Начало Сфера Не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример, стана известно след консултациите при президента
12688
България

Не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример, стана известно след консултациите при президента

И други, освен Димитър Главчев, са изявили готовност да поемат поста на служебен министър-председател.Според Радев ситуацията е по-различна от предишния път, когато единствено Димитър Главчев е поел този ангажимент.

| 08 Август 2024, 21:14 ч.
Не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример, стана известно след консултациите при президента
Не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример, стана известно след консултациите при президента
Снимка © Благой Кирилов / БТА

И други, освен Димитър Главчев, са изявили готовност да поемат поста на служебен министър-председател. Това обяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите с парламентарно представените политически формации за състава на служебен кабинет, които се проведоха днес в сградата на президентската институция на „Дондуков“ 2.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание утре, 16 септември, на което ще бъде обсъден проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година размерът да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че не приемат подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепят така предложения проект на постановление на МС в тази връзка.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

Специализирано изложение за енергийно обновяване на жилищни сгради "МултиХоум" ще се проведе в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. От 25 до 28 септември посетителите на панаира ще могат да получат подробна информация за бизнес възможностите в сектора на сградното обновяване.

По време на специализираното изложение посетителите на панаира ще видят и чуят представители на ВиК и ОВК (отопление, вентилация и климатизация) компании, които ще демонстрират актуални и модерни решения за реновиране на дома. Те ще консултират гостите на изложението в няколко направления: енергийно ефективни строителни материали и технологии, топлоизолоращи панели за нискоенергийни жилищни сгради, климатизация и вентилация, термопомпени системи, фотоволтаични и термосоларни системи за жилищни сгради, строителство с близо до нулево потребление на енергия и други. 

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Демонстрация на правилно и безопасно управление на електрически тротинетки направиха в Роман по повод Европейския ден без загинали на пътя, съобщиха от общинската администрация. Инициативата и по повод Европейската седмица на мобилността. 

Община Роман се включва за поредна година, а тазгодишните събития са организирани съвместно с полицейското управление в Роман, Средно училище (СУ) „Васил Левски“ – град Роман и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, допълниха още от Общината. 

Младши полицейски инспектор Мирослав Цанов от Районно управление (РУ) – Роман разясни на учениците правилата и разпоредбите в Закона за движение по пътищата, касаещи придвижването с индивидуално електрическо превозно средство (ИЕПС), се казва в съобщение на Община Роман. 

Учениците от СУ „Васил Левски&l

Според Радев ситуацията е по-различна от предишния път, когато единствено Димитър Главчев е поел този ангажимент. Държавният глава не назова другите желаещи, по думите му, за да не „хвърля имена в публичното пространство“. 

Президентът Радев заяви, че се надява да вземе решение на база на консултациите и разговорите с политическите формации, възможно най-бързо. Той посочи, че тогава ще обяви и датата на изборите.

Президентът посочи, че приемането на бюджета ще съвпадне с предизборната кампания. Обещанията са нещо много приятно, изпълнението е нещо много трудно и води до задълбочаващи се проблеми с дефицит и инфлация, каза Радев. Той апелира за отговорен и разумен подход.

Политическите групи не бива да дават напътствия какъв да бъде кабинетът, каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС

„Нашето категорично мнение е, че политическите групи и политическите представители в Народното събрание не бива да се бъркат в тези компетенции, да дават съвети и напътствия за това какъв да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер и за министри“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков. 

Преговарящите от парламентарно представените партии и коалиции приеха разпределението на състава на секционните избирателни комисии в Димитровград, предложено от кмета Иво Димов, без възражения по време на провелите се консултации, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

За предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание на територията на община Димитровград ще бъдат сформирани 90 избирателните секции със 736 членове.

Най-много - 219 места в секционните избирателни комисии са отредени за Коалиция ГЕРБ-СДС. Тя ще има по 30 председателски места, заместник – председателски и секретарски места, и 129 членове. 

Общо 125 са места за "Продължаваме промяната - Демократична България" с 18 председателски, 17 заместник - председателски позиции, 18 секретари и 72 членове. 

