Начало На преден план Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища относно проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТИ
11533
България

Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища относно проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТИ

Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища по отношение на проблеми, свързани с разпространението на материали и организирането на мероприятия, които популяризират ЛГБТИ, както и последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование.Това се случи на съвместно заседание на парламентарните комисии по демографската политика, децата и семейството и по въпросите на младежта и спорта.

| 14 Август 2024, 18:51 ч.
Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища относно проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТИ
Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища относно проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТИ
Снимка © Минко Чернев / БТА

Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища по отношение на проблеми, свързани с разпространението на материали и организирането на мероприятия, които популяризират ЛГБТИ, както и последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Това се случи на съвместно заседание на парламентарните комисии по демографската политика, децата и семейството и по въпросите на младежта и спорта. 

Пожар взе две жертви във Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в дунавския град.

Днес в 3:57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Гладстон“ във Видин. Насочените към адреса три екипа пожарникари потушили пламъците. Загинали са двама от обитателите на жилището – 40-годишен мъж и 46-годишна жена. Пострадала е 76-годишна жена, която е настанена за лечение във видинската болница. Оперативна група е извършила оглед, като причината за пожара е в процес на установяване. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура – Видин. Разследването продължава в рамките на образувано досъдебно производство.

Вчера през нощта е възникнал пожар в стая на необитаема къща на ул. „Цар Симеон Велики“ в областния град, допълниха от дирекцията на полицията. Два екипа на видинската пожарна служба са потушили пламъците. Унищожени са

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Три партии и една коалиция са регистрирани за участие в частичните избори за кмет на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна, които ще се проведат на 20 октомври. Председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков каза , че има и един регистриран инициативен комитет в подкрепа на Илиян Карагьозов, като независим кандидат за кмет на район „Приморски“.

Срокът за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети, които искат да се явят на вота, изтече днес. В изборите ще участват кандидати на партиите „Възраждане“, ГЕРБ и „Има такъв народ“, както и на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Пълномощията на избрания за кмет на "Одесос" Цветнен Цветков бяха прекратени с решение на ОИК в началото на февруари. По-късно комисията излезе с идентично решение и з

Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на града. Възможностите, предоставяни от различните съоръжения, бяха демонстрирани нагледно от майстори на кънки, ролери, скейтове, велосипеди и скутери.

Скейтпаркът бе създаден в изпълнение на ангажимент на ръководството на община Ямбол към младежи от града, които се занимават с екстремни спортове. Стойността на проекта е 632 840 лева. Половината от сумата бе отпусната от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Останалата част бе осигурени от Общината.

Гост на събитието бе заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, който поднесе поздравления към домакините и участниците от името на служебния министър на

На 7 август парламентът прие да има забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. Това стана повод и за протести на граждани пред сградата на Народното събрание. Преди два дни над седем хиляди граждани и 76 неправителствени организации поискаха държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. По-рано днес от БСП призоваха президента да не се поддава на натиск и да подписва промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

По време на заседанието беше споменато проучване по темата, проведено от фондация "Сингъл степ". То е озаглавено "Национално проучване за нагласите към ЛГБТИ+ младежи в българските училища". То е насочено към деца на възраст между 14 и 18 години.

Не е налична информация на територията на страната за събиране на посочените данни, чрез раздаване на диплянки, информационни материали, свързани с ЛГБТ, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието. Не МОН не е давало и съгласие за провеждане на анкета по посочените теми, добави тя.

Такава информация не е постъпвала и в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), каза председателят на агенцията Теодора Иванова.

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов също посочи, че в Министерството на младежта и спорта не е постъпвала информация за въпросното изследване. Министерството е силно заинтересовано от това и цялата работа, която извършваме, е свързана с приобщаване чрез спорта, за борба със зависимостите, добави той.

Служителите на Областната администрация в Хасково и областният управител Мехмед Атаман дойдоха на работа пеш в днешния Ден без автомобили, както е обявена датата в рамките на Европейската седмица на мобилността, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Оттам припомниха, че темата на кампанията за 2024 година е "Споделено пространство за всички". Тя е избрана, за да се насочи вниманието към факта, че над 70 процента от европейците живеят в градски райони, но същевременно в много градове се усеща недостиг на обществени пространства, места, които  предлагат по-малко шум, по-малко замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот. 

Фокусът на кампанията е да насърчи жителите на Хасково да се придвижват до работните си места по алтернативен начин, без да използват автомобили - пеша, с велосипеди или с градски транспорт.

Регионалната инспекция по околната

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Празникът „Горски срещи“ в местността Градище тази неделя ще мине под мотото „Ротари твори!“. Това каза Ивелина Елмазова, съсобственик на пространството, свободно за ползване от посетители, и управител на агенция за публичност и събития „Елмазови”, която е организатор на инициативата.

Мероприятието по традиция ще започне в 11:00 ч. на поляната в местността, като този път ще съвпадне с Деня на Независимостта.

