Начало На преден план Министър Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста
10174
България

Министър Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза пред журналисти в Министерския съвет, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Тя посочи, че е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това, което предстои през следващите месеци.Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

| 14 Август 2024, 13:36 ч.
Министър Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста
Министър Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста
Снимка © Милена Стойкова

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза пред журналисти в Министерския съвет, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Тя посочи, че е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това, което предстои през следващите месеци. Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза във ваканция на 27 септември, каза във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Той обясни, че в голяма степен констатираните случаи на регистрирани множество лица на един и същ адрес са заварени. Единият от тях датира от 1947 г., другият - от 70-те години на миналия век, но това не са аномалии, свързани с тези избори, защото до 2012 г. не е имало нормативна регулация за регистрация на един адрес, посочи той.

„Една от причините е, че в дадена махала има една законна постройка и всички се регистрират на нея, с годините се раждат деца, които логично се регистрират на този адрес, така се получават аномалии на един адрес да бъдат регистрирани 1500 души, но няма проц

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще отправи предложения до законодателната и изпълнителната власт за създаване на съвет по законодателство към Народното събрание с участието на юристи - представители на академичната общност и съдебната власт, съобщиха от ВСС след заседание на съвета.

Освен това ще предложат промяна в Избирателния кодекс, въвеждаща по-голяма квота за юристи с изискване за минимален юридически стаж, както и инкриминиране, като престъпления срещу правосъдието, на прояви, засягащи независимостта на магистратите при изпълнение на техните служебни задължения. От съвета предлагат още да се въведат разпоредби в Закона за съдебната влат (ЗСВ), даващи право на магистратите да сезират ВСС и Инспектората на ВСС за оказване на институционална подкрепа при посегателства срещу независимостта.

По време на заседанието Съветът за партньорство се обед

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Област Търговище е на 19-о място в страната по средна брутна работна заплата за второто тримесечие на годината. Данните на Териториалното статистическо бюро – Североизток показват, че средната брутна месечна работна заплата за април в региона е била 1659 лв., за май - 1838 лв., а за юни - 1709 лева. 

През периода средната месечна брутна работна заплата в областта нараства спрямо първото тримесечие на годината със 7,1 на сто до 1735 лева спрямо средното възнаграждение за страната - 2296 лева. Главният експерт Боян Бончев от отдел "Статистически изследвания" на ведомството, конкретизира, че икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Финансови и застрахователни дейности" и "Култура, спорт и развлечения", а най-голямо намаление има в дейност "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".

В

Позициите и на двете относно важните решения в сектор правосъдие съвпадат, твърди Павлова. Тя заяви също, че не би могла да дава оценка от едно до десет за вероятността дали ще остане на поста. Тази оценка трябва друг да я даде. Аз не мога да давам такива оценки, всичко ще е в сферата на предположенията, каза също Мария Павлова.

По-рано днес служебният кабинет проведе редовното си заседание, на което служебният премиер Димитър Главчев направи отново обобщение на някои от приоритетите в работата на правителството.

 

При пожар в столичния кв. "Младост" 3 е загинал един човек, съобщиха от МВР.

Инцидентът е възникнал в апартамент на 18-ия етаж. Не се е наложила евакуация на хора от съседни жилища, допълниха от МВР.

Починалият е живеел сам, често е пушел и се предполага, че огън от цигара е причината за пожара, който се е прехвърлил на дивана.

Пламъците са били изгасени много бързо, казаха още от МВР.

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Играниево", при която загинаха двамата пилоти.

Той призова да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, каза Радев и подчерта, че трябва да се анализират много фактори.

В Плевен партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това стана по време на консултации, които се състояха в заседателната зала на Община Плевен в присъствието на кмета д-р Валентин Христов.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените политически сили - коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", партия "Възраждане", ДПС, коалиция "БСП за България", партия "Има такъв народ". 

Направени бяха няколко корекции, които не касаят цялостното разпределение на квотите на партиите. Искам да благодаря на представителите на партиите за коректността, каза след края на консултациите секретарят на Община Плевен Соня Ганева. 

Общо СИК на територията на общината са 161. Предстои да се сформи

Митническите инспектори установиха и задържаха над 154 660 британски и шотландски лири при проверка на товарен автомобил в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 15 септември митническите служители спират за проверка товарен автомобил, натоварен с текстилни изделия от Германия към Турция и управляван от турски гражданин. Водачът заявява, че няма нищо за деклариране. Товарната композиция е съпроводена до Митническо бюро - Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина на кабината на влекача са установени 37 вакуум пликове с недекларирана валута на обща стойност 154 660 британски и шотландски лири. Паричните средства са задържани и е образувано досъдебно производство.

