Начало На преден план Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурни обекти от стратегическо значение, каза Георги Гвоздейков
11974
България

Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурни обекти от стратегическо значение, каза Георги Гвоздейков

Всички започнати жп проекти имат сходни проблеми и те са свързани с недоброто планиране, както и с изключително тромавите административни процедури преди старта на строителството.Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строящи се жп участъци от проекта Елин Пелин - Костенец.

| 09 Август 2024, 14:20 ч.
Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурни обекти от стратегическо значение, каза Георги Гвоздейков
Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурни обекти от стратегическо значение, каза Георги Гвоздейков
Снимка © Министерство на транспорта и съобщенията

Всички започнати жп проекти имат сходни проблеми и те са свързани с недоброто планиране, както и с изключително тромавите административни процедури преди старта на строителството. Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строящи се жп участъци от проекта Елин Пелин - Костенец. Министърът се запозна на място и с трите лота на проекта.

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) проведе днес учение за действия в реално време след сблъсък на туристическо корабче и малък търговски кораб.

Според сценария на учението, в района на нос Галата, туристическо корабче с 40 души на борда, което извършва рутинен курс, в резултат на повреда на малък търговски кораб, се сблъсква с него, разказа главният директор на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към ИАМА Румен Николов. В резултат на сблъсъка повреди има както на търговския кораб, така и на атракционното корабче, обясни той.

Учението е свързано с изпълнението на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, каза Николов и уточни, че след дълги години очакване планът вече е факт и днес се прави първа реализация. Идеята е да направим всичко така, че да бъде в максимално близко

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменения и допълнения на Закона за адвокатурата, съобщиха от прессекретариата на президента.

На 11 септември Народното събрание прие изменения в Закона за адвокатурата, с които измени и Гражданския процесуален кодекс, и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, посочват от прессекретариата.

Според държавния глава това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз, което забранява сдружения на доставчиците на определени услуги да определят сами цените им. Прези

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

В Плевен партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това стана по време на консултации, които се състояха в заседателната зала на Община Плевен в присъствието на кмета д-р Валентин Христов.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените политически сили - коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", партия "Възраждане", ДПС, коалиция "БСП за България", партия "Има такъв народ". 

Направени бяха няколко корекции, които не касаят цялостното разпределение на квотите на партиите. Искам да благодаря на представителите на партиите за коректността, каза след края на консултациите секретарят на Община Плевен Соня Ганева. 

Общо СИК на територията на общината са 161. Предстои да се сформи

Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурните обекти от стратегическо значение. Затова ще инициирам разговори с ресорните институции за създаването на специален закон за строителство на тези обекти, каза Гвоздейков.

Според него трябва да се търси комплексно решение за проблемите с жп проектите, а не да се действа “на парче” за всеки отделен участък. “Колкото повече бавим проектите заради административни пречки, толкова повече те се оскъпяват и това натоварва държавния бюджет в дългосрочен план”, заяви министър Гвоздейков.

Той посети новостроящия се тунел край Вакарел, с дължина от почти 7 км. Строителите обясниха, че е изпълнена около една трета от тунела, но има сериозни предизвикателства заради геоложките характеристики на обекта. В момента строителите търсят комплексно техническо решение на ситуацията, което в кратки срокове ще бъде представено на министъра и ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 

В участъка Вакарел-Ихтиман физическият напредък е 20 % и скоро предстои да бъде рестартирана работата по приемното здание на жп гара Ихтиман. Железопътният участък между Ихтиман и Костенец вече има разрешения за строеж за 99 % от трасето и по него се работи активно на няколко различни обекта.

Строителите и на трите участъка поставиха въпроса за поисканите индексации на проектите. Стана ясно, че предстои да бъде организирана среща с Министерството на финансите, където да бъде подробно обсъден този въпрос, информираха от МТС. 

Около 150 безработни участват днес в  „Обща трудова борса“, организирана от Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ), каза директорът Виолета Андреева По думите поканените отговарят на профила на работодателя и обявените работни места. В борсата нови работници и служители търсят 12 работодатели и социални партньори на ДБТ-Враца. 

Резултатите от инициативата ще бъдат обобщени по-късно, обясни Андреева и съобщи, че на 26 септември Дирекцията планира провеждането на още едно подобно събитие, с нови работодатели. „Целта е да има възможност търсещите работа да имат директен контакт с работодателите, на място да зададат своите въпроси, да научат условията, а и да разберат какви услуги предлага ДБТ“, коментира директорът.

Андреева обясни, че според законовите разпоредби, ако едно лице откаже подходяща работа, предложена му от „Бюрото

С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жителите и гостите на града да се запознаят с ловешката градска култура от средата на 19-ти до началото на 20-ти век.

Младежи от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ показаха градско облекло от този период. Посетителите имаха възможност да се снимат в ретро фото, а на чаша вино да научат интересни факти от историята на Ловеч, както и да разгледат двете къщи на Етнографския комплекс – Рашовата и Драсовата къща.

Там е подредена и изложба по повод 135 години от рождението на дарителя Ненчо Рашов. Автор на експозицията е главен уредник Елена Георгиева от Регионалния исторически музей.