На сцената ще могат да се изявят млади таланти от Габрово, както и всеки, който иска да покаже таланта си в пеенето и свиренето. Предвидени са и арт работилници. "Не искаме да ви издаваме прекалено много все още, защото най-приятни са неочакваните изненади, така че ще ви споделим само едно: „Габровските гласчета” за пореден път ще ни покажат защо са сред любимите музикални изпълнители в града ни", казаха организаторите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич. Проверките се проведоха в периода от 17 юни до 13 септември 2024 г., посочват от БАБХ.

Издадени са 331 предписания за несъответствия по материално-техническата база, воденето на записи, свързани със системата за управление на безопасността на храните (СУБХ), и предлагането на храни без етикетировка. Съставени са 89 акта за административни нарушения, свързани с търговия с храни без регистрация, предлагане на храни с изтекъл срок на годност и заблуждаваща информация за имитиращи продукти. Затворени са 31 обекта поради нарушения на хигиенните изисквания.

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 17 180 килограма храни от животински и неживотински произход,

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

Милко Божанков от Български фронт за обединение на децата заяви, че всякакъв вид пропаганда няма място в училищата.

Ние сме против налагането на различна сексуална ориентация в училищата. Всякаква пропаганда е недопустима в училищното и предучилищното образование, каза Станимир Минков от Българска асоциация за младежта и спорта.

Има много ЛГБТ ученици, които се чувстват застрашени в училище, каза Нели Цветкова, психолог, работила върху проучването на фондацията. 

Атанас Радев от Национален младежки форум заяви, че те също не са съгласни с приетия закон. Проблемите в образователната система продължават да се задълбочават, посочи той и призова за широк дебат за състоянието на образователната система.  

Психиатърът Цветеслава Гълъбова коментира, че е против в училище да влиза подобна тематика, но не е против това да се приемат различните. Според нея не бива неукрепналите психики на децата да се бомбардират с такава тематика. 

От Българския фонд за жените заявиха, че промените в закона нарушават основни човешки права.

Бела Дамянова от Национална мрежа за децата подчерта, че приетите промени нарушават Закона за защита от дискриминация, както и Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека.

Депутатът Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната-Демократична България" посочи, че всички дейности, които се извършват в училище, са плод на строга регулация. Тя каза, че няма получени сигнали за подобни действия, визирайки данните в проучването. Като общество, е важно да защитим децата от насилие, подчерта народният представител. 

Зам.-председателят на парламента Росица Кирова изрази притеснение, че министерствата на образованието и на спорта нямат такава информация. Как възпитаваме децата си е на първо място ролята на семействата, после на училищата и на българското общество, коментира тя.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Несл ...
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
Българският патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм-паметник „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Белоградчик. Храмът ще бъде изграден в ...
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Тикер в 23:10 ч.
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път ...
Начало На преден план
11533
България

Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища относно проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТИ

Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища по отношение на проблеми, свързани с разпространението на материали и организирането на мероприятия, които популяризират ЛГБТИ, както и последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование.Това се случи на съвместно заседание на парламентарните комисии по демографската политика, децата и семейството и по въпросите на младежта и спорта.

| 14 Август 2024, 18:51 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища относно проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТИ
Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища относно проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТИ
Снимка © Минко Чернев / БТА

Представители на институции и неправителствени организации изразиха становища по отношение на проблеми, свързани с разпространението на материали и организирането на мероприятия, които популяризират ЛГБТИ, както и последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Това се случи на съвместно заседание на парламентарните комисии по демографската политика, децата и семейството и по въпросите на младежта и спорта. 

Пожар взе две жертви във Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в дунавския град.

Днес в 3:57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Гладстон“ във Видин. Насочените към адреса три екипа пожарникари потушили пламъците. Загинали са двама от обитателите на жилището – 40-годишен мъж и 46-годишна жена. Пострадала е 76-годишна жена, която е настанена за лечение във видинската болница. Оперативна група е извършила оглед, като причината за пожара е в процес на установяване. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура – Видин. Разследването продължава в рамките на образувано досъдебно производство.

Вчера през нощта е възникнал пожар в стая на необитаема къща на ул. „Цар Симеон Велики“ в областния град, допълниха от дирекцията на полицията. Два екипа на видинската пожарна служба са потушили пламъците. Унищожени са

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Три партии и една коалиция са регистрирани за участие в частичните избори за кмет на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна, които ще се проведат на 20 октомври. Председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков каза , че има и един регистриран инициативен комитет в подкрепа на Илиян Карагьозов, като независим кандидат за кмет на район „Приморски“.

Срокът за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети, които искат да се явят на вота, изтече днес. В изборите ще участват кандидати на партиите „Възраждане“, ГЕРБ и „Има такъв народ“, както и на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Пълномощията на избрания за кмет на "Одесос" Цветнен Цветков бяха прекратени с решение на ОИК в началото на февруари. По-късно комисията излезе с идентично решение и з

Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на града. Възможностите, предоставяни от различните съоръжения, бяха демонстрирани нагледно от майстори на кънки, ролери, скейтове, велосипеди и скутери.

Скейтпаркът бе създаден в изпълнение на ангажимент на ръководството на община Ямбол към младежи от града, които се занимават с екстремни спортове. Стойността на проекта е 632 840 лева. Половината от сумата бе отпусната от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Останалата част бе осигурени от Общината.

