Начало Контекст България е единствена в ЕС без ведомство, което да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, коментира проф. Петър Христов
10684
България

България е единствена в ЕС без ведомство, което да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, коментира проф. Петър Христов

България е единствената страна в ЕС без ведомство, което да провежда държавната политика в сферата на гражданската защита, каза ректорът на Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър" проф. д-р Петър Христов.Той е начело на висшето училище от началото на 2019 г., като преди това е бил последователно ръководител на катедра „Национална сигурност“ и декан на Юридическия факултет.

| 16 Август 2024, 07:30 ч.
България е единствена в ЕС без ведомство, което да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, коментира проф. Петър Христов
България е единствена в ЕС без ведомство, което да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, коментира проф. Петър Христов
Снимка © Варненски свободен университет

България е единствената страна в ЕС без ведомство, което да провежда държавната политика в сферата на гражданската защита, каза ректорът на Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър" проф. д-р Петър Христов. Той е начело на висшето училище от началото на 2019 г., като преди това е бил последователно ръководител на катедра „Национална сигурност“ и декан на Юридическия факултет. Христов създава първата в България (извън т.нар. ведомствени висши училища) университетска специалност по защита на националната сигурност. Научните му интереси са в сферата на правните основи на сигурността и управлението на риска. Автор е на повече от 100 научни публикации и е канен като лектор във водещи университети в Полша, Хърватска, Украйна, Русия, Турция, Кипър, Сърбия и САЩ.

Няма сигнали за произшествия, материални щети и пострадали хора в Русенско при земетресението, регистрирано днес в Румъния. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светослав Войчев. 

Трусовете са усетени по високите етажи в крайдунавския град. 

Земетресението с магнитуд 5,2 е регистрирано в 17:40 часа местно (и българско) време днес в сеизмичния район Вранча в Източна Румъния, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на данни на Националния институт по геофизика. Трусът е бил на дълбочина 140 километра и с епицентър в окръг Бузъу. Усетен и в Букурещ. Според новинарския сайт Хотнюз земетресението е най-силното за 2024 г.

Автомагистрала "Хемус" е отворена, движението е възстановено, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Временна организация на движението беше въведена по-рано днес на 363-ия километър на автомагистрала „Хемус“ след катастрофа между два камиона.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген“ със софийска регистрация се е движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, той е застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го е ударил, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона, съобщиха от полицията.

Както съобщихме, пътни полицаи от Нови пазар са тествали двамата шофьори на товарните автомобили за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества. Водачът на камиона „Фолксваген“, на 24 години от Аксаково, е дал положителна на канабис проба. Пробите н

Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise" и Националната асоциация на социално отговорните работодатели (НАСОР). 

На срещата ще се обсъждат теми, свързани с корпоративната социална отговорност, партньорството на бизнеса с институциите и обществото, възможности и потребности на хората с увреждания, съвременни модели на приобщаваща заетост, заяви Надя Гогова от сп. "Enterprise".

Тя поясни, че инициативата е от началото на годината. Първата регионална среща на социално отноговорните работодатели е проведена в Пловдив, а следващите са се състояли в Бургас и Стара Загора. "Предстоят срещите в Шумен на 9 октомври и във Велико Търново на 30 октомври", добави Гогова. Тя допълни, че се планира регионалните срещи да продължат и през 2025

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз,

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Съгласно допълнителните протоколи към Женевските конвенции от 1944 г. и  Лисабонския договор от 2007 г., по които нашата страна има задължения, гражданска защита означава изпълнение на хуманитарни задачи, имащи за цел предотвратяване и защита от военни, други причинени от човека и природни бедствия, посочва Христов. По думите му прегледът на правните актове и ръководните документи на страните от ЕС, в които е използван терминът „гражданска защита“, показва, че с него се обозначава съвкупността от невоенни дейности за смекчаване на вредите за хората, имуществото, културното наследство, критичната инфраструктура и околната среда. Това пък предпоставя наличието в системата на изпълнителната власт на страните от ЕС на ведомство, което да изпълнява две особено важни функции - да провежда държавната политика в областта на защитата от бедствия и да координира в мирно и военно време дейностите, изпълнявани от различните служби, обществени организации и фирми. Днес България е единствената страна - членка на ЕС, която след 27 юли 2009 г., когато е закрито Министерството на извънредните ситуации, няма ведомство, което да набелязва и да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, посочва Христов. И допълва, че през 2011 г., когато е закрита Главна дирекция „Гражданска защита“, трайно наложеният в международното публично право и правото на ЕС юридически термин „гражданска защита“ излиза от обръщение в националното ни право, като е заменен с термини като „управление на рисковете при бедствия“, „намаляване на риска при бедствия“, „невоенен компонент на системата на отбраната“ или „принос към националната сигурност в мирно време“. Христов е категоричен, че „гражданска защита“ трябва да се възстанови както като юридически термин, така и като държавна агенция, която да определя и провежда държавната политика.

