Начало Контекст Доживотен затвор постанови съдът за двамата подсъдими по делото за убийството на семейството, открито край Негован
10404
България

Доживотен затвор постанови съдът за двамата подсъдими по делото за убийството на семейството, открито край Негован

Петчленен състав на Софийския градски съд с председател Мирослава Тодорова постанови доживотен затвор за Георги Начев и Пламен Шляпашки за убийството на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна.Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано.

| 15 Август 2024, 12:52 ч.
Доживотен затвор постанови съдът за двамата подсъдими по делото за убийството на семейството, открито край Негован
Доживотен затвор постанови съдът за двамата подсъдими по делото за убийството на семейството, открито край Негован
Снимка © Милена Стойкова / БТА (ПБ)

Петчленен състав на Софийския градски съд с председател Мирослава Тодорова постанови доживотен затвор за Георги Начев и Пламен Шляпашки за убийството на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. 

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата са в размер на 15 млн. лв. и са за финансово обезпечаване на дейностите на МВР и МО в условията на засилен миграционен натиск за периода 1 януари – 31 май 2024 г.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи вчера служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

Към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души, се до

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, така и товарни. 

Вчера следобяд движението в района беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.

За интензивен трафик на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия съобщиха тази сутрин и от Главната дирекция „Гранична полиция" - МВР. 

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано. Двамата подсъдими са осъдени и да заплатят общо около 300 хил. лева неимуществени вреди на близките.

След заседанието адвокатите на подсъдимите посочиха, че ще обжалват решението на съда. От прокуратурата посочиха, че ще обмислят дали да протестират, тъй като от държавното обвинение поискаха доживотен затвор без замяна за подсъдимите.

Случаят от Негован:

На 18 август 2019 г. в района на водоема край с. Негован криминалисти от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) извършват оглед след подаден на 17 август 2019 г. сигнал към 18:00 часа от местен жител за открит череп в близост до водоема на селото. При извършения първоначален оглед е установено, че намереният череп е човешки, открити са и останки от тяло. В хода на процесуално-следствените действия в района на водоема екипите на СДВР откриват останки и на второ тяло.

На 28 август 2019 г.  извън София са арестувани Георги Начев и Пламен Шляпашки, на 44 и 39 години, след като били наблюдавани няколко дни. Намерени са и скрити два пистолета в района на Техническия университет, където задържаните са имали договорни отношения за техническа поддръжка с учебното заведение. В хода на разследването е разкрита и самоличността на двете жертви. Това са треньорът по борба Йордан Атанасов - на 73 години, и съпругата му  – Марияна на 71 години.  Дъщерята на семейството, която живеела в чужбина, повече от месец не можела да се свърже с родителите си. Затова се обадила на обща приятелка, която подала сигнал в полицията.

Получаваме десетки, да не кажа стотици, сигнали от нашите структури по места, че се готви масово контролиран вот в област Плевен. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб в Плевен народният представител от партия "Възраждане" Кирил Тодоров. 

"Възраждане" ще води позитивна предизборна кампания, в която ще призоваваме хората да гласуват, каза Тодоров. Според него именно високата избирателна активност може да противодейства на контролирания и купен вот. Той посочи, че при предишни избори от партията са подавали сигнали за съмнения за контролиран вот. Лично аз съм подавал сигнал на предишните избори през юни за село Мечка, каза Тодоров. Има десетки сигнали от наши структури по места. Затова единственото решение е да се излезе и да се гласува масово, добави депутатът.

На днешната пресконференция от партия "Възраждане" представиха листата си с кандидати за на

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама. За това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Добрич. Оттам допълват, че е установена самоличността на лицето, което е взело и пренася парите.

Сигналът за телефонната измама е получен вчера. Полицейските екипи, посетили потърпевшата, установили, че измамата е извършена чрез стационарния телефон на жената. На 80-годишната жена се обажда непознат мъж, който се представя за служител на криминална полиция. Чрез въвеждане в заблуждение мнимият полицай успява да убеди жената, че синът се нуждае от голяма сума пари и дрехи. Жената е събрала сумата от 15 630 лева и задно с малко дрехи ги слага в сак, който предава на непознат мъж, посетил адреса в Балчик. 

След незабавно предприетите оперативно- издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия от служители на Районно управление на

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

„С оглед на настъпилата смърт очакваме Районната прокуратура да ни изпрати по компетентност делото за причиняване на смърт. Ще му бъде повдигнато ново обвинение с оглед по-тежка квалификация на деянието “, допълни Стоилова.

Младежът и към този момент е в ареста, докато тече разследването. Той е бил подведен под отговорност за побоя.

Другото момче, с което са били заедно, се води свидетел и няма доказано съпричастие към инцидента. Това показват и записите от охранителната камера, заснела престъплението, допълни говорителят на прокуратурата.

