Начало На преден план Нивото на река Дунав е ниско, но все още не затруднява корабоплаването, отчетоха от ИАППД
7336
България

Нивото на река Дунав е ниско, но все още не затруднява корабоплаването, отчетоха от ИАППД

Нивото на река Дунав е ниско в българския участък, но все още не затруднява корабоплаването.По данни на ИАППД нивото на река Дунав при Русе днес е 50 см спрямо условната кота "нула".

| 13 Август 2024, 14:47 ч.
Нивото на река Дунав е ниско, но все още не затруднява корабоплаването, отчетоха от ИАППД
Нивото на река Дунав е ниско, но все още не затруднява корабоплаването, отчетоха от ИАППД
Снимка © Бисер Тодоров

Нивото на река Дунав е ниско в българския участък, но все още не затруднява корабоплаването. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев.

Недопустим е езикът, който използват, ние сме на мнение, че споразумението, което беше сключено на база Френското предложение е добро, въпреки критиките, които понесохме към онзи момент, изцяло политически мотивирани. В момента интересите на България са абсолютно защитени. Това каза в парламента Лена Бориславова, народен представител от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) по повод думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Думите на Николоски предизвикаха реакциите на българските институции и политиците в парламента още вчера.

Бориславова допълни, че колегите от РСМ

Тринайсет нелегални мигранти са задържани в Бургас след полицейско преследване. Те са били превозвани в два автомобила с търговищка регистрация, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Водачите на автомобилите също са задържани. Те са грузински граждани.

Двата автомобила не са спрели на подаден сигнал със стоп палка на контролно-пропускателния пункт "Пода", след което е започнало полицейско преследване. Задържането е станало на булевард "Тодор Александров" от полицейски екипи.

Мигрантите са се самоопредели като сирийци.

Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация в Инвестиционната програма за общински проекти. Точката бе включена в седмичната програма за работа на Народното събрание в началото на пленарното заседание и бе разгледана на първо, а след това и на второ четене.  На първо четене законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет бе гласуван със 151 гласа "за" и един - "въздържал се". Промените в Инвестиционната програма за общинските проекти бяха разгледани вчера на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. 

Промените предвиждат намаление на прогнозния бюджет за общинските проекти за настоящата година с 37 милиона лева и увеличение на бюджета по Инвестиционната програма, предвидена до декември 2026 г., с над 1 милиард

При специализирана операция е разбита наркооранжерия в село Просечен, съобщиха днес от полицията във Варна. Открити са близо 100 растения. Те са били засадени в две стаи в къща в селото. Намерени са и около седем килограма суха трева.

По случая е задържан 54-годишен варненец, който е криминално проявен.

Припомняме, че преди седмица варненската полиция разкри наркооранжерия в имот в центъра на Варна. Преди два дни от прокуратурата в града бяха оповестени резултатите и от разбиването на организирана престъпна група за производство, преработка и разпространение на наркотици.

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на няколко въпроса, свързани с незаконни сметища в различни общини на територията на област Монтана. По думите му на кметовете на общините са издадени предписания за монтиране на видеокамери, където е възможно. 

В имот в село Брусарци, област Монтана, който е частна общинска собственост, е установено незаконно сметище с площ около 800 кв. м, каза Димитров. Издадено е предписание на кмета на селото за почистване на терена и при проверка, направена вчера, е установено, че вече е почистен, допълни служебният министър. 

За нерегламентирано сметище с битови и строителни отпадъци в село Бели Мел, област Монтана Димитров каза, че замърсената площ е около 700 кв. м. В

По данни на ИАППД нивото на река Дунав при Русе днес е 50 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да спадне с още три сантиметра. 

"В момента нивото на реката бележи спад, което е нормално за този сезон от годината. Водните стоежи на места са под ниско корабоплавателно ниво. Това е и причината да бъдат въведени ограничения за натоварването на плавателните съдове в някои участъци", каза Занев. 

Той обясни, че към момента няма информация за заседнали или изчакващи за преминаване кораби в българския участък на река Дунав. 

Прогнозата за идната седмица е нивото да запази тенденцията на бавно спадане и да остане около ниското корабоплавателно ниво. 

