Начало На преден план Това лято няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, каза доц. Ангел Кунчев
9473
България

Това лято няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, каза доц. Ангел Кунчев

Летния сезон предполага много движение и струпване на хора на едно място, за щастие това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.По думите на доц. Кунчев липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо ниво на здравна култура на самите хора. Доц. Кунчев посочи, че проверките, осъществявани от Българска агенция по безопасност на храните, са много сериозни и очевидно това има ефект, но най-ефективна е грижата, която сами полагаме за себе си. Здравният инспектор каза още, че водата на българското Черноморие е чиста. Всички данни които получаваме, а ние изследваме два пъти месечно всички 68 плажа по нашето Черноморие, резултатите са повече от добри, заяви доц. Кунчев.

| 11 Август 2024, 11:17 ч.
Това лято няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, каза доц. Ангел Кунчев
Това лято няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, каза доц. Ангел Кунчев
Снимка © DFA

Летния сезон предполага много движение и струпване на хора на едно място, за щастие това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на бТВ.

Община Търговище закупи ново обзавеждане и оборудване за кухнята на общинското предприятие „Детско и ученическо хранене“, в която се приготвя и храната по проекта „Топъл обяд“. Вече са монтирани нови професионални фурни, котлони, работни маси, както и миялна машина, съобщиха от общинския пресцентър.  

Оборудването е закупено по проект, финансиран от фонда „Социална закрила“. Общият бюджет е 43 560 лв., като 3960 лв. от тях са осигурени от Общината, съгласно изискванията на процедурата.

С доставката на новото оборудване ще се повиши качеството на услугата за приготвянето на безплатния топъл обяд за възрастни и хора в неравностойно положение. Към момента общинското предприятие приготвя топла храна всеки работен ден за 350 нуждаещи се от община Търговище. Услугата се предоставя по Програмата за храни и основно материално подпомагане

Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на монтанското село Габровница, за които избирателите могат да гласуват на 20 октомври т.г., съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана.

Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от местна коалиция ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година, който бе касиран, Иванов спечели битката за кмет на Габровница, а Методиева бе втора.

Избори за кмет на Габровница ще има отново на 20 октомври, тъй като със свое решение от 27 юни 2024 година Върховният административен съд касира резултата от изборите на 29 октомври 2023 година и прекрати правомощията на избрания тогава за кмет Рангел Иванов. Делото се водеше по жалба на загубилия кандидат за кмет Ваня Методиева.

С указ на президента бяха насрочени новите избори за кмет в селото. 

Над 170 души от област Разград получиха достъп до правна помощ и базисни услуги по проект на Сдружение „Център съзидателно правосъдие“. Реализираните дейности по проекта „Бюро за граждански консултации“ бяха представени на брифинг от изпълнителния директор на сдружението Георги Милков.

Той обясни, че безплатните консултации са били в помощ на хората с ниски доходи и хора от малки населени места, които нямат възможност да заплащат за консултации по различни въпроси. През последните десет месеца екипът по проекта е посетил седем общини в област Разград. Проведени са повече от 20 безплатни приемни за хора от уязвими групи и са организирани седем информационни сесии. В резултат на мобилните приемни са подадени повече от 30 сигнала и са заведени шест съдебни дела в подкрепа на жени, деца, възрастни и хора с увреждания.

По думите на Милков в изпълнение

Кампании за събиране на опасни битови отпадъци се организират в няколко общини в област Добрич през септември, съобщават от фирма "БалБок Инженеринг". Мобилен пункт ще има в община Тервел на 25 септември от 10:00 до 16:00 часа на паркинга, разположен между сградата на общината (ул. „Кирил и Методий“ № 8) и банка "ЦКБ".

Опасни отпадъци ще се събират в две села от община Добричка на 26 септември. В село Владимирово пунктът ще бъде разположен до сградата на кметството от 10:00 часа до 12:45 часа. В село Одринци мястото ще е също до кметството, но от 13:15 часа до 16:00 часа.

