Начало На преден план Настоящи министри коментираха ще останат ли и в новия служебен кабинет
11685
България

Настоящи министри коментираха ще останат ли и в новия служебен кабинет

Настоящи министри от служебния кабинет „Главчев“ коментираха в Министерския съвет дали с тях са водени разговори и дали биха приели участие в новото служебно правителство, за чието съставяне мандат от президента получи заместник-председателят на Сметната палата Горица Горица Грънчарова-Кожарева.Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че е склонен да остане в новото служебно правителство, ако му бъде предложено.

| 14 Август 2024, 16:52 ч.
Настоящи министри коментираха ще останат ли и в новия служебен кабинет
Настоящи министри коментираха ще останат ли и в новия служебен кабинет
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Настоящи министри от служебния кабинет „Главчев“ коментираха в Министерския съвет дали с тях са водени разговори и дали биха приели участие в новото служебно правителство, за чието съставяне мандат от президента получи заместник-председателят на Сметната палата Горица Горица Грънчарова-Кожарева. 

Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След получени сигнали заместник-кметът по строителството Иван Василев лично посети вчера обекта, за да се увери как протичат ремонтните дейности и дали се спазват обещаните ангажименти към жителите на района за достъп до домовете им. Още преди да започнат строителните работи, фирмата изпълнител пое ангажимент строителството да се извършва на етапи с цел да се създават минимални затруднения за жителите. Този ангажимент обаче не беше спазен, което доведе до сериозни неудобства за хората в района. Те бяха принудени да преминават през калта  без осигурена алтернатива за достъп до домовете си, посочват общината.

След проведената среща на терен, в 200-метровия участък вече е изградена нова временна на

Община Ивайловград е реализирала приходи в размер на 832 288 лева от разпореждане с общинско имущество през 2023 година, което е 107 процента от планираното. Това показва отчет на местната администрация, който бе разгледан и приет на заседание на Общинския съвет днес.

Органът на местното самоуправление разисква и гласува по общо 24 точки в дневния ред. Както  писа, повечето бяха свързани с общинската собственост.

Съгласно приетия документ, най-много в местната хазна са влезлите средства от наеми на земи – половин милион лева. Други пера с приходи над 100 000 лева са от отдаване на имущество под наем – 114 000 лева, и от концесии – 107 600 лева. За предходната 2022 година приходите са били 883 799 лева.

Общината разполага с 47 000 декара пасища, мери и ливади и още толкова площи ниви и орна земя. На територията има 115 язовири, но липсв

Мъж на 54 г. от Айтос е изписан от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас, след като беше хоспитализиран в реанимацията на болницата за месец с опасност за живота. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Първоначално пациентът е бил приет в Многопрофилната болница за активно лечение в Айтос, но поради влошеното му здравословно състояние е транспортиран до Спешното отделение на бургаската болница. „Той вдигна температура, не можеше да диша. Беше посинял и неадекватен, затова по спешност го докарахме в УМБАЛ Бургас“, каза дъщерята на мъжа, цитирана от пресцентъра на болницата.

Мъжът страда от хронични белодробни и сърдечни заболявания. Подари уврежданията на белия дроб се преглежда при пулмолог и често постъпва за лечение в болницата, а в домашни условия се лекува с кислородотерапия.

В реанимация 54-годишн

Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз (ЕС), каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време среща с национално представителните организации на синдикатите и на работодателите в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), съобщиха от ведомството.

В дискусията участваха заместник-министрите Лазар Лазаров и Наталия Ефремова, както и експерти от министерството. 

Законодателното транспониране ще бъде обсъдено със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде внесено в Министерския съвет и Народното събрание, каза още служебния министър.

„МТСП счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса на труда да се регламентират критер

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че е склонен да остане в новото служебно правителство, ако му бъде предложено. 

Карадимов потвърди, че двамата с Горица Грънчарова-Кожарева вече са водили разговор за „политики, перспективи и възможности“. Настоящият служебен министър на иновациите и растежа посочи, че решението му ще зависи от няколко неща. „Зависи от много компоненти – от състава на кабинета, от програмната декларация, която ще бъде направена“, обясни той. Карадимов допълни, че всичко е въпрос на преценка.

„Ще кажа какво сме свършили и тя ще прецени“, бе коментарът на служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков. „Самооценките няма значение тук“, отбеляза той.