„Ненчо Рашов е бил учител, музикант и патриот, ме

Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван Литвиненко. Той откри 16-то издание на Националния конгрес по педиатрия с международно участие, който започна днес в курортния комплекс Боровец и ще продължи до 22 септември.

Професорът е и председател на Обществения комитет за изграждане на бъдещата детска болница. „Имаме голям пробив, защото през последните години се случиха неща и процесът тръгна. Вече имаме изчистен терен и финални щрихи на изготвения план на заданието, което ще послужи за изграждане на болницата“, посочи проф. Литвиненко. 

Той увери, че вече имат подкрепа на политическите партии, Министерския съвет и на Министерството на здравеопазването. 

Проф. Литвиненко каза, че друг проблем в педиатрията е

Община Пазарджик осветява пешеходните пътеки за повишаване на безопасността в града, съобщиха от местната администрация.

Общината в сътрудничество с Областната дирекция на МВР - Пазарджик започва да осветява ключови пешеходни
пътеки в града. Тази инициатива е част от по-широките усилия на Общината за подобряване на пътната безопасност и гарантиране на сигурността на жителите, особено децата, които ежедневно преминават през тези зони вечерно време след училище. Инициативата е одобрена от Общинската комисия по безопасност на движението, добавят от администрацията.

Към момента се изграждат осветителни съоръжения на някои от най- натоварените и важни пешеходни пътеки в града. Те включват кръстовищата на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Преспа“, ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Васил Левски“, ул. „Стоян Ангелов“ и ул. &bd

"Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които ще се улесни издаването на лични карти за десетки хиляди българи, съобщи пресцентърът на формацията.

Над 50 хил. българи нямат постоянен адрес и лична карта, заради което нямат достъп до здравеопазване, образование и работа. С промени в Закона за гражданската регистрация, внесени в Народното събрание тази седмица, ще се даде възможност на гражданите да получат служебен адрес, с който да им се издаде лична карта, заявяват от ПП-ДБ. 

Целта на изготвения законопроект е да създаде възможност за гражданите, които нямат и не могат да представят документи за адресна регистрация (за собственост или за ползване на имота, договор за наем и др.), да заявят адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес, заявяват вносителите. Със законопроекта се въвежда понятието

С реализацията на проект Елин Пелин – Костенец ще бъдат модернизирани над 51 км железопътни линии и пет жп гари и спирки, попадащи в обхвата на трасето, сочи информация на НКЖИ. 

За да бъдат постигнати проектните скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият от които е 6,7 км. Предвидено е още строителството на над 23 моста и виадукти с обща дължина на съоръженията приблизително 3 км.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 05:03 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11974
България

Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурни обекти от стратегическо значение, каза Георги Гвоздейков

Всички започнати жп проекти имат сходни проблеми и те са свързани с недоброто планиране, както и с изключително тромавите административни процедури преди старта на строителството.Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строящи се жп участъци от проекта Елин Пелин - Костенец.

| 09 Август 2024, 14:20 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурни обекти от стратегическо значение, каза Георги Гвоздейков
Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурни обекти от стратегическо значение, каза Георги Гвоздейков
Снимка © Министерство на транспорта и съобщенията

Всички започнати жп проекти имат сходни проблеми и те са свързани с недоброто планиране, както и с изключително тромавите административни процедури преди старта на строителството. Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строящи се жп участъци от проекта Елин Пелин - Костенец. Министърът се запозна на място и с трите лота на проекта.

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) проведе днес учение за действия в реално време след сблъсък на туристическо корабче и малък търговски кораб.

Според сценария на учението, в района на нос Галата, туристическо корабче с 40 души на борда, което извършва рутинен курс, в резултат на повреда на малък търговски кораб, се сблъсква с него, разказа главният директор на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към ИАМА Румен Николов. В резултат на сблъсъка повреди има както на търговския кораб, така и на атракционното корабче, обясни той.

Учението е свързано с изпълнението на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, каза Николов и уточни, че след дълги години очакване планът вече е факт и днес се прави първа реализация. Идеята е да направим всичко така, че да бъде в максимално близко

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменения и допълнения на Закона за адвокатурата, съобщиха от прессекретариата на президента.

На 11 септември Народното събрание прие изменения в Закона за адвокатурата, с които измени и Гражданския процесуален кодекс, и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, посочват от прессекретариата.

Според държавния глава това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз, което забранява сдружения на доставчиците на определени услуги да определят сами цените им. Прези

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

В Плевен партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това стана по време на консултации, които се състояха в заседателната зала на Община Плевен в присъствието на кмета д-р Валентин Христов.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените политически сили - коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", партия "Възраждане", ДПС, коалиция "БСП за България", партия "Има такъв народ". 

Направени бяха няколко корекции, които не касаят цялостното разпределение на квотите на партиите. Искам да благодаря на представителите на партиите за коректността, каза след края на консултациите секретарят на Община Плевен Соня Ганева. 

Общо СИК на територията на общината са 161. Предстои да се сформи

Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурните обекти от стратегическо значение. Затова ще инициирам разговори с ресорните институции за създаването на специален закон за строителство на тези обекти, каза Гвоздейков.

