Начало Контекст Граждани протестираха срещу строителни дейности в екопътека, свързваща кв. „Княжево“ и природен парк „Витоша“
11038
България

Граждани протестираха срещу строителни дейности в екопътека, свързваща кв. „Княжево“ и природен парк „Витоша“

Граждани протестираха днес срещу строителни дейности в екопътека, която свързва кв. „Княжево“ и местността „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“.С плакати с надписи „Върнете туристическите алеи на хората“, „Пътеката е наша“, „Спрете строежите в гората“, „Да пазим за децата Алекова пътека“, „Гората не е нива“ , „Витоша е наша“ протестиращите се събраха на площада на трамвайното колело в Княжево.

| 14 Август 2024, 22:04 ч.
Граждани протестираха срещу строителни дейности в екопътека, свързваща кв. „Княжево“ и природен парк „Витоша“
Граждани протестираха срещу строителни дейности в екопътека, свързваща кв. „Княжево“ и природен парк „Витоша“
Снимка © Юзлем Тефикова / БТА

Граждани протестираха днес срещу строителни дейности в екопътека, която свързва кв. „Княжево“ и местността „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“.

Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

В хода на разговорите са били обсъдени бъдещи партньорски инициативи както между Община Велико Търново и американското посолство, така и между Националното сдружение на общините в Република България и дипломатическата мисия на САЩ у нас. 

Разговорът е обхванал теми за сътрудничество по въпроси, засягащи борбата с безводието и управлението на водите, управлението на отпадъците и системите за разделно събиране, както и умните решенията в градското управление. 

Със съдействието на Търговския отдел на американското посолство, кметове и представители на местната власт са посетили изложение, посветено на темата за управление отпадъците в Лас Вегас. Планира се и участие на български пред

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Не смятам, че тонът, който напоследък Република Северна Македония използва, ще им помогне да станат член на ЕС. Това каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.

България е предвидим партньор, лоялен на ЕС. Няма с какво да изненадаме останалите държави членки, заяви Главчев. Подкрепяме разширяването и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, каза още той.

Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност. Република Северна Македония просто трябва да спазва изискванията на ЕС, за да стане член на ЕС, добави Главчев.

Преди дни президентството, Министерството на външните работи (МВнР) и политиците в парламента реагираха на думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски, казани в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на нефо

С плакати с надписи „Върнете туристическите алеи на хората“, „Пътеката е наша“, „Спрете строежите в гората“, „Да пазим за децата Алекова пътека“, „Гората не е нива“ , „Витоша е наша“ протестиращите се събраха на площада на трамвайното колело в Княжево. 

Протестираме срещу това, че двете туристически пътеки - едната е по-стара, другата по-нова, са преградени от строеж. Буквално бяха откъснати и в момента не може да се минава по тях. Едната  от тях е най-старата туристическа пътека на Витоша. Туристическото движение тръгва от „Княжево“ в София. И от този път са минавали още от времето на Алеко и сега в един момент се оказваме с прекъсната туристическа алея, каза Любомир Стефанов от гражданска инициатива „Княжевец“. 

Земята, която е върната на собственика, е върната като земеделска земя. Никой обаче в „Княжево“ не вярва, че в гората може да има земеделска земя, коментира той. Това, което искаме от район „Витоша“ и от Столична община, е да се сформира междуведомствена група, която да установи как така тази земя се оказва земеделска и как така бива върната, каза Стефанов. 

Настояваме строежът да спре незабавно до изясняване на случая, защото в момента той продължава, при условие, че има съмнение за това дали е редно да се строи горе и как е придобит той, каза той. 

Целта  на протеста е да бъдем чути и да може да запазим най-стария туристически маршрут на София, да го запазим за децата ни, добави още Любомир Стефанов. 

Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

На 24 април т.г. мъжът се прибрал вкъщи след полунощ в нетрезво състояние. Между съпрузите възникнало спречкване. Обезпокоена от агресивното му поведение съпругата се обадила на сина си с молба да подаде сигнал на телефон 112, което той направил.

