Начало Контекст От ПП-ДБ призоваха за приемането на промени в Закона за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев
11934
България

От ПП-ДБ призоваха за приемането на промени в Закона за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова след ваканцията депутатите да приемат важни законопроекти и решения, сред които промени в Закона за съдебната власт, правилата за избор на нов състав на антикорупционната комисия и оставката на председателя Антон Славчев.Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Лена Бориславова.

| 16 Август 2024, 12:09 ч.
От ПП-ДБ призоваха за приемането на промени в Закона за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев
От ПП-ДБ призоваха за приемането на промени в Закона за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев
Снимка © : Благой Кирилов / БТА

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова след ваканцията депутатите да приемат важни законопроекти и решения, сред които промени в Закона за съдебната власт, правилата за избор на нов състав на антикорупционната комисия и оставката на председателя Антон Славчев. Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Лена Бориславова. 

Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по проекти. Точките са включени в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет - Враца, публикуван на интернет страницата на съвета. Заседанието е насрочено за 24 септември. 

Първото предложение касае осигуряването на средства за реализация на одобрените инвестиции - "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Покрит плувен басейн", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност за обект "Младежки дом - гр. Враца", "Енергийно обновяване на Спортна сграда "Покрит тенис корт" и "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана".

В докладната се посочва, че за осигуряване на съфин

Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % спрямо края на първото тримесечие на годината, посочват от отдел „Статистически изследвания – Търговище“ на Териториалното статическо бюро – Североизток. 

Увеличение на наетите лица е регистрирано в девет икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Селско, горско и рибно стопанство” и „Професионални дейности и научни изследвания”. Намаление се наблюдава в осем икономически дейности, като най-голямо е в секторите „Транспорт, складиране и пощи” и „Административни и спомагателни дейности”, посочват от статистика.

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост&r

Община Варна ще възложи независим финансов и функционален одит на всички общински дружества, сред които е и „Градски транспорт“ ЕАД, съобщи на пресконференция кметът на града Благомир Коцев. Той подчерта, че част от тях не работят достатъчно ефективно и финансовата им дисциплина е слаба. Ръководството на дружествата обаче не се назначава от администрацията, а от Общинския съвет, посочи Коцев. Той уточни, че екипът му предлага оздравителни мерки, които не се прилагат, тъй като принципалът на фирмите не е Общината. Всяка година част от тези дружества трябва да бъдат дофинансирани от бюджета без тези средства да са предвидени, обясни Коцев и подчерта, че това налага да се вземат пари от други сектори.

Зам.-кметът по финансовите въпроси Христо Рафаилов допълни, че „Градски транспорт“ е в постоянен недостиг на средства. По думите му дълговете на дружеството к

Митническите служители установиха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 бобини с лента коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 13 септември е спрян за проверка влекач с хладилно полуремарке с водач – български гражданин, пътуващ към Централна Европа. За товара шофьорът е представил две международни товарителници, съгласно които превозва електрокомпоненти. Митническите служители съпроводили товарната композиция до халето на Митническо бюро -Видин за щателна митническа проверка. При извършения контрол се установява, че един палет с тегло 860 кг. съдържа 120 бобини и заготовки за кутии за цигари на известна марка циг

Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пловдив бяха открити 80 плочки с радиоактивното вещество.

Министърът уточни, че проведената акция е предотвратила  възможността част от веществото да бъде изнесено и насочено в друга посока. Илков увери, че няма опасност за живота и здравето на хората, които живеят в близост до мястото, където е съхранявано веществото. Той посочи също, че двама от задържаните остават в ареста, има повдигнати обвинения срещу тях. Те са криминално проявени с регистрирани престъпления срещу собствеността, уточни вътрешният министър.

