Начало Контекст Липса на кворум попречи да бъдат гласувани промените в закона за опазване на околната среда, свързани с обжалването при обекти от национално значение
11894
България

Липса на кворум попречи да бъдат гласувани промените в закона за опазване на околната среда, свързани с обжалването при обекти от национално значение

След часове дебати в пленарната зала, прекъсвани заради почивки и четири пъти проверка на кворума, заседанието на Народното събрание беше прекратено и депутатите не успяха да гласуват на първо четене промени в закона за опазване на околната среда, свързани с касационните жалби при реализиране на обекти от национално и стратегическо значение.Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване при обекти от национално и стратегическо значение.

| 15 Август 2024, 17:13 ч.
Липса на кворум попречи да бъдат гласувани промените в закона за опазване на околната среда, свързани с обжалването при обекти от национално значение
Липса на кворум попречи да бъдат гласувани промените в закона за опазване на околната среда, свързани с обжалването при обекти от национално значение
Снимка © Минко Чернев / БТА (БТ)

След часове дебати в пленарната зала, прекъсвани заради почивки и четири пъти проверка на кворума, заседанието на Народното събрание беше прекратено и депутатите не успяха да гласуват на първо четене промени в закона за опазване на околната среда, свързани с касационните жалби при реализиране на обекти от национално и стратегическо значение. Вносители на текстовете са народни представители от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС и ПГ на ДПС.

Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по проекти. Точките са включени в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет - Враца, публикуван на интернет страницата на съвета. Заседанието е насрочено за 24 септември. 

Първото предложение касае осигуряването на средства за реализация на одобрените инвестиции - "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Покрит плувен басейн", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност за обект "Младежки дом - гр. Враца", "Енергийно обновяване на Спортна сграда "Покрит тенис корт" и "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана".

В докладната се посочва, че за осигуряване на съфин

Има надграждане в различни елементи от процеса по подготовка на изборите и то в частта, за която отговаря изпълнителната власт, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в Министерството на електронното управление, където се провежда процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и се извършва в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на електронното управление Валентин Мундров.

По думите на премиера надграждането е в областта на това, че в залата за удостоверяването вече ще има и звук. На следващия етап също ще има възможност да се следи в реално време какво се случва, пак със звук. Полагат се усилия да бъдат привлечени още експерти, които да участват в процеса на у

Днес изтича срокът за регистрацията на партии и коалиции за частичните избори за кмет в село Бистрица, община Дупница, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Дупница. Срокът за регистрацията на кандидатите е 24 септември.

Изборът ще се състои на 20 октомври, а в селото ще има две избирателни секции.

До предсрочния вот се стигна, след като Общинската избирателна комисия в Дупница прекрати предсрочно пълномощията на Христо Христов като кмет на кметство Бистрица. Причина за това стана регистрирана на името му фирма, въпреки че по думите му тя не е осъществявала търговска дейност от 12 години.

Общинският съвет в Болярово на днешното си заседание ще разгледа предложение за поемане на краткосрочен общински дълг в размер на 324 000 лв. от фонд ФЛАГ, със срок на изплащане една година. В предварителния дневен ред са включени десет точки, става известно от публикуваните материали за предстоящата сесия на сайта на общинската администрация.

Средствата от заема ще са за подготовка на проект за разкриване на шест нови социални услуги „Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“ и Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства“. За целта се очаква финансиране от над 9,1 млн. лева по Механизма за възстановяване и устойчивост, се посочва още в докладната записка от кмета Христо Христов.

На заседанието си съветниците ще разгледат и молби за отпускане на еднократни помощи на жители на общината – за лече

В имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора започна поставянето на новите вариантни ваксини срещу COVID-19. Това съобщиха от здравната инспекция. Ваксини могат да си поставят всички, навършили 12-годишна възраст. 

Ваксинацията ще се извършва всеки понеделник, сряда и петък от 8:30 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа в сградата на РЗИ. Имунизация на деца от 6 месеца до 11 години ще се провежда всяка сряда от 14:00 до 16:00 часа след предварителна заявка.

От РЗИ уточниха, че пунктове за ваксинация срещу COVID-19 са и практиките на общопрактикуващите лекари. Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, трябва да заяви желанието си на своя личен лекар. Ваксинация ще се извършва и от мобилен екип в отдалечени райони или на трудноподвижни хора, след предварително записване в РЗИ-Стара Загора на телефо

Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване при обекти от национално и стратегическо значение.

