Начало Контекст Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до сериозни поражения върху живота, каза д-р Александър Симидчиев
10526
България

Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до сериозни поражения върху живота, каза д-р Александър Симидчиев

Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до спазми на кръвоносни съдове и дихателните пътища, риск от инфаркт, инсулт или рак. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.За да се предпазят хората от обгазяване, трябва да затворят прозорците и вратите на помещенията, в които се намират, а при възможност и да затворят комина.

| 15 Август 2024, 06:30 ч.
Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до сериозни поражения върху живота, каза д-р Александър Симидчиев
Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до сериозни поражения върху живота, каза д-р Александър Симидчиев
Снимка © БТА

Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до спазми на кръвоносни съдове и дихателните пътища, риск от инфаркт, инсулт или рак. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев. За да се предпазят хората от обгазяване, трябва да затворят прозорците и вратите на помещенията, в които се намират, а при възможност и да затворят комина. При престой на открито и силно задимено място трябва да се носи маска, която има респиратори. Ако няма възможност за осигуряване на маска, слагането на влажна кърпа пред носа и устата също може да предпази от обгазяване. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

Авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) е превозила над 12 милиона пътници през летище София от 2016 г. насам, откакто извършва полети от и до българската столица. Това съобщиха от пресцентъра на летище София. 

„Райънеър“ изпълнява най-голямото си лятно разписание досега с четири базирани самолета и 40 маршрута, включително пет нови дестинации до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия. Компанията инвестира сериозно в региона, включително в четирите си базирани в София самолета - инвестиция на стойност 400 млн. долара и подкрепа за над 1300 местни работни места, включително 120 високоплатени работни места в авиацията“, посочиха от столичния аеропорт.

Мениджърът на компанията за Централна и Източна Европа, и Прибалтика, Алисия Войчик-Голебиовска, заяви: „Радваме се, че отбелязваме над 12 милиона пътници на „Райънеър&ldquo

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г.

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

Горящи дървета и треви

Основното, което се отделя при пожарите, е дим, съдържащ прахови частици с въглерод. Токсичността им се изразява в това, че предизвикват спазъм на дихателните пътища и спазъм на кръвоносните съдове. По думите му е възможно при хора, които са предразположени, да се обостри астма, хипертония, аритмия, както и проява на инсулт. Отделянето на газовете всъщност е въглеокис, който е силно токсичен по за хемоглобина ни, каза още д-р Симидчиев. Високите нива на въглеокис – над 20 единици на куб. м, водят до това, че човек не може да поема кислорода от околната среда. За хора, които са били много близо до пожар и силно задимяване, е важно бързо да стигнат в отделение на лечебно заведение, в което медиците могат да реагират и овладеят състоянието на пациента. 

Пожар на открито

Когато пожарът е на открито, има значение дали хората се намират откъм подветрената страна – посоката, в която духа вятърът и носи резултата от горивния процес. При всякакъв вид горене – пожар, взрив или работа на автомобил, се отделят различни вещества, които се смесват с въздуха, като част от тях са фини прахови частици с размер под 2,5 микрона. Когато тези частици навлязат в човешкия организъм, предизвикват различни краткосрочни или дългосрочни ефекти. 

При интензивно обгазяване газовете имат по-голямо значение отколкото замърсителите. Отделяният въглеокис е отрова за хемоглобина, тъй като въглеокисът се свързва необратимо с него. Това води до химическа анемия, при която хемоглобинът е превърнат в карбхемоглобин, който не може да свързва кислорода, заради което пък кръвта престава да си върши работата, каза още той.

Общинските съветници в Каолиново на днешното си заседание гласуваха докладната записка, предвиждаща актуализиране на бюджета, в това число и на инвестиционната програма на общината за 2024 г.

Съветниците гласуваха и докладните записки, предвиждащи утвърждаване и дофинансиране на самостоятелни паралелки с пълняемост под задължителния минимум в училищата в селата Браничево и Тодор Икономово за учебната 2024- 2025 година, както и отдаване под наем на помещение със застроена площ от 85 квадратни метра, намиращо се в северната част на здравна служба в село Пристое, чрез търг с явно наддаване, с първоначална цена в размер на 200 лева на месец за срок от десет години.