Всичко е много специфично и не трябва да допускаме каквато и да била грешка в разследването, така че лицата да получат ефективно и високо наказан

"Сега ще излезем във ваканция за две седмици, но след това имаме три седмици, в които можем да приемем закон за личния фалит, закон за защита на лицата, подаващи сигнали, закон за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев", посочи Бориславова. Нека всички заедно да покажем, че има смисъл да бъдем народни представители, призова тя. 

Бориславова се обърна към ГЕРБ, като отбеляза, че първата крачка зависи от техните председатели на комисии и ги призова да включат тези законопроекти в работата на тези комисии. 

"Вече седмици наред правна комисия или не провежда заседание, или не включва в дневния си ред закон за личния фалит, закон за защита на лицата, подаващи сигнали и закон за съдебната власт, който ще попречи този дискредитиран Висш съдебен съвет да си избере нов политически зависим главен прокурор за следващите седем години", коментира Лена Бориславова. Свикайте правната комисия и разгледайте тези три законопроекта, призова тя.

Бориславова се обърна и към председателя на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС). Вчера чух от Вас, че корупцията не се борила с разходки из парламента – много сте прав, но корупцията не се бори и с бездействие, нито когато създаваме административни и технически пречки за работата на комисиите в това Народно събрание, посочи тя.    

"Не пазете шефа на КОНПИ Антон Славчев, колеги! Виждате как се използва за бухалка на г-н Пеевски, а има вече и над 80 подписа за неговата оставка", коментира Бориславова. Тя попита защо тази седмица не е свикано заседание на антикорупционната комисия в парламента, за да се гласува тази оставка. Бориславова постави въпроса и защо през изминалите седмици в дневния ред на комисията не са включени правилата за избор на нов състав на Комисията за противодействие на корупцията, които били условие за получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.     

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Мъж на 72 години е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Силистра.

Вчера той получил обаждане на домашния си телефон от непознат, който се представил за полицейски служител и поискал съдействие за залавяне на телефонни измамници. Мнимият полицай поискал мъжът да хвърли от терасата на апартамента си всички налични пари, като обещал, че ще му бъдат върнати, след като измамниците бъдат заловени.

Така мъжът опаковал 34 000 лв., 6000 долара и 1020 евро и ги хвърлил на улицата. Часове по-късно, когато разбрал, че е измамен, съобщил в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

В началото на седмицата от ОД на МВР разпространиха съобщение, с което предупредиха, че се активизират опитите за телефонни измами в района. За пореден път от полицията предупредиха, гражданите да не се доверяват на непознати, които им искат

Потушени са 69 пожара за последното денонощие в страната. Това съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на сайта си. При един от тях загина мъж на 65 години.

Мъж на 35 години пострада при пожар в Пазарджик, избухнал в цех за преработка на тонер касети. 

С преки материални щети са възникнали 22 пожара, от които 11 в жилищни сгради, един в промишлени сгради и шест в транспортни средства. Без нанесени материални щети са възникнали 47 пожара, от които 20 в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 в отпадъци и други.

Екипите на пожарната са участвали в 35 спасителни дейности и помощни операции. Реагирали са на 106 сигнала за произшествия. 

Лъжливите повиквания са две.

 

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Декларацията на ПП-ДБ беше последвана от реакция от ГЕРБ-СДС и размяна на реплики.

Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС) посочи, че вчера от ПП-ДБ заедно с "Възраждане" са провалили заседанието на парламента, за да може да работи временната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса и за дейността на Петьо Петров-Еврото. Той посочи, че четиримата министри, които е трябвало да отговарят за проблема с безводието на 300 населени места, са стояли в кулоарите на парламента и после са си тръгнали заради тези "елементарни пиески".