До момента в закона е разписано, че окончателни са решенията на първоинстанционния съд по жалби, подадени до 1 юли 2024 г. срещу становища и решения, свързани с реализацията на обекти с национално значение, определени като такива с акт на Министерския съвет, и са обекти със стратегическа важност. С промените се предлага този срок да отпадне.

Основната цел е да не се допуска създаването на условия за забавяне реализацията на обекти с национално значение и обекти със стратегическа важност, като се предлага решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, посочват вносителите на текстовете.

Предложението не отменя съдебния контрол, а го ограничава в рамките на една инстанция. Обстоятелството, че определено производство не преминава през две съдебни инстанции, не води до нарушаване на признати права, на Конституцията, на международни договори, по които Република България е страна и на европейското законодателство, пишат авторите на законопроекта като отбелязват, че предложението не засяга широк кръг от случаи. 

Всяко забавяне в процесите по изграждане на обекти с национално значение би оказало негативно влияние, както върху националната, така и върху енергийната сигурност в страната, се казва още в мотивите. С цел осигуряване реализирането на обекти, за които е взето решение на Народното събрание, със законопроекта се предлага и промяна в дефиницията на "обект със стратегическа важност", като се добавя и обект, за който е взето решение на Народното събрание за реализацията му.

Общо 160 ентусиасти в Свищов се включиха в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно", която се състоя на 14 септември, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Оттам посочиха, че 112 от тях са възрастни, а 48 са деца. Въпреки лошото време, участниците  успяха да почистят 14 предварително заявени района и събраха общо 1010 килограма отпадъци.

Представители на общинската администрация избраха да почистят района на река Дунав при местността Паметниците във връзка с тазгодишния акцент на кампанията, насочен към замърсяването на най-застрашените природни обекти – водните басейни. Почистени бяха още районът около Стопанската академия „Димитър А. Ценов“, Стадион „Академик“, свищовските училища и други.

Миналата година в екоинициативата в Свищов взеха участие над 380 доброволци, които събраха близо три тона

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г.

На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автомобили е интензивен и на граничния пункт с Гърция "Кулата". Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 06:00 часа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба.

Във връзка със значително увеличените преминавания през пунктовете „Кулата“ и „Маказа“ на големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от "Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позвол

Специалисти от Лесотехническия университет в София обследват дървесните видове в Русе. „Обърнахме се към тях, с научни знания те да определят какви нови дървесни видове и храсти да насадим, как да се поливат, за да не се допуска, предвид промяната на климата, масово измиране на дървесни видове. Тревата е жълта, измряха брезите, измряха иглолистните, измряха кестените. Явно трябва нови дървесни видове“, каза кметът на Русе Пенчо Милков.

В края на август част от липа пред Доходното здание в градската градина на Русе беше паднала и се наложи да бъде премахната от служители на общинското предприятие "Паркстрой". 

„В цяла България има нужда от актуализация на видовия състав във връзка с климатичните промени. Това е една от задачите ни. Освен това се планира да се опишат нови технологии за поддържане на зелените насаждения. Целият този труд ще бъде подн

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

Станислав Анастасов (ПГ на ДПС), един от вносителите и председател на комисията по околна среда, посочи, че в повечето случаи обектите са не само от национален, но и от европейски интерес. Все повече обекти ще бъдат финансирани от Европейската комисия (ЕК) и ще се реализират в много държави, у нас двуинстанционното обжалване, което може да „провлачи“ обектите с години, ни прави непредвидим партньор по такива големи проекти, обясни той. Това, което предлагаме, е минимално необходимото, става дума за магистрали, за пътища, за речни пътища, за всичко, което по някакъв начин ще бъде свързано с европейски коридори, с европейската инфраструктура, каза той. Предлагаме минимална версия, така че България бързо да може да придвижва европейски пари, подчерта Анастасов.

Според колегата му Йордан Цонев (ДПС) има дисбаланс между защитата на природата и на интересите на хората, когато не се отнасят до околната среда, и той е в тежкото забавяне на процедури. Не казвам, че с този законопроект се намира балансът, ние трябва да го намерим, трябва да направим така, че едно инвестиционно решение да не стои с години по институциите, коментира той. Знаете ли колко спрени туристически проекти има в Рила, Родопите, заради такива процедури - злоупотребата със „зелено право“ е довело до това, изтъкна депутатът. И добави, че икономическият интерес също е право на човека. 

