Начало Контекст Над 200 зайци са изоставени миналата година, има нужда от статистика за бездомните животни, смятат специалисти
10100
България

Над 200 зайци са изоставени миналата година, има нужда от статистика за бездомните животни, смятат специалисти

Над 200 зайци са изоставени миналата година, хора ги купуват и изоставят, когато им омръзнат.Има нужда и от статистика за бездомните животните.

| 17 Август 2024, 07:30 ч.
Над 200 зайци са изоставени миналата година, има нужда от статистика за бездомните животни, смятат специалисти
Над 200 зайци са изоставени миналата година, има нужда от статистика за бездомните животни, смятат специалисти
Снимка © Владимир Шоков (ЕД)

Над 200 зайци са изоставени миналата година, хора ги купуват и изоставят, когато им омръзнат. Има нужда и от статистика за бездомните животните. Това коментираха Лина Енчева от Bunny Rescue Bulgaria и Надя Станчева от Animal Rescue Sofia. Днес е Международният ден на бездомните животни, сочи информация на отдел „Справочна“ на .

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Мъж на 30 години е задържан за шофиране след употреба на алкохол в Дулово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Той е бил спрян за полицейска проверка снощи, тестван е с дрегер, който отчел 2.16 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът е отказал да даде кръвна проба и е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.

По случая е започнало досъдебно производство.

По данни на Областната дирекция на МВР през миналата година в региона са установени 209 случая на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, от тях 124 - с концентрация до 1,2 промила, а 85 - с концентрация над 1,2 промила. Случаите на шофиране под въздействие на наркотици през годината са били 74.

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Видин" през София до ГКПП "Кулата" във връзка с участието им в учението на НАТО „Ramstein Flag - 24“. Автоколоната ще премине обратно по същия маршрут на 15 октомври 2024 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември 2024 г. от ГКПП "Видин" до ГКПП „Капитан Андреево“. Обратното им придвижване по републиканската пътна инфраструктура ще бъде на 23 септември 2024 г.

Автоколоните ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.

Министерството на отбраната съобщава периодично за подобни придвижвания на военнослужещи или техника. 

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление, където се проведе процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата беше случаен принцип, публично, и се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев.

Преди близо четири месеца отново проведохме тази процедура по тегленото на номерата на машините за гласуване, които ще минат през процеса на удостоверяване, посочи Мундров. Той изрази надежда, че следващото подобно събитие ще бъде след не по-малко от четири години, защото България има нужда от редовно и стабилно правит

За миналата година до октомври имахме над 200 сигнала за бездомни зайци, каза Лина Енчева. Проблемът с бездомните зайци съществува отдавна и по целия свят, добави тя. Зайчетата са много евтини като домашни любимци, но ветеринарните им грижи са скъпи, защото те са екзотичен домашен любимец. Хората нямат правилната информация и ги приемат като стартов домашен любимец, разказа Енчева. „Когато имат медицински проблем, предпочитат да си купят нов, т.е. това е заменим предмет за тях, и стария го изхвърлят“, коментира експертът.

Става дума за породи зайчета, които не могат да оцелеят в града или гората – купуват ги за децата си, бързо им омръзват и ги захвърлят, каза Надя Станчева. Тя добави, че най-често зайчетата биват изхвърляни с клетките до контейнерите. Хората се заблуждават, че някой ще ги вземе, посочи Станчева. Има голяма нужда от статистика за бездомните животни в България, смята Надя Станчева. По думите преброяване на бездомните кучета и котки в България не е правено. Тя отбеляза, че хора изоставят и коне.

Хора купуват зайчета и ги изоставят, когато им омръзнат

За миналата година до октомври имаме около 200 сигнала за бездомни зайци, каза Енчева. Ние поехме доста голяма част, посочи експертът от Bunny Rescue Bulgaria. Тя добави, че с нейните колеги се стараят да обучават хората, които дават зайчетата, как да ги гледат по-добре. А, ако тези хора решат да търсят на зайците нов дом, експертите от Bunny Rescue Bulgaria ги насочват какви въпроси да задават на потенциалните осиновители. 

