Начало На преден план Полубожествена сила, недъг или естествено развитие е способността да пишем с лява ръка, разказаха експерти
9418
България

Полубожествена сила, недъг или естествено развитие е способността да пишем с лява ръка, разказаха експерти

Полубожествена сила, недъг или естествено развитие на човека е способността ни да пишем с лява ръка, разказаха двама учители и педиатър.Днес се отбелязва Международният ден на леворъките.

| 13 Август 2024, 16:04 ч.
Полубожествена сила, недъг или естествено развитие е способността да пишем с лява ръка, разказаха експерти
Полубожествена сила, недъг или естествено развитие е способността да пишем с лява ръка, разказаха експерти
Снимка © Никола Узунов / БТА (ЛФ)

Полубожествена сила, недъг или естествено развитие на човека е способността ни да пишем с лява ръка, разказаха двама учители и педиатър. Днес се отбелязва Международният ден на леворъките. Началото е поставено през 1976 г. в САЩ по инициатива на Международната организация на леворъките, а от 1992 г. се отбелязва и в други страни по инициатива на Британския клуб на леворъките, сочи справка от отдел "Справочна" в . Около 10 % от хората по света са леворъки.

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

Аз се надявам да не се стигне дотам, макар че има не само в тази посока натиск за повишаване на цени, каза служебният премиер Димитър Главчев на въпрос на журналист за това има ли опасност да няма машинен вот на предстоящите избори на 27 октомври, визирайки твърдения на изпълнителния директор на „Сиела Норма“ АД.

Има такъв (натиск - бел.ред.) и при склада, който съхранява машините, добави Главчев.

Надявам се да не се стигне дотам, защото това ще бъде много голям скандал, в който, за съжаление, ние нямаме никакво отношение. Това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти, обясни Димитър Главчев. Търговците са български граждани, които са отговорни, и знаят, че ще взривят процеса, не вярвам да поемат такава отговорност, каза още служебният премиер.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов коментира, че е напълно нормалн

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Търговищкият окръжен съд пусна под парична гаранция бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група. Съдебният състав уважи искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение „Домашен арест“ в по-лека на Е. Е. и постанови „Парична гаранция“ в размер на 20 хиляди лева, съобщи говорителят на Окръжния съд в Търговище Десислава Здравкова. 

От институцията припомнят, че Е. Е. е привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 година е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване, съгласувано в страната, на престъпления по служба, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, посочват от съда.

Съдебният състав счита, че към момента пр

Доста известни актьори, писатели и художници са левичари, разказа д-р Диана Ненчева – Миличевич

Няма ясна генетична мутация, която да се свързва конкретно с левичарите. Около 10 % от населението на Земята са левичари, което ги прави доста по-малобройни от десничарите. Приблизително еднакъв е процентът на мъже и жени левичари. Това каза д-р Диана Ненчева – Миличевич, педиатър в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Лозенец“. Тя обясни, че при левичарите се развива повече дясната хемисфера в мозъка. Те са по-артистични личности, именно по тази причина има доста известни актьори, писатели и художници, които са левичари, добави експертът. Има наблюдения, в които е установено, че при двама близнаци, като огледален образ, единият е левичар, а другият десничар, допълни тя. 

В Древен Египет левичарите са смятани за полубожества. Много години по-късно, по времето на комунизма, писането с лявата ръка е смятано за недъг, посочи тя. Според нея причина за това е стремежът за уеднаквяване на трудовата маса в годините на комунизма. Не е трябвало да има нито по-добри, нито по-лоши, всички трябвало да бъдат еднакви, добави тя.

Водещата ни ръка няма никакво отношение към интелигентността на човека, а е свързано изцяло с развитието на мозъка, посочи експертът. В днешно време писането с лява ръка не се смята за по-специално или признак на слаба интелигентност, това е в рамките на нормата, каза д-р Ненчева. Тя посочи, че детето трябва да се наблюдава в моментите на неговото начално развитие. Около две-три годишна възраст детето само ще насочи играчката или химикалката към водещата си ръка. Вече има много материали за левичари, посочи педиатърът и добави, че съществуват химикали и ножички, дори скалпели и други хирургически инструменти за лекари, които използват лявата си ръка. 

