Начало Контекст Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"
9572
България

Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"

С експеримент с термокамера от „Грийнпийс-България“ даваме сигнал за влошаването на качеството на живот в градовете заради все по-продължителните горещи вълни. Това каза Балин Балинов от неправителствената организация по повод инициативата в няколко града в страната тази седмица да бъде измерена с термокамера температурата на емблематични сгради.Във фейсбук бяха публикувани снимки на такива места в Пловдив, като на една от тях е отчетена температура от приблизително 70 градуса.

| 15 Август 2024, 11:45 ч.
Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от
Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"
Снимка © БТА

С експеримент с термокамера от „Грийнпийс-България“ даваме сигнал за влошаването на качеството на живот в градовете заради все по-продължителните горещи вълни. Това каза Балин Балинов от неправителствената организация по повод инициативата в няколко града в страната тази седмица да бъде измерена с термокамера температурата на емблематични сгради. Във фейсбук бяха публикувани снимки на такива места в Пловдив, като на една от тях е отчетена температура от приблизително 70 градуса. Освен в Пловдив, този експеримент е бил направен в Димитровград и Хасково. Очаква се експертите да измерят с термокамера и температурата на сградите в София.

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

С поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ на 22 септември в Смолян ще бъдат отбелязани важни събития от българската история – 116  г. от обявяването на Независимостта, 112 г. от Освобождението на Родопите и 146 г. от Освобождението на България, съобщи Севдалин Райски, председател на Сдружение на планинските водачи „Гид“-Смолян.  Туристи и планинари от различни области в страната ще се включат в лъчовидния поход за отбелязване на годишнините.  

Планинският преход е към „Кокоши връх“ над Смолян, където е било скрито знамето на четата на Капитан Петко Войвода, според разкази на четник от Устово, допълва Райски. Три лъча ще тръгнат на 22 септември към върха -  от вр. Снежанка в Пампорово, от езерото „Рибката“ и от Смолянски езера. След като планинарите от трите лъча стигнат на „Кокоши връх“,

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Върбица ще отбележи 50 години от обявяването си за град и ще открие традиционния есенен Върбишки панаир утре, каза кметът на община Върбица Мердин Байрям.

Той отбеляза, че датата, на която селището става град, е 7 септември, но този път юбилеят ще бъде отбелязан по време на панаира, който има голяма петдневна програма.

Панаирът ще бъде открит утре с шествие от площада пред сградата на Общината до панаирното градче, каза Байрям. Всеки ден има събития в програмата, в последния ден ще има конни надбягвания и народни борби.

В панаира във Върбица до 22 септември са включени концерти на Симона, Татяна, Амелия и Милен Радеви, както и на хип-хоп изпълнителя 100 кила. В неделя, 22 септември, ще има конни надбягвания с награден фонд по гари и народни борби с награден фонд по категории. Ще бъде организирана и среща между най-добрите борци.

На 18 септември ще има търж

Криминалисти от Районно управление - Шумен установиха и задържаха извършители на кражба на хранителни продукти от търговски обект в града на обща стойност около 9 000 лева, съобщиха от пресотдела на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен.

Сигнал за кражбата е приет в полицейското управление в Шумен на 18 септември. Съобщено е, че за времето от 7 до 13 септември неизвестни като клиенти в търговски обект на ул.“ Ген. Скобелев“ извършили многократно кражба на продукти. След получения сигнал, криминалисти от полицейското управление в града са извършили множество оперативни действия, които са дали резултат, допълват от полицията.

Установени като извършители са двама мъже на 30 и 26 години от Карнобат. При претърсване в обитаваните от тях жилища в града са намерени и иззети множество хранителни и други продукти. Задържани са за срок до 24 часа в Районно управление

През настоящото лято наблюдаваме изключително дълги периоди с много високи температури. Това са т.нар. горещи вълни, които са се срещали и през миналото, но в по-кратки периоди от по два-три дни, коментира Балинов. Климатичните промени обаче са по-сериозни и продължителността на горещите вълни се отразява на околната среда, най-видимото проявление от това е засушаването, добави експертът. Много високите температури имат и сериозни последици върху здравето на хората, подчерта той.

Нужда от повече зеленина

Балинов обясни, че отчитането на температурите в града с термокамера показва нуждата от зеленина и най-вече важността на старите дървета. Ако има много повече зеленина, това би се отразило по-добре на живота на хората, защото няма нужда да убеждаваме гражданите за екстремните температури, те го усещат, заяви експертът. Той подчерта, че намаляването на зеленината задържа горещата вълна по-дълго време.

В горещо време площадите са празни, защото температурата на настилката може да надмине 60 градуса, това допълнително загрява тялото, коментира също Балинов. Той обърна внимание на още един проблем – че все още има домове, които не са добре изолирани. 