От фирмата ще приемат опасни отпадъци като уреди, съдържащи живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Националната система за опасни битови отпадъци е зелена услуга на “БалБок Инженеринг&r

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя - публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са по

По думите на доц. Кунчев липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо ниво на здравна култура на самите хора. Доц. Кунчев посочи, че проверките, осъществявани от Българска агенция по безопасност на храните, са много сериозни и очевидно това има ефект, но най-ефективна е грижата, която сами полагаме за себе си. Здравният инспектор каза още, че водата на българското Черноморие е чиста. Всички данни които получаваме, а ние изследваме два пъти месечно всички 68 плажа по нашето Черноморие, резултатите са повече от добри, заяви доц. Кунчев. Той добави, че все повече български плажове печелят и "Син флаг".

Доц. Кунчев предупреди, че салмонелозата е в подем от две-три години в страната. Тук характерното е, че става въпрос за определени региони, във случая Варна и засягане на една ранна детска възраст, обясни още експертът. 

Главният държавен здравен инспектор каза още, че се наблюдава и увеличаване на случите на COVID-19 не само в страната, а в цяла Европа. Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова и не се изследват и не попадат в тази статистика, посочи доцентът. Този сезон вирусът не засяга чак толкова общото състояние, засегнати са горните дихателни пътища, обясни доц. Кунчев. Симптомите, които експертът обясни, че са характерни за този щам, са сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загуба на обоняние. 

Летните вируси са много, само като видове са 10-15. Ентеровирусите са много, особено в този период, но в голяма част от случаите минават за един-два дни, и то без особено лечение, посочи доц. Кунчев. По-внимателни трябва да бъдем при малките деца, там дехидратацията става много по-бързо, предупреди експертът. 

Темпът на развитие при коклюша намаля значително, До края на миналата седмица регистрирахме 2300 случая в страната, но в сравнение със страните в близост до нас, резултатите ни са добри, каза още доц. Кунчев.

Общинският съвет (ОбС) на Камено ще заседава днес от 10:00 часа. В дневния ред са предвидени 21 докладни записки, внесени за разглеждане от кмета на общината Жельо Вардунски. Това става известно от покана, публикувана в официалния сайт на Общината.

Съветниците ще обсъждат предложение за поемане на пътните разходи и средствата за процедури на деца със специални образователни потребности. 

В дневния ред е включена и докладна за извършване на промяна в представения разчет за финансиране на капиталовите разходи за 2024 година.

Съветниците ще определят начална тръжна цена за отдаване под наем на лекарски кабинети, публична общинска собственост, в селата Тръстиково и Константиново. 

Именуване на улици в с. Черни връх също е в дневния ред. 

Съветниците ще дискутират и по докладна записка относно изработване на подробен устройствен план на нов

Ремонтираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин в община Монтана, бе тържествено открит с водосвет. Обновеният участък свързва два републикански пътя – Е 79 и северния път Монтана – Видин. Стойността на ремонта е 9 752 000 лева, а ремонтираната отсечка е с дължина 8,7 километра.

„Честит празник Вяра, Надежда и Любов на всички християни, на всички българи и на всички, които сме днес тук на храм „Свети Василий“ в Клисурица. Използваме този ден, за да отбележим откриването на първия от осемте проекта от Инвестиционната програма на българските общини. За пръв път се прави подобна голяма инвестиция за четвъртокласна пътна мрежа. Това беше най-лошата отсечка в общината. Асфалтът беше пропаднал, а основата на пътя беше изключително лоша. В тежките зими тук беше непроходимо заради навявания, имаше десетки извънредни ситуации. Вярвам, че то

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Той предупреди хората, които излизат сред природата, да се пазят от кърлежи, защото те пренасят лаймска болест и се наблюдава ръст на заболелите - два пъти повече от миналата година.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз достъп до услуги и подаване на сигнали за гражданите, съобщават от администрацията.  Телефонен номе ...
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 02:34 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
9473
България

