Начало На преден план Ако знаеш как и можеш – ще изпълниш всяко обещание, заявява кметът на село Охрид Трифон Денков
9098
България

Ако знаеш как и можеш – ще изпълниш всяко обещание, заявява кметът на село Охрид Трифон Денков

Трифон Денков е кмет на село Охрид в община Бойчиновци от 2003 година насам. Сега той е на 78 години, но е изпълнил всичките си обещания за подобрения в селото.В момента в Охрид се асфалтират улици и кипи труд по благоустрояване на селото.

| 13 Август 2024, 16:01 ч.
Ако знаеш как и можеш – ще изпълниш всяко обещание, заявява  кметът на село Охрид Трифон Денков
Ако знаеш как и можеш – ще изпълниш всяко обещание, заявява кметът на село Охрид Трифон Денков
Снимка © БТА

Трифон Денков е кмет на село Охрид в община Бойчиновци от 2003 година насам. Сега той е на 78 години, но е изпълнил всичките си обещания за подобрения в селото. В момента в Охрид се асфалтират улици и кипи труд по благоустрояване на селото. При неговото управление в Охрид са идвали няколко митрополити, двама председатели на Народното събрание са правили приемни в кметството, Охрид е обявено за уникално селище.

Концерти и пресъздаване на "жива картина" са част от програмата, с която в Шумен ще бъдат отбелязани 116 години от обявяването на независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 

Симфониетата в Шумен, Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ и Градският духов оркестър „Михаил Биков“ ще изнесат в празничния 22 септември съвместен концерт под мотото „116 години Независимост“, в зала „Проф. Венета Вичева“, от 11:00 часа, отбелязаха от общинския пресцентър. 

Оттам уточняват, че от 13:30 часа, пред Военния клуб в Шумен, жители и гости на града ще могат да видят "жива картина" на историческия момент от провъзгласяването на манифеста, с който на 22 септември 1908 година княз Фердинанд обявява независимостта на България. 

Във възстановката ще участват членове на Родолюбивия комитет

Общинската собственост ще бъде акцент в днешното седмо редовно заседание на Общинския съвет в Ивайловград, съобщи председателят на органа на местното самоуправление Богдана Богданова.

В дневния ред са включени 18 докладни, като по-голямата част от тях засягат именно както отчети, така и разпоредителни действия с общинската собственост и промяна на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, става известно от докладните, публикувани на сайта на Общинския съвет. 

Тринайсетимата общински съветници в органа на местната власт ще трябва да обсъдят и гласуват отчет за изпълнението на бюджета на общината за миналата година, който вече е преминал и през обществено обсъждане, както и доклад за състоянието на общинския дълг.

Добри са условията за туризъм в планините, но терените са мокри и хлъзгави от дъждовете, на което трябва да се обръща внимание. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК).

Времето е ясно е, ако изключим Родопите, където е облачно. Има слаб вятър във високите части, добавиха от ПСС.

Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

В планините ще преобладава облачно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече места – в следобедните часове. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява предимно сняг. Вятърът ще бъде слаб до умерен от източната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

Ако знаеш как и можеш – ще успееш да изпълниш всички обещания, заявява Трифон Денков, който за 20 години е променил облика на селото – ремонтирани са кметството, читалището, православния храм, към който е изградена магерница за гости, направен е нов салон за тържества, който побира 150 души, монтирани са 188 нови осветителни тела и вече Охрид свети през нощта, подменени са всички усукани кабели от електропреносната мрежа и сега няма спирания на тока, подменени са всички тръби от водопроводната мрежа и в последните години няма аварии и спирания на водата, доставени са 20 нови контейнера за смет и 120 единични кофи, подменени са бордюри на ж.п. спирката на селото… Всяка година на Димитровден Трифон Денков дава курбан за жителите и гостите на село Охрид с лични средства. Местните хора от различни етноси харесват работата му и му възлагат отговорната задача да бъде кръстник на децата им. В последните години той е кръстил 40 деца, има заявки и за тази година.