Хубаво е да се свържат с ветеринарна клиника или с нас, съветва Енчева хората, които вече не искат своя заек. В нашия състав има само екзотични ветеринарни лекари, които се занимават със зайци. Ние ще им отговорим адекватно, ще потърсим дом. Ако трябва зайчето да бъде лекувано, ще го направим. Просто да запазят спокойствие и търпение, за да може да си свършим работата. На никого не сме отказали. Съветваме хората да се образоват преди да си вземат домашен любимец, добави Лина Енчева.

Учени от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българската академия на науките (БАН) пристигат в Пловдивския панаир, за да демонстрират цивилните приложения на въздушните роботи - дроновете. Това ще се случи от 25 до 28 септември в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир, съобщиха от Панаира.

Институтът за космически изследвания и технологии ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд №1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им. В специалната експозиция "Дроновете като услуга" ще се включат компании от 24 държави, съобщават организаторите. Основен акцент на изложението ще бъдат технологичните решения в различни сектори и браншове. 

С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще се честват 116 години от обявяването на Независимостта на България. Това става известно от програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Общината.

Ритуалът ще се състои пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов" от 11:00 часа. Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Припомняме, че паметният знак, пред който се провеждат честванията на 22 септември в Плевен, бе осветен на площад "Стефан Стамболов" по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. На монолитен блок от гранит е изобразен лъв,

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

В пристанище Бургас започна втората активация на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM BLACK SEA) от 19 септември, съобщиха от Министерството на отбраната. Противоминната група беше сформирана от Военноморските сили (ВМС) на България, Румъния и Турция със задача гарантиране безопасността на морския трафик в Черно море и борба срещу заплахата от морски мини.

Военноморската група ще бъде в състав от четири плавателни съда - минен ловец „Акчай“ и спомагателен кораб „Гюнгюр Дурмуш“ от състава на ВМС на Турция, на борда на който ще е разположен плаващият щаб на операцията, минен ловец „Струма“ от състава на ВМС на България и базов миночистач „Аксанте“ от състава на ВМС на Румъния.

В началото на юли, на тържествената церемония, в присъствието на командирите на Военноморските сили на трите държави, бе дадено началото

Пускат ги в парковете, по пътищата, това лято имахме седем сигнала за девет дни – шест от тях поехме, седмото просто не можахме да го намерим, разказа Енчева. Доста е трудно, защото имаме и случаи, в които има насилие срещу зайците, но държавата не реагира, каза тя.

Обикновено правим пост за животното веднага, след като получим сигнал. Имаме животинче, което беше страшно бито, защото е било хормонално, тъй като не е кастрирано, и хапе. То се е озлобило и до ден днешен седи в приемния дом, то е с лошия късмет четири години да няма дом, разказа Енчева.

Има нужда от статистика за бездомните животни в България

Има няколко правени преброявания за София, но не и за България. Вероятно отделни градове си правят, но никога за цяла България. Винаги е важно да се знае какво трябва да бъде свършено, срещу какво се изправяме, когато решаваме някакъв проблем, обясни Надя Станчева от Animal Rescue Sofia.

Нашата организация, освен приют за кучета и котки, има убежище за селскостопански животни – магарета и коне, отбеляза Станчева. Конете задължително трябва да бъдат чипирани и регистрирани, както и кучетата, но при конете има глоби и се проверява. Когато някой кон стане причина за пътнотранспортно произшествие, стопаните просто го изоставят и бягат, не изчакват КАТ, тъй като носят отговорност, обясни Станчева. По думите това е най-честият случай, в който се сдобиват с кон. Той не е чипиран и няма къде да отиде, добави тя.

Според нея не трябва да има бездомни кучета по улиците. Това не е добре нито за кучетата, нито за хората – има много хора с фобии. Хората, които се страхуват, да избягват контакт, да не ги гледат в очите и да не ги закачат, препоръча Надя Станчева.

Международен ден на бездомните животи

Международният ден на бездомните животни се отбелязва от 1992 г. през третата събота на август по инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR). Целта на деня е да се повиши информираността на международната общност за тежкото положение, в което се намират бездомните и изоставените животни.

