Начало На преден план С проект за трансгранично сътрудничество за борба с горски пожари са обучавани формирования от България и Република Северна Македония
11468
България

С проект за трансгранично сътрудничество за борба с горски пожари са обучавани формирования от България и Република Северна Македония

Проектът за трансгранично сътрудничество за борба с горките пожари, реализиран в рамките на програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП 2014 – 2020 г., е сред най-смислените проекти, които сме осъществили през изминалия програмен период, каза изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО) Любица Томова.Проектът е реализиран в периода 2021 – 2023 г., като водещ партньор е СЮЗО от българска страна, а втори партньор е Център за развитие на Югоизточния планов регион в Република Северна Македония.

| 08 Август 2024, 12:23 ч.
С проект за трансгранично сътрудничество за борба с горски пожари са обучавани формирования от България и Република Северна Македония
С проект за трансгранично сътрудничество за борба с горски пожари са обучавани формирования от България и Република Северна Македония
Снимка © БТА

Проектът за трансгранично сътрудничество за борба с горките пожари, реализиран в рамките на програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП 2014 – 2020 г., е сред най-смислените проекти, които сме осъществили през изминалия програмен период, каза изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО) Любица Томова. Проектът е реализиран в периода 2021 – 2023 г., като водещ партньор е СЮЗО от българска страна, а втори партньор е Център за развитие на Югоизточния планов регион в Република Северна Македония.

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на тези договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност

Митническите инспектори установиха и задържаха над 154 660 британски и шотландски лири при проверка на товарен автомобил в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 15 септември митническите служители спират за проверка товарен автомобил, натоварен с текстилни изделия от Германия към Турция и управляван от турски гражданин. Водачът заявява, че няма нищо за деклариране. Товарната композиция е съпроводена до Митническо бюро - Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина на кабината на влекача са установени 37 вакуум пликове с недекларирана валута на обща стойност 154 660 британски и шотландски лири. Паричните средства са задържани и е образувано досъдебно производство.

Това е трети случай за малко повече от месец на задъ

Депутатите решиха, че Антон Славчев, изпълняващ длъжността председател на антикорупционната комисия, ако иска, може да вземе думата по време на дебата за неговото отстраняване от поста. Решението бе гласувано със 163 гласа „за“ и 16 – „против“. 

Преди това въпроси към него от парламентарната трибуна отправи депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него Славчев трябва да обясни "има ли в Република България недосегаеми лица, ще бъдат ли те разпитани или имат мощни ортаци". В началото на дискусията Хамид посочи, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) искат да отстранят Славчев, за да го "инсталират" в Софийска градска прокуратура (СГП), където той вече бил спечелил конкурс с тяхна помощ. "Искат да го инсталират в СГП, защото там им трябва прокурор, защото половината им банда е за прокурор“, каза Хамид. Депутатъ

Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българската делегация ще бъде ръководена от служебния министър-председател Димитър Главчев. 

В нея влизат още служебният министър на външните работи Иван Кондов, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.

Срещата на върха за бъдещето ще продължи два дни – утре и в понеделник. Това е събитие на високо равнище, което събира световни лидери, за да постигнат нов международен консенсус за това как да осигурим по-добро настояще и бъдеще, пояснява текст на уебсайта на ООН.

Ефективното глобално сътрудничество е все по-важно за нашето оцеляване, но е трудно да се постигне в атмосфера на недоверие,

Общинският съвет в Каолиново ще обсъжда актуализиране на бюджета и на инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание, съобщи кметът на общината Нида Ахмедов. 

Дневният ред на заседанието включва още две точки - утвърждаване и дофинансиране на самостоятелни паралелки с пълняемост под задължителния минимум в училищата в селата Браничево и Тодор Икономово за учебната 2024- 2025 година, както и отдаване на помещение под наем, допълни Ахмедов. 

 

Резултатите от реализирания проект са няколко основни, сред които на първо място е запознаване на противопожарните формирования от двете страни на границата. Те са от общините от Благоевградска и Кюстендилска област, членове на СЮЗО, и десет общини от региона на Струмица. 

От българска страна основно участниците са били доброволните формирования към общините, докато от северномакедонска са участвали представители на пожарните служби, тъй като там няма закон за доброволчеството и то не е толкова добре застъпено, посочи Томова. 

