Начало Сфера Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за срок до 72 часа
12139
България

Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за срок до 72 часа

Румен Гайтански е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата.Това съобщиха от Прокуратурата.

| 16 Август 2024, 16:12 ч.
Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за срок до 72 часа
Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за срок до 72 часа
Снимка © Архив

Румен Гайтански е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата. Това съобщиха от Прокуратурата. Той се е предал доброволно в присъствието на адвокат.

Приоритет за нашето правителство е въвеждането обратно в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение на територията на Югоизточна Европа – помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който коментира започната от Националната електрическа компания (НЕК) обществената поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на съоръжението. 

„Един изключително важен инвестиционен проект, чиято стойност се очаква да бъде около 220 млн. лева и който ще допринесе изключително много в няколко направления. Първо – по отношение на сигурността в електроенергийната система и възможността за париране на удара върху цените на електроенергията, както за бита, така и за бизнеса. На следващо място ще допринесе изключително много, след

Международният фестивал „Балканска черга“ събра хора от Балканите в село Шишковци, община Кюстендил. В 12-ото издание се включиха участници от България, Сърбия и Република Северна Македония.

Идеята е да се съберем на една обща черга, да бъдем заедно, на едно място да се веселим, да си покажем бита и традициите, каза Борислав Крумов, който е организатор на изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ - акцент на фестивала.

Всички балкански народи живеем на една черга, животът ни е подобен, всички се печем на един огън и манталитетът ни е един, коментира той.

„Всяка година на фестивала правим тематични неща. Тази година акцент е изложбата, която показва облеклото от началото на 20 век в региона“, обясни Крумов.

Фестивалът предложи богата фолклорна програма, кулинарни изкушения и работилници за деца. В програмата

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

От държавното обвинение добавиха, че с оглед предстоящата мярка за неотклонение на Гайтански повече информация на този етап няма да бъде предоставяна.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че Румен Гайтански е привлечен като обвиняем във връзка с разследването за отпуснат кредит за около 150 млн. лв. от Българската банка за развитие на фирма „Роудуей кънстракшън“.

Обвиняеми по досъдебното производство са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и представителят на фирмата Иван Георгиев, на когото е наложена парична гаранция от 50 хил. лв.

Разследването започва в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), а след това на следовател от Софийската градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 г. производството е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба. Апелативната прокуратура потвърждава прекратяването, но Върховната касационна прокуратура констатира пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са свързани с кредита. Поради това от 12 януари 2024 г. делото е върнато на прокуратура за продължаване на разследването, като веднага след това се дават указания за разпит на свидетели и е изискана документация. Впоследствие, след законодателни промени, досъдебното производство е възложено на Комисията за противодействие на корупцията. При извършените претърсвания са иззети документи и други доказателства.

РУМЕН ГАЙТАНСКИ - справка

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

Интензивен е трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" на изход от страната, . Към момента няма колона от автомобили, които да изчакват да преминат границата. 

Вчера трафикът на граничния пункт беше спокоен. В петък следобяд, пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По гръцки данни през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

 

 

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ обсъдиха на среща служебният министър на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница.

„Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни“, подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще започне информационна кампания, насочена към повишаване на обществената осведоменост за Програмата и за разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта на кампанията е понижаване на процента на отказите, което е необходим критерий за премахване на визите. От страна на посланик Мертен бе потвърдена готовността на посолството в

Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, е съдружник във фирмите „Волф 96“ ООД и „Дитц“ АД. Двете фирми и „Чистота – София“ АД са концесионери на сметопочистването в София, показва информация на отдел „Справочна" на . Столичният общински съвет избира фирмите му за концесионери на през ноември 1996 г. На 21 юли 2006 г. кметът Бойко Борисов заявява, че общината търси начини да се освободи от фирмите-концесионери на дейностите по чистотата. „Правим всичко да се освободим от Вълка в София“, добавя той. Общината обжалва три решения на Софийския градски съд, според които на трите концесионера трябва да бъдат изплатени концесионни възнаграждения за последните три месеца на 2005 г. в общ размер над осем милиона лева, близо 636 хиляди лева разноски по делата, както и лихви от датата на подаване на исковете на фирмите. Фирмите на Гайтански губят за кратък период концесията в София, но печелят договори в други градове  - Стара Загора, Сливен, Кърджали и Поморие.

Къпалня „Мария Луиза“

Къпалня „Мария Луиза“ е собственост на акционерното дружество „Парк Мария Луиза“, в което влизат фирми близки до бизнесмена Румен Гайтански. На 12 юни 2023 г. Гайтански изпраща писмо до Столичната община с предложение да продаде дела си в къпалня „Мария Луиза“ на общината или да бъде обезщетен с равностоен имот. Неговото предложение е разгледано от Комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет (СОС), а на 14 юни 2023 г. е обсъдено и в Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация. През май 2023 г. е създадена работна група със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за къпалнята „Мария Луиза“. В нея участват общински съветници от всички политически групи в СОС и представители на администрацията. Работната група разглежда възможностите Столичната община да си върне къпалнята „Мария Луиза“.

