Начало На преден план И днес огнеборците гасиха пожари в различни части на страната, обстановката се нормализира
8878
България

И днес огнеборците гасиха пожари в различни части на страната, обстановката се нормализира

И днес огнеборци гасиха пожари в различни части на страната.Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че обстановката почти в цяла България се нормализира.

| 13 Август 2024, 22:20 ч.
И днес огнеборците гасиха пожари в различни части на страната, обстановката се нормализира
И днес огнеборците гасиха пожари в различни части на страната, обстановката се нормализира
Снимка © БТА

И днес огнеборци гасиха пожари в различни части на страната. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че обстановката почти в цяла България се нормализира. Все още бушува пожарът на гръцката граница, но там има овладяване на ситуацията и на фронтовете. Близо до границата с България гори и пожар в Турция. 

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по-висока събираемост на местните данъци и такси в сравнение с 2022 г., което показва, че администрацията работи добре и се спазва финансова дисциплина, каза председателят на ОбС – Мизия Татяна Спасова. 

Общо 39 на сто бюджета за изразходвани за сектор образование, 23 на сто - за социални дейности, а 14 на сто - за благоустрояване и комунално стопанство. Малко над 46 000 лв са инвестирани за оборудване с детски съоръжения за игри на открито в единствената детска градина "Незабравка" в общината, която разполага и с три бази в селата Софрониево, Крушовица и Липница. И четирите дворни пространства са облагородени, става ясно от отчета на бюджета на община Мизия. За нуждите на градината и нейните

Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Силистра“ и местния футболен клуб „Доростол“ организират благотворителен футболен турнир за деца, съобщиха от сдружението. Инициативата е насрочена за 23 септември и ще се осъществи със съдействието на Община Силистра.

В надпреварата ще участват отборите на „Доростол“, „Добруджа“ от Добрич и „Спартак“, и „Одесос“ от Варна. Те ще бъдат представени от деца, родени през 2013-а, 2014-а и 2015 година. Специални гости на турнира ще бъдат легендите на българския футбол Чавдар Цветков и Емил Костадинов.

По време на събитието ще има и базар за рекламни материали на Футболен клуб „Доростол“ и фен артикули – екипи, тениски, чаши, ключодържатели. Със събраните от продажбата им средства ще бъде подпомогната детско-юношеската школа на силистренския фу

Това, което видяхме след доста оживени дебати, е, че ГЕРБ и БСП оставиха „бухалката“ в ръцете на Делян Пеевски, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, след като парламентът не освободи Антон Славчев от антикорупционната комисия.

Проектът на решение за освобождаването на Славчев като и.ф председател на комисиите за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като техен член, бе внесено от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. След дълги дебати в пленарната зала то беше отхвърлено от мнозинството.

Антон Славчев остава начело на антикорупционната комисия, въпреки факта, че тя не работи и не виждаме да противодейства корупцията, посочи Василев. 

Той смята, че е не е било необходимо квалифицирано мнозинство за отстраняването на председа

Пожар гори на територията на Турция, на километър от българската граница в района на Малко Търново, съобщи министър Стоянов, който посети вилна зона "Дондуково" край село Златосел. Той посочи, че на мястото има изпратени екипи на пожарната и горските стопанства. Надявам се, че колегите ще овладеят ситуацията, ако не, ние ще посрещаме огъня, посочи Стоянов.

Ситуацията във вилна зона „Дондуково“ е изключително спокойна. Пожарът е локализиран. Пожарникари и горски ще дежурят през целия ден и през нощта. Около сто пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местно население участват в потушаването на пожара във вилна зона "Дондуково", между брезовските села Златосел и Свежен, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, старши комисар Васил Димов. Най-близкото до пламъците е българско населено място е Сливарово, но към момента няма пряка опасност от разпространение на пожара на българска територия, каза кметът на пограничната община Малко Търново Илиян Янчев. 

