Начало В детайли В Брацигово със заповед на кмета е забранено ползването на питейна вода за непитейни нужди
10700
България

В Брацигово със заповед на кмета е забранено ползването на питейна вода за непитейни нужди

Кметът на община Брацигово забрани ползването на питейна вода за непитейни нужди до края на август.Заповедта е публикувана на страницата на общинската администрация.

| 16 Август 2024, 10:49 ч.
В Брацигово със заповед на кмета е забранено ползването на питейна вода за непитейни нужди
В Брацигово със заповед на кмета е забранено ползването на питейна вода за непитейни нужди
Снимка © БТА

Кметът на община Брацигово забрани ползването на питейна вода за непитейни нужди до края на август. Заповедта е публикувана на страницата на общинската администрация.

Парламентът прие единодушно на първо и второ четене Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Актовете са свързани с изменения в Общия правилник на ВПС, Всемирната пощенска конвенция и в Споразумението за услугите по пощенските плащания.

Прието е също така и увеличение на бюджета на Всемирния пощенски съюз с 622 240 швейцарски франка за 2024 и 2025 г. Така от 38 890 030 швейцарски франка годишно, за 2024 и 2025 г. бюджетът ще бъде 39 512 270 швейцарски франка годишно. Предложеното увеличение на бюджета ще се отрази минимално на вноските на страните членки и те няма да понесат съществена финансова тежест, отбелязва вносителят на законопроекта – Министерският съвет.  

Приемането на законопроекта осигурява изпълнението на ангажиментите на България, свързани с прилагането на актовете на Съюза, гарант

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

По планините в момента е облачно и тихо, на места духа слаб вятър, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). По-късно във високите части се очаква да вали дъжд, който да премине в сняг.

Условията за туризъм ще са добри до обяд, посочиха от ПСС.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините облачността ще е значителна и на места ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър в ниските части от север-североизток, а по билата от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 8°.     

  

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

В нея се посочва, че ограничението е по предложение на водоснабдителното дружество "Инфрастрой" АД.

Поради по-ниските нива на захранващите водоизточници и ползването на питейна вода за поливане се стига до намалено водоподаване или частично прекъсване в по-високите зони на родопския град.

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Добрич през второто тримесечие на 2024 година е 31, а новопостроените жилища в тях са 44. Спрямо второто тримесечие на 2023 година сградите са с 6 повече или с 24 на сто, а жилищата в тях намаляват с 9, или със 17 на сто, показват предварителни данни на Националния статистически институт, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2024 г. със стоманобетонна конструкция са 54,8 на сто, а с тухлена са 25,8 на сто. 

От отдел "Статистически изследвания - Добрич" обясняват, че област Добрич е на девето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Най-висок е делът на новопостроените жилища с четири стаи - 45,5 на сто, следван от тези с три стаи - 31,8 на сто.

Общата полезна площ на новопостр

Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води на село Черноочене. Това става известно от публикуваната покана на ОбС за заседанието.

Пред общинските съветници ще бъдат направени и отчети за: изпълнението на бюджета, за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз и за състоянието на общинския дълг за 2023 година.

Отчет ще бъде направен и на изпълнението на Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2023 г.

Сред точките за обсъждане са и предоставяне на земеделски земи с признато право на собственост; прекратяване на съсобственост върху

Със специално видео от Министерството на отбраната (МО) отдадоха почит към хората и поклон към военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин на страницата си във Фейсбук. 

„Българската армия изгуби двама от най-опитните и мотивирани авиатори, посветени на воинския си дълг и отдадени на страната си, оставили видима следа с делата си“, пишат от военното министерство.  

Майор Димитров и старши лейтенант Дункин остават в мислите и сърцата ни завинаги, допълват от МО.

Видеото завършва с думите „Орлите не умират – те отлитат.“

Облачно е времето в планините, на места има слаб вятър. Прогнозата е за валежи, така че хората трябва да се съобразяват и да внимават, да са подготвени за ниска видимост и да не предприемат много дълги преходи. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

От службата казаха още, че няма инциденти с туристи.