„Винаги има работа. Аз съм само един служебен министър с тесен прозорец за работа“, заяви още Глушков на въпрос дали има още работа за довършването в министерството. Относно Олимпиадата и представянето на българските спортисти министърът каза, че е направил, каквото трябва, в подкрепа на спортистите и техния труд и представянето им по най-добрия начин. Надявам се, че сме направили най-доброто, добави Глушков.

Служебният правосъден министър Мария Павлова посочи, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено, и за това, което предстои през следващите месеци. Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ обсъдиха на среща служебният министър на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница.

„Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни“, подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще започне информационна кампания, насочена към повишаване на обществената осведоменост за Програмата и за разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта на кампанията е понижаване на процента на отказите, което е необходим критерий за премахване на визите. От страна на посланик Мертен бе потвърдена готовността на посолството в

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Остават броени дни до началото на Втория регионален конгрес - изложение на Международната пътна федерация "Европа и Централна Азия" и 17-ата Национална конференция по транспортна инфраструктура "Future Roads: Innovate, Invest, Achieve Zero", съобщиха от Международен панаир Пловдив, където ще се проведе събитието. От 24 до 27 септември са предвидени презентации, дискусии по актуални теми и срещи за установяване на контакти в областта на мобилността и инфраструктурата. Участие ще вземат уствърдени учени, експерти и бизнес организации, които ще представят на присъстващите модерни решения по важните и критични въпроси, свързани с транспорта, пътищата и безопасността по тях. 

Паралелно с деловия форум ще се проведе изложение, което ще покаже най-добрите иновативни компании в световен мащаб. Към момента участие са заявили лидери в пътното строителство, за специализирани софтуерн

Над 160 български организации изпращат Отворено писмо до множество европейски институции заради изменения в Закона за предучилищното и училищно образование и т. нар. законопроект за чуждестранните агенти, съобщиха от Национална мрежа за децата. Според организацията чрез законовите промени се „заплашват демокрацията, свободата на словото и човешките права“. 

В писмото се посочва, че новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават Конвенцията на ООН за правата на детето, на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, на правото на ЕС и българското национално право, в т.ч. на Закона за защита от дискриминация. 

В изложението се споменава и за публичното оповестяване от „Възраждане” на имената на български учители, изразили гражданската си пози

За получена покана потвърди и служебният министър на земеделието и горите Георги Тахов. „За мен ще бъде удоволствие да продължа да работя“, коментира той. „Разговорът беше доста конструктивен. Госпожа Грънчарова е с доста силен експертен профил“, подчерта министър Тахов.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова също съобщи за среща с кандидата за служебен премиер и изрази готовността си да приеме да остане на поста. 

„Да, срещнах се с г-жа Грънчарова. Тя обяви, че ще се среща с всички от настоящия служебен кабинет. Разговаряхме за приоритетите в сферата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за предстоящите спешни задачи, които има да се свършат в следващ бъдещ кабинет за срок от три месеца. Знаете, че хоризонтът на служебните кабинети е кратък“, коментира тя. Служебният регионален министър обяви, че е готова да приеме поста, но все пак решението ще бъде на номинираната за служебен министър-председател.

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров е готов да остане на поста в следващото служебно правителство. "Проведох среща, представил съм своите приоритети. Когато госпожа Кожарева вземе решение, ще ви информирам", каза той пред журналистите в Министерския съвет.

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов е приел поканата на номинираната за служебен премиер, съобщиха от министерството. Срещата им се е състояла в понеделник.

По-рано днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов също информира, че има покана за среща тази седмица с Горица Грънчарова-Кожарева. 

От МВР съобщиха днес, че се провежда работна среща на професионалното ръководство на министерството и директорите на областните дирекции и СДВР с номинираната за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Тя е посрещната от министър Калин Стоянов. По същото време пред сградата на ведомството полицейски служители и служители от администрацията на МВР отново засвидетелстваха подкрепата си към вътрешния министър.  Разговорът между кандидат-премиера с професионалистите е в рамките на намерението да бъде чуто мнението на експертите.

Вчера служебният финансов министър Людмила Петкова каза, че е приела получената покана да остане в новия служебен кабинет.

В края на миналата седмица, след като се срещна с президента Румен Радев, Горица Грънчарова-Кожарева заяви, че още от следващия ден започва разговори със сегашните министри и други експерти. Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство, каза тогава тя  и подчерта, че най-важната задача на служебното правителство е провеждането на честни избори.

Темата беше коментирана и предишните дни. 

