Начало На преден план Димитър Главчев оттегля заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер
11973
България

Димитър Главчев оттегля заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер

Главчев благодари на екипа си за свършената работа.Премиерът Димитър Главчев ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател, информират още от МС. 

| 09 Август 2024, 08:53 ч.
Димитър Главчев оттегля заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер
Димитър Главчев оттегля заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер
Снимка © Милена Стойкова / БТА (ПК)

Министър-председателят Димитър Главчев оттегля заявената готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер с оглед на сваляне на политическото напрежение, съобщиха от Министерския съвет на сайта си.

Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне на проектната документация, съобщиха в официалния сайт от Общината.

Част от социалните жилища ще бъдат предназначени за гражданите, обитаващи към момента общежитието на Средно училище "Любен Каравелов", което има статут на общинска собственост.

Целта е да бъдат предоставени на гражданите, ползващи в момента общежитието за жилищни нужди, по-добри битово-социални условия, а освободената сграда, находяща се в съседство на училището, ще бъде добавена към образователния фонд, след реализация на утвърден проект за саниране и реконструкция.

Така ще бъдат изпълнени изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование за едносменен режим на обучение за всички ученици.

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Има надграждане в различни елементи от процеса по подготовка на изборите и то в частта, за която отговаря изпълнителната власт, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в Министерството на електронното управление, където се провежда процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и се извършва в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на електронното управление Валентин Мундров.

По думите на премиера надграждането е в областта на това, че в залата за удостоверяването вече ще има и звук. На следващия етап също ще има възможност да се следи в реално време какво се случва, пак със звук. Полагат се усилия да бъдат привлечени още експерти, които да участват в процеса на у

Парламентът прие единодушно на първо и второ четене Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Актовете са свързани с изменения в Общия правилник на ВПС, Всемирната пощенска конвенция и в Споразумението за услугите по пощенските плащания.

Прието е също така и увеличение на бюджета на Всемирния пощенски съюз с 622 240 швейцарски франка за 2024 и 2025 г. Така от 38 890 030 швейцарски франка годишно, за 2024 и 2025 г. бюджетът ще бъде 39 512 270 швейцарски франка годишно. Предложеното увеличение на бюджета ще се отрази минимално на вноските на страните членки и те няма да понесат съществена финансова тежест, отбелязва вносителят на законопроекта – Министерският съвет.  

Приемането на законопроекта осигурява изпълнението на ангажиментите на България, свързани с прилагането на актовете на Съюза, гарант

Прокурорската колегия на ВСС изпрати получените материали и документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, на ресорната комисия в парламента.

Материалите и документите по случая „Мартин Божанов – Нотариуса“ са събрани в изпълнение на решение на Прокурорската колегия от февруари тази година. За целта на интернет страницата на ВСС бе създаден и раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“.

Преди седмицата стана известно, че временната комисия в парламента ще подготви доклад до 26 септември.

По време на заседанието на 12 септември Надежда Йорданова (ПП-ДБ) предложи срокът да бъде съкратен на една седмица, за да има възможност теоретично докладът да мине и в пленарната зала. Предложението не беше подкрепено от другите политически сили в комисията.

Главчев благодари на екипа си за свършената работа. Премиерът Димитър Главчев ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател, информират още от МС. 

На официална церемония в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора по повод професионалния празник на пожарникарите, 14 септември, днес бяха отличени заслужили пожарникари, доброволци и организации, подпомогнали потушаването на пожарите и произшествията, които се разразиха през 2024 година в областта.

Такова натоварено лято не сме имали от много години, заяви по време на церемонията старши комисар Стоян Колев, директор Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН)-Стара Загора. Той посочи, че от началото на годината до момента на територията на област Стара Загора има регистрирани 2056 произшествия, което е с 18 повече в сравнение със същия период на м.г. От тях само за месеците юли и август са станали над 700 инцидента. Леко намаление има на пожарите с материални загуби - 245 за 2024 година и 249 за 202

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

В петък в Министерството на електронното управление ще се теглят номерата на машините за гласуване, които предстои да бъдат удостоверени, съобщи преди началото на днешното правителствено заседание служебният министър-председател Димитър Главчев.

По традиция то ще бъде публично, прозрачно, за да покажем нашите намерения да изпълним всичките си задължения, посочи Главчев.

Изпратихме писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което направихме свои предложения, отбеляза премиерът и допълни, че като продължение на това действие в понеделник шестима от членовете на правителството, които имат касателство с изборния процес, бяха в ЦИК, където проведоха ползотворни разговори. Засвидетелствахме своето уважение към тях и желание за подобряване на изборния процес, тъй като основният организатор и орган, който провежда изборите е ЦИК, каза Главчев.

Той припомни, че орга

Жив ябълков оцет, напитка "Комбуча" от чаена гъба, мед и пчелни продукти, вина, различни видове сирена и кашкавали, месни деликатеси се предлагат днес на първия фермерски пазар в Плевен. Той е разположен в района на Кооперативния пазар и в първото му издание участват 17 земеделски производители и фермери.

Идеята я реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор", като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна, каза кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. 

Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним н

Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 100 от местата са за „гвардеец“, а останалите за „младши шофьор“, „младши охранител“ и др. 

Желаещите трябва да подадат лично заявление до командира на НГвЧ чрез структурите на Централното военно окръжие по местоживеене до 1 ноември, а самият конкурс ще бъде на 26 и 27 ноември. Той включва оценка на психологичната пригодност, изпит по физическа подготовка на кандидатите за приемане на военна служба, тест за проверка на общата култура, както и събеседване.