За разлика от вас, които просто бездействате и пишете статуси във Фейсбук, аз съм изискал пълен доклад за шестмесечието на председателя на Комисията за противодействие на корупцията, обърна се Георгиев към ПП-ДБ. "Останалото са напразните опити, не на любовта, а на някои хора да втвърдят едни партийни ядра, които виждат несъстоятелността на собственото им политическо съществуване", коментира той и добави, че това дискредитира българския парламент.  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – Соф ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:20 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
11934
България

От ПП-ДБ призоваха за приемането на промени в Закона за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова след ваканцията депутатите да приемат важни законопроекти и решения, сред които промени в Закона за съдебната власт, правилата за избор на нов състав на антикорупционната комисия и оставката на председателя Антон Славчев.Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Лена Бориславова.

| 16 Август 2024, 12:09 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
От ПП-ДБ призоваха за приемането на промени в Закона за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев
От ПП-ДБ призоваха за приемането на промени в Закона за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев
Снимка © : Благой Кирилов / БТА

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова след ваканцията депутатите да приемат важни законопроекти и решения, сред които промени в Закона за съдебната власт, правилата за избор на нов състав на антикорупционната комисия и оставката на председателя Антон Славчев. Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Лена Бориславова. 

Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по проекти. Точките са включени в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет - Враца, публикуван на интернет страницата на съвета. Заседанието е насрочено за 24 септември. 

Първото предложение касае осигуряването на средства за реализация на одобрените инвестиции - "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Покрит плувен басейн", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност за обект "Младежки дом - гр. Враца", "Енергийно обновяване на Спортна сграда "Покрит тенис корт" и "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана".

В докладната се посочва, че за осигуряване на съфин

Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % спрямо края на първото тримесечие на годината, посочват от отдел „Статистически изследвания – Търговище“ на Териториалното статическо бюро – Североизток. 

Увеличение на наетите лица е регистрирано в девет икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Селско, горско и рибно стопанство” и „Професионални дейности и научни изследвания”. Намаление се наблюдава в осем икономически дейности, като най-голямо е в секторите „Транспорт, складиране и пощи” и „Административни и спомагателни дейности”, посочват от статистика.

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост&r

Община Варна ще възложи независим финансов и функционален одит на всички общински дружества, сред които е и „Градски транспорт“ ЕАД, съобщи на пресконференция кметът на града Благомир Коцев. Той подчерта, че част от тях не работят достатъчно ефективно и финансовата им дисциплина е слаба. Ръководството на дружествата обаче не се назначава от администрацията, а от Общинския съвет, посочи Коцев. Той уточни, че екипът му предлага оздравителни мерки, които не се прилагат, тъй като принципалът на фирмите не е Общината. Всяка година част от тези дружества трябва да бъдат дофинансирани от бюджета без тези средства да са предвидени, обясни Коцев и подчерта, че това налага да се вземат пари от други сектори.

Зам.-кметът по финансовите въпроси Христо Рафаилов допълни, че „Градски транспорт“ е в постоянен недостиг на средства. По думите му дълговете на дружеството к

Митническите служители установиха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 бобини с лента коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 13 септември е спрян за проверка влекач с хладилно полуремарке с водач – български гражданин, пътуващ към Централна Европа. За товара шофьорът е представил две международни товарителници, съгласно които превозва електрокомпоненти. Митническите служители съпроводили товарната композиция до халето на Митническо бюро -Видин за щателна митническа проверка. При извършения контрол се установява, че един палет с тегло 860 кг. съдържа 120 бобини и заготовки за кутии за цигари на известна марка циг

Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пловдив бяха открити 80 плочки с радиоактивното вещество.

Министърът уточни, че проведената акция е предотвратила  възможността част от веществото да бъде изнесено и насочено в друга посока. Илков увери, че няма опасност за живота и здравето на хората, които живеят в близост до мястото, където е съхранявано веществото. Той посочи също, че двама от задържаните остават в ареста, има повдигнати обвинения срещу тях. Те са криминално проявени с регистрирани престъпления срещу собствеността, уточни вътрешният министър.

Всичко е много специфично и не трябва да допускаме каквато и да била грешка в разследването, така че лицата да получат ефективно и високо наказан

"Сега ще излезем във ваканция за две седмици, но след това имаме три седмици, в които можем да приемем закон за личния фалит, закон за защита на лицата, подаващи сигнали, закон за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев", посочи Бориславова. Нека всички заедно да покажем, че има смисъл да бъдем народни представители, призова тя. 