Това лято няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, каза доц. Ангел Кунчев

Летния сезон предполага много движение и струпване на хора на едно място, за щастие това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.По думите на доц. Кунчев липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо ниво на здравна култура на самите хора. Доц. Кунчев посочи, че проверките, осъществявани от Българска агенция по безопасност на храните, са много сериозни и очевидно това има ефект, но най-ефективна е грижата, която сами полагаме за себе си. Здравният инспектор каза още, че водата на българското Черноморие е чиста. Всички данни които получаваме, а ние изследваме два пъти месечно всички 68 плажа по нашето Черноморие, резултатите са повече от добри, заяви доц. Кунчев.

| 11 Август 2024, 11:17 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Това лято няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, каза доц. Ангел Кунчев
Това лято няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, каза доц. Ангел Кунчев
Снимка © DFA

Летния сезон предполага много движение и струпване на хора на едно място, за щастие това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на бТВ.

Община Търговище закупи ново обзавеждане и оборудване за кухнята на общинското предприятие „Детско и ученическо хранене“, в която се приготвя и храната по проекта „Топъл обяд“. Вече са монтирани нови професионални фурни, котлони, работни маси, както и миялна машина, съобщиха от общинския пресцентър.  

Оборудването е закупено по проект, финансиран от фонда „Социална закрила“. Общият бюджет е 43 560 лв., като 3960 лв. от тях са осигурени от Общината, съгласно изискванията на процедурата.

С доставката на новото оборудване ще се повиши качеството на услугата за приготвянето на безплатния топъл обяд за възрастни и хора в неравностойно положение. Към момента общинското предприятие приготвя топла храна всеки работен ден за 350 нуждаещи се от община Търговище. Услугата се предоставя по Програмата за храни и основно материално подпомагане

Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на монтанското село Габровница, за които избирателите могат да гласуват на 20 октомври т.г., съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана.

Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от местна коалиция ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година, който бе касиран, Иванов спечели битката за кмет на Габровница, а Методиева бе втора.

Избори за кмет на Габровница ще има отново на 20 октомври, тъй като със свое решение от 27 юни 2024 година Върховният административен съд касира резултата от изборите на 29 октомври 2023 година и прекрати правомощията на избрания тогава за кмет Рангел Иванов. Делото се водеше по жалба на загубилия кандидат за кмет Ваня Методиева.

С указ на президента бяха насрочени новите избори за кмет в селото. 

Над 170 души от област Разград получиха достъп до правна помощ и базисни услуги по проект на Сдружение „Център съзидателно правосъдие“. Реализираните дейности по проекта „Бюро за граждански консултации“ бяха представени на брифинг от изпълнителния директор на сдружението Георги Милков.

Той обясни, че безплатните консултации са били в помощ на хората с ниски доходи и хора от малки населени места, които нямат възможност да заплащат за консултации по различни въпроси. През последните десет месеца екипът по проекта е посетил седем общини в област Разград. Проведени са повече от 20 безплатни приемни за хора от уязвими групи и са организирани седем информационни сесии. В резултат на мобилните приемни са подадени повече от 30 сигнала и са заведени шест съдебни дела в подкрепа на жени, деца, възрастни и хора с увреждания.

По думите на Милков в изпълнение

Кампании за събиране на опасни битови отпадъци се организират в няколко общини в област Добрич през септември, съобщават от фирма "БалБок Инженеринг". Мобилен пункт ще има в община Тервел на 25 септември от 10:00 до 16:00 часа на паркинга, разположен между сградата на общината (ул. „Кирил и Методий“ № 8) и банка "ЦКБ".

Опасни отпадъци ще се събират в две села от община Добричка на 26 септември. В село Владимирово пунктът ще бъде разположен до сградата на кметството от 10:00 часа до 12:45 часа. В село Одринци мястото ще е също до кметството, но от 13:15 часа до 16:00 часа.

