Начало Сфера Антикорупционната комисия и прокуратурата претърсваха имоти по разследване за кредит от Българската банка за развитие
11347
България

Антикорупционната комисия и прокуратурата претърсваха имоти по разследване за кредит от Българската банка за развитие

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и прокуратурата провеждат претърсвания във връзка с разследване за кредит, отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) на стойност от 148,5 млн. лв, съобщиха днес от прокуратурата.На 9 август от КПК съобщиха, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от ББР, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата.

| 14 Август 2024, 20:40 ч.
Антикорупционната комисия и прокуратурата претърсваха имоти по разследване за кредит от Българската банка за развитие
Антикорупционната комисия и прокуратурата претърсваха имоти по разследване за кредит от Българската банка за развитие
Снимка © БТА

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и прокуратурата провеждат претърсвания във връзка с разследване за кредит, отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) на стойност от 148,5 млн. лв, съобщиха днес от прокуратурата.

На извънредно заседание днес от 13:00 часа депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, се съобщава на сайта на парламента. 

Поправките бяха внесени миналата седмица от депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Предвижда се да бъде отложено с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битовите отпадъци.  

Действащите текстове предвиждат от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

Като втора точка в програмата е записано изслушване на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия срок по приетия с протокол от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменение на Национа

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

Пожарните екипи са реагирали на 75 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Потушени са 44 пожара за изминалите 24 часа. При инцидентите няма загинали и пострадали.

С преки материални щети са осем от пожарите за денонощието. Два от тях са били в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са възникнали 36 пожара.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които пет при катастрофи.

 

Мога да кажа, че Централната избирателна комисия (ЦИК) приема решенията си съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск, заяви в предаването „Неделя 150" на БНР председателят на изборния орган Камелия Нейкова.

За себе си тя обясни, че не само за тези избори, но назад във времето никой не е оказвал натиск за начина, по който гласува, когато се приемат решения. По думите останалите колеги в комисията също не са споделяли за оказван натиск върху тях. "Като че ли някой се опитва да създаде недоверие към ЦИК, все едно работим така, че вотът да е нечестен и да има после основания за оспорването му", смята Нейкова.

Тя добави също, че ЦИК не се влияе от решения на партии, на политически органи. Според нея политическите субекти трябва да решават проблемите си в рамките на своите формации, като е недопустимо някой да очаква ЦИК да е арбитър или да вземе т

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

На 9 август от КПК съобщиха, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от ББР, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата. Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора, сключен на 17 юни 2019 г., с който кредитът е предоставен от банката на фирмата „Роудуей кънстракшън“.

Извършват се множество претърсвания на различни адреси както в София, така и в страната, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на въпрос за акция в имоти, за които се твърди, че са свързани с Румен Гайтански. В днешния ден колегите, предимно от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и жандармерията, и Областната дирекция на МВР в Кърджали, оказват съдействие на колегите от Комисията за противодействие на корупцията, посочи Стоянов. Попитан за какво е тази акция, министърът отговори, че това, което той знае, е, че е във връзка с кредит, отпуснат преди години. Става въпрос за около 150 млн. лв., каза той. 

Кредитът от близо 150 млн. лв., даден от ББР през 2019 г. на "Роудуей Кънстракшън", е необезпечен и несъбираем, каза служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. През 2019 г. ББР е отпуснала един много голям, практически необезпечен кредит за близо 150 млн. лв. на "Роудуей Кънстракшън". Когато новият Надзорен съвет на ББР започна работа през 2022 г., първото нещо, което направихме, беше да поискаме пълна информация за този кредит и да направим анализ за действията на предишното ръководство на банката, назначавано от Кирил Петков като служебен министър на икономиката, каза Карадимов, който стана председател на Надзорния съвет на ББР през ноември 2022 година. 

Отзвук в парламента

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, помолен за коментар относно проверка в имоти на Румен Гайтански, отговори, че е станал кмет на София, когато се е "опълчил" срещу Гайтански. Какво става сега просто не знам, добави той.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на политическа партия (ПП) ДПС срещу решения на ЦИК. Две от делата бяха разгледани от един съдебен състав, а третото - от друг.

Жалбите са подадени от адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров и представляващ ПП ДПС. По делата днес се явиха отново двамата адвокати Александър Ангелов и Страхил Панов, упълномощени от Делян Пеевски. Те поискаха оттегляне на жалбите или да бъде постановено, че решенията на ЦИК са правилни.