Общинските съветници в Каолиново одобриха и отпускане на еднократна финансова помощ от 250 лева за покриване на част от разходите за извършена операция и последващо лечение на жител на общината, след постъпило иск

Има ли опасност за здравето на хората, ако бъдат поставени вендинг автомати за лекарства, и каква е ползата от тях, коментираха пред медиите в парламента Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", Маргарита Генчева от "Възраждане" и Александър Симидчиев от "Продължаваме промяната-Демократична България". Миналата седмица в пленарната зала бяха приети на първо четене промени, предложени от "Възраждане", в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.  С измененията се създава правна възможност в населени места, в които има установен недостиг на аптеки, да бъдат поставени автомати за продажба на лекарствени продукти, съобразно регулацията на действащата нормативна уредба. 

Фармацевти веднага реагираха. Инициативният комитет на магистър-фармацевтите в позиция до медиите обяви, че смята автоматизираната система за продажба на лекарства за опасна. 

Страховет

Момче на 14 години е настанено в болница с различни наранявания след като е било намерено да лежи на спирка в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е получен вчера малко преди 16:00 часа на спешния телефон 112. 

На място незабавно е изпратен полицейски екип, който е установил пострадалия тийнейджър. Той е бил откаран за лечение в медицинско заведение. Към момента момчето е без опасност за живота. 

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители като извършител на деянието е установено 15-годишно момче, което е задържано за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че през миналата седмица момче на 14 години пострада в Стара Загора, като при спречкване между младежи му беше нанесена порезна рана на ръката. 

В дарителската сметка, открита от община Болярово за подпомагане на пострадалите от юлските пожари семейства, набраните средства към днешна дата са 203 342 лева, съобщиха от общинската администрация. Разпределението на помощта ще стане с решение на местния Общински съвет.

Към настоящия момент 13 домакинства от община Болярово са подпомогнати по Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, обявиха още от пограничната община. Разпределените средства са общо 32 500 лева.

Всички пострадали от пожарите в селата Воден и Крайново са получили еднократна помощ в максимален размер от 1578 лв. за покриване на инцидентно възникнали потребности. Помощ за обзавеждане в максималния размер от 2500 лв. са получили 10 семейства от село Воден и три - от село Крайново, допълниха от администрацията в Болярово. Отделно, Общинският съвет също гласува ф

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Взрив и пиротехника

При взривовете, към барута, при който се отделя значително количество въглерод, има и отделяне на серен двуокис и азотни окиси, допълни лекарят. Цветовете на пиротехническите средства се получават от металите берилий, кадмий, цинк и др., които при гръм, се отделят във въздуха. При инцидент като този в Елин Пелин, когато се запали склад с пиротехника, със стандартните фини прахови частици, се отделят и вещества, които са свързани с инхалирането на металните съединения. Интензивността на обгазяването много зависи от посоката на вятъра. Взривовете в складовете бяха доста интензивни, генерираха огромно количество прахови частици на място, но вятърът ги отвя на няколко километра, смесвайки ги с въздуха и снижавайки тяхната концентрация, добави Симидчиев.

Рискове за здравето 

Страничните ефекти от вдишване на дим са непосредствени за хората, които са изложени на най-високата концентрация на дима - спазъм на дихателните пътища, спазъм на кръвоносните съдове, покачване на кръвното налягане и повишаване на риска от инфаркт или инсулт, каза още д-р Симидчиев. В по-дългосрочен план страничните ефекти може да имат отношение към дестабилизиране на хроничните заболявания и затова рисковете от инхалирането на подобни димове са най-големи при децата до петгодишна възраст, тъй като те са по-чувствителни към праховите частици, както и за хората над 65-годишна възраст заради хроничните им заболявания, които могат да се изострят. При по-интензивно обгазяване може да се развие и онкологично заболяване, предупреди д-р Симидчиев.

При ниски експозиции на дим сред здравите хора може да се появи главоболие, обърканост. При ниска, но продължителна експозиция, както и при интензивното обгазяване, е възможно да се развие и онкологично заболяване. При пожар нерядко в него попадат гуми, дрехи, пластмаси, които отделят тежки химикали, а те са рисков фактор за поява на онкологично заболяване. 

