Начало На преден план За пореден ден в Русе е отчетен температурен рекорд
11936
България

За пореден ден в Русе е отчетен температурен рекорд

Досега най-горещо на 14 август е било през 1988 г., когато термометрите са отчели 38,6 градуса.Най-студено на тази дата е било през 1965 г. - 12 градуса.

| 14 Август 2024, 16:47 ч.
За пореден ден в Русе е отчетен температурен рекорд
За пореден ден в Русе е отчетен температурен рекорд
Снимка © БТА

Максимална температура от 40 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архимандрит Йоан – протосингел на Софийска света митрополия, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и игуменът на Рилската света обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий.

„Днес отбелязваме не само миналото, отбелязваме и бъдещето на Кочериново, което вярвам, че ще бъде все по-добро ако работим заедно“ каза в словото си кметът на община Кочериново Станислав Горов.  

„Днес имаме всички основания да празнуваме с гордост историята на града, съчетала традициите на миналото с предизвикателствата на съвременното изграждане на градска среда. Имаме основание да се поздравим с празника, защото нашите предшественици са работили, така че Кочер

Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise" и Националната асоциация на социално отговорните работодатели (НАСОР). 

На срещата ще се обсъждат теми, свързани с корпоративната социална отговорност, партньорството на бизнеса с институциите и обществото, възможности и потребности на хората с увреждания, съвременни модели на приобщаваща заетост, заяви Надя Гогова от сп. "Enterprise".

Тя поясни, че инициативата е от началото на годината. Първата регионална среща на социално отноговорните работодатели е проведена в Пловдив, а следващите са се състояли в Бургас и Стара Загора. "Предстоят срещите в Шумен на 9 октомври и във Велико Търново на 30 октомври", добави Гогова. Тя допълни, че се планира регионалните срещи да продължат и през 2025

Досега най-горещо на 14 август е било през 1988 г., когато термометрите са отчели 38,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1965 г. - 12 градуса.

В последните два дни в Русе беше измерена също максимална температура за съответната дата. Термометрите вчера отчетоха 38,7 градуса, а на 12 август - 39,2 градуса. 

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Демонстрация на правилно и безопасно управление на електрически тротинетки направиха в Роман по повод Европейския ден без загинали на пътя, съобщиха от общинската администрация. Инициативата и по повод Европейската седмица на мобилността. 

Община Роман се включва за поредна година, а тазгодишните събития са организирани съвместно с полицейското управление в Роман, Средно училище (СУ) „Васил Левски“ – град Роман и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, допълниха още от Общината. 

Младши полицейски инспектор Мирослав Цанов от Районно управление (РУ) – Роман разясни на учениците правилата и разпоредбите в Закона за движение по пътищата, касаещи придвижването с индивидуално електрическо превозно средство (ИЕПС), се казва в съобщение на Община Роман. 

Учениците от СУ „Васил Левски&l

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) проведе днес учение за действия в реално време след сблъсък на туристическо корабче и малък търговски кораб.

Според сценария на учението, в района на нос Галата, туристическо корабче с 40 души на борда, което извършва рутинен курс, в резултат на повреда на малък търговски кораб, се сблъсква с него, разказа главният директор на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към ИАМА Румен Николов. В резултат на сблъсъка повреди има както на търговския кораб, така и на атракционното корабче, обясни той.

Учението е свързано с изпълнението на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, каза Николов и уточни, че след дълги години очакване планът вече е факт и днес се прави първа реализация. Идеята е да направим всичко така, че да бъде в максимално близко

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз достъп до услуги и подаване на сигнали за гражданите, съобщават от администрацията.  Телефонен номе ...
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 23:01 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11936
България

За пореден ден в Русе е отчетен температурен рекорд

Досега най-горещо на 14 август е било през 1988 г., когато термометрите са отчели 38,6 градуса.Най-студено на тази дата е било през 1965 г. - 12 градуса.

| 14 Август 2024, 16:47 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
За пореден ден в Русе е отчетен температурен рекорд
За пореден ден в Русе е отчетен температурен рекорд
Снимка © БТА

Максимална температура от 40 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архимандрит Йоан – протосингел на Софийска света митрополия, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и игуменът на Рилската света обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий.

„Днес отбелязваме не само миналото, отбелязваме и бъдещето на Кочериново, което вярвам, че ще бъде все по-добро ако работим заедно“ каза в словото си кметът на община Кочериново Станислав Горов.  

„Днес имаме всички основания да празнуваме с гордост историята на града, съчетала традициите на миналото с предизвикателствата на съвременното изграждане на градска среда. Имаме основание да се поздравим с празника, защото нашите предшественици са работили, така че Кочер

Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise" и Националната асоциация на социално отговорните работодатели (НАСОР). 

На срещата ще се обсъждат теми, свързани с корпоративната социална отговорност, партньорството на бизнеса с институциите и обществото, възможности и потребности на хората с увреждания, съвременни модели на приобщаваща заетост, заяви Надя Гогова от сп. "Enterprise".

Тя поясни, че инициативата е от началото на годината. Първата регионална среща на социално отноговорните работодатели е проведена в Пловдив, а следващите са се състояли в Бургас и Стара Загора. "Предстоят срещите в Шумен на 9 октомври и във Велико Търново на 30 октомври", добави Гогова. Тя допълни, че се планира регионалните срещи да продължат и през 2025

Досега най-горещо на 14 август е било през 1988 г., когато термометрите са отчели 38,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1965 г. - 12 градуса.

В последните два дни в Русе беше измерена също максимална температура за съответната дата. Термометрите вчера отчетоха 38,7 градуса, а на 12 август - 39,2 градуса. 

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Демонстрация на правилно и безопасно управление на електрически тротинетки направиха в Роман по повод Европейския ден без загинали на пътя, съобщиха от общинската администрация. Инициативата и по повод Европейската седмица на мобилността. 

Община Роман се включва за поредна година, а тазгодишните събития са организирани съвместно с полицейското управление в Роман, Средно училище (СУ) „Васил Левски“ – град Роман и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, допълниха още от Общината. 

Младши полицейски инспектор Мирослав Цанов от Районно управление (РУ) – Роман разясни на учениците правилата и разпоредбите в Закона за движение по пътищата, касаещи придвижването с индивидуално електрическо превозно средство (ИЕПС), се казва в съобщение на Община Роман. 

Учениците от СУ „Васил Левски&l

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) проведе днес учение за действия в реално време след сблъсък на туристическо корабче и малък търговски кораб.

Според сценария на учението, в района на нос Галата, туристическо корабче с 40 души на борда, което извършва рутинен курс, в резултат на повреда на малък търговски кораб, се сблъсква с него, разказа главният директор на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към ИАМА Румен Николов. В резултат на сблъсъка повреди има както на търговския кораб, така и на атракционното корабче, обясни той.

Учението е свързано с изпълнението на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, каза Николов и уточни, че след дълги години очакване планът вече е факт и днес се прави първа реализация. Идеята е да направим всичко така, че да бъде в максимално близко

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.