Начало Основна линия Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му
12100
България

Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му

В началото на заседанието на комисията Радев предостави папка на председателя на комисията Александър Вълчев от ИТН. Кметът на Доспат обясни, че в предоставената папка са всички документи и доказателства, свързани с всяко едно от твърденията, които са изговорени на предишното заседание на комисията, където бяха изслушани граждани на Доспат и експерти."През последните две години в предизборните кампании кандидатите от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" изрекоха доста обиди и клевети за мен, но нищо от това не отговаря на истината.

| 16 Август 2024, 18:36 ч.
Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му
Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета.

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. Звената на пожарната са реагирали на 89 сигнала за произшествия. Пожарникарите са получили четири лъжливи повиквания.

При пожарите са пострадали трима души. 

С преки материални щети са възникнали 14 пожара, от които: пет в жилищни сгради; един в спомагателни, временни или паянтови постройки; три в транспортни средства; два в съоръжения на открито; три- други.

Без нанесени материални щети са възникнали 41 пожара, от които: 22 в сухи треви, горска постеля и храсти; 17 в отпадъци; два други.

Извършени са 30 спасителни дейности и помощни операции, от които: шест при катастрофи в транспортни средства; една при инциденти с опасни вещества (нелегален трафик – 1 бр.); 23 т

Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

На 24 април т.г. мъжът се прибрал вкъщи след полунощ в нетрезво състояние. Между съпрузите възникнало спречкване. Обезпокоена от агресивното му поведение съпругата се обадила на сина си с молба да подаде сигнал на телефон 112, което той направил.

Непосредствено след това обвиняемият влязъл в спалнята при съпругата си с нож в ръка. Гневно замахнал към нея и го опрял в гърдите , отправяйки закана с убийство. В опит да го спре, жената се принудила да хване ножа откъм острието и така успяла да го отмъкне от нападателя. Така получила порезна рана на ръката.

Извършителят на деянията е бил задържан от пристигналите полицейски служители. Делото срещу

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев.

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември 2024 г. в Ливан и Сирия, съобщиха по-рано и от ДАНС.

Главчев присъства в Министерството на електронното управление, където се състои процедурата по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Община Варна ще възложи независим финансов и функционален одит на всички общински дружества, сред които е и „Градски транспорт“ ЕАД, съобщи на пресконференция кметът на града Благомир Коцев. Той подчерта, че част от тях не работят достатъчно ефективно и финансовата им дисциплина е слаба. Ръководството на дружествата обаче не се назначава от администрацията, а от Общинския съвет, посочи Коцев. Той уточни, че екипът му предлага оздравителни мерки, които не се прилагат, тъй като принципалът на фирмите не е Общината. Всяка година част от тези дружества трябва да бъдат дофинансирани от бюджета без тези средства да са предвидени, обясни Коцев и подчерта, че това налага да се вземат пари от други сектори.

Зам.-кметът по финансовите въпроси Христо Рафаилов допълни, че „Градски транспорт“ е в постоянен недостиг на средства. По думите му дълговете на дружеството к

В началото на заседанието на комисията Радев предостави папка на председателя на комисията Александър Вълчев от ИТН. Кметът на Доспат обясни, че в предоставената папка са всички документи и доказателства, свързани с всяко едно от твърденията, които са изговорени на предишното заседание на комисията, където бяха изслушани граждани на Доспат и експерти. "През последните две години в предизборните кампании кандидатите от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" изрекоха доста обиди и клевети за мен, но нищо от това не отговаря на истината.", заяви Радев.

По думите на кмета кандидатите на ПП и ИТН са подавали сигнали към всички институции, относно фирми на семейството му, както сигнали за неговата съпруга. "Депутатите на ПП и ИТН използват влиянието си в тези институции, за да упражняват натиск върху мен", посочи още Радев. 

Кметът призова комисията да разгледа сигналите срещу него и фирмите срещу семейството му. След това той представи документи, свързани с отправените към него обвинения на предишното заседание на Временната комисия. След изслушването на кмета последваха въпроси. 

