Начало На преден план Положителен механичен прираст на населението е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година
11591
Икономика

Положителен механичен прираст на населението е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година

Положителен механичен прираст, при който броят на заселените надвишава броя на изселените, е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток към Националния статистически институт.Населените места в областта са общо 151 на брой, като през миналата година 120 от тях са с положителен механичен прираст.

| 08 Август 2024, 15:45 ч.
Положителен механичен прираст на населението е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година
Положителен механичен прираст на населението е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година
Снимка © Община Шумен.

Положителен механичен прираст, при който броят на заселените надвишава броя на изселените, е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток към Националния статистически институт. Населените места в областта са общо 151 на брой, като през миналата година 120 от тях са с положителен механичен прираст. В 24 населени места механичният прираст е отрицателен, а в седем селища - броят на заселените и изселените съвпада. В областния център броят на заселените е 1310, а броят на изселените - 1442, сочи статистиката.

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев.

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември 2024 г. в Ливан и Сирия, съобщиха по-рано и от ДАНС.

Главчев присъства в Министерството на електронното управление, където се състои процедурата по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Кюстендил се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3,“б”, във връзка с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, пише в прессъобщение от прокуратурата. Случаят е от ранната сутрин на 16 септември.

На път между селата Ресилово и Самораново, община Дупница, водачът на лек автомобил “Шевролет”, 26-годишният Д. З., предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което е причинена смъртта на 49-годишна жена. Извършителят на деянието избягал от местопроизшествието. В хода на разследването той е бил установен и задържан.

С постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил лицето е привлечено в качеството на обвиняем. Установено е, че престъпното деяние е извършено след употреба на наркотично вещество - канабис. Обвиняемият

Два случая на туберкулоза са регистрирани в Бургаска област, показват данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас за периода 9-15 септември 2024 г. До предходната отчетна седмица в областта няма нито един регистриран случай на заболяването. Последната регистрация на туберкулоза в Бургаско е от последната отчетна седмица на август с потвърдени два случая на заразени.

Потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бургаска област са 20, с ХИВ инфекция – три, а четири души са установени с варицела. С по един потвърден случай са коклюш, вирусен хепатит, марсилска треска и остра вяла парализа, пише в бюлетина, публикуван на сайта на РЗИ - Бургас за периода 9-15 септември. Няма регистриран случаи на западнонилска треска, морбили и маймунска шарка.

С остри респираторни заболявания са установени 189 души в областта. Новооткритите случаи на ентероколит в Бургаска

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

През 2023 г. жителите на област Шумен, сменили своето обичайно местоживеене с друго населено място в рамките на страната са 2 841 души (спрямо 2 760 през 2022 г.). От тях 61.6 на сто са се преселили в населено място от областта. Сред тях 47.2 на сто са мъже и 52.8 на сто са жени, допълват от Отдел "Статистически изследвания - Шумен".

В границите на областта, най-голямо териториално движение има по направлението "град - село" (47.2 на сто). Значително по-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направленията "село - град" (29.2 на сто), "село - село" (14.1 на сто) и "град - град" (9.5 на сто).

Общият брой на хората, които са напуснали област Шумен, преселвайки се в други области на страната е 1 090. От тях 355 са избрали за ново местоживеене област Варна, а 184 - област София. Както в предходни години, така и през 2023 г. област Варна, заедно със столицата, са с най-големи относителни дялове в миграционния поток, насочен извън Шуменския регион, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

През миналата година жителите на другите 27 области от страната, заселили се в област Шумен са 860 (спрямо 1 130 през 2022 г.). От тях 30.1 на сто са от област Варна, а 11.4 на сто - от област София. През миналата година хората, които са заявили промяна на своя настоящ адрес от област Шумен в чужбина, са 284 (при 384 през 2022 г.). 

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в област Шумен, включва завърналите се български граждани, както и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване на територията на областта. През 2023 г. техният брой е 1 955 ( спрямо 1 515 през 2022 година), допълват от Отдел "Статистически изследвания - Шумен".

Специализирана полицейска акция се се състои от полунощ на територията на Пернишка област. Акцията е свързана с Европейския ден без загинали на пътя, който се отбелязва днес, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Венцислав Алексов.

Заради акцията е засилено присъствието на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция. Те извършват проверка на участниците в движението по пътищата. „Осъществява се масиран контрол на пътното движение. Целта е да се подобри и избегне пътният травматизъм и жертвите в този ден“, коментира Алексов. 

Той поясни, че във връзка с акцията на територията на Перник са разположени седем контролни пункта, а в останалите общини от региона те са минимум по три. Сред тях има и такива с приоритет, разположени около училища и детски градини. Дейностите ще продължат и през цялата учебна година. 

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на тържествената сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града - 17 септември.

Днес, когато честваме този празник, трябва да се запитаме какво още можем да направим, за да бъде София не само столица на миналото, но и град на бъдещето, заяви Терзиев. По думите му в последните години сме свидетели на нарастващо политическо напрежение. Партийните различия, остри конфликти и постоянни сблъсъци се превърнаха в пречка за напредъка на града и страната ни, заяви кметът. Той призова всички политически сили, независимо от тяхната идеология или позиция, към помирение.

Ние сме изправени пре

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

Както съобщихме, населението на област Шумен е 149 699 души към края на 2023 година. Шумен е десети по население град, съобщиха през юни от Териториално статистическо бюро - Североизток. Увеличават се посещенията в музеи и библиотеки в Шумен през 2023 година.

