а голяма част - още преди Акт 14 или преди удостоверението за завършен груб. Според Бочев, докато тази тенденция е налице, както и докато продължава политика на банките да поддържат доста нисък лихвен процент по ипотечните кредити, което също е предпоставка за завишеното търсене на имоти, цените на имотите и продажбите им ще растат.

Според експерта темповете на ръст на цените и на продажбите на имоти от около 10 на сто се очаква да се запазят до края на тази година. Като цяло Бочев очаква в България да има стабилен пазар на недвижими имоти както тази, така и следващата година, но в контекста на неизвестността от това дали ще бъдем приети, или не в еврозоната и как това ще се отрази върху пазара. Ако бъдем приети, дали да очакваме, както в повечето страни членове на еврозоната, не много високо, но все пак нарастване на цените на имотите, може би пак в рамките на десетина процента, и какви ще бъдат нагласите на пазара, ако не бъдем приети в еврозоната, и дали това ще го охлади пазара, коментира председателят на НСНИ двете възможни тенденции. Бочев обаче посочи, че и в двата случая няма да има драстичен скок или спад нито на цените на имотите, нито на броя на продажбите им.

Средно в момента цената на квадратен метър жилищна площ в София е в границите 1500-1600 евро на квадратен метър, каза председателят на НСНИ и допълни, че цените варират според квартала, качеството на строителството, изложението и в този смисъл жилища могат да се намерят и на цени 1200-1300 евро на квадратен метър, а в най-скъпите квартали в София те са 3500-4000 евро и дори малко повече за определен брой бутикови сгради на топ локациите.

По въпроса за надценяването на жилищните имоти председателят на НСНИ посочи, че той може да бъде разгледан в няколко аспекта. Във всички имотни сайтове има обяви от хора, които сами искат да продадат имотите си или се съветват с консултанти, които не са съвсем компетентни, пробвайки да продадат жилищата си на прекалено високи цени. Има и такива, които не успяват, но с времето се научават и повечето от тях коригират цените на нормалните пазарни нива, коментира експертът. Според него обаче общата тенденция показва, че докато има завишено търсене на недвижими имоти, най-вероятно цените ще се задържат в сегашните си равнища и дори малко ще растат нагоре.

Според председателя на НСНИ както Бургас в регионален план има с какво да догонва София, Пловдив и Варна като брой продажби например, така и София като европейска столица има да наваксва по нива на цените. Ние в момента сме на едно от най-ниските равнища спрямо всички столици на държавите от ЕС, а дори и с Белград да се сравним, цените в София на квадратен метър жилищна площ са по-ниски от тези в столицата на Сърбия, каза Бочев и отбеляза, че и поради тази причина тенденцията на поскъпване на имотите у нас ще се запази и през следващите една-две години.

Колко са реалните участници на пазара на имоти

Според председателя на НСНИ, ако се отнесе борят на вписаните продажби на жилищни имоти през тази година, които на тримесечие са обикновено около 50 000, а на година - близо 200 000, при население на България от около 6 милиона, тогава вероятно броят на участниците на пазара е около 3 на сто. Но при съпоставяне на активното работещо население с броя сделки процентът ще бъде доста по-значителен. Бочев напомни, че не може да се отчитат едногодишните продажби към това колко процента от населението участват в пазара на недвижими имоти, защото тази година купуват или продават една част от хората, а следващата година - друга. По тази причина, според председателя на НСНИ, е много по-голям от 3 процента делът на българите, които участват активно в пазара на недвижими имоти. Същевременно експертът напомни, че София е била в челото на европейските столици с най-голям процент собствени жилища - над 90 процента. Това красноречиво говори, че българинът е свикнал да разполага със собствен имот и това е приоритет в житейския му път, в старанието му да спестява и да купува имоти, каза Бочев.

Докога ще продължи лихвеният "рай"

Очакванията на председателя на НСНИ са лихвеният "рай" в България да продължи вероятно до края на годината, а вероятно и през следващата. Според него това обаче няма да балонира пазара. Докато има такова търсене, няма как да имаме балон. Балон означава някой изкуствено да "надува" цените на имотите, за да извлича дивиденти, печалби или да монополизира пазара, но в България такава ситуация нямаме, каза Бочев. Но предупреди, че при планиране на покупка на имот винаги трябва да имаме едно наум, че ако сега вземем кредит при лихва 2,5 или 2,7 на сто, или дори на по-ниски равнища, заемите са дългогодишни, а това предполага, че сме разчели буфер в личните си финанси, за да издържим промяна с няколко пункта нагоре на лихвите. Нужно е поне 20 процента самоучастие, за да може подобна инвестиция да е стабилна във времето, коментира експертът. Той напомни, че при предходната финансова криза през 2008-2009 г. цените на имотите спаднаха с около 30-40 процента и хората изпитваха сериозни затруднения за обслужване на кредитите, а доста от заемите се превърнаха в лоши. В момента нямаме такава предпоставка. Пазарът върви добре и се надявам всички да инвестират с разум и с мисълта какво би се случило, ако тези лихвени проценти нараснат, като аз не очаквам да има драстично увеличение, коментира председателят на НСНИ.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 06:25 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
10069
Икономика

Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи председателят на Националното сдружениe "Недвижими имоти"

Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).По последни данни от Агенцията по вписванията за второто тримесечие спрямо първото на тази година в София броята на вписаните сделки с недвижими имоти нараства с 32 на сто, в Пловдив - с 21,5 на сто, във Варна - с 24,7 на сто, а в Бургас се отчита сериозно увеличение с близо 49 на сто (48,8 процента).

| 08 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи  председателят на Националното сдружениe
Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи председателят на Националното сдружениe "Недвижими имоти"
Снимка © Цветомир Петров

Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене, съобщи в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ). На годишна и на тримесечна база градът е лидер спрямо София, Варна и Пловдив, с близо 40 на сто ръст на вписаните сделки за недвижими имоти и увеличаващ се брой на покупките за втори ваканционен дом.

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Изразявам своето силно безпокойство, че Областна администрация - Добрич, определени икономически кръгове и институции целенасочено оказват административен натиск за възпрепятстване провеждането на местен референдум. Това заявява в позиция, разпратена до медиите, кметът на община Добричка Соня Георгиева. 

"В качеството си на кмет и жител на Община Добричка се обръщам към широката общественост, провокирана от тревожната ситуация, която се създаде след решението на Добрички общински съвет за произвеждане на референдум на 27 октомври 2024 година", посочва още Георгиева. 

По думите й позицията на Областният управител Румен Русев е странна. "Той първо върна решението за преразглеждане, а след това депозира жалба до Административен съд-Добрич. Най-общо казано, неговите мотиви подлагат под съмнение грамотността и информираността на жителите на община Добричка. Същеврем

По последни данни от Агенцията по вписванията за второто тримесечие спрямо първото на тази година в София броята на вписаните сделки с недвижими имоти нараства с 32 на сто, в Пловдив - с 21,5 на сто, във Варна - с 24,7 на сто, а в Бургас се отчита сериозно увеличение с близо 49 на сто (48,8 процента). Ако направим сравнение на второто тримесечие със същия период на предходната година, което е показателно за тенденциите на пазара на недвижими имоти, за София нарастването е 11,9 на сто, във Варна е 4,25 на сто, в Пловдив има спад с 2 на сто, а в Бургас нарастването е 43 процента, посочи Бочев.

Общо за четирите града нарастването на годишна база - второ тримесечие на 2024 г. спрямо второ тримесечие на 2023 г., е около 10 процента, а нарастването общо за България на броя вписвания за второто тримесечие на тази година е пренебрежимо малко, коментира председателят на НСНИ. Данните показват, че за второто тримесечие на 2023 г. са отчетени 54 371 вписвания, а за същия период на тази година - 54 379. Буквално осем вписвания повече, което прави 0,01 на сто нарастване, коментира още експертът и посочи, че това е красноречив пример, че нарастването на продажбите отново е с фокус големите градове. В по-малките градове, както и в необластните центрове имаме и спад на продажбите, което обуславя почти минималното нарастване в цялата страна, допълни Бочев.

Феноменът Бургас

Бургас в момента е водещият град като ръст на сделките с недвижими имоти, но като тотален брой продажби, дори и с този голям ръст от над 40 на сто, Бургас е по-назад и от Варна, Пловдив и от София. Според статистиката Бургас има за второто тримесечие на годината 2483 сделки, докато във Варна те са 3953, в Пловдив - 4090, а в София - 9641. В това отношение Бургас има с какво да догонва трите големи града, коментира експертът.

През последните години Бургас се разви като изключително добър център за живеене и не случайно няколко години получава наградата за най-добър град за живеене в България, отбеляза председателят на НСНИ и посочи, че в морския град активно са започнали да се развиват и складовите бази, а в момента се строят цели нови жилищни квартали. Според него тези темпове на растеж на имотния пазар в Бургас ще продължат и през следващата година. Част от бума в Бургас се дължи и на пазара на ваканционни имоти, където се отчитат доста вписвания на подобни имоти. Запазва се тенденцията, породила се по време на пандемията, хората отново да се върнат към желанието за покупка на втори дом и най-често те се насочват към морето, и сега очевидно предпочитанията са към района на Бургас, каза Бочев.