Сред условията за кандидатите са минимум средно образование, да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани. Всички условия, на които трябва да отговарят, както и необходимите доку

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 04:38 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11973
България

Димитър Главчев оттегля заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер

Главчев благодари на екипа си за свършената работа.Премиерът Димитър Главчев ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател, информират още от МС. 

| 09 Август 2024, 08:53 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Димитър Главчев оттегля заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер
Димитър Главчев оттегля заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер
Снимка © Милена Стойкова / БТА (ПК)

Министър-председателят Димитър Главчев оттегля заявената готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер с оглед на сваляне на политическото напрежение, съобщиха от Министерския съвет на сайта си.

Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне на проектната документация, съобщиха в официалния сайт от Общината.

Част от социалните жилища ще бъдат предназначени за гражданите, обитаващи към момента общежитието на Средно училище "Любен Каравелов", което има статут на общинска собственост.

Целта е да бъдат предоставени на гражданите, ползващи в момента общежитието за жилищни нужди, по-добри битово-социални условия, а освободената сграда, находяща се в съседство на училището, ще бъде добавена към образователния фонд, след реализация на утвърден проект за саниране и реконструкция.

Така ще бъдат изпълнени изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование за едносменен режим на обучение за всички ученици.

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Има надграждане в различни елементи от процеса по подготовка на изборите и то в частта, за която отговаря изпълнителната власт, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в Министерството на електронното управление, където се провежда процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и се извършва в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на електронното управление Валентин Мундров.

По думите на премиера надграждането е в областта на това, че в залата за удостоверяването вече ще има и звук. На следващия етап също ще има възможност да се следи в реално време какво се случва, пак със звук. Полагат се усилия да бъдат привлечени още експерти, които да участват в процеса на у

Парламентът прие единодушно на първо и второ четене Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Актовете са свързани с изменения в Общия правилник на ВПС, Всемирната пощенска конвенция и в Споразумението за услугите по пощенските плащания.

Прието е също така и увеличение на бюджета на Всемирния пощенски съюз с 622 240 швейцарски франка за 2024 и 2025 г. Така от 38 890 030 швейцарски франка годишно, за 2024 и 2025 г. бюджетът ще бъде 39 512 270 швейцарски франка годишно. Предложеното увеличение на бюджета ще се отрази минимално на вноските на страните членки и те няма да понесат съществена финансова тежест, отбелязва вносителят на законопроекта – Министерският съвет.  

Приемането на законопроекта осигурява изпълнението на ангажиментите на България, свързани с прилагането на актовете на Съюза, гарант

Прокурорската колегия на ВСС изпрати получените материали и документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, на ресорната комисия в парламента.

Материалите и документите по случая „Мартин Божанов – Нотариуса“ са събрани в изпълнение на решение на Прокурорската колегия от февруари тази година. За целта на интернет страницата на ВСС бе създаден и раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“.

Преди седмицата стана известно, че временната комисия в парламента ще подготви доклад до 26 септември.

По време на заседанието на 12 септември Надежда Йорданова (ПП-ДБ) предложи срокът да бъде съкратен на една седмица, за да има възможност теоретично докладът да мине и в пленарната зала. Предложението не беше подкрепено от другите политически сили в комисията.

Главчев благодари на екипа си за свършената работа. Премиерът Димитър Главчев ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател, информират още от МС. 

На официална церемония в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора по повод професионалния празник на пожарникарите, 14 септември, днес бяха отличени заслужили пожарникари, доброволци и организации, подпомогнали потушаването на пожарите и произшествията, които се разразиха през 2024 година в областта.

Такова натоварено лято не сме имали от много години, заяви по време на церемонията старши комисар Стоян Колев, директор Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН)-Стара Загора. Той посочи, че от началото на годината до момента на територията на област Стара Загора има регистрирани 2056 произшествия, което е с 18 повече в сравнение със същия период на м.г. От тях само за месеците юли и август са станали над 700 инцидента. Леко намаление има на пожарите с материални загуби - 245 за 2024 година и 249 за 202

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

В петък в Министерството на електронното управление ще се теглят номерата на машините за гласуване, които предстои да бъдат удостоверени, съобщи преди началото на днешното правителствено заседание служебният министър-председател Димитър Главчев.

По традиция то ще бъде публично, прозрачно, за да покажем нашите намерения да изпълним всичките си задължения, посочи Главчев.

Изпратихме писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което направихме свои предложения, отбеляза премиерът и допълни, че като продължение на това действие в понеделник шестима от членовете на правителството, които имат касателство с изборния процес, бяха в ЦИК, където проведоха ползотворни разговори. Засвидетелствахме своето уважение към тях и желание за подобряване на изборния процес, тъй като основният организатор и орган, който провежда изборите е ЦИК, каза Главчев.

Той припомни, че орга

Жив ябълков оцет, напитка "Комбуча" от чаена гъба, мед и пчелни продукти, вина, различни видове сирена и кашкавали, месни деликатеси се предлагат днес на първия фермерски пазар в Плевен. Той е разположен в района на Кооперативния пазар и в първото му издание участват 17 земеделски производители и фермери.

Идеята я реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор", като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна, каза кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. 

Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним н

Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 100 от местата са за „гвардеец“, а останалите за „младши шофьор“, „младши охранител“ и др. 

Желаещите трябва да подадат лично заявление до командира на НГвЧ чрез структурите на Централното военно окръжие по местоживеене до 1 ноември, а самият конкурс ще бъде на 26 и 27 ноември. Той включва оценка на психологичната пригодност, изпит по физическа подготовка на кандидатите за приемане на военна служба, тест за проверка на общата култура, както и събеседване.

Сред условията за кандидатите са минимум средно образование, да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани. Всички условия, на които трябва да отговарят, както и необходимите доку

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.