Първото дело е срещу решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане заявления от ДПС относно участието и неучастието в коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

Второто дело е срещу решението на ЦИК, с което регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите з

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

От „Възраждане“ не очакват законопроекта им, с който се дава правна възможност за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с недостиг на аптеки, да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала. Това коментира в парламента Цончо Ганев, член на парламентарната група на „Възраждане“. Той припомни, че според предлаганите текстове решението къде да се поставят автоматите за лекарства зависи от Министерството на здравеопазването и няма да засегне бизнеса на фармацевтите. Със становища срещу предлаганите промени вече реагираха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, както и от Българския фармацевтичен съюз. 

Цончо Ганев защити законопроекта. Той бе категоричен, че подобни вендинг автомати за продажба на лекарства има в цяла Западна Европа и положението в селата в България е „пълен геноцид“. Говорим

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Вече четвърта година хаосът продължава без правителства. И кой каквото да направи в тези служби и МВР, прокуратура и следствие, може веднага да бъде обявен, че е политическа поръчка, каза Борисов, попитан дали, според него, прокуратурата може да изпълнява политически поръчки.

Явно Антикорупционната комисия действа по команда от г-н Пеевски, коментира заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" Божидар Божанов относно проверките. Това, което се случва в момента, е, че институциите, които трябва да пазят обществения ресурс, се използват за разчистване на сметки, смята Божанов. 

„Това, което видяхме, че вече излезе като новина, е, че Мавродиев и Вълка са избягали от държавата. Защо? Защото чадърът, който ги закриляше в последните години, се вдигна“, коментира съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Той припомни, че още като е бил министър на икономиката е казвал, че ББР се източва. "Един заем, който Вълка беше взел за 145 милиона, сега държавата получи за него само 3,5 милиона. Реално загубихме над 140 млн. държавни пари, защото Вълка можеше спокойно да ги открадне под покровителството на ББР“, коментира Петков.

В периода преди изборите прокуратурата се опитва да чисти имидж, каза председателят на парламентарната група на "Възраждане" и лидер на партията Костадин Костадинов, попитан за проверки в имоти на Румен Гайтански. "Странно защо прокуратурата в момента се задейства за лице, което, според медиите, е свързано с Доган, т.е. прокуратурата удря Доган. Което означава, че Пеевски, който е собственикът на прокуратурата, удря прекия си съперник. Което означава, че прокуратурата се използва като бухалка в ръцете на Пеевски", каза още Костадинов в отговор на въпроса за акцията.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:26 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11347
България

Антикорупционната комисия и прокуратурата претърсваха имоти по разследване за кредит от Българската банка за развитие

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и прокуратурата провеждат претърсвания във връзка с разследване за кредит, отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) на стойност от 148,5 млн. лв, съобщиха днес от прокуратурата.На 9 август от КПК съобщиха, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от ББР, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата.

| 14 Август 2024, 20:40 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Антикорупционната комисия и прокуратурата претърсваха имоти по разследване за кредит от Българската банка за развитие
Антикорупционната комисия и прокуратурата претърсваха имоти по разследване за кредит от Българската банка за развитие
Снимка © БТА

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и прокуратурата провеждат претърсвания във връзка с разследване за кредит, отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) на стойност от 148,5 млн. лв, съобщиха днес от прокуратурата.

На извънредно заседание днес от 13:00 часа депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, се съобщава на сайта на парламента. 

Поправките бяха внесени миналата седмица от депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Предвижда се да бъде отложено с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битовите отпадъци.  

Действащите текстове предвиждат от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

Като втора точка в програмата е записано изслушване на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия срок по приетия с протокол от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменение на Национа

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

Пожарните екипи са реагирали на 75 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Потушени са 44 пожара за изминалите 24 часа. При инцидентите няма загинали и пострадали.

С преки материални щети са осем от пожарите за денонощието. Два от тях са били в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са възникнали 36 пожара.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които пет при катастрофи.

 

Мога да кажа, че Централната избирателна комисия (ЦИК) приема решенията си съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск, заяви в предаването „Неделя 150" на БНР председателят на изборния орган Камелия Нейкова.

За себе си тя обясни, че не само за тези избори, но назад във времето никой не е оказвал натиск за начина, по който гласува, когато се приемат решения. По думите останалите колеги в комисията също не са споделяли за оказван натиск върху тях. "Като че ли някой се опитва да създаде недоверие към ЦИК, все едно работим така, че вотът да е нечестен и да има после основания за оспорването му", смята Нейкова.

