Начало Контекст Състоянието и управлението на паметника на връх "Бузлуджа" обсъдиха на среща в Министерството на културата
9849
България

Състоянието и управлението на паметника на връх "Бузлуджа" обсъдиха на среща в Министерството на културата

Състоянието на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" беше тема на среща между министъра на културата Найден Тодоров и областния управител на Стара Загора Методи Марков, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.Целта беше набелязване на концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на неговата функционалност.

| 15 Август 2024, 11:44 ч.
Състоянието и управлението на паметника на връх
Състоянието и управлението на паметника на връх "Бузлуджа" обсъдиха на среща в Министерството на културата
Снимка © БТА

Състоянието на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" беше тема на среща между министъра на културата Найден Тодоров и областния управител на Стара Загора Методи Марков, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Целта беше набелязване на концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на неговата функционалност. На срещата присъства и главният секретар на министерството Тодор Керанов, добавиха от администрацията. 

На пътя между селата Самораново и Ресилово, община Дупница, 46-годишна жена е блъсната от автомобил, който е напуснал местопроизшествието, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Кюстендил. 

Инцидентът е станал тази нощ. Пострадалата сама е подала сигнал на телефон 112, след това е била откарана с линейка в болницата в Дупница, където е била настанена със счупен глезен. Сутринта от болничното заведение са уведомили полицията, че жената е починала, казаха от ОД на МВР - Кюстендил.

След получения сигнал за инцидента в Районното управление в Дупница са предприети незабавни действия и причинителят на произшествието е установен и задържан. Той е на 26 години от Дупница и работи като шофьор на такси. Според първоначалната информация мъжът е блъснал пешеходката с таксиметровия автомобил. След инцидента се е прибрал и е сменил колата, като е изляз

Районният съд във Враца постанови днес да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо мъж, обвинен за съучастие в телефонни измами, съобщиха от институцията. При постановяването на мярката, съдът е приел, че са налични всички законови предпоставки за това - налице е обосновано предположение за вероятната му съпричастност към деянията, съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление. Освен това Ю. В. е осъждан и настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане. То е за подпомагане на девет граждани на Сирия, които са били без документи за самоличност, да преминат в България в нарушение на закона.

Припомняме, че 29-годишният мъж първоначално бе задържан за 72 часа по искане на Районна прокуратура – Враца. Той е обвинен за това, че в периода от 5 септември до 8 септември т. г., в условията на прод

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г.

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), определено за предложения за кандидатури за главен прокурор, такива не постъпиха. 

Преди дни бе гласуван график, според който на 16 януари трябва да бъде проведен изборът.

Според хорнограмата с дати в четири поредни заседания до 10 октомври могат да постъпват кандидатури. На 24 октомври е крайният срок на кандидатите да представят концепция, а ВСС има задължение да ги публикува. До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да посочи час за изслушване на кандидатите. Крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите е 8 януари 2025 година, а на 16 януари следва да се проведе изслушване и

Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. към края на четвъртото тримесечие на 2023 г. са отчетени 38 168 249 лв. Данните са изнесени днес по време на публично обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета на общината за миналата година, което се проведе днес.  

От тях става ясно още, че към края на декември 2023 г. Община Хасково няма просрочени задължения и това е поредната година, която Хасково завършва без задължения и кредити, уточниха още от администрацията. Оттам припомниха, че до август месец миналата година Община Хасково е работила в условията на така наречения "удължителен закон", заради липсата на приет републикански бюджет от Народното събрание, и затова през първите осем месеца на годината местната администрация e продължава

Повдигнат беше и въпросът за урегулиране и уеднаквяване на статута на държавните имоти, попадащи в обхвата на територията на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”, поради невъзможност към момента за пълноценното и ефективното им управление от нито една от заинтересованите страни. По предложение на областния управител Методи Марков е взето решение за организиране на четиристранна работна среща на експертно ниво между Министерство на земеделието и храните, Министерството на културата, Областна администрация-Стара Загора и националния парк-музей, за да се изработи работна карта за постигане на обсъдените цели, концепция и стратегия.

Чрез Министерството на Културата и Министерски съвет ще се направи опит за осигуряване на целеви средства за изготвяне на актуално конструктивно обследване и доклад по отношение функционалната и експлоатационна пригодност на сградата, посочиха още от Областната администрация.

