Начало На преден план Министерството на здравеопазването информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“
12028
България

Министерството на здравеопазването информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“

Министерството на здравеопазването (МЗ) информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“, съобщиха на сайта си от МЗ. На 9 май в МЗ и в Министерски съвет беше внесена подписка от Национална гражданска инициатива „Даная за живот“, подкрепена от близо 12 000 граждани, която съдържа предложения към законодателната и изпълнителната власт за предприемане на конкретни действия за осигуряване на качество, прозрачност, ефективност, проследимост и отговорност на детското здравеопазване.Подписката се организира в началото на февруари 2024 г., съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

| 09 Август 2024, 17:50 ч.
Министерството на здравеопазването информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“
Министерството на здравеопазването информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“
Снимка © DFA

Министерството на здравеопазването (МЗ) информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“, съобщиха на сайта си от МЗ. На 9 май в МЗ и в Министерски съвет беше внесена подписка от Национална гражданска инициатива „Даная за живот“, подкрепена от близо 12 000 граждани, която съдържа предложения към законодателната и изпълнителната власт за предприемане на конкретни действия за осигуряване на качество, прозрачност, ефективност, проследимост и отговорност на детското здравеопазване. Подписката се организира в началото на февруари 2024 г., съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданската инициатива е в памет на 15-годишната Даная, която почина на 9 май 2023 г. в болница „Пирогов“. 

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

Общо осем моста са построени за две години след наводнението в карловските села Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово. Това съобщиха от общинската администрация на Карлово.

Изградени са мостовете на централния площад над дере „Селска река“, на ул. "7-а" и на ул. "21-ва" над дере „Селска река“ и на ул. "24-та" над дере „Селска река“ в Богдан, на ул. „Георги Димитров“ в Каравелово. Възстановени са мостовите съоръжения при ул. "12-а" към гробищния парк, ул. "1-ва" в центъра и на общинския път при ул. "1-ва" на влизане в Слатина.

За всичките осем обекта, които вече са въведени в експлоатация, общинската администрация е изготвила технически проекти, провела е обществени поръчки за избор на изпълнители и след осигуреното финансиране от държавния бюджет е започнала строително-монтажните дейности.

В момента

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.

По-рано днес Хамид Хамид от ДПС посочи, че Кирил Петков преди близо три години е подал сигнал за един кредит, за "един грабеж" от 150 млн. лв. Славчев трябва да обясни защо чак на третата година започват действия по този кредит и защо спрямо само единия участник в този грабеж се предприемат действия,  каза Хамид.  Той отбеляза, че "30 милиона отидоха при един съучаст

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Първото предложение от „Даная за живот“ е създаване на дигитална информационна система, която в реално време да насочва родители на деца към конкретни специалисти, които са най-подходящи към дадения момент и конкретното състояние на детето, както и да има възможност за онлайн запитване. 

От МЗ посочиха, че към момента, предвид действащия обхват от дейности, включени в договора между МЗ и „Информационно обслужване“ АД за изграждане и надграждане на Националната здравноинформационна система (НЗИС), не е предвидено включването в НЗИС на модул/функционалност, който да осигурява предлаганите от „Даная за живот“ услуги. Предвижда се по-подробно обсъждане на възможността за разработване на обща информационна система с описаните от „Даная за живот“ функционалности. 

Второто предложение на гражданската инициатива е за откриване на „гореща“ телефонна линия „за подаване на сигнали за проблеми и в подкрепа на родители на деца – пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отказ на лечебно заведение да осигури мултидисциплинарен екип, когато това е необходимо“. От МЗ посочиха, че и в момента в работни дни функционира "гореща" телефонна линия за подаване на сигнали или получаване на обща информация. При критични ситуации и инциденти, свързани с оказана спешна медицинска помощ, гражданите могат денонощно да се свържат с дежурен експерт на тел.02/ 8050 300 и 0888/33 45 45, допълниха от МЗ. Откриването на нова телефонна линия с възможност за гарантиране на анонимността на подателите ще дублира функциите на съществуващата, с очаквана свръхнатовареност от сигнали и без достатъчни гаранции за ефективно използване.