Експертът посочи още, че по силата на Закона за защита при бедствия в Министерския съвет функционират два постоянно действащи консултативни органа – Съвет за намаляване на риска от бедствия и Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане. Те би следвало да осигуряват единствено координация в сферата на изпълнителната власт и сътрудничеството с други органи при определяне и провеждане на държавната политика в съответната област, допълни Христов. Той уточни, че тъй като в Министерския съвет няма звено, което да разработва национални стратегии, политики, проектозакони и подзаконови актове в сферата на гражданската сигурност, Националната стратегия, която е дългосрочен политически ръководен документ, се разработва от Съвета за намаляване на риска от бедствия, който предлага да бъде приета от Министерски съвет. Същият съвет разработва и Национална програма, която е средносрочен оперативен документ, чието изпълнение се обезпечава от съответните областни програми, в които са формулирани оперативните цели и дейностите по тяхното изпълнение, разясни Христов. Неговата позиция е, че това е парадоксално, особено като се има предвид, че политическият орган на изпълнителната власт, какъвто е областният управител, е длъжен да внесе програмата в консултативния орган, който да я приеме.

За изпълнение на областните програми се разработват общински програми, които по предложение на кмета се приемат от Общинския съвет, допълни експертът. И уточни, че на практика след закриване на Министерството на извънредните ситуации и структурите на гражданска защита, нормативната уредба е „освободила“ правителството от много отговорности, като ги вменява на местните власти. Натоварването на общините с все повече отговорности по намаляване на риска от бедствия, без да се отчитат ограничените възможности на техните бюджети и увеличената натовареност на служителите, обяснява защо те не разполагат с актуални разчети за спешна евакуация и обучени хора, които да ръководят такива операции, бе позицията на Христов. Той подчерта, че няма информация с какъв резерв от индивидуални средства за защита разполагат отделните общини, в какво състоявие са скривалищата и каква част от населението може да бъде укрито в тях, изпълнен ли е стандартът, възприет в страните-членки на ЕС, за осигуряване на резерв от палатки, походни легла, шалтета, полеви кухни, съдове и др.

Ако приемем, че това са „технически“ проблеми, сложният въпрос е как да бъде възприет съвременният технологичен тип на организация на дейността в сферата на гражданската защита, основан на системата „природа-общество“, каза още експертът. Според него от първостепенно значение е способността за прогнозиране и ранното предупреждение за възможни природни и антропогенни катастрофи. Днес равнището на тази способност се приема за универсален критерий за оценка на степента на развитие на всяко общество, посочи Христов и припомни, че страната ни разполага с неоползотворен потенциал – достъп до спътникова информация, развита мрежа от географски информационни системи, софтуерен капацитет, способен да интегрира информационните потоци и да ги обвърже с модели на възможните рискове и заплахи, на начините на реагиране и неутрализиране на евентуалните последици. За да се случат обаче необходимите промени, е нужна радикална промяна на нормативната база, без каквато е невъзможно държавната бюрокрация да възприеме новия проектно-технологичен тип организационно поведение, подчерта Христов и уточни, че при него не се отпускат средства за издръжка на служби и организации, а парите се насочват към проекти за решаване на конкретен проблем. Проектната организация предполага екип, а екипният принцип е предпоставка за сформиране на клъстер от професионални компетенции, което означава всяка задача да бъде решавана от подходящите специалисти, на точното място и в точното време, допълни експертът.