От фирмата ще приемат опасни отпадъци като уреди, съдържащи живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Националната система за опасни битови отпадъци е зелена услуга на “БалБок Инженеринг&r

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя - публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са по

По думите на доц. Кунчев липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо ниво на здравна култура на самите хора. Доц. Кунчев посочи, че проверките, осъществявани от Българска агенция по безопасност на храните, са много сериозни и очевидно това има ефект, но най-ефективна е грижата, която сами полагаме за себе си. Здравният инспектор каза още, че водата на българското Черноморие е чиста. Всички данни които получаваме, а ние изследваме два пъти месечно всички 68 плажа по нашето Черноморие, резултатите са повече от добри, заяви доц. Кунчев. Той добави, че все повече български плажове печелят и "Син флаг".

Доц. Кунчев предупреди, че салмонелозата е в подем от две-три години в страната. Тук характерното е, че става въпрос за определени региони, във случая Варна и засягане на една ранна детска възраст, обясни още експертът. 

Главният държавен здравен инспектор каза още, че се наблюдава и увеличаване на случите на COVID-19 не само в страната, а в цяла Европа. Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова и не се изследват и не попадат в тази статистика, посочи доцентът. Този сезон вирусът не засяга чак толкова общото състояние, засегнати са горните дихателни пътища, обясни доц. Кунчев. Симптомите, които експертът обясни, че са характерни за този щам, са сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загуба на обоняние. 

Летните вируси са много, само като видове са 10-15. Ентеровирусите са много, особено в този период, но в голяма част от случаите минават за един-два дни, и то без особено лечение, посочи доц. Кунчев. По-внимателни трябва да бъдем при малките деца, там дехидратацията става много по-бързо, предупреди експертът. 

Темпът на развитие при коклюша намаля значително, До края на миналата седмица регистрирахме 2300 случая в страната, но в сравнение със страните в близост до нас, резултатите ни са добри, каза още доц. Кунчев.

Общинският съвет (ОбС) на Камено ще заседава днес от 10:00 часа. В дневния ред са предвидени 21 докладни записки, внесени за разглеждане от кмета на общината Жельо Вардунски. Това става известно от покана, публикувана в официалния сайт на Общината.

Съветниците ще обсъждат предложение за поемане на пътните разходи и средствата за процедури на деца със специални образователни потребности. 

В дневния ред е включена и докладна за извършване на промяна в представения разчет за финансиране на капиталовите разходи за 2024 година.

Съветниците ще определят начална тръжна цена за отдаване под наем на лекарски кабинети, публична общинска собственост, в селата Тръстиково и Константиново. 

Именуване на улици в с. Черни връх също е в дневния ред. 

Съветниците ще дискутират и по докладна записка относно изработване на подробен устройствен план на нов

Ремонтираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин в община Монтана, бе тържествено открит с водосвет. Обновеният участък свързва два републикански пътя – Е 79 и северния път Монтана – Видин. Стойността на ремонта е 9 752 000 лева, а ремонтираната отсечка е с дължина 8,7 километра.

„Честит празник Вяра, Надежда и Любов на всички християни, на всички българи и на всички, които сме днес тук на храм „Свети Василий“ в Клисурица. Използваме този ден, за да отбележим откриването на първия от осемте проекта от Инвестиционната програма на българските общини. За пръв път се прави подобна голяма инвестиция за четвъртокласна пътна мрежа. Това беше най-лошата отсечка в общината. Асфалтът беше пропаднал, а основата на пътя беше изключително лоша. В тежките зими тук беше непроходимо заради навявания, имаше десетки извънредни ситуации. Вярвам, че то

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Той предупреди хората, които излизат сред природата, да се пазят от кърлежи, защото те пренасят лаймска болест и се наблюдава ръст на заболелите - два пъти повече от миналата година.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.