Ресорът на Екатерина Захариева като еврокомисар е много перспективен. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание, коментирайки ресора „Стартъпи, изследвания и иновации“, който бе отреден за българския еврокомисар Екатерина Захариева. 

„Изключително актуален ресор в Европейския съюз и България. Аз съм на мнение, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. Аз съм убеден, че Екатерина Захариева ще докаже и този път възможностите си“, посочи Главчев. 

Той пожела успех при предстоящото съгласно процедурата изслушване пред Европейския парламент и съответните комисии. 

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи проектоструктурата на новата Европейска комисия. 

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение на днешното си заседание да изпрати осем писма до компетентните районни прокуратури за сезиране с оглед налични данни за гласуване повече от един път на избиратели в изборите за Европейски парламент.

Според данните 54 души са гласували повече от един път. Направена е проверка и в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ по случая. 

Припомняме, че европейските избори се състояха между 6-и и 9 юни. В новия Европейски парламент има 720 депутати от 27-те страни членки на Европейския съюз, с 15 повече от предишния парламент. Разпределението отчита населението на страните, както и нуждата от минимално ниво на представителство на гражданите от по-малките страни. България запазва броя си евродепутати - 17.

Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява – надежда, вяра, любов и мъдрост. Тези добродетели са основата, върху която градим бъдещето на София. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в словото си по време на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Свети Александър Невски" по повод Деня на София - 17 септември в присъствието на президента на България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Днес Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.

Пред официалните гости на площада и гражданите Васил Терзиев заяви, че София е град с хилядолетна история, преживял много изпитания, но винаги се е възраждал по-силен, по-мъдър и по-готов

Ресорът, който България получи е изключително важен, заяви пред български журналисти в Страсбург Екатерина Захариева. По-рано днес тя бе предложена от Урсула фон дер Лайен за еврокомисар за стартъпи, изследвания и иновации. 

"Искам да изкажа благодарност на председателя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен и на българското правителство за това доверие и за номинацията. Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресорът, който България получи е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия", отбеляза Екатерина Захариева.

По думите й засилването на иновациите и изследванията ще направи нашата икономика по-конкурентоспособна и е пряко свързано с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика.

Захариева отказа да отговаря на журналистически въпроси, докато не мине процедурата по изслушванията. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 02:16 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
7336
България

Нивото на река Дунав е ниско, но все още не затруднява корабоплаването, отчетоха от ИАППД

Нивото на река Дунав е ниско в българския участък, но все още не затруднява корабоплаването.По данни на ИАППД нивото на река Дунав при Русе днес е 50 см спрямо условната кота "нула".

| 13 Август 2024, 14:47 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Нивото на река Дунав е ниско, но все още не затруднява корабоплаването, отчетоха от ИАППД
Нивото на река Дунав е ниско, но все още не затруднява корабоплаването, отчетоха от ИАППД
Снимка © Бисер Тодоров

Нивото на река Дунав е ниско в българския участък, но все още не затруднява корабоплаването. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев.

Недопустим е езикът, който използват, ние сме на мнение, че споразумението, което беше сключено на база Френското предложение е добро, въпреки критиките, които понесохме към онзи момент, изцяло политически мотивирани. В момента интересите на България са абсолютно защитени. Това каза в парламента Лена Бориславова, народен представител от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) по повод думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Думите на Николоски предизвикаха реакциите на българските институции и политиците в парламента още вчера.

Бориславова допълни, че колегите от РСМ

Тринайсет нелегални мигранти са задържани в Бургас след полицейско преследване. Те са били превозвани в два автомобила с търговищка регистрация, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Водачите на автомобилите също са задържани. Те са грузински граждани.

Двата автомобила не са спрели на подаден сигнал със стоп палка на контролно-пропускателния пункт "Пода", след което е започнало полицейско преследване. Задържането е станало на булевард "Тодор Александров" от полицейски екипи.

Мигрантите са се самоопредели като сирийци.

Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация в Инвестиционната програма за общински проекти. Точката бе включена в седмичната програма за работа на Народното събрание в началото на пленарното заседание и бе разгледана на първо, а след това и на второ четене.  На първо четене законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет бе гласуван със 151 гласа "за" и един - "въздържал се". Промените в Инвестиционната програма за общинските проекти бяха разгледани вчера на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. 

