Начало На преден план Областна администрация - Велико Търново съдейства за решаване на проблема с безводието в павликенското село Димча
9631
България

Областна администрация - Велико Търново съдейства за решаване на проблема с безводието в павликенското село Димча

Проблемът с безводието в павликенското село Димча бе повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.В срещата се включиха кметът на селото Иваничка Колева, управителят на ВиК “Йовковци” Илиян Илиев, главният секретар на Асоциация по ВиК Велико Търново Тоня Донева, заместник областният управител Юлия Мутафчиева и експерти от Областна администрация - Велико Търново.

| 14 Август 2024, 11:42 ч.
Областна администрация - Велико Търново съдейства за решаване на проблема с безводието в павликенското село Димча
Областна администрация - Велико Търново съдейства за решаване на проблема с безводието в павликенското село Димча
Снимка © Областна администрация - Велико Търново

Проблемът с безводието в павликенското село Димча бе повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В срещата се включиха кметът на селото Иваничка Колева, управителят на ВиК “Йовковци” Илиян Илиев, главният секретар на Асоциация по ВиК Велико Търново Тоня Донева, заместник областният управител Юлия Мутафчиева и експерти от Областна администрация - Велико Търново. 

Все повече общини са ангажирани с темата за енергийната ефективност и екологията. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова – Касабова на пресконференция във Френския институт в България за конкурса `ЕкоОбщина". Конкурсът ще продължи да надгражда дългогодишното сътрудничество между Франция и България и ще се превърне в традиция за споделяне на добрите практики за опазване на околната среда, заяви Коритарова.

Страната ни успешно следва примера, който много държави в Европа прилагат, за насърчаване на по-добро управление на водите, отпадъците, енергийната ефективност и устойчивата градска мобилност, посочи министърът. Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост финансираме обновяването на сградите като дефинираме няколко групи сгради – жилищни, обществени и сгради, свързани с туризъм и други адми

За девета поредна година България се включва в инициативата за Ден без жертви на пътя. Мария Ботева, заместник-началник в отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обясни пред медиите, че и тази година мото на кампанията е: “Остани жив, пази живота”.

Според статистиката в деня без жертви на пътя през 2016 г. няма загинали, през 2017 г. има един загинал, а през 2018, 2021 и 2022 г. също няма загинали. Най-много са жертвите през 2019 г. - петима души. 

Да се постараем поне в един ден да сме отговорни, за да съхраним човешки животи, призова Ботева.

 

 

През нощта все още ще бъде предимно облачно, но само на отделни места в Южна България ще има превалявания. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в София - около 9°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Утре ще бъде без валежи. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево време. Облачно ще се задържи над Югоизточна България, но до полунощ и там облачността ще намалее. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 20°.

По Черноморието ще има значителна облачност, но без валежи. След обяд по северното крайбрежие облачността ще намалее. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата н

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Кметът на Димча Иваничка Колева обясни, че в селото няма вода от около четири години. Ситуацията е ескалирала тази пролет, защото през месец март кладенецът, от който се захранва селото, е пресъхнал. Това е наложило въвеждането на воден режим и предизвикало недоволството на хората. За ситуацията са уведомени кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, местното ръководство на ВиК в лицето на Йордан Богданов и директорът на ВиК "Йовковци” Илиян Илиев. Изпращани са и писма до Народното събрание, Министерството на околната среда и водите и Комисията за енергийно и водно регулиране.  

Илиян Илиев обясни, че освен трайното засушаване, което е проблем не само за района на село Димча, но и за много други места във Великотърновска област, допълнителни затруднения за това водата да достигне до населеното място създава и остарелият водопровод. Най-потърпевши са хората, които живеят във високите части на Димча. 

Търси се водоизточник, който да захранва единствено населеното място, тъй като в момента Димча и съседното село Върбовка взимат вода от общ кладенец. Работи се и в посока ремонт на водопреносната мрежа на Димча. Вече има изготвен проект за подмяна на тръбите, като до месец септември тече срокът, в който обществената поръчка може да бъде обжалвана, а след това ще започне и реалната реконструкция, стана известно на срещата.

Областният управител Ивайло Здравков се ангажира с организирането на срещи за намиране на адекватно и трайно решение на проблема. Той е изпратил запитване до кметовете на десетте общини в региона и председателите на общинските съвети за изготвянето на анализи за състоянието на водопреносните мрежи по места, за стратегиите, плановете и програмите за ремонт и рехабилитация на ВиК структурите. Здравков посочи, че при нужда Областна администрация - Велико Търново има готовност да помогне, пс осигуряване на по-добро взаимодействие между държавната и местна власт, за да не се стига до подобни ситуации.

Още в началото на тази година, в пресклуба във Велико Търново, инж. Манолов коментира, че през изминалите 12 години са направени проучвания и обходи на потенциалните водоизточници, които могат да решат проблема. Техническите и идейни проекти за излизане от кризата са в процес на подготовка, а решаването на проблема с безводието е водещ приоритет в управленската му програма.