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) смятат, че първо трябва да се мине по общия ред, да се чуе мнението на всички обществени организации. Според Надежда Йорданова този законопроект предлага да няма добър контрол за законосъобразност на действията на администрацията. Ако се кара така, скоро ще имаме ново „Кремиковци“, добави тя.

Искра Михайлова от „Възраждане“ посочи, че може би трябва да се мисли не за премахване на втората инстанция, а за срока, в който да се произнесе съдът, като подчерта, че „Възраждане“ не подкрепя законопроекта. Той не е минавал през комисиите по енергетиката, по регионално развитие, беше внесен по изключителна спешност в комисията по околна среда, добави Михайлова. 

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов изрази подкрепа за предлаганите текстове, защото, според него, големите инфраструктурни проекти трябва да се случват. Винаги сме подкрепяли да няма две инстанции за големи проекти, отбеляза той. Става дума за брутален „зелен рекет“, каза още депутатът. Ние с „терористи“ няма да разговаряме, ще вземем законово решение, което да ги лиши от тази възможност, допълни Йорданов.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ уточни, че те не смятат, че трябва да бъде спирана работата по обекти от обществено значение, съдебното производство винаги се бави на горната инстанция. Между първо и второ четене парламентарната им група ще направи законодателни предложения, с които да се задължи Върховният административен съд по дела за обекти с национално значение да не може да разтакава такова производство в рамките на години.

Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ-СДС посочи, че една Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) трае около пет години, като мине през две инстанции, започва отначало и се отнема още време. Има куп възможности да бъдат защитени интересите на местното население, в случая двуинстанционното производство се използва за рекет, коментира той.

Независимият депутат Красимира Катинчарова заяви, че законопроектът на практика е пореден опит за въвеждане на едноинстанционен съдебен контрол за обекти от национално значение. През април депутатите подкрепиха президентското вето върху това предложение през закона за насърчаване на инвестициите и не го оспориха, припомни тя на залата. Според нея, когато става въпрос за такива големи обекти, не трябва да се съкращава една инстанция от съдебния контрол. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – Соф ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:22 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
11894
България

Липса на кворум попречи да бъдат гласувани промените в закона за опазване на околната среда, свързани с обжалването при обекти от национално значение

След часове дебати в пленарната зала, прекъсвани заради почивки и четири пъти проверка на кворума, заседанието на Народното събрание беше прекратено и депутатите не успяха да гласуват на първо четене промени в закона за опазване на околната среда, свързани с касационните жалби при реализиране на обекти от национално и стратегическо значение.Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване при обекти от национално и стратегическо значение.

| 15 Август 2024, 17:13 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Липса на кворум попречи да бъдат гласувани промените в закона за опазване на околната среда, свързани с обжалването при обекти от национално значение
Липса на кворум попречи да бъдат гласувани промените в закона за опазване на околната среда, свързани с обжалването при обекти от национално значение
Снимка © Минко Чернев / БТА (БТ)

След часове дебати в пленарната зала, прекъсвани заради почивки и четири пъти проверка на кворума, заседанието на Народното събрание беше прекратено и депутатите не успяха да гласуват на първо четене промени в закона за опазване на околната среда, свързани с касационните жалби при реализиране на обекти от национално и стратегическо значение. Вносители на текстовете са народни представители от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС и ПГ на ДПС.

Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по проекти. Точките са включени в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет - Враца, публикуван на интернет страницата на съвета. Заседанието е насрочено за 24 септември. 

Първото предложение касае осигуряването на средства за реализация на одобрените инвестиции - "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Покрит плувен басейн", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност за обект "Младежки дом - гр. Враца", "Енергийно обновяване на Спортна сграда "Покрит тенис корт" и "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана".

В докладната се посочва, че за осигуряване на съфин

Има надграждане в различни елементи от процеса по подготовка на изборите и то в частта, за която отговаря изпълнителната власт, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в Министерството на електронното управление, където се провежда процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и се извършва в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на електронното управление Валентин Мундров.