Политическа партия „Възраждане” има 122 места, от к

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Утвърдените избирателни секции в община Разград са общо 71, включително секции в разградската болница и Районна служба „Изпълнение на наказанията“, както и три подвижни секционни комисии. Това съобщиха от общинската администрация. С Решение №21/16.09.2024 г. на РИК - Разград е определен броят на членовете на всяка Секционна избирателна комисия (СИК), както и разпределението на местата в комисиите и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на община Разград, посочиха от институцията. Общият брой на членовете на 71 секционни комисии е 605.

Консултациите за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии на територията на Община Разград ще се проведат на 20 септември, петък в сградата на Община Разград. Поканата за участие в консултациите е отправена от кмета Добрин Добрев към представители на парламентарно представените партии и коали

Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време на откриването на новата демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови в село Мало Конаре.

"Хранителният възел, който подава вода и храна, е подпомаган със сензор за климат контрол. По този начин ще се извършва и замерване на слънчевата радиация, температурата и вятъра, а на растението ще бъдат осигурявани необходимите количества влага и хранителни елементи. Това намалява значително разходите за вода и торове и увеличава усвоемостта на растенията. Това е целта на тези машини - да се спестят торовете, да е по-рационално подаването на вода и хранителни вещества и да се увеличи капацитетът на растенията", обясни Иван Кабуров.

Колкото и да е парадоксално, ние дължим повече отговорност, повече грижа на духа на парламентаризма, повече ангажираност към Конституцията както и на принципите на правовата държава и парламентарната демокрация. В този смисъл процедурата по консултациите е неразделна част от процедурата по назначаване на служебен министър-председател и на кабинет. Ние в тази позиция изхождаме от разбирането, че мненията на отделните парламентарни групи имат за предел там, където започват Вашите правомощия, обърна се Желязков към президента Радев.

Да се помисли за друг ръководен състав на МВР, призова Николай Денков от ПП-ДБ

Председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков се обърна към президента Румен Радев с призив, когато се обсъжда състав на служебен кабинет със следващия служебен премиер, да се помисли за друг ръководен състав на Министерството на вътрешните работи (МВР). Той подчерта, че основно задължение на служебния кабинет е осигуряването на честни избори. 

Нямаме доверие в сегашния вътрешен министър. Имам достатъчно информация, че има проблем, каза Денков.

След консултациите народният представител Божидар Божанов посочи, че анализ на формацията показва, че „поне с 35 000 гласа е нараснало купуването на гласове при Калин Стоянов спрямо 2023 г.“. 

Няма подходяща фигура за министър-председател, смята Костадин Костадинов от „Възраждане“

За нас в момента няма подходяща фигура за министър-председател, каза председателят на парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на консултациите. Според него нито един министър от настоящия състав на служебния кабинет не трябва отново да заема поста на министър. По думите на Костадинов настоящият състав на парламента приема „предимно вредно законодателство“. 

„Ако може да свърши още утре, ще е най-добре“, посочи лидерът на „Възраждане“. На въпрос обсъждано ли е парламентът да работи през септември с някаква конкретна законодателна програма, Костадинов отговори, че не е обсъждан.

Пеевски няма никакво отношение към "домовата книга", от която трябва да избирате премиер, каза Йордан Цонев 

"Домовата книга", листа, от който трябва да избирате, Пеевски няма никакво отношение към нея и това мога да го докажа, но това не е предмет на консултациите, каза Йордан Цонев от ДПС. 

Нашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство, носещо отговорност за бюджета и дейностите по отношение на законодателството и изпълнителната власт, е меко казано опасен, защото създава лошо, вредно, некачествено законодателство, допълни той. Опасен е, защото през последните три-четири години сме били свидетели как финансовата стабилност е била почти взривена от популизъм, а най-лесно е, когато няма кой да носи отговорност, всички да бъдем популисти, не изключвам и нас, каза още Цонев.