Според него трябва да се търси комплексно решение за проблемите с жп проектите, а не да се действа “на парче” за всеки отделен участък. “Колкото повече бавим проектите заради административни пречки, толкова повече те се оскъпяват и това натоварва държавния бюджет в дългосрочен план”, заяви министър Гвоздейков.

Той посети новостроящия се тунел край Вакарел, с дължина от почти 7 км. Строителите обясниха, че е изпълнена около една трета от тунела, но има сериозни предизвикателства заради геоложките характеристики на обекта. В момента строителите търсят комплексно техническо решение на ситуацията, което в кратки срокове ще бъде представено на министъра и ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 

В участъка Вакарел-Ихтиман физическият напредък е 20 % и скоро предстои да бъде рестартирана работата по приемното здание на жп гара Ихтиман. Железопътният участък между Ихтиман и Костенец вече има разрешения за строеж за 99 % от трасето и по него се работи активно на няколко различни обекта.

Строителите и на трите участъка поставиха въпроса за поисканите индексации на проектите. Стана ясно, че предстои да бъде организирана среща с Министерството на финансите, където да бъде подробно обсъден този въпрос, информираха от МТС. 

Около 150 безработни участват днес в  „Обща трудова борса“, организирана от Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ), каза директорът Виолета Андреева По думите поканените отговарят на профила на работодателя и обявените работни места. В борсата нови работници и служители търсят 12 работодатели и социални партньори на ДБТ-Враца. 

Резултатите от инициативата ще бъдат обобщени по-късно, обясни Андреева и съобщи, че на 26 септември Дирекцията планира провеждането на още едно подобно събитие, с нови работодатели. „Целта е да има възможност търсещите работа да имат директен контакт с работодателите, на място да зададат своите въпроси, да научат условията, а и да разберат какви услуги предлага ДБТ“, коментира директорът.

Андреева обясни, че според законовите разпоредби, ако едно лице откаже подходяща работа, предложена му от „Бюрото

С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жителите и гостите на града да се запознаят с ловешката градска култура от средата на 19-ти до началото на 20-ти век.

Младежи от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ показаха градско облекло от този период. Посетителите имаха възможност да се снимат в ретро фото, а на чаша вино да научат интересни факти от историята на Ловеч, както и да разгледат двете къщи на Етнографския комплекс – Рашовата и Драсовата къща.

Там е подредена и изложба по повод 135 години от рождението на дарителя Ненчо Рашов. Автор на експозицията е главен уредник Елена Георгиева от Регионалния исторически музей.

„Ненчо Рашов е бил учител, музикант и патриот, ме

Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван Литвиненко. Той откри 16-то издание на Националния конгрес по педиатрия с международно участие, който започна днес в курортния комплекс Боровец и ще продължи до 22 септември.

Професорът е и председател на Обществения комитет за изграждане на бъдещата детска болница. „Имаме голям пробив, защото през последните години се случиха неща и процесът тръгна. Вече имаме изчистен терен и финални щрихи на изготвения план на заданието, което ще послужи за изграждане на болницата“, посочи проф. Литвиненко. 

Той увери, че вече имат подкрепа на политическите партии, Министерския съвет и на Министерството на здравеопазването. 

Проф. Литвиненко каза, че друг проблем в педиатрията е

Община Пазарджик осветява пешеходните пътеки за повишаване на безопасността в града, съобщиха от местната администрация.

Общината в сътрудничество с Областната дирекция на МВР - Пазарджик започва да осветява ключови пешеходни
пътеки в града. Тази инициатива е част от по-широките усилия на Общината за подобряване на пътната безопасност и гарантиране на сигурността на жителите, особено децата, които ежедневно преминават през тези зони вечерно време след училище. Инициативата е одобрена от Общинската комисия по безопасност на движението, добавят от администрацията.

Към момента се изграждат осветителни съоръжения на някои от най- натоварените и важни пешеходни пътеки в града. Те включват кръстовищата на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Преспа“, ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Васил Левски“, ул. „Стоян Ангелов“ и ул. &bd

"Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които ще се улесни издаването на лични карти за десетки хиляди българи, съобщи пресцентърът на формацията.

Над 50 хил. българи нямат постоянен адрес и лична карта, заради което нямат достъп до здравеопазване, образование и работа. С промени в Закона за гражданската регистрация, внесени в Народното събрание тази седмица, ще се даде възможност на гражданите да получат служебен адрес, с който да им се издаде лична карта, заявяват от ПП-ДБ. 

Целта на изготвения законопроект е да създаде възможност за гражданите, които нямат и не могат да представят документи за адресна регистрация (за собственост или за ползване на имота, договор за наем и др.), да заявят адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес, заявяват вносителите. Със законопроекта се въвежда понятието

С реализацията на проект Елин Пелин – Костенец ще бъдат модернизирани над 51 км железопътни линии и пет жп гари и спирки, попадащи в обхвата на трасето, сочи информация на НКЖИ. 

За да бъдат постигнати проектните скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият от които е 6,7 км. Предвидено е още строителството на над 23 моста и виадукти с обща дължина на съоръженията приблизително 3 км.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.