По думите на Балинов информацията за експеримента целенасочено не е дълга и е публикувана във фейсбук страницата на "Грийнпийс-България", за да може да бъде по-лесно възприета от хората и те да осъзнаят нуждата от промяна. Експертите предупреждават, че тази седмица ще е гореща и препоръчват още на гражданите да носят дрехи от естествени материи, да пият много течности и избягват стоенето на открито. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Кюстендил се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3,“б”, във връзка с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, пише в прессъобщение от прокуратурата. Случаят е от ранната сутрин на 16 септември.

На път между селата Ресилово и Самораново, община Дупница, водачът на лек автомобил “Шевролет”, 26-годишният Д. З., предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което е причинена смъртта на 49-годишна жена. Извършителят на деянието избягал от местопроизшествието. В хода на разследването той е бил установен и задържан.

С постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил лицето е привлечено в качеството на обвиняем. Установено е, че престъпното деяние е извършено след употреба на наркотично вещество - канабис. Обвиняемият

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес заседание, на което ще бъде обсъден проект на постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година линията на бедност да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че синдикатът не приема подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепи така предложения проект на постановление на МС.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, ко

Загинал е един човек при пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен тази нощ, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР на сайта си.

В 00:33 ч. в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен. Загинал е мъж на 59 години. Пострадали са двама младежи на 17 и един на 13 години.

Произшествието е ликвидирано с един пожарен автомобил и един спасителен автомобил.

(следва)

Сушата и управлението на водните ресурси

От „Грийнпийс – България“ наблюдават и темата със засушаването и безводието. Балинов коментира, че трябва да се следи реакцията на институциите. Припомняме, че тази тема влезе в политическия дебат тази седмица, а днес се очаква и изслушване на четирима министри заради безводието на места в страната. Очаква се в парламента да отговарят служебните министри на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката и на земеделието и храните.

Всяка следваща година оставянето на населени места на безводен режим е безотговорност, която политиците могат да оправдаят с политическа обстановка, но това не е нещо, което ще помогне на гражданите да се справят с проблема, коментира Балинов. Той подчерта, че сушата е заплаха за земеделието. Управлението на водните ресурси изисква сериозно отношение, добави също експертът. Според него трябва да се разследват и случаите за злоупотреба с водните ресурси и отклоняването на вода от язовири.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 21:00 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
9572
България

Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"

С експеримент с термокамера от „Грийнпийс-България“ даваме сигнал за влошаването на качеството на живот в градовете заради все по-продължителните горещи вълни. Това каза Балин Балинов от неправителствената организация по повод инициативата в няколко града в страната тази седмица да бъде измерена с термокамера температурата на емблематични сгради.Във фейсбук бяха публикувани снимки на такива места в Пловдив, като на една от тях е отчетена температура от приблизително 70 градуса.

| 15 Август 2024, 11:45 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от
Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"
Снимка © БТА

С експеримент с термокамера от „Грийнпийс-България“ даваме сигнал за влошаването на качеството на живот в градовете заради все по-продължителните горещи вълни. Това каза Балин Балинов от неправителствената организация по повод инициативата в няколко града в страната тази седмица да бъде измерена с термокамера температурата на емблематични сгради. Във фейсбук бяха публикувани снимки на такива места в Пловдив, като на една от тях е отчетена температура от приблизително 70 градуса. Освен в Пловдив, този експеримент е бил направен в Димитровград и Хасково. Очаква се експертите да измерят с термокамера и температурата на сградите в София.

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

С поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ на 22 септември в Смолян ще бъдат отбелязани важни събития от българската история – 116  г. от обявяването на Независимостта, 112 г. от Освобождението на Родопите и 146 г. от Освобождението на България, съобщи Севдалин Райски, председател на Сдружение на планинските водачи „Гид“-Смолян.  Туристи и планинари от различни области в страната ще се включат в лъчовидния поход за отбелязване на годишнините.  

Планинският преход е към „Кокоши връх“ над Смолян, където е било скрито знамето на четата на Капитан Петко Войвода, според разкази на четник от Устово, допълва Райски. Три лъча ще тръгнат на 22 септември към върха -  от вр. Снежанка в Пампорово, от езерото „Рибката“ и от Смолянски езера. След като планинарите от трите лъча стигнат на „Кокоши връх“,

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Върбица ще отбележи 50 години от обявяването си за град и ще открие традиционния есенен Върбишки панаир утре, каза кметът на община Върбица Мердин Байрям.

Той отбеляза, че датата, на която селището става град, е 7 септември, но този път юбилеят ще бъде отбелязан по време на панаира, който има голяма петдневна програма.