Най-лесно е, когато няма отговорност, всички да бъдем популисти. Колкото по-бързо приключи работата на този парламент, толкова по-малко са опасностите за законодателството и за финансовата стабилност, каза още Цонев.

Бъдещият премиер да е равноотдалечен от всички партии, призова Борислав Гуцанов от "БСП за България"

Бъдещият премиер да е равно отдалечен от всички партии, призова председателят на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" Борислав Гуцанов. След промените в Конституцията, за които бяхме против, силно се ограничиха Вашите възможности за избор на служебен премиер, каза Гуцанов. Той добави, че според тях служебният премиер трябва да е възможно най-равноотдалечен от всички партии, за да се гарантират честни и прозрачни избори. Тъй като за три години това ще бъдат седмите избори, което не е нормално, и има няколко служебни кабинета, до 31 август ще трябва да бъде номиниран и кандидат за еврокомисар и Ви молим разговорите за него да бъдат на максимално ясна публична основа, за да бъде избран достоен представител на България, каза още Гуцанов.

На 20 октомври ще има частични местни избори и съчетание на двата вота би било добре за повишаване на активността, каза още Гуцанов. Считаме, че такава дата би била по-приемлива, а и ако е по-късна, може да се счита за нещо по-нормално, каза още Гуцанов.

Това беше проформа среща, политическото лицемерие взе превес, смята Станислав Балабанов от ИТН 

Това, според нас, беше една проформа среща по отношение на спазването на конституционната процедура, каза пред журналисти Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ след процедурата. 

На тази обща маса, която според президента е в името на добрия пример между партии, които могат да си говорят, стояха доста безотговорни личности, тъй като редицата проблеми, които изброихме на тази маса, можеха да бъдат решени още през изминалата седмица, коментира Балабанов.

„Политическото лицемерие отново взе превес пред нормалното диалогично експертно говорене, което очаквахме ние“, каза той. По думите му определянето на датата на изборите е правомощие на президента Румен Радев. „Дали ще е 13 октомври, дали 20 октомври, ние сме готови за избори“, каза още той.

Екип на : Десислава Пеева, Елена Николова, Никол Николова, Иван Лазаров

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:16 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
12688
България

Не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример, стана известно след консултациите при президента

И други, освен Димитър Главчев, са изявили готовност да поемат поста на служебен министър-председател.Според Радев ситуацията е по-различна от предишния път, когато единствено Димитър Главчев е поел този ангажимент.

| 08 Август 2024, 21:14 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример, стана известно след консултациите при президента
Не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример, стана известно след консултациите при президента
Снимка © Благой Кирилов / БТА

И други, освен Димитър Главчев, са изявили готовност да поемат поста на служебен министър-председател. Това обяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите с парламентарно представените политически формации за състава на служебен кабинет, които се проведоха днес в сградата на президентската институция на „Дондуков“ 2.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание утре, 16 септември, на което ще бъде обсъден проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година размерът да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че не приемат подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепят така предложения проект на постановление на МС в тази връзка.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

Специализирано изложение за енергийно обновяване на жилищни сгради "МултиХоум" ще се проведе в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. От 25 до 28 септември посетителите на панаира ще могат да получат подробна информация за бизнес възможностите в сектора на сградното обновяване.

По време на специализираното изложение посетителите на панаира ще видят и чуят представители на ВиК и ОВК (отопление, вентилация и климатизация) компании, които ще демонстрират актуални и модерни решения за реновиране на дома. Те ще консултират гостите на изложението в няколко направления: енергийно ефективни строителни материали и технологии, топлоизолоращи панели за нискоенергийни жилищни сгради, климатизация и вентилация, термопомпени системи, фотоволтаични и термосоларни системи за жилищни сгради, строителство с близо до нулево потребление на енергия и други. 

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Демонстрация на правилно и безопасно управление на електрически тротинетки направиха в Роман по повод Европейския ден без загинали на пътя, съобщиха от общинската администрация. Инициативата и по повод Европейската седмица на мобилността. 

Община Роман се включва за поредна година, а тазгодишните събития са организирани съвместно с полицейското управление в Роман, Средно училище (СУ) „Васил Левски“ – град Роман и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, допълниха още от Общината. 

