Начало Контекст Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха министри от служебния кабинет
10752
България

Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха министри от служебния кабинет

Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха днес министри от служебния кабинет.От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) апелираха за спешни действия за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на населението и изпълнението на нормативните изисквания към ВиК системите – главно по отношение на тяхната ефективност и намаляване на загубите на вода по водопроводната мрежа. От ведомството посочват като възможност и включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване.

| 14 Август 2024, 22:19 ч.
Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха министри от служебния кабинет
Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха министри от служебния кабинет
Снимка © DFA

Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха днес министри от служебния кабинет.

Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води на село Черноочене. Това става известно от публикуваната покана на ОбС за заседанието.

Пред общинските съветници ще бъдат направени и отчети за: изпълнението на бюджета, за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз и за състоянието на общинския дълг за 2023 година.

Отчет ще бъде направен и на изпълнението на Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2023 г.

Сред точките за обсъждане са и предоставяне на земеделски земи с признато право на собственост; прекратяване на съсобственост върху

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград. Това съобщи пред журналисти Бейтула Сали от структурата на ДПС в Самуил. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи "ДПС пресцентър" във фейсбук страницата си по-рано днес. Ахмед Доган е в централата на партията за консултации за листите с кандидати за депутати, уточниха от пресцентъра на партията пред журналисти.  

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Започнаха дейностите по изграждане на кръгово кръстовище на една от централните улици в Ямбол – булевард „Димитър Благоев”, . Промяната в движението засяга връзката с ул. „Жорж Папазов” при бившата Стоматологична поликлиника.

Подготовката за ремонта започна преди няколко дни, като от община Ямбол обявиха, че по време на строителството натовареното кръстовище няма да бъде затваряно, а ще се въвежда поетапно временна организация на движението.

Освен в зоната на пресичане на двете улици, дейностите, заложени в проекта, предвиждат полагане на нова тротоарна настилка и в участъка от кръстовището до пешеходната пътека при блок 15 на бул. „Д. Благоев”, показва проектната документация.

Новото кръгово движение в участъка следва да бъде въведено до 20 декември, съобщиха още от местната администрация.

Припомняме, че кръстовище

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Д. З. (26 г. ), привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Кюстендил.

В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16 септември т.г., около 2:50 часа, на пътя между село Ресилово и село Самораново, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение по пътищата, младият мъж блъснал пешеходката Г. С. на 49 г. и избягал от местопроизшествието, като причинил смъртта . 

От справката за съдимост е установено, че обвиняемият е осъждан, а от справката за нарушител, че има извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Налице са и данни за положителен наркотест за кана

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) апелираха за спешни действия за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на населението и изпълнението на нормативните изисквания към ВиК системите – главно по отношение на тяхната ефективност и намаляване на загубите на вода по водопроводната мрежа. От ведомството посочват като възможност и включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване. Язовирите за питейно-битово водоснабдяване към МОСВ са пълни на 68,6% от общия обем, съобщиха от министерството. В нито едно от населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14-те язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим.

МОСВ управлява водите на база на наличния ресурс ефективно. И мога съвсем отговорно да заявя, че населени места на режим, причинен от липсата на вода в комплексните язовири, които управлява министерството, няма, каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров в отговор на въпрос по повод ситуацията с безводието в някои части на страната. Министерството управлява водите в 52 комплексни язовира, като част от тях – 12, са за питейно-битово снабдяване, каза Димитров. Имаме и пет резервни, добави той. Язовирите за питейно-битово снабдяване са пълни около 69%, това е около 12% по-малко от миналогодишния обем в тези язовири, обяви също ресорният министър.

Ловеч и Плевен са зависими от едно речно водохващане при Черни осъм, което се намира над село Орешак, каза министър Петър Димитров в ефира на Нова телевизия. Попитан дали са зависими от язовирите на МОСВ, той отговори отрицателно.

Загубата на вода е проблем, който е свързан с много години назад и в голяма степен се дължи на липсата на инвестиции в подземната инфраструктура на „Напоителни системи“, заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов, коментирайки проблема с безводието в някои региони на страната. „В Министерството на земеделието и храните към днешна дата сме подготвили цялостна стратегия, остойностили сме я“, каза той. Тахов посочи също, че е получил уверение за пълна подкрепа от номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за реализация на инвестиции за подобряване на инфраструктурата на „Напоителни системи“. 

Проектите по програмата за общините са предимно за рехабилитация и изграждане на нова инфраструктура, за да намалим именно загубата на питейно-битови води, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова в отговор на журналистически въпрос има ли опасност от пресъхване на язовири и защо се губят количества вода по водопреносната мрежа. Нееднократно съм имала възможност да съобщя, че наистина ВиК инфраструктурата е много остаряла и изисква много силно финансиране, каза Коритарова. По думите , финансовият ресурс за тази цел се осигурява посредством програмата за общините.

Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР .

Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“.

От изстрела, който е бил направен със законно притежавано оръжие, няма пострадали. Последвал е бой между няколко души, след което 57-годишен мъж е бил откаран за преглед в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“.

Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Птицата поен лебед е била забелязана в района на жилищни постройки в индустриалната зона на град Сливен. Сигналът е бил подаден от полицай, който обикалял района, уточниха от полицията.

Хората, обитаващи постройките, обяснили, че те са прибрали птицата от близката река, защото била ранена.

Полицейските служители са се свързали с приридозащитната организация "Зелени Балкани", които са изпратили свои представители да приберат лебеда и да му окажат помощ.

От Дирекцията на Природен парк "Сините камъни" съобщиха, че нейни експерти са извършили преглед на птицата и са установили, че тя е в добро състояние. Лебедът ще бъде освободен на подходящо за него място, посочиха от природния парк.

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и техни съмишленици те са излезли на своеобразен протест пред Общината днес и са се срещнали с кмета Благомир Коцев.

Зоопатрулите може да бъдат и от доброволци, допълни Курдов. Според него има много варненци, които биха се включили в инициативата. Идеята е патрулите да следят за инциденти и да сигнализират полицията, която да предприема бързо необходимите мерки. По думите на Курдов кметската администрация би могла да съдейства активно за разкриването на нарушителите чрез поставените видеокамери в града.

В групите в социалните мрежи има много сигнали за жестоко отношение към животните в различни части на Варна, обърна внимание Стефан Курдов и добави, че има случаи на стрелба срещу бездомни котки с

На официална церемония в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора по повод професионалния празник на пожарникарите, 14 септември, днес бяха отличени заслужили пожарникари, доброволци и организации, подпомогнали потушаването на пожарите и произшествията, които се разразиха през 2024 година в областта.

Такова натоварено лято не сме имали от много години, заяви по време на церемонията старши комисар Стоян Колев, директор Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН)-Стара Загора. Той посочи, че от началото на годината до момента на територията на област Стара Загора има регистрирани 2056 произшествия, което е с 18 повече в сравнение със същия период на м.г. От тях само за месеците юли и август са станали над 700 инцидента. Леко намаление има на пожарите с материални загуби - 245 за 2024 година и 249 за 202

От "БСП за България" внесоха искане за изслушване на четирима министри заради безводието в страната - на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, на енергетиката и на околната средата и водите.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:51 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
10752
България

Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха министри от служебния кабинет

Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха днес министри от служебния кабинет.От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) апелираха за спешни действия за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на населението и изпълнението на нормативните изисквания към ВиК системите – главно по отношение на тяхната ефективност и намаляване на загубите на вода по водопроводната мрежа. От ведомството посочват като възможност и включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване.

| 14 Август 2024, 22:19 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха министри от служебния кабинет
Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха министри от служебния кабинет
Снимка © DFA

Проблема с безводието в някои региони на страната коментираха днес министри от служебния кабинет.

Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води на село Черноочене. Това става известно от публикуваната покана на ОбС за заседанието.

Пред общинските съветници ще бъдат направени и отчети за: изпълнението на бюджета, за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз и за състоянието на общинския дълг за 2023 година.

Отчет ще бъде направен и на изпълнението на Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2023 г.

Сред точките за обсъждане са и предоставяне на земеделски земи с признато право на собственост; прекратяване на съсобственост върху

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград. Това съобщи пред журналисти Бейтула Сали от структурата на ДПС в Самуил. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи "ДПС пресцентър" във фейсбук страницата си по-рано днес. Ахмед Доган е в централата на партията за консултации за листите с кандидати за депутати, уточниха от пресцентъра на партията пред журналисти.  

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Започнаха дейностите по изграждане на кръгово кръстовище на една от централните улици в Ямбол – булевард „Димитър Благоев”, . Промяната в движението засяга връзката с ул. „Жорж Папазов” при бившата Стоматологична поликлиника.

Подготовката за ремонта започна преди няколко дни, като от община Ямбол обявиха, че по време на строителството натовареното кръстовище няма да бъде затваряно, а ще се въвежда поетапно временна организация на движението.

Освен в зоната на пресичане на двете улици, дейностите, заложени в проекта, предвиждат полагане на нова тротоарна настилка и в участъка от кръстовището до пешеходната пътека при блок 15 на бул. „Д. Благоев”, показва проектната документация.

Новото кръгово движение в участъка следва да бъде въведено до 20 декември, съобщиха още от местната администрация.

Припомняме, че кръстовище

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Д. З. (26 г. ), привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Кюстендил.

В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16 септември т.г., около 2:50 часа, на пътя между село Ресилово и село Самораново, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение по пътищата, младият мъж блъснал пешеходката Г. С. на 49 г. и избягал от местопроизшествието, като причинил смъртта . 