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев и днес отбеляза свършеното от ръководеното от него правителство, след като преди седмица направи подробен отчет за работата на служебния кабинет досега. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 23:00 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11685
България

Настоящи министри коментираха ще останат ли и в новия служебен кабинет

Настоящи министри от служебния кабинет „Главчев“ коментираха в Министерския съвет дали с тях са водени разговори и дали биха приели участие в новото служебно правителство, за чието съставяне мандат от президента получи заместник-председателят на Сметната палата Горица Горица Грънчарова-Кожарева.Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че е склонен да остане в новото служебно правителство, ако му бъде предложено.

| 14 Август 2024, 16:52 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Настоящи министри коментираха ще останат ли и в новия служебен кабинет
Настоящи министри коментираха ще останат ли и в новия служебен кабинет
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Настоящи министри от служебния кабинет „Главчев“ коментираха в Министерския съвет дали с тях са водени разговори и дали биха приели участие в новото служебно правителство, за чието съставяне мандат от президента получи заместник-председателят на Сметната палата Горица Горица Грънчарова-Кожарева. 

Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След получени сигнали заместник-кметът по строителството Иван Василев лично посети вчера обекта, за да се увери как протичат ремонтните дейности и дали се спазват обещаните ангажименти към жителите на района за достъп до домовете им. Още преди да започнат строителните работи, фирмата изпълнител пое ангажимент строителството да се извършва на етапи с цел да се създават минимални затруднения за жителите. Този ангажимент обаче не беше спазен, което доведе до сериозни неудобства за хората в района. Те бяха принудени да преминават през калта  без осигурена алтернатива за достъп до домовете си, посочват общината.

След проведената среща на терен, в 200-метровия участък вече е изградена нова временна на

Община Ивайловград е реализирала приходи в размер на 832 288 лева от разпореждане с общинско имущество през 2023 година, което е 107 процента от планираното. Това показва отчет на местната администрация, който бе разгледан и приет на заседание на Общинския съвет днес.

Органът на местното самоуправление разисква и гласува по общо 24 точки в дневния ред. Както  писа, повечето бяха свързани с общинската собственост.

Съгласно приетия документ, най-много в местната хазна са влезлите средства от наеми на земи – половин милион лева. Други пера с приходи над 100 000 лева са от отдаване на имущество под наем – 114 000 лева, и от концесии – 107 600 лева. За предходната 2022 година приходите са били 883 799 лева.

Общината разполага с 47 000 декара пасища, мери и ливади и още толкова площи ниви и орна земя. На територията има 115 язовири, но липсв

Мъж на 54 г. от Айтос е изписан от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас, след като беше хоспитализиран в реанимацията на болницата за месец с опасност за живота. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Първоначално пациентът е бил приет в Многопрофилната болница за активно лечение в Айтос, но поради влошеното му здравословно състояние е транспортиран до Спешното отделение на бургаската болница. „Той вдигна температура, не можеше да диша. Беше посинял и неадекватен, затова по спешност го докарахме в УМБАЛ Бургас“, каза дъщерята на мъжа, цитирана от пресцентъра на болницата.

Мъжът страда от хронични белодробни и сърдечни заболявания. Подари уврежданията на белия дроб се преглежда при пулмолог и често постъпва за лечение в болницата, а в домашни условия се лекува с кислородотерапия.

В реанимация 54-годишн

Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз (ЕС), каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време среща с национално представителните организации на синдикатите и на работодателите в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), съобщиха от ведомството.

В дискусията участваха заместник-министрите Лазар Лазаров и Наталия Ефремова, както и експерти от министерството. 

Законодателното транспониране ще бъде обсъдено със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде внесено в Министерския съвет и Народното събрание, каза още служебния министър.

„МТСП счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса на труда да се регламентират критер

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че е склонен да остане в новото служебно правителство, ако му бъде предложено. 

Карадимов потвърди, че двамата с Горица Грънчарова-Кожарева вече са водили разговор за „политики, перспективи и възможности“. Настоящият служебен министър на иновациите и растежа посочи, че решението му ще зависи от няколко неща. „Зависи от много компоненти – от състава на кабинета, от програмната декларация, която ще бъде направена“, обясни той. Карадимов допълни, че всичко е въпрос на преценка.

„Ще кажа какво сме свършили и тя ще прецени“, бе коментарът на служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков. „Самооценките няма значение тук“, отбеляза той.