„Всичко постигам с Божията помощ и в синхрон с ръководството на Община Бойчиновци. Аз съм силно вярващ човек“, заявява Денков. На вратата на кабинета в кметството той е написал „Божият съд не подминава никого“, а на разтворени на бюрото му тефтери пише „Дари ме Боже с хорски грижи“, „Господ е моето упование“ и т.н. Трифон Денков заявява, че ще бъде кмет до 2028 година и тогава ще се оттегли на 82 години. Досега се е явявал многократно на избори и винаги е побеждавал убедително заради изпълнените обещания.

Трифон Денков е един от наследниците на своя дядо Трифон Денков, който е бил кмет на Бойчиновци от 1912 до 1930 година и е бил сред най-уважаваните в общината хора. Старият Трифон Денков има трима сина и две дъщери, от които тръгват 50 наследници, всичките с висше образование. Сред тях са един академик, няколко професори, генерал, лекари, юристи и т.н.

Село Охрид е сред малкото селища в България, удостоено с печат за уникално европейско селище от Европейския форум на експертите. Селото е избрано от 160 български учени, историци, писатели и интелектуалци, сред които покойният вече Божидар Димитров, Валя Балканска, Найо Тицин и т.н.

Сегашното село Охрид е заселено от 4000 години преди Христа от племето трибали. Много историци твърдят, че то е най-старото селище в Северозападна България. Някога през него е минавал пътят между двата най-големи града в тогавашния свят - от Рим към Константинопол. Според историците на мястото на село Охрид е имало селище с гарнизон и манастир. При разкопки на български археолози в последните няколко десетилетия са намерени гробници на хора и златни накити. И днес някои хора пак ровят в земята и намират по нещо.

Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След получени сигнали заместник-кметът по строителството Иван Василев лично посети вчера обекта, за да се увери как протичат ремонтните дейности и дали се спазват обещаните ангажименти към жителите на района за достъп до домовете им. Още преди да започнат строителните работи, фирмата изпълнител пое ангажимент строителството да се извършва на етапи с цел да се създават минимални затруднения за жителите. Този ангажимент обаче не беше спазен, което доведе до сериозни неудобства за хората в района. Те бяха принудени да преминават през калта  без осигурена алтернатива за достъп до домовете си, посочват общината.

След проведената среща на терен, в 200-метровия участък вече е изградена нова временна на

Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява – надежда, вяра, любов и мъдрост. Тези добродетели са основата, върху която градим бъдещето на София. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в словото си по време на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Свети Александър Невски" по повод Деня на София - 17 септември в присъствието на президента на България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Днес Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.

Пред официалните гости на площада и гражданите Васил Терзиев заяви, че София е град с хилядолетна история, преживял много изпитания, но винаги се е възраждал по-силен, по-мъдър и по-готов

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

Област Търговище е на 19-о място в страната по средна брутна работна заплата за второто тримесечие на годината. Данните на Териториалното статистическо бюро – Североизток показват, че средната брутна месечна работна заплата за април в региона е била 1659 лв., за май - 1838 лв., а за юни - 1709 лева. 

През периода средната месечна брутна работна заплата в областта нараства спрямо първото тримесечие на годината със 7,1 на сто до 1735 лева спрямо средното възнаграждение за страната - 2296 лева. Главният експерт Боян Бончев от отдел "Статистически изследвания" на ведомството, конкретизира, че икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Финансови и застрахователни дейности" и "Култура, спорт и развлечения", а най-голямо намаление има в дейност "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".

В

До 2000 година в село Охрид са живеели около 1000 души, днес селото наброява 350 постоянни жители и двойно повече през лятото. То се намира на двата бряга на река Ботуня, в равнина на железопътната линия от Видин към София, близо е до Бойчиновци, Монтана и Враца, до планината Пъстрина, но е тихо, спокойно, със запазена природа и хубава земеделска земя. Главната улица е три километра, а общо всички улици са 22 километра. Охрид има пет махали, много къщи с големи дворове, в които местните отглеждат зеленчуци, цветя и плодни дръвчета.

Седем къщи в селото са купени от чужденци, а повече от българи, които търсят спокойствие, чист въздух, запазена природа и красиви гледки.