Пожарът на границата с Република Северна Македония няма опасност да навлезе у нас, в планината Славянка към момента е спокойно от наша страна, съобщиха преди обяд от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Тогава на българо-гръцката граница в планината Славянка има едно действащо огнище. Двадесет и пет поредни дни военнослужещи от Сухопътните войски помагат за овладяването на пожара в планината Славянка, посочиха от Министерството на отбраната. Общо 18 военнослужещи с 6 броя техника, от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград, под ръководството на лейтенант Преслав Благоев действат в района между селата Петрово и Голешево. Групата оказва помощ на пожарникарите и прокарва просеки с цел недопускане разрастването на пожара.

Екстремно високите температури са предизвикали пожар в регионалното депо на Враца и Мездра, съобщиха от Община Враца. Няма опасност за живеещите в района на село Косталево, където се намира сметището и града. Системите за сигурност на сметището са се включили минути след 18:00 часа. Пожарът не е на голям периметър и е локализиран веднага, посочиха от Общината. В момента екипи на противопожарната служба продължават да потушават пламъци, а тлеещите участъци се засипват с пръст със специализирана техника на депото. От Общината уверяват, че периметърът е обезопасен и изолиран, и няма опасност пламъците да се разраснат. В района е осигурено постоянно захранване на пожарните водоноски, а в следващите 24 часа на терен ще има постоянно присъствие на екипи от местната администрация, Регионалното депо и „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Четири пожарни екипа са се включили в гасенето на пожар, достигнал парк „Кайлъка“ в Плевен. Към момента обстановката е овладяна, съобщи по-рано днес комисар Станислав Атанасов, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Плевен. По думите му пожарът е възникнал над парка, в местността Плочата, но е навлязъл в района на крепостта "Сторгозия". Пламъците са възникнали около 14:00 ч. Няма информация за засегнати вили или пострадали хора.

Млад мъж е загинал при пътен инцидент в омуртагското село Кестеново. Инцидентът е станал вчера около 18:50 часа до гробищния парк на населеното място, информират от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

Загиналият е 28-годишен от селото. При управлението на собствения си лек автомобил БМВ на участък с десен завой е изгубил контрол над управлението му. Колата се е блъснала челно в крайпътно дърво. Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил. говорителят на дирекцията поясни, че колата е била с газова уредба. Мъжът е починал на място.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че това е поредната жертва по пътищата в областта от началото на годината. През пролетта мотоциклетист загина при пътен инцидент край Попово. По-късно през юли 61-годишна жена почина при катастрофа в Попово на изхода за село Медовина. Дни по-късно мъж на 65 години наме

В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на .

Малта се намира в централната част на Средиземно море. Тя е малка, но стратегически важна група от острови. Архипелагът през своята дълга и бурна история е играл жизненоважна роля в борбите на редица сили за господство в Средиземно море и във взаимодействието между Европа и Африка и Близкия изток. В резултат на това малтийското общество е било оформено от векове на чуждо управление от различни сили, включително финикийците, римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, швабите, арагонците, хоспиталиерите, французите и британците, отбелязва енциклопедия “Британика”.

След Втората световна война движението за самоуправление се засил

Пешеходец е пострадал при пътен инцидент в Свищов, съобщиха от пресцентъра на полицията във Велико Търново. 

Оттам информираха, че инцидентът е станал вчера в 05:35 ч. на кръстовище в крайдунавския град. При мокра пътна настилка лек автомобил, управляван от 27-годишен мъж, удря пресичащ 62-годишен мъж. 

Пострадалият е с черепно-мозъчна травма, насочен е за лечение към болница в Плевен, където е приет с опасност за живота.   

В Районно управление - Свищов е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал.1, буква б от Наказателния кодекс, допълниха от полицията.

В края на месец юни 31-годишна пешеходка пострада при пътен инцидент в Свищов. При движение на обособен паркинг 50-годишен местен жител е ударил последователно пешеходката. Седмица по-рано автомобил блъсна и уби на място пешеходка във Велико Търново.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, туризма, земеделието, културата и търговията между България и Турция обсъдиха на среща кметът на община Айтос Васил Едрев и генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Двете страни се обединиха около идеята да се работи по-активно за осъществяването на турските инвестиции у нас и в частност на територията на Община Айтос. „Инвеститорите от Турция имат интерес към България. Ще продължим да работим в тази посока. И тъй като Айтос е регион, за който отговарям, ще продължим да работим за Айтос“, каза турският генерален консул, цитиран от Общината. Оркун обясни, че преди официално да заеме длъжността си е посещавал Айтос и изказа своите впечатления от града.