На 13 юни 2022 г., акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ кани журналисти на територията на къпалнята и обявява, че възнамерява да възстанови къпалнята „Мария Луиза“ в нейните реални граници. Дружеството внася заявление за издаване на виза за проектиране. Целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс, без да има високо строителство, жилища, офиси, молове. От дружеството „Парк Мария Луиза“ обявяват, че ще обновят басейните, ще премахнат опасните съоръжения, както и че не предвиждат строителството на паркинги и високи сгради.

През юли 2022 г. главният архитект на Столичната община Здравко Здравков издава виза за къпалнята „Мария Луиза“, с която се разрешава проектиране само на основно обновяване и модернизация на лятната къпалня, без да се допуска ново строителство. В началото на 2023 г. заради нерегламентираната сеч на 20 дървета на територията на къпалнята кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи и прокуратурата. Фандъкова налага на собственика на „Парк Мария Луиза“ глоба в размер на 100 хил. лв., тъй като от Столичната община установяват освен изсечени дървета и изкопни насипи, и изкореняване с цел заличаване на уликите.

Язовир „Искър“

На 2 април 2024 г. започва принудително премахване на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“. Извършител на незаконното строителство е фирмата „Био майнинг“ близка до Румен Гайтански. И трите сгради са констатирани като незаконно строителство през 2019 г. По думите на главния архитект Здравко Здравков по време на акцията по премахването властите са били възпрепятствани, тъй като на входа е бил поставен автомобил. Той обяснява, че след идването със специализираната техника, през нощта някой е отрязал кабелите на машините, с което ги е повредил.

През юли 2024 г. Окръжен съд – Перник спира премахването на незаконните постройки край брега на язовир „Искър“. С решението на съда се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на Столична община. От Столичната община припомнят, че за трите постройки на брега на язовир „Искър“, свързани с фирма „Био Майнинг“ АД, има окончателното решение на ВАС, с което се потвърждават заповедите на главния архитект на София, че трябва да бъдат премахнати. Поради липса на доброволно изпълнение от страна на собственика Столичната община пристъпи към принудително изпълнение. Същевременно по молба на „Био Майнинг“ АД е поискано да бъде предоставена възможност на дружеството доброволно да изпълни премахването, като е посочен тримесечен график за дейностите, посочват от Общината. (Информацията е подготвена от отдел "Справочна" на )

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:30 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
12139
България

Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за срок до 72 часа

Румен Гайтански е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата.Това съобщиха от Прокуратурата.

| 16 Август 2024, 16:12 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за срок до 72 часа
Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за срок до 72 часа
Снимка © Архив

Румен Гайтански е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата. Това съобщиха от Прокуратурата. Той се е предал доброволно в присъствието на адвокат.

Приоритет за нашето правителство е въвеждането обратно в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение на територията на Югоизточна Европа – помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който коментира започната от Националната електрическа компания (НЕК) обществената поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на съоръжението. 

„Един изключително важен инвестиционен проект, чиято стойност се очаква да бъде около 220 млн. лева и който ще допринесе изключително много в няколко направления. Първо – по отношение на сигурността в електроенергийната система и възможността за париране на удара върху цените на електроенергията, както за бита, така и за бизнеса. На следващо място ще допринесе изключително много, след

Международният фестивал „Балканска черга“ събра хора от Балканите в село Шишковци, община Кюстендил. В 12-ото издание се включиха участници от България, Сърбия и Република Северна Македония.

Идеята е да се съберем на една обща черга, да бъдем заедно, на едно място да се веселим, да си покажем бита и традициите, каза Борислав Крумов, който е организатор на изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ - акцент на фестивала.

Всички балкански народи живеем на една черга, животът ни е подобен, всички се печем на един огън и манталитетът ни е един, коментира той.

„Всяка година на фестивала правим тематични неща. Тази година акцент е изложбата, която показва облеклото от началото на 20 век в региона“, обясни Крумов.

Фестивалът предложи богата фолклорна програма, кулинарни изкушения и работилници за деца. В програмата

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

От държавното обвинение добавиха, че с оглед предстоящата мярка за неотклонение на Гайтански повече информация на този етап няма да бъде предоставяна.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че Румен Гайтански е привлечен като обвиняем във връзка с разследването за отпуснат кредит за около 150 млн. лв. от Българската банка за развитие на фирма „Роудуей кънстракшън“.

Обвиняеми по досъдебното производство са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и представителят на фирмата Иван Георгиев, на когото е наложена парична гаранция от 50 хил. лв.

Разследването започва в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), а след това на следовател от Софийската градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 г. производството е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба. Апелативната прокуратура потвърждава прекратяването, но Върховната касационна прокуратура констатира пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са свързани с кредита. Поради това от 12 януари 2024 г. делото е върнато на прокуратура за продължаване на разследването, като веднага след това се дават указания за разпит на свидетели и е изискана документация. Впоследствие, след законодателни промени, досъдебното производство е възложено на Комисията за противодействие на корупцията. При извършените претърсвания са иззети документи и други доказателства.