Жената, на 56-години, почина в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Рахила Ангелова“. Двама н

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

След ареста Георги Начев и Пламен Шляпашки  направили самопризнания пред разследващите. Мотивът им за ликвидирането на съпрузите бил да задигнат пари от двойката, която наскоро продала жилище в кв. "Красно село". Двамата се познавали със семейството от години, тъй като ремонтирали техни имоти. При разследването се оказва, че убийството е извършено на 14 юли 2019 г.  в апартамента на семейството на бул. "Витоша" в софийския квартал „Иван Вазов“. Жертвите са били убити с пистолет със заглушител. След убийството Георги Начев и Пламен Шляпашки  претърсили апартамента, но не намерили парите от продажбата на имота, а само златни накити, монети, часовници и пощенски марки. Те разчленили труповете и ги поставили в бидони и чували, които изхвърлили във водоема край с. Негован.  Почистили апартамента с белина, след което изхвърлили във водоема килима от хола на жилището на семейството, както и ножовете, използвани за разчленяването на телата. В следващите дни обвиняемите продали взетите по време на престъплението златни накити в заложна къща срещу сумата от около 900 лева.

На 29 август 2019 г.  Софийската градска прокуратура повдига обвинение на Георги Начев и Пламен Шляпашки за извършено от тях предумишлено убийство с користна цел на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. На 31 август 2019 г. първоинстанционният Софийски градски съд ги оставя за постоянно в ареста.  За извършител се сочи Шляпашки, а Начев като подбудител и помагач. На 5 септември 2019 г. Софийският апелативен съд потвърждава наложената им мярка  за неотклонение „задържане под стража“. Според съдебния състав има достатъчно доказателства, че двамата мъже са съпричастни към деянието, за което са обвинени, както и че има опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление. Определението на съда е окончателно. 

На 9 февруари 2021 г.  Софийската градска прокуратура  внася в съда обвинителния акт срещу Георги Начев и Пламен Шляпашки. На 31 януари 2024 г. в Софийски градски съд се гледа разпоредителното дело срещу двамата подсъдими. На 3 април 2024 г.  с разпит на няколко вещи лица започва поредното заседание по делото срещу Георги Начев и Пламен Шляпашки, прегледани са и изготвените  съдебно-медицински експертизи. На заседанието по делото на 6 юли 2024 г. Георги Начев се отказва от първоначалното си признание за деянието, като заявява, че убитите Йордан Атанасов и Марияна са му били като родители. На заседанието са заличени двама свидетели, защото съдът не може да ги открие повече от година. На 7 юли е изслушан и другият подсъдим Пламен Шляпашки.  /Информацията е подготвена от отдел „Справочна“ на ./

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:30 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
10404
България

Доживотен затвор постанови съдът за двамата подсъдими по делото за убийството на семейството, открито край Негован

Петчленен състав на Софийския градски съд с председател Мирослава Тодорова постанови доживотен затвор за Георги Начев и Пламен Шляпашки за убийството на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна.Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано.

| 15 Август 2024, 12:52 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Доживотен затвор постанови съдът за двамата подсъдими по делото за убийството на семейството, открито край Негован
Доживотен затвор постанови съдът за двамата подсъдими по делото за убийството на семейството, открито край Негован
Снимка © Милена Стойкова / БТА (ПБ)

Петчленен състав на Софийския градски съд с председател Мирослава Тодорова постанови доживотен затвор за Георги Начев и Пламен Шляпашки за убийството на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. 

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата са в размер на 15 млн. лв. и са за финансово обезпечаване на дейностите на МВР и МО в условията на засилен миграционен натиск за периода 1 януари – 31 май 2024 г.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи вчера служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

Към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души, се до

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, така и товарни. 

Вчера следобяд движението в района беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.

За интензивен трафик на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия съобщиха тази сутрин и от Главната дирекция „Гранична полиция" - МВР. 

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано. Двамата подсъдими са осъдени и да заплатят общо около 300 хил. лева неимуществени вреди на близките.

След заседанието адвокатите на подсъдимите посочиха, че ще обжалват решението на съда. От прокуратурата посочиха, че ще обмислят дали да протестират, тъй като от държавното обвинение поискаха доживотен затвор без замяна за подсъдимите.

Случаят от Негован:

На 18 август 2019 г. в района на водоема край с. Негован криминалисти от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) извършват оглед след подаден на 17 август 2019 г. сигнал към 18:00 часа от местен жител за открит череп в близост до водоема на селото. При извършения първоначален оглед е установено, че намереният череп е човешки, открити са и останки от тяло. В хода на процесуално-следствените действия в района на водоема екипите на СДВР откриват останки и на второ тяло.

На 28 август 2019 г.  извън София са арестувани Георги Начев и Пламен Шляпашки, на 44 и 39 години, след като били наблюдавани няколко дни. Намерени са и скрити два пистолета в района на Техническия университет, където задържаните са имали договорни отношения за техническа поддръжка с учебното заведение. В хода на разследването е разкрита и самоличността на двете жертви. Това са треньорът по борба Йордан Атанасов - на 73 години, и съпругата му  – Марияна на 71 години.  Дъщерята на семейството, която живеела в чужбина, повече от месец не можела да се свърже с родителите си. Затова се обадила на обща приятелка, която подала сигнал в полицията.