Как да си помогнем 

Използването на хирургични маски за предпазване от обгазяване е до голяма степен безсмислено, тъй като имат отвори и не биха могли да предпазват при въздушно замърсяване. Маските, които в някаква степен предпазват от фини прахови частици с размер под 2,5 микрона, са маските N95 и N99, като първите намаляват с 95% количеството на фини прахови частици, а вторите – с 99%, но през тях много трудно се диша. За спиране на газовия състав на въздуха е необходимо маската да има специални активни респиратори, каквито имат маските на пожарникарите. С маска, имаща респиратори, хората са напълно защитени. При липса на подходяща маски, навлажнена кърпа, сложена пред дихателните пътища ефективно намалява количеството прахови частици, които могат да попаднат в тях, каза още лекарят.

Ако хората са в дома си, в близост до пожар, да затворят прозорците, вратите и, при възможност, комините, за да няма обмен с околната среда, съветва д-р Александър Симидчиев. Влажни кърпи да се сложат и на местата, от които може да влиза въздух – под врата или около прозорци. Хората да останат в затворените помещения, докато дойде помощ или докато се промени посоката на вятъра, добави той.

При ниски нива на замърсяване, когато няма видим дим, няма нужда се предприемат такива мерки. Важно е обаче да може да се измерят нивата на фини прахови частици и газове.

Измерване на замърсяването 

Измерването на замърсяването на въздуха е един от проблемите, който не е много добре решен в България. По думите на д-р Александър Симидчиев, в София има само една измервателна станция на Изпълнителна агенция „Околна среда“, която измерва фини прахови частици с размер под 2,5 микрона. Тази станция е в двора на детска градина в кв. "Павлово" и само тя измерва най-съществения замърсител във въздуха.

Столичната община има 22 измервателни станции, които бяха купени преди около две години, добави Симидчиев. По думите му, има и още около 500 станции, купени и инсталирани от граждани. 

Здравната ни система не е на необходимата висота и когато се съчетае с поведението на хора, които не допринасят за здравословен начин на живот, резултатите са лоши. България е на последно място в Европа по средна продължителност на живота – едва 71 г., а има европейски държави, в които тя е над 82 г., каза още д-р Симидчиев. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:48 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
10526
България

Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до сериозни поражения върху живота, каза д-р Александър Симидчиев

Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до спазми на кръвоносни съдове и дихателните пътища, риск от инфаркт, инсулт или рак. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.За да се предпазят хората от обгазяване, трябва да затворят прозорците и вратите на помещенията, в които се намират, а при възможност и да затворят комина.

| 15 Август 2024, 06:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до сериозни поражения върху живота, каза д-р Александър Симидчиев
Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до сериозни поражения върху живота, каза д-р Александър Симидчиев
Снимка © БТА

Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до спазми на кръвоносни съдове и дихателните пътища, риск от инфаркт, инсулт или рак. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев. За да се предпазят хората от обгазяване, трябва да затворят прозорците и вратите на помещенията, в които се намират, а при възможност и да затворят комина. При престой на открито и силно задимено място трябва да се носи маска, която има респиратори. Ако няма възможност за осигуряване на маска, слагането на влажна кърпа пред носа и устата също може да предпази от обгазяване. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

Авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) е превозила над 12 милиона пътници през летище София от 2016 г. насам, откакто извършва полети от и до българската столица. Това съобщиха от пресцентъра на летище София. 

„Райънеър“ изпълнява най-голямото си лятно разписание досега с четири базирани самолета и 40 маршрута, включително пет нови дестинации до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия. Компанията инвестира сериозно в региона, включително в четирите си базирани в София самолета - инвестиция на стойност 400 млн. долара и подкрепа за над 1300 местни работни места, включително 120 високоплатени работни места в авиацията“, посочиха от столичния аеропорт.

Мениджърът на компанията за Централна и Източна Европа, и Прибалтика, Алисия Войчик-Голебиовска, заяви: „Радваме се, че отбелязваме над 12 милиона пътници на „Райънеър&ldquo

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г.