Успяхме да запознаем хората, които така или иначе в реална ситуация се срещат и се предполага, че трябва да работят заедно, но и успяхме да си „сверим часовниците“ относно това кой какви умения има, каква екипировка, как действа, еднакви ли са протоколите в дадена ситуация и какво би могло да се подобри за по-добра ефективност, поясни изпълнителният директор на СЮЗО. След проведени работни срещи е създадена и Трансгранична партньорска мрежа за превенция и реагиране при природни и екологични опасности, която има постоянен характер. В нея влизат редица институции и доброволци, като тя няма затворен характер. На този етап в нея са включени институции и организации от България и Република Северна Македония, но и предвид пожара, който имаме в пограничния район с Гърция, тя е отворена за присъединяване и на други страни, каза още Любица Томова.

Тези мрежа не приключва своята дейност с приключване на проекта, ние търсим начини и възможности да надградим и да разширим дейността , още повече че в Република Северна Македония вече се създават първите доброволни формирования, които, предвид това, че участваха на общи обучения и инициативи от двете страни на границата, търсят взаимопомощ и менторство с доброволците от страна на България, допълни Томова.

Сред акцентите на реализирания проект са и повишаване на общественото внимание на първо място по отношение на превенцията на горските пожари. Успяхме да заострим и общественото внимание за ползите на доброволчеството и дейността на общинските доброволни формирования, посочи Томова. Тук не говорим за спонтанното доброволчество, което наблюдаваме последните дни, то също е от голямо значение, но говорим за дейността на общинските доброволни формирования. Като общество ние трябва да заставаме зад определени каузи и да се върнем към някои ценности в ежедневната си дейност, допълни Любица Томова. Хората от общинските доброволни формирования са на терен в изключително тежки условия, лишават семействата и себе си от лично време, за да бъдат в полза на обществото, именно това е добрият пример в тази посока, каза изпълнителният директор на СЮЗО.

Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, . 

През почивните дни миналата седмица на пункта също нямаше струпване на автомобили и преминаването бе без изчакване.

 

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Трима души са пострадали и са в тежко състояние след катастрофа на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче.  Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч.

В ловешката болница са откарани двама мъже и една жена. 

Участъкът е затворен за  движение, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Има обходен маршрут през Микре - пътен възел „Абланица“ - Ловеч и обратно.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, призовават от Агенцията. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

Утвърдените избирателни секции в община Разград са общо 71, включително секции в разградската болница и Районна служба „Изпълнение на наказанията“, както и три подвижни секционни комисии. Това съобщиха от общинската администрация. С Решение №21/16.09.2024 г. на РИК - Разград е определен броят на членовете на всяка Секционна избирателна комисия (СИК), както и разпределението на местата в комисиите и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на община Разград, посочиха от институцията. Общият брой на членовете на 71 секционни комисии е 605.

Консултациите за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии на територията на Община Разград ще се проведат на 20 септември, петък в сградата на Община Разград. Поканата за участие в консултациите е отправена от кмета Добрин Добрев към представители на парламентарно представените партии и коали

Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, .

Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. Вчера следобед преминаването през пункта беше спокойно.

В рамките на реализирания проект са проведени съвместни обучения за целевите групи от двете страни на границата, като са преминати всички модули, които изисква работата на терен като теоретична подготовка. Предоставена е и висок клас екипировка и оборудване за доброволните формирования. 

Добрият пример от този проект е, че не правихме огледални дейности от двете страни на границата, а работихме общо, посочи Любица Томова. С общо шест модула на различна тематика, три са реализирани в България и три в Република Северна Македония, но различни един от друг и съвместно от всички участници в проекта. Всички целеви групи бяха заедно на едно място, с общи практически занимания, общи теоретични такива и съответно работа на терен в симулирана ситуация, разбира се, но както видяхме през последните дни се наложи такава и в реална, допълни Томова. 