Гост на събитието бе заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, който поднесе поздравления към домакините и участниците от името на служебния министър на

На 7 август парламентът прие да има забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. Това стана повод и за протести на граждани пред сградата на Народното събрание. Преди два дни над седем хиляди граждани и 76 неправителствени организации поискаха държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. По-рано днес от БСП призоваха президента да не се поддава на натиск и да подписва промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

По време на заседанието беше споменато проучване по темата, проведено от фондация "Сингъл степ". То е озаглавено "Национално проучване за нагласите към ЛГБТИ+ младежи в българските училища". То е насочено към деца на възраст между 14 и 18 години.

Не е налична информация на територията на страната за събиране на посочените данни, чрез раздаване на диплянки, информационни материали, свързани с ЛГБТ, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието. Не МОН не е давало и съгласие за провеждане на анкета по посочените теми, добави тя.

Такава информация не е постъпвала и в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), каза председателят на агенцията Теодора Иванова.

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов също посочи, че в Министерството на младежта и спорта не е постъпвала информация за въпросното изследване. Министерството е силно заинтересовано от това и цялата работа, която извършваме, е свързана с приобщаване чрез спорта, за борба със зависимостите, добави той.

Служителите на Областната администрация в Хасково и областният управител Мехмед Атаман дойдоха на работа пеш в днешния Ден без автомобили, както е обявена датата в рамките на Европейската седмица на мобилността, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Оттам припомниха, че темата на кампанията за 2024 година е "Споделено пространство за всички". Тя е избрана, за да се насочи вниманието към факта, че над 70 процента от европейците живеят в градски райони, но същевременно в много градове се усеща недостиг на обществени пространства, места, които  предлагат по-малко шум, по-малко замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот. 

Фокусът на кампанията е да насърчи жителите на Хасково да се придвижват до работните си места по алтернативен начин, без да използват автомобили - пеша, с велосипеди или с градски транспорт.

Регионалната инспекция по околната

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Празникът „Горски срещи“ в местността Градище тази неделя ще мине под мотото „Ротари твори!“. Това каза Ивелина Елмазова, съсобственик на пространството, свободно за ползване от посетители, и управител на агенция за публичност и събития „Елмазови”, която е организатор на инициативата.

Мероприятието по традиция ще започне в 11:00 ч. на поляната в местността, като този път ще съвпадне с Деня на Независимостта.

На сцената ще могат да се изявят млади таланти от Габрово, както и всеки, който иска да покаже таланта си в пеенето и свиренето. Предвидени са и арт работилници. "Не искаме да ви издаваме прекалено много все още, защото най-приятни са неочакваните изненади, така че ще ви споделим само едно: „Габровските гласчета” за пореден път ще ни покажат защо са сред любимите музикални изпълнители в града ни", казаха организаторите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич. Проверките се проведоха в периода от 17 юни до 13 септември 2024 г., посочват от БАБХ.

Издадени са 331 предписания за несъответствия по материално-техническата база, воденето на записи, свързани със системата за управление на безопасността на храните (СУБХ), и предлагането на храни без етикетировка. Съставени са 89 акта за административни нарушения, свързани с търговия с храни без регистрация, предлагане на храни с изтекъл срок на годност и заблуждаваща информация за имитиращи продукти. Затворени са 31 обекта поради нарушения на хигиенните изисквания.

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 17 180 килограма храни от животински и неживотински произход,

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

Милко Божанков от Български фронт за обединение на децата заяви, че всякакъв вид пропаганда няма място в училищата.

Ние сме против налагането на различна сексуална ориентация в училищата. Всякаква пропаганда е недопустима в училищното и предучилищното образование, каза Станимир Минков от Българска асоциация за младежта и спорта.

Има много ЛГБТ ученици, които се чувстват застрашени в училище, каза Нели Цветкова, психолог, работила върху проучването на фондацията. 

Атанас Радев от Национален младежки форум заяви, че те също не са съгласни с приетия закон. Проблемите в образователната система продължават да се задълбочават, посочи той и призова за широк дебат за състоянието на образователната система.  

Психиатърът Цветеслава Гълъбова коментира, че е против в училище да влиза подобна тематика, но не е против това да се приемат различните. Според нея не бива неукрепналите психики на децата да се бомбардират с такава тематика. 

От Българския фонд за жените заявиха, че промените в закона нарушават основни човешки права.

Бела Дамянова от Национална мрежа за децата подчерта, че приетите промени нарушават Закона за защита от дискриминация, както и Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека.

Депутатът Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната-Демократична България" посочи, че всички дейности, които се извършват в училище, са плод на строга регулация. Тя каза, че няма получени сигнали за подобни действия, визирайки данните в проучването. Като общество, е важно да защитим децата от насилие, подчерта народният представител. 

Зам.-председателят на парламента Росица Кирова изрази притеснение, че министерствата на образованието и на спорта нямат такава информация. Как възпитаваме децата си е на първо място ролята на семействата, после на училищата и на българското общество, коментира тя.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа
На преден план
Патриарх Даниил направи първа копка за изграждането на нов храм в Белоградчик
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.