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

„С оглед на настъпилата смърт очакваме Районната прокуратура да ни изпрати по компетентност делото за причиняване на смърт. Ще му бъде повдигнато ново обвинение с оглед по-тежка квалификация на деянието “, допълни Стоилова.

Младежът и към този момент е в ареста, докато тече разследването. Той е бил подведен под отговорност за побоя.

Другото момче, с което са били заедно, се води свидетел и няма доказано съпричастие към инцидента. Това показват и записите от охранителната камера, заснела престъплението, допълни говорителят на прокуратурата.

Жената, на 56-години, почина в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Рахила Ангелова“. Двама н

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в село Мамарчево, за който се очакват 9,1 млн. лева финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите социални услуги и защитените жилища ще са на терен от 14 декара в района на бившето училище. Капацитетът ще е за 120 потребители. Ще бъде закрит сегашният Дом за пълнолетни с умствена изостаналост край село Малко Шарково, като част от политиката на държавата за закриване на такъв тип социални институции, стана известно на заседанието.

"Общинският заем ще бъде със срок на изплащане една година. Ще бъде поет от Фонд ФЛАГ, където в момента са най-изгодни условията за такъв кредит. Разходите ще бъдат възстановени веднага след отпускане на финансирането", посоч

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

За девета поредна година България се включва в инициативата за Ден без жертви на пътя. Мария Ботева, заместник-началник в отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обясни пред медиите, че и тази година мото на кампанията е: “Остани жив, пази живота”.

Според статистиката в деня без жертви на пътя през 2016 г. няма загинали, през 2017 г. има един загинал, а през 2018, 2021 и 2022 г. също няма загинали. Най-много са жертвите през 2019 г. - петима души. 

Да се постараем поне в един ден да сме отговорни, за да съхраним човешки животи, призова Ботева.

 

 

Разрешителните за  строеж на жилищни сгради

Ако сравним второто тримесечие на тази година със същото на предходната година, отново ще видим лидерството на Бургас, където се отчита нарастване на броя издадени разрешения за строеж на жилищни сгради с около 25 на сто (24,63 на сто), на броя на жилищата в тях - с 83,4 на сто, а като разгъната застроена площ нарастването е с близо 65 на сто. Очевидно Бургас отново е водач спрямо другите големи градове, коментира експертът, въпреки че Пловдив изпреварва морския град по брой издадени разрешителни за строеж на жилищни сгради - с ръст от 37,7 на сто, по останалите два показателя - брой жилища и разгъната застроена площ, е по-назад от Бургас.

В Пловдив нарастването на броя жилища е 39 на сто, а като разгъната застроена площ - около 44 на сто. В София и Варна има спад на издаваните разрешения, като в столицата той е около 24 на сто за брой сгради, минус 27 процента - за брой жилища, и минус 32 процента разгърната застроена площ. Във Варна - за брой сгради е минус 8,6 на сто, като брой жилища е минус 46 процента, а като разгърната застроена площ - минус 30 процента.

Това, според Бочев, отново показва, че Бургас е първенец тази година и най-вероятно с издадените разрешения за строеж, които като продажби ще бъдат отчетени през идната и даже през 2026 г., ще запази челните си позиции по брой вписани продажби на жилищни имоти и през следващите една-две години, коментира председателят на НСНИ.

Цените

Ръстът на цените на имотите за живеене и на продажбите им доста пропорционално вървят, отбеляза експертът, като отново изтъкна, че общото нарастване на броя продажби за четирите големи града, където е най-развитият пазар на имоти, е около 10 процента на годишна база. Смятам, че нарастването на цените горе-долу кореспондира с този ръст и е около 10-12 процента на годишна база, което е съвсем нормално при това завишено търсене на имоти в големите градове, посочи председателят на НСНИ.

Бочев каза, че донякъде се запазва и тенденцията търсенето на жилищни имоти да превишава предлагането. Фактът, че ако искате да купите готово жилище, с разрешение за ползване, добро качество - като етаж, изложение и строителство, е почти невъзможно и трябва да се търси имот на вторичния пазар, коментира експертът. По думите му строителите успяват да продадат жилищата още в етапа им на изграждане, а голяма част - още преди Акт 14 или преди удостоверението за завършен груб. Според Бочев, докато тази тенденция е налице, както и докато продължава политика на банките да поддържат доста нисък лихвен процент по ипотечните кредити, което също е предпоставка за завишеното търсене на имоти, цените на имотите и продажбите им ще растат.