От съвпадението на името на село Охрид с град Охрид в Северна Македония се случва интересна история, разказва Трифон Денков. През 1877 година от кораб на пристанището в Лом била свалена хубава камбана, изработена в Грузия. Тя била предназначена за македонския град Охрид, но хора от село Охрид били с каруци в Лом на пазар и били извикани на порта по погрешка. Било им обяснено, че са получили поръчаната от тях камбана. Те разбрали, че е станала грешка, но не казали нищо, а взели камбаната и я докарали в село Охрид. Камбаната била с тегло 80 килограма и веднага я монтирали в местната черква „Свети Димитър“. Тя била изработена от мед, сребро и по най-добрата за времето си технология. Дни по-късно от град Охрид в село Охрид пристигнали пратеници, които обяснили грешката и поискали да си вземат камбаната. Местните хора тогава ги посрещнали радушно, нагостили ги, показали им къде стои камбаната и гостите се отказали да я взимат, а подписали документ, че им я подаряват. През 2006 година в село Охрид пристигнал професор Божидар Димитров с негови колеги от град Охрид в Македония – Никола Целакоски – историк и Паско Кузман – археолог. Тримата разгледали камбаната и надписите по нея и останали впечатлени от произхода . Грузинската камбана служела вярно в храма в село Охрид до 2024 година. Тя имала чудесен звън, който се чувал не само в Охрид, но и в съседните села. По биенето хората в селото разбирали за приближаващи християнски празници, за весели събития или за смъртта на някой местен човек. През лятото на 2014 година обаче млад мъж от село Охрид, живеещ в Монтана, се самоубил и роднините му решили да го погребат в Охрид. В края на опелото в храма в Охрид клисарят на черквата започнал да бие камбаната и тя изведнъж се разцепила на два, а гласът и изчезнал. Според Трифон Денков това било знак от Бога, че не е трябвало да се опява и да се бие камбана за човек, който се е самоубил, защото така пише в Библията и това е Божията воля. Малко след това била закупена нова камбана, която работи и досега, но според Трифон Денков гласът не е същият като на старата грузинска камбана. Сега реликвата, служила вярно близо 150 години, е поставена на маса в храма в село Охрид и вярващите я разглеждат като част от историята на селото.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 02:13 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
9098
България

Ако знаеш как и можеш – ще изпълниш всяко обещание, заявява кметът на село Охрид Трифон Денков

Трифон Денков е кмет на село Охрид в община Бойчиновци от 2003 година насам. Сега той е на 78 години, но е изпълнил всичките си обещания за подобрения в селото.В момента в Охрид се асфалтират улици и кипи труд по благоустрояване на селото.

| 13 Август 2024, 16:01 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Ако знаеш как и можеш – ще изпълниш всяко обещание, заявява  кметът на село Охрид Трифон Денков
Ако знаеш как и можеш – ще изпълниш всяко обещание, заявява кметът на село Охрид Трифон Денков
Снимка © БТА

Трифон Денков е кмет на село Охрид в община Бойчиновци от 2003 година насам. Сега той е на 78 години, но е изпълнил всичките си обещания за подобрения в селото. В момента в Охрид се асфалтират улици и кипи труд по благоустрояване на селото. При неговото управление в Охрид са идвали няколко митрополити, двама председатели на Народното събрание са правили приемни в кметството, Охрид е обявено за уникално селище.

Концерти и пресъздаване на "жива картина" са част от програмата, с която в Шумен ще бъдат отбелязани 116 години от обявяването на независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 

Симфониетата в Шумен, Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ и Градският духов оркестър „Михаил Биков“ ще изнесат в празничния 22 септември съвместен концерт под мотото „116 години Независимост“, в зала „Проф. Венета Вичева“, от 11:00 часа, отбелязаха от общинския пресцентър. 

Оттам уточняват, че от 13:30 часа, пред Военния клуб в Шумен, жители и гости на града ще могат да видят "жива картина" на историческия момент от провъзгласяването на манифеста, с който на 22 септември 1908 година княз Фердинанд обявява независимостта на България. 

Във възстановката ще участват членове на Родолюбивия комитет

Общинската собственост ще бъде акцент в днешното седмо редовно заседание на Общинския съвет в Ивайловград, съобщи председателят на органа на местното самоуправление Богдана Богданова.