„Сградата е строена през 1975 година при старите норми за земетръсоустойчивост. Към момента има видими пороци в конструкцията, на базата на които Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Стара Загора е издала становище за непригодност за посещения. Докато няма професионална експертиза по отношение на нейната конструкция, устойчивост и безопасност, сградата ще остане във вида, в който е, и в нея няма да влизат външни посетители. Никой, никога и никъде не е заявявал, че "чинията на Бузлуджа" ще бъде разрушена и премахната, напротив - трябва да бъде запазена и съхранена, но по правилния и целесъобразен начин“, е заявил Методи Марков.

Обявеното намерение от Община Казанлък за получаване и управление на Дом-паметник на БКП на връх "Бузлуджа" може да бъде осъществeно едва след приключване на експертните оценки и яснота за експлоатационните качества и бъдеще на обекта. Към момента държавата в лицето на областния управител няма сключени никакви договорни отношения с частни лица, неправителствени организации или
търговски дружества по отношение набиране на целеви средства за дейности, свързани с монумента и не е имало такива. Не са постъпвали средства за целта, уточниха от администрацията. 

Към момента като строеж сградата не отговаря на никакви нормативни изисквания, посочи Методи Марков в интервю . Той коментира, че заповедта за забрана на достъпа е издадена на основание на предписания както на пожарната, така и на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и сградата няма как да бъде отворена за когото и да било. Тя е затворена от доста години, но предишният областен управител осъвремени и преиздаде предходна заповед, напомни той. Заповедта е валидна и в момента, а Методи Марков е категоричен, че няма администрация, която да допусне достъп до монумента. 

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК в периодите 1 юли - 15 август 2024 година. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос за реимбурсацията на лекарства и разпределението на средства от резерва на НЗОК.

Министър Кондева припомни, че на 19 юли тази година беше обнародван нов алгоритъм на заплащане на цени на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани напълно от НЗОК, както и за нормативни промени за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства.

Допълнителните средства за аптеките, с които здравната каса ще плати сега от резерва си, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2025 г.,

Започнати са дейности по обновяване на втората част от пешеходния участък на улица „Търговска” в Ямбол, . Работата ще се извършва на етапи, а срокът за завършването е 180 календарни дни, съобщи ръководителят на проекта Мария Караиванова, началник на отдел „Правни дейности” в община Ямбол.

С реновирането на ул. „Търговска” от пресечката с ул. „Преслав” до района на бившата автогара ще приключи цялостното модернизиране на централните пешеходните зони в града, което се реализира на етапи в последните 10 години.

Настоящият обект е финансиран със средства от държавата в размер на 2,988 млн. лева, за което кметът Валентин Ревански подписа договор в Министерство на регионалното развитие и благоустройството в средата на юни т.г. Дейностите се изпълняват от спечелилата обществената поръчка фирма „Гради” ЕООД, която рено

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България, и Оливие Кадик, сенатор, представляващ французите живеещи в чужбина. На срещата присъства и Жоел Мейер, посланик на Френската република в България. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство, и се поздравиха с отбелязването през 2024 г. на 145-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Франция.

Франция е наш стратегически партньор и съюзник, с когото желаем да продължим активния диалог и сътрудничество на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО, каза Кондов. Дадена бе висока оценка н

Полицията задържа 40 – годишен мъж от Завет за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

При полицейска проверка, извършена вчера около 17 часа, в обитавания от него имот са открити ловна пушка ИЖ, 10 кал., 31 ловни боеприпаса 12 кал., газ-сигнален пистолет „Екол“ и седем броя патрони за него. Установено е, че мъжът не притежава надлежно разрешително. По случая е образувано бързо производство, уточни Георгиева.

Наскоро полицейски служители задържаха мъж на 44 години от Разград за притежание на незаконно оръжие след постъпил сигнал за домашно насилие. 