Има един по-малък процент от хората на Земята, които използват и двете си ръце, каза д-р Ненчева. Тя обясни, че причините за това са, че и двете хемисфери на мозъка са развити еднакво. През годините се наблюдава нарастване на левичарите, защото вече това не се смята за недъг, обясни тя. В училище децата трябва да се стимулират да пишат с ръката, с която им е по-лесно, категорична бе д-р Ненчева.

Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) подкрепи с общо 32 500 лева 13 домакинства от Община Болярово, чиито домове пострадаха при пожарите през юли, съобщиха от министерството.

Помощ за обзавеждане в максималния размер от 2500 лв. са получили десет семейства от село Воден и три от село Крайново. На всички пострадали е отпусната и еднократната помощ в максимален размер от 1578 лв. за покриване на инцидентно възникнали потребности.

Средствата от Фонд „Социална закрила“ могат да бъдат използвани само за ново оборудване и обзавеждане, когато то е било унищожено в резултат на бедствие, припомнят от ведомството.

От началото на 2024 г. са подадени 35 заявления за еднократна помощ от ФСЗ. Отпуснати са общо над 70 600 лв. на 31 домакинства, пострадали при бедствията в общините Царево, Самоков, Велики П

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

Партиите и коалициите в Търговище постигнаха принципно съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии (СИК) в изборите за народни представители на 27 октомври. В консултациите, свикани от кмета Дарин Димитров на 19 септември, участваха представители на всички парламентарно представени политически сили, информират от пресцентъра на общинската администрация. 

Общо 844 ще са членовете на всички 105 секционни избирателни комисии в общината в предстоящите избори. Най-много места в тях има Коалиция "ГЕРБ – СДС" – 250, от които 104 са на ръководни позиции в комисиите. Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ има 143 места. От тях 61 са на ръководни позиции. „Възраждане“ е със 139 места, от които 60 са ръководни. С по 104 места в комисиите са ДПС, Коалиция „БСП за България“ и партия „И

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според разследващите, мъжете, който са на възраст между 44 и 74 г., са поддържали канала от юли 2023 г. до настоящия момент. Те са действали на територията на област Хасково.

За престъплението, в което седмината са обвинени, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за повече от три години.

Контрабандният внос на стоки се е осъществявал през Граничния контролно–пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево“ от няколко човека, които са установени в хода на разследването. Стоките са били разпространявани на територията на България, като до клиентите те са стигали чрез директни продажби с посредничест

Не е редно учителите насилствено да казват на децата с коя ръка да пишат, каза учителят Джемиле Мисанкова

Не е редно учителите насилствено да казват на децата с коя ръка да пишат, ако мозъкът диктува да пишем с лява ръка, ние не трябва да го насилваме да пише с дясна, каза дългогодишният начален педагог Джемиле Мисанкова. Когато виждам, че детето се справя добре, знае как правилно да държи химикал или молив, не го насилвам. Оставям го да пише с ръката, която му е по-силна и доминантна, каза Мисанкова.

Тя разказа, че има над 30-годишен опит. Започва да преподава през 1993 г. в Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в с. Краище и го прави и до днес. През тези години не съм имала много деца левичари, посочи учителката. Много голяма част от първокласниците са хващали химикал или молив още в детската градина. Тоест те идват с подготовка как и с коя ръка да държат химикал, добави тя.

Педагогът разказа за свой ученик, който още от началото пише с лявата ръка и го прави и до днес. Детето пишеше много красиво и се справяше много добре, добави Мисанкова. Педагогът припомни и друг случай от своята практика - за момиче, което пише с лявата ръка, но родителите искат тя да се научи да пише с дясната ръка, когато постъпи в първи клас. Започнах постепенно, с ежедневни упражнения да уча детето, с търпение и повече упражнения детето се научи. Силната ръка на това дете беше лявата, обясни педагогът. Случвало се е в моментите, в които се обърна, за да покажа на друго дете как да изпише някоя буква, момиченцето да хване химикалката с лява ръка, даде пример преподавателката. 