Непосредствено след това обвиняемият влязъл в спалнята при съпругата си с нож в ръка. Гневно замахнал към нея и го опрял в гърдите , отправяйки закана с убийство. В опит да го спре, жената се принудила да хване ножа откъм острието и така успяла да го отмъкне от нападателя. Така получила порезна рана на ръката.

Извършителят на деянията е бил задържан от пристигналите полицейски служители. Делото срещу

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев подчерта, че Германия е ключов икономически партньор за страната ни, а показател за интереса на германския бизнес към България е увеличаващият се двустранен стокообмен, който се равнява на 12 млрд. евро годишно, се посочва в съобщението. 

Във фокуса на разговора бяха също така предизвикателствата пред европейската икономика, последствията от военните конфликти в съседни на Европа региони, прекъснатите вериги на доставки и други. 

Обща беше позицията, че бизнесът в Европа очаква по-предвидима среда, както и сигурни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и устойчива енергия, от които зависи в дългосрочен

В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции.

Участниците одобриха предвидените квоти, но не постигнаха съгласие за съставите на СИК в две секции в село Габровница и монтанския квартал Кошарник, заради които „Възраждане“ отказаха да подпишат протокола, като приложиха и особено мнение.

За парламентарните избори на 27 октомври в община Монтана ще има 79 СИК. Общият брой на хората, които ще работят в тях, е 663 души. Деветчленните комисии са 55, а седемчленните - 24. 

С най-много представители са ГЕРБ-СДС – 200 души, от които 79 са на ръководни позиции; ПП-ДБ – 115 представители, от които 46 са на ръководни позиции; „Възраждане“ - 111 представители, от които 45 са на ръководни позиции; "ДПС -

Това ни е вторият протест. Преди три месеца открихме, че алеята е заградена и се започва изсичане на дървета и впоследствие се започна строеж преди около месец, каза Асен Вълчев от сдружение „За Княжево“. Вече  една алея е унищожена, има бетон, колони, работи се усилено на единия от имотите да се появи къща, каза той. 

По думите му, кметът на район „Витоша“ е отговорил, че всичко е законно и нищо не може да се направи. Обаче има такава възможност, ако имотът е придобит по недобросъвестен начин, да бъде възстановен на първоначалния му собственик, който е Общината, смята Вълчев. 

Той обясни, че очакват да се спре строителството и след това да се направи обстойна проверка на това как имотите са станали частни. 

Не сме съгласни със заграбването на най-старата алея във Витоша, най-старата туристическа алея. Много хора бъркат като казват "пътека" това не е пътека, а алея, която е строена, маркирана с усилията на много хора, коментира Йордан Рангелов от сдружение „За развитие на ски зона Витоша“.

От Общината се опитват да ни хвърлят прах в очите с някакви  обещания, че щели да търсят варианти да променят маршрута на  туристическият поток, който тръгва оттук нагоре към „Бялата вода“ и „Златните мостове“, което нас не ни устройва по никакъв начин, коментира Йорданов. 

Сабина Боевска живее в квартала от 2009 г. и използва пътеката от 90-те години на миналия век. „Свикнала съм да ползвам този маршрут пешеходно. След като се построи една къща, истината е, че вече не ми е приятно да минавам оттам. Все едно минавам през двора на някого, каза Боевска. 

Планината е богатство на цяла София и на цяла България. От детството си помня как ходехме нагоре. Сега в гората се появяват частни сгради на пътеката за „Бялата вода“, умът ми не го побира, каза Румяна Кременлиева – жителка на „Княжево“.  Няма ли да се покаже кой е подписал това разрешение, кой е разрешил това безобразие, коментира още тя. 

Протестиращите затвориха за движение бул. „Цар Борис Трети“ в участъка на трамвайното колело за около половин час. По време на протеста се стигна до напрежение между протестиращи, полицейски служители и шофьори на автомобили. Според полицията протестиращите не са имали разрешение да спрат движението.

След протеста на бул. "Цар Борис Трети" протестиращите тръгнаха на поход по „Беловодски път“ над вилна зона „Килиите“, където се намира и заграденият участък от туристическата алея. 

