Начало На преден план Над 20 са мащабните изложби и събития в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново след обновяването през 2021 година с европейски средства
11645
България

Над 20 са мащабните изложби и събития в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново след обновяването през 2021 година с европейски средства

Над 20 са мащабните изложби със световни автори и български класици в Художествената галерия „Борис Денев“ след обновяването през 2021 година с европейски средства, каза директорът на културната институция Мартин Митев. Ремонтът беше осъществен през 2021 г. по проект „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“ с общ бюджет от 1 487 271 евро, от които 1 264 180 евро е съфинансирането от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) в рамките на Програмата „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“.Водещ бенефициент е Община Велико Търново, а нейни партньори са Община Калафат, Румъния и Фондация „Лице за изкуство и култура“- Плевен.

| 08 Август 2024, 17:53 ч.
Над 20 са мащабните изложби и събития в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново след обновяването  през 2021 година с европейски средства
Над 20 са мащабните изложби и събития в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново след обновяването през 2021 година с европейски средства
Снимка © БТА

Над 20 са мащабните изложби със световни автори и български класици в Художествената галерия „Борис Денев“ след обновяването през 2021 година с европейски средства, каза директорът на културната институция Мартин Митев. Ремонтът беше осъществен през 2021 г. по проект „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“ с общ бюджет от 1 487 271 евро, от които 1 264 180 евро е съфинансирането от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) в рамките на Програмата „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“. Водещ бенефициент е Община Велико Търново, а нейни партньори са Община Калафат, Румъния и Фондация „Лице за изкуство и култура“- Плевен.

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

Общинският съвет (ОбС) в Руен не събра кворум за начало на 14-ото си редовно заседание след два неуспешни опита.

При първия опит за начало на заседанието в залата се регистрираха десет общински съветници от общо 29 – шест от „Движение за права и свободи“, трима от ГЕРБ и един от коалиция „Заедно за силна община“. За да бъде започнато заседанието са необходими 15 общински съветници.

„Не се събра кворум и след 15-те минути от обявения за начало час на заседанието“, каза председателят на ОбС в Руен Исмаил Осман и обяви следващата регистрация в 13:00 ч. „Ако и тогава нямаме кворум, отлагаме заседанието за неопределен период от време“, заяви Осман. По думите му останалите 19 общински съветници са на среща с кмета на община Руен Ахмед Мехмед, където обсъждат потенциалното искане на оставката на председателя на ОбС.

П

Гражданите могат да проверят дали са в списъците на лицата, подкрепящи регистрацията на партии и коалиции в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Проверката може да бъде направена на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Гражданите, които при проверка в списъците на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат/инициативен комитет са установили неправомерно ползване на личните им данни, следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба с личните им данни до Комисия за защита на личните данни (КЗЛД), която е компетентният орган да ги разгледа. Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност, информират от ЦИК.

Парламентът прекрати пълномощията на Екатерина Захариева като народен представител. За освобождаването гласуваха 184 депутати, петима бяха „против“ и трима се въздържаха.

Проекторешението за прекратяване на пълномощията на Захариева беше включено като първа точка в днешния дневен ред в началото на пленарното заседание. 

Председателят на Народното събрание Рая Назарян съобщи, че е постъпило заявление от Екатерина Захариева, с което подава оставка като народен представител от ГЕРБ-СДС от Пазарджишки избирателен район. 

Екатерина Захариева е предложена за еврокомисар от България в новата Европейска комисия с ресор „Стартъпи, изследвания и иновации“.

За тези три години обновената галерия започна да създава една по-различна атмосфера, която приканва много повече хора да идват, независимо от сезоните, каза Митев. Събитията, които екипът на галерията създава, са част от три концепции – за обмен на изкуство, за привличане на млади зрители и за обновяване на фонда. За три години доказахме, че това е реалистично, когато е налице добра база, подчерта Митев.

Първата изложба след реновирането на пространството е била посветена на творчеството на Ганчо Карабаджаков, с нея е започнало начинанието за партньорство с други галерии в страната. Сред тях са изложбите с творби на Владимир Димитров- Майстора, експозицията, посветена на 140 години от рождението на Борис Денев с 250 творби. За първи път е представена Анета Драгушано в национален план, както и Греди Асса.

