Начало На преден план Парламентът ратифицира международен договор за придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“
12196
България

Парламентът ратифицира международен договор за придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“

Международен договор „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“ ратифицира парламентът.„За“ гласуваха 125 депутати, а „против“ 51. Договорът от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. На гласуването присъстваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

| 08 Август 2024, 15:19 ч.
Парламентът ратифицира международен договор за придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“
Парламентът ратифицира международен договор за придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“
Снимка © Христо Касабов / БТА (ЛФ)

Международен договор „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“ ратифицира парламентът. „За“ гласуваха 125 депутати, а „против“ 51. Договорът от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. На гласуването присъстваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Две нови дружества под шапката на Министерството на енергетиката, отпадане на вече заложени проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и пренасочване на такива в предлаганата нова глава “РиПауърИЮ“ (RePowerEU), предвиждаща инвестиции в критична електропреносна инфраструктура и енергийна ефективност на обществени и частни сгради. Така накратко могат да се опишат промените, с които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов запозна днес народните представители на извънредното заседание на Народното събрание относно изготвените промени в НПВУ. 

Сред предвидените нови инвестиции, както в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), така и в подготвяната нова глава в НПВУ "РиПауърИЮ" (RePowerEU), Малинов открои предвиждана инвестиция за възстановяване на нарушени терени в трите въглищни региона на Стара Загора, Кюстендил

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Проектът на договор е получен в Министерство на отбраната в отговор на изпратено през май 2023 г. писмо-заявка, се посочва в доклада, прочетен от председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев. Същият е одобрен от Министерския съвет като основа за водене на преговори във връзка с изпълнение на решението на 49-тото Народно събрание за приемане на Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Съгласно решението на Народното събрание, цялостната реализация на ПИР се предвижда да се извърши посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини „Страйкър“, договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение, впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети ”Javelin”.

Полученият проект на договор от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. Тази стойност е в рамките на заложените финансово-икономически параметри в Проекта за инвестиционен разход за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Договорът предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър. Съгласно клаузите на договора е предвидено доставката на боеприпасите да се синхронизира с доставката на машините „Страйкър“ и ще се извърши при следния график: начало на доставките - второто тримесечие на 2025 г., - край на доставките - трето тримесечие на 2028 г.

Реализирането на договора ще осигури необходимото първоначално количество боеприпаси за оръжейните системи, монтирани на бойните и спомагателните машини „Страйкър”, и ще способства за водене на подготовка и поддържане на способности за участие в операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост и защита на териториалната цялост на страната от Сухопътните войски, пише в доклада.

Авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) е превозила над 12 милиона пътници през летище София от 2016 г. насам, откакто извършва полети от и до българската столица. Това съобщиха от пресцентъра на летище София. 

„Райънеър“ изпълнява най-голямото си лятно разписание досега с четири базирани самолета и 40 маршрута, включително пет нови дестинации до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия. Компанията инвестира сериозно в региона, включително в четирите си базирани в София самолета - инвестиция на стойност 400 млн. долара и подкрепа за над 1300 местни работни места, включително 120 високоплатени работни места в авиацията“, посочиха от столичния аеропорт.

Мениджърът на компанията за Централна и Източна Европа, и Прибалтика, Алисия Войчик-Голебиовска, заяви: „Радваме се, че отбелязваме над 12 милиона пътници на „Райънеър&ldquo

Осем души са задържани за участие в престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения. Осем са задържани, а двама са обявени за издирване.

Операцията е проведена на 19 септември от служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), подкрепени от Европол.

Разследването, в което са участвали гръцки и румънски власти, е проведено в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към З

Дадени са предписания за разчистване на нерегламентирани сметища на територията на общините Бойчиновци и Монтана. Това каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров в отговор за  незаконни битови сметища в общински поземлени имоти на територията на община Бойчиновци и община Монтана. 

Терените са проверени и е установено, че в землището на село Ерден, община Бойчиновци има купчини земни маси, примесени с отпадъци, но по време на проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци на терена. Дадено е предписание на кмета да се разчисти и при последваща проверка е установено, че сметището е изчистено преди дадения краен срок. 

В землището на община Монтана, при с. Долно Белотинци, в част от имот е имало нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци, а в друг - общински имот, е имало изхвърлено и електронно обор

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

Общинските съветници в Мизия приеха днес, че за да закупят имот за нуждите на звено „Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) за 120 000 лв, ще пренасочат планирани средства за основен ремонт на паркинги пред блок № 3 в Мизия за малко над 110 000 лева и 9 000 лева за доставка и монтаж на пътни знаци със скоростоограничителни радари за уличната мрежа на Мизия. Средствата са от целева държавна субсидия за капиталови разходи. Припомняме, че на проведено заседание на 5 септември Общински съвет (ОбС) – Мизия взе решение да бъде закупен терен за нуждите на звено БКС към Община Мизия. 