„Искаме да развием нашите добри отношения и сътрудничество ме

Президентът Румен Радев прие почетния караул на площад "Свети Александър Невски" на Деня на София. На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.

Тържествен водосвет отслужи българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в съслужие със свещеници от българската православна църква. 

В отбелязването на празника на София на площад „Свети Александър Невски” участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

На празника беше извършен и ритуал по издигането на знамето на София в присъствието на кмета на София Васил Терзиев, заместник-председателя на Народното събрание Атанас Атанасов, заместник-кметове на Столичната община, общински съветници, дипломати и граждани.

Припомняме, че

Пожар горя в близост до Летище София, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Оттам обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 ч. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната обясниха, че се е получило голямо задимяване заради наличието на различни отпадъци, които са се намирали в тревите. Няма засегнати къщи, а пожарът е локализиран, добавиха още от пожарната. Изпратени са два екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столичната община, посочиха от Общината. 

Тракторист на 58-годишна възраст е задържан за вчерашния пожар в землищата на харманлийските села Коларово и Изворово в Сакар планина, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Хасково. Сигнал за огъня бе получен в 15:20 ч. следобед. Огънят засегна около 2000 декара площи - стари лозя, сухи треви и храсти и част от гора. На място бяха изпратени десет екипа огнеборци, а областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви бедствено положение за община Харманли. Тази сутрин пожарът вече бе окончателно локализиран. Междувременно и вчерашната заповед за въвеждане на бедствено положение е отменена, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. 

На 90% е овладян пожарът в община Невестино, каза по-рано днес директорът на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Потушени са пожарите от вчера следобед - в община Бобошево и в района на с. Яхиново, община Дупница. Комисар Георгиев каза, че пожар днес има в близост до рекултивираното сметище на община Бобов дол, но няма опасност за хора и сгради.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 23:28 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
8878
България

И днес огнеборците гасиха пожари в различни части на страната, обстановката се нормализира

И днес огнеборци гасиха пожари в различни части на страната.Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че обстановката почти в цяла България се нормализира.

| 13 Август 2024, 22:20 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
И днес огнеборците гасиха пожари в различни части на страната, обстановката се нормализира
И днес огнеборците гасиха пожари в различни части на страната, обстановката се нормализира
Снимка © БТА

И днес огнеборци гасиха пожари в различни части на страната. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че обстановката почти в цяла България се нормализира. Все още бушува пожарът на гръцката граница, но там има овладяване на ситуацията и на фронтовете. Близо до границата с България гори и пожар в Турция. 

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по-висока събираемост на местните данъци и такси в сравнение с 2022 г., което показва, че администрацията работи добре и се спазва финансова дисциплина, каза председателят на ОбС – Мизия Татяна Спасова. 

Общо 39 на сто бюджета за изразходвани за сектор образование, 23 на сто - за социални дейности, а 14 на сто - за благоустрояване и комунално стопанство. Малко над 46 000 лв са инвестирани за оборудване с детски съоръжения за игри на открито в единствената детска градина "Незабравка" в общината, която разполага и с три бази в селата Софрониево, Крушовица и Липница. И четирите дворни пространства са облагородени, става ясно от отчета на бюджета на община Мизия. За нуждите на градината и нейните

Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Силистра“ и местния футболен клуб „Доростол“ организират благотворителен футболен турнир за деца, съобщиха от сдружението. Инициативата е насрочена за 23 септември и ще се осъществи със съдействието на Община Силистра.

В надпреварата ще участват отборите на „Доростол“, „Добруджа“ от Добрич и „Спартак“, и „Одесос“ от Варна. Те ще бъдат представени от деца, родени през 2013-а, 2014-а и 2015 година. Специални гости на турнира ще бъдат легендите на българския футбол Чавдар Цветков и Емил Костадинов.