В обновеното пространство са представяни международни колекции с картини на Салвадор Дали, Фелини, Хенри Мур, Дьолакроа и други световни майстори. Галериите в Кюстендил, Стара Загора, Ямбол, Русе и други градове са гостували също с творби от своите фондове.

„Важно е да се отбележи, че след ремонта, условията позволиха на нашия екип да искаме много повече от това пространство, в обособена зала започнахме да приобщаваме по-младата публика на града и да създаваме интердисциплинарно обучение на децата, както във визуалните изкуства, така и в театралните“, посочи Митев.

След ремонта в художественото пространство е обособена така наречената Зала 19, в която кураторите представят камерни изложби на класици и съвременни автори от фонда на галерията или предоставени от партньорски културни институти, свързани с годишнините на автори, като Любен Зидаров, Минчо Ханджиев, Стоимен Стоилов и други.

Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пловдив бяха открити 80 плочки с радиоактивното вещество.

Министърът уточни, че проведената акция е предотвратила  възможността част от веществото да бъде изнесено и насочено в друга посока. Илков увери, че няма опасност за живота и здравето на хората, които живеят в близост до мястото, където е съхранявано веществото. Той посочи също, че двама от задържаните остават в ареста, има повдигнати обвинения срещу тях. Те са криминално проявени с регистрирани престъпления срещу собствеността, уточни вътрешният министър.

Всичко е много специфично и не трябва да допускаме каквато и да била грешка в разследването, така че лицата да получат ефективно и високо наказан

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според разследващите, мъжете, който са на възраст между 44 и 74 г., са поддържали канала от юли 2023 г. до настоящия момент. Те са действали на територията на област Хасково.

За престъплението, в което седмината са обвинени, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за повече от три години.

Контрабандният внос на стоки се е осъществявал през Граничния контролно–пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево“ от няколко човека, които са установени в хода на разследването. Стоките са били разпространявани на територията на България, като до клиентите те са стигали чрез директни продажби с посредничест

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК в периодите 1 юли - 15 август 2024 година. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос за реимбурсацията на лекарства и разпределението на средства от резерва на НЗОК.

Министър Кондева припомни, че на 19 юли тази година беше обнародван нов алгоритъм на заплащане на цени на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани напълно от НЗОК, както и за нормативни промени за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства.

Допълнителните средства за аптеките, с които здравната каса ще плати сега от резерва си, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2025 г.,

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители, „Против“ – шестима. Двама дадоха вот „Въздържал се“.

Законопроектът е внесен от Костадин Костадинов от „Въздраждане“ и група народни представители. 

(следва)

В последните две години акцентът беше да приобщаваме разнолика публика, да представяме нашия фонд и да помогнем на най-малките, децата, да разберат какво е значението на такава институция, каквато е великотърновската галерия, допълни Митев.

За три години се случиха много неща, които досега реално погледнато не са се случвали, откакто е създадена като галерия през 1985 година, разказа той, и припомни спомен от студентските си години. Като студент във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет идвах тук и виждах един мрачен, тъмен мавзолей, сега с проекта, който завърши през септември 2021 година, галерията може да работи нормално през всеки един от месеците в годината, заради отоплението, охлаждането, подходящото осветление, инсталацията за съхраняване по правилен начин на богатия фонд, респираторна система с датчици, която се задейства, когато се съберат много хора, а това става при всяко откриване на нова изложба, посочи Митев.

Според заместник-кмета на община Велико Търново Мариела Цонева реализацията на този проект е един от примерите за устойчивост и развитие. Доказателство е, че художественото пространство е част от различни международни прояви, които утвърждават Велико Търново, като историческа и духовна столица на България, каза тя.

В последните дни на август тази година Велико Търново ще събере хиляди гости и артисти, които ще участват в третото издание на общностния фестивал „48 часа Варуша Юг“. Една от точките на събитията е Художествената галерия „Борис Денев“ и пространството около нея, каза Галин Попов, идеолог и основател на артистичното начинание.