За обучението, което предлага Варненският свободен университет, Христов посочи, че висшето училище подготвя не само български кадри в областта на пожарната безопасност и гражданската защита. Като добър пример той посочи партньорството с университета в Сакария, което наскоро е отразено и в турската преса. Публикациите всъщност отразяват само един момент от четвъртвековното сътрудничество между Турските пожарни бригади и нашия университет, каза ректорът. Той припомни, че ВСУ е първият български университет, който още в средата на 90-те години, разкри специалности за подготовка на кадри с висше образование за нуждите на националната сигурност, охраната на обществения ред, противодействието на престъпността, пожарната безопасност и гражданската защита. След опустошителното земетресение в Коджаели на 17 август 1999 г. Асоциацията на турските пожарни бригади избра българския модел за подготовка на собствени кадри с висше образование, като след неуспешен опит тяхното обучение да се договори с Академия на МВР, те се обърнаха към нас, допълни Христов. Така първите турски инженери по пожарна и аварийна безопасност са възпитаници на Варненския свободен университет. След това, през годините, партньорите реализират съвместни научни форуми, практики и стажове на студенти, обучения на турски ръководен и изпълнителски състав. В резултат магистърската програма „Интелигентни системи за сигурност“, за която информира турската преса, е подготвена по обща идея, на базата на проблемите, с които те се сблъскват по преодоляване на последиците от разрушителното земетресение в югоизточна Турция, в началото на 2023 г., обясни Христов. И допълни, че фокусът на учебния план е поставен върху възможностите, които предоставят дигитализацията и изкуственият интелект за увеличаване на способностите за защита на населението и територията от природни и антропогенни бедствия и аварии. 

Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция.

Съдът е постановил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.И., тъй като са налице всички, изискуеми от закона, предпоставки за това. Сред тях са  обосновано предположение за вероятната съпричастност на задържания към престъплението и  реална опасност да извърши ново. Освен това обвиняемият е осъждан, като настоящото престъпление, в което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане за трафик на хора. 

По-рано днес от Окръжната прокуратура във Враца съобщиха, че 28-годишният В.И. е задържан за 72 часа, като се иска той да остане в ареста за постоянно. Мъжът е обвинен за това, че на 12 септември т.г. в апартамента във Враца, в който живее под наем, без надлежно разре

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като партньор на инициативата, ще продължи да насърчава и подкрепя общините в изпълнението на политиките и проектите за устойчиво развитие на общинската екологична инфраструктура и подобряване на качеството на живот в общините. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров на пресконференция във Френския институт в България за конкурса "ЕкоОбщина".

Конкурсът "ЕкоОбщина" се превърна в традиция и днес поставяме началото с изключително важна за третирането и рециклирането на отпадъците по начин, който е здравословен за околната среда и обществото, каза още Петър Димитров.

Министърът изрази благодарност към партньорите в инициативата и заяви готовност МОСВ да сътрудничи, така че съвместно да допринесат за решаване на предизвикателствата.

Посолството на Франция в България и Френският институт в

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % спрямо края на първото тримесечие на годината, посочват от отдел „Статистически изследвания – Търговище“ на Териториалното статическо бюро – Североизток. 

Увеличение на наетите лица е регистрирано в девет икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Селско, горско и рибно стопанство” и „Професионални дейности и научни изследвания”. Намаление се наблюдава в осем икономически дейности, като най-голямо е в секторите „Транспорт, складиране и пощи” и „Административни и спомагателни дейности”, посочват от статистика.

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост&r

Празникът „Горски срещи“ в местността Градище тази неделя ще мине под мотото „Ротари твори!“. Това каза Ивелина Елмазова, съсобственик на пространството, свободно за ползване от посетители, и управител на агенция за публичност и събития „Елмазови”, която е организатор на инициативата.

Мероприятието по традиция ще започне в 11:00 ч. на поляната в местността, като този път ще съвпадне с Деня на Независимостта.