Ние продължаваме да се опитваме да надградим резултатите от този проект, посочи изпълнителният директор на СЮЗО. По думите в момента са е процес на оценка няколко проектни предложения по различни програми, с което да се осигури достатъчно финансиране, с което да бъдат подпомогнати доброволците по всички възможни начини.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 06:32 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11468
България

С проект за трансгранично сътрудничество за борба с горски пожари са обучавани формирования от България и Република Северна Македония

Проектът за трансгранично сътрудничество за борба с горките пожари, реализиран в рамките на програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП 2014 – 2020 г., е сред най-смислените проекти, които сме осъществили през изминалия програмен период, каза изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО) Любица Томова.Проектът е реализиран в периода 2021 – 2023 г., като водещ партньор е СЮЗО от българска страна, а втори партньор е Център за развитие на Югоизточния планов регион в Република Северна Македония.

| 08 Август 2024, 12:23 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С проект за трансгранично сътрудничество за борба с горски пожари са обучавани формирования от България и Република Северна Македония
С проект за трансгранично сътрудничество за борба с горски пожари са обучавани формирования от България и Република Северна Македония
Снимка © БТА

Проектът за трансгранично сътрудничество за борба с горките пожари, реализиран в рамките на програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП 2014 – 2020 г., е сред най-смислените проекти, които сме осъществили през изминалия програмен период, каза изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО) Любица Томова. Проектът е реализиран в периода 2021 – 2023 г., като водещ партньор е СЮЗО от българска страна, а втори партньор е Център за развитие на Югоизточния планов регион в Република Северна Македония.

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на тези договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност

Митническите инспектори установиха и задържаха над 154 660 британски и шотландски лири при проверка на товарен автомобил в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 15 септември митническите служители спират за проверка товарен автомобил, натоварен с текстилни изделия от Германия към Турция и управляван от турски гражданин. Водачът заявява, че няма нищо за деклариране. Товарната композиция е съпроводена до Митническо бюро - Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина на кабината на влекача са установени 37 вакуум пликове с недекларирана валута на обща стойност 154 660 британски и шотландски лири. Паричните средства са задържани и е образувано досъдебно производство.

Това е трети случай за малко повече от месец на задъ

Депутатите решиха, че Антон Славчев, изпълняващ длъжността председател на антикорупционната комисия, ако иска, може да вземе думата по време на дебата за неговото отстраняване от поста. Решението бе гласувано със 163 гласа „за“ и 16 – „против“. 

Преди това въпроси към него от парламентарната трибуна отправи депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него Славчев трябва да обясни "има ли в Република България недосегаеми лица, ще бъдат ли те разпитани или имат мощни ортаци". В началото на дискусията Хамид посочи, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) искат да отстранят Славчев, за да го "инсталират" в Софийска градска прокуратура (СГП), където той вече бил спечелил конкурс с тяхна помощ. "Искат да го инсталират в СГП, защото там им трябва прокурор, защото половината им банда е за прокурор“, каза Хамид. Депутатъ

Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българската делегация ще бъде ръководена от служебния министър-председател Димитър Главчев. 

В нея влизат още служебният министър на външните работи Иван Кондов, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.

Срещата на върха за бъдещето ще продължи два дни – утре и в понеделник. Това е събитие на високо равнище, което събира световни лидери, за да постигнат нов международен консенсус за това как да осигурим по-добро настояще и бъдеще, пояснява текст на уебсайта на ООН.

Ефективното глобално сътрудничество е все по-важно за нашето оцеляване, но е трудно да се постигне в атмосфера на недоверие,

Общинският съвет в Каолиново ще обсъжда актуализиране на бюджета и на инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание, съобщи кметът на общината Нида Ахмедов. 

Дневният ред на заседанието включва още две точки - утвърждаване и дофинансиране на самостоятелни паралелки с пълняемост под задължителния минимум в училищата в селата Браничево и Тодор Икономово за учебната 2024- 2025 година, както и отдаване на помещение под наем, допълни Ахмедов. 

 

Резултатите от реализирания проект са няколко основни, сред които на първо място е запознаване на противопожарните формирования от двете страни на границата. Те са от общините от Благоевградска и Кюстендилска област, членове на СЮЗО, и десет общини от региона на Струмица. 

От българска страна основно участниците са били доброволните формирования към общините, докато от северномакедонска са участвали представители на пожарните служби, тъй като там няма закон за доброволчеството и то не е толкова добре застъпено, посочи Томова. 