През 1695 г. в Япония се появява първият в света приют за бездомни кучета. През 80-те години на 19-и век се появяват първите приюти за бездомни животни в САЩ и Великобритания, а в началото на 20-и век - в Австралия. През 1822 г. Великобритания приема първия закон, насочен към защита на животните от жестокост.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:27 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
10100
България

Над 200 зайци са изоставени миналата година, има нужда от статистика за бездомните животни, смятат специалисти

Над 200 зайци са изоставени миналата година, хора ги купуват и изоставят, когато им омръзнат.Има нужда и от статистика за бездомните животните.

| 17 Август 2024, 07:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Над 200 зайци са изоставени миналата година, има нужда от статистика за бездомните животни, смятат специалисти
Над 200 зайци са изоставени миналата година, има нужда от статистика за бездомните животни, смятат специалисти
Снимка © Владимир Шоков (ЕД)

Над 200 зайци са изоставени миналата година, хора ги купуват и изоставят, когато им омръзнат. Има нужда и от статистика за бездомните животните. Това коментираха Лина Енчева от Bunny Rescue Bulgaria и Надя Станчева от Animal Rescue Sofia. Днес е Международният ден на бездомните животни, сочи информация на отдел „Справочна“ на .

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Мъж на 30 години е задържан за шофиране след употреба на алкохол в Дулово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Той е бил спрян за полицейска проверка снощи, тестван е с дрегер, който отчел 2.16 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът е отказал да даде кръвна проба и е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.

По случая е започнало досъдебно производство.

По данни на Областната дирекция на МВР през миналата година в региона са установени 209 случая на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, от тях 124 - с концентрация до 1,2 промила, а 85 - с концентрация над 1,2 промила. Случаите на шофиране под въздействие на наркотици през годината са били 74.

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Видин" през София до ГКПП "Кулата" във връзка с участието им в учението на НАТО „Ramstein Flag - 24“. Автоколоната ще премине обратно по същия маршрут на 15 октомври 2024 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември 2024 г. от ГКПП "Видин" до ГКПП „Капитан Андреево“. Обратното им придвижване по републиканската пътна инфраструктура ще бъде на 23 септември 2024 г.

Автоколоните ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.

Министерството на отбраната съобщава периодично за подобни придвижвания на военнослужещи или техника. 

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление, където се проведе процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата беше случаен принцип, публично, и се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев.

Преди близо четири месеца отново проведохме тази процедура по тегленото на номерата на машините за гласуване, които ще минат през процеса на удостоверяване, посочи Мундров. Той изрази надежда, че следващото подобно събитие ще бъде след не по-малко от четири години, защото България има нужда от редовно и стабилно правит

За миналата година до октомври имахме над 200 сигнала за бездомни зайци, каза Лина Енчева. Проблемът с бездомните зайци съществува отдавна и по целия свят, добави тя. Зайчетата са много евтини като домашни любимци, но ветеринарните им грижи са скъпи, защото те са екзотичен домашен любимец. Хората нямат правилната информация и ги приемат като стартов домашен любимец, разказа Енчева. „Когато имат медицински проблем, предпочитат да си купят нов, т.е. това е заменим предмет за тях, и стария го изхвърлят“, коментира експертът.

Става дума за породи зайчета, които не могат да оцелеят в града или гората – купуват ги за децата си, бързо им омръзват и ги захвърлят, каза Надя Станчева. Тя добави, че най-често зайчетата биват изхвърляни с клетките до контейнерите. Хората се заблуждават, че някой ще ги вземе, посочи Станчева. Има голяма нужда от статистика за бездомните животни в България, смята Надя Станчева. По думите преброяване на бездомните кучета и котки в България не е правено. Тя отбеляза, че хора изоставят и коне.

Хора купуват зайчета и ги изоставят, когато им омръзнат

За миналата година до октомври имаме около 200 сигнала за бездомни зайци, каза Енчева. Ние поехме доста голяма част, посочи експертът от Bunny Rescue Bulgaria. Тя добави, че с нейните колеги се стараят да обучават хората, които дават зайчетата, как да ги гледат по-добре. А, ако тези хора решат да търсят на зайците нов дом, експертите от Bunny Rescue Bulgaria ги насочват какви въпроси да задават на потенциалните осиновители. 