По думите на премиера надграждането е в областта на това, че в залата за удостоверяването вече ще има и звук. На следващия етап също ще има възможност да се следи в реално време какво се случва, пак със звук. Полагат се усилия да бъдат привлечени още експерти, които да участват в процеса на у

Днес изтича срокът за регистрацията на партии и коалиции за частичните избори за кмет в село Бистрица, община Дупница, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Дупница. Срокът за регистрацията на кандидатите е 24 септември.

Изборът ще се състои на 20 октомври, а в селото ще има две избирателни секции.

До предсрочния вот се стигна, след като Общинската избирателна комисия в Дупница прекрати предсрочно пълномощията на Христо Христов като кмет на кметство Бистрица. Причина за това стана регистрирана на името му фирма, въпреки че по думите му тя не е осъществявала търговска дейност от 12 години.

Общинският съвет в Болярово на днешното си заседание ще разгледа предложение за поемане на краткосрочен общински дълг в размер на 324 000 лв. от фонд ФЛАГ, със срок на изплащане една година. В предварителния дневен ред са включени десет точки, става известно от публикуваните материали за предстоящата сесия на сайта на общинската администрация.

Средствата от заема ще са за подготовка на проект за разкриване на шест нови социални услуги „Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“ и Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства“. За целта се очаква финансиране от над 9,1 млн. лева по Механизма за възстановяване и устойчивост, се посочва още в докладната записка от кмета Христо Христов.

На заседанието си съветниците ще разгледат и молби за отпускане на еднократни помощи на жители на общината – за лече

В имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора започна поставянето на новите вариантни ваксини срещу COVID-19. Това съобщиха от здравната инспекция. Ваксини могат да си поставят всички, навършили 12-годишна възраст. 

Ваксинацията ще се извършва всеки понеделник, сряда и петък от 8:30 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа в сградата на РЗИ. Имунизация на деца от 6 месеца до 11 години ще се провежда всяка сряда от 14:00 до 16:00 часа след предварителна заявка.

От РЗИ уточниха, че пунктове за ваксинация срещу COVID-19 са и практиките на общопрактикуващите лекари. Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, трябва да заяви желанието си на своя личен лекар. Ваксинация ще се извършва и от мобилен екип в отдалечени райони или на трудноподвижни хора, след предварително записване в РЗИ-Стара Загора на телефо

Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване при обекти от национално и стратегическо значение.

До момента в закона е разписано, че окончателни са решенията на първоинстанционния съд по жалби, подадени до 1 юли 2024 г. срещу становища и решения, свързани с реализацията на обекти с национално значение, определени като такива с акт на Министерския съвет, и са обекти със стратегическа важност. С промените се предлага този срок да отпадне.

Основната цел е да не се допуска създаването на условия за забавяне реализацията на обекти с национално значение и обекти със стратегическа важност, като се предлага решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, посочват вносителите на текстовете.

Предложението не отменя съдебния контрол, а го ограничава в рамките на една инстанция. Обстоятелството, че определено производство не преминава през две съдебни инстанции, не води до нарушаване на признати права, на Конституцията, на международни договори, по които Република България е страна и на европейското законодателство, пишат авторите на законопроекта като отбелязват, че предложението не засяга широк кръг от случаи. 

Всяко забавяне в процесите по изграждане на обекти с национално значение би оказало негативно влияние, както върху националната, така и върху енергийната сигурност в страната, се казва още в мотивите. С цел осигуряване реализирането на обекти, за които е взето решение на Народното събрание, със законопроекта се предлага и промяна в дефиницията на "обект със стратегическа важност", като се добавя и обект, за който е взето решение на Народното събрание за реализацията му.

Общо 160 ентусиасти в Свищов се включиха в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно", която се състоя на 14 септември, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Оттам посочиха, че 112 от тях са възрастни, а 48 са деца. Въпреки лошото време, участниците  успяха да почистят 14 предварително заявени района и събраха общо 1010 килограма отпадъци.

Представители на общинската администрация избраха да почистят района на река Дунав при местността Паметниците във връзка с тазгодишния акцент на кампанията, насочен към замърсяването на най-застрашените природни обекти – водните басейни. Почистени бяха още районът около Стопанската академия „Димитър А. Ценов“, Стадион „Академик“, свищовските училища и други.

Миналата година в екоинициативата в Свищов взеха участие над 380 доброволци, които събраха близо три тона

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г.

На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автомобили е интензивен и на граничния пункт с Гърция "Кулата". Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 06:00 часа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба.