В началото на месеца от Община Казанлък обявиха, че ще бъде организиран местен референдум, на който ще бъде решено дали Община Казанлък да поеме управлението на паметника на връх "Бузлуджа". Предстои организация на допитването. Избран е и инициативен комитет по провеждането му и по всяка вероятност то ще се състои пред ноември т.г.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:54 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
9849
България

Състоянието и управлението на паметника на връх "Бузлуджа" обсъдиха на среща в Министерството на културата

Състоянието на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" беше тема на среща между министъра на културата Найден Тодоров и областния управител на Стара Загора Методи Марков, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.Целта беше набелязване на концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на неговата функционалност.

| 15 Август 2024, 11:44 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Състоянието и управлението на паметника на връх
Състоянието и управлението на паметника на връх "Бузлуджа" обсъдиха на среща в Министерството на културата
Снимка © БТА

Състоянието на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" беше тема на среща между министъра на културата Найден Тодоров и областния управител на Стара Загора Методи Марков, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Целта беше набелязване на концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на неговата функционалност. На срещата присъства и главният секретар на министерството Тодор Керанов, добавиха от администрацията. 

На пътя между селата Самораново и Ресилово, община Дупница, 46-годишна жена е блъсната от автомобил, който е напуснал местопроизшествието, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Кюстендил. 

Инцидентът е станал тази нощ. Пострадалата сама е подала сигнал на телефон 112, след това е била откарана с линейка в болницата в Дупница, където е била настанена със счупен глезен. Сутринта от болничното заведение са уведомили полицията, че жената е починала, казаха от ОД на МВР - Кюстендил.

След получения сигнал за инцидента в Районното управление в Дупница са предприети незабавни действия и причинителят на произшествието е установен и задържан. Той е на 26 години от Дупница и работи като шофьор на такси. Според първоначалната информация мъжът е блъснал пешеходката с таксиметровия автомобил. След инцидента се е прибрал и е сменил колата, като е изляз

Районният съд във Враца постанови днес да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо мъж, обвинен за съучастие в телефонни измами, съобщиха от институцията. При постановяването на мярката, съдът е приел, че са налични всички законови предпоставки за това - налице е обосновано предположение за вероятната му съпричастност към деянията, съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление. Освен това Ю. В. е осъждан и настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане. То е за подпомагане на девет граждани на Сирия, които са били без документи за самоличност, да преминат в България в нарушение на закона.

Припомняме, че 29-годишният мъж първоначално бе задържан за 72 часа по искане на Районна прокуратура – Враца. Той е обвинен за това, че в периода от 5 септември до 8 септември т. г., в условията на прод

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г.

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), определено за предложения за кандидатури за главен прокурор, такива не постъпиха. 

Преди дни бе гласуван график, според който на 16 януари трябва да бъде проведен изборът.

Според хорнограмата с дати в четири поредни заседания до 10 октомври могат да постъпват кандидатури. На 24 октомври е крайният срок на кандидатите да представят концепция, а ВСС има задължение да ги публикува. До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да посочи час за изслушване на кандидатите. Крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите е 8 януари 2025 година, а на 16 януари следва да се проведе изслушване и

Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. към края на четвъртото тримесечие на 2023 г. са отчетени 38 168 249 лв. Данните са изнесени днес по време на публично обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета на общината за миналата година, което се проведе днес.  

От тях става ясно още, че към края на декември 2023 г. Община Хасково няма просрочени задължения и това е поредната година, която Хасково завършва без задължения и кредити, уточниха още от администрацията. Оттам припомниха, че до август месец миналата година Община Хасково е работила в условията на така наречения "удължителен закон", заради липсата на приет републикански бюджет от Народното събрание, и затова през първите осем месеца на годината местната администрация e продължава

Повдигнат беше и въпросът за урегулиране и уеднаквяване на статута на държавните имоти, попадащи в обхвата на територията на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”, поради невъзможност към момента за пълноценното и ефективното им управление от нито една от заинтересованите страни. По предложение на областния управител Методи Марков е взето решение за организиране на четиристранна работна среща на експертно ниво между Министерство на земеделието и храните, Министерството на културата, Областна администрация-Стара Загора и националния парк-музей, за да се изработи работна карта за постигане на обсъдените цели, концепция и стратегия.

Чрез Министерството на Културата и Министерски съвет ще се направи опит за осигуряване на целеви средства за изготвяне на актуално конструктивно обследване и доклад по отношение функционалната и експлоатационна пригодност на сградата, посочиха още от Областната администрация.