На сцената ще могат да се изявят млади таланти от Габрово, както и всеки, който иска да покаже таланта си в пеенето и свиренето. Предвидени са и арт работилници. "Не искаме да ви издаваме прекалено много все още, защото най-приятни са неочакваните изненади, така че ще ви споделим само едно: „Габровските гласчета” за пореден път ще ни покажат защо са сред любимите музикални изпълнители в града ни", казаха организаторите

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:28 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
10684
България

България е единствена в ЕС без ведомство, което да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, коментира проф. Петър Христов

България е единствената страна в ЕС без ведомство, което да провежда държавната политика в сферата на гражданската защита, каза ректорът на Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър" проф. д-р Петър Христов.Той е начело на висшето училище от началото на 2019 г., като преди това е бил последователно ръководител на катедра „Национална сигурност“ и декан на Юридическия факултет.

| 16 Август 2024, 07:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
България е единствена в ЕС без ведомство, което да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, коментира проф. Петър Христов
България е единствена в ЕС без ведомство, което да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, коментира проф. Петър Христов
Снимка © Варненски свободен университет

България е единствената страна в ЕС без ведомство, което да провежда държавната политика в сферата на гражданската защита, каза ректорът на Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър" проф. д-р Петър Христов. Той е начело на висшето училище от началото на 2019 г., като преди това е бил последователно ръководител на катедра „Национална сигурност“ и декан на Юридическия факултет. Христов създава първата в България (извън т.нар. ведомствени висши училища) университетска специалност по защита на националната сигурност. Научните му интереси са в сферата на правните основи на сигурността и управлението на риска. Автор е на повече от 100 научни публикации и е канен като лектор във водещи университети в Полша, Хърватска, Украйна, Русия, Турция, Кипър, Сърбия и САЩ.

Няма сигнали за произшествия, материални щети и пострадали хора в Русенско при земетресението, регистрирано днес в Румъния. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светослав Войчев. 

Трусовете са усетени по високите етажи в крайдунавския град. 

Земетресението с магнитуд 5,2 е регистрирано в 17:40 часа местно (и българско) време днес в сеизмичния район Вранча в Източна Румъния, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на данни на Националния институт по геофизика. Трусът е бил на дълбочина 140 километра и с епицентър в окръг Бузъу. Усетен и в Букурещ. Според новинарския сайт Хотнюз земетресението е най-силното за 2024 г.

Автомагистрала "Хемус" е отворена, движението е възстановено, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Временна организация на движението беше въведена по-рано днес на 363-ия километър на автомагистрала „Хемус“ след катастрофа между два камиона.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген“ със софийска регистрация се е движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, той е застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го е ударил, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона, съобщиха от полицията.

Както съобщихме, пътни полицаи от Нови пазар са тествали двамата шофьори на товарните автомобили за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества. Водачът на камиона „Фолксваген“, на 24 години от Аксаково, е дал положителна на канабис проба. Пробите н

Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise" и Националната асоциация на социално отговорните работодатели (НАСОР). 

На срещата ще се обсъждат теми, свързани с корпоративната социална отговорност, партньорството на бизнеса с институциите и обществото, възможности и потребности на хората с увреждания, съвременни модели на приобщаваща заетост, заяви Надя Гогова от сп. "Enterprise".

Тя поясни, че инициативата е от началото на годината. Първата регионална среща на социално отноговорните работодатели е проведена в Пловдив, а следващите са се състояли в Бургас и Стара Загора. "Предстоят срещите в Шумен на 9 октомври и във Велико Търново на 30 октомври", добави Гогова. Тя допълни, че се планира регионалните срещи да продължат и през 2025

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз,

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Съгласно допълнителните протоколи към Женевските конвенции от 1944 г. и  Лисабонския договор от 2007 г., по които нашата страна има задължения, гражданска защита означава изпълнение на хуманитарни задачи, имащи за цел предотвратяване и защита от военни, други причинени от човека и природни бедствия, посочва Христов. По думите му прегледът на правните актове и ръководните документи на страните от ЕС, в които е използван терминът „гражданска защита“, показва, че с него се обозначава съвкупността от невоенни дейности за смекчаване на вредите за хората, имуществото, културното наследство, критичната инфраструктура и околната среда. Това пък предпоставя наличието в системата на изпълнителната власт на страните от ЕС на ведомство, което да изпълнява две особено важни функции - да провежда държавната политика в областта на защитата от бедствия и да координира в мирно и военно време дейностите, изпълнявани от различните служби, обществени организации и фирми. Днес България е единствената страна - членка на ЕС, която след 27 юли 2009 г., когато е закрито Министерството на извънредните ситуации, няма ведомство, което да набелязва и да провежда държавна политика в сферата на гражданската защита, посочва Христов. И допълва, че през 2011 г., когато е закрита Главна дирекция „Гражданска защита“, трайно наложеният в международното публично право и правото на ЕС юридически термин „гражданска защита“ излиза от обръщение в националното ни право, като е заменен с термини като „управление на рисковете при бедствия“, „намаляване на риска при бедствия“, „невоенен компонент на системата на отбраната“ или „принос към националната сигурност в мирно време“. Христов е категоричен, че „гражданска защита“ трябва да се възстанови както като юридически термин, така и като държавна агенция, която да определя и провежда държавната политика.