Едно от събитията, което със сигурност ще събере много хора, е изложба, съчетана с практически занимания, в Художествената галерия „Борис Денев“ с книгите за деца, посветени на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев от поредицата "История на изкуството за деца" на издателство "Книги за любители“, както и „Сетивна инсталация“ от Богомил Иванов, Илияна Григорова и Лидия Иванова

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 04:27 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11645
България

Над 20 са мащабните изложби и събития в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново след обновяването през 2021 година с европейски средства

Над 20 са мащабните изложби със световни автори и български класици в Художествената галерия „Борис Денев“ след обновяването през 2021 година с европейски средства, каза директорът на културната институция Мартин Митев. Ремонтът беше осъществен през 2021 г. по проект „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“ с общ бюджет от 1 487 271 евро, от които 1 264 180 евро е съфинансирането от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) в рамките на Програмата „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“.Водещ бенефициент е Община Велико Търново, а нейни партньори са Община Калафат, Румъния и Фондация „Лице за изкуство и култура“- Плевен.

| 08 Август 2024, 17:53 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Над 20 са мащабните изложби и събития в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново след обновяването  през 2021 година с европейски средства
Над 20 са мащабните изложби и събития в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново след обновяването през 2021 година с европейски средства
Снимка © БТА

Над 20 са мащабните изложби със световни автори и български класици в Художествената галерия „Борис Денев“ след обновяването през 2021 година с европейски средства, каза директорът на културната институция Мартин Митев. Ремонтът беше осъществен през 2021 г. по проект „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“ с общ бюджет от 1 487 271 евро, от които 1 264 180 евро е съфинансирането от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) в рамките на Програмата „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“. Водещ бенефициент е Община Велико Търново, а нейни партньори са Община Калафат, Румъния и Фондация „Лице за изкуство и култура“- Плевен.

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

Общинският съвет (ОбС) в Руен не събра кворум за начало на 14-ото си редовно заседание след два неуспешни опита.

При първия опит за начало на заседанието в залата се регистрираха десет общински съветници от общо 29 – шест от „Движение за права и свободи“, трима от ГЕРБ и един от коалиция „Заедно за силна община“. За да бъде започнато заседанието са необходими 15 общински съветници.

„Не се събра кворум и след 15-те минути от обявения за начало час на заседанието“, каза председателят на ОбС в Руен Исмаил Осман и обяви следващата регистрация в 13:00 ч. „Ако и тогава нямаме кворум, отлагаме заседанието за неопределен период от време“, заяви Осман. По думите му останалите 19 общински съветници са на среща с кмета на община Руен Ахмед Мехмед, където обсъждат потенциалното искане на оставката на председателя на ОбС.

П

Гражданите могат да проверят дали са в списъците на лицата, подкрепящи регистрацията на партии и коалиции в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Проверката може да бъде направена на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Гражданите, които при проверка в списъците на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат/инициативен комитет са установили неправомерно ползване на личните им данни, следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба с личните им данни до Комисия за защита на личните данни (КЗЛД), която е компетентният орган да ги разгледа. Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност, информират от ЦИК.

Парламентът прекрати пълномощията на Екатерина Захариева като народен представител. За освобождаването гласуваха 184 депутати, петима бяха „против“ и трима се въздържаха.

Проекторешението за прекратяване на пълномощията на Захариева беше включено като първа точка в днешния дневен ред в началото на пленарното заседание. 

Председателят на Народното събрание Рая Назарян съобщи, че е постъпило заявление от Екатерина Захариева, с което подава оставка като народен представител от ГЕРБ-СДС от Пазарджишки избирателен район. 

Екатерина Захариева е предложена за еврокомисар от България в новата Европейска комисия с ресор „Стартъпи, изследвания и иновации“.

За тези три години обновената галерия започна да създава една по-различна атмосфера, която приканва много повече хора да идват, независимо от сезоните, каза Митев. Събитията, които екипът на галерията създава, са част от три концепции – за обмен на изкуство, за привличане на млади зрители и за обновяване на фонда. За три години доказахме, че това е реалистично, когато е налице добра база, подчерта Митев.

Първата изложба след реновирането на пространството е била посветена на творчеството на Ганчо Карабаджаков, с нея е започнало начинанието за партньорство с други галерии в страната. Сред тях са изложбите с творби на Владимир Димитров- Майстора, експозицията, посветена на 140 години от рождението на Борис Денев с 250 творби. За първи път е представена Анета Драгушано в национален план, както и Греди Асса.