Промените предвиждат намаление на прогнозния бюджет за общинските проекти за настоящата година с 37 милиона лева и увеличение на бюджета по Инвестиционната програма, предвидена до декември 2026 г., с над 1 милиард

При специализирана операция е разбита наркооранжерия в село Просечен, съобщиха днес от полицията във Варна. Открити са близо 100 растения. Те са били засадени в две стаи в къща в селото. Намерени са и около седем килограма суха трева.

По случая е задържан 54-годишен варненец, който е криминално проявен.

Припомняме, че преди седмица варненската полиция разкри наркооранжерия в имот в центъра на Варна. Преди два дни от прокуратурата в града бяха оповестени резултатите и от разбиването на организирана престъпна група за производство, преработка и разпространение на наркотици.

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на няколко въпроса, свързани с незаконни сметища в различни общини на територията на област Монтана. По думите му на кметовете на общините са издадени предписания за монтиране на видеокамери, където е възможно. 

В имот в село Брусарци, област Монтана, който е частна общинска собственост, е установено незаконно сметище с площ около 800 кв. м, каза Димитров. Издадено е предписание на кмета на селото за почистване на терена и при проверка, направена вчера, е установено, че вече е почистен, допълни служебният министър. 

За нерегламентирано сметище с битови и строителни отпадъци в село Бели Мел, област Монтана Димитров каза, че замърсената площ е около 700 кв. м. В

По данни на ИАППД нивото на река Дунав при Русе днес е 50 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да спадне с още три сантиметра. 

"В момента нивото на реката бележи спад, което е нормално за този сезон от годината. Водните стоежи на места са под ниско корабоплавателно ниво. Това е и причината да бъдат въведени ограничения за натоварването на плавателните съдове в някои участъци", каза Занев. 

Той обясни, че към момента няма информация за заседнали или изчакващи за преминаване кораби в българския участък на река Дунав. 

Прогнозата за идната седмица е нивото да запази тенденцията на бавно спадане и да остане около ниското корабоплавателно ниво. 

Ресорът на Екатерина Захариева като еврокомисар е много перспективен. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание, коментирайки ресора „Стартъпи, изследвания и иновации“, който бе отреден за българския еврокомисар Екатерина Захариева. 

„Изключително актуален ресор в Европейския съюз и България. Аз съм на мнение, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. Аз съм убеден, че Екатерина Захариева ще докаже и този път възможностите си“, посочи Главчев. 

Той пожела успех при предстоящото съгласно процедурата изслушване пред Европейския парламент и съответните комисии. 

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи проектоструктурата на новата Европейска комисия. 

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение на днешното си заседание да изпрати осем писма до компетентните районни прокуратури за сезиране с оглед налични данни за гласуване повече от един път на избиратели в изборите за Европейски парламент.

Според данните 54 души са гласували повече от един път. Направена е проверка и в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ по случая. 

Припомняме, че европейските избори се състояха между 6-и и 9 юни. В новия Европейски парламент има 720 депутати от 27-те страни членки на Европейския съюз, с 15 повече от предишния парламент. Разпределението отчита населението на страните, както и нуждата от минимално ниво на представителство на гражданите от по-малките страни. България запазва броя си евродепутати - 17.

Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява – надежда, вяра, любов и мъдрост. Тези добродетели са основата, върху която градим бъдещето на София. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в словото си по време на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Свети Александър Невски" по повод Деня на София - 17 септември в присъствието на президента на България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Днес Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.

Пред официалните гости на площада и гражданите Васил Терзиев заяви, че София е град с хилядолетна история, преживял много изпитания, но винаги се е възраждал по-силен, по-мъдър и по-готов

Ресорът, който България получи е изключително важен, заяви пред български журналисти в Страсбург Екатерина Захариева. По-рано днес тя бе предложена от Урсула фон дер Лайен за еврокомисар за стартъпи, изследвания и иновации. 

"Искам да изкажа благодарност на председателя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен и на българското правителство за това доверие и за номинацията. Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресорът, който България получи е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия", отбеляза Екатерина Захариева.

По думите й засилването на иновациите и изследванията ще направи нашата икономика по-конкурентоспособна и е пряко свързано с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика.

Захариева отказа да отговаря на журналистически въпроси, докато не мине процедурата по изслушванията. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.