Преговарящите от парламентарно представените партии и коалиции приеха разпределението на състава на секционните избирателни комисии в Димитровград, предложено от кмета Иво Димов, без възражения по време на провелите се консултации, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

За предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание на територията на община Димитровград ще бъдат сформирани 90 избирателните секции със 736 членове.

Най-много - 219 места в секционните избирателни комисии са отредени за Коалиция ГЕРБ-СДС. Тя ще има по 30 председателски места, заместник – председателски и секретарски места, и 129 членове. 

Общо 125 са места за "Продължаваме промяната - Демократична България" с 18 председателски, 17 заместник - председателски позиции, 18 секретари и 72 членове. 

Политическа партия „Възраждане” има 122 места, от к

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи днес в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В проектосъстава на новата ЕК влиза и Екатерина Захариева, която ще отговаря за стартъпи, проучвания и иновации.

Ресорът, който България получи е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия, отбеляза Екатерина Захариева. По думите в политическите насоки, които е дала в началото на мандата си Урсула Фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите, на изследванията. "Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна. Тоест, това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика", коментира още Захариева. 

Малко съм разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да пол

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

В средата на месец юни, отново в пресклуба в старата столица, кметът на община Павликени алармира за тежката ситуация с безводието в региона. Тогава той посочи, че през сухите летни месеци водоизточниците пресъхват и половината от селата са на воден режим, но е възможно броят им да се увеличи, а проблемът е от години. Причините за водната криза по селата са различни - както остарели мрежи за водоснабдяване и канализация, така и намален дебит на водоизточниците напоследък, когато заради промените в климата настъпва засушаване.

В началото на месец юли бе дадено начало на поредния етап от проекта по модернизация на водопровода на Павликени, започнат през 2014 г. Първият етап обхвана половината от дължината на водопроводната мрежа, а след края на дейностите по изпълнените дотук подетапи, е направено цялостно рехабилитиране на десетина от най-важните улици в града. Впоследствие е предвидено въвеждането в експлоатация на допълнителното водоснабдяване в село Върбовка. Предстои първа копка за подмяната на водопровода в Недан и откриване на поредния етап от проекта за град Павликени.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 23:20 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
9631
България

Областна администрация - Велико Търново съдейства за решаване на проблема с безводието в павликенското село Димча

Проблемът с безводието в павликенското село Димча бе повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.В срещата се включиха кметът на селото Иваничка Колева, управителят на ВиК “Йовковци” Илиян Илиев, главният секретар на Асоциация по ВиК Велико Търново Тоня Донева, заместник областният управител Юлия Мутафчиева и експерти от Областна администрация - Велико Търново.

| 14 Август 2024, 11:42 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Областна администрация - Велико Търново съдейства за решаване на проблема с безводието в павликенското село Димча
Областна администрация - Велико Търново съдейства за решаване на проблема с безводието в павликенското село Димча
Снимка © Областна администрация - Велико Търново

Проблемът с безводието в павликенското село Димча бе повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В срещата се включиха кметът на селото Иваничка Колева, управителят на ВиК “Йовковци” Илиян Илиев, главният секретар на Асоциация по ВиК Велико Търново Тоня Донева, заместник областният управител Юлия Мутафчиева и експерти от Областна администрация - Велико Търново. 

Все повече общини са ангажирани с темата за енергийната ефективност и екологията. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова – Касабова на пресконференция във Френския институт в България за конкурса `ЕкоОбщина". Конкурсът ще продължи да надгражда дългогодишното сътрудничество между Франция и България и ще се превърне в традиция за споделяне на добрите практики за опазване на околната среда, заяви Коритарова.

Страната ни успешно следва примера, който много държави в Европа прилагат, за насърчаване на по-добро управление на водите, отпадъците, енергийната ефективност и устойчивата градска мобилност, посочи министърът. Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост финансираме обновяването на сградите като дефинираме няколко групи сгради – жилищни, обществени и сгради, свързани с туризъм и други адми

За девета поредна година България се включва в инициативата за Ден без жертви на пътя. Мария Ботева, заместник-началник в отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обясни пред медиите, че и тази година мото на кампанията е: “Остани жив, пази живота”.

Според статистиката в деня без жертви на пътя през 2016 г. няма загинали, през 2017 г. има един загинал, а през 2018, 2021 и 2022 г. също няма загинали. Най-много са жертвите през 2019 г. - петима души. 

Да се постараем поне в един ден да сме отговорни, за да съхраним човешки животи, призова Ботева.

 

 

През нощта все още ще бъде предимно облачно, но само на отделни места в Южна България ще има превалявания. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в София - около 9°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Утре ще бъде без валежи. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево време. Облачно ще се задържи над Югоизточна България, но до полунощ и там облачността ще намалее. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 20°.