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

Горящи дървета и треви

Основното, което се отделя при пожарите, е дим, съдържащ прахови частици с въглерод. Токсичността им се изразява в това, че предизвикват спазъм на дихателните пътища и спазъм на кръвоносните съдове. По думите му е възможно при хора, които са предразположени, да се обостри астма, хипертония, аритмия, както и проява на инсулт. Отделянето на газовете всъщност е въглеокис, който е силно токсичен по за хемоглобина ни, каза още д-р Симидчиев. Високите нива на въглеокис – над 20 единици на куб. м, водят до това, че човек не може да поема кислорода от околната среда. За хора, които са били много близо до пожар и силно задимяване, е важно бързо да стигнат в отделение на лечебно заведение, в което медиците могат да реагират и овладеят състоянието на пациента. 

Пожар на открито

Когато пожарът е на открито, има значение дали хората се намират откъм подветрената страна – посоката, в която духа вятърът и носи резултата от горивния процес. При всякакъв вид горене – пожар, взрив или работа на автомобил, се отделят различни вещества, които се смесват с въздуха, като част от тях са фини прахови частици с размер под 2,5 микрона. Когато тези частици навлязат в човешкия организъм, предизвикват различни краткосрочни или дългосрочни ефекти. 

При интензивно обгазяване газовете имат по-голямо значение отколкото замърсителите. Отделяният въглеокис е отрова за хемоглобина, тъй като въглеокисът се свързва необратимо с него. Това води до химическа анемия, при която хемоглобинът е превърнат в карбхемоглобин, който не може да свързва кислорода, заради което пък кръвта престава да си върши работата, каза още той.

Общинските съветници в Каолиново на днешното си заседание гласуваха докладната записка, предвиждаща актуализиране на бюджета, в това число и на инвестиционната програма на общината за 2024 г.

Съветниците гласуваха и докладните записки, предвиждащи утвърждаване и дофинансиране на самостоятелни паралелки с пълняемост под задължителния минимум в училищата в селата Браничево и Тодор Икономово за учебната 2024- 2025 година, както и отдаване под наем на помещение със застроена площ от 85 квадратни метра, намиращо се в северната част на здравна служба в село Пристое, чрез търг с явно наддаване, с първоначална цена в размер на 200 лева на месец за срок от десет години.

Общинските съветници в Каолиново одобриха и отпускане на еднократна финансова помощ от 250 лева за покриване на част от разходите за извършена операция и последващо лечение на жител на общината, след постъпило иск

Има ли опасност за здравето на хората, ако бъдат поставени вендинг автомати за лекарства, и каква е ползата от тях, коментираха пред медиите в парламента Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", Маргарита Генчева от "Възраждане" и Александър Симидчиев от "Продължаваме промяната-Демократична България". Миналата седмица в пленарната зала бяха приети на първо четене промени, предложени от "Възраждане", в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.  С измененията се създава правна възможност в населени места, в които има установен недостиг на аптеки, да бъдат поставени автомати за продажба на лекарствени продукти, съобразно регулацията на действащата нормативна уредба. 

Фармацевти веднага реагираха. Инициативният комитет на магистър-фармацевтите в позиция до медиите обяви, че смята автоматизираната система за продажба на лекарства за опасна. 

Страховет

Момче на 14 години е настанено в болница с различни наранявания след като е било намерено да лежи на спирка в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е получен вчера малко преди 16:00 часа на спешния телефон 112. 

На място незабавно е изпратен полицейски екип, който е установил пострадалия тийнейджър. Той е бил откаран за лечение в медицинско заведение. Към момента момчето е без опасност за живота. 

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители като извършител на деянието е установено 15-годишно момче, което е задържано за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че през миналата седмица момче на 14 години пострада в Стара Загора, като при спречкване между младежи му беше нанесена порезна рана на ръката. 

В дарителската сметка, открита от община Болярово за подпомагане на пострадалите от юлските пожари семейства, набраните средства към днешна дата са 203 342 лева, съобщиха от общинската администрация. Разпределението на помощта ще стане с решение на местния Общински съвет.

Към настоящия момент 13 домакинства от община Болярово са подпомогнати по Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, обявиха още от пограничната община. Разпределените средства са общо 32 500 лева.