Учителката добави, че помага на децата да учат как да изписват буквите, като със своята ръка хваща ръката на детенцето, за да му покаже как правилно да я движи. При левичарите това е невъзможно, защото аз самата съм десничар, обясни Мисанкова. Преподавателят посочи, че при такава ситуация изписва буквата на тетрадката на детето, като го кара то да повтори движенията, които тя е направила.  

Вече има интерактивни и модерни методи, които помагат на децата да научат по-бързо буквите. Вече има и помощни инструменти за деца, които са левичари, посочи Мисанкова. Тя даде пример с моливи с ергономична форма, които са по-удобни за захващане с лява ръка, както и помагат за наклона за изсипване на буквите.  Вече има ножички, които са специално за деца левичари. Тези ножички са с обратен захват и за един десничар е почти невъзможно да ги използва, добави Мисанкова. 

Други наблюдения, които началният педагог разказа, са, че децата левичари пишат красиво, при тях няма разлика нито в наклона, нито в големината на буквите. Преди е било различно, но сега вече нямаме право да насилваме децата с коя ръка да пишат, това е изцяло избор на детето, важното е на него да му е удобно, каза Мисанкова. 

По-важно е децата да пишат четливо и красиво, отколкото с коя ръка го правят, каза учителката Николина Василева

В моята практика не съм имала дете, което да е левичар, разказа Николина Василева, начален педагог в периода 1949 г. - 1985 г. Според нея това се дължи на факта, че в онези времена на децата им е налагано още от вкъщи и от детската градина да държат химикалите с дясна ръка. 

Самата тя е левичар, но в ученическите си години е учена да пише с дясна ръка. С дясната ръка пиша много по-бавно, държа химикал с четири пръста, което също не е правилно. Всичко останало правя с лявата си ръка, но в училище, както и вкъщи ме учеха да пиша с дясна ръка. Това ме научи да използвам и двете си ръце, което по-късно беше много полезно за работата ми като начален учител, добави Василева. 

Тя посочи, че за нея е много по-важно децата да пишат четливо и красиво. В годините, в които аз преподавах, имахме предмет „Краснопис“. В тези часове трябваше да научим децата да пишат четливо и красиво и правилното букви и срички, обясни още Василева. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 00:22 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
9418
България

Полубожествена сила, недъг или естествено развитие е способността да пишем с лява ръка, разказаха експерти

Полубожествена сила, недъг или естествено развитие на човека е способността ни да пишем с лява ръка, разказаха двама учители и педиатър.Днес се отбелязва Международният ден на леворъките.

| 13 Август 2024, 16:04 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Полубожествена сила, недъг или естествено развитие е способността да пишем с лява ръка, разказаха експерти
Полубожествена сила, недъг или естествено развитие е способността да пишем с лява ръка, разказаха експерти
Снимка © Никола Узунов / БТА (ЛФ)

Полубожествена сила, недъг или естествено развитие на човека е способността ни да пишем с лява ръка, разказаха двама учители и педиатър. Днес се отбелязва Международният ден на леворъките. Началото е поставено през 1976 г. в САЩ по инициатива на Международната организация на леворъките, а от 1992 г. се отбелязва и в други страни по инициатива на Британския клуб на леворъките, сочи справка от отдел "Справочна" в . Около 10 % от хората по света са леворъки.

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

Аз се надявам да не се стигне дотам, макар че има не само в тази посока натиск за повишаване на цени, каза служебният премиер Димитър Главчев на въпрос на журналист за това има ли опасност да няма машинен вот на предстоящите избори на 27 октомври, визирайки твърдения на изпълнителния директор на „Сиела Норма“ АД.

Има такъв (натиск - бел.ред.) и при склада, който съхранява машините, добави Главчев.

Надявам се да не се стигне дотам, защото това ще бъде много голям скандал, в който, за съжаление, ние нямаме никакво отношение. Това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти, обясни Димитър Главчев. Търговците са български граждани, които са отговорни, и знаят, че ще взривят процеса, не вярвам да поемат такава отговорност, каза още служебният премиер.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов коментира, че е напълно нормалн

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Търговищкият окръжен съд пусна под парична гаранция бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група. Съдебният състав уважи искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение „Домашен арест“ в по-лека на Е. Е. и постанови „Парична гаранция“ в размер на 20 хиляди лева, съобщи говорителят на Окръжния съд в Търговище Десислава Здравкова. 