Успяхме да запознаем хората, които така или иначе в реална ситуация се срещат и се предполага, че трябва да работят заедно, но и успяхме да си „сверим часовниците“ относно това кой какви умения има, каква екипировка, как действа, еднакви ли са протоколите в дадена ситуация и какво би могло да се подобри за по-добра ефективност, поясни изпълнителният директор на СЮЗО. След проведени работни срещи е създадена и Трансгранична партньорска мрежа за превенция и реагиране при природни и екологични опасности, която има постоянен характер. В нея влизат редица институции и доброволци, като тя няма затворен характер. На този етап в нея са включени институции и организации от България и Република Северна Македония, но и предвид пожара, който имаме в пограничния район с Гърция, тя е отворена за присъединяване и на други страни, каза още Любица Томова.

Тези мрежа не приключва своята дейност с приключване на проекта, ние търсим начини и възможности да надградим и да разширим дейността , още повече че в Република Северна Македония вече се създават първите доброволни формирования, които, предвид това, че участваха на общи обучения и инициативи от двете страни на границата, търсят взаимопомощ и менторство с доброволците от страна на България, допълни Томова.

Сред акцентите на реализирания проект са и повишаване на общественото внимание на първо място по отношение на превенцията на горските пожари. Успяхме да заострим и общественото внимание за ползите на доброволчеството и дейността на общинските доброволни формирования, посочи Томова. Тук не говорим за спонтанното доброволчество, което наблюдаваме последните дни, то също е от голямо значение, но говорим за дейността на общинските доброволни формирования. Като общество ние трябва да заставаме зад определени каузи и да се върнем към някои ценности в ежедневната си дейност, допълни Любица Томова. Хората от общинските доброволни формирования са на терен в изключително тежки условия, лишават семействата и себе си от лично време, за да бъдат в полза на обществото, именно това е добрият пример в тази посока, каза изпълнителният директор на СЮЗО.

Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, . 

През почивните дни миналата седмица на пункта също нямаше струпване на автомобили и преминаването бе без изчакване.

 

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Трима души са пострадали и са в тежко състояние след катастрофа на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче.  Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч.

В ловешката болница са откарани двама мъже и една жена. 

Участъкът е затворен за  движение, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Има обходен маршрут през Микре - пътен възел „Абланица“ - Ловеч и обратно.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, призовават от Агенцията. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

Утвърдените избирателни секции в община Разград са общо 71, включително секции в разградската болница и Районна служба „Изпълнение на наказанията“, както и три подвижни секционни комисии. Това съобщиха от общинската администрация. С Решение №21/16.09.2024 г. на РИК - Разград е определен броят на членовете на всяка Секционна избирателна комисия (СИК), както и разпределението на местата в комисиите и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на община Разград, посочиха от институцията. Общият брой на членовете на 71 секционни комисии е 605.

Консултациите за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии на територията на Община Разград ще се проведат на 20 септември, петък в сградата на Община Разград. Поканата за участие в консултациите е отправена от кмета Добрин Добрев към представители на парламентарно представените партии и коали

Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, .

Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. Вчера следобед преминаването през пункта беше спокойно.

В рамките на реализирания проект са проведени съвместни обучения за целевите групи от двете страни на границата, като са преминати всички модули, които изисква работата на терен като теоретична подготовка. Предоставена е и висок клас екипировка и оборудване за доброволните формирования. 

Добрият пример от този проект е, че не правихме огледални дейности от двете страни на границата, а работихме общо, посочи Любица Томова. С общо шест модула на различна тематика, три са реализирани в България и три в Република Северна Македония, но различни един от друг и съвместно от всички участници в проекта. Всички целеви групи бяха заедно на едно място, с общи практически занимания, общи теоретични такива и съответно работа на терен в симулирана ситуация, разбира се, но както видяхме през последните дни се наложи такава и в реална, допълни Томова. 

Ние продължаваме да се опитваме да надградим резултатите от този проект, посочи изпълнителният директор на СЮЗО. По думите в момента са е процес на оценка няколко проектни предложения по различни програми, с което да се осигури достатъчно финансиране, с което да бъдат подпомогнати доброволците по всички възможни начини.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.