Общинският съвет в Мизия реши и че ще подкрепи участието на представител на администрацията в предстоящо заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – Враца, което се провежда на 7 октомври. Общинските

С реализирането на този договор ще се открие последваща възможност за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм. боеприпаси на територията на България в бъдеще. Възможността е фиксирана в самия договор.

Няма как да подкрепим подобно решение, заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Когато обсъждахме покупката на машините, много ясно казах, че не са предвидени боекомплектите и сега виждаме сумата, за която иде въпрос. Колко пъти тези машини трябва да ходят на учение и колко ще струва на година едно излизане на тези машини на учение. Може ли да си представите колко милиона допълнително трябва да бъдат дадени, коментира депутатът.

Гуцанов посочи, че са дадени девет млрд. лв., но за последните шест години няма нищо пристигнало в България, което да е на въоръжение.

Машините „Страйкър“ не са нещо ново, ние в момента изчистваме складовете на морската пехота на САЩ, смята депутатът Ивелин Първанов от „Възраждане“. За тях това е техника с отпаднала необходимост, от която искат да се избавят, добави депутатът. Не знаем кога ще постигнем тази договорка, кои предприятия ще участват и кога за първи път боеприпаси за тези машини ще бъдат произведени в България, каза Първанов относно възможността за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм. боеприпаси на територията на България.

Според него колкото по-малко зависим от съюзници, толкова по-надеждна е нашата защита. С този договор за „Страйкър“ ние постоянно ще трябва да докупуваме нещо ново, каза още депутатът.

Няма как некачествени боеприпаси да бъдат приети в Българската армия и да бъдат елемент на доставка, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. По думите му следващия или по-следващия месец започва фактическата работа по трансфера на технологии за производство. Машините ще се сглобяват и произвеждат в „ТЕРЕМ“ в България. Няма как да са стари, след като сега ще бъдат произведени и то в България. Ще се ремонтират в България, добави Гаджев.

Абсолютна лъжа е, че България купува втора употреба оборудване, заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Богдан Богданов. Закупуваме ново оборудване. Масово в Европа и САЩ необходимостта от попълване на оръжейните запаси ще се увеличава, така че може да очакваме, че цените ще се повишават, което е още един знак, че сега трябва да пристъпим към гарантиране на тези количества.

По думите на депутата от „Има такъв народ“ Александър Александров всички доставки са гарантирани. Той попита има ли напредък за това боеприпасите да се произвеждат в България.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 04:53 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
12196
България

Парламентът ратифицира международен договор за придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“

Международен договор „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“ ратифицира парламентът.„За“ гласуваха 125 депутати, а „против“ 51. Договорът от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. На гласуването присъстваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

| 08 Август 2024, 15:19 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Парламентът ратифицира международен договор за придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“
Парламентът ратифицира международен договор за придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“
Снимка © Христо Касабов / БТА (ЛФ)

Международен договор „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“ ратифицира парламентът. „За“ гласуваха 125 депутати, а „против“ 51. Договорът от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. На гласуването присъстваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Две нови дружества под шапката на Министерството на енергетиката, отпадане на вече заложени проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и пренасочване на такива в предлаганата нова глава “РиПауърИЮ“ (RePowerEU), предвиждаща инвестиции в критична електропреносна инфраструктура и енергийна ефективност на обществени и частни сгради. Така накратко могат да се опишат промените, с които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов запозна днес народните представители на извънредното заседание на Народното събрание относно изготвените промени в НПВУ. 

Сред предвидените нови инвестиции, както в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), така и в подготвяната нова глава в НПВУ "РиПауърИЮ" (RePowerEU), Малинов открои предвиждана инвестиция за възстановяване на нарушени терени в трите въглищни региона на Стара Загора, Кюстендил

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Проектът на договор е получен в Министерство на отбраната в отговор на изпратено през май 2023 г. писмо-заявка, се посочва в доклада, прочетен от председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев. Същият е одобрен от Министерския съвет като основа за водене на преговори във връзка с изпълнение на решението на 49-тото Народно събрание за приемане на Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Съгласно решението на Народното събрание, цялостната реализация на ПИР се предвижда да се извърши посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини „Страйкър“, договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение, впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети ”Javelin”.

Полученият проект на договор от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. Тази стойност е в рамките на заложените финансово-икономически параметри в Проекта за инвестиционен разход за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Договорът предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър. Съгласно клаузите на договора е предвидено доставката на боеприпасите да се синхронизира с доставката на машините „Страйкър“ и ще се извърши при следния график: начало на доставките - второто тримесечие на 2025 г., - край на доставките - трето тримесечие на 2028 г.

Реализирането на договора ще осигури необходимото първоначално количество боеприпаси за оръжейните системи, монтирани на бойните и спомагателните машини „Страйкър”, и ще способства за водене на подготовка и поддържане на способности за участие в операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост и защита на териториалната цялост на страната от Сухопътните войски, пише в доклада.

Авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) е превозила над 12 милиона пътници през летище София от 2016 г. насам, откакто извършва полети от и до българската столица. Това съобщиха от пресцентъра на летище София. 

„Райънеър“ изпълнява най-голямото си лятно разписание досега с четири базирани самолета и 40 маршрута, включително пет нови дестинации до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия. Компанията инвестира сериозно в региона, включително в четирите си базирани в София самолета - инвестиция на стойност 400 млн. долара и подкрепа за над 1300 местни работни места, включително 120 високоплатени работни места в авиацията“, посочиха от столичния аеропорт.

Мениджърът на компанията за Централна и Източна Европа, и Прибалтика, Алисия Войчик-Голебиовска, заяви: „Радваме се, че отбелязваме над 12 милиона пътници на „Райънеър&ldquo

Осем души са задържани за участие в престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения. Осем са задържани, а двама са обявени за издирване.

Операцията е проведена на 19 септември от служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), подкрепени от Европол.

Разследването, в което са участвали гръцки и румънски власти, е проведено в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към З

Дадени са предписания за разчистване на нерегламентирани сметища на територията на общините Бойчиновци и Монтана. Това каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров в отговор за  незаконни битови сметища в общински поземлени имоти на територията на община Бойчиновци и община Монтана. 

Терените са проверени и е установено, че в землището на село Ерден, община Бойчиновци има купчини земни маси, примесени с отпадъци, но по време на проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци на терена. Дадено е предписание на кмета да се разчисти и при последваща проверка е установено, че сметището е изчистено преди дадения краен срок. 

В землището на община Монтана, при с. Долно Белотинци, в част от имот е имало нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци, а в друг - общински имот, е имало изхвърлено и електронно обор

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

Общинските съветници в Мизия приеха днес, че за да закупят имот за нуждите на звено „Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) за 120 000 лв, ще пренасочат планирани средства за основен ремонт на паркинги пред блок № 3 в Мизия за малко над 110 000 лева и 9 000 лева за доставка и монтаж на пътни знаци със скоростоограничителни радари за уличната мрежа на Мизия. Средствата са от целева държавна субсидия за капиталови разходи. Припомняме, че на проведено заседание на 5 септември Общински съвет (ОбС) – Мизия взе решение да бъде закупен терен за нуждите на звено БКС към Община Мизия. 

Общинският съвет в Мизия реши и че ще подкрепи участието на представител на администрацията в предстоящо заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – Враца, което се провежда на 7 октомври. Общинските

С реализирането на този договор ще се открие последваща възможност за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм. боеприпаси на територията на България в бъдеще. Възможността е фиксирана в самия договор.

Няма как да подкрепим подобно решение, заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Когато обсъждахме покупката на машините, много ясно казах, че не са предвидени боекомплектите и сега виждаме сумата, за която иде въпрос. Колко пъти тези машини трябва да ходят на учение и колко ще струва на година едно излизане на тези машини на учение. Може ли да си представите колко милиона допълнително трябва да бъдат дадени, коментира депутатът.

Гуцанов посочи, че са дадени девет млрд. лв., но за последните шест години няма нищо пристигнало в България, което да е на въоръжение.

Машините „Страйкър“ не са нещо ново, ние в момента изчистваме складовете на морската пехота на САЩ, смята депутатът Ивелин Първанов от „Възраждане“. За тях това е техника с отпаднала необходимост, от която искат да се избавят, добави депутатът. Не знаем кога ще постигнем тази договорка, кои предприятия ще участват и кога за първи път боеприпаси за тези машини ще бъдат произведени в България, каза Първанов относно възможността за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм. боеприпаси на територията на България.

Според него колкото по-малко зависим от съюзници, толкова по-надеждна е нашата защита. С този договор за „Страйкър“ ние постоянно ще трябва да докупуваме нещо ново, каза още депутатът.

Няма как некачествени боеприпаси да бъдат приети в Българската армия и да бъдат елемент на доставка, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. По думите му следващия или по-следващия месец започва фактическата работа по трансфера на технологии за производство. Машините ще се сглобяват и произвеждат в „ТЕРЕМ“ в България. Няма как да са стари, след като сега ще бъдат произведени и то в България. Ще се ремонтират в България, добави Гаджев.

Абсолютна лъжа е, че България купува втора употреба оборудване, заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Богдан Богданов. Закупуваме ново оборудване. Масово в Европа и САЩ необходимостта от попълване на оръжейните запаси ще се увеличава, така че може да очакваме, че цените ще се повишават, което е още един знак, че сега трябва да пристъпим към гарантиране на тези количества.

По думите на депутата от „Има такъв народ“ Александър Александров всички доставки са гарантирани. Той попита има ли напредък за това боеприпасите да се произвеждат в България.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.