Младши полицейски инспектор Мирослав Цанов от Районно управление (РУ) – Роман разясни на учениците правилата и разпоредбите в Закона за движение по пътищата, касаещи придвижването с индивидуално електрическо превозно средство (ИЕПС), се казва в съобщение на Община Роман. 

Учениците от СУ „Васил Левски&l

Според Радев ситуацията е по-различна от предишния път, когато единствено Димитър Главчев е поел този ангажимент. Държавният глава не назова другите желаещи, по думите му, за да не „хвърля имена в публичното пространство“. 

Президентът Радев заяви, че се надява да вземе решение на база на консултациите и разговорите с политическите формации, възможно най-бързо. Той посочи, че тогава ще обяви и датата на изборите.

Президентът посочи, че приемането на бюджета ще съвпадне с предизборната кампания. Обещанията са нещо много приятно, изпълнението е нещо много трудно и води до задълбочаващи се проблеми с дефицит и инфлация, каза Радев. Той апелира за отговорен и разумен подход.

Политическите групи не бива да дават напътствия какъв да бъде кабинетът, каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС

„Нашето категорично мнение е, че политическите групи и политическите представители в Народното събрание не бива да се бъркат в тези компетенции, да дават съвети и напътствия за това какъв да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер и за министри“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков. 

Преговарящите от парламентарно представените партии и коалиции приеха разпределението на състава на секционните избирателни комисии в Димитровград, предложено от кмета Иво Димов, без възражения по време на провелите се консултации, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

За предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание на територията на община Димитровград ще бъдат сформирани 90 избирателните секции със 736 членове.

Най-много - 219 места в секционните избирателни комисии са отредени за Коалиция ГЕРБ-СДС. Тя ще има по 30 председателски места, заместник – председателски и секретарски места, и 129 членове. 

Общо 125 са места за "Продължаваме промяната - Демократична България" с 18 председателски, 17 заместник - председателски позиции, 18 секретари и 72 членове. 

Политическа партия „Възраждане” има 122 места, от к

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Утвърдените избирателни секции в община Разград са общо 71, включително секции в разградската болница и Районна служба „Изпълнение на наказанията“, както и три подвижни секционни комисии. Това съобщиха от общинската администрация. С Решение №21/16.09.2024 г. на РИК - Разград е определен броят на членовете на всяка Секционна избирателна комисия (СИК), както и разпределението на местата в комисиите и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на община Разград, посочиха от институцията. Общият брой на членовете на 71 секционни комисии е 605.

Консултациите за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии на територията на Община Разград ще се проведат на 20 септември, петък в сградата на Община Разград. Поканата за участие в консултациите е отправена от кмета Добрин Добрев към представители на парламентарно представените партии и коали

Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време на откриването на новата демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови в село Мало Конаре.

"Хранителният възел, който подава вода и храна, е подпомаган със сензор за климат контрол. По този начин ще се извършва и замерване на слънчевата радиация, температурата и вятъра, а на растението ще бъдат осигурявани необходимите количества влага и хранителни елементи. Това намалява значително разходите за вода и торове и увеличава усвоемостта на растенията. Това е целта на тези машини - да се спестят торовете, да е по-рационално подаването на вода и хранителни вещества и да се увеличи капацитетът на растенията", обясни Иван Кабуров.

Колкото и да е парадоксално, ние дължим повече отговорност, повече грижа на духа на парламентаризма, повече ангажираност към Конституцията както и на принципите на правовата държава и парламентарната демокрация. В този смисъл процедурата по консултациите е неразделна част от процедурата по назначаване на служебен министър-председател и на кабинет. Ние в тази позиция изхождаме от разбирането, че мненията на отделните парламентарни групи имат за предел там, където започват Вашите правомощия, обърна се Желязков към президента Радев.

