Начало На преден план На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец
12358
България

На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец

На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец. Близо 20 дни те са били на терен и са участвали в погасяването на пожари съвместно с пожарните екипи, не само на територията на общината, каза Кирил Стойков – секретар на община Петрич и ръководител на групата.Аварийната група беше сформирана преди около месец, а идеята беше да помагат на пожарните екипи в пожароопасния сезон. В нея участват 22 души, като някои от тях се занимават с охранителна дейност, други с транспортна.

| 08 Август 2024, 15:51 ч.
На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец
На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец
Снимка © фейсбук профил на Кирил Стойков - секретар на община Петрич и ръководител на група за бедствия и аварии

На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец. Близо 20 дни те са били на терен и са участвали в погасяването на пожари съвместно с пожарните екипи, не само на територията на общината, каза Кирил Стойков – секретар на община Петрич и ръководител на групата. 

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души, нанесли телесни повреди на двама мъже пред заведение в ж. к. „Студентски град“, съобщиха от държавното обвинение. 

По-рано днес от МВР съобщиха, че са задържали четирима охранители в дискотека нанесли побой на двама мъже. Разследването е започнало след като на 23-ти юли от болница в Благоевград бил подаден сигнал за приет в тежко състояние мъж, който е претърпял коремна операция. Той е бил докаран от роднини, след като по техни думи е отказал хоспитализация в столична болница. От свидетелските показания криминалистите изяснили, че побоят се е случил след конфликт вътре в заведението.

От прокуратурата уточняват, че инцидентът пред дискотеката е станал около 04:00 часа. Единият обвиняем Н. С. ударил с крак в корема Г. С. и му причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в разк

От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ)- Хасково. Това съобщи специалистът по белодробни заболявания и ръководител на Диагностично-консултативния център към лечебното заведение д-р Пламен Шумаков на брифинг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Той припомни, че седем от случаите бяха открити през първите пет месеца на годината. Медикът посочи, че в момента най-младият пациент на екипа е 17-годишно момиче. 

Д-р Шумаков изнесе актуални данни по повод приключването на третата кампанийна седмица с цел повишаване обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза. Тя е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.

Сградата на бившето Основно училище „Никола Вапцаров“ в кърджалийския квартал „Веселчане“, затворено в края на 90-те години на миналия век, е в процес на разрушаване, като предстои да бъде съборена и сградата на недостроеното училище в кв. „Възрожденци“. Пред журналисти на работната площадка кметът Ерол Мюмюн каза, че на мястото на освободените терени няма да „изникнат“ нови кооперации. 

„На мястото на училището ще бъде изграден модерен парк със съвременни съоръжения за различните възрасти. Ще има игрище за малките деца. Тоест, ангажиментите, които сме поели в началото на мандата, ги изпълняваме стъпка по стъпка. Както обещахме, във всеки един квартал ще има повече зелени площи, детски площадки, игрища, за да може нашите деца и жители да имат място за отдих“, коментира кметът. 

Той подчерта, че Кърджал

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внесеното от кмета Недко Кулевски предложение за пренасочване на средства от капиталовата програма на общината.

Общинските съветници гласуваха „за“ предложеното прехвърляне на финансиране от обекти от капиталовата програма, за които е ясно, че не могат да бъдат завършени в първоначално предвидения срок до края на годината. Пренасочват се 243 хил. лв., планирани за ремонти на две читалищни сгради, и 100 хил. лв., предназначени за изграждане на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и скоростни ограничители по улици и пътища в Рудозем.

Проектите за читалищните сгради е невъзможно да се изпълнят до края на годината, тъй като тепърва ще се провеждат процедури за избор на изпълни

Аварийната група беше сформирана преди около месец, а идеята беше да помагат на пожарните екипи в пожароопасния сезон. В нея участват 22 души, като някои от тях се занимават с охранителна дейност, други с транспортна. В дейностите по гасене участват 14 души, обясни Стойков. 

Първият пожар, в който се включва аварийното звено, е на пътя между Петрич и Ръждак. Малко след това получават информация за три огнища на пътя между Петрич и село Беласица. Аварийната група погасява двете малки огнища, а след това се включват заедно с пожарната да изгасят и голямото, разказа Стойков. „Веднага ни направи впечатление, че имаше изхвърлени запалени гуми и бутилка с възпламенителна течност, целящи умишлен пожар“, каза Стойков. 