„Сградата е строена през 1975 година при старите норми за земетръсоустойчивост. Към момента има видими пороци в конструкцията, на базата на които Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Стара Загора е издала становище за непригодност за посещения. Докато няма професионална експертиза по отношение на нейната конструкция, устойчивост и безопасност, сградата ще остане във вида, в който е, и в нея няма да влизат външни посетители. Никой, никога и никъде не е заявявал, че "чинията на Бузлуджа" ще бъде разрушена и премахната, напротив - трябва да бъде запазена и съхранена, но по правилния и целесъобразен начин“, е заявил Методи Марков.

Обявеното намерение от Община Казанлък за получаване и управление на Дом-паметник на БКП на връх "Бузлуджа" може да бъде осъществeно едва след приключване на експертните оценки и яснота за експлоатационните качества и бъдеще на обекта. Към момента държавата в лицето на областния управител няма сключени никакви договорни отношения с частни лица, неправителствени организации или
търговски дружества по отношение набиране на целеви средства за дейности, свързани с монумента и не е имало такива. Не са постъпвали средства за целта, уточниха от администрацията. 

Към момента като строеж сградата не отговаря на никакви нормативни изисквания, посочи Методи Марков в интервю . Той коментира, че заповедта за забрана на достъпа е издадена на основание на предписания както на пожарната, така и на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и сградата няма как да бъде отворена за когото и да било. Тя е затворена от доста години, но предишният областен управител осъвремени и преиздаде предходна заповед, напомни той. Заповедта е валидна и в момента, а Методи Марков е категоричен, че няма администрация, която да допусне достъп до монумента. 

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК в периодите 1 юли - 15 август 2024 година. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос за реимбурсацията на лекарства и разпределението на средства от резерва на НЗОК.

Министър Кондева припомни, че на 19 юли тази година беше обнародван нов алгоритъм на заплащане на цени на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани напълно от НЗОК, както и за нормативни промени за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства.

Допълнителните средства за аптеките, с които здравната каса ще плати сега от резерва си, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2025 г.,

Започнати са дейности по обновяване на втората част от пешеходния участък на улица „Търговска” в Ямбол, . Работата ще се извършва на етапи, а срокът за завършването е 180 календарни дни, съобщи ръководителят на проекта Мария Караиванова, началник на отдел „Правни дейности” в община Ямбол.

С реновирането на ул. „Търговска” от пресечката с ул. „Преслав” до района на бившата автогара ще приключи цялостното модернизиране на централните пешеходните зони в града, което се реализира на етапи в последните 10 години.

Настоящият обект е финансиран със средства от държавата в размер на 2,988 млн. лева, за което кметът Валентин Ревански подписа договор в Министерство на регионалното развитие и благоустройството в средата на юни т.г. Дейностите се изпълняват от спечелилата обществената поръчка фирма „Гради” ЕООД, която рено

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България, и Оливие Кадик, сенатор, представляващ французите живеещи в чужбина. На срещата присъства и Жоел Мейер, посланик на Френската република в България. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство, и се поздравиха с отбелязването през 2024 г. на 145-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Франция.

Франция е наш стратегически партньор и съюзник, с когото желаем да продължим активния диалог и сътрудничество на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО, каза Кондов. Дадена бе висока оценка н

Полицията задържа 40 – годишен мъж от Завет за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

При полицейска проверка, извършена вчера около 17 часа, в обитавания от него имот са открити ловна пушка ИЖ, 10 кал., 31 ловни боеприпаса 12 кал., газ-сигнален пистолет „Екол“ и седем броя патрони за него. Установено е, че мъжът не притежава надлежно разрешително. По случая е образувано бързо производство, уточни Георгиева.

Наскоро полицейски служители задържаха мъж на 44 години от Разград за притежание на незаконно оръжие след постъпил сигнал за домашно насилие. 

В началото на месеца от Община Казанлък обявиха, че ще бъде организиран местен референдум, на който ще бъде решено дали Община Казанлък да поеме управлението на паметника на връх "Бузлуджа". Предстои организация на допитването. Избран е и инициативен комитет по провеждането му и по всяка вероятност то ще се състои пред ноември т.г.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.