Експертът посочи още, че по силата на Закона за защита при бедствия в Министерския съвет функционират два постоянно действащи консултативни органа – Съвет за намаляване на риска от бедствия и Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане. Те би следвало да осигуряват единствено координация в сферата на изпълнителната власт и сътрудничеството с други органи при определяне и провеждане на държавната политика в съответната област, допълни Христов. Той уточни, че тъй като в Министерския съвет няма звено, което да разработва национални стратегии, политики, проектозакони и подзаконови актове в сферата на гражданската сигурност, Националната стратегия, която е дългосрочен политически ръководен документ, се разработва от Съвета за намаляване на риска от бедствия, който предлага да бъде приета от Министерски съвет. Същият съвет разработва и Национална програма, която е средносрочен оперативен документ, чието изпълнение се обезпечава от съответните областни програми, в които са формулирани оперативните цели и дейностите по тяхното изпълнение, разясни Христов. Неговата позиция е, че това е парадоксално, особено като се има предвид, че политическият орган на изпълнителната власт, какъвто е областният управител, е длъжен да внесе програмата в консултативния орган, който да я приеме.

За изпълнение на областните програми се разработват общински програми, които по предложение на кмета се приемат от Общинския съвет, допълни експертът. И уточни, че на практика след закриване на Министерството на извънредните ситуации и структурите на гражданска защита, нормативната уредба е „освободила“ правителството от много отговорности, като ги вменява на местните власти. Натоварването на общините с все повече отговорности по намаляване на риска от бедствия, без да се отчитат ограничените възможности на техните бюджети и увеличената натовареност на служителите, обяснява защо те не разполагат с актуални разчети за спешна евакуация и обучени хора, които да ръководят такива операции, бе позицията на Христов. Той подчерта, че няма информация с какъв резерв от индивидуални средства за защита разполагат отделните общини, в какво състоявие са скривалищата и каква част от населението може да бъде укрито в тях, изпълнен ли е стандартът, възприет в страните-членки на ЕС, за осигуряване на резерв от палатки, походни легла, шалтета, полеви кухни, съдове и др.

Ако приемем, че това са „технически“ проблеми, сложният въпрос е как да бъде възприет съвременният технологичен тип на организация на дейността в сферата на гражданската защита, основан на системата „природа-общество“, каза още експертът. Според него от първостепенно значение е способността за прогнозиране и ранното предупреждение за възможни природни и антропогенни катастрофи. Днес равнището на тази способност се приема за универсален критерий за оценка на степента на развитие на всяко общество, посочи Христов и припомни, че страната ни разполага с неоползотворен потенциал – достъп до спътникова информация, развита мрежа от географски информационни системи, софтуерен капацитет, способен да интегрира информационните потоци и да ги обвърже с модели на възможните рискове и заплахи, на начините на реагиране и неутрализиране на евентуалните последици. За да се случат обаче необходимите промени, е нужна радикална промяна на нормативната база, без каквато е невъзможно държавната бюрокрация да възприеме новия проектно-технологичен тип организационно поведение, подчерта Христов и уточни, че при него не се отпускат средства за издръжка на служби и организации, а парите се насочват към проекти за решаване на конкретен проблем. Проектната организация предполага екип, а екипният принцип е предпоставка за сформиране на клъстер от професионални компетенции, което означава всяка задача да бъде решавана от подходящите специалисти, на точното място и в точното време, допълни експертът.