Панаирът ще бъде открит утре с шествие от площада пред сградата на Общината до панаирното градче, каза Байрям. Всеки ден има събития в програмата, в последния ден ще има конни надбягвания и народни борби.

В панаира във Върбица до 22 септември са включени концерти на Симона, Татяна, Амелия и Милен Радеви, както и на хип-хоп изпълнителя 100 кила. В неделя, 22 септември, ще има конни надбягвания с награден фонд по гари и народни борби с награден фонд по категории. Ще бъде организирана и среща между най-добрите борци.

На 18 септември ще има търж

Криминалисти от Районно управление - Шумен установиха и задържаха извършители на кражба на хранителни продукти от търговски обект в града на обща стойност около 9 000 лева, съобщиха от пресотдела на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен.

Сигнал за кражбата е приет в полицейското управление в Шумен на 18 септември. Съобщено е, че за времето от 7 до 13 септември неизвестни като клиенти в търговски обект на ул.“ Ген. Скобелев“ извършили многократно кражба на продукти. След получения сигнал, криминалисти от полицейското управление в града са извършили множество оперативни действия, които са дали резултат, допълват от полицията.

Установени като извършители са двама мъже на 30 и 26 години от Карнобат. При претърсване в обитаваните от тях жилища в града са намерени и иззети множество хранителни и други продукти. Задържани са за срок до 24 часа в Районно управление

През настоящото лято наблюдаваме изключително дълги периоди с много високи температури. Това са т.нар. горещи вълни, които са се срещали и през миналото, но в по-кратки периоди от по два-три дни, коментира Балинов. Климатичните промени обаче са по-сериозни и продължителността на горещите вълни се отразява на околната среда, най-видимото проявление от това е засушаването, добави експертът. Много високите температури имат и сериозни последици върху здравето на хората, подчерта той.

Нужда от повече зеленина

Балинов обясни, че отчитането на температурите в града с термокамера показва нуждата от зеленина и най-вече важността на старите дървета. Ако има много повече зеленина, това би се отразило по-добре на живота на хората, защото няма нужда да убеждаваме гражданите за екстремните температури, те го усещат, заяви експертът. Той подчерта, че намаляването на зеленината задържа горещата вълна по-дълго време.

В горещо време площадите са празни, защото температурата на настилката може да надмине 60 градуса, това допълнително загрява тялото, коментира също Балинов. Той обърна внимание на още един проблем – че все още има домове, които не са добре изолирани. 

По думите на Балинов информацията за експеримента целенасочено не е дълга и е публикувана във фейсбук страницата на "Грийнпийс-България", за да може да бъде по-лесно възприета от хората и те да осъзнаят нуждата от промяна. Експертите предупреждават, че тази седмица ще е гореща и препоръчват още на гражданите да носят дрехи от естествени материи, да пият много течности и избягват стоенето на открито. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Кюстендил се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3,“б”, във връзка с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, пише в прессъобщение от прокуратурата. Случаят е от ранната сутрин на 16 септември.

На път между селата Ресилово и Самораново, община Дупница, водачът на лек автомобил “Шевролет”, 26-годишният Д. З., предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което е причинена смъртта на 49-годишна жена. Извършителят на деянието избягал от местопроизшествието. В хода на разследването той е бил установен и задържан.

С постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил лицето е привлечено в качеството на обвиняем. Установено е, че престъпното деяние е извършено след употреба на наркотично вещество - канабис. Обвиняемият

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес заседание, на което ще бъде обсъден проект на постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година линията на бедност да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че синдикатът не приема подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепи така предложения проект на постановление на МС.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, ко

Загинал е един човек при пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен тази нощ, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР на сайта си.

В 00:33 ч. в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен. Загинал е мъж на 59 години. Пострадали са двама младежи на 17 и един на 13 години.

Произшествието е ликвидирано с един пожарен автомобил и един спасителен автомобил.

(следва)

Сушата и управлението на водните ресурси

От „Грийнпийс – България“ наблюдават и темата със засушаването и безводието. Балинов коментира, че трябва да се следи реакцията на институциите. Припомняме, че тази тема влезе в политическия дебат тази седмица, а днес се очаква и изслушване на четирима министри заради безводието на места в страната. Очаква се в парламента да отговарят служебните министри на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката и на земеделието и храните.

Всяка следваща година оставянето на населени места на безводен режим е безотговорност, която политиците могат да оправдаят с политическа обстановка, но това не е нещо, което ще помогне на гражданите да се справят с проблема, коментира Балинов. Той подчерта, че сушата е заплаха за земеделието. Управлението на водните ресурси изисква сериозно отношение, добави също експертът. Според него трябва да се разследват и случаите за злоупотреба с водните ресурси и отклоняването на вода от язовири.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.