На третото предложение от „Даная за живот“ - до 31 декември 2024 г. да се въведат правила за добра медицинска практика за всички медицински специалности, както и да се извърши проверка на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ от независим експертен орган, от МЗ отговориха, че е изпратено писмо до Българския лекарски съюз с указания за изготвяне на правилата за добра медицинска практика. Утвърдени са диагностично-терапевтични протоколи и алгоритми, отнасящи се за структурите, работещи в областта на спешната медицина, и са в сила от януари тази година. 

За следващото предложение от гражданската инициатива - да се изработи и интегрира за всички болници система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация, която да гарантира бързо и ефективно взаимодействие, изключващо лична преценка, от МЗ посочиха, че съгласно Закона за здравето, всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние, независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статус. При невъзможност за осигуряване на необходимия обем дейности, ако състоянието на пациента позволява, той се настанява в най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия. 

Българският генерален консул в Чикаго Светослав Станков се срещна с трима рекордьори в спорта „суплес“, съобщи той . Сред тях е бил и перничанинът Николай Василев - създател на футболен клуб „Миньор“ - Чикаго, който от над 15 години живее в САЩ. Освен като създател на „Миньор“ той е учредител на още два футболни тима зад граница, носещи названията „Левски“ и „Велбъжд“.

Миналата година Василев стана световен шампион в този спорт, който има български корени. Създателят на суплес системата и българската торба (Bulgarian bag) е бившият борец Иван Раднев Иванов. От години той живее със семейството си в САЩ. През 2007 г. под негово ръководство националният отбор по класическа борба на САЩ завоюва единствената си отборна световна титла. А тренировъчните уреди и методики, които той патентова и разработва, навлизат във фитнес и

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще отправи предложения до законодателната и изпълнителната власт за създаване на съвет по законодателство към Народното събрание с участието на юристи - представители на академичната общност и съдебната власт, съобщиха от ВСС след заседание на съвета.

Освен това ще предложат промяна в Избирателния кодекс, въвеждаща по-голяма квота за юристи с изискване за минимален юридически стаж, както и инкриминиране, като престъпления срещу правосъдието, на прояви, засягащи независимостта на магистратите при изпълнение на техните служебни задължения. От съвета предлагат още да се въведат разпоредби в Закона за съдебната влат (ЗСВ), даващи право на магистратите да сезират ВСС и Инспектората на ВСС за оказване на институционална подкрепа при посегателства срещу независимостта.

По време на заседанието Съветът за партньорство се обед

Откриха алея на българската шевица в пловдивския парк "Лаута" в район "Тракия". Творбите са изработени от Радина Росенова и Бояна Илиева от Колекция РОД, с подкрепата на Фондация "Пловдив 2019" и Община Пловдив. 

Като най-млад район сме оскъдни на култура и затова се стремим да допринасяме за културното развитие на съгражданите ни, каза кметът на район "Тракия" Георги Гатев. Той припомни, че ежегодно в парка се организира Народен събор. 

Българската шевица е своеобразен Вселенски код, който символизира хармонията и красотата в човешките взаимоотношения, посочиха организаторите. Те припомниха, че от пет години популяризират шевицата и древните български символи. Използвайки магията на фолклора, чрез изрусуване на български шевици от места извън пределите на родината, където има българска диспора, отдаваме заслужена почит и уважение на пазителите на нашия фолклор

Да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности е друго предложение, направено от „Даная за живот“.  „Всички лечебни заведения се стараят да поддържат високо качество на медицинските грижи, посредством участието на лекари и медицински специалисти в курсове, симпозиуми и конгреси. Участието в тези форми се заплаща от лечебните заведения при възможност. Поради ограничения финансов ресурс, с който разполагат лечебните заведения, не винаги и не във всички лечебни заведения е възможно това да бъде за сметка на допълнителен платен годишен отпуск“, посочиха от МЗ. 

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ да се преструктурира от учреждение към министъра на здравеопазването в независим специализиран държавен орган или в изпълнителна агенция към Министерски съвет, както и да се осигури адекватно възнаграждение на проверяващите, ограничаващо риска от корупция, предлагат още от гражданската инициатива. От МЗ обясниха, че агенцията извършва проверки на всички физически и юридически лица, за които има данни, че осъществяват дейност в нарушение на Закона за здравето, на Закона за лечебните заведения и на Закона за здравното осигуряване и подзаконовите актове по тяхното прилагане, за което налага съответните санкции. Ще се обмисли подобряването на функционирането и на качеството на извършваните от агенцията дейности, увериха от МЗ. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 03:30 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
12028
България