Впоследствие е получен сигнал за пожар на границата между България и Република Северна Македония в планината Огражден, който навлезе и в наша територия. Там групата за бедствия и аварии седем дни участва активно в погасяването на пожара и пазене на просеките. „В Огражден пожарът беше много труден, от македонска страна нямаше почти никакво разбиране и не гасяха, а ние охранявахме. Огнището вървеше на два фронта, нашите екипи бяха разпръснати и трудно успявахме да овладеем огъня. Благодарение на багерите, които бяхме изпратили бяха направени големи просеки, по шест метра и благодарение на тях огъня много трудно прехвърляше, а там където прехвърляше, веднага го гасяхме, за да не се разпространява“, разказа Стойков. 

В края на месец юли пожар се запали и в Малешевска планина в община Струмяни, където няколко дни пожарни екипи, горски служители и доброволци участваха в погасителните дейности. Аварийната група се отзовава на молбата за помощ на община Струмяни, разказа Стойков. Там четири дни те участват в погасителни дейности и охраняване на земеделски зони, вилни зони и места, където може да се унищожи някакво имуществото на хората. 

Пътувайки посока Струмяни, забелязват и два пожара в община Петрич – един в района на петричкото село Кърналово и един в района на Старчево. Участват активно в погасяването на този в село Старчево. „Благодарение на бързата реакция и късмет, че случайно се бяхме отзовали там предотвратиха големи щети“, каза Стойков. 

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, така и товарни. 

Вчера следобяд движението в района беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.

За интензивен трафик на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия съобщиха тази сутрин и от Главната дирекция „Гранична полиция" - МВР. 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение заявлението от Божидар Колев - адвокат от Софийска адвокатска колегия, с което се самопредлага за участие в процедурата за избор на главен прокурор, съобщиха от ВСС.

От институцията припомнят, че съгласно приетите правила предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и министърът на правосъдието.

Също така отбелязват, че адвокат Колев е заявил желание да се кандидатира за главен прокурор и през 2023 г.

Припомняме, че на 12 септември Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да възобнови процедурата за избор на главен прокурор, по предложение на Прокурорската колегия. Според приетия график изборът трябва да бъде проведен на 16 януари. 

Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК - Велико Търново се проведе в Областната администрация, съобщиха от пресцентъра на институцията. То беше свикано и водено от областния управител Ивайло Здравков в качеството му на председател на структурата. Включиха се представители на десетте общини в региона, служители на Асоциацията по ВиК, служители на Областна администрация - Велико Търново, както и заместник-управителят на ВиК "Йовковци" инж. Росен Трифонов.

Като първа точка от дневния ред бе гласуван препоръчителният размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК. Предложението е тя да бъде 32 000 лева, като решението бе взето с пълно единодушие.

В точка две, съгласно указанията на министъра на околната среда и водите беше обсъдено питейно-битовото водоснабдяване на населението в региона и привеждане ползването на всички водоизточници,

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

Сигналите за пожар в района на общината не спрат, като групата за бедствия и аварии участват в погасяването на огнена стихия в село Капатово, а на следващия ден в село Долно Спачево. Заедно с противопожарните екипи от Петрич и Сандански успяват да овладеят огъня на метри от къщите, разказа секретарят на общината. Цяла нощ на място остава да дежури водоноска и служители от групата. 

В събота в близост до село Ръждак се запалва голям пожар и заради силния вятър огънят бързо се разпространява към селскостопанските постройки, започва да се изкачва към сметището, разказа Стойков. Два пожарни автомобила и групата за бедствия и аварии с техния автомобил успяват да защитят къщите на хората, а след това и вилите. Успяват да овладеят огъня, така че да не запали сметището. Отново цяла вечер имаше дежурни – общинска охрана, водоноската и пожарният автомобил дежуриха цяла вечер там, посочи Стойков. 

Във вчерашния ден аварийното звено е реагира на пожар в село Рупите, а след това и на пожар по пътя между Петрич и село Беласица. „Когато пристигах, видях и горящи парцали точно до асфалта, насочих и полицаите натам, защото за нас това е умишлен пожар“, каза той. По пътя за Беласица вече има над шест пожара, като част от тях, по думите му, са умишлени. Подаден е сигнал към полицията и те работят по въпроса, каза Стойков. 