По време на събитието ще има и базар за рекламни материали на Футболен клуб „Доростол“ и фен артикули – екипи, тениски, чаши, ключодържатели. Със събраните от продажбата им средства ще бъде подпомогната детско-юношеската школа на силистренския фу

Това, което видяхме след доста оживени дебати, е, че ГЕРБ и БСП оставиха „бухалката“ в ръцете на Делян Пеевски, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, след като парламентът не освободи Антон Славчев от антикорупционната комисия.

Проектът на решение за освобождаването на Славчев като и.ф председател на комисиите за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като техен член, бе внесено от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. След дълги дебати в пленарната зала то беше отхвърлено от мнозинството.

Антон Славчев остава начело на антикорупционната комисия, въпреки факта, че тя не работи и не виждаме да противодейства корупцията, посочи Василев. 

Той смята, че е не е било необходимо квалифицирано мнозинство за отстраняването на председа

Пожар гори на територията на Турция, на километър от българската граница в района на Малко Търново, съобщи министър Стоянов, който посети вилна зона "Дондуково" край село Златосел. Той посочи, че на мястото има изпратени екипи на пожарната и горските стопанства. Надявам се, че колегите ще овладеят ситуацията, ако не, ние ще посрещаме огъня, посочи Стоянов.

Ситуацията във вилна зона „Дондуково“ е изключително спокойна. Пожарът е локализиран. Пожарникари и горски ще дежурят през целия ден и през нощта. Около сто пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местно население участват в потушаването на пожара във вилна зона "Дондуково", между брезовските села Златосел и Свежен, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, старши комисар Васил Димов. Най-близкото до пламъците е българско населено място е Сливарово, но към момента няма пряка опасност от разпространение на пожара на българска територия, каза кметът на пограничната община Малко Търново Илиян Янчев. 

Пожарът на границата с Република Северна Македония няма опасност да навлезе у нас, в планината Славянка към момента е спокойно от наша страна, съобщиха преди обяд от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Тогава на българо-гръцката граница в планината Славянка има едно действащо огнище. Двадесет и пет поредни дни военнослужещи от Сухопътните войски помагат за овладяването на пожара в планината Славянка, посочиха от Министерството на отбраната. Общо 18 военнослужещи с 6 броя техника, от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград, под ръководството на лейтенант Преслав Благоев действат в района между селата Петрово и Голешево. Групата оказва помощ на пожарникарите и прокарва просеки с цел недопускане разрастването на пожара.

Екстремно високите температури са предизвикали пожар в регионалното депо на Враца и Мездра, съобщиха от Община Враца. Няма опасност за живеещите в района на село Косталево, където се намира сметището и града. Системите за сигурност на сметището са се включили минути след 18:00 часа. Пожарът не е на голям периметър и е локализиран веднага, посочиха от Общината. В момента екипи на противопожарната служба продължават да потушават пламъци, а тлеещите участъци се засипват с пръст със специализирана техника на депото. От Общината уверяват, че периметърът е обезопасен и изолиран, и няма опасност пламъците да се разраснат. В района е осигурено постоянно захранване на пожарните водоноски, а в следващите 24 часа на терен ще има постоянно присъствие на екипи от местната администрация, Регионалното депо и „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Четири пожарни екипа са се включили в гасенето на пожар, достигнал парк „Кайлъка“ в Плевен. Към момента обстановката е овладяна, съобщи по-рано днес комисар Станислав Атанасов, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Плевен. По думите му пожарът е възникнал над парка, в местността Плочата, но е навлязъл в района на крепостта "Сторгозия". Пламъците са възникнали около 14:00 ч. Няма информация за засегнати вили или пострадали хора.

Млад мъж е загинал при пътен инцидент в омуртагското село Кестеново. Инцидентът е станал вчера около 18:50 часа до гробищния парк на населеното място, информират от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

Загиналият е 28-годишен от селото. При управлението на собствения си лек автомобил БМВ на участък с десен завой е изгубил контрол над управлението му. Колата се е блъснала челно в крайпътно дърво. Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил. говорителят на дирекцията поясни, че колата е била с газова уредба. Мъжът е починал на място.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че това е поредната жертва по пътищата в областта от началото на годината. През пролетта мотоциклетист загина при пътен инцидент край Попово. По-късно през юли 61-годишна жена почина при катастрофа в Попово на изхода за село Медовина. Дни по-късно мъж на 65 години наме

В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на .