Народният представител от ГЕРБ-СДС Младен Шишков попита кмета на Доспат има ли сигнал, който да го уличава в злоупотреби, а Радев отговори, че няма нито един сигнал с такова становище. През последните години съм репресиран от кандидатите на ПП и ИТН за кметове, съветници и депутати, каза още Радев. Шишков попита има ли по-значими проекти, които Радев да е направил през последните години, а той отговори, че за последните осем години са вложени над 53 млн. лева. Депутатът от ГЕРБ-СДС попита има ли доказателства за злоупотреби по време на предизборните кампании, а Радев посочи, че изборите в Община Доспат се провеждат много прозрачно.

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Венко Сабрутев попита кмета за записа, който беше пуснат на миналото заседание на комисията. Радев каза, че не може да каже дали гласът на записа е негов, защото може да е манипулиран. Сабрутев попита има ли установено незаконно строителство, както и дали са проверявани имотите на кмета, а той отговори, че е предоставил на комисията документ от Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се посочва,че няма установени незаконосъобразности. 

Смисълът на фестивала на самоковския картоф е да привлече повече туристи и помогне на местните производители да реализират още повече продукцията си. Това каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов по време на пресконференция в Националния пресклуб в града по повод празника на картофа на 21 септември.

По думите на кмета туристите ще имат възможността да посетят и разгледат културните обекти в района. Инж. Джоргов посочи, че датата 21 септември не е избрана случайно, а заради сливането на три почивни дни. Организаторите се надяват по този начин гостите на Самоков да останат по-дълго.  

Секретарят на Общината Венера Милова посочи, че празникът ще бъде открит от певеца Богдан Томов в 11:00 часа с детски представления.  Участие ще вземат и фолклорни танцови и певчески състави от община Самоков. 

Предвидено е игрите и забавленията да са от 12:30 ча

Районният съд във Враца постанови днес да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо мъж, обвинен за съучастие в телефонни измами, съобщиха от институцията. При постановяването на мярката, съдът е приел, че са налични всички законови предпоставки за това - налице е обосновано предположение за вероятната му съпричастност към деянията, съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление. Освен това Ю. В. е осъждан и настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане. То е за подпомагане на девет граждани на Сирия, които са били без документи за самоличност, да преминат в България в нарушение на закона.

Припомняме, че 29-годишният мъж първоначално бе задържан за 72 часа по искане на Районна прокуратура – Враца. Той е обвинен за това, че в периода от 5 септември до 8 септември т. г., в условията на прод

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз,

Областният информационен център (ОИЦ) в Разград ще участва в 22-рото издание на инициативата „Мениджър за един ден”, съобщиха от центъра. Тя се осъществява от Джуниър Ачийвмънт – България и е най-значимата и мащабна образователна инициативата за кариерно ориентиране в България. Кампанията започва в началото на септември, а на 24 октомври 2024 г. хиляди кандидати ще влязат в компании, институции и организации, в т.ч. и в офиса на ОИЦ – Разград, отбелязаха от институцията. 

В рамките на един ден участниците – ученици и студенти на възраст от 16 до 29 години, ще получат възможност за кариерно ориентиране и ще се запознаят с реалната работна среда в Областния информационен център в Разград.

В електронната платформа на кампанията ОИЦ - Разград обяви свободни длъжности „Експерт по европейски програми и проекти“. Желаещите ученици

Работи се по възстановяването на хидромелиоративната мрежа на страната, като към момента тече пълна инвентаризация на цялата инфраструктура на Напоителни системи, заяви в Кърджали министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

"За да тръгнем нещо да надграждаме, трябва да знаем къде се намираме, трябва да знаем каква е в момента реалната ситуация, да я остойностим и да тръгнем да надграждаме. На 90 процента сме готови с това нещо. Не случайно казах, че последните данни са от 1999 г. В момента осъвременяваме данните, защото програмата ни е доста амбициозна. Тя включва както реновиране на системите на Напоителни системи, така и изграждане на нови язовири", обясни пред журналисти министърът. Той допълни, че се изготвят количествено-стойностните сметки, които да бъдат заложени в бюджета за догодина.