Той обясни още, че пожарният автомобил пикап, с който разполага аварийната група, е доказал, че е на високо ниво. Той е много проходим и позволява достигането на трудни терени заради това кметът на общината Димитър Бръчков обмисля закупуването на още един, оборудван със същата техника, за следващата година, така че да бъде в помощ. Секретарят на общината апелира и хората да бъдат по-бдителни и по-внимателни в пожароопасния сезон.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 04:43 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
12358
България

На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец

На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец. Близо 20 дни те са били на терен и са участвали в погасяването на пожари съвместно с пожарните екипи, не само на територията на общината, каза Кирил Стойков – секретар на община Петрич и ръководител на групата.Аварийната група беше сформирана преди около месец, а идеята беше да помагат на пожарните екипи в пожароопасния сезон. В нея участват 22 души, като някои от тях се занимават с охранителна дейност, други с транспортна.

| 08 Август 2024, 15:51 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец
На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец
Снимка © фейсбук профил на Кирил Стойков - секретар на община Петрич и ръководител на група за бедствия и аварии

На 10 пожара са реагирали от групата за бедствия и аварии в Петрич в рамките на месец. Близо 20 дни те са били на терен и са участвали в погасяването на пожари съвместно с пожарните екипи, не само на територията на общината, каза Кирил Стойков – секретар на община Петрич и ръководител на групата. 

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души, нанесли телесни повреди на двама мъже пред заведение в ж. к. „Студентски град“, съобщиха от държавното обвинение. 

По-рано днес от МВР съобщиха, че са задържали четирима охранители в дискотека нанесли побой на двама мъже. Разследването е започнало след като на 23-ти юли от болница в Благоевград бил подаден сигнал за приет в тежко състояние мъж, който е претърпял коремна операция. Той е бил докаран от роднини, след като по техни думи е отказал хоспитализация в столична болница. От свидетелските показания криминалистите изяснили, че побоят се е случил след конфликт вътре в заведението.

От прокуратурата уточняват, че инцидентът пред дискотеката е станал около 04:00 часа. Единият обвиняем Н. С. ударил с крак в корема Г. С. и му причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в разк

От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ)- Хасково. Това съобщи специалистът по белодробни заболявания и ръководител на Диагностично-консултативния център към лечебното заведение д-р Пламен Шумаков на брифинг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Той припомни, че седем от случаите бяха открити през първите пет месеца на годината. Медикът посочи, че в момента най-младият пациент на екипа е 17-годишно момиче. 

Д-р Шумаков изнесе актуални данни по повод приключването на третата кампанийна седмица с цел повишаване обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза. Тя е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.

Сградата на бившето Основно училище „Никола Вапцаров“ в кърджалийския квартал „Веселчане“, затворено в края на 90-те години на миналия век, е в процес на разрушаване, като предстои да бъде съборена и сградата на недостроеното училище в кв. „Възрожденци“. Пред журналисти на работната площадка кметът Ерол Мюмюн каза, че на мястото на освободените терени няма да „изникнат“ нови кооперации. 

„На мястото на училището ще бъде изграден модерен парк със съвременни съоръжения за различните възрасти. Ще има игрище за малките деца. Тоест, ангажиментите, които сме поели в началото на мандата, ги изпълняваме стъпка по стъпка. Както обещахме, във всеки един квартал ще има повече зелени площи, детски площадки, игрища, за да може нашите деца и жители да имат място за отдих“, коментира кметът. 

Той подчерта, че Кърджал

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внесеното от кмета Недко Кулевски предложение за пренасочване на средства от капиталовата програма на общината.

Общинските съветници гласуваха „за“ предложеното прехвърляне на финансиране от обекти от капиталовата програма, за които е ясно, че не могат да бъдат завършени в първоначално предвидения срок до края на годината. Пренасочват се 243 хил. лв., планирани за ремонти на две читалищни сгради, и 100 хил. лв., предназначени за изграждане на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и скоростни ограничители по улици и пътища в Рудозем.

Проектите за читалищните сгради е невъзможно да се изпълнят до края на годината, тъй като тепърва ще се провеждат процедури за избор на изпълни

Аварийната група беше сформирана преди около месец, а идеята беше да помагат на пожарните екипи в пожароопасния сезон. В нея участват 22 души, като някои от тях се занимават с охранителна дейност, други с транспортна. В дейностите по гасене участват 14 души, обясни Стойков. 

Първият пожар, в който се включва аварийното звено, е на пътя между Петрич и Ръждак. Малко след това получават информация за три огнища на пътя между Петрич и село Беласица. Аварийната група погасява двете малки огнища, а след това се включват заедно с пожарната да изгасят и голямото, разказа Стойков. „Веднага ни направи впечатление, че имаше изхвърлени запалени гуми и бутилка с възпламенителна течност, целящи умишлен пожар“, каза Стойков. 