Малта се намира в централната част на Средиземно море. Тя е малка, но стратегически важна група от острови. Архипелагът през своята дълга и бурна история е играл жизненоважна роля в борбите на редица сили за господство в Средиземно море и във взаимодействието между Европа и Африка и Близкия изток. В резултат на това малтийското общество е било оформено от векове на чуждо управление от различни сили, включително финикийците, римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, швабите, арагонците, хоспиталиерите, французите и британците, отбелязва енциклопедия “Британика”.

След Втората световна война движението за самоуправление се засил

Пешеходец е пострадал при пътен инцидент в Свищов, съобщиха от пресцентъра на полицията във Велико Търново. 

Оттам информираха, че инцидентът е станал вчера в 05:35 ч. на кръстовище в крайдунавския град. При мокра пътна настилка лек автомобил, управляван от 27-годишен мъж, удря пресичащ 62-годишен мъж. 

Пострадалият е с черепно-мозъчна травма, насочен е за лечение към болница в Плевен, където е приет с опасност за живота.   

В Районно управление - Свищов е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал.1, буква б от Наказателния кодекс, допълниха от полицията.

В края на месец юни 31-годишна пешеходка пострада при пътен инцидент в Свищов. При движение на обособен паркинг 50-годишен местен жител е ударил последователно пешеходката. Седмица по-рано автомобил блъсна и уби на място пешеходка във Велико Търново.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, туризма, земеделието, културата и търговията между България и Турция обсъдиха на среща кметът на община Айтос Васил Едрев и генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Двете страни се обединиха около идеята да се работи по-активно за осъществяването на турските инвестиции у нас и в частност на територията на Община Айтос. „Инвеститорите от Турция имат интерес към България. Ще продължим да работим в тази посока. И тъй като Айтос е регион, за който отговарям, ще продължим да работим за Айтос“, каза турският генерален консул, цитиран от Общината. Оркун обясни, че преди официално да заеме длъжността си е посещавал Айтос и изказа своите впечатления от града.

„Искаме да развием нашите добри отношения и сътрудничество ме

Президентът Румен Радев прие почетния караул на площад "Свети Александър Невски" на Деня на София. На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.

Тържествен водосвет отслужи българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в съслужие със свещеници от българската православна църква. 

В отбелязването на празника на София на площад „Свети Александър Невски” участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

На празника беше извършен и ритуал по издигането на знамето на София в присъствието на кмета на София Васил Терзиев, заместник-председателя на Народното събрание Атанас Атанасов, заместник-кметове на Столичната община, общински съветници, дипломати и граждани.

Припомняме, че

Пожар горя в близост до Летище София, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Оттам обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 ч. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната обясниха, че се е получило голямо задимяване заради наличието на различни отпадъци, които са се намирали в тревите. Няма засегнати къщи, а пожарът е локализиран, добавиха още от пожарната. Изпратени са два екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столичната община, посочиха от Общината. 

Тракторист на 58-годишна възраст е задържан за вчерашния пожар в землищата на харманлийските села Коларово и Изворово в Сакар планина, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Хасково. Сигнал за огъня бе получен в 15:20 ч. следобед. Огънят засегна около 2000 декара площи - стари лозя, сухи треви и храсти и част от гора. На място бяха изпратени десет екипа огнеборци, а областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви бедствено положение за община Харманли. Тази сутрин пожарът вече бе окончателно локализиран. Междувременно и вчерашната заповед за въвеждане на бедствено положение е отменена, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. 

На 90% е овладян пожарът в община Невестино, каза по-рано днес директорът на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Потушени са пожарите от вчера следобед - в община Бобошево и в района на с. Яхиново, община Дупница. Комисар Георгиев каза, че пожар днес има в близост до рекултивираното сметище на община Бобов дол, но няма опасност за хора и сгради.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.