В дневния ред са включени 18 докладни, като по-голямата част от тях засягат именно както отчети, така и разпоредителни действия с общинската собственост и промяна на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, става известно от докладните, публикувани на сайта на Общинския съвет. 

Тринайсетимата общински съветници в органа на местната власт ще трябва да обсъдят и гласуват отчет за изпълнението на бюджета на общината за миналата година, който вече е преминал и през обществено обсъждане, както и доклад за състоянието на общинския дълг.

Добри са условията за туризъм в планините, но терените са мокри и хлъзгави от дъждовете, на което трябва да се обръща внимание. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК).

Времето е ясно е, ако изключим Родопите, където е облачно. Има слаб вятър във високите части, добавиха от ПСС.

Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

В планините ще преобладава облачно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече места – в следобедните часове. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява предимно сняг. Вятърът ще бъде слаб до умерен от източната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

Ако знаеш как и можеш – ще успееш да изпълниш всички обещания, заявява Трифон Денков, който за 20 години е променил облика на селото – ремонтирани са кметството, читалището, православния храм, към който е изградена магерница за гости, направен е нов салон за тържества, който побира 150 души, монтирани са 188 нови осветителни тела и вече Охрид свети през нощта, подменени са всички усукани кабели от електропреносната мрежа и сега няма спирания на тока, подменени са всички тръби от водопроводната мрежа и в последните години няма аварии и спирания на водата, доставени са 20 нови контейнера за смет и 120 единични кофи, подменени са бордюри на ж.п. спирката на селото… Всяка година на Димитровден Трифон Денков дава курбан за жителите и гостите на село Охрид с лични средства. Местните хора от различни етноси харесват работата му и му възлагат отговорната задача да бъде кръстник на децата им. В последните години той е кръстил 40 деца, има заявки и за тази година.

„Всичко постигам с Божията помощ и в синхрон с ръководството на Община Бойчиновци. Аз съм силно вярващ човек“, заявява Денков. На вратата на кабинета в кметството той е написал „Божият съд не подминава никого“, а на разтворени на бюрото му тефтери пише „Дари ме Боже с хорски грижи“, „Господ е моето упование“ и т.н. Трифон Денков заявява, че ще бъде кмет до 2028 година и тогава ще се оттегли на 82 години. Досега се е явявал многократно на избори и винаги е побеждавал убедително заради изпълнените обещания.

Трифон Денков е един от наследниците на своя дядо Трифон Денков, който е бил кмет на Бойчиновци от 1912 до 1930 година и е бил сред най-уважаваните в общината хора. Старият Трифон Денков има трима сина и две дъщери, от които тръгват 50 наследници, всичките с висше образование. Сред тях са един академик, няколко професори, генерал, лекари, юристи и т.н.

Село Охрид е сред малкото селища в България, удостоено с печат за уникално европейско селище от Европейския форум на експертите. Селото е избрано от 160 български учени, историци, писатели и интелектуалци, сред които покойният вече Божидар Димитров, Валя Балканска, Найо Тицин и т.н.

Сегашното село Охрид е заселено от 4000 години преди Христа от племето трибали. Много историци твърдят, че то е най-старото селище в Северозападна България. Някога през него е минавал пътят между двата най-големи града в тогавашния свят - от Рим към Константинопол. Според историците на мястото на село Охрид е имало селище с гарнизон и манастир. При разкопки на български археолози в последните няколко десетилетия са намерени гробници на хора и златни накити. И днес някои хора пак ровят в земята и намират по нещо.

Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След получени сигнали заместник-кметът по строителството Иван Василев лично посети вчера обекта, за да се увери как протичат ремонтните дейности и дали се спазват обещаните ангажименти към жителите на района за достъп до домовете им. Още преди да започнат строителните работи, фирмата изпълнител пое ангажимент строителството да се извършва на етапи с цел да се създават минимални затруднения за жителите. Този ангажимент обаче не беше спазен, което доведе до сериозни неудобства за хората в района. Те бяха принудени да преминават през калта  без осигурена алтернатива за достъп до домовете си, посочват общината.