"Това, което искаме да направим не е правено от много дълги години -

Председателят на комисията Александър Вълчев от ИТН попита вярно ли е, че Комисията за противодействие на корупцията е идвала в Община Доспат и кметът Радев е избягал. Той отговори, че е вярно, че са идвали, като са извършили проверка на документи от 2014-2015 г., когато той не е бил кмет. "Не съм избягал, а съм извършвал служебни задължения по същото време на друго място, след което се видяхме с тях", обясни Радев. 

Заседанието на комисията продължава с изслушване на главния архитект на Доспат, областния управител на Смолян и други. 

В края на миналата седмица комисията проведе заседание, в което бяха изслушани жители на града, както и различни експерти. 

В средата на миналия месец до сградата на Народното събрание се проведе протест, с който събралите се граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев.

Протестиращите пред сградата на парламента група граждани на община Доспат водят война срещу мен като пишат до институции и медии, за да ме очернят и да си спасят техните незаконни постройки, коментира кметът на Доспат Елин Радев в деня на протеста. Той уточни, че от 2021 г.  досега в Общинската администрация има подадени множество жалби за извършени незаконни строителства от тези лица, които са днес пред Народното събрание. Още тогава са започнали проверки на тези сигнали и там, където служителите от ТСУ са установили незаконни строителства, са предприели законови процедури за премахване на незаконните постройки, допълни кметът.

Депутатите създадоха временната комисия в 50-ия парламент в началото на август. Преди дни комисията реши да бъде поискана и справка от кмета на Доспат Елин Радев за направените обществени поръчки, а от Агенцията по вписванията – справка за свързани лица с него. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното ...
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинк ...
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз достъп до услуги и подаване на сигнали за гражданите, съобщават от администрацията.  Телефонен номе ...
Тикер в 18:22 ч.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите ...
Начало Основна линия
12100
България

Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му

В началото на заседанието на комисията Радев предостави папка на председателя на комисията Александър Вълчев от ИТН. Кметът на Доспат обясни, че в предоставената папка са всички документи и доказателства, свързани с всяко едно от твърденията, които са изговорени на предишното заседание на комисията, където бяха изслушани граждани на Доспат и експерти."През последните две години в предизборните кампании кандидатите от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" изрекоха доста обиди и клевети за мен, но нищо от това не отговаря на истината.

| 16 Август 2024, 18:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му
Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета.

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. Звената на пожарната са реагирали на 89 сигнала за произшествия. Пожарникарите са получили четири лъжливи повиквания.

При пожарите са пострадали трима души. 

С преки материални щети са възникнали 14 пожара, от които: пет в жилищни сгради; един в спомагателни, временни или паянтови постройки; три в транспортни средства; два в съоръжения на открито; три- други.

Без нанесени материални щети са възникнали 41 пожара, от които: 22 в сухи треви, горска постеля и храсти; 17 в отпадъци; два други.

Извършени са 30 спасителни дейности и помощни операции, от които: шест при катастрофи в транспортни средства; една при инциденти с опасни вещества (нелегален трафик – 1 бр.); 23 т

Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

На 24 април т.г. мъжът се прибрал вкъщи след полунощ в нетрезво състояние. Между съпрузите възникнало спречкване. Обезпокоена от агресивното му поведение съпругата се обадила на сина си с молба да подаде сигнал на телефон 112, което той направил.

Непосредствено след това обвиняемият влязъл в спалнята при съпругата си с нож в ръка. Гневно замахнал към нея и го опрял в гърдите , отправяйки закана с убийство. В опит да го спре, жената се принудила да хване ножа откъм острието и така успяла да го отмъкне от нападателя. Така получила порезна рана на ръката.