От институцията припомнят, че Е. Е. е привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 година е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване, съгласувано в страната, на престъпления по служба, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, посочват от съда.

Съдебният състав счита, че към момента пр

Доста известни актьори, писатели и художници са левичари, разказа д-р Диана Ненчева – Миличевич

Няма ясна генетична мутация, която да се свързва конкретно с левичарите. Около 10 % от населението на Земята са левичари, което ги прави доста по-малобройни от десничарите. Приблизително еднакъв е процентът на мъже и жени левичари. Това каза д-р Диана Ненчева – Миличевич, педиатър в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Лозенец“. Тя обясни, че при левичарите се развива повече дясната хемисфера в мозъка. Те са по-артистични личности, именно по тази причина има доста известни актьори, писатели и художници, които са левичари, добави експертът. Има наблюдения, в които е установено, че при двама близнаци, като огледален образ, единият е левичар, а другият десничар, допълни тя. 

В Древен Египет левичарите са смятани за полубожества. Много години по-късно, по времето на комунизма, писането с лявата ръка е смятано за недъг, посочи тя. Според нея причина за това е стремежът за уеднаквяване на трудовата маса в годините на комунизма. Не е трябвало да има нито по-добри, нито по-лоши, всички трябвало да бъдат еднакви, добави тя.

Водещата ни ръка няма никакво отношение към интелигентността на човека, а е свързано изцяло с развитието на мозъка, посочи експертът. В днешно време писането с лява ръка не се смята за по-специално или признак на слаба интелигентност, това е в рамките на нормата, каза д-р Ненчева. Тя посочи, че детето трябва да се наблюдава в моментите на неговото начално развитие. Около две-три годишна възраст детето само ще насочи играчката или химикалката към водещата си ръка. Вече има много материали за левичари, посочи педиатърът и добави, че съществуват химикали и ножички, дори скалпели и други хирургически инструменти за лекари, които използват лявата си ръка. 

Има един по-малък процент от хората на Земята, които използват и двете си ръце, каза д-р Ненчева. Тя обясни, че причините за това са, че и двете хемисфери на мозъка са развити еднакво. През годините се наблюдава нарастване на левичарите, защото вече това не се смята за недъг, обясни тя. В училище децата трябва да се стимулират да пишат с ръката, с която им е по-лесно, категорична бе д-р Ненчева.

Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) подкрепи с общо 32 500 лева 13 домакинства от Община Болярово, чиито домове пострадаха при пожарите през юли, съобщиха от министерството.

Помощ за обзавеждане в максималния размер от 2500 лв. са получили десет семейства от село Воден и три от село Крайново. На всички пострадали е отпусната и еднократната помощ в максимален размер от 1578 лв. за покриване на инцидентно възникнали потребности.

Средствата от Фонд „Социална закрила“ могат да бъдат използвани само за ново оборудване и обзавеждане, когато то е било унищожено в резултат на бедствие, припомнят от ведомството.

От началото на 2024 г. са подадени 35 заявления за еднократна помощ от ФСЗ. Отпуснати са общо над 70 600 лв. на 31 домакинства, пострадали при бедствията в общините Царево, Самоков, Велики П

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

Партиите и коалициите в Търговище постигнаха принципно съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии (СИК) в изборите за народни представители на 27 октомври. В консултациите, свикани от кмета Дарин Димитров на 19 септември, участваха представители на всички парламентарно представени политически сили, информират от пресцентъра на общинската администрация. 

Общо 844 ще са членовете на всички 105 секционни избирателни комисии в общината в предстоящите избори. Най-много места в тях има Коалиция "ГЕРБ – СДС" – 250, от които 104 са на ръководни позиции в комисиите. Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ има 143 места. От тях 61 са на ръководни позиции. „Възраждане“ е със 139 места, от които 60 са ръководни. С по 104 места в комисиите са ДПС, Коалиция „БСП за България“ и партия „И

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според разследващите, мъжете, който са на възраст между 44 и 74 г., са поддържали канала от юли 2023 г. до настоящия момент. Те са действали на територията на област Хасково.