Получаваме десетки, да не кажа стотици, сигнали от нашите структури по места, че се готви масово контролиран вот в област Плевен. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб в Плевен народният представител от партия "Възраждане" Кирил Тодоров. 

"Възраждане" ще води позитивна предизборна кампания, в която ще призоваваме хората да гласуват, каза Тодоров. Според него именно високата избирателна активност може да противодейства на контролирания и купен вот. Той посочи, че при предишни избори от партията са подавали сигнали за съмнения за контролиран вот. Лично аз съм подавал сигнал на предишните избори през юни за село Мечка, каза Тодоров. Има десетки сигнали от наши структури по места. Затова единственото решение е да се излезе и да се гласува масово, добави депутатът.

На днешната пресконференция от партия "Възраждане" представиха листата си с кандидати за на

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама. За това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Добрич. Оттам допълват, че е установена самоличността на лицето, което е взело и пренася парите.

Сигналът за телефонната измама е получен вчера. Полицейските екипи, посетили потърпевшата, установили, че измамата е извършена чрез стационарния телефон на жената. На 80-годишната жена се обажда непознат мъж, който се представя за служител на криминална полиция. Чрез въвеждане в заблуждение мнимият полицай успява да убеди жената, че синът се нуждае от голяма сума пари и дрехи. Жената е събрала сумата от 15 630 лева и задно с малко дрехи ги слага в сак, който предава на непознат мъж, посетил адреса в Балчик. 

След незабавно предприетите оперативно- издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия от служители на Районно управление на

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

„С оглед на настъпилата смърт очакваме Районната прокуратура да ни изпрати по компетентност делото за причиняване на смърт. Ще му бъде повдигнато ново обвинение с оглед по-тежка квалификация на деянието “, допълни Стоилова.

Младежът и към този момент е в ареста, докато тече разследването. Той е бил подведен под отговорност за побоя.

Другото момче, с което са били заедно, се води свидетел и няма доказано съпричастие към инцидента. Това показват и записите от охранителната камера, заснела престъплението, допълни говорителят на прокуратурата.

Жената, на 56-години, почина в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Рахила Ангелова“. Двама н

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

След ареста Георги Начев и Пламен Шляпашки  направили самопризнания пред разследващите. Мотивът им за ликвидирането на съпрузите бил да задигнат пари от двойката, която наскоро продала жилище в кв. "Красно село". Двамата се познавали със семейството от години, тъй като ремонтирали техни имоти. При разследването се оказва, че убийството е извършено на 14 юли 2019 г.  в апартамента на семейството на бул. "Витоша" в софийския квартал „Иван Вазов“. Жертвите са били убити с пистолет със заглушител. След убийството Георги Начев и Пламен Шляпашки  претърсили апартамента, но не намерили парите от продажбата на имота, а само златни накити, монети, часовници и пощенски марки. Те разчленили труповете и ги поставили в бидони и чували, които изхвърлили във водоема край с. Негован.  Почистили апартамента с белина, след което изхвърлили във водоема килима от хола на жилището на семейството, както и ножовете, използвани за разчленяването на телата. В следващите дни обвиняемите продали взетите по време на престъплението златни накити в заложна къща срещу сумата от около 900 лева.

На 29 август 2019 г.  Софийската градска прокуратура повдига обвинение на Георги Начев и Пламен Шляпашки за извършено от тях предумишлено убийство с користна цел на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. На 31 август 2019 г. първоинстанционният Софийски градски съд ги оставя за постоянно в ареста.  За извършител се сочи Шляпашки, а Начев като подбудител и помагач. На 5 септември 2019 г. Софийският апелативен съд потвърждава наложената им мярка  за неотклонение „задържане под стража“. Според съдебния състав има достатъчно доказателства, че двамата мъже са съпричастни към деянието, за което са обвинени, както и че има опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление. Определението на съда е окончателно. 

На 9 февруари 2021 г.  Софийската градска прокуратура  внася в съда обвинителния акт срещу Георги Начев и Пламен Шляпашки. На 31 януари 2024 г. в Софийски градски съд се гледа разпоредителното дело срещу двамата подсъдими. На 3 април 2024 г.  с разпит на няколко вещи лица започва поредното заседание по делото срещу Георги Начев и Пламен Шляпашки, прегледани са и изготвените  съдебно-медицински експертизи. На заседанието по делото на 6 юли 2024 г. Георги Начев се отказва от първоначалното си признание за деянието, като заявява, че убитите Йордан Атанасов и Марияна са му били като родители. На заседанието са заличени двама свидетели, защото съдът не може да ги открие повече от година. На 7 юли е изслушан и другият подсъдим Пламен Шляпашки.  /Информацията е подготвена от отдел „Справочна“ на ./

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.