Тя добави също, че ЦИК не се влияе от решения на партии, на политически органи. Според нея политическите субекти трябва да решават проблемите си в рамките на своите формации, като е недопустимо някой да очаква ЦИК да е арбитър или да вземе т

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

На 9 август от КПК съобщиха, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от ББР, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата. Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора, сключен на 17 юни 2019 г., с който кредитът е предоставен от банката на фирмата „Роудуей кънстракшън“.

Извършват се множество претърсвания на различни адреси както в София, така и в страната, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на въпрос за акция в имоти, за които се твърди, че са свързани с Румен Гайтански. В днешния ден колегите, предимно от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и жандармерията, и Областната дирекция на МВР в Кърджали, оказват съдействие на колегите от Комисията за противодействие на корупцията, посочи Стоянов. Попитан за какво е тази акция, министърът отговори, че това, което той знае, е, че е във връзка с кредит, отпуснат преди години. Става въпрос за около 150 млн. лв., каза той. 

Кредитът от близо 150 млн. лв., даден от ББР през 2019 г. на "Роудуей Кънстракшън", е необезпечен и несъбираем, каза служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. През 2019 г. ББР е отпуснала един много голям, практически необезпечен кредит за близо 150 млн. лв. на "Роудуей Кънстракшън". Когато новият Надзорен съвет на ББР започна работа през 2022 г., първото нещо, което направихме, беше да поискаме пълна информация за този кредит и да направим анализ за действията на предишното ръководство на банката, назначавано от Кирил Петков като служебен министър на икономиката, каза Карадимов, който стана председател на Надзорния съвет на ББР през ноември 2022 година. 

Отзвук в парламента

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, помолен за коментар относно проверка в имоти на Румен Гайтански, отговори, че е станал кмет на София, когато се е "опълчил" срещу Гайтански. Какво става сега просто не знам, добави той.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на политическа партия (ПП) ДПС срещу решения на ЦИК. Две от делата бяха разгледани от един съдебен състав, а третото - от друг.

Жалбите са подадени от адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров и представляващ ПП ДПС. По делата днес се явиха отново двамата адвокати Александър Ангелов и Страхил Панов, упълномощени от Делян Пеевски. Те поискаха оттегляне на жалбите или да бъде постановено, че решенията на ЦИК са правилни.

Първото дело е срещу решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане заявления от ДПС относно участието и неучастието в коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

Второто дело е срещу решението на ЦИК, с което регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите з

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

От „Възраждане“ не очакват законопроекта им, с който се дава правна възможност за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с недостиг на аптеки, да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала. Това коментира в парламента Цончо Ганев, член на парламентарната група на „Възраждане“. Той припомни, че според предлаганите текстове решението къде да се поставят автоматите за лекарства зависи от Министерството на здравеопазването и няма да засегне бизнеса на фармацевтите. Със становища срещу предлаганите промени вече реагираха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, както и от Българския фармацевтичен съюз. 

Цончо Ганев защити законопроекта. Той бе категоричен, че подобни вендинг автомати за продажба на лекарства има в цяла Западна Европа и положението в селата в България е „пълен геноцид“. Говорим

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Вече четвърта година хаосът продължава без правителства. И кой каквото да направи в тези служби и МВР, прокуратура и следствие, може веднага да бъде обявен, че е политическа поръчка, каза Борисов, попитан дали, според него, прокуратурата може да изпълнява политически поръчки.

Явно Антикорупционната комисия действа по команда от г-н Пеевски, коментира заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" Божидар Божанов относно проверките. Това, което се случва в момента, е, че институциите, които трябва да пазят обществения ресурс, се използват за разчистване на сметки, смята Божанов. 

„Това, което видяхме, че вече излезе като новина, е, че Мавродиев и Вълка са избягали от държавата. Защо? Защото чадърът, който ги закриляше в последните години, се вдигна“, коментира съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Той припомни, че още като е бил министър на икономиката е казвал, че ББР се източва. "Един заем, който Вълка беше взел за 145 милиона, сега държавата получи за него само 3,5 милиона. Реално загубихме над 140 млн. държавни пари, защото Вълка можеше спокойно да ги открадне под покровителството на ББР“, коментира Петков.

В периода преди изборите прокуратурата се опитва да чисти имидж, каза председателят на парламентарната група на "Възраждане" и лидер на партията Костадин Костадинов, попитан за проверки в имоти на Румен Гайтански. "Странно защо прокуратурата в момента се задейства за лице, което, според медиите, е свързано с Доган, т.е. прокуратурата удря Доган. Което означава, че Пеевски, който е собственикът на прокуратурата, удря прекия си съперник. Което означава, че прокуратурата се използва като бухалка в ръцете на Пеевски", каза още Костадинов в отговор на въпроса за акцията.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.