През 2023 г. средната цена на сделките с ниви в област Шумен достига 1271 лв. за един декар, което е ръст от 7,3 на сто спрямо 2022 година. Средната цена на един декар ниви в област Шумен през 2023 г. е с 20,9 на сто по-ниска от средната цена на един декар ниви в страната.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 05:08 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11591
Икономика

Положителен механичен прираст на населението е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година

Положителен механичен прираст, при който броят на заселените надвишава броя на изселените, е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток към Националния статистически институт.Населените места в областта са общо 151 на брой, като през миналата година 120 от тях са с положителен механичен прираст.

| 08 Август 2024, 15:45 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Положителен механичен прираст на населението е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година
Положителен механичен прираст на населението е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година
Снимка © Община Шумен.

Положителен механичен прираст, при който броят на заселените надвишава броя на изселените, е регистриран във всички общини на област Шумен през 2023 година, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток към Националния статистически институт. Населените места в областта са общо 151 на брой, като през миналата година 120 от тях са с положителен механичен прираст. В 24 населени места механичният прираст е отрицателен, а в седем селища - броят на заселените и изселените съвпада. В областния център броят на заселените е 1310, а броят на изселените - 1442, сочи статистиката.

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев.

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември 2024 г. в Ливан и Сирия, съобщиха по-рано и от ДАНС.

Главчев присъства в Министерството на електронното управление, където се състои процедурата по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Кюстендил се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3,“б”, във връзка с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, пише в прессъобщение от прокуратурата. Случаят е от ранната сутрин на 16 септември.

На път между селата Ресилово и Самораново, община Дупница, водачът на лек автомобил “Шевролет”, 26-годишният Д. З., предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което е причинена смъртта на 49-годишна жена. Извършителят на деянието избягал от местопроизшествието. В хода на разследването той е бил установен и задържан.

С постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил лицето е привлечено в качеството на обвиняем. Установено е, че престъпното деяние е извършено след употреба на наркотично вещество - канабис. Обвиняемият

Два случая на туберкулоза са регистрирани в Бургаска област, показват данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас за периода 9-15 септември 2024 г. До предходната отчетна седмица в областта няма нито един регистриран случай на заболяването. Последната регистрация на туберкулоза в Бургаско е от последната отчетна седмица на август с потвърдени два случая на заразени.

Потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бургаска област са 20, с ХИВ инфекция – три, а четири души са установени с варицела. С по един потвърден случай са коклюш, вирусен хепатит, марсилска треска и остра вяла парализа, пише в бюлетина, публикуван на сайта на РЗИ - Бургас за периода 9-15 септември. Няма регистриран случаи на западнонилска треска, морбили и маймунска шарка.

С остри респираторни заболявания са установени 189 души в областта. Новооткритите случаи на ентероколит в Бургаска

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

През 2023 г. жителите на област Шумен, сменили своето обичайно местоживеене с друго населено място в рамките на страната са 2 841 души (спрямо 2 760 през 2022 г.). От тях 61.6 на сто са се преселили в населено място от областта. Сред тях 47.2 на сто са мъже и 52.8 на сто са жени, допълват от Отдел "Статистически изследвания - Шумен".

В границите на областта, най-голямо териториално движение има по направлението "град - село" (47.2 на сто). Значително по-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направленията "село - град" (29.2 на сто), "село - село" (14.1 на сто) и "град - град" (9.5 на сто).

Общият брой на хората, които са напуснали област Шумен, преселвайки се в други области на страната е 1 090. От тях 355 са избрали за ново местоживеене област Варна, а 184 - област София. Както в предходни години, така и през 2023 г. област Варна, заедно със столицата, са с най-големи относителни дялове в миграционния поток, насочен извън Шуменския регион, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

През миналата година жителите на другите 27 области от страната, заселили се в област Шумен са 860 (спрямо 1 130 през 2022 г.). От тях 30.1 на сто са от област Варна, а 11.4 на сто - от област София. През миналата година хората, които са заявили промяна на своя настоящ адрес от област Шумен в чужбина, са 284 (при 384 през 2022 г.). 

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в област Шумен, включва завърналите се български граждани, както и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване на територията на областта. През 2023 г. техният брой е 1 955 ( спрямо 1 515 през 2022 година), допълват от Отдел "Статистически изследвания - Шумен".

Специализирана полицейска акция се се състои от полунощ на територията на Пернишка област. Акцията е свързана с Европейския ден без загинали на пътя, който се отбелязва днес, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Венцислав Алексов.

Заради акцията е засилено присъствието на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция. Те извършват проверка на участниците в движението по пътищата. „Осъществява се масиран контрол на пътното движение. Целта е да се подобри и избегне пътният травматизъм и жертвите в този ден“, коментира Алексов. 

Той поясни, че във връзка с акцията на територията на Перник са разположени седем контролни пункта, а в останалите общини от региона те са минимум по три. Сред тях има и такива с приоритет, разположени около училища и детски градини. Дейностите ще продължат и през цялата учебна година. 

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на тържествената сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града - 17 септември.

Днес, когато честваме този празник, трябва да се запитаме какво още можем да направим, за да бъде София не само столица на миналото, но и град на бъдещето, заяви Терзиев. По думите му в последните години сме свидетели на нарастващо политическо напрежение. Партийните различия, остри конфликти и постоянни сблъсъци се превърнаха в пречка за напредъка на града и страната ни, заяви кметът. Той призова всички политически сили, независимо от тяхната идеология или позиция, към помирение.

Ние сме изправени пре

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

Както съобщихме, населението на област Шумен е 149 699 души към края на 2023 година. Шумен е десети по население град, съобщиха през юни от Териториално статистическо бюро - Североизток. Увеличават се посещенията в музеи и библиотеки в Шумен през 2023 година.

През 2023 г. средната цена на сделките с ниви в област Шумен достига 1271 лв. за един декар, което е ръст от 7,3 на сто спрямо 2022 година. Средната цена на един декар ниви в област Шумен през 2023 г. е с 20,9 на сто по-ниска от средната цена на един декар ниви в страната.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.