За обучението, което предлага Варненският свободен университет, Христов посочи, че висшето училище подготвя не само български кадри в областта на пожарната безопасност и гражданската защита. Като добър пример той посочи партньорството с университета в Сакария, което наскоро е отразено и в турската преса. Публикациите всъщност отразяват само един момент от четвъртвековното сътрудничество между Турските пожарни бригади и нашия университет, каза ректорът. Той припомни, че ВСУ е първият български университет, който още в средата на 90-те години, разкри специалности за подготовка на кадри с висше образование за нуждите на националната сигурност, охраната на обществения ред, противодействието на престъпността, пожарната безопасност и гражданската защита. След опустошителното земетресение в Коджаели на 17 август 1999 г. Асоциацията на турските пожарни бригади избра българския модел за подготовка на собствени кадри с висше образование, като след неуспешен опит тяхното обучение да се договори с Академия на МВР, те се обърнаха към нас, допълни Христов. Така първите турски инженери по пожарна и аварийна безопасност са възпитаници на Варненския свободен университет. След това, през годините, партньорите реализират съвместни научни форуми, практики и стажове на студенти, обучения на турски ръководен и изпълнителски състав. В резултат магистърската програма „Интелигентни системи за сигурност“, за която информира турската преса, е подготвена по обща идея, на базата на проблемите, с които те се сблъскват по преодоляване на последиците от разрушителното земетресение в югоизточна Турция, в началото на 2023 г., обясни Христов. И допълни, че фокусът на учебния план е поставен върху възможностите, които предоставят дигитализацията и изкуственият интелект за увеличаване на способностите за защита на населението и територията от природни и антропогенни бедствия и аварии. 

Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция.

Съдът е постановил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.И., тъй като са налице всички, изискуеми от закона, предпоставки за това. Сред тях са  обосновано предположение за вероятната съпричастност на задържания към престъплението и  реална опасност да извърши ново. Освен това обвиняемият е осъждан, като настоящото престъпление, в което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане за трафик на хора. 

По-рано днес от Окръжната прокуратура във Враца съобщиха, че 28-годишният В.И. е задържан за 72 часа, като се иска той да остане в ареста за постоянно. Мъжът е обвинен за това, че на 12 септември т.г. в апартамента във Враца, в който живее под наем, без надлежно разре

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като партньор на инициативата, ще продължи да насърчава и подкрепя общините в изпълнението на политиките и проектите за устойчиво развитие на общинската екологична инфраструктура и подобряване на качеството на живот в общините. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров на пресконференция във Френския институт в България за конкурса "ЕкоОбщина".

Конкурсът "ЕкоОбщина" се превърна в традиция и днес поставяме началото с изключително важна за третирането и рециклирането на отпадъците по начин, който е здравословен за околната среда и обществото, каза още Петър Димитров.

Министърът изрази благодарност към партньорите в инициативата и заяви готовност МОСВ да сътрудничи, така че съвместно да допринесат за решаване на предизвикателствата.

Посолството на Франция в България и Френският институт в

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % спрямо края на първото тримесечие на годината, посочват от отдел „Статистически изследвания – Търговище“ на Териториалното статическо бюро – Североизток. 

Увеличение на наетите лица е регистрирано в девет икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Селско, горско и рибно стопанство” и „Професионални дейности и научни изследвания”. Намаление се наблюдава в осем икономически дейности, като най-голямо е в секторите „Транспорт, складиране и пощи” и „Административни и спомагателни дейности”, посочват от статистика.

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост&r

Празникът „Горски срещи“ в местността Градище тази неделя ще мине под мотото „Ротари твори!“. Това каза Ивелина Елмазова, съсобственик на пространството, свободно за ползване от посетители, и управител на агенция за публичност и събития „Елмазови”, която е организатор на инициативата.

Мероприятието по традиция ще започне в 11:00 ч. на поляната в местността, като този път ще съвпадне с Деня на Независимостта.

На сцената ще могат да се изявят млади таланти от Габрово, както и всеки, който иска да покаже таланта си в пеенето и свиренето. Предвидени са и арт работилници. "Не искаме да ви издаваме прекалено много все още, защото най-приятни са неочакваните изненади, така че ще ви споделим само едно: „Габровските гласчета” за пореден път ще ни покажат защо са сред любимите музикални изпълнители в града ни", казаха организаторите

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.