Извършителят на деянията е бил задържан от пристигналите полицейски служители. Делото срещу

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев.

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември 2024 г. в Ливан и Сирия, съобщиха по-рано и от ДАНС.

Главчев присъства в Министерството на електронното управление, където се състои процедурата по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Община Варна ще възложи независим финансов и функционален одит на всички общински дружества, сред които е и „Градски транспорт“ ЕАД, съобщи на пресконференция кметът на града Благомир Коцев. Той подчерта, че част от тях не работят достатъчно ефективно и финансовата им дисциплина е слаба. Ръководството на дружествата обаче не се назначава от администрацията, а от Общинския съвет, посочи Коцев. Той уточни, че екипът му предлага оздравителни мерки, които не се прилагат, тъй като принципалът на фирмите не е Общината. Всяка година част от тези дружества трябва да бъдат дофинансирани от бюджета без тези средства да са предвидени, обясни Коцев и подчерта, че това налага да се вземат пари от други сектори.

Зам.-кметът по финансовите въпроси Христо Рафаилов допълни, че „Градски транспорт“ е в постоянен недостиг на средства. По думите му дълговете на дружеството к

В началото на заседанието на комисията Радев предостави папка на председателя на комисията Александър Вълчев от ИТН. Кметът на Доспат обясни, че в предоставената папка са всички документи и доказателства, свързани с всяко едно от твърденията, които са изговорени на предишното заседание на комисията, където бяха изслушани граждани на Доспат и експерти. "През последните две години в предизборните кампании кандидатите от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" изрекоха доста обиди и клевети за мен, но нищо от това не отговаря на истината.", заяви Радев.

По думите на кмета кандидатите на ПП и ИТН са подавали сигнали към всички институции, относно фирми на семейството му, както сигнали за неговата съпруга. "Депутатите на ПП и ИТН използват влиянието си в тези институции, за да упражняват натиск върху мен", посочи още Радев. 

Кметът призова комисията да разгледа сигналите срещу него и фирмите срещу семейството му. След това той представи документи, свързани с отправените към него обвинения на предишното заседание на Временната комисия. След изслушването на кмета последваха въпроси. 

Народният представител от ГЕРБ-СДС Младен Шишков попита кмета на Доспат има ли сигнал, който да го уличава в злоупотреби, а Радев отговори, че няма нито един сигнал с такова становище. През последните години съм репресиран от кандидатите на ПП и ИТН за кметове, съветници и депутати, каза още Радев. Шишков попита има ли по-значими проекти, които Радев да е направил през последните години, а той отговори, че за последните осем години са вложени над 53 млн. лева. Депутатът от ГЕРБ-СДС попита има ли доказателства за злоупотреби по време на предизборните кампании, а Радев посочи, че изборите в Община Доспат се провеждат много прозрачно.

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Венко Сабрутев попита кмета за записа, който беше пуснат на миналото заседание на комисията. Радев каза, че не може да каже дали гласът на записа е негов, защото може да е манипулиран. Сабрутев попита има ли установено незаконно строителство, както и дали са проверявани имотите на кмета, а той отговори, че е предоставил на комисията документ от Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се посочва,че няма установени незаконосъобразности. 

Смисълът на фестивала на самоковския картоф е да привлече повече туристи и помогне на местните производители да реализират още повече продукцията си. Това каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов по време на пресконференция в Националния пресклуб в града по повод празника на картофа на 21 септември.

По думите на кмета туристите ще имат възможността да посетят и разгледат културните обекти в района. Инж. Джоргов посочи, че датата 21 септември не е избрана случайно, а заради сливането на три почивни дни. Организаторите се надяват по този начин гостите на Самоков да останат по-дълго.  

Секретарят на Общината Венера Милова посочи, че празникът ще бъде открит от певеца Богдан Томов в 11:00 часа с детски представления.  Участие ще вземат и фолклорни танцови и певчески състави от община Самоков. 