Всички пострадали от пожарите в селата Воден и Крайново са получили еднократна помощ в максимален размер от 1578 лв. за покриване на инцидентно възникнали потребности. Помощ за обзавеждане в максималния размер от 2500 лв. са получили 10 семейства от село Воден и три - от село Крайново, допълниха от администрацията в Болярово. Отделно, Общинският съвет също гласува ф

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Взрив и пиротехника

При взривовете, към барута, при който се отделя значително количество въглерод, има и отделяне на серен двуокис и азотни окиси, допълни лекарят. Цветовете на пиротехническите средства се получават от металите берилий, кадмий, цинк и др., които при гръм, се отделят във въздуха. При инцидент като този в Елин Пелин, когато се запали склад с пиротехника, със стандартните фини прахови частици, се отделят и вещества, които са свързани с инхалирането на металните съединения. Интензивността на обгазяването много зависи от посоката на вятъра. Взривовете в складовете бяха доста интензивни, генерираха огромно количество прахови частици на място, но вятърът ги отвя на няколко километра, смесвайки ги с въздуха и снижавайки тяхната концентрация, добави Симидчиев.

Рискове за здравето 

Страничните ефекти от вдишване на дим са непосредствени за хората, които са изложени на най-високата концентрация на дима - спазъм на дихателните пътища, спазъм на кръвоносните съдове, покачване на кръвното налягане и повишаване на риска от инфаркт или инсулт, каза още д-р Симидчиев. В по-дългосрочен план страничните ефекти може да имат отношение към дестабилизиране на хроничните заболявания и затова рисковете от инхалирането на подобни димове са най-големи при децата до петгодишна възраст, тъй като те са по-чувствителни към праховите частици, както и за хората над 65-годишна възраст заради хроничните им заболявания, които могат да се изострят. При по-интензивно обгазяване може да се развие и онкологично заболяване, предупреди д-р Симидчиев.

При ниски експозиции на дим сред здравите хора може да се появи главоболие, обърканост. При ниска, но продължителна експозиция, както и при интензивното обгазяване, е възможно да се развие и онкологично заболяване. При пожар нерядко в него попадат гуми, дрехи, пластмаси, които отделят тежки химикали, а те са рисков фактор за поява на онкологично заболяване. 

Как да си помогнем 

Използването на хирургични маски за предпазване от обгазяване е до голяма степен безсмислено, тъй като имат отвори и не биха могли да предпазват при въздушно замърсяване. Маските, които в някаква степен предпазват от фини прахови частици с размер под 2,5 микрона, са маските N95 и N99, като първите намаляват с 95% количеството на фини прахови частици, а вторите – с 99%, но през тях много трудно се диша. За спиране на газовия състав на въздуха е необходимо маската да има специални активни респиратори, каквито имат маските на пожарникарите. С маска, имаща респиратори, хората са напълно защитени. При липса на подходяща маски, навлажнена кърпа, сложена пред дихателните пътища ефективно намалява количеството прахови частици, които могат да попаднат в тях, каза още лекарят.

Ако хората са в дома си, в близост до пожар, да затворят прозорците, вратите и, при възможност, комините, за да няма обмен с околната среда, съветва д-р Александър Симидчиев. Влажни кърпи да се сложат и на местата, от които може да влиза въздух – под врата или около прозорци. Хората да останат в затворените помещения, докато дойде помощ или докато се промени посоката на вятъра, добави той.

При ниски нива на замърсяване, когато няма видим дим, няма нужда се предприемат такива мерки. Важно е обаче да може да се измерят нивата на фини прахови частици и газове.

Измерване на замърсяването 

Измерването на замърсяването на въздуха е един от проблемите, който не е много добре решен в България. По думите на д-р Александър Симидчиев, в София има само една измервателна станция на Изпълнителна агенция „Околна среда“, която измерва фини прахови частици с размер под 2,5 микрона. Тази станция е в двора на детска градина в кв. "Павлово" и само тя измерва най-съществения замърсител във въздуха.

Столичната община има 22 измервателни станции, които бяха купени преди около две години, добави Симидчиев. По думите му, има и още около 500 станции, купени и инсталирани от граждани. 

Здравната ни система не е на необходимата висота и когато се съчетае с поведението на хора, които не допринасят за здравословен начин на живот, резултатите са лоши. България е на последно място в Европа по средна продължителност на живота – едва 71 г., а има европейски държави, в които тя е над 82 г., каза още д-р Симидчиев. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.