Това е трети случай за малко повече от месец на задъ

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 22:59 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
10174
България

Министър Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза пред журналисти в Министерския съвет, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Тя посочи, че е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това, което предстои през следващите месеци.Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

| 14 Август 2024, 13:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Министър Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста
Министър Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста
Снимка © Милена Стойкова

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза пред журналисти в Министерския съвет, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Тя посочи, че е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това, което предстои през следващите месеци. Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза във ваканция на 27 септември, каза във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Той обясни, че в голяма степен констатираните случаи на регистрирани множество лица на един и същ адрес са заварени. Единият от тях датира от 1947 г., другият - от 70-те години на миналия век, но това не са аномалии, свързани с тези избори, защото до 2012 г. не е имало нормативна регулация за регистрация на един адрес, посочи той.

„Една от причините е, че в дадена махала има една законна постройка и всички се регистрират на нея, с годините се раждат деца, които логично се регистрират на този адрес, така се получават аномалии на един адрес да бъдат регистрирани 1500 души, но няма проц

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще отправи предложения до законодателната и изпълнителната власт за създаване на съвет по законодателство към Народното събрание с участието на юристи - представители на академичната общност и съдебната власт, съобщиха от ВСС след заседание на съвета.

Освен това ще предложат промяна в Избирателния кодекс, въвеждаща по-голяма квота за юристи с изискване за минимален юридически стаж, както и инкриминиране, като престъпления срещу правосъдието, на прояви, засягащи независимостта на магистратите при изпълнение на техните служебни задължения. От съвета предлагат още да се въведат разпоредби в Закона за съдебната влат (ЗСВ), даващи право на магистратите да сезират ВСС и Инспектората на ВСС за оказване на институционална подкрепа при посегателства срещу независимостта.

По време на заседанието Съветът за партньорство се обед

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Област Търговище е на 19-о място в страната по средна брутна работна заплата за второто тримесечие на годината. Данните на Териториалното статистическо бюро – Североизток показват, че средната брутна месечна работна заплата за април в региона е била 1659 лв., за май - 1838 лв., а за юни - 1709 лева. 

През периода средната месечна брутна работна заплата в областта нараства спрямо първото тримесечие на годината със 7,1 на сто до 1735 лева спрямо средното възнаграждение за страната - 2296 лева. Главният експерт Боян Бончев от отдел "Статистически изследвания" на ведомството, конкретизира, че икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Финансови и застрахователни дейности" и "Култура, спорт и развлечения", а най-голямо намаление има в дейност "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".

В

Позициите и на двете относно важните решения в сектор правосъдие съвпадат, твърди Павлова. Тя заяви също, че не би могла да дава оценка от едно до десет за вероятността дали ще остане на поста. Тази оценка трябва друг да я даде. Аз не мога да давам такива оценки, всичко ще е в сферата на предположенията, каза също Мария Павлова.

По-рано днес служебният кабинет проведе редовното си заседание, на което служебният премиер Димитър Главчев направи отново обобщение на някои от приоритетите в работата на правителството.

 

При пожар в столичния кв. "Младост" 3 е загинал един човек, съобщиха от МВР.

Инцидентът е възникнал в апартамент на 18-ия етаж. Не се е наложила евакуация на хора от съседни жилища, допълниха от МВР.

Починалият е живеел сам, често е пушел и се предполага, че огън от цигара е причината за пожара, който се е прехвърлил на дивана.

Пламъците са били изгасени много бързо, казаха още от МВР.

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Играниево", при която загинаха двамата пилоти.

Той призова да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, каза Радев и подчерта, че трябва да се анализират много фактори.

В Плевен партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това стана по време на консултации, които се състояха в заседателната зала на Община Плевен в присъствието на кмета д-р Валентин Христов.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените политически сили - коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", партия "Възраждане", ДПС, коалиция "БСП за България", партия "Има такъв народ". 

Направени бяха няколко корекции, които не касаят цялостното разпределение на квотите на партиите. Искам да благодаря на представителите на партиите за коректността, каза след края на консултациите секретарят на Община Плевен Соня Ганева. 

Общо СИК на територията на общината са 161. Предстои да се сформи

Митническите инспектори установиха и задържаха над 154 660 британски и шотландски лири при проверка на товарен автомобил в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 15 септември митническите служители спират за проверка товарен автомобил, натоварен с текстилни изделия от Германия към Турция и управляван от турски гражданин. Водачът заявява, че няма нищо за деклариране. Товарната композиция е съпроводена до Митническо бюро - Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина на кабината на влекача са установени 37 вакуум пликове с недекларирана валута на обща стойност 154 660 британски и шотландски лири. Паричните средства са задържани и е образувано досъдебно производство.

Това е трети случай за малко повече от месец на задъ

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.