Да се помисли за друг ръководен състав на МВР, призова Николай Денков от ПП-ДБ

Председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков се обърна към президента Румен Радев с призив, когато се обсъжда състав на служебен кабинет със следващия служебен премиер, да се помисли за друг ръководен състав на Министерството на вътрешните работи (МВР). Той подчерта, че основно задължение на служебния кабинет е осигуряването на честни избори. 

Нямаме доверие в сегашния вътрешен министър. Имам достатъчно информация, че има проблем, каза Денков.

След консултациите народният представител Божидар Божанов посочи, че анализ на формацията показва, че „поне с 35 000 гласа е нараснало купуването на гласове при Калин Стоянов спрямо 2023 г.“. 

Няма подходяща фигура за министър-председател, смята Костадин Костадинов от „Възраждане“

За нас в момента няма подходяща фигура за министър-председател, каза председателят на парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на консултациите. Според него нито един министър от настоящия състав на служебния кабинет не трябва отново да заема поста на министър. По думите на Костадинов настоящият състав на парламента приема „предимно вредно законодателство“. 

„Ако може да свърши още утре, ще е най-добре“, посочи лидерът на „Възраждане“. На въпрос обсъждано ли е парламентът да работи през септември с някаква конкретна законодателна програма, Костадинов отговори, че не е обсъждан.

Пеевски няма никакво отношение към "домовата книга", от която трябва да избирате премиер, каза Йордан Цонев 

"Домовата книга", листа, от който трябва да избирате, Пеевски няма никакво отношение към нея и това мога да го докажа, но това не е предмет на консултациите, каза Йордан Цонев от ДПС. 

Нашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство, носещо отговорност за бюджета и дейностите по отношение на законодателството и изпълнителната власт, е меко казано опасен, защото създава лошо, вредно, некачествено законодателство, допълни той. Опасен е, защото през последните три-четири години сме били свидетели как финансовата стабилност е била почти взривена от популизъм, а най-лесно е, когато няма кой да носи отговорност, всички да бъдем популисти, не изключвам и нас, каза още Цонев.

Най-лесно е, когато няма отговорност, всички да бъдем популисти. Колкото по-бързо приключи работата на този парламент, толкова по-малко са опасностите за законодателството и за финансовата стабилност, каза още Цонев.

Бъдещият премиер да е равноотдалечен от всички партии, призова Борислав Гуцанов от "БСП за България"

Бъдещият премиер да е равно отдалечен от всички партии, призова председателят на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" Борислав Гуцанов. След промените в Конституцията, за които бяхме против, силно се ограничиха Вашите възможности за избор на служебен премиер, каза Гуцанов. Той добави, че според тях служебният премиер трябва да е възможно най-равноотдалечен от всички партии, за да се гарантират честни и прозрачни избори. Тъй като за три години това ще бъдат седмите избори, което не е нормално, и има няколко служебни кабинета, до 31 август ще трябва да бъде номиниран и кандидат за еврокомисар и Ви молим разговорите за него да бъдат на максимално ясна публична основа, за да бъде избран достоен представител на България, каза още Гуцанов.

На 20 октомври ще има частични местни избори и съчетание на двата вота би било добре за повишаване на активността, каза още Гуцанов. Считаме, че такава дата би била по-приемлива, а и ако е по-късна, може да се счита за нещо по-нормално, каза още Гуцанов.

Това беше проформа среща, политическото лицемерие взе превес, смята Станислав Балабанов от ИТН 

Това, според нас, беше една проформа среща по отношение на спазването на конституционната процедура, каза пред журналисти Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ след процедурата. 

На тази обща маса, която според президента е в името на добрия пример между партии, които могат да си говорят, стояха доста безотговорни личности, тъй като редицата проблеми, които изброихме на тази маса, можеха да бъдат решени още през изминалата седмица, коментира Балабанов.

„Политическото лицемерие отново взе превес пред нормалното диалогично експертно говорене, което очаквахме ние“, каза той. По думите му определянето на датата на изборите е правомощие на президента Румен Радев. „Дали ще е 13 октомври, дали 20 октомври, ние сме готови за избори“, каза още той.

Екип на : Десислава Пеева, Елена Николова, Никол Николова, Иван Лазаров

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.