Бориславова се обърна към ГЕРБ, като отбеляза, че първата крачка зависи от техните председатели на комисии и ги призова да включат тези законопроекти в работата на тези комисии. 

"Вече седмици наред правна комисия или не провежда заседание, или не включва в дневния си ред закон за личния фалит, закон за защита на лицата, подаващи сигнали и закон за съдебната власт, който ще попречи този дискредитиран Висш съдебен съвет да си избере нов политически зависим главен прокурор за следващите седем години", коментира Лена Бориславова. Свикайте правната комисия и разгледайте тези три законопроекта, призова тя.

Бориславова се обърна и към председателя на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС). Вчера чух от Вас, че корупцията не се борила с разходки из парламента – много сте прав, но корупцията не се бори и с бездействие, нито когато създаваме административни и технически пречки за работата на комисиите в това Народно събрание, посочи тя.    

"Не пазете шефа на КОНПИ Антон Славчев, колеги! Виждате как се използва за бухалка на г-н Пеевски, а има вече и над 80 подписа за неговата оставка", коментира Бориславова. Тя попита защо тази седмица не е свикано заседание на антикорупционната комисия в парламента, за да се гласува тази оставка. Бориславова постави въпроса и защо през изминалите седмици в дневния ред на комисията не са включени правилата за избор на нов състав на Комисията за противодействие на корупцията, които били условие за получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.     

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Мъж на 72 години е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Силистра.

Вчера той получил обаждане на домашния си телефон от непознат, който се представил за полицейски служител и поискал съдействие за залавяне на телефонни измамници. Мнимият полицай поискал мъжът да хвърли от терасата на апартамента си всички налични пари, като обещал, че ще му бъдат върнати, след като измамниците бъдат заловени.

Така мъжът опаковал 34 000 лв., 6000 долара и 1020 евро и ги хвърлил на улицата. Часове по-късно, когато разбрал, че е измамен, съобщил в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

В началото на седмицата от ОД на МВР разпространиха съобщение, с което предупредиха, че се активизират опитите за телефонни измами в района. За пореден път от полицията предупредиха, гражданите да не се доверяват на непознати, които им искат

Потушени са 69 пожара за последното денонощие в страната. Това съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на сайта си. При един от тях загина мъж на 65 години.

Мъж на 35 години пострада при пожар в Пазарджик, избухнал в цех за преработка на тонер касети. 

С преки материални щети са възникнали 22 пожара, от които 11 в жилищни сгради, един в промишлени сгради и шест в транспортни средства. Без нанесени материални щети са възникнали 47 пожара, от които 20 в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 в отпадъци и други.

Екипите на пожарната са участвали в 35 спасителни дейности и помощни операции. Реагирали са на 106 сигнала за произшествия. 

Лъжливите повиквания са две.

 

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Декларацията на ПП-ДБ беше последвана от реакция от ГЕРБ-СДС и размяна на реплики.

Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС) посочи, че вчера от ПП-ДБ заедно с "Възраждане" са провалили заседанието на парламента, за да може да работи временната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса и за дейността на Петьо Петров-Еврото. Той посочи, че четиримата министри, които е трябвало да отговарят за проблема с безводието на 300 населени места, са стояли в кулоарите на парламента и после са си тръгнали заради тези "елементарни пиески".

За разлика от вас, които просто бездействате и пишете статуси във Фейсбук, аз съм изискал пълен доклад за шестмесечието на председателя на Комисията за противодействие на корупцията, обърна се Георгиев към ПП-ДБ. "Останалото са напразните опити, не на любовта, а на някои хора да втвърдят едни партийни ядра, които виждат несъстоятелността на собственото им политическо съществуване", коментира той и добави, че това дискредитира българския парламент.  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.