По Черноморието ще има значителна облачност, но без валежи. След обяд по северното крайбрежие облачността ще намалее. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата н

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Кметът на Димча Иваничка Колева обясни, че в селото няма вода от около четири години. Ситуацията е ескалирала тази пролет, защото през месец март кладенецът, от който се захранва селото, е пресъхнал. Това е наложило въвеждането на воден режим и предизвикало недоволството на хората. За ситуацията са уведомени кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, местното ръководство на ВиК в лицето на Йордан Богданов и директорът на ВиК "Йовковци” Илиян Илиев. Изпращани са и писма до Народното събрание, Министерството на околната среда и водите и Комисията за енергийно и водно регулиране.  

Илиян Илиев обясни, че освен трайното засушаване, което е проблем не само за района на село Димча, но и за много други места във Великотърновска област, допълнителни затруднения за това водата да достигне до населеното място създава и остарелият водопровод. Най-потърпевши са хората, които живеят във високите части на Димча. 

Търси се водоизточник, който да захранва единствено населеното място, тъй като в момента Димча и съседното село Върбовка взимат вода от общ кладенец. Работи се и в посока ремонт на водопреносната мрежа на Димча. Вече има изготвен проект за подмяна на тръбите, като до месец септември тече срокът, в който обществената поръчка може да бъде обжалвана, а след това ще започне и реалната реконструкция, стана известно на срещата.

Областният управител Ивайло Здравков се ангажира с организирането на срещи за намиране на адекватно и трайно решение на проблема. Той е изпратил запитване до кметовете на десетте общини в региона и председателите на общинските съвети за изготвянето на анализи за състоянието на водопреносните мрежи по места, за стратегиите, плановете и програмите за ремонт и рехабилитация на ВиК структурите. Здравков посочи, че при нужда Областна администрация - Велико Търново има готовност да помогне, пс осигуряване на по-добро взаимодействие между държавната и местна власт, за да не се стига до подобни ситуации.

Още в началото на тази година, в пресклуба във Велико Търново, инж. Манолов коментира, че през изминалите 12 години са направени проучвания и обходи на потенциалните водоизточници, които могат да решат проблема. Техническите и идейни проекти за излизане от кризата са в процес на подготовка, а решаването на проблема с безводието е водещ приоритет в управленската му програма.

Преговарящите от парламентарно представените партии и коалиции приеха разпределението на състава на секционните избирателни комисии в Димитровград, предложено от кмета Иво Димов, без възражения по време на провелите се консултации, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

За предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание на територията на община Димитровград ще бъдат сформирани 90 избирателните секции със 736 членове.

Най-много - 219 места в секционните избирателни комисии са отредени за Коалиция ГЕРБ-СДС. Тя ще има по 30 председателски места, заместник – председателски и секретарски места, и 129 членове. 

Общо 125 са места за "Продължаваме промяната - Демократична България" с 18 председателски, 17 заместник - председателски позиции, 18 секретари и 72 членове. 

Политическа партия „Възраждане” има 122 места, от к

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата страна преминаха от Регионалния исторически музей в старинния квартал на Благоевград, през централната част на града до площад „Георги Измирлиев“, където се състоя тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на българската армия от периода 1876 – 1919 г.

Парадът на знамената е организиран от Национално дружество „Традиция“, регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. В него бяха показани 25 знамена, а всяка група бе облечена с облекло и въоръжение, съответстващи на епохата, каза пред журналисти председателят на регионален клуб „Тр

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи днес в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В проектосъстава на новата ЕК влиза и Екатерина Захариева, която ще отговаря за стартъпи, проучвания и иновации.

Ресорът, който България получи е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия, отбеляза Екатерина Захариева. По думите в политическите насоки, които е дала в началото на мандата си Урсула Фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите, на изследванията. "Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна. Тоест, това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика", коментира още Захариева. 

Малко съм разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да пол

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

В средата на месец юни, отново в пресклуба в старата столица, кметът на община Павликени алармира за тежката ситуация с безводието в региона. Тогава той посочи, че през сухите летни месеци водоизточниците пресъхват и половината от селата са на воден режим, но е възможно броят им да се увеличи, а проблемът е от години. Причините за водната криза по селата са различни - както остарели мрежи за водоснабдяване и канализация, така и намален дебит на водоизточниците напоследък, когато заради промените в климата настъпва засушаване.

В началото на месец юли бе дадено начало на поредния етап от проекта по модернизация на водопровода на Павликени, започнат през 2014 г. Първият етап обхвана половината от дължината на водопроводната мрежа, а след края на дейностите по изпълнените дотук подетапи, е направено цялостно рехабилитиране на десетина от най-важните улици в града. Впоследствие е предвидено въвеждането в експлоатация на допълнителното водоснабдяване в село Върбовка. Предстои първа копка за подмяната на водопровода в Недан и откриване на поредния етап от проекта за град Павликени.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.