Министерството на здравеопазването информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“

Министерството на здравеопазването (МЗ) информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“, съобщиха на сайта си от МЗ. На 9 май в МЗ и в Министерски съвет беше внесена подписка от Национална гражданска инициатива „Даная за живот“, подкрепена от близо 12 000 граждани, която съдържа предложения към законодателната и изпълнителната власт за предприемане на конкретни действия за осигуряване на качество, прозрачност, ефективност, проследимост и отговорност на детското здравеопазване.Подписката се организира в началото на февруари 2024 г., съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

| 09 Август 2024, 17:50 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Министерството на здравеопазването информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“
Министерството на здравеопазването информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“
Снимка © DFA

Министерството на здравеопазването (МЗ) информира за решенията и мерките в изпълнение на предложения на гражданска инициатива „Даная за живот“, съобщиха на сайта си от МЗ. На 9 май в МЗ и в Министерски съвет беше внесена подписка от Национална гражданска инициатива „Даная за живот“, подкрепена от близо 12 000 граждани, която съдържа предложения към законодателната и изпълнителната власт за предприемане на конкретни действия за осигуряване на качество, прозрачност, ефективност, проследимост и отговорност на детското здравеопазване. Подписката се организира в началото на февруари 2024 г., съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданската инициатива е в памет на 15-годишната Даная, която почина на 9 май 2023 г. в болница „Пирогов“. 

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

Общо осем моста са построени за две години след наводнението в карловските села Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово. Това съобщиха от общинската администрация на Карлово.

Изградени са мостовете на централния площад над дере „Селска река“, на ул. "7-а" и на ул. "21-ва" над дере „Селска река“ и на ул. "24-та" над дере „Селска река“ в Богдан, на ул. „Георги Димитров“ в Каравелово. Възстановени са мостовите съоръжения при ул. "12-а" към гробищния парк, ул. "1-ва" в центъра и на общинския път при ул. "1-ва" на влизане в Слатина.

За всичките осем обекта, които вече са въведени в експлоатация, общинската администрация е изготвила технически проекти, провела е обществени поръчки за избор на изпълнители и след осигуреното финансиране от държавния бюджет е започнала строително-монтажните дейности.

В момента

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.

По-рано днес Хамид Хамид от ДПС посочи, че Кирил Петков преди близо три години е подал сигнал за един кредит, за "един грабеж" от 150 млн. лв. Славчев трябва да обясни защо чак на третата година започват действия по този кредит и защо спрямо само единия участник в този грабеж се предприемат действия,  каза Хамид.  Той отбеляза, че "30 милиона отидоха при един съучаст

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Първото предложение от „Даная за живот“ е създаване на дигитална информационна система, която в реално време да насочва родители на деца към конкретни специалисти, които са най-подходящи към дадения момент и конкретното състояние на детето, както и да има възможност за онлайн запитване. 

От МЗ посочиха, че към момента, предвид действащия обхват от дейности, включени в договора между МЗ и „Информационно обслужване“ АД за изграждане и надграждане на Националната здравноинформационна система (НЗИС), не е предвидено включването в НЗИС на модул/функционалност, който да осигурява предлаганите от „Даная за живот“ услуги. Предвижда се по-подробно обсъждане на възможността за разработване на обща информационна система с описаните от „Даная за живот“ функционалности. 

Второто предложение на гражданската инициатива е за откриване на „гореща“ телефонна линия „за подаване на сигнали за проблеми и в подкрепа на родители на деца – пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отказ на лечебно заведение да осигури мултидисциплинарен екип, когато това е необходимо“. От МЗ посочиха, че и в момента в работни дни функционира "гореща" телефонна линия за подаване на сигнали или получаване на обща информация. При критични ситуации и инциденти, свързани с оказана спешна медицинска помощ, гражданите могат денонощно да се свържат с дежурен експерт на тел.02/ 8050 300 и 0888/33 45 45, допълниха от МЗ. Откриването на нова телефонна линия с възможност за гарантиране на анонимността на подателите ще дублира функциите на съществуващата, с очаквана свръхнатовареност от сигнали и без достатъчни гаранции за ефективно използване.