Във връзка със значително увеличените преминавания през пунктовете „Кулата“ и „Маказа“ на големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от "Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позвол

Специалисти от Лесотехническия университет в София обследват дървесните видове в Русе. „Обърнахме се към тях, с научни знания те да определят какви нови дървесни видове и храсти да насадим, как да се поливат, за да не се допуска, предвид промяната на климата, масово измиране на дървесни видове. Тревата е жълта, измряха брезите, измряха иглолистните, измряха кестените. Явно трябва нови дървесни видове“, каза кметът на Русе Пенчо Милков.

В края на август част от липа пред Доходното здание в градската градина на Русе беше паднала и се наложи да бъде премахната от служители на общинското предприятие "Паркстрой". 

„В цяла България има нужда от актуализация на видовия състав във връзка с климатичните промени. Това е една от задачите ни. Освен това се планира да се опишат нови технологии за поддържане на зелените насаждения. Целият този труд ще бъде подн

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

Станислав Анастасов (ПГ на ДПС), един от вносителите и председател на комисията по околна среда, посочи, че в повечето случаи обектите са не само от национален, но и от европейски интерес. Все повече обекти ще бъдат финансирани от Европейската комисия (ЕК) и ще се реализират в много държави, у нас двуинстанционното обжалване, което може да „провлачи“ обектите с години, ни прави непредвидим партньор по такива големи проекти, обясни той. Това, което предлагаме, е минимално необходимото, става дума за магистрали, за пътища, за речни пътища, за всичко, което по някакъв начин ще бъде свързано с европейски коридори, с европейската инфраструктура, каза той. Предлагаме минимална версия, така че България бързо да може да придвижва европейски пари, подчерта Анастасов.

Според колегата му Йордан Цонев (ДПС) има дисбаланс между защитата на природата и на интересите на хората, когато не се отнасят до околната среда, и той е в тежкото забавяне на процедури. Не казвам, че с този законопроект се намира балансът, ние трябва да го намерим, трябва да направим така, че едно инвестиционно решение да не стои с години по институциите, коментира той. Знаете ли колко спрени туристически проекти има в Рила, Родопите, заради такива процедури - злоупотребата със „зелено право“ е довело до това, изтъкна депутатът. И добави, че икономическият интерес също е право на човека. 

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) смятат, че първо трябва да се мине по общия ред, да се чуе мнението на всички обществени организации. Според Надежда Йорданова този законопроект предлага да няма добър контрол за законосъобразност на действията на администрацията. Ако се кара така, скоро ще имаме ново „Кремиковци“, добави тя.

Искра Михайлова от „Възраждане“ посочи, че може би трябва да се мисли не за премахване на втората инстанция, а за срока, в който да се произнесе съдът, като подчерта, че „Възраждане“ не подкрепя законопроекта. Той не е минавал през комисиите по енергетиката, по регионално развитие, беше внесен по изключителна спешност в комисията по околна среда, добави Михайлова. 

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов изрази подкрепа за предлаганите текстове, защото, според него, големите инфраструктурни проекти трябва да се случват. Винаги сме подкрепяли да няма две инстанции за големи проекти, отбеляза той. Става дума за брутален „зелен рекет“, каза още депутатът. Ние с „терористи“ няма да разговаряме, ще вземем законово решение, което да ги лиши от тази възможност, допълни Йорданов.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ уточни, че те не смятат, че трябва да бъде спирана работата по обекти от обществено значение, съдебното производство винаги се бави на горната инстанция. Между първо и второ четене парламентарната им група ще направи законодателни предложения, с които да се задължи Върховният административен съд по дела за обекти с национално значение да не може да разтакава такова производство в рамките на години.

Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ-СДС посочи, че една Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) трае около пет години, като мине през две инстанции, започва отначало и се отнема още време. Има куп възможности да бъдат защитени интересите на местното население, в случая двуинстанционното производство се използва за рекет, коментира той.

Независимият депутат Красимира Катинчарова заяви, че законопроектът на практика е пореден опит за въвеждане на едноинстанционен съдебен контрол за обекти от национално значение. През април депутатите подкрепиха президентското вето върху това предложение през закона за насърчаване на инвестициите и не го оспориха, припомни тя на залата. Според нея, когато става въпрос за такива големи обекти, не трябва да се съкращава една инстанция от съдебния контрол. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.