От справката за съдимост е установено, че обвиняемият е осъждан, а от справката за нарушител, че има извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Налице са и данни за положителен наркотест за кана

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) апелираха за спешни действия за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на населението и изпълнението на нормативните изисквания към ВиК системите – главно по отношение на тяхната ефективност и намаляване на загубите на вода по водопроводната мрежа. От ведомството посочват като възможност и включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване. Язовирите за питейно-битово водоснабдяване към МОСВ са пълни на 68,6% от общия обем, съобщиха от министерството. В нито едно от населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14-те язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим.

МОСВ управлява водите на база на наличния ресурс ефективно. И мога съвсем отговорно да заявя, че населени места на режим, причинен от липсата на вода в комплексните язовири, които управлява министерството, няма, каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров в отговор на въпрос по повод ситуацията с безводието в някои части на страната. Министерството управлява водите в 52 комплексни язовира, като част от тях – 12, са за питейно-битово снабдяване, каза Димитров. Имаме и пет резервни, добави той. Язовирите за питейно-битово снабдяване са пълни около 69%, това е около 12% по-малко от миналогодишния обем в тези язовири, обяви също ресорният министър.

Ловеч и Плевен са зависими от едно речно водохващане при Черни осъм, което се намира над село Орешак, каза министър Петър Димитров в ефира на Нова телевизия. Попитан дали са зависими от язовирите на МОСВ, той отговори отрицателно.

Загубата на вода е проблем, който е свързан с много години назад и в голяма степен се дължи на липсата на инвестиции в подземната инфраструктура на „Напоителни системи“, заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов, коментирайки проблема с безводието в някои региони на страната. „В Министерството на земеделието и храните към днешна дата сме подготвили цялостна стратегия, остойностили сме я“, каза той. Тахов посочи също, че е получил уверение за пълна подкрепа от номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за реализация на инвестиции за подобряване на инфраструктурата на „Напоителни системи“. 

Проектите по програмата за общините са предимно за рехабилитация и изграждане на нова инфраструктура, за да намалим именно загубата на питейно-битови води, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова в отговор на журналистически въпрос има ли опасност от пресъхване на язовири и защо се губят количества вода по водопреносната мрежа. Нееднократно съм имала възможност да съобщя, че наистина ВиК инфраструктурата е много остаряла и изисква много силно финансиране, каза Коритарова. По думите , финансовият ресурс за тази цел се осигурява посредством програмата за общините.

Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР .

Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“.

От изстрела, който е бил направен със законно притежавано оръжие, няма пострадали. Последвал е бой между няколко души, след което 57-годишен мъж е бил откаран за преглед в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“.

Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Птицата поен лебед е била забелязана в района на жилищни постройки в индустриалната зона на град Сливен. Сигналът е бил подаден от полицай, който обикалял района, уточниха от полицията.

Хората, обитаващи постройките, обяснили, че те са прибрали птицата от близката река, защото била ранена.

Полицейските служители са се свързали с приридозащитната организация "Зелени Балкани", които са изпратили свои представители да приберат лебеда и да му окажат помощ.

От Дирекцията на Природен парк "Сините камъни" съобщиха, че нейни експерти са извършили преглед на птицата и са установили, че тя е в добро състояние. Лебедът ще бъде освободен на подходящо за него място, посочиха от природния парк.

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и техни съмишленици те са излезли на своеобразен протест пред Общината днес и са се срещнали с кмета Благомир Коцев.

Зоопатрулите може да бъдат и от доброволци, допълни Курдов. Според него има много варненци, които биха се включили в инициативата. Идеята е патрулите да следят за инциденти и да сигнализират полицията, която да предприема бързо необходимите мерки. По думите на Курдов кметската администрация би могла да съдейства активно за разкриването на нарушителите чрез поставените видеокамери в града.

В групите в социалните мрежи има много сигнали за жестоко отношение към животните в различни части на Варна, обърна внимание Стефан Курдов и добави, че има случаи на стрелба срещу бездомни котки с

На официална церемония в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора по повод професионалния празник на пожарникарите, 14 септември, днес бяха отличени заслужили пожарникари, доброволци и организации, подпомогнали потушаването на пожарите и произшествията, които се разразиха през 2024 година в областта.

Такова натоварено лято не сме имали от много години, заяви по време на церемонията старши комисар Стоян Колев, директор Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН)-Стара Загора. Той посочи, че от началото на годината до момента на територията на област Стара Загора има регистрирани 2056 произшествия, което е с 18 повече в сравнение със същия период на м.г. От тях само за месеците юли и август са станали над 700 инцидента. Леко намаление има на пожарите с материални загуби - 245 за 2024 година и 249 за 202

От "БСП за България" внесоха искане за изслушване на четирима министри заради безводието в страната - на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, на енергетиката и на околната средата и водите.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.