На третото предложение от „Даная за живот“ - до 31 декември 2024 г. да се въведат правила за добра медицинска практика за всички медицински специалности, както и да се извърши проверка на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ от независим експертен орган, от МЗ отговориха, че е изпратено писмо до Българския лекарски съюз с указания за изготвяне на правилата за добра медицинска практика. Утвърдени са диагностично-терапевтични протоколи и алгоритми, отнасящи се за структурите, работещи в областта на спешната медицина, и са в сила от януари тази година. 

За следващото предложение от гражданската инициатива - да се изработи и интегрира за всички болници система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация, която да гарантира бързо и ефективно взаимодействие, изключващо лична преценка, от МЗ посочиха, че съгласно Закона за здравето, всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние, независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статус. При невъзможност за осигуряване на необходимия обем дейности, ако състоянието на пациента позволява, той се настанява в най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия. 

Българският генерален консул в Чикаго Светослав Станков се срещна с трима рекордьори в спорта „суплес“, съобщи той . Сред тях е бил и перничанинът Николай Василев - създател на футболен клуб „Миньор“ - Чикаго, който от над 15 години живее в САЩ. Освен като създател на „Миньор“ той е учредител на още два футболни тима зад граница, носещи названията „Левски“ и „Велбъжд“.

Миналата година Василев стана световен шампион в този спорт, който има български корени. Създателят на суплес системата и българската торба (Bulgarian bag) е бившият борец Иван Раднев Иванов. От години той живее със семейството си в САЩ. През 2007 г. под негово ръководство националният отбор по класическа борба на САЩ завоюва единствената си отборна световна титла. А тренировъчните уреди и методики, които той патентова и разработва, навлизат във фитнес и

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще отправи предложения до законодателната и изпълнителната власт за създаване на съвет по законодателство към Народното събрание с участието на юристи - представители на академичната общност и съдебната власт, съобщиха от ВСС след заседание на съвета.

Освен това ще предложат промяна в Избирателния кодекс, въвеждаща по-голяма квота за юристи с изискване за минимален юридически стаж, както и инкриминиране, като престъпления срещу правосъдието, на прояви, засягащи независимостта на магистратите при изпълнение на техните служебни задължения. От съвета предлагат още да се въведат разпоредби в Закона за съдебната влат (ЗСВ), даващи право на магистратите да сезират ВСС и Инспектората на ВСС за оказване на институционална подкрепа при посегателства срещу независимостта.

По време на заседанието Съветът за партньорство се обед

Откриха алея на българската шевица в пловдивския парк "Лаута" в район "Тракия". Творбите са изработени от Радина Росенова и Бояна Илиева от Колекция РОД, с подкрепата на Фондация "Пловдив 2019" и Община Пловдив. 

Като най-млад район сме оскъдни на култура и затова се стремим да допринасяме за културното развитие на съгражданите ни, каза кметът на район "Тракия" Георги Гатев. Той припомни, че ежегодно в парка се организира Народен събор. 

Българската шевица е своеобразен Вселенски код, който символизира хармонията и красотата в човешките взаимоотношения, посочиха организаторите. Те припомниха, че от пет години популяризират шевицата и древните български символи. Използвайки магията на фолклора, чрез изрусуване на български шевици от места извън пределите на родината, където има българска диспора, отдаваме заслужена почит и уважение на пазителите на нашия фолклор

Да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности е друго предложение, направено от „Даная за живот“.  „Всички лечебни заведения се стараят да поддържат високо качество на медицинските грижи, посредством участието на лекари и медицински специалисти в курсове, симпозиуми и конгреси. Участието в тези форми се заплаща от лечебните заведения при възможност. Поради ограничения финансов ресурс, с който разполагат лечебните заведения, не винаги и не във всички лечебни заведения е възможно това да бъде за сметка на допълнителен платен годишен отпуск“, посочиха от МЗ. 

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ да се преструктурира от учреждение към министъра на здравеопазването в независим специализиран държавен орган или в изпълнителна агенция към Министерски съвет, както и да се осигури адекватно възнаграждение на проверяващите, ограничаващо риска от корупция, предлагат още от гражданската инициатива. От МЗ обясниха, че агенцията извършва проверки на всички физически и юридически лица, за които има данни, че осъществяват дейност в нарушение на Закона за здравето, на Закона за лечебните заведения и на Закона за здравното осигуряване и подзаконовите актове по тяхното прилагане, за което налага съответните санкции. Ще се обмисли подобряването на функционирането и на качеството на извършваните от агенцията дейности, увериха от МЗ. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.