След проведената среща на терен, в 200-метровия участък вече е изградена нова временна на

Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява – надежда, вяра, любов и мъдрост. Тези добродетели са основата, върху която градим бъдещето на София. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в словото си по време на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Свети Александър Невски" по повод Деня на София - 17 септември в присъствието на президента на България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Днес Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.

Пред официалните гости на площада и гражданите Васил Терзиев заяви, че София е град с хилядолетна история, преживял много изпитания, но винаги се е възраждал по-силен, по-мъдър и по-готов

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

Област Търговище е на 19-о място в страната по средна брутна работна заплата за второто тримесечие на годината. Данните на Териториалното статистическо бюро – Североизток показват, че средната брутна месечна работна заплата за април в региона е била 1659 лв., за май - 1838 лв., а за юни - 1709 лева. 

През периода средната месечна брутна работна заплата в областта нараства спрямо първото тримесечие на годината със 7,1 на сто до 1735 лева спрямо средното възнаграждение за страната - 2296 лева. Главният експерт Боян Бончев от отдел "Статистически изследвания" на ведомството, конкретизира, че икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Финансови и застрахователни дейности" и "Култура, спорт и развлечения", а най-голямо намаление има в дейност "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".

В

До 2000 година в село Охрид са живеели около 1000 души, днес селото наброява 350 постоянни жители и двойно повече през лятото. То се намира на двата бряга на река Ботуня, в равнина на железопътната линия от Видин към София, близо е до Бойчиновци, Монтана и Враца, до планината Пъстрина, но е тихо, спокойно, със запазена природа и хубава земеделска земя. Главната улица е три километра, а общо всички улици са 22 километра. Охрид има пет махали, много къщи с големи дворове, в които местните отглеждат зеленчуци, цветя и плодни дръвчета.

Седем къщи в селото са купени от чужденци, а повече от българи, които търсят спокойствие, чист въздух, запазена природа и красиви гледки.

От съвпадението на името на село Охрид с град Охрид в Северна Македония се случва интересна история, разказва Трифон Денков. През 1877 година от кораб на пристанището в Лом била свалена хубава камбана, изработена в Грузия. Тя била предназначена за македонския град Охрид, но хора от село Охрид били с каруци в Лом на пазар и били извикани на порта по погрешка. Било им обяснено, че са получили поръчаната от тях камбана. Те разбрали, че е станала грешка, но не казали нищо, а взели камбаната и я докарали в село Охрид. Камбаната била с тегло 80 килограма и веднага я монтирали в местната черква „Свети Димитър“. Тя била изработена от мед, сребро и по най-добрата за времето си технология. Дни по-късно от град Охрид в село Охрид пристигнали пратеници, които обяснили грешката и поискали да си вземат камбаната. Местните хора тогава ги посрещнали радушно, нагостили ги, показали им къде стои камбаната и гостите се отказали да я взимат, а подписали документ, че им я подаряват. През 2006 година в село Охрид пристигнал професор Божидар Димитров с негови колеги от град Охрид в Македония – Никола Целакоски – историк и Паско Кузман – археолог. Тримата разгледали камбаната и надписите по нея и останали впечатлени от произхода . Грузинската камбана служела вярно в храма в село Охрид до 2024 година. Тя имала чудесен звън, който се чувал не само в Охрид, но и в съседните села. По биенето хората в селото разбирали за приближаващи християнски празници, за весели събития или за смъртта на някой местен човек. През лятото на 2014 година обаче млад мъж от село Охрид, живеещ в Монтана, се самоубил и роднините му решили да го погребат в Охрид. В края на опелото в храма в Охрид клисарят на черквата започнал да бие камбаната и тя изведнъж се разцепила на два, а гласът и изчезнал. Според Трифон Денков това било знак от Бога, че не е трябвало да се опява и да се бие камбана за човек, който се е самоубил, защото така пише в Библията и това е Божията воля. Малко след това била закупена нова камбана, която работи и досега, но според Трифон Денков гласът не е същият като на старата грузинска камбана. Сега реликвата, служила вярно близо 150 години, е поставена на маса в храма в село Охрид и вярващите я разглеждат като част от историята на селото.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.