В обновеното пространство са представяни международни колекции с картини на Салвадор Дали, Фелини, Хенри Мур, Дьолакроа и други световни майстори. Галериите в Кюстендил, Стара Загора, Ямбол, Русе и други градове са гостували също с творби от своите фондове.

„Важно е да се отбележи, че след ремонта, условията позволиха на нашия екип да искаме много повече от това пространство, в обособена зала започнахме да приобщаваме по-младата публика на града и да създаваме интердисциплинарно обучение на децата, както във визуалните изкуства, така и в театралните“, посочи Митев.

След ремонта в художественото пространство е обособена така наречената Зала 19, в която кураторите представят камерни изложби на класици и съвременни автори от фонда на галерията или предоставени от партньорски културни институти, свързани с годишнините на автори, като Любен Зидаров, Минчо Ханджиев, Стоимен Стоилов и други.

Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пловдив бяха открити 80 плочки с радиоактивното вещество.

Министърът уточни, че проведената акция е предотвратила  възможността част от веществото да бъде изнесено и насочено в друга посока. Илков увери, че няма опасност за живота и здравето на хората, които живеят в близост до мястото, където е съхранявано веществото. Той посочи също, че двама от задържаните остават в ареста, има повдигнати обвинения срещу тях. Те са криминално проявени с регистрирани престъпления срещу собствеността, уточни вътрешният министър.

Всичко е много специфично и не трябва да допускаме каквато и да била грешка в разследването, така че лицата да получат ефективно и високо наказан

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според разследващите, мъжете, който са на възраст между 44 и 74 г., са поддържали канала от юли 2023 г. до настоящия момент. Те са действали на територията на област Хасково.

За престъплението, в което седмината са обвинени, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за повече от три години.

Контрабандният внос на стоки се е осъществявал през Граничния контролно–пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево“ от няколко човека, които са установени в хода на разследването. Стоките са били разпространявани на територията на България, като до клиентите те са стигали чрез директни продажби с посредничест

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК в периодите 1 юли - 15 август 2024 година. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос за реимбурсацията на лекарства и разпределението на средства от резерва на НЗОК.

Министър Кондева припомни, че на 19 юли тази година беше обнародван нов алгоритъм на заплащане на цени на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани напълно от НЗОК, както и за нормативни промени за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства.

Допълнителните средства за аптеките, с които здравната каса ще плати сега от резерва си, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2025 г.,

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители, „Против“ – шестима. Двама дадоха вот „Въздържал се“.

Законопроектът е внесен от Костадин Костадинов от „Въздраждане“ и група народни представители. 

(следва)

В последните две години акцентът беше да приобщаваме разнолика публика, да представяме нашия фонд и да помогнем на най-малките, децата, да разберат какво е значението на такава институция, каквато е великотърновската галерия, допълни Митев.

За три години се случиха много неща, които досега реално погледнато не са се случвали, откакто е създадена като галерия през 1985 година, разказа той, и припомни спомен от студентските си години. Като студент във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет идвах тук и виждах един мрачен, тъмен мавзолей, сега с проекта, който завърши през септември 2021 година, галерията може да работи нормално през всеки един от месеците в годината, заради отоплението, охлаждането, подходящото осветление, инсталацията за съхраняване по правилен начин на богатия фонд, респираторна система с датчици, която се задейства, когато се съберат много хора, а това става при всяко откриване на нова изложба, посочи Митев.

Според заместник-кмета на община Велико Търново Мариела Цонева реализацията на този проект е един от примерите за устойчивост и развитие. Доказателство е, че художественото пространство е част от различни международни прояви, които утвърждават Велико Търново, като историческа и духовна столица на България, каза тя.

В последните дни на август тази година Велико Търново ще събере хиляди гости и артисти, които ще участват в третото издание на общностния фестивал „48 часа Варуша Юг“. Една от точките на събитията е Художествената галерия „Борис Денев“ и пространството около нея, каза Галин Попов, идеолог и основател на артистичното начинание.

Едно от събитията, което със сигурност ще събере много хора, е изложба, съчетана с практически занимания, в Художествената галерия „Борис Денев“ с книгите за деца, посветени на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев от поредицата "История на изкуството за деца" на издателство "Книги за любители“, както и „Сетивна инсталация“ от Богомил Иванов, Илияна Григорова и Лидия Иванова

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.