За престъплението, в което седмината са обвинени, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за повече от три години.

Контрабандният внос на стоки се е осъществявал през Граничния контролно–пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево“ от няколко човека, които са установени в хода на разследването. Стоките са били разпространявани на територията на България, като до клиентите те са стигали чрез директни продажби с посредничест

Не е редно учителите насилствено да казват на децата с коя ръка да пишат, каза учителят Джемиле Мисанкова

Не е редно учителите насилствено да казват на децата с коя ръка да пишат, ако мозъкът диктува да пишем с лява ръка, ние не трябва да го насилваме да пише с дясна, каза дългогодишният начален педагог Джемиле Мисанкова. Когато виждам, че детето се справя добре, знае как правилно да държи химикал или молив, не го насилвам. Оставям го да пише с ръката, която му е по-силна и доминантна, каза Мисанкова.

Тя разказа, че има над 30-годишен опит. Започва да преподава през 1993 г. в Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в с. Краище и го прави и до днес. През тези години не съм имала много деца левичари, посочи учителката. Много голяма част от първокласниците са хващали химикал или молив още в детската градина. Тоест те идват с подготовка как и с коя ръка да държат химикал, добави тя.

Педагогът разказа за свой ученик, който още от началото пише с лявата ръка и го прави и до днес. Детето пишеше много красиво и се справяше много добре, добави Мисанкова. Педагогът припомни и друг случай от своята практика - за момиче, което пише с лявата ръка, но родителите искат тя да се научи да пише с дясната ръка, когато постъпи в първи клас. Започнах постепенно, с ежедневни упражнения да уча детето, с търпение и повече упражнения детето се научи. Силната ръка на това дете беше лявата, обясни педагогът. Случвало се е в моментите, в които се обърна, за да покажа на друго дете как да изпише някоя буква, момиченцето да хване химикалката с лява ръка, даде пример преподавателката. 

Учителката добави, че помага на децата да учат как да изписват буквите, като със своята ръка хваща ръката на детенцето, за да му покаже как правилно да я движи. При левичарите това е невъзможно, защото аз самата съм десничар, обясни Мисанкова. Преподавателят посочи, че при такава ситуация изписва буквата на тетрадката на детето, като го кара то да повтори движенията, които тя е направила.  

Вече има интерактивни и модерни методи, които помагат на децата да научат по-бързо буквите. Вече има и помощни инструменти за деца, които са левичари, посочи Мисанкова. Тя даде пример с моливи с ергономична форма, които са по-удобни за захващане с лява ръка, както и помагат за наклона за изсипване на буквите.  Вече има ножички, които са специално за деца левичари. Тези ножички са с обратен захват и за един десничар е почти невъзможно да ги използва, добави Мисанкова. 

Други наблюдения, които началният педагог разказа, са, че децата левичари пишат красиво, при тях няма разлика нито в наклона, нито в големината на буквите. Преди е било различно, но сега вече нямаме право да насилваме децата с коя ръка да пишат, това е изцяло избор на детето, важното е на него да му е удобно, каза Мисанкова. 

По-важно е децата да пишат четливо и красиво, отколкото с коя ръка го правят, каза учителката Николина Василева

В моята практика не съм имала дете, което да е левичар, разказа Николина Василева, начален педагог в периода 1949 г. - 1985 г. Според нея това се дължи на факта, че в онези времена на децата им е налагано още от вкъщи и от детската градина да държат химикалите с дясна ръка. 

Самата тя е левичар, но в ученическите си години е учена да пише с дясна ръка. С дясната ръка пиша много по-бавно, държа химикал с четири пръста, което също не е правилно. Всичко останало правя с лявата си ръка, но в училище, както и вкъщи ме учеха да пиша с дясна ръка. Това ме научи да използвам и двете си ръце, което по-късно беше много полезно за работата ми като начален учител, добави Василева. 

Тя посочи, че за нея е много по-важно децата да пишат четливо и красиво. В годините, в които аз преподавах, имахме предмет „Краснопис“. В тези часове трябваше да научим децата да пишат четливо и красиво и правилното букви и срички, обясни още Василева. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.