Според експерта темповете на ръст на цените и на продажбите на имоти от около 10 на сто се очаква да се запазят до края на тази година. Като цяло Бочев очаква в България да има стабилен пазар на недвижими имоти както тази, така и следващата година, но в контекста на неизвестността от това дали ще бъдем приети, или не в еврозоната и как това ще се отрази върху пазара. Ако бъдем приети, дали да очакваме, както в повечето страни членове на еврозоната, не много високо, но все пак нарастване на цените на имотите, може би пак в рамките на десетина процента, и какви ще бъдат нагласите на пазара, ако не бъдем приети в еврозоната, и дали това ще го охлади пазара, коментира председателят на НСНИ двете възможни тенденции. Бочев обаче посочи, че и в двата случая няма да има драстичен скок или спад нито на цените на имотите, нито на броя на продажбите им.

Средно в момента цената на квадратен метър жилищна площ в София е в границите 1500-1600 евро на квадратен метър, каза председателят на НСНИ и допълни, че цените варират според квартала, качеството на строителството, изложението и в този смисъл жилища могат да се намерят и на цени 1200-1300 евро на квадратен метър, а в най-скъпите квартали в София те са 3500-4000 евро и дори малко повече за определен брой бутикови сгради на топ локациите.

По въпроса за надценяването на жилищните имоти председателят на НСНИ посочи, че той може да бъде разгледан в няколко аспекта. Във всички имотни сайтове има обяви от хора, които сами искат да продадат имотите си или се съветват с консултанти, които не са съвсем компетентни, пробвайки да продадат жилищата си на прекалено високи цени. Има и такива, които не успяват, но с времето се научават и повечето от тях коригират цените на нормалните пазарни нива, коментира експертът. Според него обаче общата тенденция показва, че докато има завишено търсене на недвижими имоти, най-вероятно цените ще се задържат в сегашните си равнища и дори малко ще растат нагоре.

Според председателя на НСНИ както Бургас в регионален план има с какво да догонва София, Пловдив и Варна като брой продажби например, така и София като европейска столица има да наваксва по нива на цените. Ние в момента сме на едно от най-ниските равнища спрямо всички столици на държавите от ЕС, а дори и с Белград да се сравним, цените в София на квадратен метър жилищна площ са по-ниски от тези в столицата на Сърбия, каза Бочев и отбеляза, че и поради тази причина тенденцията на поскъпване на имотите у нас ще се запази и през следващите една-две години.

Колко са реалните участници на пазара на имоти

Според председателя на НСНИ, ако се отнесе борят на вписаните продажби на жилищни имоти през тази година, които на тримесечие са обикновено около 50 000, а на година - близо 200 000, при население на България от около 6 милиона, тогава вероятно броят на участниците на пазара е около 3 на сто. Но при съпоставяне на активното работещо население с броя сделки процентът ще бъде доста по-значителен. Бочев напомни, че не може да се отчитат едногодишните продажби към това колко процента от населението участват в пазара на недвижими имоти, защото тази година купуват или продават една част от хората, а следващата година - друга. По тази причина, според председателя на НСНИ, е много по-голям от 3 процента делът на българите, които участват активно в пазара на недвижими имоти. Същевременно експертът напомни, че София е била в челото на европейските столици с най-голям процент собствени жилища - над 90 процента. Това красноречиво говори, че българинът е свикнал да разполага със собствен имот и това е приоритет в житейския му път, в старанието му да спестява и да купува имоти, каза Бочев.

Докога ще продължи лихвеният "рай"

Очакванията на председателя на НСНИ са лихвеният "рай" в България да продължи вероятно до края на годината, а вероятно и през следващата. Според него това обаче няма да балонира пазара. Докато има такова търсене, няма как да имаме балон. Балон означава някой изкуствено да "надува" цените на имотите, за да извлича дивиденти, печалби или да монополизира пазара, но в България такава ситуация нямаме, каза Бочев. Но предупреди, че при планиране на покупка на имот винаги трябва да имаме едно наум, че ако сега вземем кредит при лихва 2,5 или 2,7 на сто, или дори на по-ниски равнища, заемите са дългогодишни, а това предполага, че сме разчели буфер в личните си финанси, за да издържим промяна с няколко пункта нагоре на лихвите. Нужно е поне 20 процента самоучастие, за да може подобна инвестиция да е стабилна във времето, коментира експертът. Той напомни, че при предходната финансова криза през 2008-2009 г. цените на имотите спаднаха с около 30-40 процента и хората изпитваха сериозни затруднения за обслужване на кредитите, а доста от заемите се превърнаха в лоши. В момента нямаме такава предпоставка. Пазарът върви добре и се надявам всички да инвестират с разум и с мисълта какво би се случило, ако тези лихвени проценти нараснат, като аз не очаквам да има драстично увеличение, коментира председателят на НСНИ.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.