Хубаво е да се свържат с ветеринарна клиника или с нас, съветва Енчева хората, които вече не искат своя заек. В нашия състав има само екзотични ветеринарни лекари, които се занимават със зайци. Ние ще им отговорим адекватно, ще потърсим дом. Ако трябва зайчето да бъде лекувано, ще го направим. Просто да запазят спокойствие и търпение, за да може да си свършим работата. На никого не сме отказали. Съветваме хората да се образоват преди да си вземат домашен любимец, добави Лина Енчева.

Учени от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българската академия на науките (БАН) пристигат в Пловдивския панаир, за да демонстрират цивилните приложения на въздушните роботи - дроновете. Това ще се случи от 25 до 28 септември в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир, съобщиха от Панаира.

Институтът за космически изследвания и технологии ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд №1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им. В специалната експозиция "Дроновете като услуга" ще се включат компании от 24 държави, съобщават организаторите. Основен акцент на изложението ще бъдат технологичните решения в различни сектори и браншове. 

С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще се честват 116 години от обявяването на Независимостта на България. Това става известно от програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Общината.

Ритуалът ще се състои пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов" от 11:00 часа. Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Припомняме, че паметният знак, пред който се провеждат честванията на 22 септември в Плевен, бе осветен на площад "Стефан Стамболов" по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. На монолитен блок от гранит е изобразен лъв,

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

В пристанище Бургас започна втората активация на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM BLACK SEA) от 19 септември, съобщиха от Министерството на отбраната. Противоминната група беше сформирана от Военноморските сили (ВМС) на България, Румъния и Турция със задача гарантиране безопасността на морския трафик в Черно море и борба срещу заплахата от морски мини.

Военноморската група ще бъде в състав от четири плавателни съда - минен ловец „Акчай“ и спомагателен кораб „Гюнгюр Дурмуш“ от състава на ВМС на Турция, на борда на който ще е разположен плаващият щаб на операцията, минен ловец „Струма“ от състава на ВМС на България и базов миночистач „Аксанте“ от състава на ВМС на Румъния.

В началото на юли, на тържествената церемония, в присъствието на командирите на Военноморските сили на трите държави, бе дадено началото

Пускат ги в парковете, по пътищата, това лято имахме седем сигнала за девет дни – шест от тях поехме, седмото просто не можахме да го намерим, разказа Енчева. Доста е трудно, защото имаме и случаи, в които има насилие срещу зайците, но държавата не реагира, каза тя.

Обикновено правим пост за животното веднага, след като получим сигнал. Имаме животинче, което беше страшно бито, защото е било хормонално, тъй като не е кастрирано, и хапе. То се е озлобило и до ден днешен седи в приемния дом, то е с лошия късмет четири години да няма дом, разказа Енчева.

Има нужда от статистика за бездомните животни в България

Има няколко правени преброявания за София, но не и за България. Вероятно отделни градове си правят, но никога за цяла България. Винаги е важно да се знае какво трябва да бъде свършено, срещу какво се изправяме, когато решаваме някакъв проблем, обясни Надя Станчева от Animal Rescue Sofia.

Нашата организация, освен приют за кучета и котки, има убежище за селскостопански животни – магарета и коне, отбеляза Станчева. Конете задължително трябва да бъдат чипирани и регистрирани, както и кучетата, но при конете има глоби и се проверява. Когато някой кон стане причина за пътнотранспортно произшествие, стопаните просто го изоставят и бягат, не изчакват КАТ, тъй като носят отговорност, обясни Станчева. По думите това е най-честият случай, в който се сдобиват с кон. Той не е чипиран и няма къде да отиде, добави тя.

Според нея не трябва да има бездомни кучета по улиците. Това не е добре нито за кучетата, нито за хората – има много хора с фобии. Хората, които се страхуват, да избягват контакт, да не ги гледат в очите и да не ги закачат, препоръча Надя Станчева.

Международен ден на бездомните животи

Международният ден на бездомните животни се отбелязва от 1992 г. през третата събота на август по инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR). Целта на деня е да се повиши информираността на международната общност за тежкото положение, в което се намират бездомните и изоставените животни.

През 1695 г. в Япония се появява първият в света приют за бездомни кучета. През 80-те години на 19-и век се появяват първите приюти за бездомни животни в САЩ и Великобритания, а в началото на 20-и век - в Австралия. През 1822 г. Великобритания приема първия закон, насочен към защита на животните от жестокост.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.