Предвидено е игрите и забавленията да са от 12:30 ча

Районният съд във Враца постанови днес да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо мъж, обвинен за съучастие в телефонни измами, съобщиха от институцията. При постановяването на мярката, съдът е приел, че са налични всички законови предпоставки за това - налице е обосновано предположение за вероятната му съпричастност към деянията, съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление. Освен това Ю. В. е осъждан и настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане. То е за подпомагане на девет граждани на Сирия, които са били без документи за самоличност, да преминат в България в нарушение на закона.

Припомняме, че 29-годишният мъж първоначално бе задържан за 72 часа по искане на Районна прокуратура – Враца. Той е обвинен за това, че в периода от 5 септември до 8 септември т. г., в условията на прод

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз,

Областният информационен център (ОИЦ) в Разград ще участва в 22-рото издание на инициативата „Мениджър за един ден”, съобщиха от центъра. Тя се осъществява от Джуниър Ачийвмънт – България и е най-значимата и мащабна образователна инициативата за кариерно ориентиране в България. Кампанията започва в началото на септември, а на 24 октомври 2024 г. хиляди кандидати ще влязат в компании, институции и организации, в т.ч. и в офиса на ОИЦ – Разград, отбелязаха от институцията. 

В рамките на един ден участниците – ученици и студенти на възраст от 16 до 29 години, ще получат възможност за кариерно ориентиране и ще се запознаят с реалната работна среда в Областния информационен център в Разград.

В електронната платформа на кампанията ОИЦ - Разград обяви свободни длъжности „Експерт по европейски програми и проекти“. Желаещите ученици

Работи се по възстановяването на хидромелиоративната мрежа на страната, като към момента тече пълна инвентаризация на цялата инфраструктура на Напоителни системи, заяви в Кърджали министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

"За да тръгнем нещо да надграждаме, трябва да знаем къде се намираме, трябва да знаем каква е в момента реалната ситуация, да я остойностим и да тръгнем да надграждаме. На 90 процента сме готови с това нещо. Не случайно казах, че последните данни са от 1999 г. В момента осъвременяваме данните, защото програмата ни е доста амбициозна. Тя включва както реновиране на системите на Напоителни системи, така и изграждане на нови язовири", обясни пред журналисти министърът. Той допълни, че се изготвят количествено-стойностните сметки, които да бъдат заложени в бюджета за догодина.

"Това, което искаме да направим не е правено от много дълги години -

Председателят на комисията Александър Вълчев от ИТН попита вярно ли е, че Комисията за противодействие на корупцията е идвала в Община Доспат и кметът Радев е избягал. Той отговори, че е вярно, че са идвали, като са извършили проверка на документи от 2014-2015 г., когато той не е бил кмет. "Не съм избягал, а съм извършвал служебни задължения по същото време на друго място, след което се видяхме с тях", обясни Радев. 

Заседанието на комисията продължава с изслушване на главния архитект на Доспат, областния управител на Смолян и други. 

В края на миналата седмица комисията проведе заседание, в което бяха изслушани жители на града, както и различни експерти. 

В средата на миналия месец до сградата на Народното събрание се проведе протест, с който събралите се граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев.

Протестиращите пред сградата на парламента група граждани на община Доспат водят война срещу мен като пишат до институции и медии, за да ме очернят и да си спасят техните незаконни постройки, коментира кметът на Доспат Елин Радев в деня на протеста. Той уточни, че от 2021 г.  досега в Общинската администрация има подадени множество жалби за извършени незаконни строителства от тези лица, които са днес пред Народното събрание. Още тогава са започнали проверки на тези сигнали и там, където служителите от ТСУ са установили незаконни строителства, са предприели законови процедури за премахване на незаконните постройки, допълни кметът.

Депутатите създадоха временната комисия в 50-ия парламент в началото на август. Преди дни комисията реши да бъде поискана и справка от кмета на Доспат Елин Радев за направените обществени поръчки, а от Агенцията по вписванията – справка за свързани лица с него. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.