Те заявиха, че ще продължат с протестните действия всяка седмица, докато не бъде спрян строежът.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – Соф ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 21:07 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
11038
България

Граждани протестираха срещу строителни дейности в екопътека, свързваща кв. „Княжево“ и природен парк „Витоша“

Граждани протестираха днес срещу строителни дейности в екопътека, която свързва кв. „Княжево“ и местността „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“.С плакати с надписи „Върнете туристическите алеи на хората“, „Пътеката е наша“, „Спрете строежите в гората“, „Да пазим за децата Алекова пътека“, „Гората не е нива“ , „Витоша е наша“ протестиращите се събраха на площада на трамвайното колело в Княжево.

| 14 Август 2024, 22:04 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Граждани протестираха срещу строителни дейности в екопътека, свързваща кв. „Княжево“ и природен парк „Витоша“
Граждани протестираха срещу строителни дейности в екопътека, свързваща кв. „Княжево“ и природен парк „Витоша“
Снимка © Юзлем Тефикова / БТА

Граждани протестираха днес срещу строителни дейности в екопътека, която свързва кв. „Княжево“ и местността „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“.

Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

В хода на разговорите са били обсъдени бъдещи партньорски инициативи както между Община Велико Търново и американското посолство, така и между Националното сдружение на общините в Република България и дипломатическата мисия на САЩ у нас. 

Разговорът е обхванал теми за сътрудничество по въпроси, засягащи борбата с безводието и управлението на водите, управлението на отпадъците и системите за разделно събиране, както и умните решенията в градското управление. 

Със съдействието на Търговския отдел на американското посолство, кметове и представители на местната власт са посетили изложение, посветено на темата за управление отпадъците в Лас Вегас. Планира се и участие на български пред

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Не смятам, че тонът, който напоследък Република Северна Македония използва, ще им помогне да станат член на ЕС. Това каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.

България е предвидим партньор, лоялен на ЕС. Няма с какво да изненадаме останалите държави членки, заяви Главчев. Подкрепяме разширяването и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, каза още той.

Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност. Република Северна Македония просто трябва да спазва изискванията на ЕС, за да стане член на ЕС, добави Главчев.

Преди дни президентството, Министерството на външните работи (МВнР) и политиците в парламента реагираха на думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски, казани в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на нефо

С плакати с надписи „Върнете туристическите алеи на хората“, „Пътеката е наша“, „Спрете строежите в гората“, „Да пазим за децата Алекова пътека“, „Гората не е нива“ , „Витоша е наша“ протестиращите се събраха на площада на трамвайното колело в Княжево. 

Протестираме срещу това, че двете туристически пътеки - едната е по-стара, другата по-нова, са преградени от строеж. Буквално бяха откъснати и в момента не може да се минава по тях. Едната  от тях е най-старата туристическа пътека на Витоша. Туристическото движение тръгва от „Княжево“ в София. И от този път са минавали още от времето на Алеко и сега в един момент се оказваме с прекъсната туристическа алея, каза Любомир Стефанов от гражданска инициатива „Княжевец“. 

Земята, която е върната на собственика, е върната като земеделска земя. Никой обаче в „Княжево“ не вярва, че в гората може да има земеделска земя, коментира той. Това, което искаме от район „Витоша“ и от Столична община, е да се сформира междуведомствена група, която да установи как така тази земя се оказва земеделска и как така бива върната, каза Стефанов. 

Настояваме строежът да спре незабавно до изясняване на случая, защото в момента той продължава, при условие, че има съмнение за това дали е редно да се строи горе и как е придобит той, каза той. 

Целта  на протеста е да бъдем чути и да може да запазим най-стария туристически маршрут на София, да го запазим за децата ни, добави още Любомир Стефанов. 

Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

На 24 април т.г. мъжът се прибрал вкъщи след полунощ в нетрезво състояние. Между съпрузите възникнало спречкване. Обезпокоена от агресивното му поведение съпругата се обадила на сина си с молба да подаде сигнал на телефон 112, което той направил.