Според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините днес облачността ще бъде значителна. Следобед на места в централните дялове на Стара планина и масивите на Югозападна България ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. В ниските части ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, а по високите била и върхове той ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на ...
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. В х ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Тикер в 19:56 ч.
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в Соф ...
Начало В детайли
10700
България

В Брацигово със заповед на кмета е забранено ползването на питейна вода за непитейни нужди

Кметът на община Брацигово забрани ползването на питейна вода за непитейни нужди до края на август.Заповедта е публикувана на страницата на общинската администрация.

| 16 Август 2024, 10:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В Брацигово със заповед на кмета е забранено ползването на питейна вода за непитейни нужди
В Брацигово със заповед на кмета е забранено ползването на питейна вода за непитейни нужди
Снимка © БТА

Кметът на община Брацигово забрани ползването на питейна вода за непитейни нужди до края на август. Заповедта е публикувана на страницата на общинската администрация.

Парламентът прие единодушно на първо и второ четене Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Актовете са свързани с изменения в Общия правилник на ВПС, Всемирната пощенска конвенция и в Споразумението за услугите по пощенските плащания.

Прието е също така и увеличение на бюджета на Всемирния пощенски съюз с 622 240 швейцарски франка за 2024 и 2025 г. Така от 38 890 030 швейцарски франка годишно, за 2024 и 2025 г. бюджетът ще бъде 39 512 270 швейцарски франка годишно. Предложеното увеличение на бюджета ще се отрази минимално на вноските на страните членки и те няма да понесат съществена финансова тежест, отбелязва вносителят на законопроекта – Министерският съвет.  

Приемането на законопроекта осигурява изпълнението на ангажиментите на България, свързани с прилагането на актовете на Съюза, гарант

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

По планините в момента е облачно и тихо, на места духа слаб вятър, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). По-късно във високите части се очаква да вали дъжд, който да премине в сняг.

Условията за туризъм ще са добри до обяд, посочиха от ПСС.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините облачността ще е значителна и на места ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър в ниските части от север-североизток, а по билата от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 8°.     

  

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

В нея се посочва, че ограничението е по предложение на водоснабдителното дружество "Инфрастрой" АД.

Поради по-ниските нива на захранващите водоизточници и ползването на питейна вода за поливане се стига до намалено водоподаване или частично прекъсване в по-високите зони на родопския град.

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Добрич през второто тримесечие на 2024 година е 31, а новопостроените жилища в тях са 44. Спрямо второто тримесечие на 2023 година сградите са с 6 повече или с 24 на сто, а жилищата в тях намаляват с 9, или със 17 на сто, показват предварителни данни на Националния статистически институт, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2024 г. със стоманобетонна конструкция са 54,8 на сто, а с тухлена са 25,8 на сто. 

От отдел "Статистически изследвания - Добрич" обясняват, че област Добрич е на девето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Най-висок е делът на новопостроените жилища с четири стаи - 45,5 на сто, следван от тези с три стаи - 31,8 на сто.

Общата полезна площ на новопостр

Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води на село Черноочене. Това става известно от публикуваната покана на ОбС за заседанието.

Пред общинските съветници ще бъдат направени и отчети за: изпълнението на бюджета, за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз и за състоянието на общинския дълг за 2023 година.

Отчет ще бъде направен и на изпълнението на Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2023 г.

Сред точките за обсъждане са и предоставяне на земеделски земи с признато право на собственост; прекратяване на съсобственост върху

Със специално видео от Министерството на отбраната (МО) отдадоха почит към хората и поклон към военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин на страницата си във Фейсбук. 

„Българската армия изгуби двама от най-опитните и мотивирани авиатори, посветени на воинския си дълг и отдадени на страната си, оставили видима следа с делата си“, пишат от военното министерство.  

Майор Димитров и старши лейтенант Дункин остават в мислите и сърцата ни завинаги, допълват от МО.

Видеото завършва с думите „Орлите не умират – те отлитат.“

Облачно е времето в планините, на места има слаб вятър. Прогнозата е за валежи, така че хората трябва да се съобразяват и да внимават, да са подготвени за ниска видимост и да не предприемат много дълги преходи. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

От службата казаха още, че няма инциденти с туристи.

Според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините днес облачността ще бъде значителна. Следобед на места в централните дялове на Стара планина и масивите на Югозападна България ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. В ниските части ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, а по високите била и върхове той ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.