РУМЕН ГАЙТАНСКИ - справка

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

Интензивен е трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" на изход от страната, . Към момента няма колона от автомобили, които да изчакват да преминат границата. 

Вчера трафикът на граничния пункт беше спокоен. В петък следобяд, пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По гръцки данни през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

 

 

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ обсъдиха на среща служебният министър на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница.

„Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни“, подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще започне информационна кампания, насочена към повишаване на обществената осведоменост за Програмата и за разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта на кампанията е понижаване на процента на отказите, което е необходим критерий за премахване на визите. От страна на посланик Мертен бе потвърдена готовността на посолството в

Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, е съдружник във фирмите „Волф 96“ ООД и „Дитц“ АД. Двете фирми и „Чистота – София“ АД са концесионери на сметопочистването в София, показва информация на отдел „Справочна" на . Столичният общински съвет избира фирмите му за концесионери на през ноември 1996 г. На 21 юли 2006 г. кметът Бойко Борисов заявява, че общината търси начини да се освободи от фирмите-концесионери на дейностите по чистотата. „Правим всичко да се освободим от Вълка в София“, добавя той. Общината обжалва три решения на Софийския градски съд, според които на трите концесионера трябва да бъдат изплатени концесионни възнаграждения за последните три месеца на 2005 г. в общ размер над осем милиона лева, близо 636 хиляди лева разноски по делата, както и лихви от датата на подаване на исковете на фирмите. Фирмите на Гайтански губят за кратък период концесията в София, но печелят договори в други градове  - Стара Загора, Сливен, Кърджали и Поморие.

Къпалня „Мария Луиза“

Къпалня „Мария Луиза“ е собственост на акционерното дружество „Парк Мария Луиза“, в което влизат фирми близки до бизнесмена Румен Гайтански. На 12 юни 2023 г. Гайтански изпраща писмо до Столичната община с предложение да продаде дела си в къпалня „Мария Луиза“ на общината или да бъде обезщетен с равностоен имот. Неговото предложение е разгледано от Комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет (СОС), а на 14 юни 2023 г. е обсъдено и в Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация. През май 2023 г. е създадена работна група със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за къпалнята „Мария Луиза“. В нея участват общински съветници от всички политически групи в СОС и представители на администрацията. Работната група разглежда възможностите Столичната община да си върне къпалнята „Мария Луиза“.

На 13 юни 2022 г., акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ кани журналисти на територията на къпалнята и обявява, че възнамерява да възстанови къпалнята „Мария Луиза“ в нейните реални граници. Дружеството внася заявление за издаване на виза за проектиране. Целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс, без да има високо строителство, жилища, офиси, молове. От дружеството „Парк Мария Луиза“ обявяват, че ще обновят басейните, ще премахнат опасните съоръжения, както и че не предвиждат строителството на паркинги и високи сгради.

През юли 2022 г. главният архитект на Столичната община Здравко Здравков издава виза за къпалнята „Мария Луиза“, с която се разрешава проектиране само на основно обновяване и модернизация на лятната къпалня, без да се допуска ново строителство. В началото на 2023 г. заради нерегламентираната сеч на 20 дървета на територията на къпалнята кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи и прокуратурата. Фандъкова налага на собственика на „Парк Мария Луиза“ глоба в размер на 100 хил. лв., тъй като от Столичната община установяват освен изсечени дървета и изкопни насипи, и изкореняване с цел заличаване на уликите.

Язовир „Искър“

На 2 април 2024 г. започва принудително премахване на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“. Извършител на незаконното строителство е фирмата „Био майнинг“ близка до Румен Гайтански. И трите сгради са констатирани като незаконно строителство през 2019 г. По думите на главния архитект Здравко Здравков по време на акцията по премахването властите са били възпрепятствани, тъй като на входа е бил поставен автомобил. Той обяснява, че след идването със специализираната техника, през нощта някой е отрязал кабелите на машините, с което ги е повредил.

През юли 2024 г. Окръжен съд – Перник спира премахването на незаконните постройки край брега на язовир „Искър“. С решението на съда се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на Столична община. От Столичната община припомнят, че за трите постройки на брега на язовир „Искър“, свързани с фирма „Био Майнинг“ АД, има окончателното решение на ВАС, с което се потвърждават заповедите на главния архитект на София, че трябва да бъдат премахнати. Поради липса на доброволно изпълнение от страна на собственика Столичната община пристъпи към принудително изпълнение. Същевременно по молба на „Био Майнинг“ АД е поискано да бъде предоставена възможност на дружеството доброволно да изпълни премахването, като е посочен тримесечен график за дейностите, посочват от Общината. (Информацията е подготвена от отдел "Справочна" на )

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.