Непосредствено след това обвиняемият влязъл в спалнята при съпругата си с нож в ръка. Гневно замахнал към нея и го опрял в гърдите , отправяйки закана с убийство. В опит да го спре, жената се принудила да хване ножа откъм острието и така успяла да го отмъкне от нападателя. Така получила порезна рана на ръката.

Извършителят на деянията е бил задържан от пристигналите полицейски служители. Делото срещу

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев подчерта, че Германия е ключов икономически партньор за страната ни, а показател за интереса на германския бизнес към България е увеличаващият се двустранен стокообмен, който се равнява на 12 млрд. евро годишно, се посочва в съобщението. 

Във фокуса на разговора бяха също така предизвикателствата пред европейската икономика, последствията от военните конфликти в съседни на Европа региони, прекъснатите вериги на доставки и други. 

Обща беше позицията, че бизнесът в Европа очаква по-предвидима среда, както и сигурни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и устойчива енергия, от които зависи в дългосрочен

В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции.

Участниците одобриха предвидените квоти, но не постигнаха съгласие за съставите на СИК в две секции в село Габровница и монтанския квартал Кошарник, заради които „Възраждане“ отказаха да подпишат протокола, като приложиха и особено мнение.

За парламентарните избори на 27 октомври в община Монтана ще има 79 СИК. Общият брой на хората, които ще работят в тях, е 663 души. Деветчленните комисии са 55, а седемчленните - 24. 

С най-много представители са ГЕРБ-СДС – 200 души, от които 79 са на ръководни позиции; ПП-ДБ – 115 представители, от които 46 са на ръководни позиции; „Възраждане“ - 111 представители, от които 45 са на ръководни позиции; "ДПС -

Това ни е вторият протест. Преди три месеца открихме, че алеята е заградена и се започва изсичане на дървета и впоследствие се започна строеж преди около месец, каза Асен Вълчев от сдружение „За Княжево“. Вече  една алея е унищожена, има бетон, колони, работи се усилено на единия от имотите да се появи къща, каза той. 

По думите му, кметът на район „Витоша“ е отговорил, че всичко е законно и нищо не може да се направи. Обаче има такава възможност, ако имотът е придобит по недобросъвестен начин, да бъде възстановен на първоначалния му собственик, който е Общината, смята Вълчев. 

Той обясни, че очакват да се спре строителството и след това да се направи обстойна проверка на това как имотите са станали частни. 

Не сме съгласни със заграбването на най-старата алея във Витоша, най-старата туристическа алея. Много хора бъркат като казват "пътека" това не е пътека, а алея, която е строена, маркирана с усилията на много хора, коментира Йордан Рангелов от сдружение „За развитие на ски зона Витоша“.

От Общината се опитват да ни хвърлят прах в очите с някакви  обещания, че щели да търсят варианти да променят маршрута на  туристическият поток, който тръгва оттук нагоре към „Бялата вода“ и „Златните мостове“, което нас не ни устройва по никакъв начин, коментира Йорданов. 

Сабина Боевска живее в квартала от 2009 г. и използва пътеката от 90-те години на миналия век. „Свикнала съм да ползвам този маршрут пешеходно. След като се построи една къща, истината е, че вече не ми е приятно да минавам оттам. Все едно минавам през двора на някого, каза Боевска. 

Планината е богатство на цяла София и на цяла България. От детството си помня как ходехме нагоре. Сега в гората се появяват частни сгради на пътеката за „Бялата вода“, умът ми не го побира, каза Румяна Кременлиева – жителка на „Княжево“.  Няма ли да се покаже кой е подписал това разрешение, кой е разрешил това безобразие, коментира още тя. 

Протестиращите затвориха за движение бул. „Цар Борис Трети“ в участъка на трамвайното колело за около половин час. По време на протеста се стигна до напрежение между протестиращи, полицейски служители и шофьори на автомобили. Според полицията протестиращите не са имали разрешение да спрат движението.

След протеста на бул. "Цар Борис Трети" протестиращите тръгнаха на поход по „Беловодски път“ над вилна зона „Килиите“, където се намира и заграденият участък от туристическата алея. 

Те заявиха, че ще продължат с протестните действия всяка седмица, докато не бъде спрян строежът.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.