Впоследствие е получен сигнал за пожар на границата между България и Република Северна Македония в планината Огражден, който навлезе и в наша територия. Там групата за бедствия и аварии седем дни участва активно в погасяването на пожара и пазене на просеките. „В Огражден пожарът беше много труден, от македонска страна нямаше почти никакво разбиране и не гасяха, а ние охранявахме. Огнището вървеше на два фронта, нашите екипи бяха разпръснати и трудно успявахме да овладеем огъня. Благодарение на багерите, които бяхме изпратили бяха направени големи просеки, по шест метра и благодарение на тях огъня много трудно прехвърляше, а там където прехвърляше, веднага го гасяхме, за да не се разпространява“, разказа Стойков. 

В края на месец юли пожар се запали и в Малешевска планина в община Струмяни, където няколко дни пожарни екипи, горски служители и доброволци участваха в погасителните дейности. Аварийната група се отзовава на молбата за помощ на община Струмяни, разказа Стойков. Там четири дни те участват в погасителни дейности и охраняване на земеделски зони, вилни зони и места, където може да се унищожи някакво имуществото на хората. 

Пътувайки посока Струмяни, забелязват и два пожара в община Петрич – един в района на петричкото село Кърналово и един в района на Старчево. Участват активно в погасяването на този в село Старчево. „Благодарение на бързата реакция и късмет, че случайно се бяхме отзовали там предотвратиха големи щети“, каза Стойков. 

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, така и товарни. 

Вчера следобяд движението в района беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.

За интензивен трафик на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия съобщиха тази сутрин и от Главната дирекция „Гранична полиция" - МВР. 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение заявлението от Божидар Колев - адвокат от Софийска адвокатска колегия, с което се самопредлага за участие в процедурата за избор на главен прокурор, съобщиха от ВСС.

От институцията припомнят, че съгласно приетите правила предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и министърът на правосъдието.

Също така отбелязват, че адвокат Колев е заявил желание да се кандидатира за главен прокурор и през 2023 г.

Припомняме, че на 12 септември Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да възобнови процедурата за избор на главен прокурор, по предложение на Прокурорската колегия. Според приетия график изборът трябва да бъде проведен на 16 януари. 

Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК - Велико Търново се проведе в Областната администрация, съобщиха от пресцентъра на институцията. То беше свикано и водено от областния управител Ивайло Здравков в качеството му на председател на структурата. Включиха се представители на десетте общини в региона, служители на Асоциацията по ВиК, служители на Областна администрация - Велико Търново, както и заместник-управителят на ВиК "Йовковци" инж. Росен Трифонов.

Като първа точка от дневния ред бе гласуван препоръчителният размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК. Предложението е тя да бъде 32 000 лева, като решението бе взето с пълно единодушие.

В точка две, съгласно указанията на министъра на околната среда и водите беше обсъдено питейно-битовото водоснабдяване на населението в региона и привеждане ползването на всички водоизточници,

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

Сигналите за пожар в района на общината не спрат, като групата за бедствия и аварии участват в погасяването на огнена стихия в село Капатово, а на следващия ден в село Долно Спачево. Заедно с противопожарните екипи от Петрич и Сандански успяват да овладеят огъня на метри от къщите, разказа секретарят на общината. Цяла нощ на място остава да дежури водоноска и служители от групата. 

В събота в близост до село Ръждак се запалва голям пожар и заради силния вятър огънят бързо се разпространява към селскостопанските постройки, започва да се изкачва към сметището, разказа Стойков. Два пожарни автомобила и групата за бедствия и аварии с техния автомобил успяват да защитят къщите на хората, а след това и вилите. Успяват да овладеят огъня, така че да не запали сметището. Отново цяла вечер имаше дежурни – общинска охрана, водоноската и пожарният автомобил дежуриха цяла вечер там, посочи Стойков. 

Във вчерашния ден аварийното звено е реагира на пожар в село Рупите, а след това и на пожар по пътя между Петрич и село Беласица. „Когато пристигах, видях и горящи парцали точно до асфалта, насочих и полицаите натам, защото за нас това е умишлен пожар“, каза той. По пътя за Беласица вече има над шест пожара, като част от тях, по думите му, са умишлени. Подаден е сигнал към полицията и те работят по въпроса, каза Стойков. 

Той обясни още, че пожарният автомобил пикап, с който разполага аварийната група, е доказал, че е на високо ниво. Той е много проходим и позволява достигането на трудни терени заради това кметът на общината Димитър Бръчков обмисля закупуването на още един, оборудван със същата техника, за следващата година, така че да бъде в помощ. Секретарят на общината апелира и хората да бъдат по-бдителни и по-внимателни в пожароопасния сезон.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.