„Винаги има работа. Аз съм само един служебен министър с тесен прозорец за работа“, заяви още Глушков на въпрос дали има още работа за довършването в министерството. Относно Олимпиадата и представянето на българските спортисти министърът каза, че е направил, каквото трябва, в подкрепа на спортистите и техния труд и представянето им по най-добрия начин. Надявам се, че сме направили най-доброто, добави Глушков.

Служебният правосъден министър Мария Павлова посочи, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено, и за това, което предстои през следващите месеци. Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ обсъдиха на среща служебният министър на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница.

„Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни“, подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще започне информационна кампания, насочена към повишаване на обществената осведоменост за Програмата и за разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта на кампанията е понижаване на процента на отказите, което е необходим критерий за премахване на визите. От страна на посланик Мертен бе потвърдена готовността на посолството в

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Остават броени дни до началото на Втория регионален конгрес - изложение на Международната пътна федерация "Европа и Централна Азия" и 17-ата Национална конференция по транспортна инфраструктура "Future Roads: Innovate, Invest, Achieve Zero", съобщиха от Международен панаир Пловдив, където ще се проведе събитието. От 24 до 27 септември са предвидени презентации, дискусии по актуални теми и срещи за установяване на контакти в областта на мобилността и инфраструктурата. Участие ще вземат уствърдени учени, експерти и бизнес организации, които ще представят на присъстващите модерни решения по важните и критични въпроси, свързани с транспорта, пътищата и безопасността по тях. 

Паралелно с деловия форум ще се проведе изложение, което ще покаже най-добрите иновативни компании в световен мащаб. Към момента участие са заявили лидери в пътното строителство, за специализирани софтуерн

Над 160 български организации изпращат Отворено писмо до множество европейски институции заради изменения в Закона за предучилищното и училищно образование и т. нар. законопроект за чуждестранните агенти, съобщиха от Национална мрежа за децата. Според организацията чрез законовите промени се „заплашват демокрацията, свободата на словото и човешките права“. 

В писмото се посочва, че новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават Конвенцията на ООН за правата на детето, на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, на правото на ЕС и българското национално право, в т.ч. на Закона за защита от дискриминация. 

В изложението се споменава и за публичното оповестяване от „Възраждане” на имената на български учители, изразили гражданската си пози

За получена покана потвърди и служебният министър на земеделието и горите Георги Тахов. „За мен ще бъде удоволствие да продължа да работя“, коментира той. „Разговорът беше доста конструктивен. Госпожа Грънчарова е с доста силен експертен профил“, подчерта министър Тахов.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова също съобщи за среща с кандидата за служебен премиер и изрази готовността си да приеме да остане на поста. 

„Да, срещнах се с г-жа Грънчарова. Тя обяви, че ще се среща с всички от настоящия служебен кабинет. Разговаряхме за приоритетите в сферата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за предстоящите спешни задачи, които има да се свършат в следващ бъдещ кабинет за срок от три месеца. Знаете, че хоризонтът на служебните кабинети е кратък“, коментира тя. Служебният регионален министър обяви, че е готова да приеме поста, но все пак решението ще бъде на номинираната за служебен министър-председател.

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров е готов да остане на поста в следващото служебно правителство. "Проведох среща, представил съм своите приоритети. Когато госпожа Кожарева вземе решение, ще ви информирам", каза той пред журналистите в Министерския съвет.

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов е приел поканата на номинираната за служебен премиер, съобщиха от министерството. Срещата им се е състояла в понеделник.

По-рано днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов също информира, че има покана за среща тази седмица с Горица Грънчарова-Кожарева. 

От МВР съобщиха днес, че се провежда работна среща на професионалното ръководство на министерството и директорите на областните дирекции и СДВР с номинираната за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Тя е посрещната от министър Калин Стоянов. По същото време пред сградата на ведомството полицейски служители и служители от администрацията на МВР отново засвидетелстваха подкрепата си към вътрешния министър.  Разговорът между кандидат-премиера с професионалистите е в рамките на намерението да бъде чуто мнението на експертите.

Вчера служебният финансов министър Людмила Петкова каза, че е приела получената покана да остане в новия служебен кабинет.

В края на миналата седмица, след като се срещна с президента Румен Радев, Горица Грънчарова-Кожарева заяви, че още от следващия ден започва разговори със сегашните министри и други експерти. Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство, каза тогава тя  и подчерта, че най-важната задача на служебното правителство е провеждането на честни избори.

Темата беше коментирана и предишните дни. 

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев и днес отбеляза свършеното от ръководеното от него правителство, след като преди седмица направи подробен отчет за работата на служебния кабинет досега. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.